Duvel Barrel Aged Batch No. 2 Bourbon

Duvel-Barrel-Aged-Batch-N°-2


Denne spesialutgaven av vår belgiske bestselger Duvel er ekstra sterk, og har vært lagret i 6 måneder på bourbonfat av amerikansk eik. Fatene inneholdt tidligere bourbon whiskey av merkene Buffalo Trace og Four Roses.  
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Aroma av bourbon og amerikansk eik, men likevel ganske lett og fruktig. 
Smaken har distinkte toner av bourbon og eik, hint av karamell og vanilje, noe humle.
God å drikke, snadder for virkelige ølvenner - men de fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer.

Brunehaut Ambrée Organic & Gluten Free

beer-brunehaut-amber-beer-33-cl-amber-beer-with-organic-and-gluten-free

Fra Brasserie Brunehaut i Belgia kommer dette glutenfrie og økologiske ølet.
Rav til rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt, karamell, brunt sukker, mildt krydder og hjortetakksalt.
Smaken har en moderat sødme, med de samme elementene som i aromaen. Minimal humle.

Vander Ghinste Cuvée des Jacobins Rouge

vh-oudbruin


Fra Brouwerij Omer Vanderginste i Belgia kommer Cuvée des Jacobins Rouge, en flamsk rød surøl. Den har vært modnet 18 måneder på tønner av fransk eik.
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av eik, rødvin, rødvinseddik og brettanomyces / bondegårdshus.
Søt og sur smak, toner av rødvinseddik, sure kirsebær og sitron.

Rodenbach Alexander


beer_1195

Belgiske Rodenbach Alexander er en flamsk rød ale, basert på Rodenbach Grand Cru,  som har vært lagret på eikefat, noe av tiden sammen med knuste sure kirsebær.
Rød farge på ølet, skummet er svakt ferskenfarget.
Deilig vinøs aroma og smak, toner av rødvinseddik og bær, marsipan og sure kirsebær. Meget kompleks og fornøyelig å drikke.

Liefmans Oud Bruin (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Belgiske Liefmans Oud Bruin er det første eksempelet på den gamle flamske ølstilen oud bruin (= gammel brun) som vi har hatt i utvalget vårt. Meningene om denne øltypen er svært delte blant ølentusiastene - noen synes dette er gjeve greier, mens andre synes øltypen er mindre interessant. Vi kan uansett ikke garantere at Oud Bruin blir noe fast innslag på tappekranene våre, så benytt sjansen mens den er der!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av rødvinseddik, malteddik og malt.
Smaken er moderat sur og lettere eddikpreget, noe sødme og malt, lett kropp, ingen tegn til humle i det hele tatt - altså heller ingen bitterhet. Verd å prøve?

81/37 5% fat

Beer Here Rocketfuel India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Vi gir straks ordet til den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here: "Rocketfuel IPA brygges til Copenhagen Suborbitals – Europas mest ambitiøse private rumfartsorganisation der har som mål at sende en dansker i rummet med en hjemmebygget rumraket og udelukkende med hjælp fra private midler og frivilligt arbejde. Det er seriøst arbejde – som kræver man også holder seriøst fri – gerne i selskab med denne kraftigt humlede IPA, der med sin tørre finish og behagelige bitterhed er perfekt til at skylle raketrøgen af drøbelen. Læs mere om Copenhagen Suborbitals og vores arbejde for at putte Danmark på verdenskortet som rumfartsnation: www.copenhagensuborbitals.com. Malt: Maris Otter, Munich. Humle: East Kent Golding, tørhumlet med Amarillo. Havre flager, sukker. Brygget ved De Proef Brouwerij i Belgia."
Våre smaksnotater:
Disig gul farge på ølet,moderat hvitt skum.
Aroma av gress- og urteaktig humle, hint av grapefrukt og krydder.
Distinkt urteaktig og krydret middels tørr smak, middels bitter avslutning. Slett ingen dårlig IPA dette!

Duvel Tripel Hop 2014 (Mosaic)

beer_242016

Med sin Tripel Hop-serie kommer belgiske Duvel med en ny utgave hvert år – 2014-utgaven er tørrhumlet med den nye humlevarianten Mosaic, noe som gir den et ganske annet preg enn 2013-utgaven (som vi også har), som er tørrhumlet med Sorachi Ace. Ølet er ellers humlet med tsjekkiske Saaz og slovenske Styrian Goldings.
Nesten klar lysegul farge på ølet, helles i glasset brusende med store bobler og et moderat grovt hvitt skum.
Interessant og kompleks  aroma av tre vidt forskjellige humler – toner av frukt (tropiske frukter, blåbær), gress, urter og krydder.
Smaken er forfriskende til å være et øl med denne solide styrken, den er ganske tørr, og har moderat tropisk frukt først, så distinkt urteaktig og krydret humle ut gjennom avslutningen og den lange ettersmaken.

96/92 9,5% 33cl

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Cardinal Pub Stavanger

Vi har den «vanlige» 3 Fonteinen Oude Geuze til en noenlunde anstendig pris (se egen omtale av den). Men vi har også sikret oss noen få kasser med den ettertraktede Golden Blend, til en heller uanstendig pris. Hvorfor den er såpass dyr, har seg slik:
Golden Blend er laget med 4 år gammel lambic som utgjør 25% av innholdet, resten av blandingen er en «hemmelig» kombinasjon av 1, 2 og 3 år gammel lambic. Den nøyaktige blandingen er bare kjent av «master blender» Armand personlig. Det er spesielt modningen av lambic på eiketønner i 4 år som gjør den dyr, fordi en stor del av lambicen da fordamper eller lekker ut gjennom eiketønnen («englenes andel»Winking, og bare en liten prosent blir igjen.
Naturkorken popper ut av flasken så snart ståltråd-«buret» løsnes. Glasset fylles fullstendig av hvitt skum, og det lett disige gyldne ølet kommer langsomt til syne.
INTENS og deilig aroma av bondegårdskjøkken, hvitvinseddik og oksiderte ciderepler.
Smaken er intenst sur og snerpende, med preg av sitron og brettanomyces, og en merkbar bitterhet i avslutningen. En geuze for feinschmeckerne!

100/93 6% 37,5cl

3 Fonteinen Oude Geuze

Cardinal Pub Stavanger

3 Fonteinen er et av de ledende lambicbryggeriene i Belgia, og ligger i byen Beersel i Flamsk Brabant, like utenfor Brüssel. De har sine røtter tilbake til 1887, men da som kafé og geuzestekerij, det vil si at de blandet g(u)euze av lambicer som andre produserte. Det er først i de senere årene at 3 Fonteinen har drevet en betydelig egenprodusjon av lambic, men fortsatt bruker de også noe lambic fra andre produsenter. 
Oude Geuze er en ekte sådan - en blanding av 1, 2 og 3 år gammel lambic, ufiltrert og upasteurisert, og lagret på flaske minst ett år etter blandingen. Alle lambicene som inngår i blandingen er brygget med 60% byggmalt og 40% umaltet hvete, samt gammel humle, er spontangjæret med villgjær, og er modnet på eikefat det oppgitte antall år. 
Ølet har en uklar gul farge, og helles i glasset meget brusende med et høyt hvitt skum.
Deilig aroma av "bondegårdshus", toner av gjærende frukter og krydderier.
Smaken er meget sur og snerpende med toner av sitroner og Bramley-epler, "funky" med hint av krydder og eik, noe humle i ettersmaken. G(u)euze-entusiastene elsker den, for nybegynnere kan den kanskje bli en heftig munnfull.

100/88 6% 37,5cl

To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA

Cardinal Pub Stavanger

Sterkt og godt øl med langt navn – de to danske nomadebryggerne i To Øl har begått en «Black Imperial India Pale Ale» som ikke ligger langt fra en imperial stout. Åstedet er som vanlig De Proefbrouwerij i Belgia. Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er bl.a. tilsatt en dose fransk presskannekaffe.
Svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk aroma av røstet malt, kaffe og fruktig og furuaktig amerikansk humle, hint av sjokolade og lakris.
Varmende og myk munnfølelse. Den middels søte smaken har de samme elementene som aromaen – mektig, kraftig, distinktiv og «smooth» på samme tid. Røstet ettersmak med kaffe og bitterhumle. Ingen lettvekter dette, men kjempegod!
 

To Øl Reparationsbajer

Cardinal Pub Stavanger

To Øl Reparationsbajer reparerer det meste – med god hjelp av humletypene Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin. De to danske nomadebryggerne i To Øl har som vanlig utført bryggingen på De Proefbrouwerij i Belgia. Stilmessig klassifiserer vi Reparationsbajer som en American pale ale. Ølet ble belønnet med gullmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival.
Uklar oransje til brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk og newzealandsk humle, noen toner av krydder, urter og furu også.
Smaken er distinkt humlepreget og forfriskende, ikke for søt, med fruktige og harpiksaktige toner. Godt øl! Smaker bra selv når du ikke har noe å reparere.

96/98 33cl 5,8%

To Øl Grenadier

Cardinal Pub Stavanger

Grenadier fra de to danske nomadebryggerne i To Øl har de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Ølet er brygget med kun én malttype (sannsynligvis pilsnermalt), og dobbelthumlet med Amarillo og Tettnanger. Det er gjæret med belgisk tripel-gjær, og har fått sitt særpreg gjennom tilsetning av granateple.
Uklar grålig-gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt fruktig aroma av granateple og Amarillo-humle, «krydret» belgisk overgjær også.
Smaken har en tydelig fruktig syrlighet fra granateple, fulgt av «krydret» gjær og en småskarp bitter avslutning. Alkoholen er godt skjult. Friskt og godt!

76/58 33cl 9,1%

To Øl Hibernate

Cardinal Pub Stavanger

De to danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært hos De Proefbrouwerij i Belgia – resultatet er Hibernate, et sommerlig øl beregnet til å gjennomleve overvintring. Bryggerne selv kaller det «a Belgian wheaty cream ale».
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av krydder og fruktig overgjær, også sterke toner av sitrus og humle. Meget forfriskende – der er knapt noe behov for å gå i dvale om vinteren, hvis du har slikt øl i huset!

91/98 33cl 6%

Beer Here Harwood Brown Porter (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen) kan vi nå by på Harwood Brown Porter, en hyllest til den noe obskure Ralph Harwood, London-bryggeren som rundt 1720 skal ha vært opphavsmann til ølstilen porter. Selve bryggingen har Christian som så mange ganger før utført på De Proefbrouwerij i Belgia. Men mens det er humlen som inntar førersetet i de fleste av hans øl, viser han her et kunstverk av maltkvaliteter.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et kremig lysebrunt skum.
Meget maltpreget aroma, med toner av melasse, mild kaffe, sjokolade og lakris.
Deilig maltpreget smak, med de same elementene som i aromaen, men ikke for søt. Noe humle med jordtoner er merkbar, men bitterheten er lav. Et fint eksempel på denne ølstilen!

97/99 8%

Duvel Tripel Hop 2013 (Sorachi Ace)

Cardinal Pub Stavanger

Den «vanlige» Duvel er vårt suverent mestselgende belgiske øl på Cardinal – bortimot perfekt, vil mange si. Så hvorfor våger bryggeriet seg på en enda sterkere «Tripel Hop»-versjon, hvor humlesammensettingen varierer for hver årgang? Vel, variasjon er alltid spennende, selv med «perfekte» øl, så når vi fikk fingrene borti noen få kasser med 2013-årgangen, som er tørrhumlet med liberale megder Sorachi Ace, og ellers velhumlet med Saaz og Styrian Goldings, ja så slo vi selvsagt til umiddelbart.
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med en nesten grønnlig teint. Høyt til moderat hvitt skum.
Krydret aroma med gressaktig og urteaktig humle, hint av dill og sitrongress.
Sprudlende munnfølelse. Krydret smak, dill og sitrongress igjen, bitter humle i avslutningen. Varmer nedover halsen. Bør absolutt prøves!
 
97/95 9,5% 33 cl

To Øl Dangerously Close to Stupid

132_lz1b1407

Danske "nomadebryggere" alias "fantombryggere" (= bryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre) har de siste 10 årene blitt et eget begrep i bryggeriverdenen. Bak det litt forvirrende navnet To Øl står to tidligere elever av Mikkel Borg Bjergsø, mannen bak Mikkeller. ("Nei, eg skulle bare ha ei øl. Fra To Øl!") De har allerede fått mye ros for kvaliteten på sine produkter, og noen av ølene deres vil i tiden framover finnes på flaske på Cardinal, og fra tid til annen på fat.
Dangerously Close to Stupid er en imperial / double IPA, og navnet antyder at om bryggerne hadde funnet på å bruke ENDA MER humle i dette ølet, ville det ikke vært morsomt lenger - bare tåpelig. Nå er det bare DEILIG!
Meget uklar gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle (med et hint av kåt hankatt, som det skal være), søtlige toner av appelsiner.
Meget humlepreget smak - og heldigvis inkluderer dette hele bredden av humle-smakstoner, ikke bare bitterheten (den er selvsagt også tydelig til stede, men er ikke helt ekstrem). Fruktige og furu-/harpiksaktige toner igjen. Ikke for søt. En sikker vinner hos IPA-fansen!

To Øl By Udder Means

beer_199224

De talentfulle danske "nomadebryggerne" i To Øl står bak stouten By Udder Means, navnet er ikke bare uttalen av uttrykket "by other means" - udder er engelsk for "jur", og da vet du at der er kyr involvert. Nærmere bestemt laktose (= melkesukker) - en vanlig tilsetning i sweet stouts, da melkesukkeret (i motsetning til maltsukkeret) ikke spises opp av gjæren, og dermed gir fylde og en behagelig sødme til ølet. Men tro nå ikke at det er noe klissensøtt øl du møter, laktosen er tilsatt med  vett og forstand,  i nøye avmålt mengde.
Beksvart farge på ølet, høyt og flott brunt skum.
Røstet aroma, toner av kaffe, treverk, mørk sjokolade og lakris.
"Smooth" smak, med en god men moderat sødme fra laktosen. Moderat røstede toner av mild kaffe og sjokolade, et hint av lakris i bakgrunnen. Bra (amerikansk?) humle i avslutningen. Ettersmaken har toner av humle og treverk. Et behagelig øl å drikke!

To Øl First Frontier IPA

beer_136631

En höjdare fra danskene i To Øl er First Frontier IPA. Vi smakte den første gang på Copenhagen Beer Festival i 2011, og ble begeistret - så når den norske importøren Strag nå har skjønt at det norske markedet etterspør mer enn bare mainstream-øl, måtte vi naturligvis følge opp.
Lett disig dypgylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av amerikansk humle (
Warrior, Simcoe og Centennial), fruktige og furuaktge toner.
Smaken er også dominert av de nevnte fruktige humlevariantene, men er ikke for ekstrem. Merkbar malt med litt karamell balanserer smaken fint. Meget bra!

Scotch Silly

Scotch-Silly-combo-33

Nei, ølnavnet Scotch Silly har ingenting med tåpelige skotter å gjøre – Silly er en by i Belgia, og Brasserie de Silly kjenner dere nok fra før, gjennom den Saison som vi har hatt i mange år. Men det herværende ølet ølet er stilmessig en Scotch Ale, slik de ble brygget i Skottland i begynnelsen av 1900-tallet. Så hvorfor belgisk? Vel, flere skotske regimenter kjempet heroisk og med store tap i Belgia under 1 . verdenskrig (en historie som for øvrig gjentok seg under 2. verdenskrig), hvor lokalbefolkningen beundret dem for deres mot. Skottene hadde med seg sitt gode øl, som også belgierne fikk stor sans for. Dette var en tid da øl skulle ha fylde og smak, og ikke bare være en lett forfriskning. Siden har belgierne produsert Scotch Ale, også under kommersialismens heyday i Storbritannia på 1970-tallet (med tynt industriøl), hvor klassisk Scotch Ale faktisk ikke var å oppdrive i Skottland i det hele tatt. Nå brygger flere skotske bryggerier igjen klassisk Scotch Ale, men belgierne i Silly holder koken fortsatt! Så vi måtte selvsagt spesialimportere ølet deres til deg!
Mørk rav til kobber farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Søtlig aroma av malt, toffee og karamell, hint av frukt og eik, ganske så god.
Meget søt (men ikke «klissensøt»Winking og maltpreget smak, massevis av karamell, hint av eik og mørke frukter, moderat humle i avslutningen. Bør absolutt prøves – vi forventer ikke at dette skal bli ditt dagligøl, men sånn ca. en gang i uken synes vi du bør bevilge deg selv en flaske med dette snopet. Da har vi en avtale, ja?

Rodenbach Caractère Rouge

rodenbach-caractere-rouge-ale-beer-belgium-10357289

Caractère Rouge er siste spesialøl fra belgiske Brouwerij Rodenbach.  Bare 900 stk. 75 cl «champagne»-flasker (og noen få fat) er tappet totalt, så vi anså det som litt av et kupp da vi sikret oss 5 kasser (angrer bare på at vi ikke kjøpte mer, men hei: andre puber må også få litt. I Norge vil det si bare et par andre steder.) Vår barsjef Trude er også vår sjefspusher for denne typen øl, og hun vet at de faller i smak hos mange damer – men de anbefales også for dannede herrer med god kroppshygiene. Grunnølet er altså en syrlig «flamsk rød ale» som har vært lagret på eikefat i 2 år, før den tappes over på knuste røde bær (kirsebær, bringebær og tranebær) og trekker til seg bærsmaken i 6 måneder. Så tappes den på flaske, hvor den gjennomgår en ny liten gjæringsprosess og utvikler naturlig kullsyre.
Rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma av modne røde bær, også toner av eik og bondegårdshus.
Deilig og «ren» sur & fruktig smak med et sterkt nærvær av nevnte bær, noe sødme men ikke for mye. Forfinet og interessant, men likevel forfriskende og lettdrikkelig for sin styrke og alder.
Jo, øl som dette koster jo noen kroner, men Rodenbach tjener neppe inn innsatsen i råvarer, produksjon og medgått lagringstid – slike øl er prestisjeprosjekter, som først og fremst tjener som reklame for bryggeriets faste produkter. Nyt det mens vi har det!

Beer Here Wicked Wheat (fat)

beer-here-wicked-wheat-hoppy-wheat-beer-belgium-10562186

En knallgod nyhet på fat nå også:
Wicked Wheat fra danske Beer Here (brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia). Dette er hva bryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si:

"When most people think of wheat beer they think of German
hefeweizen or the Belgian witbier, which are soft and cuddly beers. This is not the case with Wicked Wheat, which is a light bodied summer ale showcasing the smoothness provided by German wheat malt, but without being afraid to sharpen its claws on your taste buds with abundant amounts of American Citra hops. Tasting notes: Pale yellow and cloudy with a bright off white head. Intense aroma of elderflower and citrus leading to a light bodied smooth palate with bready malt and crisp bitterness." Dermed er vel det meste sagt, men her er nå Sigmunds smaksnotater:

Disig gylden farge på ølet, moderat kr emig hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av sitrusfrukt og tropiske frukter (= curacao-appelsinskall og Citra-humlen, antar jeg), hint av hylleblomst.
Smaken er hvetepreget men ikke gjærpreget, igjen med sterke toner av sitrusfrukt og humle, hint av furunål og koriander. En veltilpasset og fast bitterhet i avslutningen (angivelig bare 25 IBU, men virker som mer). Meget bra saker - og UTROLIG bra til å være et øl med "vanlig pilsstyrke".

Delirium Nocturnum

Delirium Nocturnum 2 (2)

Delirium Nocturnum (som vel må oversettes med «mareritt»Winking hadde vi visstnok inne en kort periode i 2008, men siden jeg ikke finner igjen omtalen fra den gang, måtte jeg nesten smake ølet på ny. Livet kunne vært verre …  Som sin mer kjente blonde søster Delirium Tremens brygges Delirium Nocturnum hos Brouwerij Huyghe i Melle, Belgia, og kommer i en etterlignet «gammeldags steingods» (glass, faktisk) flaske, som beskytter ølet godt mot lys.
Kastanjenøttfarget øl med et høyt og varig beige skum.
Herlig aroma av forskjellige frukter (hvorav flere tørkede) og krydderier, hint av bondegårdskjøkken.
Smaken er maltpreget med tydelige toner av mørke tørkede frukter og mildt krydder, noe brunt kandisukker og karamell, men ikke for søt. Bare et svakt innslag av fruktig syrlighet, bitterheten er lav. Delirium Nocturnum ligger så visst ikke an til å påføre deg mareritt av noe slag – bare lutter glede og fornøyde smil. Vi importerer den selv, og denne gangen skal vi forsøke å holde lenger på den i utvalget.

Leffe Tripel / Triple

783_bpm

Klosterølserien Leffe brygges av den multinasjonale bryggerigiganten InBev, og er svært etterspurte her på Cardinal. Mange gjester har også smakt dem i utlandet, og for noen har Leffe vært selve inngangsporten til kvalitetsølenes verden. Deres Blonde og Brune holder den norske importøren oss vanligvis forsynt med (selv om de er utsolgt i perioder), men da vi også hadde lyst på Tripel / Triple og Radieuse i vårt utvalg, måtte vi importere dem selv
Trippelen er disig gylden på farge, med et høyt og varig hvitt skum.
Sterk søtlig gjærpreget og fruktig aroma.
Smaken er søt, men ikke "klissensøt", gjærpreget og krydret (toner av kryddernellik), med rimelig bra malt og en anstendig humlebitterhet, som etterlater en behagelig ettersmak. Gir mersmak!

Leffe Radieuse

beer_2512

Enda et øl som vi har importert selv, fra Inbev sin belgiske klosterølserie Leffe. Radieuse betyr "strålende / glitrende", og Leffe-fansen vil mene at det er en passe betegnelsepå dette ølet.
Klar rødbrun farge på ølet, høyt og tykt off-white skum.
Aromaen er relativt moderat, men den som er der, er behagelig: Modne og tørkede frukter, bare et svakt hint av bondegård.
Smaken er preget av malt og krydderier,og munnfølelsen har en behagelig varme fra alkoholen.

Lindemans Framboise

framboise

Vi har igjen vært "sør for Sandnes" og handlet inn fruktlambic-serien til belgiske Lindemans. Det blir gjensyn med Kriek (kirsebær) og Pecheresse (fersken) - og så får vi for for første gang Framboise (bringebær) og Cassis (solbær).
Framboise er mørk rød (og jeg mener virkelig RØD) på farge, med et høyt rosa skum.
Intens søtlig aroma av bringebær, og ingenting annet enn bringebær (eller bringebærsyltetøy).
Smaken er meget søt, og har massevis av bringebær, etterfulgt av bringebær, med bringebær i avslutningen. Tar du poenget? Jeg liker bringebær og bringebærjuice meget godt, så dermed liker jeg også dette ølet. Sa jeg "øl"? Du får ingen indikasjon på at dette faktisk er et øl. Det smaker som bringebærjuice, og bringebærjuice er sunt for deg. Vit det! Dessuten, med bare 2,5% alkohol, er du nesten på vei til å bli avholdsmann/-kvinne. Dette er et av de mest perverterte øl jeg har smakt. Og altså sykt godt ...

Lindemans Cassis

6078-1w0h0_Brasserie_Lindemans_Lindemans_Cassis_Belgian_Beer

I serien med belgiske Lindemans fruktlambicer er vi nå kommet til Cassis (solbær).
Mørk rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Intens aroma av solbærjuice.
Intenst søt & sur smak, med massevis av søtet solbærjuice. Et øl som passer å drikke til en fruktdessert - eller som "snop" på egenhånd. Men du må nok være en VELDIG stor tilhenger av solbær for å klare mer enn én flaske. Jeg vet at noen liker å blande dette ølet med porter. Har ikke prøvd den varianten selv ennå, men har tro på at det kan fungere.

Gulden Draak 9000 Quadruple

draak9k250

Gulden Draak betyr «gylden drage», og refererer til den gyldne dragen som befinner seg på toppen av klokketårnet i den gamle og historisk interessante belgiske byen Ghent. Gjennom både krig og fred har denne forgylte dragefiguren holdt stand i over 600 år, og har altså gitt navn til dette ølet. Den «vanlige» utgaven av Gulden Draak (som vi ikke har tatt inn ennåWinking hadde vært en suksess for Brouwerij van Steenberge i 25 år, da de bestemte seg for også å brygge en litt lysere utgave av ølet, men med samme solide styrke: Gulden Draak 9000 Quadruple. Det nye ølet skulle i enda tydeligere grad oppfattes som en hyllest til byen Ghent, så hvis du lurer på hva «9000» i navnet betyr: Det er rett og slett postnummeret til Ghent!
Rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Aromaen er klassisk for hva du venter å finne i en belgisk dubbel og quadruple: Toner av brunt kandisukker, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
De samme elementene finner du igjen i smaken – noe sødme, men ikke for mye. Rund og nydelig, lav bitterhet. Varmende munnfølelse. Lettdrikkelig til å være en quadruple. Spesialimportert til deg!

Kasteel Donker

Kasteel-Donker

Kasteel (= castle, slott) Donker (= mørk) brygges av Brouwerij van Honsebrouck i Ingelmunster, Belgia. Det er et øl som jeg har smakt med stort velbehag på belgiske restauranter på så usannsynlige steder som Praha og Tenerife - da var det sannelig på tide at vi fikk det inn på Cardinal også. For dette er altså et øl i verdensklasse! Det kan lagres i årevis, men er også drikkendes nå.
Vakker dyp brun til rubinrød farge på ølet, høyt skum som ikke varer evig. 
Nydelig aroma av mørk malt, eik, gammel sherry, krydderier og lær.
Smaken er meget maltpreget og søt, med en varmende munnfølelse, elementer av julekrydder  og gammel sherry. Meget god - nam nam!

Beer Here Dark Hops (fat)

beer-here-dark-hops-hoppy-black-ale

Enda en nyhet på fat nå: Beer Here Black Hops (8,5%), som den dyktige danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen har brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia (tidligere ble den ved en anledning brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, men de har ikke lenger ledig produksjonskapasitet å avse). Dette er hva Christian selv har å si om ølet: 
"Det er en stout humlet som en India Pale Ale med tydelig bitterhed og en tør finish. Øllet holder 8,5% alkohol og små 80 IBU. Den er brygget på Maris Otter Malt, røgmalt, britiske specialmalte og rørsukker . I både smag og aroma bærer den præg af en af mine favorithumler: Zeus (nogen gange kaldet Columbus eller Tomahawk), der er brugt i kedlen sammen med tjekkisk Saaz humle og alene som tørhumle. Den er lækker at drikke nu mens humlen er frisk, men da den er eftergæret på flasken har den bestemt også lagringspotentiale, vil jeg mene."
Våre egne notater:
Svart (vel, mørk rubinrød) farge, høyt beige skum. Meget god aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade, hint av lakris. Også tydelige toner av fruktig humle. Tydelig røstet smak, nokså tørr, toner av sterk bitter kaffe, hint av mørk bitter sjokolade. Også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et meget godt øl, som unngår "sødme-fellen" som mange bryggere går i med en slik alkoholstyrke.

