Gotlands Valkyrians Välkomst

8e19c62bfe1218bc53c900becce12cfe


Fra svenske Gotlands Bryggeri  kommer Valkyrians Välkomst, en barleywine med solid alkoholprosent, lett gjenkjennelig på den røde flasken. I følge germansk mytologi ble de falne krigerne på veien til Valhall møtt av valkyriene med et drikkehorn, fylt med  mjød eller øl.
Uklar brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av Sauternes dessertvin (ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Sauternes) og botrytis cinerea (edelråte som finnes på drueskallene), druer, rosiner, aprikos og eik. Noen finner også toner av honning her.
Den middels søte og fruktige smaken har de samme elementene som aromaen, men eiken og mørke tørkede frukter er nå mer distinkte. Avslutningen har overraskende distinkt og temmelig skarp humle.
 

Thornbridge Hall / St. Eriks Imperial Raspberry Stout

Cardinal Pub Stavanger

Ølene i Thornbridge Hall-serien blir fortsatt brygget på det opprinnelige bryggeriet på herresetet Thornbridge Hall – de øvrige Thornbridge-ølene blir brygget på det langt større Riverside-bryggeriet deres i Bakewell. Imperial Raspberry Stout er resultatet av et besøk fra St. Eriks Bryggeri og deres brygger Jessica Heidrich (fra Arlandastad utenfor Stockholm). Det er altså brygget med en solid dose skotske bringebær. Malten er pale, crystal, dark crystal, chocolate og roasted barley.  Humlen er engelske Bramling Cross.
Svart farge på ølet, mørk rubinrød i høylysene. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av bringebær, bringebærkonfekt og mørk malt, hint av solbær.
Smaken er distinkt røstet og fruktig – mørk malt, kaffe og mørk bitter sjokolade, og markerte bringebær. Hint av lakris og solbær. Bitter og snerpende avslutning.

97/66 10% 50cl

Lervig / All In Imperial Porter (fat)

Unknown-1

En solid nyhet på fat nå, i begge etasjer: Lervig / All In Imperial Porter, - et samarbeidsprosjekt mellom Lervig Aktiebryggeri og svenske All In Brewing.
Beksvart farge på ølet, flott kremig skum med farge som melkesjokolade.
Deilig røstet aroma av mørk sjokolade og kaffe, et hint av eksotisk treverk.
Røstet smak, middels tørr, kaffe og mørk sjokolade igjen, et hint av tobakk. Myk og behagelig å drikke - meget god!
 

Närke / Haandbryggeriet Viking IPA

2013-05-25-18.02.39

Svenske Närke Kulturbryggeri er et av verdens mest spennende og ettertraktede mikrobryggerier. Ølene deres varierer fra det geniale (som diverse versjoner av Stormaktsporter) til det sære og regelrett bisarre (som Bäver, brygget med sekret fra en kjertel i endetarmen hos bevere, og servert fra en urinal på ølfestivaler). De gjør akkurat som det passer dem selv, og nå har det heldigvis passet dem å brygge et samarbeidsøl sammen med HaandBryggeriet i Drammen (vi har ennå noen få flasker av deres Unionöl, fjorårets samarbeidsøl). Røkmalten står i fokus i år som i fjor, men i år har de også husket å ha dugelig med humle i ølet, derav Viking IPA-navnet.
Disig brun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum. 
Sterk aroma av røkmalt (einerrøk?), røkt kjøtt og bål, også noe fruktig humle.
Dominant røksmak gjennom det hele, men også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et uvanlig og interessant øl - men kanskje ikke ølet for nybegynnere.

Schouskjelleren Juleøl (fat)

Schou Jul

Denne juleporteren har Schouskjelleren Mikrobryggeri (som ellers brygger selv, i Oslo) fått brygget hos Dugges Ale- & Porterbryggeri i Göteborg. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe.
Røstet og nokså tørr smak, dominante kaffetoner, også mørk bitter sjokolade og bitterhumle. Der kan være noe julekrydder gjemt der inne, men ølet framstår ikke egentlig som spesielt "juleaktig" - det er en bra standard porter, som godt kan drikkes nårsomhelst på året, når man bare får lyst på en porter - og det får man jo ...

