Carling

carling_landor

Carling er Englands mest solgte øl! I 2001 nådde omsetningen hele 600 millioner liter øl, eller nesten dobbelt så mye som hele den norske øl-produksjonen! Det betyr at hver av de 47 millioner voksne i Storbritannia drikker 24 pints av Carling pr. år!
Carling har vært markedsleder i Storbritannia i hele 30 år. Med en markedsandel på ca. 25 % av det britiske markedet er Carling ca. 50 % større enn sin nærmeste konkurrent.
Carling ble først brygget i Ontario i Canada under navnet Black & White Lager beer og ble i 1927 omdøpt til Black Label Lager. I 1954 ble ølet eksportert til Storbritannia og ble først brygget av Hope & Anchor bryggeriet i Sheffield. I 1959 dominerte bitter-øltypen det britiske markedet og lagerøl sto for bare 2 % av det britiske ølkonsumet.
Først på 60-tallet begynte Carling å ta av. I 1967 kjøpte Bass Carling-bryggeriet, som dermed fikk et salgsapparat over hele Storbritannia. Carling ble i 1988 det første ølet som solgte mer enn 2 millioner barrels (tønner) øl, som britene selv ynder å bruke som måle-enhet for ølsalg.
Ølet ble meget godt kjent da daværende eier, Bass-konsernet, investerte gjennom mange år ca. 200 millioner kroner i markedsstøtte årlig i Premier League. Carling har i en årrekke vært en prisbelønnet og ledende sponsor innen engelsk fotball. Fremdeles finnes det en del Carling-reklame på tippekampene og drakter osv. I tillegg brukes det betydelige beløp til kulturelle formål, og spesielt til musikk. Carling Weekend, Reading & Leeds, er verdens største musikk-festival som forgår på to steder samtidig. I 2001 besøkte over 110.000 mennesker festivalen for å høre på 200 av verdens beste musikk-utøvere. På fat i bar fra desember 2006.
Carling Black Label har lys gyllen farge. Lett øl av typen undergjæret lagerøl. Duft av humle, korn og blomster. Mild og fin bitterhet i smak. Ølet har lavt innhold av kullsyre.