Achel Extra Bruin

1374555475

Achel (eller Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis, som er bryggeriets fulle navn) er det nyeste av de belgiske "ekte" trappistbryggeriene. Klosteret (som ble grunnlagt i 1686) måtte gjenoppbygges etter 2. verdenskrig, og salg av jordbruksprodukter og brygging av kvalitetsøl ble en viktig inntektskilde. I Norge har de nok vært mindre kjent enn de andre trappistbryggeriene, fordi de var senere med å få noen distribusjon her (Cardinal var først ute - selvfølgelig), og har heller ikke hatt det "eksklusive" hemmelighetsskremmeriet som har vært omkring Westvleteren. Nå har vi både Achel Blond og Bruin på 33 cl flasker (begge på 8%), og de er meget gode begge to - men "rosinen i pølsa" er nok likevel Achel Extra Bruin på 9,5%, som vi bare har på store flasker. Extra Bruin var opprinnelig et juleøl, og het da "de 3 Wijzen" ("De tre vise menn") - men nå er det tilgjengelig året rundt. Og kvaliteten er fortsatt på topp!
Brun farge på ølet, disig, med et digert off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, brunt kandisukker, eik, gammel tørr sherry.
Eikepreget og middels søt smak med en tørr avslutning. Igjen toner av tørket fiken, brunt kandisukker, og gammel og middels tørr sherry. Et humlet og eikepreget "bitt" i avslutningen.
Jo, du må gjerne trygle oss om en flaske Westvleteren til blodpris, men du får mer for pengene ved å kjøpe en Achel Extra Bruin. Bare så det er sagt.

Beer Here Dead Cat (fat)

BeerHere-Dead-Cat

På fat nå: et øl som vi ikke har hatt i noen form tidligere, Beer Here Dead Cat (4,7%). 
Det var bare så vidt vi fikk lurt fatene forbi vår eminente altmuligmann og katteelsker Kjell, og måtte forsikre at ingen katteliv har medgått under bryggingen, til tross for navnet. Ølet er en nær slektning av Fat Cat (som vi har hatt tidligere, og snart skal ha på igjen) - men mens Fat Cat er brygget med newzealandsk Nelson Sauvin humle, er det amerikanske Simcoe som dominerer i Dead Cat. Og vel, Simcoe HAR ord på seg for å gi "kattepiss"-toner i aromaen hvis mengden overdrives, men det er ikke sjenerende her. Ølet har den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Selv om Dead Cat holder "vanlig norsk butikkstyrke", er der sannelig nok av smak her! Stilmessig karakteriseres den som en amber ale. 
Disig rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white til beige skum.
God aroma av Simcoe-humle, meget fruktig, men også toner av furunål - og altså beskjedent med kattepiss!
Smaken er også meget velhumlet til å være et øl av denne styrken, fruktig og furuaktig med en diskret maltsødme i bakgrunnen. Harpiks- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.

Enghien Noël Triple Blonde

beer_12517

Dette juleølet kommer fra Brasserie de Silly i Belgia. Bryggeriet har røtter tilbake til 1850, og i 1975 kjøpte de opp et bryggeri i nabobyen Enghien – derav Enghien-navnet på noen av ølene deres. Juleølet deres (Noël er fransk for jul, om du skulle være i tvil) hører hjemme i klosterølstilen triple. Humlen kommer fra Kent i England og Hallertau i Tyskland.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker, overmodne frukter og milde krydderier,
Smaken er søt, med et fint krydret preg og bra humle gjennom det hele – med rimelig sterke toner av hvitt kandisukker. Søt nok til å erstatte en søt dessertvin til mange finere matretter, men har også akkurat nok bitterhet til å unngå stempelet «klissensøt», og beholde noen forfriskende kvaliteter.

Beer Here Vinter Ale (fat)

beer_196316

Denne solide «høyoktan» vinter-ale fra Beer Here (= den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen) fikk begeistret bifall fra vår referansegruppe på «Mandag i Annen».  Så er det da også et vellykket prosjekt Christian står bak her – bryggingen har han utført hos De Proefbrouwerij i Belgia, forsøksbryggeriet hvor mange av verdens beste nomadebryggere har framtryllet sine beste produkter. Her er Christians egne ord om saken:
«Vinter Ale er en varmende, mørk og kompleks ale brygget uden smålig hensyntagen til letdrikkelighed, ædruelighed eller anden utidighed. I glasset præsenterer den sig dunkel og saftig med heftig aroma af mørk malt, rugbrød og citral humle. Eftersmagen er lang og bitter og alkoholen livsageligt varmende. Nyd den temperet omkring 10 grader af et stort glas og giv den tid til at varme dit bundfrosne indre. Indtaget i større doser har denne øl dokumenteret effekt på vinterdepression, lommesmerter og anden dårligdom. Ingredienser: Vand, malt (ristet byg, belgisk og britisk karamelmalt, chokolademalt, pale ale malt), gær, alm. hvidt sukker, kandis, kaffe, laktose (mælkesukker), humle (Northern Brewer, Cascade, Centennial, Galena, Chinook).»
Våre egne smaksnotater:
Nesten svart farge, moderat beige skum.
Moderat røstet og søtlig aroma, toner av sjokolade, pumpernickel-brød, vanilje og karamell, mild kaffe.
Røstet og middels søt smak, kaffen er tydeligere nå, sjokolade igjen, distinkt harpiksaktig humle i avslutningen. Godt øl! Og ja, det er vanskelig å justere kjølingen i tappesystemet vårt, så det er sannsynlig at du får dette ølet servert noe kjøligere enn anbefalt drikketemperatur. Så la gjerne (noe av) ølet få varme seg litt i glasset, så får du med hele smaksbildet.

Leffe Bière de Noël

beer_29225

Det opprinnelige klosterølmerket Leffe trenger knapt noen presentasjon på Cardinal lenger – Blonde og Brune får vi fra den norske importøren, og selv så importerer vi Triple, Radieuse og nå altså juleølet Leffe Bière de Noël (eller Kerstbier på flamsk). Alle sammen går unna i høyt tempo, så vi kan tidvis gå tomme på lageret. Men der kommer mer!
Vakker og klar rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av malt, karamell, brunt kandisukker og mildt julekrydder.
Relativt lett i kroppen for sin styrke og stil. Smaken er ikke så søt som man kunne frykte, men har ellers de samme elementene som aromaen. Mildt krydder og ganske moderat humle i avslutningen. Bare glem at Leffe nå brygges av verdens største bryggerikonglomerat InBev – dette er nemlig et knallgodt øl, som kunne vært et lite håndverksbryggeri verdig!

Slaapmutske Bruin

beer_16358

Brouwerij Slaapmutske (= «nightcap»Winking i Belgia begynte som et lite «kjøkkenbryggeri» i Melle i 1992, men gikk siden over til å brygge ølene sine hos De Proefbrouwerij i Lochristi, hvor de kan brygge 1400 liter om gangen. Vi hadde egentlig bestilt Slaapmutske Christmas på 7,4%, som vi har hatt tidligere, og var veldig godt fornøyd med - men vår grossist fikk den dessverre ikke inn i tide. Vi tok derfor til takke med Slaapmutske Bruin på 6,0%, som opprinnelig ble lansert i år 2000 som Slaapmutske Winterbier. Og den sklir nok ned den også!
Rødbrun farge, høyt off-white skum.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av karamellmalt og overmodne (nesten råtnende) bær og frukter.
Smaken er bedre enn aromaen, maltpreget og lettkrydret med karamell, men ikke for søt. Moderat humle i avslutningen (bitterheten er 30 IBU). Jo, den gjør nytten denne og!

Silly La Divine

beer_2411

Belgiske Brasserie de Silly er rimelig bra representert på Cardinal for tiden – og ølet La Divine (= Det Guddommelige) burde, ut fra navnet, ikke gjøre skam på opphavet ...
Dyp rav farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen og smaken har nok et visst preg av den høye alkoholprosenten, og er ellers preget av karamell, brunt sukker, eik og hint av «bondegård». Sødmen er rimelig bra balansert mot humlebitterheten, som også har noen upolerte kanter. Munnfølelsen er varmende og litt pepperaktig. Et uvanlig øl, som absolutt bør prøves. Godt, men GUDDOMMELIG? – vel, navnet er en rimelig drøy påstand. Ennå får vi vel reservere det begrepet for trappistmunkene, som må antas å ha bedre forbindelser «ovenpå».

Antwerpse Seef Bier

prins-filip-lanceert-seefbier-in-vs-id4566320-1000x800-n

En virkelig interessant nyhet, som også har sjanser til å imøtekomme smaken til et bredt publikum, er belgiske Seef Bier, som brygges hos Brouwerij Roman på på oppdrag fra Antwerpse Brouw Compagnie (disse har planer om å starte et nytt bryggeri i Antwerpen). Øltypen var lenge den vanligste i Antwerpen, og ble brygget i både en "dobbel"-utgave med 6-7% til "fint" bruk (tilsvarende den du skal smake nåWinking, og en tynnere utgave som "hverdagsøl" for arbeidere og fattigfolk, med bare halvparten av denne alkoholstyrken. Assosiasjonen som "fattigmannsdrikk" kan ha vært medvirkende til at øltypen (dessverre også den sterke versjonen) døde ut på 1930-tallet, det siste seefbier-bryggeriet innstilte produksjonen i 1937. Dette avsindige misforhold bestemte altså nylig antwerperne seg for å rette på ;, nå har Seef Bier blitt det store kultølet i byen igjen - og bra er det, for dette er virkelig gode saker!  Ordet seef har antagelig den samme språklige opprinnelse som vårt norske ord sevje - men det er noe uklart om et urteuttrekk er en faktisk ingrediens i ølet. Sikkert er det ihvertfall at dette overgjærede ølet er brygget med både bokhvete, hvete, havre og byggmalt. Humlen er også belgisk, fra Poperinge. 
Blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Uvanlig hvetepreget, urteaktig og krydret aroma.
MEGET forfriskende og sitrusaktig smak, med pepper- og urteaktige toner. Lav bitterhet. Og ølet er altså noe sterkere enn det smaker, så forfrisk deg med måte!

Beer Here Executioner IPA (fat)

54476

Enda et nytt fatøl fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen). Navnet Executioner antyder at humleinnslaget gir deg følelsen av å legge hodet på bøddelens blokk - men så galt er det ikke, selv om dette er en velhumlet IPA, så tar den aldri skrittet over i det absurde. Ølet brygger Christian nå hos De Proefbrouwerij i Belgia, tidligere ble det brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg.
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av  fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter, på en bakgrunn av søtlig malt.
Smaken er meget forfriskende for sin styrke, med tropiske frukter, grapefrukt og harpiks, middels søt malt i bakgrunnen. Godt øl! 

Satan Red

satan-red

Satan Gold har lenge vært en av våre storselgere - den litt mørkere broren Satan Red har solgt litt langsommere - ikke så rart, siden den var falt ut av "Ølboken" vår! Det får vi altså rettet på nå. Vi innrømmer glatt at første gangen kjøper nok folk Satan-ølene mest på grunn av det "kule" navnet. Men andre (og tredje og fjerde) gangen kjøper folk dem fordi det er fantastisk GODE ØL! Kule navn selger én gang, kvalitet selger mange ganger. Sånn er det heldigvis ennå. Det er belgiske De Block Brouwerij i Peizegem som står bak Satan-ølene. Her er der egentlig bare en ting å si: Satans gode øl!
Rødlig rav farge på ølet, svakt disig, med et digert off-white skum som varer "i det uendelige".
God fruktig og krydret aroma.
Krydret smak også, toner av eik, noe karamell og frukt. Godt! For Satan, jeg tror jeg tar en til!

Oud Beersel Oude Kriek

Cardinal Pub Stavanger

En helt nydelig og velmodnet kriek fra belgiske Oud Beersel (ja, de holder til i den gamle byen Beersel, så navnet er korrekt nok) - og når Strag har vært så vennlige å importere den til oss og andre entusiastpuber, må vi bare følge opp. Vel, om du ennå ikke vet hva en fruktlambic er, er det kanskje ikke denne du bør begynne med, men de som har fått sansen for kriek, vil bli henrykt over Oud Beersel Oude Kriek. 
Vakker dyprød farge på ølet, høyt rosa skum.
Interessant aroma av sure kirsebær, bondegårdshus, støv og mandelessens.
Sur smak, sure kirsebær i massevis, ikke for søt, lett snerpende. Gir mersmak så det holder!

To Øl Goliat Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Som flere andre danske nomadebryggere har karene bak To Øl (Tobias Emil Jensen og Tore Gynther) brygget mange av ølene sine hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det gjelder også Goliat Imperial Stout, hvorav vi har både den vanlige utgaven med rød etikett, og den bourbonfatlagrede med grønn etikett (se egen omtale av den).
Den "vanlige" er likevel ikke en "hvilkensomhelst" imperial stout, dette er øl av høy klasse! Foruten standard-ingrediensene er Goliat brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe.
Beksvart farge på ølet,moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma av kaffe og treverk, et hint av aske.
Enda mer distinkte blir de røstede tonene og innslaget av kaffe i den fyldige smaken. Toner av mørkt sukker også, men ølet er ikke særlig søtt - smaken oppleves snarere som nokså tørr, med hint av tre og aske. En mektig opplevelse er det uansett!

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

To Øl I’ve Seen Bigger Than Yours

Cardinal Stavanger

De kreative danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, hvor de har "tatt'n helt ut" denne gangen, med barleywinen I've Seen Bigger Than Yours på hele 14%. Noen vil sikkert mene de har gått for langt denne gangen, men det er altså lov å dele flasken på flere personer, om du tror det blr for heftig. Foruten de vanlige ølingrediensene har man benyttet flaket havre, hvitt kandissukker, bringebær og appelsinskall.
Dyp oransje farge på ølet, lavt off-white skum.
Sterk aroma av bringebær og litt appelsin, men det forventede "stikket" fra alkoholen uteblir, det skal de ha.
Smaken er INTENS og meget søt, nesten klebrig, med bringebær og alkohol i massevis, hint av appelsinskall. Litt av sødmen balanseres med noe fruktsyre fra bringebærene, mens bitterheten er ganske lett. Tør du prøve?

To Øl Yeastus Christus

Cardinal Pub Stavanger

De danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært å brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. I ølet Yeastus Christus er det altså gjæren som skal være frelseren. Her er det brukt både belgisk alegjær, brettanomyces lambicus og melkesyrebakterier. De to sistnevnte skal med tiden gi ølet en tilsiktet syrlighet, men i min prøveflaske var der få tegn til slikt. Hvis andre flasker framstår likedan, må vi bare konkludere med at ølet er for ferskt – de som ikke er så glade i mye syrlighet bør derfor drikke det nå, mens de som nettopp er ute etter syrligheten må smøre seg med tålmodighet noen måneder.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har nok innslag av brettanomyces og «bondegård», men altså uten syrlighet. Sterke toner av støv, noe krydder.
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er ikke for søt, men ikke tørr heller. Og uten den syren som også bryggeriet har varslet om på etiketten. Toner av gjær, og et skarpt humlet og pepperaktig «bitt» i avslutningen og ettersmaken.

Mikkeller Tiger Baby: Open Windows Open Hills

6078629867_602fc48f6d_o

Dette er et one-off øl fra Mikkeller, som ble brygget i anledning av at den københavnske popgruppen Tiger Baby ga ut sitt tredje album. Og det er albumet som heter Open Windows Open Hills. Vi har bare et meget begrenset antall flasker - når det er tomt så er det tomt! Det er en pale ale som er brygget med mango og pasjonsfrukt.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Herlig og intens aroma av mango og pasjonsfrukt, også noe furuaktig humle.
Smaken er tørrere enn forventet, men også markert fruktig - mango og pasjonsfrukt igjen, naturlig nok siden de er faktiske ingredienser  i ølet. Sannsynligvis er det noe humle med "tropisk frukt"-aromaer og smaker her også, men bitterheten er meget moderat. Munnfølelsen er ganske lett, og avslutningen er kort.
Siden jeg er en svoren tilhenger av øl som har "mango og pasjonsfrukt"-preg fra humlen, er det interessant å også oppleve disse fruktene som ingredienser i ølet. At resultatet er rimelig forfriskende, sier seg vel selv?

Alvinne Mano Negra

Cardinal Stavanger

La Mano Negra (= Den svarte hånd) har opp gjennom historien vært betegnelsen både på flere politiske ekstremistgrupper og på mafiaens utpressingsmetoder. Den herværende Mano Negra fra belgiske Picobrouwerij Alvinne er heldigvis uten mafia- eller ekstremistforbindelser – det dreier seg om en imperial stout med bryggeriets spesielle belgiske husgjær, Morpheus. Humletypene er Magnum og East Kent Goldings, bitterheten er på 59 EBU.
Når korken vippes av, begynner ølet langsomt å strømme ut av seg selv, så her gjelder det å ha glasset klar ganske kjapt. Beksvart farge på ølet (naturligvis), digert lysebrunt skum.
Syrlig og fruktig aroma, toner av bondegårdshus og rødvinseddik, noen røstede kaffetoner i bakgrunnen. Toner av lær når ølet varmes litt opp.
Rikelig med kullsyre i munnen. Røstet og moderat fruktig smak, toner av kaffe og lakris, hint av eik og mildt krydder. Middels bitter avslutning.

Alvinne Gaspar

gaspar-bottle

Belgiske ales særmerker seg oftest med andre kvaliteter enn kraftig humling, men når de nyskapende bryggerne i Picobrouwerij Alvinne først slår seg løs, spares der ikke på humlen heller. Gaspar er et eksempel på det, med en bitterhet på 115 IBU. Humletypene som er brukt er Magnum, Chinook, Columbus og Hallertauer Mittelfrüh.
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle, særlig sitrus og tropiske frukter, hint av furutrær.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Smaken er meget søt med et krydret preg av belgisk overgjær, men den er også meget bitter. Distinkt humlepreg gjennom det hele. Ettersmaken er svært bitter, nesten medisinsk. Heftige saker – og du får faktisk lyst på MER!

Mikkeller Big Worse Barley Wine

Mikkeller Big Worse

Den vanlige utgaven av Mikkeller Big Worse har vi hatt på fat en stund, men nå har vi skiftet (nesten uten å merke det selv) til Red Wine Barrel Edition. Denne utgaven er altså lagret på eiketønner som tidligere inneholdt rødvin. For de av dere som samler "ticks" på RateBeer er dette en viktig forskjell. Ja, det betyr mye smaksmessig også.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av eik / rødvinsfat, et hint av rå alkohol. Også toner av mørke tørkede frukter. 
Smaken er meget eikepreget, rødvinstønnen dominerer virkelig. Bra humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Meget smakfull og interessant!

Alvinne Undressed

Cardinal Stavanger

Undressed fra belgiske Picobrouwerij Alvinne fikk vi levert en kasse av ved en feilsending, og da serverer vi den selvsagt til de "spesielt interesserte". Og du skal være VIRKELIG spesielt interessert for å kjøpe den! Stilmessig skal dette være en klassisk Oud Bruin (som vi ikke har hatt på Cardinal før), brygget nesten helt uten humle, og blottet for bitterhet.
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et brusende lavt beige skum som dør ut straks. Lavt kullsyrenivå i glasset.
Søt & sur aroma, toner av rødvin, rødvinseddik, eik og urter.
Smaken er meget sur, eddikaktig og eikepreget, middels søt. Ingen bitterhet, som forventet. Jo, det er interessant å ha smakt en
Oud Bruin, men dette er bare ikke "my cup of tea". Der finnes imidlertid ølentusiaster som liker den mye bedre enn hva jeg gjorde, og det kan sikkert være greit å dele flasken på to eller flere personer.

Alvinne Naked Ladies

Cardinal Pub & Bar Stavanger

Naked Ladies selger kanskje seg selv på grunn av navnet? Jeg mener selv å ha en svak erindring om at det var noe spesielt attraktivt med nakne damer - jeg husker bare ikke lenger hvorfor ... Nåvel, før du setter fantasien altfor mye i sving, må jeg nesten opplyse om at dette ølet er oppkalt etter et relativt seriøst kunstverk, nemlig en skulpturgruppe av dansende nymfer, som kan ses i York House gardens i Twickenham utenfor London. Den skulpturgruppen kalles på folkemunne bare "the naked ladies". Så var det oppklart!
Ølet
Naked Ladies er et samarbeidsprosjekt mellom belgiske Picobrouwerij Alvinne og engelske Twickenham Fine Ales. Versjonen som ble brygget i Twickenham (som vi ikke har) ble gjæret med vanlig engelsk alegjær, mens versjonen du nå skal smake på ble brygget hos Alvinne, og gjæret med deres egen spesielle husgjær Morpheus, som gir et syrligere og mer "typisk belgisk" preg på ølet.
Uklar oransjeaktig farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk gjærpreget og krydret aroma, også noen toner av fruktig humle.
Smaken er også gjærpreget og krydret, og middels tørr. En viss fruktig syrlighet. Ganske bitter humle i avslutningen, hint av gran. Dette er et øl som nok lett faller i "love it or loathe it"-kategorien - kjedelig er det ihvertfall ikke.

Mikkeller Belgian Tripel

MikkellerBelgianTriple

Mikkeller Belgian Tripel har vi på fat, den hadde også en gjesteopptreden i fjor. Mikkel Borg Bjergsø (som gjestet Cardinal "in person" i vår) har brygget den på De Proefbrouwerij i Belgia - opprinnelig for det italienske markedet, men tripelen viste seg å bli så populær at også flere har fått del i den.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, bra hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, toner av brunt kandisukker, hint av tobakk.
Smaken er rimelig "krydret" med en betydelig fruktig og maltet sødme, også en viss fruktig syrlighet. Ikke fullt så lett i kroppen (for sin styrke) som endel andre tripler er, denne har et tydelig nærvær av humle og alkohol. Interessant og sofistikert - meget god!

Duchesse de Bourgogne

duchesse-s

Endelig har vi fått dette knallølet til Norge! Duchesse de Bourgogne (= Hertuginnen av Burgund) er selve skoleeksemplet på en ekte flamsk rød ale - den sursøte øltypen som ikke ligner på noe annet i ølverdenen. Det er brygget hos Brouwerij Verhaeghe i Vichte i Vestflandern, Belgia. Navnet (og bildet på etiketten) er en hyllest til Marie de Bourgogne, som var hertuginne i fyrstedømmets Burgunds storhetstid på 1400-tallet, da området strakte seg fra det nåværende Belgia til dagens vindistrikter i franske Bourgogne. Dengang som nå ble dette området forbundet med kulinarisk toppkvalitet! Og som følge til mat blir Duchesse de Bourgogne omtalt som ølverdenens svar på vinverdenens fyldige burgundere. Hva så med Marie de Bourgogne? Hun døde ung i en rideulykke, stakkar. De t kan nok være lurt å ikke sette seg på hesten umiddelbart etter å ha inntatt ølet "hennes". 
Fargen på ølet er kobberrød, det helles i glasset med et høyt og tykt skum.
Intens og kompleks aroma av røde frukter / bær, rødvinseddik og hestestall.
Deilig sursøt og kompleks smak av forskjellige frukter, toner av eikefat og krydderier. Ettersmaken roper bare: "Mer, mer!". Et storartet øl!

Mikkeller Ricemarket

MikkellerRicemarket

Enda et øl fra danske Mikkeller, som vi har spesialimportert. Ricemarket er inspirert av Østens ris- og kryddermarkeder, og er (ikke overraskende) brygget med en andel ris, foruten de vanlige  ølingrediensene. Dessuten også honning og ingefær. Smakstilsettingene er valgt ut av Michelin-restauratøren Yde, mens selve bryggingen er gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. 
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har toner av blomster og honning, med et hint av ingefær.
Lett i kroppen. Smaken er frisk og "spritzig", noe honningsødme, men ikke overdrevet. En subtil ingefær-"brenning" og moderat humle i avslutningen.

(33 cl flaske, 6,0%)

Rodenbach Grand Cru

Cardinal

Vi har den "vanlige" Rodenbach også, men legger ikke skjul på at det er Rodenbach Grand Cru vi selv er aller mest begeistret for. Den kan nok likevel oppfattes som noe mer krevende å drikke enn lillebroren. Vi hadde den inne for noen år siden, og nå har vi endelig fått den igjen. Sammen med Duchesse de Bourgogne (som vi også har nåWinking ligger Rodenbach Grand Cru helt i toppskiktet når det gjelder ølstilen flamsk rød. Rodenbach-bryggeriet ligger i Roeselare, Belgia.
Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. 
Interessant og kompleks kirsebærlignende aroma, med toner av rødvin og rødvinseddik, og hint av fjøs og silofôr.
Smaken er søtsur med toner av rødvinseddik, fortsatt med påminnelser om bondegård og silofôr (dette inngår riktignok ikke i vårt daglige kosthold). Som tidligere sagt ligner ikke
flamsk rød på noe annet i ølverdenen, og denne ølstilen har sin egen trofaste lille menighet hos oss.

Rodenbach Vintage 2010

beer_112249

Vi har fra før både den "vanlige" Rodenbach og Rodenbach Grand Cru, og nå slår vi også til med årgangsølet Rodenbach Vintage 2010, kun på 75 cl flasker. Ølet har vært lagret på eikefat, og er med sine 7% noe sterkere enn de to andre. Menigheten som liker flamske røde ales kan dermed slikke seg fornøyd om munnen. 
Dyp rubinrød farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Herlig søt & sur aroma, vinøse toner med eik i massevis, rødvinseddik, silofôr og bondegårdskjøkken.
Søt & sur smak også, eiket, vinøs, vel avrundet og harmonisk.

Witkap Pater Special

witkap_pater_special_33cl

Witkap Pater Special brygges hos Brouwerij Slaghmuylder i Belgia,  og er også kjent under navnet Slaghmuylder Greut Lawauitj (fanden skulle forsøke å uttale det der!). Tidligere hadde vi en periode inne deres Witkap Pater Stimulo, men Special synes vi er enda bedre. Det er typisk belgisk klosterølstil vi snakker om her. Alkoholstyrken på 5,5% er moderat etter belgisk standard. 
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Behagelig fruktig og krydret aroma, "typisk belgisk", også toner av kandissukkersirup.
Smaken har mildt krydrede toner og er meget forfriskende, ikke for søt, mens avslutningen har ganske moderat humle. Et trivelig øl å drikke!