HaandBryggeriet / Närke Unionöl

kvitre.no_.2012.unionol

Svenske Närke Kulturbryggeri og HaandBryggeriet i Drammen har brygget et vennskapsøl - Unionöl - med spesielle, lokale ingredienser fra begge land: Gotlandsmalt, honning, tyttebær og einer. 
Uklar mørkbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Den røkte gotlandsmalten dominerer aromaen fullstendig.
Meget røkpreget smak, men også et hint av tyttebær. Lav humlebitterhet. Et historisk interessant øl, men du bør nok tåle en del røksmak for å bestille det.

Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En lys Summer Pale Ale fra svenske Gotlands Bryggeri - og med vår vanlige forakt for merkelapper og "vedtatte sannheter" introduserer vi den selvsagt i februar!
Klar gylden / rav farge på ølet, høyt skum.
Ganske "crisp" preg på både aroma og smak, nokså tørr, med urteaktige og florale toner - men også toner av sitrusfrukt og fersken, hint av karamell. Frisk og god!
Er vår gotlandske bartender Linn på jobb, så serverer hun deg denne med et smil - men det gjør forhåpentlig våre andre bartendere også!

Gotlands Sitting Bulldog IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mer svenske godsaker fra Gotlands Bryggeri, denne gang en IPA. Sitting Bulldog IPA gjør ikke skam på navnet.
Rav til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Grei aroma av syltetøy / marmelade og fruktig humle, hint av granskudd.
Middels søt smak, med distinkt fruktig og furuaktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Der er «mange på oppløpssiden» av lignende IPA’er, men Gotlands bidrag hevder seg riktig så bra.
 

Nynäshamns Pickla Pils

bouteille-biere-pickla_pils

Vi har lenge ønsket oss flere gode svenske øl i utvalget, og tror vi kan love at det vil dukke opp flere etterhvert. Nynäshamns Ångbryggeri er et av de beste svenske håndverksbryggeriene, og deres Pickla Pils er et eksempel på at selv en vanlig øltype som pils blir bedre når den brygges med entusiasme og kjærlighet. Navnet Pickla kommer fra den lille øyen Sandskär, som på folkemunne kalles Pickla Hej! – uvisst av hvilken grunn (det overlater vi til din egen skitne fantasi). Men det lokale Ölsällskapet HBK holdt i sin tid noen legendariske fester der.
Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
God urte- og blomsteraktig aroma av tsjekkisk Saaz-humle, som er brukt som enehumle (i liberale mengder) i dette ølet, noen toner av støv og korn også (malttypene er pilsnermalt og ørlite karamellmalt).
Smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele, men er ikke for bitter. Fint balansert mot moderate toner av malt i bakgrunnen, ikke for søt heller. Særdeles drikkelig og forfriskende. Dette er en av de aller beste pilsnerne vi har inne for øyeblikket.

Nynäshamns Indianviken Pale Ale

14_146_produktbild_120x490

Svenske Nynäshamns Ångbryggeri gir alle ølene sine navn etter øyer, holmer og andre stedsnavn i den vakre skjærgården utenfor Nynäshamn. Indianviken ligger på Bedarö, og ble et naturlig navnevalg når de skulle brygge en India Pale Ale. Ølet er generøst «tørrhumlet» (= ekstra humle tilsatt etter gjæringen), og som alle øl fra dette bryggeriet er det upasteurisert.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
God og uvanlig aroma med tydelige urteaktige og krydrede toner, hint av kardemomme, også gressaktig humle.
Smaken er humlepreget (men ikke ekstrem til å være en IPA) og krydret, igjen med toner av kardemomme, innledningsvis en moderat sødme, mens avslutningen er rimelig bitter. Tørr og bitter / småskarp ettersmak.

Nynäshamns Ålö Ale

large-4240

Nynäshamns Ångbryggeri  er vårt nyeste svenske innslag, med tre gode øl (og flere skal det kanskje bli). Som de andre i serien har Ålö Ale navn etter en øy i skjærgården utenfor Nynäshamn, ferjehavnen hvor du tar båten over til Gotland. Ålö Ale er stilmessig nærmest en American pale ale, brygget med hele 5 typer humle. Allerede da jeg smakte den første gang på puben The Rover i Göteborg sommeren 2009, ble jeg overbevist om at «den må vi få til Cardinal!». Men det er jo en erfaring vi stadig gjør oss at «det er lettere å selge gode øl enn det er å få kjøpt dem inn» - i dette tilfellet tok det bare tre år …
Dypgylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig humle, toner av sitrus og tropiske frukter, også hint av krydder.
Tydelig humlepreget og harpiksaktig smak, noe maltsødme og frukt, krydret avslutning og bitter ettersmak. Gode saker!

