Theresianer Strong Ale


Fra italienske (engang østerrikske) Theresianer Antica Birreria di Trieste (Alte Brauerei Triest 1766) kommer denne Strong Ale som nok ligger nær engelsk stil, men som sannsynligvis også har en del til felles med de sterke overgjærete øl som var populære blant overklassen i det østerrikske keiserdømmet, før lagerølet på 1800-tallet overtok helt i denne regionen. 
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum med bra varighet.
Søtlig aroma av karamell, melasse og alkohol.
Den ganske søte smaken har også toner av karamell og melasse, hint av mørke tørkede frukter og lakris. Humlen er meget moderat. Alkoholen er godt merkbar. 

Theresianer Premium Pils

Theresianer Premium Pils

Theresianer-ølene kommer fra Antica Birreria di Trieste (Alte Brauerei Triest) 1766, i det som nå er den italienske byen Trieste, men som i flere århundrer var en del av det østerrikske keiserdømme. Selv i dag snakkes der både tysk og slovensk i byen, i tillegg til italiensk. Under keiserinne Maria Theresas æra på 1700-tallet ekspanderte byen med handelskvarteret Borgo Teresiano, og her var det altså en viss herr Lenz i 1766 fikk tillatelse til å starte byens første østerrikske bryggeri, som ganske snart tiltrakk seg noen av Wiens beste bryggere. Det nåværende bryggeriet er av langt nyere dato, men bryggerisjefen Fabrizio Zanetti og hans ansatte er stolte av de gamle bryggeritradisjonene. I første omgang har vi tatt inn to øltyper fra dette bryggeriet, men hvis disse faller i smak hos våre gjester, utelukker vi slett ikke at det kan bli flere.
Deres Premium Pils stiller i en klasse hvor konkurransen er hard, men vi synes den hevder seg meget bra. Det er en klassisk pils i den tysk-tsjekkiske tradisjon, og humletypen er Saaz.
Lys gylden farge, høyt hvitt skum med god varighet.
Bra aroma av gressaktig og floral Saazer-humle, med et hint av honning.
Smaken har også et fint nærvær av Saaz, men byr også på en godt merkbar og behagelig maltsødme. Den framstår som en velbalansert og smakfull pils, godt over gjennomsnittet for øltypen, og er meget forfriskende når den serveres kald (som den bør).