Palm Dobbel (Magnum)

Cardinal Stavanger

Det belgiske Brouwerij Palm har drevet på med sitt siden 1747. De holder til i den lille landsbyen Steenhuffel nordvest i provinsen Flamsk Brabant. Tidligere het bryggeriet "Den Hooren" (det betyr forhåpentligvis ikke det du tror!), men siden alle kalte det "Palm", ble dette det offisielle navnet i 1975. Deres "Dobbel" kadde vi for no en år siden i den litt uvanlige flaskestørrelsen 30 cl, nå har vi den på minst like uvanlige 1,5 liters magnumflasker. Disse lanseres hvert år foran julesesongen, men innholdet er høyst drikkbart hele året. Ølet har en alkoholstyrke på 6,0%. (Hvorfor det skrives "Dobbel" med o som på norsk og ikke "Dubbel" med u som er offisiell nederlandsk, nei det vet jeg ikke - men "Dobbel" er kanskje lokal flamsk dialekt?) Den overgjærede øltypen "dubbel" (opprinnelig en klosterøltype) er alltid brunlig av farge og "rund" på smak. 
Fin rødbrun farge på ølet, bra off-white skum.
God aroma av lettrøstet malt med noe karamell, frukt og krydder.
Rund og deilig smak, igjen av lettrøstet malt med et lett anslag av frukt og krydder, hint av gjær. Moderat bitterhet.
Ølet så lettdrikkelig og "koselig" at jeg ikke med min verste forestillingsevne klarer å se for meg at noen av våre gjester kan mislike det, hvis de liker øl i det hele tatt. De måtte i så fall være at de ville ha enda MER av de gode smakselementene.

La Rulles Brune

la_rul11

La Rulles Brune (fra Brasserie Artisanale de Rulles) har undertittelen «Stout de Gaume», men noen stout er dette ikke – det er en typisk belgisk brun ale. Gaume er regionen syd i Belgia der byen Rulles ligger. Med fire malttyper og moderat humle er det naturlig at malten står i fokus, men det er ikke noe tungt øl vi har for oss.
Ganske mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
God aroma av brun malt og mildt krydder, ferskt brunt brød, noe karamell og brunt kandisukker.
Smaken har toner av de samme elementene som aromaen, men er ikke særlig søt. Lav bitterhet. Relativt lett i kroppen, og meget lettdrikkelig. Den store flasken er akkurat passe!
 

La Rulles Blonde

Bo La Rulles blonde 75

En belgisk blond på respektable 7%, det lar seg vel høre? La Rulles Blonde (fra Brasserie Artisanale de Rulles) blir ikke gammel i den store 75 cl flasken, straks korken er vippet av.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og innbydende aroma, mildt krydrete og fruktige toner.
Smaken er middels søt og moderat krydret, toner av hvitt kandisukker, bra humle i avslutningen. Ikke dårlig dette her – men så er det da også langt mellom dårlige øl fra «Ølparadiset Belgia».

La Rulles Triple

Bo La Rulles triple 75

Belgiske La Rulles Triple (fra Brasserie Artisanale de Rulles) kommer i stor flaske, men som med de andre ølene fra dette bryggeriet «treger» du ikke på flaskestørrelsen.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med høyt hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma med tydelige krydrete toner, også noe frukt og lys sirup.
Smaken er middels søt og distinkt krydret gjennom det hele, litt frukt også. Tydelig humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.
En fin triple!

La Rulles Estivale

Bo La Rulles estivale 75

Brasserie Artisanale de Rulles ligger altså i den lille byen Rulles, og vi befinner oss da i den fransktalende delen av Belgia. Ølene deres kommer på store flasker, men smaker så godt at flasken slett ikke føles stor særlig lenge …. Fire forskjellige øl har vi tatt inn i serien La Rulles, og Estivale er nok det som i minst grad smaker «typisk belgisk». Det ble første gang brygget som et jubileumsøl da bryggeriet fylte 5 år, i 2005, og har siden blitt en fast gjenganger i sortimentet. I følge bryggeriet smaker det aller best om sommeren, men vi drikker det med glede hele året!
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle, også noen toner av furu.
Ganske lett i kroppen. Smaken er dominert av amerikansk humle fra begynnelse til slutt, toner av frukt og furu, bitter avslutning men ikke overdrevet. Stilmessig ligger Estivale nærmere en American Pale Ale enn en belgisk ale, om enn ølet er brygget i Belgia aldri så mye.
Forfriskende og godt!

Mikkeller Burger & Bun L.A. Lager

Cardinal er stedet for øl

Hva gjør en dansk gourmetkokk når han har fått en michelinstjerne for restauranten sin? Jo, han åpner en hamburgerbar! Om du synes at dette lyder som en særdeles dårlig danskevits, så betenk at herværende ølbokforfattere er ærlige sjeler, som sjelden farer med løst prat. Gourmetkokken Henrik Yde Andersen («Yde» blant venner) er virkelig mannen bak michelinstjernerestauranten Kiin Kiin – og han har også åpnet hamburgerbaren Burger & Bun i Istedgade. Dette er naturligvis ingen McDonalds-kopi, men et ambisiøst konsept hvor Yde har satt seg fore å bevise at også hamburgere kan være storartet mat, når de tilberedes nennsomt av de beste råvarer og med lekkert tilbehør. Istedgade var lenge en av Københavns mest shady adresser, men er nå i ferd med å bli like trendy som Grünerløkka har blitt i Oslo. Yde måtte selvsagt ha et eget kvalitetsøl til burgerbaren sin, og da spurte han jo sin venn Mikkel i enmannsbryggeriet Mikkeller. Mikkel har som så ofte før utført bryggingen hos De Proefbrouwerij i Belgia, men forbildet for Burger & Bun L.A. Lager er åpenbart amerikansk. Det er altså et undergjæret lagerøl, men om du synes det smaker mest som en velhumlet American Pale Ale eller en IPA, har vi all mulig respekt for det. (For det synes vi selv også!)
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt (eller svakt off-white) skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av aprikoser, sitrus og tropiske frukter, hint av furu også.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, igjen med nevnte fruktige og furunålsaktige toner, men blir aldri for bitter. Ølet er ikke søtt, men har likevel nok malt til å støtte opp om humlen. Ekstremt forfriskende og likandes!
 
 
Sigmund

Lucifer


Bibelens Lucifer er den falne engel, vanligvis ansett som synonym med mannen med horn i pannen og glødende gaffel, der han hersker over sjøen av ild og svovel, hvor alle øldrikkere og andre vellystige har reservert plass, i følge de sakkyndige. Vel, vi tar sjansen, og har til overmål importert det belgiske ølet Lucifer, som nå brygges hos Brouwerij Het Anker i Mechelen. Så fryktelig djevelsk synes vi vel ikke ølet er, selv om alkoholprosenten bør behandles med en viss respekt.
Meget blek gul farge på ølet, disig mot slutten av flasken, digert kritthvitt skum.
Aromaen har toner av grønne epler, belgisk overgjær og krydderier.
Smaken er ganske forfriskende for sin styrke og moderat krydret, toner av grønne epler igjen, også toner av hvitt kandisukker og sukkertøy, mens ettersmaken ikke er så imponerende langvarig. Serveres kald, og sklir skremmende lett ned hos alle falne engler, samt hos oss som ikke engang har følt englevingene krible på ryggen.

Hoegaarden Grand Cru


Den "vanlige" Hoegaarden har lenge hatt et trofast publikum hos oss. Helt siden jeg smakte den betydelig sterkere Hoegaarden Grand Cru for første gang i Danmark for snart 5 år siden, har jeg tenkt at "den importerer de vel snart til Norge også". Men neida, rettighetshaverne til norsk Hoegaaarden-import (som vi skal være hensynsfulle og ikke nevne navnet påWinking har ikke akkurat lagt sin tyngde inn på å promotere Hoegaarden-produktene. Så da sørger vi like godt for å importere Grand Cru fra Belgia selv!
Dyp gylden farge på ølet - klar først, blir litt uklar hvis du heller gjærrestene med mot slutten (og det bør du gjøre, for det høyner smaken). Høyt kullsyrenivå og ditto hvitt skum.
Sterk og søtlig aroma, med preg av belgisk overgjær, blomster og honning, noe krydder (pepper) og urter også. Ja, krydderurter er faktiske ingredienser i Grand Cru
Smaken er rimelig bra maltet (hvete og bygg) med et distinkt pepperaktig streif, hint av eik. Vinøse toner, noe alkoholvarme, men ikke ubehagelig. Moderat men tilstrekkelig bitterhet.
Der er nok fare for at vi snart må importere mer ...

Chimay Pères Trappistes Grande Réserve (Bleu)


Chimay (i Abbaye de Scourmont) er kanskje det mest kjente av alle de belgiske trappistbryggeriene. Deres Bleu (blåWinking på 33 cl flasker har vi hatt lenge, og nå har vi også spesialimportert Grande Réserve, som er det samme ølet, men modnet ekstra lenge på "champagnekorkede" 75 cl flasker.
Brun farge på ølet, flott off-white til beige skum.
Interessant aroma med vinøse trekk, toner av lær og eik, også malt og brunt kandisukker, hint av mildt krydder.
Smaken er usedvanlig rund og behagelig, preg av brun malt og brunt kandisukker, vinøse trekk igjen med hint av eik, ikke for søt, moderat humle. Alkoholen er godt skjult, men dette er likevel et øl å nippe til. Lang ettersmak. Serveres helst kjellerkald.
Et klasseøl fra trappistmunkene - vi har ennå ikke opplevd at noen av våre gjester ikke har likt det!

Affligem Tripel


En klassisk tripel fra Brouwerij Affligem i Opwijk, Flamsk Brabant, Belgia.
Helles i glasset med et digert hvitt skum, som bare langsomt gir plass til et gyldent øl.
Behagelig og stiltypisk aroma av belgisk overgjær, frukt og et mildt krydret preg.
Smaken er frisk og fruktig, igjen med et mildt krydret preg, alkoholen er merkbar men ikke overveldende. Moderat sødme, avslutningen er svakt pepperaktig, med moderat humle.

Meget kurant vare!

Bush Ambrée


Bush Ambrée (i noen land kjent som Scaldis Ambrée) brygges hos det familieeide Brasserie Dubuisson i Pipaix, Belgia. De har holdt på siden 1769, så erfaringen er der ikke noe å si på.
Rav farge på ølet, høyt og fluffy varig hvitt skum.
Vinøs tørr sherry-lignende aroma, elementer av eik og lær også.
Smaken er igjen sherry-lignende, medium tørr (eller medium søt, om du vil), masser og masser av eik, hint av tysk "Weinbrand", varmende munnfølelse som forventet av et øl med 12% alkohol, men ølet føles ikke ubehagelig alkoholdominert. En substantiell humlebitterhet i avslutningen balanserer sødmen fint.
Den spiller i ølets Premier League, denne her! Med tabellposisjon nær toppen! Ja, det er vel bare
Bush de Nuits og Bush Prestige fra samme bryggeri som kan konkurrere.

De Dolle Oerbier Nat & Straf


"De gale bryggerne" i De Dolle Brouwers, Belgia, har Oerbier (= Urøl) som sitt mest kjente produkt. "Nat & Straf" har forøvrig ingenting med natt og straff å gjøre, men betyr "vått og sterkt", to vesentlige egenskaper for et skikkelig godt øl!
Glasset fylles fullstendig av et enormt beige skum, og det brune ølet kommer bare langsomt til syne. Det tar flere minutter før skummet har lagt seg såpass at det går an å drikke av glasset - det anbefales vide glass for at dette ikke skal trekke for lenge ut.
Intens fruktig aroma med toner av bær, også noen eikete, krydrete og vinøse toner.
Smaken har en mektig maltsødme og intenst vinøse toner, varmende munnfølelse. Toner av eik og bær igjen.
Rett og slett et fabelaktig godt øl!
 

Affligem Blond


Brouwerij Affligem i Opwijk, Belgia, er nå kjøpt opp av Heineken-konsernet, men det betyr ikke at bryggeriet er omdannet til noen pilsfabrikk. Det er fortsatt klosterøltypene sine Affligem er mest kjent for, og slik ser det ut til å fortsette. Deres Blond er også deres mest populære øl.
Blekgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Søtlig aroma - florale, krydrete, urteaktige og gressaktige toner.
Smaken er "crisp" og ikke for søt, krydrete og urteaktige toner igjen, hint av eik og gjær, anstendig humle i avslutningen. Et godt og lettdrikkelig øl!

Affligem Dubbel


Belgiske Affligem kjører "safe" innen klosterøl-segmentet - ølene deres vil falle i smak hos de aller fleste. Deres Dubbel understreker bare dette.
Mørk brun farge på ølet, bra off-white skum.
God aroma av brun malt og brunt kandisukker og karamell, også krydrete toner av belgisk overgjær.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Moderat maltpreget og krydret smak, toner av brunt brød og brunt kandisukker, men ikke særlig søt.
God så det holder!

Trappist Achel Bruin


Det belgiske trappistølbryggeriet i De Achelse Kluis  (kluis = kloster) er kanskje ikke så kjent i Norge - mest fordi ingen har kommet på å importere det, før oss! Vi får igjen et bevis for at når trappistmunkene selv har kontrollen med bryggingen, blir det kvalitetsvarer, det du kan helle i glasset. Deres Bruin bærer det beskyttede "Authentic Trappist Product"- merket med verdighet.
Som navnet sier: Brun farge på ølet (dette er nærmest en dubbel), digert off-white til lyst beige skum.
Glimrende aroma: Eik, sandeltre, kamfer, karamell, toffee, krydderier.
Smaken har karamell, brunt kandisukker, krydderier og eik, med moderat men anstendig humle + krydder i avslutningen.
Vi beklager hvis det går inflasjon i uttrykkene for vår begeistring over disse belgiske toppølene - men vi mener det faktisk: dette ER knallgode øl!

Chimay Triple Cinq Cents


Chimay Triple Cinq Cents (500) på 75 cl "champagnekorket" flaske er det samme ølet som heter Chimay Blanche (Hvit) når det tappes på vanlige 33 cl flasker - men de store flaskene har visstnok vært lagret lenger, noe som skal gjøre smaken (om mulig) enda bedre. Dette er et ekte trappistøl, brygget innenfor klostermurene i Abbaye de Scourmont.
Noe sediment i flasken. Disig gylden farge på ølet, digert og varig hvitt skum.
God fruktig, floral og krydret aroma, med umiskjennelig preg av belgisk overgjær.
Smaken er også fruktig, gjærpreget og krydret (distinkt pepperpreg, også muskat) med et humlet "bitt" i avslutningen. Et øl utenom det vanlige - og det gir MERSMAK!

St. Bernardus Tripel


Belgiske Brouwerij St. Bernard i Watou har selvsagt en tripel også. Og St. Bernardus Tripel skuffer ikke!
Svakt disig blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk og "typisk tripel"-aroma, med toner av belgisk overgjær, frukt, blomster, mildt krydder og hvitt kandisukker.
Den middels søte smaken er krydret og moderat fruktig, med bra humle i avslutningen. Den har, kort sagt, alt du forventer av en tripel. Og med de forventningene som i tillegg skapes av kvaliteten på de andre St. Bernardus-ølene, er det ingen overraskelse at deres Tripel smaker akkurat som den gjør: BARE DEILIG!

St. Bernardus Pater 6


Etter at abbeden og prioren har fått sine spesialøl, er turen kommet til klosterets prest og de ordinære munkene, som vel alle er "brødre" innad, men som vanligvis tiltales som Pater ("Fader") av folk utenfor klosteret. Og om ølet til en Pater er noe mer moderat i alkoholstyrken enn det til abbeden og prioren, er kvaliteten fortsatt i toppklassen. Belgiske St. Bernardus Pater 6  fra Watou kan sies å være selve "benchmark"-ølet for en abbey dubbel. I Flandern bestiller man gjerne bare en "paterke", og da er det denne man får.
Brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Behagelig krydret aroma, toner av brunt kandisukker, tørket fiken og eik.
Og smaken, den har i hovedsak de samme elementene som aromaen, men er ikke for søt. Dette er ganske enkelt en særdeles lettdrikkelig og nydelig dubbel - ingen fiksfakserier, bare utrolig velbalansert og GOD!

St. Bernardus Prior 8


Prioren er den fremste av munkene, og abbedens stedfortreder. Klart at han må ha et øl godt over gjennomsnittet! Belgiske St. Bernardus Prior 8 fra Brouwerij St. Bernard i Watou gjør ikke skam på navnet.
Brun farge på ølet, svakt disig, med et høy og "fluffy" off-white skum.
Meget fin og kompleks aroma av eik, lær, belgisk overgjær, brunt sukker, tørkede frukter og krydderier, hint av bondegård.
Smaken har rikelig med brunt sukker, malt, eik og fikener, hint av sure bær. Noe krydder og et visst "bitt" av alkoholen i avslutningen. Tydelig beslektet med St. Bernardus Abt 12, men litt "snillere" i karakteren. Fortsatt snakker vi om et klosterøl av virkelig klasse!

St. Bernardus Abt 12


"Abt" er flamsk for "abbed", og St. Bernardus Abt 12 fra belgiske Brouwerij St. Bernard i Watou (et kvalitetsbryggeri med forhenværende trappiststatus) er et øl av en kvalitet som abbeden i klosteret utvilsomt ville ha reservert for sine aller mest prominente gjester. Trenger du støtte for et slikt synspunkt, før du bestiller ølet, kan det være greit å kikke litt på hva de største ølrating-nettstedene mener om saken: RateBeer har det som nr. 53 av over 76000 øl, BeerAdvocate som nr. 41 av nesten 71000 øl, og BeerPal har det som nr. 4 av 43500 øl. Så mange ølnerder kan umulig ta feil! Og dette snopet har vi "selvsagt" spesialimportert, bare for deg (og noen til).
Mørk brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Fantastisk kompleks aroma, søtlig malt med svisker, fikener, dadler, sjokolade og cedertre.
Smaken har igjen en betydelig (men ikke overdrevet) maltsødme med toner av svisker, fikener, dadler, sjokolade og brunt kandisukker. Lav bitterhet.
Hvis du ikke synes dette er godt, vet vi nesten ikke hva vi kan gjøre for deg ....

Bush de Nuits Cuvée Speciale 2010


Der går fortsatt gjetord om den legendariske Bush Prestige fra belgiske Brasserie Dubuisson i Pipaix, som vi hadde inne tidligere (og forhåpentlig får spesialimportert igjen). I likhet med denne er Bush de Nuits (Cuvée Speciale 2010) lagret på eikefat i 6 - 7 måneder. Men Bush de Nuits (som i basisølet er basert på juleølet Bush Noël) har vært lagret på Bourgogne-fat fra den verdensberømte "Nuits St. Georges"-vingården. Finere blir det bare ikke, og resultatet er en ale med ekstraordinær kompleksitet og dybde. (Bush-ølene er i noen land kjent som Scaldis, for ikke å bli forvekslet med en amerikansk eks-president.) Brasserie Dubuisson fra 1769 er det eldste bryggeriet i Vallonie (den fransktalende delen av Belgia), og har ligget på samme sted hele tiden. Det var lenge bare et beskjedent gårdsbryggeri, som forsynte landsbyen og de nærmeste omgivelsene med øl - først i 1931 ga familien opp gårdsdriften og ble bryggere på heltid.
Bush de Nuits kommer i en meget stilig "champagne"-flaske. Fargen på ølet ligger (avhengig av lyset) mellom dypgylden, rav og brun. Høyt kremfarget skum.
Nydelig vinøs aroma, toner av eik og skogsbær, hint av bondegårdshus.
Vinøs, eiket og velbalansert smak, med moderat men tilstrekkelig humle. Ekstremt lettdrikkelig for sin styrke.
Dette er bare SÅÅÅ bra! (Og ja, i hele Norge får du den bare hos oss!)
 

Mikkeller Nelson Sauvignon


Danske Mikkeller har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, og brygget der det sterke spesialølet Nelson Sauvignon. Ølet er oppkalt etter den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin - som egentlig skulle hett Nelson Sauvignon, fordi smaken kan gi assosiasjoner til hvitvinsdruen Sauvignon Blanc. Men da protesterte hvitvinsprodusentene, kan du vite, og så ble altså Sauvignon til Sauvin. Men Mikkeller bryr seg fint lite om vinbøndenes såre tær, og har her gitt humlen dens "rette" navn. Og den er selvsagt brukt som enehumle i dette ølet, det vil si både som bitter-, smaks- og aromahumle.
Så sterke øl som dette pleier å være ganske søte og tunge, men Mikkeller har tilsatt ekstra enzymer både under mesking og gjæring (ja, han har "juksa litt") for å oppnå maksimal utgjæring, og dermed fått et relativt "tørt" øl som både er "crisp" og lettdrikkelig. Og selve gjæringen er et kapittel for seg - her har ølet først gjæret med vanlig overgjær, så med både champagnegjær og "villgjæren" brettanomyces. Så har ølet fått lov å ligge og modnes 3-5 måneder på hvitvinsfat (eikefat) fra det østerrikske vingodset Kollwentz, før det tappes på 75 cl "champagne"-flasker og får utvikle et ekstra høyt kullsyreinnhold.
Uklar oransje til rav farge på ølet, med et digert skum, svakt off-white.
Intens og god krydret aroma av brettanomyces ("bondegårdskjøkken") og Nelson Sauvin humle.
Pirrende krydret og frisk smak, toner av stikkelsbær, hvite druer og brettanomyces.  
"Very sophisticated!"

Floreffe Prima Melior



Floreffe
-serien med klosterøl har vi hatt et par av tidligere, nå slår vi til med den sterkeste i serien, Prima Melior - spesialimportert for deg. Floreffe-ølene (og flere andre ølserier) brygges hos Brasserie Lefebvre i Quenast, Belgia.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Sterk krydret aroma, spesielt sterke toner av anis (samt noe koriander), også toner av karamellmalt og brunt kandisukker.
Smaken har toner av brunt kandisukker, brun malt og krydderier, dominant anis igjen. Ikke for søt. Meget moderat humle.
Hvor godt du liker Prima Melior vil sikkert avhenge av din toleranse for anis - men vi konstaterer at mange amerikanske og europeiske ølkjennere er kjempefornøyde!

Grottenbier Bruin


Igjen et øl vi er kjempestolte over å ha fått i hus: ølguruen Michael Jackson (nei, ikke den Michael Jackson) utropte i sin tid det belgiske Grottenbier Bruin til et av verdens 10 beste øl. Og Cardinals egne ølguruer er enige med ham! Som navnet forteller særmerkes ølet ved å ha vært lagret i flere måneder i grotter (nedlagte mergelgruver) i Kanne i Belgia og Valkenburg i Nederland. I disse grottene, dypt under bakken, er temperaturen konstant 11 grader C, som er ideelt for modning av  et overgjæret øl som dette. Ølet ble i sin tid skapt av Pierre Celis, mannen som ellers er mest kjent for å ha gjenopplivet witbier-stilen. Men Grottenbier er ingen witbier, det er nærmest en abbey dubbel. Det ble lenge brygget hos De Smedt, men de siste årene har det blitt brygget hos det anerkjente Brouwerij St. Bernard i Watou, som også produserer St Bernardus-ølene (som vi også har). Fram til 1992 hadde dette bryggeriet trappistøl-status, men mistet denne fordi bryggingen foregikk utenfor klostermurene, og fordi en kommersiell brygger hadde den reelle kontrollen. Men ølene holder fortsatt trappistøl-kvalitet, selv om formalitetene ikke er i orden, så for meg er de trappistøl så gode som noen.
Grottenbier er disig brunt på fargen, med et høyt off-white skum. Høyt kullsyrenivå.
Storartet vinøs aroma, toner av eik, brunt kandisukker, krydderurter, røde bær, tørkede frukter og lær.
Behagelig eikepreget smak med noe karamellmalt og brunt kandisukker, vinøs karakter. Toner av krydderurter (som ølet faktisk er tilsatt), velbalansert humle. Berre lækkert!

Liefmans Cuvée Brut


Det belgiske fruktølet Liefmans Fruitesse har allerede vunnet mange venner på Cardinal, også blant dem som ellers foretrekker andre drikkevarer enn øl. Når vi nå har fått inn det noe sterkere og mer sofistikerte Liefmans Cuvée Brut, blir neppe interessen mindre. Cuvée Brut, som brygges i Oudenaarde, kommer i en elegant "champagne"-flaske, pakket i rødt papir. Basisølet brygges bare en gang i året, i juli, og modnes på årets kirsebær i 18 måneder til 3 år. Det ferdige ølet på flasken er en blanding fra fat med forskjellig lagringstid, og inneholder minst 6% frukt.
Mørk rød farge på ølet, høyt rosa-ferskenaktig skum.
Sterk og intens aroma av kirsebær, også toner av mandler og marsipan.
Smaken er kirsebær hele veien - den er middels søt, og å kalle den "brut" (= "meget tørr") ligger rimelig langt fra sannheten. Men den er ihvertfall noe tørrere enn Liefmans Fruitesse. Bare et hint av humle og eik i avslutningen.
Et meget godt øl, for alle som liker kirsebær (og hvem gjør ikke det?), og ikke forventer en "vanlig" ølsmak.

Lindemans Pecheresse


I serien med fruktlambic slår vi til med vår første belgiske ferskenlambic (fransk: pêche = fersken)  - antagelig den første som selges i Norge, og så vidt vi vet får du den bare hos oss! Lindemans Pecheresse er så moderat i alkoholstyrken at vi faktisk snakker om "lettøl" etter norsk lovgivning, så denne kan du unne deg en flaske av, selv om du skal kjøre bil om et par timer.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Fin aroma av ferskener, ferskensukkertøy og ferskenblomster.
Søt smak med massevis av ferskenjuice (minst 30%, faktisk) og ferskensukkertøy - og ja, ikke så veldig mye annet. Bare en moderat syrlighet, og et lite hint av eik i avslutningen. Men fersken smaker jo fantastisk godt, da ... Bare ikke forvent noe i nærheten av en "vanlig ølsmak"!

