Artésienne Bon Samaritain - glutenfritt øl
Vi har hatt som mål å komme opp i 5 glutenfrie øl, slik at også de som lider av gluten-intoleranse kan delta i en fullverdig organisert ølsmaking. Det har vi oppnådd nå. Den gode samaritan var som kjent en hjelpsom kar, og Bon Samaritain fra franske Brasserie Artesienne er en god hjelp til å få smaksmessig bredde i det glutenfrie utvalget. Stilmessig er det klassifisert som en bière de garde, selv om det neppe er det mest typiske sådanne. Bryggeriet holder til i Auchy-les-Mines i den biten av Flandern som ligger i Frankrike, og der oppe er det først og fremst øl som teller, om Frankrike ellers er aldri så mye et vinland. Bryggeriet brygger også øl som ikke er glutenfrie, men Bon Samaritain er det første vi har smakt derfra. Se ikke bort fra at flere kan dukke opp senere.
Uklar gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Rimelig sterk gjærpreget, fruktig og mildt krydret aroma.
Forfriskende smak, gjærpreget og krydret på en bakgrunn med et svakt innslag av sitrus, middels tørr. Moderat humle.
Gavroche
Greit, vi vet alle at Frankrike er vinlandet par excellence - men mindre kjent er det at landet også har århundregamle bryggeritradisjoner, og sin egen særfranske ølstil, bière de garde (= kan oversettes som "øl som skal tas vare på en stund"). Naturlig nok er det områdene lengst i nord, hvor vindruer har heller dårlige vekstvilkår, som har utviklet den fremste ølkulturen. Nærheten til øllandet Belgia er åpenbar, en del av Flandern ligger faktisk i Frankrike. Og i likhet med belgisk saison er også bière de garde opprinnelig en gårdsøltype uten helt klare definisjoner - men i sin kommersielle form dreier det seg om friskt sprudlende og relativt sterke (men ikke "tunge") overgjærede øl, som får et "krydret" preg av gjærtypen som brukes. Ølet skal helst være etter gjæret på fatet eller flasken, men har ofte lite bunnfall. Fargen kan variere fra det helt lyse til mørk rødbrun.
Gavroche brygges av Brasserie de St. Sylvestre i fransk Flandern, og har fått navnet sitt etter gategutten Gavroche i Victor Hugos roman De elendige (Les Miserables). Det er ukjent når bryggeriet ble grunnlagt, men det eksisterte ihvertfall før den franske revolusjon. Siden 1860 har det vært eid og drevet av medlemmer av den samme familien.
Vakker klar rav til kobber farge på ølet, høyt off-white skum.
God maltpreget og lett krydret aroma, med toner av karamell, brunt sukker og mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, maltpreget og krydret med tydelige toner av karamell, også brunt sukker og rosiner. Moderat humle i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Bare nydelig! Igjen et øl som vi har spesialimportert selv - nettopp for deg ...
Grimbergen Optimo Bruno
Grimbergen Optimo Bruno blir sikkert et hyggelig gjensyn for mange av våre gjester. Sist vi hadde det inne ble det brygget av Brasserie Union / Alken-Maes i Belgia, men etter at Carlsberg kjøpte merket, ble produksjonen flyttet til Kronenbourg i Frankrike. Nå spesialimporterer vi det til deg, og alle hjerter gleder seg.
Optimo Bruno er det sterkeste ølet i Grimbergen-serien, og stiller i samme styrkeklasse som "Abt" (Abbed) / "Quadrupel" klosterølene.
Vakkert kobberfarget øl med et høyt og varig beige skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Fin aroma av malt, karamell, brunt sukker og balsamico-eddik.
Smaken har en betydelig maltsødme, også toner av karamell og brunt sukker, hint av krydder, moderat humle i avslutningen. Alkoholen er merkbar.
Valderance Cidre de Bretagne Bouché Brut
Alle som vet at ekte cider er noe helt annet enn sukkervann og essenser tilsatt alkohol, kan glede seg over våre "champagne"-flasker med nordfranske Valderance Cidre de Bretagne Bouché Brut, laget av ren presset eplesaft fra frukthagene i Bretagne.
Gylden farge. Helles i glasset meget brusende med et kortlevd hvitt skum. Moderat til lav kullsyre i glasset etterpå.
God aroma av oksiderte ciderepler, bondegårdskjøkken, svovel og eik.
Smaken har igjen toner av oksiderte ciderepler, men en relativt lav syrlighet, nokså tørr, svakt snerpende og treaktig i avslutningen. Lettdrikkelig og god.