Gotlands Wisby Weisse

wisby_weisse_detalj

Da våre kjekke gotlandske bartendere Louise og Linn begynte hos oss (Linn er fortsatt med oss), måtte vi litt beskjemmet innrømme at øl fra Gotland hadde vi ikke på Cardinal - faktisk var utvalget vårt av godt svensk øl i det hele tatt svært begrenset. For å rette på dette meningsløse misforhold, har vi nå en tid hatt gode øl fra Slottskällan, Nynäshamn og Sigtuna i utvalget, og slår nå til med vårt  første øl fra Gotlands Bryggeri, hveteølet Wisby Weisse. Gotlands Bryggeri er det minste bryggeriet i Spendrups-gruppen (Spendrups kan markedsmessig sammenlignes med Hansa-Borg.gruppen i Norge), men i stedet for å over-rasjonalisere og legge ned  bryggeriet på Gotland, har Spendrups klokelig valgt å satse på kvalitet, og la gotlendingene ta seg av "spe sialøl"-segmentet. Gotland har gjennom historien vært et sjøverts "veikryss" for både dansker, svensker, nordmenn, tyskere, polakker, russere og baltere - enten det har gjeldt ufred og onde hensikter, eller bare fredelig handel. Disse internasjonale impulsene bør være et godt bakteppe for moderne dypdykk i europeiske ølstiler. Med Wisby Weisse møter vi altså et hveteøl i tysk stil, men bryggeriet har også andre øl som vi kan være interessert i, så "stay tuned"!
Uklar lys brunlig-gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og stiltypisk hefeweizen-aroma, med de karakteristiske tonene av banan, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er "crisp" og smakfull med fruktige og krydrede toner, spesielt banan og kryddernellik, moderat men godt merkbar humle i avslutningen (mer enn i mange andre hveteøl). Passe søt, trivelig og velbalansert - "just precis" som Linn.

Sigtuna South Pacific Pale Ale

Cardinal Stavanger

South Pacific Pale Ale fra svenske Sigtuna Brygghus har vi bare fått inn en drøy kasse av i denne omgang, men om den forsvinner ut så raskt som vi tror, skal vi vurdere å ta inn mer.
Dypgylden til kobber farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Meget god aroma av fruktig humle (tropisk frukt / newzealandsk humle).
Smaken er også humlepreget med fruktige toner, på en akseptabelt maltet bakgrunn. Skarp bitterhet i avslutningen. Røsker bra opp i smaksorganene!
 

Sigtuna Black October

Flaska-Black-October-50-cl

Her er enda et øl som vi bare har noen få flasker av (de andre gikk med på Øl- og akevittfestivalen i Stavanger), fra svenske Sigtuna Brygghus. Deres Black October er en Schwarzbier i østtysk stil.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma, distinkte toner av kaffe, hint av kakao, treverk og aske.
Smaken er myk og forholdsvis tørr, med toner av mild kaffe og mørk sjokolade. Lav bitterhet. Behagelig å drikke!

Sigtuna Extra Sigtuna Bitte

sigtuna Cardinal Pub

Sigtuna Brygghus ligger i Arlandastad utenfor Stockholm, og ble grunnlagt i 2005. Vi har bare fått inn et fåtall flasker av noen av ølene deres, så her blir det «først til mølla» i resteskapet vårt. Sigtuna har unngått å konkurrere med London-bryggeriet Fuller’s om ESB-betegnelsen, så derfor kaller de altså sin versjon for Extra Sigtuna Bitter.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av floral og fruktig humle.
Lagerølaktig og lett munnfølelse, selv om dette er en ale på 5,6%. Rimelig humlepreget smak – det er engelsk humle som er brukt her, med Challenger som den mest framtredende. Forfriskende og grei øl!

Slottskällans Red Ale


Vi har nå fått inn et lite parti av tre øl fra Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Red Ale er ett av dem, nærmest i ølstilen Irish Red Ale. Det er brygget med hele 7 sorter malt, og humletyper fra begge sider av Atlanteren.
Rødbrun farge på ølet, høyt kremfarget skum.
Meget god fruktig aroma (modne bær), også sterke toner av bakeri og lettrøstet malt.
Smaken er mer røstet enn fargen og aromaen fikk meg til å forvente, med toner av brente brødskorper.