Delirium Red


Fra før er Delirium Tremens, Delirium Nocturnum og Delirium Christmas velkjente øl på Cardinal - og for bare 1 år siden introduserte Brouwerij Huyghe også Delirium Red. Den har vi nå fått inn, som de første i Norge. Delirium Red er et fruktøl, men som de andre Delirium-ølene har den en voksen alkoholprosent. Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med kirsebær, kirsebærjuice, hyllebærjuice, sukker, smaksstoffer og søtstoff. 
Disig rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk aroma av kirsebær og hyllebær, toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, med sterke toner av kirsebær og hyllebær som forventet, men også med en uventet småskarp bitterhet i avslutningen. Alkoholen er godt skjult.

Mikkeller Spontanale


Dette spontangjærete ølet har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er hva Mikkel selv har å si om det.: "Øllet er produceret i Belgien, det er gæret med luftbåren gær, det har ligget på fade i årevis, er blended og er på alle måder fremstillet efter alle kunstens regler. Spontanale, som denne spontangæret frækkert fra Mikkeller hedder, er en gueuze-type der er blød og mild i smagen.
En "Geubic"* (* et nykonstruert ord!)  brygget på: vand, malt, havre, gammel humle og spontangær. Lagret på egetræsfade."
Mine notater:
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Gueuze-lignende aroma med toner av bondegårdshus, hesteteppe, eik og hvitvinseddik.
Smaken er tørr og eddikaktig, med noen toner av eik, gammel humle i den pepperaktige avslutningen.
Et øl for spesielt interesserte!

3 Fonteinen Oude Kriek van Schaerbeekse Krieken


Med dette ølet fra 3 Fonteinen snakker vi om en ekte belgisk fruktlambic i den absolutte toppklassen. Ikke bare er den tilsatt hele 35% kirsebær, men dette er utelukkende ville kirsebær fra Schaerbeek, som regnes som "crème de la crème" til dette bruket. Ikke noen billige hagekirsebær her, nei! Selve lambicen er tradisjonen tro brygget med 60% byggmalt og 40% hvete, samt overårig humle.
Vakker rød farge på ølet, rosa skum.
Vidunderlig aroma av kirsebær.
Sur kirsebærsmak på en "funky" bakgrunn. Meget god! Vær bare oppmerksom på at fruktlambic smaker helt annerledes enn det meste annet innen ølverdenen!
 

3 Fonteinen Oude Lambik Doesjel


En god belgisk lambic som Doesjel fra 3 Fonteinen er ølverdenens svar på knastørr champagne (vel, noen vil mene at det er en haltende sammenligning, men noe har det for seg - og da sikter vi ikke bare til den store "champagne"-flasken som ølet kommer i). Doesjel er en blanding av 1-, 2- og 3-årig lambic, brygget på 60% byggmalt, 40% hvete og overårig humle,  og gjæret og lagret på eikefat. I flasken har den unge gjæren fått lov å "sovne inn" ("ingedoesjeld", derav navnet Doesjel), slik at den originale lambicsmaken bevares. Ølet får derfor intet skum, og har moderat naturlig kullsyre.
Dypgylden til oransje farge på ølet.
Sterk "funky" kjelleraroma, toner av hestestall, hint av eik.
Smaken er skarp og "funky", hint av bitre ciderepler, pepperaktig avslutning.
Lambic er for mange en "acquired taste", men når du først har fått sansen for den, er du hekta!

Maredsous 6 Blond


Belgisk Blond Ale er en ølstil som gir friske og lettdrikkelige øl, selv om "prosentene" gjerne ligger noe over pilsstyrke. Maredsous 6 Blond (fra bryggeriet Duvel Moortgat) er et godt eksempel på stilen, og da er vi selvsagt glade for å kunne tilby den fra fat!
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk floral aroma med preg av belgisk overgjær og mildt krydder, også fruktige toner, hint av bondegårdskjøkken og smørmalt / butterscotch.
Den meget tiltalende smaken er fruktig og mildt krydret. Moderat men merkbar humle, pepperaktig avslutning. Forfriskende og god!

Mikkeller Texas Ranger


Vårt nyeste fatøl, Texas Ranger, har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Navnet har nok ølet fått etter en ingrediens, chipotle røkt chilipepper, som også inngår i et skikkelig tex-mex kjøkken. Stilmessig er Texas Ranger altså en krydret stout.
Kullsvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade, lakris, hickoryrøk og St. Hansbål.
Smaken har også et røstet og røkt preg, og er middels tørr. Du får en tydelig men likevel moderat chili-brenning i avslutningen, og ut gjennom den lange ettersmaken.
Et "konge"-øl, mente vår referansegruppe på "Onsdag i Annen". Ikke vanskelig å være enig i det!

Bocq Gauloise Christmas


Bocq Gauloise Christmas er nok samme ølet som i fjor bare het Bocq Christmas, og før det Regal Christmas. Det har vært å få på store flasker på Vinmonopolet i flere år, nå får vi det i mer hendig størrelse. Det er altså belgiske Brasserie du Bocq som står bar dette juleølet, som stilmessig nærmest er en "abbey dubbel".
Mørk brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Rik og behagelig aroma av karamell, brunt kandisukker, mørke tørkede frukter og mildt julekrydder, hint av koriander og lakris.
Fyldig og ganske søt maltpreget smak, hvor du finner igjen de samme elementene som i aromaen. Bitterheten er på 32 EBU, som er ganske moderat for et så sterkt øl..
Et riktig koseøl fra Belgia!

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel


Dette ølet fra belgiske Brasserie d'Achouffe er en slags krysning mellom amerikansk double IPA og belgisk tripel. Humlen er åpenbart amerikansk (59 IBU), men ellers er ølet "typisk belgisk". Nissen på etikettene til alle Chouffe-ølene er en helårsnisse, dette er ikke noe juleøl.
Disig lys gul farge på ølet, digert og varig hvitt skum.
Moderat men god aroma av floral humle, noen fruktige toner også.
Smaken er distinkt humlepreget men ikke for mye, og har også tydelige krydrete toner av belgisk overgjær. Bitter avslutning og ettersmak. Alkoholen er godt skjult. Et bra øl!

Struise Tsjeeses Reserva


Som sin nære venn Tsjeeses kommer Tsjeeses Reserva fra De Struise Brouwers i Belgia. Reserva-betegnelsen innebærer at ølet har vært lagret på eikefat i 6 måneder. Bare 4 tønner får denne æren hvert år - og vi er selvsagt frampå med våre lange fingre for å sikre oss vår andel!
Disig brun farge på ølet, digert off-white skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær og en kompleks symfoni av krydderier og urter, også toner av honning og mørke tørkede frukter.
Smaken er rimelig søt med toner av krydderier, brunt kandisukker, karamell og eik. Og vi sier igjen med bryggeren Urbain: "Tsjeeses! For et øl!"
 

Ename Blond


Ename-ølene er en klosterølserie som er brygget hos Brouwerij Roman i Oudenaarde, Belgia. Deres Blond er et "levende" øl i den letttdrikkelige enden av skalaen, men samtidig med karakter så det holder. Kanskje ikke rart at belgiske blonde ales har blitt enormt populære på Cardinal?
Blekgul farge på ølet, høyt kullsyrenivå, høyt hvitt skum.
Deilig og "typisk belgisk" aroma med komplekse krydrete toner, hint av frukt.
Den forfriskende smaken har milde krydrete toner, og er ikke for søt. Moderat humle i avslutningen, velbalansert. Jeg er mer enn klar for en til!

Ename Dubbel


Belgiske Ename Dubbel kommer fra Brouwerij Roman i Oudenaarde. Klosterølstilen "dubbel" har blitt så innarbeidet på Cardinal at den "selger seg selv" - ihvertfall når kvaliteten er så bra som dette.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aromaen er maltpreget med toner av karamell og eik - i starten er den ganske moderat, men kommer seg etter som ølet varmes litt opp, og får da noen vinøse kvaliteter.
Smaken er også maltpreget, med noe karamell og toner av brunt brød, moderat humle. Lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Du trår neppe "feil" med å prøve denne!

St Feuillien Brune


Belgiske Brasserie St-Feuillien holder til i småbyen Le Rœulx (både bryggerinavnet og bynavnet krever antagelig fransk grunnfag med laud for å uttales korrekt, men vi skal prøve å være behjelpelige uansett hvordan du uttaler det). Deres øl har lenge vært storselgere i Danmark og en rekke andre land, og nå har vi endelig fått spesialimportert dem til Cardinal!
Deres
Brune hører nærmest til klosterølstilen dubbel, og er et særdeles likandes øl.
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av god rødvin, karamell og krydderier.
Maltpreget smak hvor sødmen er fint balansert med anstendig humle. Elementer av karamell, lakris, mørk konfekt og noen krydderier. God varmende munnfølelse.
Dette er et øl som du sannsynligvis kommer til å kjøpe mer enn én gang - men det trenger ikke nødvendigvis være samme kvelden. Gled deg - så lenge beholdningen rekker ...

St Feuillien Triple


St Feuillien Triple er et av flere nye belgiske øl vi har spesialimportert, og du trenger ikke mer enn en moderat interesse for øl for å skjønne hvorfor, straks du smaker det.
Klar lys gylden farge på ølet, blir uklart først når gjærrestene helles med mot slutten. Høyt hvitt skum.
Meget fin aroma med preg av belgisk overgjær, frukter, krydderier, hestestall og noe eik.
Smaken er innledningsvis søt, krydret og gjærpreget, med anstendig humle. Lett i kroppen for et øl av denne styrken, alkoholen er godt skjult. Ettersmaken er tørr med en viss humlet og krydret bitterhet.
En bra triple dette her!

St Feuillien Blonde


En uvanlig belgisk blond ale fra St Feuillien her. Blonde er som navnet sier lyst og lett (for sin betydelige alkoholstyrke), men er også markert krydret i karakteren.
Klar blekgul farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen har tydelige toner av anis og andre krydderier (noen av dem må være faktiske tilsetninger i ølet).
Lett i kroppen og forfriskende for sin styrke. Smaken er ikke for søt, og har også sterke toner av anis, noe som ikke forekommer ofte i så lyse øl. Hvor godt du vil like det, tror vi avhenger av hvor glad du er i anis - noen som har smakt det, synes slett ikke anisssmaken er påtrengende i det hele tatt, mens andre synes det "bare" smaker anis. Hvis du hører til dem som ellers gjerne nyter et glass pastis med vann en stille ettermiddagstime i Provence, så vil gjerne St Feuillien Blonde bli ditt favorittøl heretter?

Lindemans Kriek


Lindemans Kriek er muligens den bestselgende belgiske fruktlambic på markedet, og den er en sann opplevelse fra begynnelse til slutt!
Praktfull dyprød farge, med et flott rosa skum.
Intens og vidunderlig aroma av kirsebær. kirsebær og mer kirsebær - også toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, og ikke på langt nær så sur som mange andre lambicer. Og så smaker det kirsebær opp og kirsebær i mente, samt kirsebær i andre, tredje og fjerde potens (beklager hvis jeg går vill i matematiske begreper her). "Okei, men smaker det ØL da?", vil du gjerne spørre. "Nei, ikke i det hele tatt!" svarer vi. Men hvem bryr seg om det, så lenge det bare smaker SYKT GODT? Anbefales på det sterkeste, både til ølvenner og til folk som overhodet ikke liker i det hele tatt, men ellers ville ha bestilt seg en fruktdrink. Et øl som bare må oppleves før du dør - og du dør ihvertfall ikke av Lindemans Kriek, som er proppfullt av sunn fruktsaft (burde vært omfattet av helsemyndighetenes "5 til dagen"-kampanje!) og dessuten har en meget moderat alkoholprosent.

Lindemans Faro


På Cardinal tar vi sikte på å presentere enhver "ølstil" som fortsatt blir brygget i den siviliserte verden. Belgisk Faro lambic har vi manglet hittil - men nå er dette meningsløse misforhold brakt til en ende, ved at Lindemans eksempel på arten er kommet i hus (spesialimportert for oss). Faro (opprinnelsen til navnet er usikker) var en gang den mest populære lambictypen, men var senere i ferd med å dø ut, før den ble gjenopplivet og fikk økt popularitet igjen i vår tid. Det er, kort sagt, en lambic for dem som synes at en vanlig gueuze blir for sur - for en faro blir nemlig tilsatt en dugelig dose kandisukker før flasking, etter at gjæringen er ferdig. Dermed blir ikke sødmen spist opp av gjæren, og kan balansere syrligheten.
Gyldenbrun farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av malt, kjeller, frukt og kandisukker, hint av eik.
Smaken er fruktig, moderat syrlig og ganske søt, toner av kandisukker og eik.
Å smake Faro er selvsagt et "must" for alle som vil smake minst ett eksempel på alle verdens ølstiler, men også "vanlige" øldrikkere kan trygt unne seg en flaske av denne, en dag de får lyst på "noe utenom det vanlige".

Rochefort Trappistes 6


Fra før har vi de suverene trappistølene Rochefort 8 og 10, som vi i all beskjedenhet mener er noen av de beste øl i verden. Men samtidig må vi vedgå at disse i blant kan oppleves som litt "tunge på labben". Hva hvis man da ønsker et litt lettere øl, men som samtidig har de fleste av kvalitetene til "tungvekterne"? Svaret er selvsagt "lillebroren" Rochefort 6, som vi har spesialimportert til deg. Skjønt "lillebror" - vi snakker fortsatt om et øl på 7,5%, så vi har ikke akkurat  beveget oss ned i lettøl-kategorien heller. Men 6'ern er nok mer lettdrikkelig enn "storebrødrene", likevel med kompleksiteten i behold.
Uklar brun farge på ølet, flott off-white skum.
Aroma av "bondegård" med toner av tørkede frukter og eik, blir bare bedre etter som ølet varmes litt opp i glasset.
Smaken er nydelig, moderat maltpreget med toner av tørkede frukter, brunt sukker, tobakk og eik.
Hvis du ikke synes dette er godt, synes vi nesten litt synd på deg ...

La Guillotine


Guillotinen, selve symbolet på de dystrere sidene ved den franske revolusjon, er selvsagt inspirasjonen for det belgiske ølet La Guillotine, som kommer i en imitert steintøyflaske, og er brygget av Brouwerij Huyghe. Stilmessig ligger det nær en triple.
Glasset fylles fullstendig av et digert hvitt skum, og det gyldne ølet under kommer bare langsomt til syne.
Sterk og "typisk belgisk" søtlig aroma, med gjærpregede, krydrete og fruktige toner.
Smaken er også krydret, middels søt og "typisk belgisk", med distinkt humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Det skal ikke så mange flasker til av La Guillotine, før du mister hodet fullstendig ...

Maredsous 8 Brune


Maredsous 8 Brune ligger nærmest klosterølstilen dubbel. Det brygges av av belgiske Duvel Moortgat, i samsvar med den benediktinske tradisjon fra Maredsous-klosteret.
Dyp brun farge på ølet, høyt og varig kremfarget skum.
God aroma av malt, karamell, brunt sukker, milde krydderier og belgisk overgjær.
Smaken er maltpreget med toner av ristet brød og brunt kandisukker, avslutningen er mildt krydret.
Dubbel / Brune er en ølstil som virkelig har slått an blant Cardinals gjester, og Maredsous 8 blir helt sikkert ikke noe unntak fra regelen!

Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA


Du skal være rimelig edru for å uttale hele navnet på dette ølet, så vi skal forsøke å decifrere det for det deg: Mikkeller er den danske "omstreifende" superbryggeren uten eget bryggeri, og nå har han igjen vært på eksperimentbryggeriet De Proefbrouwerij i Belgia og kokt ihop et nytt heksebrygg. Koppi antar vi er fremmedlandsk for kaffe, Tomahawk er en amerikansk humletype med høyt alfasyrenivå (= høy bitterhet), som er mye brukt i moderne India Pale Ale (IPA). Og Guji Natural Coffee er rett og slett en edel kaffesort fra Sidamo i det etiopiske høylandet, og vi antar det er de grønne kaffebønnene som er benyttet her.  
Rav farge på ølet, svakt disig. Høyt off-white skum.
Aromaen har sterke toner av kaffe og kraftig Tomahawk-humle, en uvanlig kombinasjon, men hvorfor ikke?
Smaken har en betydelig sødme, fulgt opp av sterke toner av kaffe og harpiksaktig og fruktig humle. Ja, kaffe i stout er vi jo vant til etterhvert, men i IPA? Jeg innrømmer at kombinasjonen kan oppfattes som merkelig i starten, men det skyldes nok bare "vanens makt" - for jo lenger man kommer ned i flasken, jo bedre smaker det (og oppleves etterhvert som helt normalt). Etterpå får man bare intenst lyst på en flaske til ...

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet er et virkelig klassisk belgisk eksempel på denne klosterølstilen. Det brygges av Brouwerij Bosteels i Buggenhout, men har som navnet forteller sine røtter i Karmelitter-munkeordenen. Det er brygget med en dose hvete og havre i tillegg til byggmalten.
Glasset fylles fullstendig av et enormt hvitt skum, og det gyldne ølet under kommer bare langsomt til syne.
Sterk og attraktiv aroma av krydder, belgisk overgjær og noe frukt.
Smaken er også krydret og "typisk belgisk" med noe frukt, toner av hvitt kandisukker, men sødmen er ikke overdrevet. Moderat humle i avslutningen. Utrolig lettdrikkelig for sin styrke.
Når du smaker klassikeren Tripel Karmeliet, stiller du ikke spørsmålet "Hvorfor tok dere den inn?" Du spør heller: "Hvorfor tok dere den ikke inn FØR?" Vel, nå er den her! Kos dere!

Liefmans Fruitesse

Liefmans Fruitesse

Bryggeriet Liefmans ligger i Oudenaarde i Belgia, og eies nå av Moortgat. Deres Fruitesse er altså et fruktøl (men ikke noen fruktlambic), og har vært modnet på kirsebær, før det tilsettes minst 15% bærsaft (av kirsebær, bringebær, blåbær, hyllebær og jordbær), samt noe sukker og annet søtningsmiddel. Det er selvsagt brygget med byggmalt, men humle er ikke oppgitt som en ingrediens.
Vakker rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Sterk søtlig aroma av kirsebær og blandete bær, også toner av fruktsukkertøy.
Søt fruktig smak, som en fruktbrus, toner av fruktsukkertøy i massevis.
Joda, dette er en smakfull fruktdrikk, men der er ikke noe her som minner deg om at dette faktisk er et øl. Kan derfor drikkes både av dem som ellers ikke liker øl, og av trauste ølvenner som for en gangs skyld vil prøve "noe helt annet".

Maredsous 6 Blonde

Maredsous 6 blonde

6 Blonde er det lyseste og letteste av tre belgiske ales i Maredsous-serien (alle med klosterøl-bakgrunn) fra bryggeriet Duvel Moortgat.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær og krydder, hint av bondegårdskjøkken.
Smaken er mildt krydret og forfriskende, mens humlen i avslutningen er ganske moderat (noen kunne sikkert ønske seg mer). Uansett er dette et meget lettdrikkelig øl, som man gjerne nyter til alle årstider.

Vedett Extra White

vedett extra white

Vedett Extra White er en witbier fra bryggeriet Duvel Moortgat i Belgia (mest kjent for flaggskipet Duvel og Maredsous-serien). Tradisjonen  tro skal bunnfallet i flasken helles med i glasset.
Lys gylden farge, svakt disig, moderat til lavt hvitt skum.
Aromaen har preg av sitrusfrukt / sitroner, også toner av koriander.
Sitronaktig smak, toner av koriander igjen, uten den litt avrundete karakteren som en del andre witbiers har. Den har derfor et meget friskt preg, og mange mener derfor at dette er den ultimate sommerforfriskning. Noen liker den også med en sitron- eller limeskive i glasset, og på noen barer i Belgia serveres den slik uoppfordret. Vi hiver ikke frukt i ølet til folk uten at de har bedt om det, men vil du ha det så skal du få det!  

Bocq Gauloise Blonde


I serien med "galliske" øl fra belgiske Brasserie du Bocq har vi også fått Gauloise Blonde, som til tross for 6,3% oppleves som et lett og forfriskende øl i typisk belgisk og nordfransk stil. Nærmest en daglig styrkedrikk for de tapre gallere, altså. Maltekstraktinnholdet er 14%.
Disig lys gul farge, digert hvitt skum.
God fruktig og mildt krydret aroma av belgisk overgjær, noe gressaktig og urteaktig humle også.
Mild og lett krydret smak, noe lett frukt også. Høyt kullsyrenivå, meget forfriskende og velegnet som aperitif. Ikke vanskelig å like!

Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition (Red Wine)



Denne spesialutgaven av Mikkeller Black Hole skiller seg ytre sett fra den vanlige versjonen ved at etiketten er delvis rød, og flasketoppen er dekket av rød folie. Ølet har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt rødvin.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig røstet, eiket og vinøs aroma, også hint av lær og sigarkasse.
Meget røstet smak (der er en distinkt røstet og humlet bitterhet gjennom det hele), middels søt, med distinkte toner av eik.
Et helt fantastisk godt øl - for feinschmeckere. Er du verdig?
 

Mikkeller Black (Islay Edition)



Enda en spesialutgave av Mikkeller Black - denne gang i en versjon som har vært lagret i 4 måneder på eikefat som tidligere inneholdt Islay whisky. Kjennere av skotsk whisky vet at destilleriene på Islay produserer whiskyer med mer duft og smak av torvrøyk og salt sjø enn noen andre - og whiskyen etterlater seg også utrolig mye smak i eikefatene.
Kullsvart farge på ølet, minimalt brunt skum.
Sterk aroma av røyk, tjære, saltvann, jod og røstet bygg.
Ekstremt søt og røstet smak med preg av torvrøyk og melasse.
Til tross for at flasken er på bare 37,5 cl, er den egnet til å deles på 4 personer, som alle bør ha en velutviklet toleranse for både Islay-whisky og maltsødme.
 

Waterloo Double 8 Dark

Cardinal Stavanger


Hvis deltakerne i slaget ved Waterloo virkelig hadde fått så godt øl som dette på forhånd, ville de sannsynligvis blitt værende på vertshuset, avlyst hele slaget, og gått for å sove middag etterpå. Dermed kunne man ha unngått en masse blodsutgytelse. Nåvel, selv om Waterloo Double 8 Dark skal ha sine røtter i Brasserie du Marché nær slagstedet, brygges det i dag under atskillig mer moderne forhold av Brasserie du Bocq. Resultatet vil garantert fremkalle salige smil hos alle som drikker det på Cardinal.
Dyp brun farge på ølet, digert og varig beige skum.
Behagelig aroma av mørke modne frukter, krydder, brunt kandisukker og karamell.
Maltpreget smak med toner av brunt kandisukker og karamell, også toner av krydder og mørke tørkede frukter. Moderat humle.
Dette er et riktig koseøl - kose kose kose! Nam nam!

Waterloo Triple 7

Cardinal Stavanger


Waterloo Triple 7 brygges nå hos Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir, men skal angivelig ha sine røtter i Brasserie du Marché, i Braine-l'Alleud, like ved den historiske slagplassen Waterloo. Angivelig skal de allierte troppene ha styrket seg på øl fra dette bryggeriet før slaget, og det skal da ha gitt dem courage til å tilføre Napoleon hans endelige nederlag. Nåvel, helt det samme ølet var det nok ikke, bl.a. fordi så lys malt ikke var i vanlig bruk på den tiden.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum. Her har man brukt store mengder pilsnermalt som eneste malttype!
God aroma av gressaktig og urteaktig humle (Saaz og Spalt), også noen mildt krydrete toner.
Forfriskende smak, lett i kroppen for sin styrke, noe sødme men ikke for mye. Noen urteaktige toner, humlen er merkbar. Lettdrikkelig og god!
Og hvis du håper at vi setter ABBA-låten Waterloo på musikkanlegget når du bestiller dette ølet, kan du gjerne la det bli med håpet. For det gjør vi nemlig ikke!

Triple Moine

Cardinal Stavanger


Triple Moine er altså et øl i den belgiske lyse klosterølstilen triple (moine er fransk for munk). Ølet brygges nå hos Brasserie du Bocq, og innholdet på flasken skal være samme ølet som Deugniet, som vi hadde inne for noen år siden. Imidlertid synes vi friskheten er bare bedre nå, så etikettskiftet har ihvertfall ikke betydd noe negativt for oppskriften.
Ølet er lys gyldent og svakt disig, med et digert hvitt skum.
Frisk aroma av grønne epler og gressaktig humle.
Fruktig og mildt krydret smak, forfriskende. Lettdrikkelig for sin styrke - ikke vanskelig å like!
 

Bocq Gauloise Ambrée

Cardinal Stavanger


Fra belgiske Brasserie du Bocq kommer Gauloise Ambrée, et litt lettere men meget hyggelig bekjentskap. Det er naturlig å starte med denne, og nyte Gauloise Brune etterpå.
Dypgylden til rav farge på ølet, digert og varig skum, svakt off-white.
Behagelig og meget velbalansert aroma av malt, brunt kandisukker og fruktig humle, også distinkte fruktige toner.
Munnfølelsen er nokså lett, og ølet er ikke særlig søtt. Smaken har toner av brun malt og toffee, og humlen i avslutningen er ganske moderat. Lite krevende og meget lettdrikkelig, men god!

 

Mikkeller Funky Easter

Cardinal Stavanger


Den store "champagne"-flasken med påskeølet Funky Easter kommer fra den danske fantombryggeren Mikkeller. Han har leiebrygget det hos De Proefbrouwerij i Belgia, og gjæret det med den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.  
Rav til brun disig farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller svakt off-white) skum.
Ganske god moderat aroma, noen "funky" og fruktige toner, også toner av støv og fuktig kjeller.
Smaken er moderat "funky" med et visst alkoholpreg, middels bitter humle i avslutningen.
Ikke dårlig, men Mikkeller har nok enda mer "ekstreme" øl enn dette.
 

Blanche de Namur

Cardinal Stavanger


Blanche de Namur er en belgisk witbier (biére blanche på fransk) som brygges av Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir. Og Blanche (Blanka ble hun kalt i Norge) var også navnet til datteren til grev Jean av Namur. I august 1335 seilte hun over Nordsjøen for å bli gift med Magnus IV Eriksson, konge av Norge og Sverige, etter at han hadde vært på frierferd året før. Hun kom aldri tilbake til fødelandet. Her i nord øvde hun en viss politisk innflytelse, fram til hun døde av sykdom 43 år gammel i 1363. Da hadde hun rukket å bli beskyldt for å ha forgiftet den ene av sine sønner og svigerdatteren - det sannsynlige er imidlertid at disse døde av pest. Uansett. det er hyggelig at belgierne hedrer henne med et øl! Og enda hyggeligere at du får det på Cardinal!
Lys gylden melkeaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Typisk witbier-aroma og -smak av appelsinskall og koriander, men der er også en tilstrekkelig basis av malt og humle til å bakke opp under disse krydderiene. Ølet er velbalansert, "smooth" og meget behagelig og forfriskende å drikke. Blanche de Namur er slett ikke et øl som spretter opp og sier "BØH!" - men likevel veldig godt!