Grimbergen Trippel
For noen år siden var flere av Grimbergen-ølene fast inventar på Cardinal, og de hadde en trofast venneskare blant våre gjester. Grimbergen ble opprinnelig brygget hos Alken-Maes i Belgia, men da Carlsberg-konsernet overtok merket, flyttet de produksjonen til Kronenbourg i Frankrike. Og da Ringnes / Carlsberg like godt bestemte seg for at de IKKE ville selge Grimbergen i Norge, var vi lite blide, kan du trygt si. Men nå har vi i stedet fått spesialimportert to av ølene til deg - og Triple er det ene.
Gyldent øl med en svak disighet av gjæren, høyt hvitt skum.
Aromaen er først ganske moderat, men forbedres etter som ølet varmes opp litt i glasset - jeg får toner av karamell, eik, honning og aprikos.
Meget søt, fruktig og honninglignende smak, med lav bitterhet - nærmest et dessertøl, vil jeg si. Og om du ikke har spist middag i dag, går det jo an å ta desserten på forhånd - Grimbergen Triple fungerer nemlig utmerket som "en dessert i seg selv".
Meteor Bière de Noêl
Fransk juleøl er så definitivt en nyhet her til lands - og Meteor fra Alsace ligger vel stilmessig nærmest øltypen "bière de garde" (som betyr noe sånt som at "dette er et øl som kan oppbevares en tid", en øltype som hittil ikke har vært tilgjengelig i Norge. En bière de garde er ofte brygget på våren for konsum utpå høsten, den skal være over middels sterk, men samtidig lett og forfriskende med en "spritzy" munnfølelse og et litt "rustikt" preg, og er vanligvis overgjæret. Siden dette er en juleutgave, er den litt mørkere og søtere enn de variantene som drikkes tidligere på året. Ølet har en krystallklar dypgylden farge, med et bra og varig skum. Meget fruktig og lett krydret aroma med toner av bondegårdskjøkken, ganske fin. Smaken har adskillig sødme og karamell, men munnfølelsen er ikke "tung". Et visst innslag av sukkertøy / pæredrops er der også. Moderat humle i avslutningen. Dette ølet er ganske forskjellig fra norske juleøl (og forskjellig også fra belgiske og britiske juleales), men er vel verd et forsøk! Bør serveres nokså kald.
Kronenbourg 1664
Kronenbourg 1664 har som navnet antyder historie tilbake til 1664, ved at det var i dette året den unge Jérome Hatt mottok sitt bryggerdiplom, og åpnet sitt første bryggeri - Kronenbourg- midt i byen Strasbourg i Alsace. I dag er Kronenbourg Frankrikes ledende ølmerke med en produksjon som tilsvarer 40% av hjemmemarkedet, og er også å finne som et trendy moteøl i de fleste europeiske byer. Bryggeriet er nå overtatt av Scottish & Newcastle, og blitt en av gigantene i Europa. Det selges i 70 land over hele verden og klassifiseres som Premium Kontinental Lager. Ølet ble lansert i 1952 for å feire kroningen av den britiske dronningen. Humlen er utelukkende fra Alsace, og de benytter mye aromahumle i brygget. Et lyst og lett pilsnerøl med en aromatisk humlesmak, og med innslag av grapefrukt.
Meteor Bière d`Alsace
Juleølet fra Meteor-bryggeriet i Alsace har Cardinals gjester allerede stiftet bekjentskap med, og dette er den vanlige standardpilsen deres. Krystallklar lys gylden farge, høyt hvitt skum. Aromaen kan minne om Heineken, og har et visst preg av sitrus.Ganske "ren" pils-smak, med moderat sødme og et lett sitruspreg, innslaget av humle er meget moderat.Et lettdrikkelig øl, som kanskje ikke skiller seg så veldig fra mengden av internasjonale lyse lagerøl. Du trenger nok noen stykker før du merker meteor-nedslaget ...
La Trappe Triple
La Trappe er det eneste trappistølmerket som har sin opprinnelse i Nederland (i Tilburg, like over grensen fra Belgia), og det er bryggeriet De Koningshoeven som står for bryggingen under tilsyn av trappistmunkene. Vi hadde i 2009 også deres Quadrupel, og foruten de nå nevnte produserer klosteret et hvitt trappistøl, et ufiltrert, gyllent hveteøl. Som alle trappistøl er også deres Tripel en fryd for sansene. Den helles i glasset med et enormt skum, fargen på ølet er dyp gylden (rav) til brun, lett disig, Meget god aroma av friske og tørkede frukter, krydderier, eik og eksotiske tresorter. Smaken er lett krydret og pepperaktig på en maltet søt basis, med elementer av brunt sukker og eik. Nydelig! Og du finner det i Norge kun på Cardinal.