Slottskällans Imperial Stout 2011


Vi har lenge savnet å kunne tilby et virkelig godt svensk øl på Cardinal, men nå er ventetiden over! Slottkällans Imperial Stout brygges en gang hvert år i Uppsala, med den samme grunnoppskriften, men med enkelte små justeringer fra ett år til et annet. 
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten helt svart. Byr på et usedvanlig flott og tykt brunt skum!
Herlig røstet aroma med sterke toner av mørk sjokolade.
Smaken er meget røstet med sterke toner av kaffe, også noe sjokolade, men er ikke veldig søt. Bitter avslutning, det er vanskelig å si hvor mye av bitterheten som kommer fra den røstede malten, og hvor mye som kommer fra humlen - men der er åpenbart rikelig av begge elementene. Dette er en førsteklasses imperial stout!

Slottskällans Nelson


Fra Slottskällans Bryggeri i Uppsala kommer Nelson, som er en "single hop" nordisk lagerøl, brygget med en viktig ingrediens fra den motsatte siden av kloden, nemlig newzealandsk Nelson Sauvin humle, samt 4 typer malt (pilsnermalt, lys og mørk karamellmalt, og münchenermalt).
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av søtlig krystallmalt, karamell og appelsinmarmelade.
Moderat kullsyre i glasset. Smaken er først myk og glatt med en fin balanse mellom malten og humlen, så kommer noen "støvete" toner, umiddelbart etterfulgt av en meget skarp og nesten medisinsk bitterhet, som varer ut gjennom den lange ettersmaken. En ganske spesiell effekt av Nelson Sauvin-humlen her.

Sofiero Finest Lager Beer

swe-sofiero-original
Sofiero Finest Lager Beer brygges av det ikke her til lands ukjente firma Kopparberg. For svenskene som er vant til sitt svake ”mellanøl” må vel dette 5,2% sterke brygget fortone seg som flybensin. Men for oss andre er dette et utmerket brygg, ja faktisk så utmerket at det vant 2. plass i ”World Beer Cup” 2004 i kategorien Europeisk Lager. Ølet har et flott tett skum og en diskret blomsteraktig søt duft hvor også maltet og humlen kommer godt fram. Smaken er lett met et streif av blomster, og den sjenerøse mengden av humle som her er brukt, gi ølet en perfekt bitterhet som prikker i munnen allerede fra første sup. En tørsteslukker av de bedre.


Spendrups Old Gold

spendrups_oldgold

Spendrups har sitt hovedkontor i Stockholm, men opprinnelsen er Grängesbergs Bryggeri AB, grunnlagt i 1897. Det ble i 1923 kjøpt av Louis Herbert Spendrup, og bryggeriet byttet navn i 1983.
Gjennom oppkjøp og sammenslåinger er bryggeriet nå Sveriges nest største, og blir drevet av fjerde generasjon Spendrup.Old gold ble presentert i 1980 årene og var den gangen et av de første lagerølene som ble brygget i Sverige i ekte tsjekkisk stil. Det er et middels fyldig, godt balansert, noe tørt øl med en utpreget bitterhet som kommer av to humlesorter, spalter select og saaz, og ølet blir lagret i åtte uker før det finner veien til Cardinal.

Hønefoss 1716 Pilsner

Cardinal Pub Stavanger


Det foreløpig ikke-bryggende Hønefoss Brygghus får kontraktbrygget sin 1716 Pilsner hos Krönleins Bryggeri i Sverige. Hvorfor de har valgt årstallet 1716 vites ikke med sikkerhet, Krönleins startet opp i 1836, og det forlengst nedlagte Hønefoss Bryggeri startet opp i 1856. Sannsynligvis henspiller "1716" på krigen mot svenskene dette året, hvor det var flere trefninger nær Tyrifjorden. Det blir jo da mildt sagt ironisk at de moderne hønefossingene (med slagordet "Drikk lokalt!") nå får brygget ølet sitt i Sverige ...
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Grei pilsneraroma, moderat søtlig, toner av blomsteraktig humle og noe frukt.
Smaken er ganske frisk og "crisp", moderat sødme, moderat humle.
En lettdrikkelig og OK pils!