Brussels Fruit Beer Peaches

Cardinal Stavanger


Serien med Brussels Fruit Beer (som vi har fått inn 3 varianter av) kontraktsbrygges hos Brasserie du Bocq (selv om bryggeriet ikke nevnes på flasken). Og Peaches dreier seg altså om fersken.
Disig ferskenfarget øl, med et digert hvitt skum.
Sterk og henrivende aroma av ferskener og Haribo ferskensukkertøy (joda, det hender jeg forgriper meg på snopeposen til ungene - og liker det).
Søt smak med toner av hermetiske ferskener i lett sukkersaus.
Der er egentlig ikke annet enn det voldsomme skummet her som minner deg om at dette faktisk er et øl. Det kan derfor trygt kjøpes av alle som ikke liker øl, men som har lyst på en frisk fruktdrikk med lite alkohol. For vondt smaker det absolutt ikke!

Brussels Fruit Beer Red Fruits

Cardinal Stavanger


Serien med Brussels Fruit Beer fra Brasserie du Bocq er basert på hveteøl som er blandet med opptil 30% fruktsaft og noe sukker. Bare naturlige ingredienser er brukt. Appel- (eple-)varianten er nok den hvor du kommer nærmest en forståelse av at det faktisk er et øl det dreier seg om.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum.
Moderat aroma av eplejuice, også noen "støvete" og hveteølsaktige toner, med et hint av kryddernellik.
Middels søt smak av eplejuice blandet med hveteøl (for det er jo det dette er!), bare et hint av kryddernellik, ingen bitterhet.
En forfriskende og alkoholsvak drikk for dem som ikke helt klarer å bestemme seg for om de har mest lyst på cider, brus eller hveteøl.
 

Brussels Fruit Beer Appel 100% Natural

Cardinal Stavanger


Serien med Brussels Fruit Beer fra Brasserie du Bocq er basert på hveteøl som er blandet med opptil 30% fruktsaft og noe sukker. Bare naturlige ingredienser er brukt. Appel- (eple-)varianten er nok den hvor du kommer nærmest en forståelse av at det faktisk er et øl det dreier seg om.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum.
Moderat aroma av eplejuice, også noen "støvete" og hveteølsaktige toner, med et hint av kryddernellik.
Middels søt smak av eplejuice blandet med hveteøl (for det er jo det dette er!), bare et hint av kryddernellik, ingen bitterhet.
En forfriskende og alkoholsvak drikk for dem som ikke helt klarer å bestemme seg for om de har mest lyst på cider, brus eller hveteøl.
 

Bocq Gauloise Brune

Cardinal Stavanger

Fra Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir kommer Gauloise Brune, et overgjæret og mørkt sterkt øl i belgisk klosterstil, som Asterix og hans tapre gallere ville vært mer enn fornøyd med. Det går forlydender om at også de mer moderne gallere i Frankrike og den fransktalende delen av Belgia nyter Gauloise Brune med stort velbehag.
Dyp rødbrun farge, høyt beige skum.
Sterk søtlig aroma av karamellmalt og brunt sukker, toner av krydderier og mørke tørkede frukter også.
Rimelig rik og fyldig smak, maltpreget med krydrete toner, også toner av brunt kandisukker og karamell, men ølet er ikke for søtt. Igjen er der toner av mørke tørkede frukter.
Fra salget av beslektede øl vet vi at denne øltypen har mange venner på Cardinal - og Gauloiuse Brune vil ganske sikkert også vinne nye venner. Et skikkelig koseøl!
 

Mikkeller Czechet Pilsner



Den danske fantombryggeren Mikkeller har satt seg fore å vise at selv en "standard" øltype som pils går det an å brygge bedre enn hva industribryggeriene vanligvis gjør. Selve bruggingen har han gjort på De Proefbrouwerij i Belgia. Czechet Pilsner er naturlig nok brygget med den tsjekkiske humletypen Saaz, men lener seg også tungt mot de tyske humletypene som er brukt: Hallertauer Mittelfrüh, Spalt og Tettnanger.
Gylden farge, disig mot slutten av flasken (ølet er ufiltrert), høyt og varig hvitt skum.
God aroma av blomsteraktig og urteaktig humle.
Smaken er definitivt på den humlepregete siden, men der er også nok maltsødme til å bakke den opp. Urteaktig karakter, noen honningaktige toner også. God bitterhet i avslutningen, men ikke for mye.
Jo, dette er så avgjort en pils godt over gjennomsnittet!

Boon Oude Geuze



I 1978 overtok Frank Boon et gammelt lambic-bryggeri i landsbyen Lembeek (som man regner med har gitt navnet til øltypen), utenfor Brüssel. Bryggeriet har røtter tilbake til 1680, men det var etter Boons overtakelse at bryggeriet for alvor fikk ry på seg for å levere produkter av toppkvalitet, og nevnes i dag sammen med andre storheter som Cantillon.
Geuze (eller gueuze på fransk) er altså en blanding av ung og gammel lambic (uten frukttilsetting), og Boon Oude Geuze har blitt et skikkelig skoleeksempel på denne spontangjærete ølstilen. 
Ølet gyldent og uklart, og helles i glasset med et enormt og varig hvitt skum.
Herlig aroma av sure frukter, toner av krydderier og hestestall.
Smaken er fruktig, sur som den skal være, men ikke så ekstremt at vi snakker om eddik, litt snerpende. Ganske tørr. Kan minne om brut champagne (nei, vi tuller ikke). Ettersmaken gir mersmak. Nam nam!
 

Boon Kriek



En fruktlambic på beskjedne 4% kan man vel unne seg?
Boon Kriek er brygget i belgiske Lembeek, og har vært lagret inntil 2 år på eikefat (det er 2009-årgangen vi har fått). Det spontangjærete ølet er tilsatt hele 25% kirsebær, samt sukker og søtstoff.
Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Deilig aroma av konserverte kirsebær og kirsebærsukkertøy.
Smaken er naturlig nok også dominert av kirsebærene, men er verken fullt så søtt eller så surt som jeg forventet. Lett i kroppen, behagelig å drikke. Kort avslutning uten bitterhet.
 

Boon Framboise



Fruktlambic med bringebær, hvem liker ikke det?
Boon Framboise på 5% er et utmerket eksemplar av arten, og det er 2009-årgangen vi har fått. Spontangjæret og fatlagret i landsbyen Lembeek utenfor Brüssel, og tilsatt hele 25% bringebær, samt 4% kirsebær for å balansere smaken. Også tilsatt litt sukker og søtstoff.
Ølet har en klar rødfarge, og helles i glasset brusende med et flott rosa skum.
Aromaen dreier seg om modne bringebær (ingen overraskelse!), overmodne kanskje. Toner av frukthage på sensommeren, også innslag av bjørnebær.
Smaken er igjen dominert av bringebær, og er ikke for sur, velbalansert med vinøse kvaliteter.
Et fruktøl som faller i smak også hos mange som ellers ikke liker øl!
 

Struisse Witte



Belgiske De Struise Brouwers begynte sin tilværelse som gårdsbryggeri på en strutsefarm, og "struise" betyr da også "strutser". Men ordet kan også bety "robust", og bryggeriet tar nettopp sikte på å brygge robuste og velsmakende øl, selv om deres Witte (en witbier) hører til i den lettere enden av utvalget. Det er et levende og ufiltrert øl, og der vil derfor være noe sediment i flasken.
Uklar gulaktig farge, høyt til moderat hvitt skum.
Moderat aroma av malt og koriander, hint av sitrus.
Smaken har sterke toner av koriander og sitrus, med en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Meget forfriskende - enten man som strutsen har stukket hodet i sanden, eller holder seg klar og velorientert.
 

De Dolle Arabier



De Dolle Brouwers
(= "de gale bryggerne") i Esen ved Diksmuide, Belgia, ble ansett for "ikke riktig vel bevart" da de for noen år siden tok over et gammelt bryggeri (med røtter fra 1835) og nedslitt utstyr. Men de trosset alle dystre spådommer, og er i dag anerkjent som et av Belgias beste håndverksbryggerier.
Arabier skiller seg fra de andre ølene deres (og fra de fleste belgiske øl) ved å ha en meget markant humleprofil. Ara-papegøyen på etiketten er derimot bare til pynt.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat skum.
Distinkt humlepreget aroma med florale toner.
Smaken har fra begynnelse til slutt den karakteristiske skarpe bitterheten til Nugget-humlen (en amerikansk humletype, men her dyrket i Poperinge, Belgia). Alkoholen (8%) er godt skjult. Stilmessig er Arabier karakterisert i sekkeposten "belgisk sterk ale", men vi protesterer ikke om noen mener at stilen er vel så mye amerikansk. Etter en serie med "runde og behagelige øl" (ikke et vondt ord om dem!) var det nettopp en slik humleskarphet jeg trengte.
 

Mikkeller Weinbrand BA Red Ale



Den danske fantombryggeren Mikkeller (Mikkel Borg BjergsøWinking har brygget Weinbrand BA Red Ale hos De Proef Brouwerij i Belgia. BA er en forkortelse for Barrel Aged - ølet har altså blitt modnet 3 måneder på eikefat, som tidligere har inneholdt weinbrand (tysk brandy) fra vingodset Kollwentz-Römerhof.
Flaskekapselen er vokset, for dette ølet er beregnet til å kunne lagres i 10 år. Smaken vil utvikles med tiden, men ølet smaker utmerket allerede nå! Selv om Mikkel bare kaller dette en "red ale", tilsier alkoholstyrken på 10% at betegnelsen barleywine er nærliggende.
Malttypene som er brukt er pale, wiener (vienna) og cara-red, humlen er Zeus.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige sum.
Sterk søtlig aroma av eik, karamellmalt og brandy, vinøse toner.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er eiket, maltpreget og vinøs, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle og sjokolade i avslutningen.
Ikke noen "kjapp tørsteslukker" dette her, men et øl til å nyte!

Mikkeller The American Dream

Cardinal Stavanger


Den danske fantombryggeren
Mikkeller har med The American Dream skapt en pilsner som har humlepreget til en American pale ale, eller kanskje en IPA. Ølet har han brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er et "levende" øl, med noe sediment i flasken.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av tropiske frukter og furu.
Smaken har også et distinkt preg av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Ganske lett i kroppen og tørr.
Et lettdrikkelig og nydelig øl - en utvidelse av "pils"-begrepet som du vil sette pris på!
 

Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!

Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller har leiebrygget sin "pedagogiske" serie med Single Hop IPA hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det dreier seg om samme grunnoppskrift, hvor malt-typene er pilsner, cara-crystal og münchener, og det i tillegg er tilsatt noe flaket havre - men hvert øl i serien er altså brygget med forskjellig humle, og det brukes bare én humletype i hvert øl. Samme humletype brukes altså som både bitter-, smaks- og aromahumle i ett øl, uavhengig av hvordan denne humletypen "normalt" klassifiseres og brukes. Dermed får man en gylden anledning til utforske den enkelte humletypens egenskaper, noe som er av uvurderlig verdi for dem som lurer på å starte med hjemmebrygging, eller bare er overbeviste ølentusiaster - men også for "den jevne øldrikker" er der nok flere aha-opplevelser å hente her. Så kan man selvfølgelig mene at flere av humletypene er best når de de kombineres med andre, men det er nå engang ikke det som står på dagsorden her. Og Mikkeller er ikke akkurat kjent for å brygge dårlige øl ...
Oransje farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Behagelig aroma av amerikansk Tomahawk-humle, med fruktige / sitrusaktige toner. (Tomahawk er mest kjent som bitterhumle, men den lukter jammen bra også!)
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med moderat fruktige og furuaktige toner først, før en intens bitterhet overtar i avslutningen og den lange ettersmaken.

Cantillon Lou Pepe Kriek



Frukt-lambicens mestere hos
Cantillon i Brüssel har skapt Lou Pepe Kriek, hvor en spontangjæret årgangslambic (vi har årgangen 2007) tilsettes hele 300 gram ville kirsebær fra Schaerbeek pr. liter øl. Ølet er modnet på eiketønner.
Dyp rød farge på ølet, flott lyserødt skum.
Intens aroma av modne kirsebær, hint av rødvinseddik.
Like intens smak av sure kirsebær, men ikke så sitronaktig sur som bringebær-varianten Lou Pepe Framboise.
Passe avkjølt er Lou Pepe Kriek meget forfriskende og behagelig å drikke - når du bare ikke tenker på dette som et "vanlig" øl. For "vanlig" er  Lou Pepe Kriek definitivt ikke! Sans for sure kirsebær er et "must" her.
 

Cantillon Lou Pepe

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Lou Pepe fruktlambic har vi i to versjoner, Framboise og Kriek. Framboise er fransk for bringebær, og dette spontangjærete ølet er tilsatt hele 300 gram bringebær pr. liter øl. Årgangen vi har fått inn er 2007, og ølet er holdbart minst til 2019.
Klar signalrød farge på ølet, med et moderat rosa skum. (Ikke helt ditt vanlige øl, nei!)
Intens aroma av bringebær (ikke uventet).
Smaken er meget sur, med toner av sitroner og bringebær, og er temmelig tørr og "crisp".

100/99 5%

 

Cantillon Vigneronne

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Vigneronne er en lambic tilsatt en god porsjon hvite muscat-druer, og blir dermed nærmest en krysning mellom det sure spontangjærete ølet og en tørr hvitvin.
Disig / uklar gylden farge, moderat skum.
Intens aroma av bondegård, syrlig frukt, hvitvinseddik og druesaft.
Smaken er meget sur og sitronaktig, med toner av villgjær, "farmhouse cider" og hvitvinseddik.

99/91 5%

Cantillon Grand Cru Bruocsella

cardinal Pub Stavanger

Cantillon Grand Cru Bruocsella er en unblended lambic som har vært lagret 3 år på eikefat. Den er laget av bare økologiske ingredienser, malten er 35% hvete og 65% bygg. Årgangen vi har fått er fra 2006, og ølet skal være holdbart til 2020. Det vil endre smaksprofil underveis, men vi tviler på om det får lov å bli så veldig gammelt i hyllene hos oss ...
Gylden til rav farge på ølet, lavt skum.
Overveldende innslag av bondegård i aromaen, også hint av sitroner.
Smaken er rimelig sur, ja - som en unblended lambic skal være, med toner av sitroner.

97/90 5%
 

Cantillon Saint Lamvinus

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon det mest anerkjente av alle lambicbryggerier, og ligger i utkanten av Brüssel. Saint Lamvinus er en variant som er tilsatt merlot-druer.
Uklar rødlig farge med brunlige toner. Moderat skum.
Intens aroma av bondegård og skogsbær (mer enn druer).
Smaken er intenst sur, preg av sitroner, toner av bringebær og solbær mer enn druer. Overveldende og herlig på samme tid!
 
100/97 5%

Struise Tjeeses


Fra Struise Brouwers i Belgia kommer Tsjeeses, en sterk og relativt lys ale ("triple" og vel så det) i den belgiske klosterølstilen. Etiketten har en tegning av en langhåret mann som man kunne mistenke for å ha bursdag rundt den 25. desember - for anledningen er han iført nisselue. Dermed er det vel også antydet hvilken årstid ølet primært er brygget for, men i suveren forakt for alle tåpelige regler om når gode øl "skal" drikkes, så lanserer vi det selvfølgelig på Cardinal i mars! Navnet er ellers hentet fra bryggeren Urbains faste vokabular - hver gang han smaker på et nytt brygg som han er fornøyd med (og det er ofte!) utbryter han: "Tsjeeses! For et øl!". Ja, man skal være stolt av sine egne produkter, særlig når de er så gode som dette.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har preg av belgisk overgjær med noen fruktige og krydrete toner, hint av brettanomyces / bondegårdshus.
Smaken er søt og krydret, med godt merkbar humle i avslutningen. Relativt lettdrikkelig for sin styrke, og så god at du nok gjerne utbryter "Tsjeeses! For et øl!" du også.
Peace and love, folkens!


98/97 10%

De Molen / Struise Black Damnation


Black Damnation er en nokså ekstrem imperial stout som er brygget av nederlandske Brouwerij de Molen i samarbeid med belgiske Struise Brouwers.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen er først trepreget og støvet, fulgt av røstede toner av kaffe og mørk sjokolade.
Meget rik og fyldig munnfølelse. Smaken har massevisav maltsødme og røstet preg, treaktige toner, også toner av brunt sukker, mørk bitter sjokolade og kaffe, bitter humle i avslutningen. Tre i ettersmaken.
Om min sjel nå er dømt til den svarteste fortapelse, skal være usagt - men Black Damnation tar jeg gjerne en flaske til av!

100/97 13%

 

Leireken Bio Boekweit Bruin / Sarasin Brune


Leireken Bio Boekweit Bruin / Sarasin Brune er brygget med en annen kornspesialitet, bokhvete.
Mørk og uklar brun farge på ølet, med et digert lysebrunt skum.
Moderat aroma av malt, med hint av rødvinseddik, karamell, eik og krydder.
Moderat maltpreget smak men relativt "tørr", med en svak syrlighet og hint av eik og krydder.
Et bra øl dette også! 

35/31 6%

Leireken Bio Witte Spelt / Epeautre Blanche


Leireken Bio Witte Spelt / Epeautre Blanche er som navnet sier en witbier, med et betydelig innslag av spelt, kornslaget som var kjent i Europa allerede i steinalderen. Hvete er speltens nærmeste slektning, og i de fleste andre witbiers er det da også hvetemalt som brukes (i tillegg til den obligatoriske byggmalten). I denne  øltypen er det normalt med et visst sediment i flasken.
Ølet er meget lyst / blekgult og uklart / melkeaktig på fargen, med et digert hvitt skum.
Meget fin aroma: hvetepreget, sitrusaktig og krydret (kryddernellik, koriander?).
Smaken er distinkt krydret og hvetepreget med en relativt fyldig munnfølelse, men er samtidig lettdrikkelig, svakt syrlig og meget forfriskende. Krydret og moderat humlebitter avslutning.

34/29 5%

Green´s Endeavour Double Dark Beer


Green´s Endeavour Double Dark Beer brygges av det velrenomerte bryggeriet Huyghe i Belgia for handelshuset Green´s som har spesialisert seg på øl av ulike typer for all verdens allergikere. Derek Green som grunnla bedriften, skal ha en premiert samling allergier. Dette forklarer hvorfor han klødde etter å komme i gang med å få b.l.a glutenfritt øl på markedet. Etter min smak tar de det litt langt når de garanterer at ølet ikke inneholder egg, fisk, peanøtter eller sennep i tillegg til de stoffene vi forventer et glutenfritt øl ikke skal inneholde; Gluten og Laktose. Mørk rødbrun farge, tykt og kremet lysebrunt skum. Distinkt søtlig aroma og smak som minner meg mer om billig vermouth enn om øl. Toner av rosiner og krydder. Litt humle i ettersmaken.
Dette ølet er kanskje ikke noe mesterstykke, men det går faktisk godt an å drikke, også for folk som ikke er "tvunget" til det p.g.a. cøliaki /glutenintoleranse.

17/13 7%

Grimbergen Dubbel

Grimbergen_Dubbel

Grimbergen Dubbel er representant for den kanskje mest markante øltypen i Belgia. Mens munkene i søreuropeiske land kunne dyrke druer og dermed lage vin, måtte klostrene nord for den 50. breddegrad finne alternativer. De hadde korn og humle, og kalde kjellere. Og det var det de trengte. Grimbergen strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
I dag produserer ølgiganten Alken-Maes det meste av Grimbergen på lisens utenfor klostermurene, men hevder metodene er de samme. Inndelingen i blond, dobbel og trippel henspeiler på antall gjæringer, og alkoholstyrke. Ringnes overtok merket fra Brewery i januar 2009, og tok det ut av markedet i Norge. Vi er vel ikke videre imponert av Ringnes sin satsning, og syntes de kunne holdt de klamme fingrene sine unna godt øl! Da vi fikk vite om dette, kjøpte vi inn så mye vi kunne av sortene, og regner med å ha Double inne til ut på sommeren. De andre, blond og Trippel er nå kun et brunt minne. Så var det det med fuglen Fønix da.... Ølet er et klart, kobberfarget klosterøl med duft av rosiner, nøtter, sjokolade, kanel og krydder. Lukten kan minne litt om kraftig maltwhisky ala Lagavulin. Miksen av ulike maltsorter og krystallisert sukker gir en lett sødme , stor fylde og et mykt og tiltalende øl. Sitter svært lenge.

85/88 6,5%

Taybeh Beer Golden

taybeh_beer_golden_33cl

Taybeh Beer Golden er et "palestinsk" øl som angivelig skal ha sin opprinnelse på Vestbredden, men er brygget og flasketappet i Belgia, og lisensen holdes av tyske Haus der 131 Biere, som er spesialist på "fake" utenlandske øl. Angivelig skal det være brygget med overgjær men kaldlagret, noe som nærmest gjør det til en krysning av ale og lagerøl. Krystallklar meget lys gul farge på ølet, høyt og luftig hvitt skum. Søtlig lys lagerøl-aroma, gressaktige og fruktige toner.
Smaken er moderat fruktig med minimal humle, jeg må innrømme at jeg synes det er nokså kjedelig, men langt fra udrikkelig. Palestinaskjerf er ikke et krav for å bestille dette ølet.

Belle-Vue Kriek Lambic

kriek_bellevue

Belle-Vue Kriek Lambic. Dette er en belgisk fruktlambic med kirsebær (kriek på flamsk), med opprinnelse hos bryggeriet P.H. Wandenstock, merket tilhører nå bryggerigiganten InBev. Det er sannsynligvis den mestselgende fruktlambicen på markedet. Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum. Herlig aroma av sure kirsebær. Smaken er naturlig nok også dominert av sure kirsebær, der er i starten en del sødme, før syrligheten og et hint av humle overtar. Kort avslutning. Kanskje ikke den mest komplekse og utfordrende kriek som finnes, men god så det holder!

Bush Prestige

cardinal stavanger

Bush Prestige. Fra kvalitetsbryggeriet Dubuisson i Belgia kommer en rekke øl i toppklassen under navnet Bush - disse markedsføres for øvrig i USA under navnet Scaldis, for å unngå assosiasjoner til et amerikansk presidentdynasti av heller tvilsom kvalitet. Bush Prestige er naturlig nok "toppen av toppen" i denne serien, og vi er ikke lite stolte av å være det eneste stedet i Norge hvor dette superølet serveres. Prisen er unektelig høy, men ølet er verd hver krone! Ølet har vert lagret på eikefat i over 6 måneder, noe det også bærer preg av. I tillegg er det ettergjæret på flasken.
Bush Prestige kommer på en gedigen "champagne"-flaske, som det nok for mange faller naturlig å dele med sin aller kjæreste, men ølet er faktisk så lettdrikkelig for sin styrke at det "forsvinner" utrolig fort ...
Dypgylden til rav farge på ølet, med et bra skum av moderat størrelse. Deilig vinøs aroma med toner av eik, frukt og bær.
Smaken er også behagelig fruktig og eikepreget, med et "forfriskende" touch som er ganske forbausende når det dreier seg om et øl på 13%. Vel, du får jo et inntrykk av at dette er et sterkt øl, men ikke så sterkt som det faktisk er. Det er ikke for søtt, og ettersmaken har et fint og moderat krydret preg.
Dette er bare et storartet øl! Nammenammenammenammenam! Muligens det beste vi har hatt inne...?

100/99 13%

Martin´s Pale Ale

44.1851b28f7566076ddc86400a0dd74395

Martin´s Pale Ale skriver seg fra bryggeriet Anthony Martins, stiftet av John Martins i 1909, i Belgia. John Martins kom fra England, og hadde ikke bare sine brygger kunnskaper med på flyttelasset, men også Schweppes Indian Tonic og Guinness som han da ble agent for. Selv utviklet han først Gordon Scotch Ale, som vi tidligere har ført her på Cardinal. I hans Pale Ale brukes en unik bryggemetode hvor bla. hel Kent humle tilsettes etter brygging, og ølet er et av belgias mestselgende. Fargen er lys gyllen og ølet har et kremaktig godt skum som holder godt. Søtlig hulearoma. Smaken er bittersøt og har en god ettersmak.

6%

La Trappe Quadrupel


La Trappe-ølene fra Koningshoeven er de eneste trappist-ølene som ikke er helt belgiske - bryggeriet ligger nemlig like over grensen på den nederlandske siden. Den sterke Quadrupel er selve "flaggskipet" deres. "Quadrupel"-betegnelsen brukes i dag av flere bryggerier, men La Trappe var først ute. Tidligere hadde vi dette ølet en periode på 33 cl flasker, nå slår vi til med egenimporterte 75 cl "champagnekorkede" flasker. Siden disse korkene nå er laget i kunststoff med større motstand enn naturkork, må du tilgi serveringspersonalet vårt om de strever litt med å åpne flasken - dette skyldes ikke ukyndighet, men rett og slett at du må være ganske så "sterk i klypa" for å få korken opp.
Quadrupel er altså det sterkeste klosterølet til trappistmunkene i Koningshoeven. Fra før vet vi at ølstilene "Dubbel" og "Tripel" (som mange belgiske og nederlandske bryggerier har på programmet) ikke akkurat er lettøl det heller, så når La Trappe presenterer sin Quadrupel, ligger det i kortene at det ikke dreier seg om noe pingleøl her.
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et rikt, høyt og varig off-white skum.
Herlig vinøs aroma, også toner av brunt kandisukker, karamell og forskjellige krydderier.
Smaken er meget fyldig og søt, her er det rikelig med malt, brunt sukker og mildt krydderpreg. Moderat humle i avslutningen.
Sterkt og godt - "reint snob"! Nydelig!

Petrus Dubbel Bruin

petrus.dubbelbruin

Petrus Dubbel Bruin. Brun belgisk og nederlandsk "dubbel" (og beslektede øl) har Cardinal et bra utvalg av nå, men så er det da også en øltype som virkelig fortjener å komme fram i lyset, og stadig vinner nye venner blant norske ølelskere. Petrus Dubbel Bruin (brygget hos Bavik i Belgia) har bilde på etiketten av St. Peter med nøkkelen, og slagordet for ølet er da også "The key to heaven". Med ølglasset i hånden ser St. Peter både blid og velvillig ut, så der er kanskje håp for noen hver av oss? Mørk brun farge på ølet, med et digert lysebrunt skum. Fin aroma - noe frukt, toner av malt, karamell og bakeri, hint av krydder.
Smaken har en markert maltsødme (mer utpreget enn i mange andre "dubbel"-øl) med rikelig karamell, også rosiner (som innebærer en viss fruktighet) og sjokolade. Noe humle i avslutningen. En god dubbel, særlig for deg som har sansen for det litt søte.

