The Lost Abbey Framboise de Amorosa

Cardinal Pub Stavanger

The Lost Abbey (den klosterølinspirerte serien til Port Brewing i San Marcos, California) byr her på et surøl med bringebær. Framboise de Amorosa er høyt vurdert på RateBeer. Vi har dessverre bare fått inn noen ytterst få flasker, men skal være observante hvis den norske importøren får inn mer, og hvis ølet slår an hos oss.
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
INTENS aroma av modne og overmodne bringebær, noen krydrede toner også.
Sterk sur / syrlig smak med massevis av bringebær, også toner av sitroner. Hvis det er dette du liker, er det dette du får.

100/99 7% 37,5 cl

The Lost Abbey / BrewDog Lost Dog

brewdog-lost-dog-33cl-beer

Kvalitetsserien The Lost Abbey fra californiske Port Brewing er veletablert på Cardinal – og det samme gjelder ølene til Skottlands enfant terrible i bryggeriverdenen, BrewDog. Når disse to valgte å samarbeide om et øl, var navnet gitt – det måtte jo bli Lost Dog. Med 11,5% er denne løsbikkja ikke akkurat noen lettvekter – stilmessig er den en imperial / strong porter, og har vært lagret flere måneder på eiketønner som tidligere inneholdt rom. Bryggingen har foregått på BrewDogs anlegg i Fraserburgh nær Aberdeen.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, mahogni i høylysene. Moderat beige skum.
Sterk og imponerende aroma av romtønne (= eik, vanilje og mørk rom).
Søt og meget maltpreget smak, igjen med sterke toner av romtønne, også melasse, karamell, rosiner, sjokolade og mild kaffe. Dominansen til romtønna er nok helt etter intensjonen, men siden BrewDog vanligvis ikke er redde for å bruke rikelig med humle (for å si det forsiktig) så hadde jeg kanskje forventet et sterkere humleinnslag her. Men for all del, dette er et herlig øl, som du gjerne velger når «snopesyken» tar overhånd. Det kan bli mange «dog catchers» på Cardinal framover …

The Lost Abbey Serpent's Stout



Det har i det siste blitt en motesak å kombinere fruktig humle (som ellers passer bra til en
IPA) med røstet malt som i en porter eller stout. Black Cat fra det danske fantombryggeriet Beer Here er et eksempel på denne trenden. Alkoholprosenten holdes likevel på vanlig "norsk pilsstyrke". Selve bryggingen har foregått på Søgaards Bryghus i Ålborg. Ølet er foruten lys byggmalt brygget med en andel karamellmalt og sjokolademalt. Som eneste humletype har man brukt newzealandsk Nelson Sauvin. Og som bryggeriet påpeker: "Når en svart katt krysser gaten betyr det uhell. Når den derimot krysser drøvelen er det bare heldig."
Meget mørk brun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av fruktig og druelignende humle, noen røstede toner også, hint av mørk sjokolade.
Forfriskende smak (humletypen har mye av æren for det), men der er også distinkte og "tørre" røstede toner, med et lite hint av aske i avslutningen.
 

The Lost Abbey Gift of the Magi Ale




Gift of The Magi betyr "De Tre Vise Menns Gave" - altså er det et slags juleøl som californiske Port Brewing Company her har kommet med i sin serie The Lost Abbey. De følger aldri klassiske ølstiler slavisk, men har tatt utgangspunkt i en bière de garde i fransk stil, og tilsatt den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces. Det er 2009-årgangen vi har fått tak i - og med sin solide alkoholstyrke er dette ølet holdbart i flere år. For å leve opp til navnet er ølet faktisk smaksatt med en bitter bark som brukes i røkelse, samt en anelse myrra (nei, vi tuller ikke - myrra er en urt med røtter i oldtidens vinlegging) - og ølet er jo i seg selv det reneste gull ...
Rødlig farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av litt gammelt bær-syltetøy, også noen "hesteteppe"-toner av brettanomyces.
Smaken er temmelig søt med bærfruktighet og noen vinøse toner, moderat krydret, merkbar alkohol. Distinkt humle- og krydderbittterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Joda, dette er et øl som både vise og litt mindre vise menn (og kvinner) kan nyte med stort velbehag.

The Lost Abbey Angel´s Share Ale



"
Englenes andel" er egentlig betegnelsen på den mengden av de edle dråper som fordamper gjennom treverket når vin, øl eller brennevin lagres på eikefat. The Lost Abbey / Port Brewing (i San Marcos, California) mener nok at englene har fortjent sin andel av det ølet som tappes på flasker også, siden de har kalt sin berømte eikefatlagrede barleywine Angel's Share Ale.
Naturkorket flaske, det er årgangen 2009 vi har fått inn nå. Ølet har vært lagret 9 måneder på eik.
Nesten svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Meget sterk søtlig aroma med toner av fusel (blir litt bedre når ølet har stått en stund i glasset), også sterke toner av eik.
Moderat kullsyre i glasset. Intens søt og maltpreget (karamellmalt) smak med sterke toner av eik, mørke tørkede frukter og gammel sherry, delvis balansert av merkbar humle i avslutningen. Eikepreget ettersmak.
Amerikanske ølvenner mener at Angel's Share Ale hører hjemme blant verdens aller beste øl, og vi skal ikke motsi dem på det!