La Trappe Dubble
La Trappe Dubbel var det første ølet som klosteret i Koningshoeven brygget da man begynte med bryggerivirksomhet i klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i 1884. Etter annen verdenskrig solgte klosteret bryggeriet til Stella Artois, som deretter begynte å produsere «trapistpilsner». Satsningen var heldigvis mislykket, og munkene kjøpte bryggeriet tilbake for på ny å lansere sitt opprinnelige ale. Om dette er et «ekte» trappistøl eller ikke strides de vise om, men at det har de riktige egenskaper som kjennetegner en klassisk dubbel, er det enighet om. Ølet har en myk og avrundet velbalansert smak som preges av humle, frukt og brent malt. Kraftfull aroma av mørk brent malt med toner av krydder. Den mørke skumtoppen kan dessverre ikke helt beskrives, den må oppleves. Fargen er mørk rødbrun.
La Trappe Blond
La Trappe Blond er et Belgisk klosterøl, selv om klosteret i dag ligger innenfor Nederlands grenser. Ølet har en ren og oppfriskende smak preget av humle, frukt og malt. God bitterhet i ettersmaken. Fargen minner om rav. Ølet har gjæret ferdig på flasken og inneholder derfor gjærrester. Anbefalt temperatur 12-16 grader. Med beklagelse har deres vært konstatert at etter et oppkjøp tok Paven våren 2005 tatt bort bryggeriets Trappist status, da det ikke lengre utelukkende brygges av klosteret. Men de fikk statusen tilbake i 2006. Trappistordenens “ordentlighet” og grundighet tilskrives ofte det faktum at de lager mange av verdens beste øl. Ølet har en tiltalende bitter humlearoma med sitronaktige overtoner, og en forfriskende bitterhet i smaken. Denne bitterheten blir balansert av ølets fruktige maltpreg.
Thomas Becket Blonde de Bourgogne
Til tross for at dette ølet har sitt navn etter engelskmennenes helgen numero uno, Thomas Becket(t), er ølet så fransk som du på noe vis kan ønske deg. Det er brygget hos Brasserie Larché i Sens i Bourgogne, og hører til den høyst levende fransk-belgiske tradisjonen med lette og lyse overgjærede øl. Nåværende Belgia og nordøstlige deler av Frankrike ned mot Bourgogne (Burgund) utgjorde i sin tid det "midtriket" som oppsto da Karl den stores rike ble delt i tre. Her blomstret etterhvert både handel, malerkunst, musikkliv og bryggerkunst uten make i Europa for øvrig.
Om Bourgogne i dag er desidert mest kjent for sin vin, har de sannelig grunn til å være stolte av ølkulturen sin også! Og hva med Thomas Beckett? Han var erkebiskop i Canterbury da han ble brutalt myrdet foran høyalteret, en begivenhet som er udødeliggjort i T.S. Eliots skuespill "Mord i katedralen". Straks etter hans død ble Canterbury et valfartssted - også for folk fra den andre siden av Kanalen.
Moderne ølvenner valfarter derimot til Cardinal for å drikke ølet "hans" ...Blekgylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum. Herlig og sterk aroma av frukter og krydderier (nellik og koriander?). Smaken er distinkt sitruspreget, fulgt av krydrete toner og en moderat humlebitterhet. Ganske "crisp" og tørr. Utrolig forfriskende og meget behagelig å drikke!
St. Rieul Bière Brune sur Lie
St. Rieul Bière Brune sur Lie. Brasserie Saint-Rieuli Trumilly i Frankrike er et nytt bekjentskap i Norge. Deres brune ale i fransk stil er ufiltrert og flaskekondisjonert - "sur lie" betyr at ølet "ligger på gjæren", det dannes altså et naturlig bunnfall i flasken. Som det fremgår av bildet har bryggeriet mange ølvarianter brygget etter denne metoden.
Mørk brun ugjennomsiktig farge på ølet, med et digert lysebrunt skum. Moderat aroma av malt, bakeri, karamell og kaffe, hint av sjokolade.
Smaken er maltpreget med noe karamell og svak kaffe, noe frukt i midten, hint av sjokolade igjen, mens avslutningen er mer "støvet" med askeaktige toner.