Rubbel Sexy Lager

190047805_91b244e63e

Konseptet bak dette ølet er så imponerende teit at vi bare var NØDT til å ta inn noen flasker: Lyst lagerøl med bikinikledde damer på etiketten (5 forskjellige) , ved å benytte skrapelodd-prinsippet blir dama befridd også for bikinien. Ufattelig morsomt, hva? Anbefales for den årlige utekvelden til Harryheimen Borettslag, Mødregruppa Løvsprett og utdrikkingslag for begge kjønn. Huyghe bryggeriet lager ellers utmerkede øl, men vi kan vel alle ha en dårlig dag på jobben etter et julebord som gikk litt norafor tvers. Ellers heter dette ølet Huyghe Golden Girl Pils, som jo er hakket bedre?
Og ølet? Lys gylden farge, med bra og varig skum. Søtlig aroma med toner av sukkertøy. Litt søtlig lagerøl-smak, med noen toner av sitron - ganske moderat humle, med en viss bitterhet i ettersmaken. Et lite oppsiktsvekkende øl, altså. (ironisk nok har det fått karakteren Overall 6 og Style 6 på Ratebeer.....)

20070411-sexy

Mikkeller Draft Bear

mikkeller-draft-bear

For en gangs skyld et ølnavn fra "fantombryggeriet" Mikkeller som ikke forteller noe som helst om ølet - ikke er Draft Bear fra fat (ihvertfall ikke hos oss - det kommer på "champagne" helflasker), og ikke har vi funnet ut hva bjørner skulle ha med ølet å gjøre - det er vel likheten "beer / bear" som har fristet.
Mikkeller kaller dette en "imperial pilsner", en oppkonstruert amerikansk betegnelse på sterke lyse lagerøl. Det er nokså forskjellig fra en klassisk pils (m.h.t. alkoholprosent og ingredienser), men GODT er det, så godt at vanlige pilsdrikkere også trygt kan våge seg på det. Det er brygget med pilsnermalt, carapils og amber malt, lyst kandisukker og de amerikanske humletypene Amarillo og Cascade. Dypgylden farge, svakt disig, med et høyt og muligens svakt off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, med krydrete og fruktige (sitrus) toner, også hint av karamell.Smaken er frisk og krydret, med grapefruktig humle som ikke er for bitter. Hint av kandisukker og eik, men ølet er ikke søtt. Tørr og svakt snerpende avslutning. Alkoholen er merkbar, men ølet er likevel farlig lettdrikkelig for sin styrke.
Med fare for å gjenta meg selv: Nok en flott prestasjon av Mikkeller!  

8%

Timmermans Tradition Lambic Blanche

timmermans_lambicus_blanche_33cl

Fra det belgiske bryggeriet Timmermans kommer dette ølet, som nærmest er en hybrid mellom en søtet lambic og en witbier. Den er spontangjæret som en lambic, men er søtet med både sukker og saccharin, og er også tilsatt kunstige aroma-/smaksstoffer og antioksidant. Lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Sitrusaktig aroma med sidenoter av melkeprodukter, også toner av engelsk "farmhouse cider" og fjøs, hint av banan og kryddernellik.
Smaken har en del saccharin-sødme med toner av sitrus, og bare en moderat syrlighet. Ingen bitterhet.
Lett og forfriskende, vil gjerne appellere til folk som ellers ikke så begeistret for "vanlige" øl?

Mikkeller It's Alight!

MikkellerItsAlight

Mikkeller It's Alight! er lillebroren til It's Alive! - ingrediensene er stort sett de samme, men i et annet mengdeforhold. Fargen er mye lysere, og alkoholprosenten mye lavere - her dreier det seg om "vanlig pilsstyrke". Men tilsettingen av brettanomyces-gjær på flasken er på plass her også. Meget lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum. Aromaen har sterkt preg av belgisk overgjær og mildt krydder, med distinkte toner av gjærende frukter og brettanomyces (som gir et "bondegård"-preg). Smaken er meget "crisp" og moderat syrlig med noen toner av sitron og mildt krydder, meget forfriskende. Det går fort med noen stykker av denne! Munnfølelsen er ganske lett, men jeg klager ikke - etter mange sterke og kraftige Mikkeller-øl er det ålreit at de kommer med et godt øl i "forfriskningsklassen" også!

Mongozo Bananas

8789-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Banana_Beer

Mongozo Bananas er med i organisasjonen “So Fair so Good”, og har altså et visst uhjelpstilsnitt. Mongozo betyr “For din helse” på stammespråket til Chokwe folket som bor spredd over Angola, Zambia og Congo. Den ene av grunnleggerne av Mongozo, Henrique Kabia tilhører denne stammen. Bananøl er genuint afrikansk, og oppskriften til dette ølet kommer fra Tanzania. Navnet der er “Mbege”, om du skulle befinne deg på de kanter. Kabia flyktet til Nederland med oldemorens øloppskrifter i 1993. Der han traff han Jan Fleurkens og de startet Mongozo. Deres første øl ble lansert i 1998, og bananølet så dagens lys så sent som i 2001. Å sammenligne dette ølet med annet “rent” øl gir ingen mening. Dette er noe for seg selv. En banandrink som ikke står tilbake for andre banandrinker, med øl som basis. Personlig syntes jeg produktet er bra, når en vil ha noe annet enn øl.

Regal Christmas

saisonregalchris3l

Regal Christmas fra bryggeriet Brasserie Du Bocq er av typen Belgian Strong Ale, eller mer nøyaktig Abbey Dubbel.. Lukt og smak står imidlertid ikke tilbake for sin noe dyrere søster. Også denne flasken er av Champagnetypen med ditto kork, og ølet er annengangs gjæret på flasken Fargen er mørkebrun med et stort off-white skum. God aroma av malt og karamell sammen med en god porsjon sitrus og et lite barskap ulike likører.. Vinøst preg i smaken med både søte og bitre toner. En maltlikørinspirert Duvel som avslutter med med nøtter og sjokolade før en fin bitter ettersmak ispedd en viss syrlighet. Selges nå som De Bocq Christmas

Gouden Carolus Ambrio

carolusam

Gouden Carolus Ambrio fra Bryggeriet Het Anker i Mechelen i Belgia som er kjent for å lage gode øl - ikke minst de forskjellige variantene av Gouden Carolus. Fra før har Cardinal juleølet i denne serien. Ambrio har rødlig ravfarge, med et enormt off-white skum som varer i det uendelige. Moderat krydderpreget aroma.
Smaken har et sterkt nærvær av malt og krydder, med noe karamell og moderat humle. Alkoholen er godt skjult. Et smakfullt øl som anbefales!

Corsendonk Agnus Tripel


Corsendonk (opprinnelig et bryggeri, nå egentlig bare et varemerke og en distribusjonssentral, med historiske røtter i Corsendonk-klosteret i Belgia) er fra før representert hos oss med sitt Christmas Ale, og nå får du altså et gjensyn med både en Dubbel (Pater) og en Tripel. Agnus er tripelen, med 7,5% alkohol. Selve bryggingen er det Brasserie du Bocq som står for nå. Ølet er selvsagt ettergjæret på flasken.
Meget blek gylden farge på ølet, klar, med høyt hvitt skum.
Søtlig og fruktig aroma, både friske og gjærende frukter, et lett gjærpreg, hint av krydder.
Smaken er moderat søt og krydret, der er også et uvanlig lite hint av salt / sjøvann. Lett i "kroppen" for sin styrke, men alkoholen må vel sies å være merkbar. Lav bitterhet, lettdrikkelig.

Enda en kurant belgisk tripel - ølstilen som stadig vinner nye venner både i Europa og USA!

Corsendonk Pater Dubbel


Igjen et øl fra Corsendonk i Belgia - Corsendonk-bryggeriet er nå riktignok bare et varemerke og et distribusjonsselskap, ølene deres kontraktbrygges hos Brasserie du Bocq (tidligere hos Brouwerij van Steenberge). Men "det samme kan det være" - ølene smaker godt uansett. Historiske røtter i klosterbrygging forsvarer navn som "Agnus" og "Pater", og Corsendonk-navnet borger fortsatt for kvalitet.
Pater er altså en "dubbel", en overgjæret klosterøltype som normalt er brun på farge, er "rund" på smak og har innslag av kandissukker. Den er selvsagt flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken).
Dyp brun farge, flott beige skum.
Behagelig aroma av mørke frukter, karamell, kandisukker, krydder og eik, et lite hint av røk.
Minst like behagelig smak av eik og malt, noe kandisukker og karamell men ikke for søt, moderat humlet.
Et deilig og lettdrikkelig øl for sin styrke, som garantert (nesten) alle vil like, om de liker øl i det hele tatt.

Er det rart at ølstilen dubbel selger som "varmt hvetebrød" hos oss?
 

Deugniet

deugniet_025_1_

Deugniet produseres av bryggeriet du Bocq i Purnode i Belgia. Dette bryggeriet driver mye kontraktbrygging for andre, men Deugniet er et av deres "egne" faste merker. (Triple Moine er samme ølet!) Bryggeriet hadde sin spede begynnelse som gårdsbryggeri i 1858. Historien bak navnet "Deugniet" og narren på etiketten kjenner jeg ikke, men et lyst og "lett" øl med voksne 7,3% alkohol kan gjerne bringe noen hver i godt humør? Det er likevel ingen grunn til overstadig beruselse om man vil smake på Deugniet - ølet kommer i en nusselig flaske på bare 25 cl. Stilmessig ligger det nær klosterølvarianten "tripel" (overgjæret, flaskekondisjonert, lyst). Meget lys gylden farge, først helt klart, blir svakt disig når siste slumpen av flasken helles i. Digert hvitt skum. Fruktig søt "parfymert" aroma med toner av grønne epler, noe sitrus og krydder også. Lett i "kroppen" og forfriskende for et 7,3% øl. Fruktig smak, igjen med grønne epler og noe sitrus, hint av krydder og gjær, meget moderat humle. Ikke dårlig denne heller, så vi importerte den til deg.

De Graal Dubbel

de_graal_dubbel_33cl

De Graal Dubbel. Det belgiske bryggeriet de Graal har tatt sitt navn etter "Den Hellige Gral", som var gjennomgangstema i mange av riddertidens romanser, og også har vært tema i moderne bestselgere. Men du trenger ikke lenger pugge Arthur-legendene eller Da Vinci-koden for å en smak av gralen - Cardinal har tatt inn de Graal Dubbel for å glede deg. Og hvis gralen ridderne voktet var fylt med såpass bra øl som dette, var det kanskje ikke rart at de gikk seriøst inn for oppgaven?
Ølet har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken, og blir derfor uklart mot slutten hvis sedimentene helles med i glasset, men har først en klar kobberfarge. Høyt beige skum med en oransjeaktig teint. Meget fin aroma av krydder, kandisukker, belgisk gjær og rosiner. Myk munnfølelse. Smaken er moderat krydderpreget med noe karamell og toffee, og er ikke for søt - men her har man vært svært forsiktige med humlen. Ølet er derfor relativt "lett i kroppen" til å være en dubbel, og er meget lettdrikkelig for sin styrke.
O tempelriddere - fyll gralen opp!

Tongerlo 8 Tripel Blond

tongerlo-triple
Tongerlo 8 Tripel Blond blir brygget i Tongerlo klosteret i Kempen distriktet i Belgia, hvor Norbert av Gennp grunnla Norbertinerordenen i 1121. Klosteret står der ennå, ved bredden av elven Grote Nete, og er vel verdt et besøk. De har foruten godt øl, en kopi av Leonardo da Vincis Nattverd fra 1500 tallet.
Fargen på dette ølet er disig gyllen, ølet er “sprudlende” med et stort tett og godt skum. Aromaen domineres av humle og mild sitrus. Kompleks. Smaken er noe spesiell for en belgisk Tripel med større skarphet og fruktigere (med vekt på sitrus),og mindre preg av kandisert sukker, enn det en er vant til.

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle

mort-subite-gueuze

Mort Subite betyr "plutselig død", men dette henspiller verken på ishockeyens "sudden death" eller på potensielle og uventede virkninger av alkoholen - styrken på Mort Subite sine lambic-øl ligger på moderate 4,5%. Navnet har sin opprinnelse i et terningspill med "sudden death", som var meget populært på Brüssel-puben La Cour Royale på begynnelsen av 1900-tallet, så populært at puben like godt skiftet navn til "À la Mort Subite". Og siden puben var den aller beste kunden til lambic-bryggeriet i landsbyen Kobbegem, kalte dette bryggeriet etter en tid ølet sitt "Mort Subite" også! Bryggeriet har nå ellers putlet med sitt helt siden 1686. Ølet brygges fortsatt i Kobbegem, men bryggeriet er nå eid av Alken-Maes, som igjen er kjøpt opp av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle.

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle kommer i en uskyldig 25 cl flaske, så man behøver ikke bestille i litervis for å smake dette ølet.
Gyldenbrun farge, høyt skum.
Deilig syrlig aroma, med assosiasjoner både til bondegård / silofôr, gjærende nedfallsepler og rødvinseddik. Sur & søt smak med toner av epler, vin og vineddik. Ikke den mest ekstreme lambic på markedet, men en god introduksjon til øltypen!


Silenrieux Joseph Spelt

cardinal stavanger

Silenrieux Joseph Spelt er et spelt øl fra det lille bryggeriet, fra byen, med samme navn. Dette bryggeriet dukket første gang opp i Norge med sitt juleøl i 2006, og Cardinal introduserer nå to nye øl fra dem, Joseph og Sara. Begge er brygget av økologiske råvarer, og har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken. De kommer i nusselige 25 cl flasker, og vi må bare beklage at Vinmonopolet med god hjelp av importøren har satt så stor pris på disse gode varene. Vi må desverre ha et lite påslag vi også. Det virkelig spesielle med dem er at begge er brygget med innslag av to kornsorter som er uvanlig i moderne ølbrygging. Joseph er brygget med Spelt mange nok kjenner fra ulike bakverk. Spelt (eller dinkel) er en forløper for hvete og inneholder mer næringsstoffer som kommer næringsmidlene til gode, da en finner disse i selve frøhviten, og ikke bare i skallet som hos vanlig hvete. Kornet har også en ennen glutensammensetning som gjør at også enkelte glutenalergikere tåler det.
Joseph er lyst blond og disig med et “fluffy” hvitt skum. Det har en aroma preget av belgisk overgjær, krydder (nellik m.fl.) og sitrus. God! "Spritzig" munnfølelse også her. Smaken har hveteølspreg, er også rimelig tørr, med toner av sitrus og pepper. Et okay øl som mange vil like!

Gordon Finest Scotch Highland Ale

31-big.5b02566e10a41e2a802495bc7503c8c1

Med et navn som Gordon Finest Scotch Highland Ale (tidligere kjent som "Douglas Scotch Ale"), forventer du et vaskeekte skotsk øl - men dette ølet er faktisk brygget i Belgia, av bryggeriet John Martin (som eies av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle). Dette bryggeriet har spesialisert seg på klassiske britiske øltyper, til dels fra forgangen tid, og tapper dem på flaske for det internasjonale markedet. Fra før har Cardinal det forholdsvis maltrike og søte Martin's Pale Ale, og med denne "skotske" kaloribomben får man virkelig et øl der bryggerne ikke er redde for verken maltsødme eller tilsatt sukker - og ikke er gjerrige med humlen heller! La det straks være sagt - med 8,6% alkohol og "mye av alt" er dette ikke et øl du hiver ned på 30 sekunder for å slukke tørsten. Men når du er forberedt på hva som venter, er det faktisk en interessant ølopplevelse!
Kobber farge, høyt beige skum. Behagelig aroma av malt, karamell og humle.
Smaken er meget søt som forventet, med malt, sukker og karamell i massevis, men sødmen er til en viss grad balansert med bra humle, som følger med over i ettersmaken. Absolutt et "smaksøl" som er verd å prøve, når du bare er litt forberedt på hva som venter deg ... 

Wilson Mild Stout


Wilson Mild Stout. Til tross for sitt engelske navn er Wilson Mild Stout belgisk, brygget hos Van Steenberge. Siden den kommer i en uskyldig liten 25 cl flaske, løper du ingen stor risiko ved å prøve den! Under 1. verdenskrig fikk belgierne i de frigjorte områdene sans for gamle britiske øltyper (som dengang var søtere enn de fleste er i dag), og Wilson har sin bakgrunn i denne tradisjonen. Øltypen "sweet stout" som den tilhører var i sin tid vesentlig mer populær i Europa enn den er nå, men fortsatt er der mange briter og belgiere som kjøper en sweet stout og en "dry stout" (som Guinness, Beamish, Murphys e.l.) samtidig, og blander dem i glasset. Det vil vi også anbefale, men dere som er veldig glade i det søte drikker selvfølgelig Wilson som den er! Ølet er kullsvart på fargen, med et kremet brunt skum. Deilig sterk og søt aroma av karamell / karamellsaus, røstet malt, melasse, bakeri og sjokolade.
Smaken har stort sett de samme elementene som aromaen, men sødmen blir her så overveldende for meg at jeg sverger til "blandingsvarianten". Og det er faktisk godt!

Grimbergen Blond

grimbergen_blond-1.jpg


Grimbergen Blond Strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
Ølet har en gyllen farge, er svært fruktig med en tone av malt, krydder, honning og urter i lukt og smak. Ølet har som nevnt røtter tilbake til 1128, og oppskriften skal være den samme i dag. Brygget av Alken-Maes S.A.

De Koninck

packshots_DMC_dekoninck

De Koninck er navnet både på bryggeriet og det vanligste overgjærete ølet derfra. De holder til i Antwerpen i Belgia og har brygget øl siden 1833. Bryggeriet har hele tiden vært eiet av samme familie, Van den Bogaert, og ligger ved bredden av elven Schelde. Foruten dette "hverdagsølet" på 5% brygger de også tre sterkere spesialøl. De Koninck er ikke noe ekstrem-øl, men et øl som svært mange vil like. Det har brun farge og lavt skum. Moderat men behagelig fruktig aroma med hint av krydder. Smaken er har et mykt krydret preg med moderat malt, ikke særlig søt, behagelig å drikke. Relativt mye kullsyre i glasset.
Ølet skal tradisjonelt serveres i et ballformet glass som kalles "bolleke". På pub i Antwerpen bestiller man gjerne bare "en bolleke", og det er da ingen tvil om hva som er innholdet. Et likandes og "folkelig" øl!

Mort Subite Lambic - Kriek Traditionell

mort_subite_kriek
Mort Subite Lambic - Kriek Traditionelle er altså Cardinals introduksjon til frukt-lambicene. Nydelig rød farge, med et meget flott rosa skum.
Herlig aroma av kirsebær, med et touch av rødvinseddik. Smaken er ikke på langt nær så søt som man venter (heller ikke så søt som enkelte andre "kriek"-merker), den er faktisk forholdsvis tørr, men kirsebærene er der, naturligvis. Lett i "kroppen", meget forfriskende. Moderat syre. Til deg som mener du IKKE liker øl: vi vil nesten INSISTERE på at du prøver denne! Og til alle dere som VET at dere liker øl: hvorfor ikke prøve en helt ny smak?God fornøyelse!

Judas


Med navnet "Judas" forkynner dette overgjærede ølet fra Alken-Maes bryggeriet i Belgia med all mulig tydelighet at det har "forræderiske egenskaper". Lyst, klart, lett og uskyldig ser det ut, men med 8,5% alkohol kan "forræderiet" slå til før du aner det. Noen få flasker av denne, og "anyone is anybody's", som engelskmennene uttrykker det. I følge bryggeriet er dette et "ondskapsfullt øl - som gir guddommelig glede". Og så får bare navnet anstøte dem som så inderlig gjerne VIL ta anstøt av mest mulig i denne tilværelsen ...
Lys og klar gylden farge på ølet, høyt og varig skum.
Deilig krydret og fruktig aroma.
Myk munnfølelse. Noe sødme og frukt i smaken, den høye alkoholprosenten er forræderisk godt skjult. Vel, du får en anelse om at dette ølet er sterkere enn gjennomsnittet, men ikke 8,5% ... Hint av krydder. Overraskende moderat humle og beskjeden ettersmak.
Bør serveres kald.

St.Paul Speciale

sterkens_st_paul_special

St.Paul Speciale er en belgisk klosterinspirert ale med relativt moderat alkoholstyrke (til Belgia å være!), og er brygget av Brouwerij Sterkens. Den kommer i en stilig langhalset flaske.
Fargen på ølet er brun til rav, med et digert beige skum.
Fin fruktig og gjærpreget aroma, toner av kryddernellik og andre krydderier.
Behagelig smak, krydret og moderat eiket, toner av malt og karamell også. Ikke for søt. Ganske moderat humlet. Munnfølelsen er relativt lett, særlig i avslutningen. Ikke noe ekstremøl på noen måte, men en riktig hyggelig og lettdrikkelig belgier.

Slaapmutske Tripel

SlaapmutskeTripel
Slaapmutske Tripel fra det lille Slaapmutske-bryggeriet i den belgiske byen Melle har hatt såpass suksess med ølene sine at de fleste nå blir brygget i større kvanta og tappes på flaske hos De Proefbrouweri i Lochristi. "Slaapmutske" betyr noe sånt som "night cap", altså et øl til å sove på, men deres Tripel er så god at mange vil velge den enten det er tidlig eller sent på kvelden!  Ølet har en dyp gylden til oransje farge, er lett disig (ettergjæret på flasken), med et digert off-white skum.  Herlig og sterk aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier, hint av lær. Kompleks krydderpreget smak med noe frukt i bakgrunnen. Varmende munnfølelse (dette er ikke noe pingleøl)!. Den gode ettersmaken kunne gjerne ha vart enda lenger, men dette er uansett et MEGET godt øl! Anbefales!

Barbãr

cardinal stavanger
Barbãr er en belgisk sterk ale, som er brygget hos Brasserie Lefebvre i Quenast, med et innslag av hvetemalt og 2,5% honning, og ettergjæret på flasken. Familebryggeriet har vært i virksomhet i denne landsbyen sør for Brüssel siden 1876, og får vannet fra sin egen artesiske brønn. Det er nå 6. generasjon som driver bryggeriet. Gylden farge på ølet, svakt disig, med moderat skum. Behagelig men moderat blomsteraktig aroma, noe innslag av honning men den dominerer ikke. Smaken er noe søtlig men ikke tung, honningen gjør seg godt gjeldende, mens alkoholen er godt skjult. Vi har ingen forventninger om at våre kunder blir mer "barbariske" av å drikke dette ølet, erfaringen er snarere at Barbãr gjør folk mildere stemt, og framkaller gjerne et salig smil om munnen ...

Abbaye du Val-Dieu Blonde

valdieu_blonde

Abbaye du Val-Dieu Blonde kommer fra det autentiske klosterbryggeriet bygget i 1216, så selv om bryggingen en periode ble erstattet av mer boklige sysler og bryggingen i våre dager først ble tatt opp igjen i 1997, har munkene her en himmel av stradisjoner å bygge og brygge på. Som for de øvrige klosterbryggerne varter de opp med de tre variantene Blonde, Brune og Triple, foruten et juleøl vi kunne nyte i fjor på det norske marked. Deres Blonde, som vi altså nå har fått i våre hyller, har gjennomgått en ettergjæring på flasken, og kan være noe disig av den grunn i sin ellers gyldne farge. Skummet lar seg gjøre å få fint , tett og høyt. Aromaen er preget av belgisk gjær, og er søtlig, fruktig og krydret med toner av lær og eik.
Fruktig og krydret smak. Myk munnfølelse. Enda et godt øl!

Pater Lieven Bruin

0000433_pater_lieven_bruin_bier

Pater Lieven Bruin kommer fra Brouwerij Van Den Bossche som holder til i den lille belgiske byen Sint-Lievens-Esse, og har brygget siden 1897. Pater Lieven Bruin er som navnet sier et brunt øl av "klostertype", og pateren vil umiddelbart gi deg syndsforlatelse hvis du synes du trenger mer enn én av denne - så god er den nemlig!
På toppen av det mørkebrune ølet får du et fint og kremet beige skum.
Nydelig aroma av tørkede frukter, kandisukker, lær og eik.
Forholdsvis søt og moderat maltpreget behagelig smak, med innslag av treverk. Der skal også være innslag av sjokolade / kakao, rosiner, havremalt og nøtter.
Joda, de kan det i Belgia!

Cantillon Kriek

cantillon_kriek_100_lambic_37_5cl

"Kriek" er en type sur og spontangjæret belgisk fruktlambic med kirsebær - noe ganske annet enn "ditt vanlige øl", altså. Og Cantillon er selve kongen blant lambic-bryggeriene!
Disig rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aromaen domineres av sure kirsebær og hesteteppe.
Smaken er så sur, så sur - meget sure kirsebær dominerer, naturlig nok, men der er også toner av sitron og grapefrukt. Snerpende men også pirrende. Frisk og "spritzig" munnfølelse. Sur ettersmak. Gir fremfor alt en utrolig mersmak - det er vanskelig å gå rett over på "en vanlig øl" etter denne opplevelsen!

Cantillon Gueuze

cantillon-gueuze-100-lambic-bio

Cantillon Gueuze er en blanding av 1-, 2- og 3-årsgammel lambic, den spontangjærete sure øltypen fra områdene rundt Brüssel. Cantillon er det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, og jukser ikke med produktene sine. Jeg hadde nær sagt: "Her er intet overlatt til tilfeldighetene" - men det er jo på en måte nettopp dét det er, for det er villgjæren som svever i luften i bryggerilokalene alt avhenger av. Derfor er også renholdet av tak og vegger i et tradisjonelt lambic-bryggeri sterkt nedprioritert (i motsetning til et vanlig bryggeri, hvor alt skal være gullende rent). I tak og vegger hos Cantillon trives nemlig den velkomne villgjæren, og da følger litt spindelvev i krokene bare med på kjøpet ...
Dypgylden farge på ølet, uklar når restgjæren i flasken helles med. Høyt hvitt skum, avtar hurtig.
Himmelsk god aroma av bondegård og silofor med elementer av hvitvinseddik.
Smaken er "crisp" og meget tørr, kan minne om en meget tørr hvitvin eller "brut" champagne. Et ganske annerledes øl, altså - det vil appellere til aksjemegleraspiranter som ellers ville bestilt sin "champagne brut" eller knastørr fino sherry. Samt til ølvenner som tør å prøve noe helt annerledes!

Cantillon Rosè de Gambrinus

Cantillon_RosedeGambrinus

Lambic, den spontangjærete sure øltypen fra området rundt Brüssel, krever at du legger til side alle dine tidligere oppfatninger om hvordan øl "skal" smake. Og med frukt-lambic settes vanetenkningen ytterligere på prøve! Rosé de Gambrinus, fra det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, Cantillon, er laget av 2 år gammel lambic tlsatt knuste ferske bringebær.
Klar rød farge, flott rosa skum.
Intens og herlig aroma av modne og sure bringebær.
Smaken er meget sur og snerpende, ganske tørr, igjen med dominerende toner av sure bringebær. Hvis ikke dette pirrer smaksløkene dine, vet vi sannelig ikke hva som skal til ...

Delirium Christmas Ale

delirium_noel1

Delirium Christmas Ale er 6. årgang av dette helt spesielle brygget fra Belgia. Navnet er jo også litt spesielt, så Polet nektet å sette det i hyllene sine. Her på Cardinal er vi ikke så fintfølende, vi har da sett en rosa elefant eller to her før.., og har ryddet plass på øverste hylle. For dette er et kostbart øl, og for første gang så vi oss nødt til å bryte hundrekronersbarrieren for en øl, men så er da også flasken på hele 75 cl og med en alkoholstyrke på 10 prosent får en jo litt for pengene. På NV Huyghe Brouwerij i Belgia produseres dette ølet som har en kopperrød farge med store ujevne bobler. Rik sødmefylt duft av tropisk frukt, skog og krydder. Syrlig og vinøs smak som følger duften, god syre og sødme, balansert bitterhet. Den høye alkoholstyrken setter sitt preg på smaken, med en antydning av Bourbon. Litt kort avslutning. Et mektig juleøl som kan nytes året rundt når stor rikdom påkreves. Vi beklager prisen, men syntes et seriøst ølsted måtte ha dette brygget, og så er jo egentlig valget ditt!

N'Ice Chouffe

310YlEg6BNL._SL500_AA300_

N'Ice Chouffe er et belgisk nisseøl som kommer fra Brasserie d'Achouffe oppe i Ardennene, og la det straks være sagt: det er ikke noe pingleøl! Det kan med fordel drikkes hele vinterhalvåret,
ikke bare i julen - og gjerne en kjølig sommerdag også. Foruten de vanlige ølingrediensene inneholder det flere sukkerarter, timian og curacao. Anbefalt serveringstemperatur er 8-12 grader C. Ølet er ufiltrert, upasteurisert og har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken. N'Ice Chouffe har en disig mørk rødbrun farge, med et flott off-white til lysebrunt skum. Behagelig aroma med vinøse toner, også toner av eik og krydderier, med et hint av gårdshus. Smaken er distinkt krydret og eikepreget, med en betydelig men ikke overveldende sødme fra malten og sukkerartene. Noen toner av gjær. Distinkt humlebitterhet i ettersmaken.  Varmende munnfølelse, men de 10% med alkohol dominerer ikke. Som et juleøl betraktet passer nok dette bedre som følge til en engelsk "Christmas pudding" enn til hovedretter av kjøtt og fisk -

Corsendonk Christmas Ale

corsendonk-christmas-ale-geschenkdose-075-h300

Corsendonk Christmas Ale har utvilsomt julens mest eksklusive innpakning. En juledekorert boks inneholder en “vinflaske” med champagnekork, godt pakket inn i trespon. Herligheten kommer fra Brasserie du Bocq fra hjertet av Condroz i Belgia. Bryggeriet er fra 1858, og har fra samme dag vert eid av familien Belot. Tradisjonen med å lage overgjæret øl i ulike belgiske stiler, alle med sekundær gjæring på flasken, er uavbrudt i alle de seks generasjonen som har ledet bedriften. Og antallet ulike typer er imponerende.; 57 øl kan du velge mellom, hvorav vi serverer to. Corsendonk Christmas Ale er en Belgisk Strong Ale type juleøl. Ikke Remas standard juleøl kanskje, men et svært behagelig bekjentskap. Fargen er mørk rødbrun med et stort lysebrunt skum som legger seg passe tidligt. (ikke alle kan skryte av det i jula!) Aromaen har en søtlig overtone av kandisert frukt og sjokolade, og smaken følger opp. Mørkt sukker som er så typisk for enkelte belgiske øl mikset med rosin og urtekrydder. Jeg vil ikke påstå det er nellikspiker, men Andersen i Skomakergata har utvilsomt hatt en Corsendunk før sending. Han sitter og smiler med den gode bløte lange ettersmaken, som bare såvidt minner om humle, prater litt med tøffelen sin og syntes julen er herlig!

Iki Beer

iki_beer

Iki Beer er et "japansk" spesialøl, brygget hos det belgiske forsøksbryggeriet De "Proef" Brouwerij i Lochristi. Det er brygget med uvanlige (og visstnok ekstra sunne) tilsetninger av japansk grønn Sencha te og Yuzu-frukt, som er en japansk sitrusfrukt. Disig blekgul farge på ølet, med et høyt og varig hvitt skum. Den søtlige og uvanlige aromaen bærer preg av de to spesialingrediensene. Smaken har et visst preg av hveteøl, men minner mest av alt om iste med sitron. Minimal bitterhet, lett og forfriskende.
"Iki" er det japanske ordet for "liv" - og det kan jo bli et himla liv på Cardinal når de som vanligvis forfrisker seg med iste hiver seg på dette ølet i stedet ...

Früli Strawberry Beer

shapeimage_5

Det belgiske bryggeriet Huyghe er berømt - eller beryktet - for å "ta'n helt ut" når det gjelder øl med sære smakstilsettinger. Früli Strawberry er et eksempel på dette. La det straks være sagt: det er ingen forutsetning at du liker øl for å kjøpe dette produktet - men det er en forutsetning at du liker jordbær! I en smakstest med bind for øynene ville jeg neppe ha gjettet på at dette var et øl i det hele tatt - det smaker nærmest som en mikset jordbærdrink. Uklar brunlig rød farge på ølet, høyt rosaaktig skum. Intens søt aroma og smak av jordbærsyltetøy og jordbærdrops. Jeg må innrømme at det ikke helt er et øl i min gate dette her, men folk som elsker sukkertøy og jordbærdrinker vil sikkert like det!

Mongozo Coconut

8781-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Coconut_Beer

Mongozo Coconut er oppgitt til å være et Afrikansk øl, og går under den gode ordningen “Fair Trade” som vi alle skulle støtte bedre opp om når vi handler. Ølet er imidlertid brygget av respektable Huyghe Bryggeri i Nederland. Det første en merker når en får dette ølet er den sterke kokos aromaen.. Her lukter det ikke mye av verken malt eller humle. Klin kokos er det du bestiller, og det du får. Smaken er ditto kokos-søt. Kun skummet kan vitne om at dette opprinnelig var et øl. Fargen er hvit-tåkete. Anbefales miljøaktivister på en varm sommerdag. Og Rune på Strag hele året. Har du lyst på en Pina Colada er denne like god som noe annet.

Vedett Extra Blond

vedett_blonde

Vedett Extra Blond kommer som flaskeformen antyder fra Duvel bryggeriet i Belgia, hvor det har blitt et kultøl for lagerelskende Belgiere på trendy uteplasser. Ølet er nytt i Norge fra mai 2006, men har faktisk vært produsert ved Duvel Moortgat helt siden 1945. Retro layouten er nok en medvirkende årsak til renessansen, foruten at det er et meget godt øl.. Ølet er lyst blondt med et stort hvitt og livlig skum. Aromaen er ren og frisk med toner av frukt og tørr humle. Smaken er like ren som aromaen, hvor de blonde maltslagene stikker seg fram sammen med en rund fruktighet. Avslutter med en viss humlebitterhet. Et forfriskende blondt øl.

Stella Artois

6a00d8341c51c053ef00e54f4b89388833-800wi

Stella Artois er Belgias mestselgende øl ute i verden, med marked i mer enn 80 land. Stella blir fremstillt av Artois- bryggeriet i Leuven utenfor Brussel. Ølets historie kan spores tilbake til 1366 da bryggeriet Den Horen ble stiftet. Horen betyr horn på norsk, og et jakthorn er ennå å finne på ølets etikett.
I 1708 ble Sebastian Artois bryggermester på Den Horen, og ni år senere kjøpte han bryggeriet, gav bryggeriet sitt eget navn, og lot bryggermestertittelen gå i arv i familien. Under første verdenskrig ble bryggeriet ødelagt av artelleriild, men ble bygd opp igjen på samme stedet. I 1929 introduserte bryggeriet sitt mest kjente produkt, Stella, som er det latinske navnet for stjerne. Stella Artois var til å begynne med tenkt som et sesongøl, et juleøl. Det blir brygget på vann fra en underjordisk kilde langt under bryggeriet, og man gjør bruk av en enestående gjærkultur. I 1948 ble det bygd et nytt anlegg, og foretaket fortsatte å vokse. Gjennom fusjonen i 1987 med Jean-Theodore Piedbouefs bryggeri dannet man Interbrew, som med tiden har skiftet navn til InBew, en av gigantene i ølverdenen. Stella er et klassisk europeisk pilsnerøl med sin karakteristiske rene og bitre smak, og et friskt og balansert innslag av fruktighet. Har det siste halve året overtatt tronen som Stavanger’s mest solgte importøl, og også på Cardinal har salget av Stella tatt av på en slik måte at nå velger å servere det fra fat.

Lindemans Kriek Cuvée René

0_lindemans-cuvee-rene-kriek

Denne "grand cru" fruktlambicen med ville kirsebær (= kriek) er selve stoltheten til det belgiske familebryggeriet Lindemans, som har drevet med sine spontangjærede øl i 8 generasjoner, helt siden 1809. Først dreide det seg bare om lambic brygget med produkter fra eget gårdsbruk, men fra 1930 økte bryggerivirksomheten betydelig, landbruket ble da nedlagt, og gueuze og kriek ble introdusert.
De mest solgte ølene til Lindemans er i dag alkoholsvake, søte og innsmigrende, men flaggskipet Cuvée René er langt tørrere og mer utfordrende. Den kommer i en stor 75 cl flaske med både kapsel og naturkork.
Årgangen vi presenterer er 2006, ølet har i denne tiden utviklet seg videre på flasken, og antas å bli bare bedre, så vi har det ikke travelt med å selge ut dette partiet - den garanterte holdbarheten for denne årgangen er nemlig til desember 2012!
Hver enkelt flaske er nummerert. Fargen på ølet er rød (og vi mener , ikke rødbrun), svakt disig, med et brusende rosa skum som er høyt i starten men minsker hurtig. "Funky" aroma med sure kirsebær og marsipan. Smaken er meget sur, nes ten skarp, og kiler smaksløkene lekent. Sure kirsebær og sitroner dominerer. Temmelig tørr. Deilig sur avslutning og ettersmak. De fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer, og en kriek som dette skal serveres med slanke champagneglass.

Rodenbach

rodenbachgrandcrubox

Rodenbach lages i byen Roeselare, og Rodenbach har patentbeskyttet både navnet sitt og elementer i bryggeprosessen, både for sitt Grand Cru og også sine øvrige produkter. Dette er den opplagte klassikeren blant rødt øl, og den er brygget ved hjelp av de mest tradisjonsrike metoder ved dette 160 år gamle bryggeriet. Rødfargen kommer fra bruken av Wiener-malt, men viktigere er tannin og karamell som stammer fra de massive, vertikale karene av ubehandlet eiketre som Rodenbach produktene modnes i. Det er i disse karene ølet får den særpregede syrligheten. Karene skal være litt av et syn der de rekker fra gulv til tak. Den minste rommer 15.000, de største 60.000 liter, og det er 300 slike som fyller et dusin haller. Bryggeriets øvrige produkter er en blanding av det grunnleggende Grand Cru brygget, som er lagret fra 18 til 24 måneder i trebeholdere, og mer ferskt øl. Rodenbach er i utgangspunktet så beskt at det blir lett søtet ved tilsetning av sukker, før det gjennomgår en kort pasteurisering. Dyp rødbrun farge. Som mye gammelt øl har ølet en helt særegen friskhet, ikke minst i dens mektige bouquet, men også i den utpregede pasjonsfrukt-lignende smaken og den lange ettersmaken. En intrikat kombinasjon av fruktig friskhet og en Madeira-smakstone.

Mikkeller Not Just Another Wit

1_107814750_3

Her lanserer det danske "fantombryggeriet" Mikkeller et øl som egentlig kan ses på som en kombinasjon av 2-3 forskjellige stilarter, den relativt sarte øltypen witbier (belgisk hveteøl) er parret med mer robuste American Pale Ale eller IPA. Alkoholstyrken er høyere enn i en vanlig witbier, og her er brukt to amerikanske humletyper (Amarillo og Cascade) i tillegg til de tradisjonelle europeiske (Goldings og Saaz). Ølet er brygget på pale-malt og amber-malt av bygg, umaltet hvete og flaket havre, og de tradisjonelle tilsettingene i witbier, appelsinskall og korianderfrø, er på plass. Disig gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum. Distinkt men ikke overveldende aroma av appelsinskall, koriander og fruktig humle. I smaken dominerer de amerikanske humletypene, mens de europeiske er vanskeligere å identifisere. Der er en tydelig grapefruktaktig bitterhet, også med toner av harpiks og pepper. Appelsinskall og koriander kommer gjennom i smaken også. Alkoholen er merkbar. Et interessant eksperiment!

Hoegaarden Witbier

hoegaarden

Hoegaarden Witbier er mange kjenneres favorittøl, og markedsføres som det originale hvite ølet.
Etter at det siste Witbier bryggeriet hadde vært stengt i 15 år, satte en ildsjel ved navn Pieter Celis i stand et av de gamle bryggerhusene (De Kluis (Eremitt bolig)), og begynte å gjenskape øltypen under navnet Hoegaarden White Beer. Iettertid er bryggeriet og merket overtatt av InBew, og Pierre Celis har utvandret til USA, der han har grunnlagt et nytt bryggeri som under navnet Celis White brygger en ølsort som er svært lik det opprinnelige Hoegaarden ølet. I dag er han en av de ytterst få som bryggers som kan glede seg over å ha hatt stor suksess i to av verdens største ølproduserende land, både Belgia og USA.
Dagens versjon er noe mindre melkesyrlig enn det opprinnelige, men opphavet er tydelig nok. Hoegaarden brygges av 45% hvete og inntil 5% havre, som benyttes i rå form sammen med byggmalt. Bruken av havre som råstoff er umoderne og uvanlig, og gir kanskje brygget et visst oljemykt preg. Men Hoegaards særpregede brygg er mer komplekst enn som så. Viktigere er krydringen med Curacao appelsinskall, koriander og en tredje ”hemmelig” ingrediens som kanskje er karvefrø? Det har en lys gul farge, nesten hvitt, lett aromatisk, med hint av sitrus og koriander. Markant maltpreg og en karakteristisk smak av aroma humle. God lengde med fin svak bitterhet. Godt Skum. Et lyst og leskende hveteøl som bør drikkes svært kaldt.
Det var en utsøkt glede at Cardinal kunne tilby dette ølet fra fat, i originale ”blomsterpotte” glass. Men etter at Ringnes overtok distribusjonen, er vi tilbake i flasker.

Saison Dupont

SaisonDupont

Saison Dupont er det beste eksempelet på Saison øl som er modnet på flaske. Det er langtidslagret, kondisjonert, ved 12 grader. Fargen er dyp gul, oransje, og det høye kullsyreinnholdet gjør ølet ”tåkete” svært lenge, før det omsider klarner opp. Det har en krem-myk karakter, en svært fruktig sitronlignende syrlighet og en krystallisk malt karakter, som er godt avstemt. Moderat skum. Lang tett ettersmak.

Silly Saison

silly-saison-e1319803740912

"No, this is not a silly joke" - dette ølet kommer faktisk fra belgiske Brasserie de Silly, og en en god saison, "årstids"-øltypen som ble brygget om våren på gårdene i Belgia, for å nytes under slåtten på ettersommeren. Siden saison var et gårdsøl var der naturlig nok store variasjoner i oppskriftene som ble brukt, og der er derfor ingen klare regler for hvordan en saison "skal" være. Men overgjæret er det alltid. De andre to saison-øl vi har hatt inne, Dupont og Nøgne Ø, har en langt mer markert bitterhet enn dette fra Silly. Klar brun til kobber farge på ølet, høyt off-white skum. Maltpreget men også tydelig fruktig aroma, toner av overmodne røde bær, noe karamell. Smaken er meget fruktig (røde bær igjen), også med adskillig malt, litt karamell og en betydelig restsødme. Lav bitterhet. Du trenger noen stykker av denne før du kan slutte deg til John Cleese i "The Ministry of Silly Walks"!

Kapittel Watou Prior

HetKapittelWatou330ml

Og med dette ølet begynner et nytt kapittel i Cardinals Ølbok ...
Vel, "kapittel" kan også bety det geistlige hierarkiet innen et kloster (eller i tilknytning til en katolsk katedral, i Stavanger hadde vi i middelalderen "domkapitlet"). De belgiske Kapittel-ølene brygges av Brouwerij van Eecke i Watou, men dette bryggeriet har, i motsetning til trappist-bryggeriene, ikke tilknytning til noe kloster. Det er selve øltypen "klosterøl" som er opphavet til Kapittel-navnet, og foruten en Kapittel Blond og en Dubbel følger navnene klosterhierarkiet: Pater, Prior og Abt (Abbed). Prioren var altså mellomleddet mellom de vanlige munkene og abbeden, og måtte selvfølgelig ha et øl som var sterkere enn det hans underordnede fikk, men ikke fullt så sterkt som abbedens. Med 9% vil vi påstå at Kapittel Watou Prior er sterkt nok for hvem som helst ... Vakkert mahognifarget øl uten disighet, med et fint beige skum. Maltpreget aroma og smak med toner av brunt sukker, tørkede mørke frukter og karamell, hint av krydder. Ettersmaken er krydret med en moderat humlebitterhet.
Om det ikke er noen "trappist", er dette like fullt et meget godt øl!

Hoegaarden Verboden Vrucht

141_hoegaarden-verboden-vrucht-33-cl_nl

Belgiske Hoegaarden (eid av InBev) er internasjonalt mest kjent for sin witbier, men stiller også med overgjærede øl i den sterkere divisjonen, og deres Verboden Vrucht er et av Belgias mest kjente øl. Adam og Eva (som er avbildet meget lett antrukket på etiketten) hadde som kjent også sans for forbuden frukt, men hvem gidder vel gå på epleslang når man kan få Verboden Vrucht på flaske?
Uklar brun farge på ølet, med et enormt og tykt kremig skum.
Herlig kompleks aroma av kirsebær, fiken, svisker, eik og sandeltre.
Smaken har preg av malt med noe frukt og krydder, merkbar alkohol og en bitter avslutning.En sterk belgisk ale med kvalitet godt over gjennomsnittet!

Palm

1256979-palm

Palm fra bryggeriet med samme navn er ikke et nytt belgisk bryggeri for oss i vårt sortiment, men sist vi hadde det importerte vi det selv. Denne gangen er det i Vectura sine lister, og kommet for å bli. (Om da ikke Ringnes overtar det). Palm drevet på med sitt siden 1747! De holder til i den lille landsbyen Steenhuffel nordvest i provinsen Flamsk Brabant. Tidligere het bryggeriet "Den Hooren" (det betyr forhåpentligvis ikke det du tror!), men siden alle kalte det "Palm", ble dette det offisielle navnet i 1975. Palm kommer i den litt uvanlige flaskestørrelsen 30 cl, og har alkoholstyrke på 5,4%.
Fin rødbrun farge, bra off-white skum. God aroma av lettrøstet malt med noe karamell, frukt og krydder. Rund og deilig smak, igjen av lettrøstet malt med et lett anslag av frukt og krydder, hint av gjær. Moderat bitterhet. Ølet så lettdrikkelig og "koselig" at jeg ikke med min verste forestillingsevne klarer å se for meg at noen av Cardinals kunder kan mislike det, hvis de liker øl i det hele tatt. De måtte i så fall være at de ville ha enda MER av de gode smakselementene. Importert av Cardinal. Den første kunden som klager på dette ølet stoppes ut og plasseres i glassmonter! 

Witkap Pater Stimulo


Witkap Pater Stimulo Fra Brouwerij Slaghmuylder i Ninove, Belgia, kommer Witkap Pater Stimulo, som hører til i den letteste klosterølstilen (også kjent som Enkel/Singel). Ut fra navnet må vi gå ut fra at Stimulo er velegnet til å stimulere alle kroppsdeler som måtte ha behov for det.
Blekgylden farge, svakt disig, med et høyt hvitt skum.
Behagelig aroma med et lett krydret preg, noen fruktige toner også.
Frisk smak med en markert fruktighet og et behagelig lett krydderpreg. Moderat humle i avslutningen. Ikke et vanskelig øl å like dette her!

Maredsous 10 Tripel

MaredsousTriple

Maredsous 10 Tripel er det første belgiske klosterølet på 10 %vol til salgs i Vinmonopolets grunnsortiment. Kommer fra samme bryggeri som Duvel nevnt over. Maredsous Triple er et legendarisk klosterøl med annengangs gjæring på flasken. Abbaye de Maredsous tilhører benediktinerordenen, ble grunnlagt i 1872 og ligger i Denée, sør for Namur i Belgia. Klosteret har et gjestehus med plass til 65 personer. Siden 1963 brygges ølene av Duvel Moortgat på lisens fra klosteret. Munkene fører en streng kontroll med ølene den dag i dag. Maredsous 6 og 8 er også tilgjengelig, med tilsvarende alkoholprosent. Dyp ravgul farge. God fylde. Elegante, fruktige (sitrus), komplekse, krydderaktige aromaer med innslag av lys malt og humle, med et hint av eplepreg. God balanse mellom syre, sødme og bitterhet. Frisk, lett, tørr bitterhet med hint av mandler i ettersmak.

Steenbrugge Tripel

SteenBruggeTripel

Steenbrugge Tripel er den tredje i rekken av Steenbrugge øl, men vi har som nevnt flere fra bryggeriet Palm. Tripel er som altdid når det gjelder klosterøl den sterkeste og fyldigste standardvarianten, oftest tredjegangs gjæret på flaske, initiert ved tilsetning av krystalinsk sukker. Bruken av sukker i belgisk øl skriver seg fra middelalderen da de fleste gårder var relativt små samtidig som folketettheten var stigende. Klimaet var gunstig for dyrkning av sukkerroer, som gav mye “energi” pr dyrket kvadratmeter. Tradisjonen har så fortsatt, og det brune sukkeret brukes i øl produkter, mens det hvite går til muserende vin. Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier. Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Dubbel Bruin

810_1_large

“Brunt øl” er en egen øltype i Belgia, opprinnelig syrlig, men når bryggeriene skriver “Bruin” snakker vi oftest om en “dobbel” med tilsetning av krystalinsk brunt sukker, ikke så mye som smakstilsetning men som næring for sistegangs gjæring på flasken. Slike øl får ofte en smakstone av fyldig rom.
Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier.Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Blond

bier871

Steenbrugge Blond er et lyst og lett øl, men med mer alkohol enn smaken røper. Gylden farge, digert hvitt skum. Høyt kullsyrenivå. Aromaen er urteaktig, sitruspreget og moderat krydret, god! Smaken er relativt søt og fruktig, med toner av sitrus, belgisk overgjær og noe krydder. Lav bitterhet. Lettdrikkelig og forfriskende!

Brouwerij Palm

getimage2.php

Steenbrugge-serien brygges nå av belgiske Brouwerij Palm, men har sin opprinnelse i St. Pieters Abdij, et kloster som ble grunnlagt i 1084 nær Brugge i Vest Flandern. Det første bryggeriet på stedet bygd i 1455 av Jan Hugheins, og i årenes løp har virksomheten vekslet mellom bryggeri og destillieri. Fyren på etiketten er Sint-Arnoldus (St.Arnold) som munken Amandus Mertens bygde tradsijonen på da han i 1898 gjennopptok bryggingen i Sint-Pieters klosteret. Etter en del innkjøringsproblemer da Palm overtok i 2003, er Steenbrugge ølene nå tilbake på gamle høyder, i følge Belgian Beer Board. Her på berget er det altså Brewery som har fått agenturet som erstatning etter at Ringnes så skammelig rappet deres Grimbergen. Ingen dårlig erstatning det!

Floreffe Triple

0_floreffe_Floreffe Triple
Floreffe Triple har en lignende bløt mild struktur og mektig maltpreget smak, til tross for at den sterkere humlekarakteren gir den en tørsteslukkende bitterhet. Den inneholder noe mer alkohol, men er ikke like sterk som de klassiske trpleøltypene fra andre byggerier. Dette ølet skal man helst nytes i den ombygde vinmøllen fra 1300-tallet, en pitoresk bygning som ligger innenfor klosterets murer, men kan selvfølgelig også med fordel forsøkes her på Cardinal, selv om Sigmund også er kritisk til denne varianten fra bryggeriet. Han har imidlertid notert; Dypgylden farge på ølet, helles i glasset sterkt brusende med et digert hvitt skum. Behagelig aroma med preg av krydder og fruktige toner (inkl. appelsinskall). Smaken er rimelig søt med toner av krydder, grei humle i ettersmaken.

Floreffe Double

floreffe_double

Floreffe Double er et middels sterkt mørkebrunt ale med en dominant, søt maltaroma som minner om kandisert frukt. Det er fyldig og bløtt, og malt med søte rosintoner fortsetter å prege smaken, som blir balansert av en nesten røykaktig, sjokoladepreget ristet maltkarakter. Sigmund finner i dette ølet en anis karakter han mener er direkte malplasert, og at andre av våre dubbel/double er å foretrekke. Andre er langt mer positive til ølet, og nå har du altså muligheten til å bestemme selv.

Brasserie Lefèbvre

brasserie-lefebvre

Floreffe er navnet på en serie flaskegjærede ølsorter som brygges av familieforetaket Brasserie Lefèbvre i Quenast ved Vallois for klosteret Norbertine Floreffe i nærheten av Namur. Bryggeriet, som ligger like ved klosteret ble grunnlagt i 1876. De fremstiller tradisjonell Dubbel og Tripel, samt en enkel Blond. De har i tillegg et sterkt mørkt øl som blir krydret med anis, og går under navnet Meilleur eller Prima Melior, og et hveteøl som heter Blanche de Bruxelles. Pilsen deres heter La Quenast, og på Cardinal har vi høsten 2009 gleden av å servere deres Barbar, en utmerket pale ale.

Leffe Bruin

LeffeBruin

Leffe Bruin er fra Abbaye de Leffe, som er det mest kjente av de belgiske klosterølene. I motsetning til trappistølsortene produseres ikke klosterøl i klosteret, men av et bryggeri på lisens. Ølet vårt brygges av Artois i Leuven utenfor Brussel. Fortjenesten blir fordelt mellom bryggeriet og klosteret. Klosteret Notre Dame de Leffe ble grunnlagt i 1152 i byen Dinant i nærheten av Namur. Her har man brygget øl siden 1200-tallet, men produksjonen opphørte som en følge av den franske revolusjonen. Ølet er mørkt brun med et svakt grønnskjær. Frisk dempet duft
av søtlig frukt, brent tre, humle, malt og krydder. Søtlig anslag, noe røykpreg. Fin bitterhet. Sitter lenge med en del sødme i slutten på grunn av karamellmalt.

Leffe Blonde

Beer-Review-Leffe-Blonde-5

Leffe Blonde er et klosterøl som produseres av det store bryggeriet Interbrew i Belgia. Det foreligger fire varianter av Leffe-øl, hvorav vi har blond og brun. Fra første mai 2007 overtar Ringens som distributør av blandt annet disse gode ølene sammem med Hoegarden, Stella og Bodington. Vi håper også de vil supplere oss med glass og annet skjenkeutstyr slik at vi kan servere dette ølet slik det fortjener også etter dette. Ølet har gyllen farge, god fylde med tiltalende aromatisk fruktighet, toner av sitrus og krydder. Fint avstemt bitterhet med en behagelig sødme og en rund og behagelig krydret ettersmak

Chimay Red

bh097_1

Når trappistmunkene garanterer kvaliteten på ølet, vet du på forhånd at det er skikkelige godsaker det dreier seg om. Chimay Rouge er kanskje det "folkeligste" av trappistølene, uten at man går på akkord med kvaliteten av den grunn. (Når den tappes på 75 cl flasker kalles den forøvrig Chimay Premiere, men det er ellers samme ølet.)  Disig brun farge, med et flott og varig off-white skum. Aromaen har et lett "krydret" preg, med toner av lær, vin / balsamicoeddik og bondegård, også noe treverk. Relativt mye kullsyre i glasset. Smaken er nokså tørr og velhumlet, også her med et krydret preg (jeg får assosiasjoner til kardemomme og ingefær), og elementer av lær og tobakk. Høres dette for sært ut, må jeg presisere at dette bare er et forsøk på å "identifisere" litt av den gode smaken - først og fremst smaker Chimay Rouge nemlig som ØL, og et knallgodt et også!

Chimay Blue

chimay_bleue_33cl

Blue Chimay ble opprinnelig brygget som juleøl, og det er det sterkeste, og også mest populære av de tre ølsortene fra Abbaye de Notre Dame og Bières de Chimay. Ølet forekommer også i større flasker med naturkork, men da under navnet Chimay Grande Reserve. Ølet har mørk brun farge, uklar. Stor fylde og smaksrikdom, med preg av krydder og tørket frukt. Fyldig anslag, god sødme og fint lysebrunt skum. Et kraftig øl med behagelig bitterpreg. Enkelte beundrere av Blue Chimay mener å kunne kjenne anstrøk av Zinfandel aroma i dette ølet, andre hevder imidlertid at ølet får en portvin-lignende karakter etter lang tids lagring. Analyser viser at det etter fem års lagring oppstår aldehyder, som i portvin. Mye av ølets spesielle karakter kan tilskrives den spesielle gjærkulturen munkene benytter i sine 4 øltyper.

Chimay White

tumblr_lrnlfv1KHD1qbpg4do1_400

Chimay (uttales ”shimeh&rdquoWinkingkommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappistøl til et begrep.
White Chimay har en lys gyllenbrun uklar farge, lett søtlig duft med noe sitrus og urter. Tydelig innslag av hvete, fast karakter og tørr humlesmak. Smaksrikt, stor aromatisk bitterhet og godt hvitt skum. Middels ettersmak. Eneste av disse ølene som brygges ved 30 grader C. Når den tappes på 75 cl flasker kalles den Chimay Cinq-Cents, som vi også har hatt.

Chimay

PID_$1416162$_c90b1b60-bfa8-11e1-8698-dd69a1c12829_web.jpg.h600

Chimay (uttales ”shemeh&rdquoWinkingkommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappist øl til et begrep.

Westmalle Trappist Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Tripel kalles med rette alle triplers mor, da det var her i 1934 det første tripelølet ble brygget, og la grunnlaget for denne egne øltypen. Og her er sterkere lysere!
Som for Dubbel, gis ølet en siste gjæring på flasken, og det vil derfor inneholde en del gjærrester. Dog ikke så mye som en skulle forvente i et så sterkt øl. Fargen er strågul, og ølet har et godt skum som varer lenge. Aromabildet er interesssant med elementer av vanilje og ulike andre krydder som koriander, kardemomme og pepper mot en bakvegg av fruktig malt. Smaken følger opp aromaen, men mer intenst. Kryddersmaken er utpreget, og det samme er den fruktige malten som kan gi hentydninger om banan.. Likevel har ølet en krisp friskhet, og avslutter med en humletørr ettersmak.

Westmalle Trappist Dubbel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Dubbel kommer fra det over 200 år gamle Abdij Der Trappisten van Westmalle der Benedictinermunkene foruten å brygge øl, også er kjent for sin gode ost.
Ulikt en del av de andre bryggeriklostrene, holder Westmalle bevisst produksjonen lav, med større hensyn til miljø og menneske, enn til økonomiske anliggender. Hele overskuddet fra bryggeriet (det som ikke går til vedlikehold av klosteret) doneres til veldedige formål i inn og utland. Klosteret kom med i Trappistordenen så sent som 22.April 1836, og det første Trappist ølet ble tappet 10.Desember samme år. I 1856 begynte de å brygge et mørkt øl, som var forløperen til deres Dubbel som kom i 1926. Ølet har en mørk brun farge, med et seriøst skum av den typen som danner et lite fjell over glasset som står til Dovre faller uten å renne over. Flott! Aromaen er utsøkt med en kompleks søtlig fruktighet. Smaken er overraskende lett til et slikt mørkt og sterkt øl å være. Smaken kan minne om Chimay, men mindre kraftig, mer subtil.
God ettersmak der søtheten viker for en kjeksaktig tørrhet.

Rochefort Trappistes 10

Cardinal Pub Stavanger

Rochefort Trappistes 10 kommer selvfølgelig fra de samme brødre i den lille byen Rochefort. Byen er foruten ølet, kjent for sitt gode smør og sin utmerkede ost. Også søtsaker produseres med høy kvalitet, og er med på å lokke de årlig over 600.000 besøkende til byen.
Munkene i Rochefort lever rimelig spartansk. Står opp klokken tre, spiser ikke kjøtt, og får bare snakke når det er strengt nødvendig. Vi kjenner noen her på huset som hadde slitt litt der! Happy Rochefort 10 er et trippeløl det står respekt av. Så koster det da også skjorten. Fargen er valnøttbrun, og ølet har ett suverent skum. Aromaen skal kunne kjennes over hele lokalet. Luksuriøs maltaroma med innslag av mørke nøtter over en bortimot vinøs basis. Mulig en av de beste øldufter jeg har kommet over! Smaken følger opp det vinøse med en symfoni av varm kompleksitet. Malt og rosiner, valnøtt og krydder. Akkurat passe humlet til å gi en tørr ettersmak.

Rochefort Trappistes 8

Cardinal Pub Stavanger

Rochefort Trappistes 8 fra Abbaye de Notre-Dame Saint.Remy i byen Rochefort i Belgia tilhører utvilsomt Trappist ordenen, men ølet klassifiseres også som “Belgian strong dark ale”.
Klosteret der ølet blir brygget ble bygd så sent som i 1930, selv om ordenen er betydelig eldre. Det er i dag femten munker i klosteret, som foruten å sørge for at bryggingen skjer etter de opprinnelige metoder, ser til at klosteret holdes i orden. Det er mulig å besøke klosteret for litt kvalitetstid med seg selv. Inn i munkenes område kommer en dog ikke. Dette er en hemmelig orden en egentlig vet svært lite om. Rochefort 8 er munkene sin bestselger, og de brygger årlig 15000 hektoliter av dette vidunderlige brygget.
Ølet er trippel fermentert, siste gang på flaske, og etter hver produksjonsomgang lagres ølet opptil 10 uker. Ulikt Maredsous, kan en ikke her direkte se av betegnelsen på ølet dets styrke. Her må det legges til litt.
Ølet er mørk orangebrunt og tåket. Offwhite godt skum som sitter i en evighet. Gardinene er fine og tette. Aroma av tørkede frukter, citrus og litt tobakk. Humlen i aromaen kan minne litt om Old Ale. Smaken er kompleks så det holder, først med ulike krydder som den dominerende faktor sammen med et klart nøttepreg. Senere kommer det aromatiske maltet tydelig fram. Ikke så søt som andre Trappist øl, litt parfymert, men avslutter med en maltet ettersmak.

Orval

Cardinal Pub Stavanger

Orvalklosteret er i dag det vakreste av de ølbryggende klostrene i Belgia. Klosteret, som offisielt heter Abbaye de Notre-Dame d’Orval,  ble grunnlagt i 1070 i Villers-devant-Orval (Orval betyr Gulldalen) i Ardennene i det sør-østlige hjørnet av Belgia. Legenden sier at en toskansk adelsdame mistet en gullring i en innsjø i dalen der klosteret i dag ligger. Hun lovte Gud at dersom hun fikk tilbake ringen, så skulle hun bygge et kloster der. Så hoppet det en ørret opp av vannet med ringen, og adelsdamen oppfylte deretter sitt løfte ved å finansiere klosterbyggingen. Du ser både fisken og ringen på etiketten. Hvor dama er blitt av er et mysterium. Ølguruen Michael Jackson regner trappistølet Orval som et av verdens 3-4 legendariske øl. Det er det helt utvilsomt riktig: med sin utrolig gode smak er dette et fantastisk øl med en stor historie. Det lille klosterbryggeriet har bare ett øl, mens de øvrige 5 trappist klosterbryggeriene har gjerne 2-3 ulike øl. Både i 1996 og 1997 ble Orval belønnet med prisen ”The best European bottled beer” av den britiske ølentusiastforeningen CAMRA. Bryggeriet ble etablert så sent som i 1931, for å finansiere gjenoppbyggingen av klosteret som ble ødelagt under den franske revolusjonen. Orval-bryggeriet har en produksjon på ca 45.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 13.000.000 flasker pr. år.
Ølet er overgjæret og gjæres 3 ganger, siste gang i flasken. Ved andre gangs gjæring (6-7 uker) benyttes 4-5 gjærkulturer og tørr humle i form av bayersk hellertau-humle og golding-humle fra Steiermark i Østerrike. Tredje gangs gjæring finner sted på flasken og varer 2 måneder ved ca 17 grader Celsius. Det tilsettes kandissukker i flytende form for å stimulere denne siste gjæringen. Ølet eksporteres til 12 land.
Gyllen farge. God fylde. Nydelig humle- og fruktpreget aroma med preg av appelsin og dadler med hint av olje (salvie), jord og lær. Tørr, ganske intens smak som vil bli mer rund og dyp ved lagring. Meget behagelig, lang ettersmak med kornpreget bitterhet.

Achel Trappist 8 Blond

Cardinal Pub Stavanger

Achel Trappist 8 Blond kommer fra Brouwerij der St.Benedictusabdij de Achelse, nord i Belgia, og går under typen dobbel. Fargen er disig brun- oransje og det fine skummet er av typen som bare står... Sitter du her og ser til i morgen forstår du hva vi snakker om. Skikkelig byggeskum som gir gardiner du kunne hatt på soverommet midt i juni.
I dette ølet, som også selvfølgelig er ettergjæret på flaske, kan du risikere en god del gjærrester, om en ikke er varsom med behandlingen. VIL du ha med hele smaken, gir du beskjed. (Øker bitterheten betraktelig).
Aromaen er er typisk for belgiske trappist øl; Forholdsvis moderat men fin aroma av krydder, hvete og fukt. Denne har dog en noe mindre sødme enn det vi ellers er vant med fra de gode Trappist munker, og dette gjelder også smaken, som her mer domineres av samme karamell, men mer balansert sammen med sitrus og krydder (pepper) og en distinkt bitterhumle. Hint av eik. Ettersmaken har også et lite pepperpreg, sammen med den omtalte karamellen! Med 8% er alkoholpreget tydelig tilstede.

La Trappe Triple

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe er det eneste trappistølmerket som har sin opprinnelse i Nederland (i Tilburg, like over grensen fra Belgia), og det er bryggeriet De Koningshoeven som står for bryggingen under tilsyn av trappistmunkene. Vi hadde i 2009 også deres Quadrupel, og foruten de nå nevnte produserer klosteret et hvitt trappistøl, et ufiltrert, gyllent hveteøl. Som alle trappistøl er også deres Tripel en fryd for sansene. Den helles i glasset med et enormt skum, fargen på ølet er dyp gylden (rav) til brun, lett disig, Meget god aroma av friske og tørkede frukter, krydderier, eik og eksotiske tresorter. Smaken er lett krydret og pepperaktig på en maltet søt basis, med elementer av brunt sukker og eik. Nydelig! Og du finner det i Norge kun på Cardinal.

La Trappe Dubble

La-Trappe-Dubbel

La Trappe Dubbel var det første ølet som klosteret i Koningshoeven brygget da man begynte med bryggerivirksomhet i klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i 1884. Etter annen verdenskrig solgte klosteret bryggeriet til Stella Artois, som deretter begynte å produsere «trapistpilsner». Satsningen var heldigvis mislykket, og munkene kjøpte bryggeriet tilbake for på ny å lansere sitt opprinnelige ale. Om dette er et «ekte» trappistøl eller ikke strides de vise om, men at det har de riktige egenskaper som kjennetegner en klassisk dubbel, er det enighet om. Ølet har en myk og avrundet velbalansert smak som preges av humle, frukt og brent malt. Kraftfull aroma av mørk brent malt med toner av krydder. Den mørke skumtoppen kan dessverre ikke helt beskrives, den må oppleves. Fargen er mørk rødbrun.

La Trappe Blond

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe Blond er et Belgisk klosterøl, selv om klosteret i dag ligger innenfor Nederlands grenser. Ølet har en ren og oppfriskende smak preget av humle, frukt og malt. God bitterhet i ettersmaken. Fargen minner om rav. Ølet har gjæret ferdig på flasken og inneholder derfor gjærrester. Anbefalt temperatur 12-16 grader. Med beklagelse har deres vært konstatert at etter et oppkjøp tok Paven våren 2005 tatt bort bryggeriets Trappist status, da det ikke lengre utelukkende brygges av klosteret. Men de fikk statusen tilbake i 2006. Trappistordenens “ordentlighet” og grundighet tilskrives ofte det faktum at de lager mange av verdens beste øl. Ølet har en tiltalende bitter humlearoma med sitronaktige overtoner, og en forfriskende bitterhet i smaken. Denne bitterheten blir balansert av ølets fruktige maltpreg.

Kwak

Cardinal Pub Stavanger
Det er nok ikke til å unngå at når lett animerte selskaper bestiller "Kwak", skjer det gjerne med Donald Duck-stemme. Men Kwak har nok ikke noe med kvekkende andefugler å gjøre - det er rett og slett etternavnet til den belgiske kroverten og bryggeren Pauwel Kwak, som i Napoleonstiden holdt til i kroen "De Hoorn" i Dendermonde. Postvognen / diligencen stoppet utenfor kroen hver dag, for at passasjerene skulle få leske seg på det gode ølet til Pauwel Kwak. Men kusken hadde ikke lov til å forlate vognen og verdisakene for å forfriske seg innendørs, og Pauwel Kwak fikk derfor laget et spesielt håndblåst glass som kusken kunne feste i et lite innhukk ved kuskesetet, og dermed ha ølet lett tilgjengelig - og vertskapet sørget selvfølgelig for at han fikk hyppig påfyll. Dette spesielle glasset, som ikke kan stå av seg selv, får du også idag når du bestiller "Kwak " på Cardinal, med et eget lite medfølgende trestativ (de fleste av våre gjester stiller nemlig ikke med medbrakt postvogn ....). (Vi venter på glassene.. ) Med sin spesielle fasong tar også glasset optimalt vare på det flotte skummet til Kwak-ølet. (Men jeg vil nå påstå at ølet smaker bra i andre glass også!) (Og av erfaring vet vi at disse glassene snart er en god historie, også hos oss...trist men slik er det.)
Det gode ølet ble snart etterspurt langt utenfor kroens nærområde, og bryggingen foregår i dag i stor skala i bryggeriet Bosteels, som har vært i sving i landsbyen Buggenhout siden 1791, og i dag blir drevet av 7. generasjon av samme familie! 
 Ølet kommer i 33 cl flaske, alkoholstyrken er hele  8,0%, så ta det rolig i svingene! Ølet er overgjæret, i typisk belgisk stil. Nydelig rødgylden rav-farge. Høyt skum. Fin krydret aroma, jeg finner toner av muskat, nellik og kanel. Herlig fyldig maltet og krydret smak, med akkurat passe sødme. Moderat humle.
Absolutt et interessant øl, som så mange belgiske - et øl til å NYYYDES!

Duvel

Cardinal Pub Stavanger

Duvel er et legendarisk, verdensberømt øl. ”Det er et av verdens mest særpregede og individualistiske øl, men krever langt mindre av konsumenten enn en del andre klassiske øl fra Belgia”, sier øleksperten Michael Jackson i sin bok ” The Great Beers of Belgium”..
Duvel’s unike smak skyldes både ingrediensene (eget malteri) og den meget spesielle bryggemetoden. Ølet er overgjæret med en encellet ren gjærstamme, isolert på trettitallet av vitenskapsmannen Jean De Clerck. Ølet modnes ved 0 grader i mellom to og tre uker. Deretter tapper man det på flasker og tilsetter ytterligere noe gjær. For å framprovosere en ettergjæring, lagres flaskene ved høyere temperatur i en til to uker, hvoretter de kaldkondisjoneres ved tre grader i minst en måned.
I 1923 omdøpte skomakeren Van De Wouwer det som den gang het ”Victory Ale” til ”Duvel” da han karakteriserte ølet som ”een echten Duvel” eller på norsk ”en ekte djevel”. Djevelen er i ettertid dukket opp under forskjellige stavemåter i navnene på flere belgiske ølmerker, bla. Satan, Lucifer, Teutenbier og Deugniet.
Den berømte øl-vitenskapsmannen Jean De Clerck la det skotske McEwans under mikroskopet. Dagens lyse Duvel-øl kom til så sent som i 1970, også med De Clercks hjelp, og danner nå egentlig sin egen klasse. Det står da heller ingen typeangivelse på flasken, men vi plasserer det under belgisk (sterk, golden) ale.
Duvel Moortgat-bryggeriet ligger i Breendonk, nær den historiske byen Mechelen, like nord for Brüssel i Belgia. Bryggeriet ble grunnlagt i 1871 som et gårdsbryggeri av bonden Jan-Leonard Moortgat. Hans familie i 4. generasjon leder i dag en stor, uavhengig bryggerigruppe med ca 350 ansatte. Årsproduksjonen ligger på ca. 40 millioner liter, hvorav ølet Duvel står for ca 75 % av produksjonen. Bryggeriet er et av de siste, tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia..
Lys gul farge. God fylde. Praktfulle aromaer med preg av epler, honning, lys malt og attraktiv humle. Meget god og velbalansert bitterhet i ettersmak. Inneholder gjærrester. Nytes best ved ca 8-12 grader.

Mikkeller It´s Alive

Cardinal Pub Stavanger

Nå er vel egentlig ALLE Mikkellers øl "levende" - det vil si at de er flaskekondisjonert med levende gjær. Det som gjør It's Alive! "ekstra" levende, er at det i tillegg er tilsatt en brettanomyces gjærkultur, en slags "kontrollert villgjær" som pleier å tilføre belgiske ales et element av "bondegård" både i aroma og smak.
Mikkeller kaller da også dette en "Belgian wild ale", men den er ikke villere enn at selv ganske vanlige og relativt tamme øldrikkere (med søndagsskolen og god oppdragelse) trygt kan ta til seg av godsakene. "Fantombryggeriet" Mikkeller har utført selve bryggingen hos det belgiske forsøksbryggeriet "De Proef".
Dypgylden farge på ølet, med et digert og varig off-white skum.
Meget god aroma av gjærende frukter, urter, krydderier og "bondegårdshus".
Smaken er dominert av behagelig fruktig humle (Hallertauer og Styrian Goldings) på en bakgrunn av malt og brettanomyces-elementer, med krydrete toner. Ikke for søt, ikke for bitter (for min del kunne den gjerne ha vært enda bitrere), ikke sur. Noen Orval (som den skal være en hyllest til) er den ikke, men den er god så det holder!

Mikkeller Monks Brew (Eleksir)

Cardinal Stavanger

Det er med stolthet Cardinal nå kan introdusere en rekke kvalitetsøl fra "fantombryggeriet" Mikkeller - det vil si at Mikkeller er ikke et fysisk bryggeri, men en hyggelig og ambisiøs dansk brygger ved navn Mikkel Borg Bjergsø, som leier bryggingskapasitet for sine øl rundt omkring i verden hos forskjellige håndverksbryggerier, hvor han personlig står for både oppskriften og bryggingen. Mange av disse ølene brygges bare i veldig små serier, så her garanterer vi på ingen måte at beholdningen varer lenge - byens ølentusiaster kommer nok til å tynne ut i rekkene ganske kraftig. Først til mølla ...
Monk's Brew (også kjent som Monk's Elixir) er som navnet antyder et øl i den belgiske klostertradisjonen, og Mikkel tilstår gladelig at det er trappistmunkene som har vært forbildet hans her. Klosterøltypene "Abt" (Abbed) eller "Quadrupel", som f.eks. La Trappe Quadrupel og Rochefort 8 og 10 (som vi også har) er det naturlig å sammenligne med. Bryggingen har foregått i forsøksbryggeriet "De Proef" i Belgia. Ølet kommer på en 75 cl "champagne"-flaske.
Meget mørk brun farge, litt disig, med et digert lysebrunt skum. Maltpreget og vinøs aroma, toner av brunt sukker, eik og krydder. Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er relativt søt og maltpreget, igjen med toner av brunt sukker, eik og krydder, dette er fint balansert mot humlen (Northern Brewer, Hallertauer og Styrian Goldings). Hint av sjokolade og kaffe. Nydelig! Hvis Mikkel er like dyktig på fadervår og avemaria som han er til å brygge, er han kvalifisert til opptak som trappistmunk nårsomhelst!

Satan Gold

cardinal stavanger

Satan Gold fra De Block Brouwerij i Peizegem i Belgia har vi sammen med Den Gode Nabo i Trondheim importert til Norge. Strag har i ettertid fått agentur på dette ølet, så det er nå å finne i Vectura sine lister. Vi hadde sans for både navn og smak.. Bryggeriet fører sine aner tilbake til 14 hundretallet da stedet hadde fått bryggerløyve av hertugen av Brabant. Det var imidlertid da mølleren Louis De Block giftet seg med en bryggerdatter det ble fart på sakene i kommersiell henseende, og ølet er i dag sammen med bryggeriets øvrige 5 varianter, bla. Satan Red, eksportert til Japan, USA, Canada og nå altså Norge..
Fargen er lys gyllen, og det er da også en “Blonde”, med et høyt grovt skum som holder relativt godt. Aromaen er preget av sitrus, honning, humle og gjær. Humlen etterlater lite bitterhet. Her er det frukt og malt for alle pengene.
Dette må da Espen Smith like? Karbondioksidinnholdet er relativt høyt, og avslutningen tørr med en meget forsiktig bitterhet. Etter vår mening et undervurdert øl! Selv folk som til daglig kjenner englevingene krible på ryggen kan fort falle i en blond fristelse her! Skulle dette skje, er det et nytt kurs i Oslo der en får kongelig veiledning for å komme tilbake på den rette sti.

Delirium Tremens


Cardinal Pub Stavanger

Delirium Tremens er bestselgeren til det familie eide Huyghe Browerij som ligger i Melle, 9 kilometer fra den historiske byen Ghent i Flandern i Belgia. På dette stedet har det vært bryggerivirksomhet i hvert fall siden 1654.
I 1906 ble bryggeriet, Appelhoek, kjøpt av dagens eierfamilie. Bryggeriet er et av de siste tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia, og har en eksport til over 50 land. Frem til 1913 eide bryggeriet et eget malteri, men dette ble erstattet med et anlegg for flasketapping.
I 1928 gjennomgikk bryggeriet en omfattende ombygning, og deretter kom det tilbygg i 1930 og 1960- årene. Ved en omorganisering i 1965 ble firmaet delt opp i fire deler, hvorav bryggeriet var ett. Denne spesialiseringen viste seg å være til det gode for bryggeriet som siden har vist en stor vekst.
Delirium Tremens er et av verdens beste øl. I boken ”The 50 greatest beers in the world” sier forfatteren Stuart A.Kallen: ”Among the world’s greatest beers are: Delirium Tremens (vurdert som Nr.1) I didn’t have to name Delirium Tremens as my number one favorite beer” Men han gjorde det likevel.
I 1998 fikk ølet gullmedalje i World Beer Championship i Chicago, USA. Kvaliteten er altså meget god på dette spesialbryggede, 8,5% vol sterke trippelgjærede luksussterkølet.
Deliriums helt unike smak skyldes både ingrediensene og den meget spesielle bryggemetoden, med blant annet tredjegangs gjæring på flaske. Ølet ble brygget første gang andre juledag 1988. Ølet er klart gyllent med et stort og luftig skum som holder lenge. Lukten er intens fruktig, med de sedvanlige innslag av humle og malt. Dette er i tillegg et øl der karbondioksid innholdet er nøye tilpasset, og gjør det til en fest i munnen. Ikke sprudlende og ikke flat. Smaken følger opp aromaen, og alkoholsmaken i dette sterke ølet kan merkes, men er ikke påtrengende. En fin tørr ettersmak