Kinn NærbØL 2017

31988_KINN_Bryggeri_N_rb___l_2015_1


Annethvert år holdes Norges triveligste ølfestival på Nærbø, og tradisjonen tro blir der brygget et eget festivaløl - denne gangen i to utgaver, en butikkutgave på 4,7% som finnes på flaske, og den sterkere fatølutgaven på 6,5%, som vi har. I år er det igjen Kinn Bryggeri i Florø som står bak NærbØL. Stilmessig er ølet nærmest en American Pale Ale.
Disig gul farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av fruktig humle, hint av furu.
Velbalansert smak, lett tørrhet, med moderat fruktig og furuaktig humle. Lettdrikkelig.

Kinn Bærtur

7874902-1


Kinn Bryggeri i Florø har vært på Bærtur – nærmere bestemt har de sikret seg en mengde bringebær, og tilsatt disse i gjæringskaret til en belgisk trippel.
Ferskenfarget øl, moderat hvitt skum.
Distinkt og frisk aroma av bringebær.
Smaken er fruktig, lett syrlig og ganske tørr, med toner av bringebær og bitterhumle. Alkoholen er godt skjult.
 

Kinn Hoggorm

Trykklar_ Hoggorm etikett


Kinn Bryggeri i Florø har her brygget en trippel IPA (eller imperial IPA, om du vil). Navnet Hoggorm er en indikasjon på ølet skal drikkes med respekt, alkoholprosenten tilsier det. Humlen er Bravo, Cascade, Simcoe og Equinox.
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Humlepreget aroma, toner av furu, gran og sitrus / grapefrukt.
Smaken er også meget humlepreget, som forventet, med toner av furunål, harpiks og grapefrukt. Også hint av tropiske frukter. Noe maltsødme balanserer den distinkte bitterheten.

Kinn Bollekinn

Bollekinn


Bollekinn
er brygget spesielt for Cardinal av Kinn Bryggeri i Florø. Stilmessig plasserer vi den i den udefinerte sekkeposten "amber ale". 
Mørk rødbrun farge på ølet, beige skum om etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. 
Aroma av malt, lakris, kardemomme og noe fruktig humle.
"Smooth" og behagelig smak, igjen malt med lakrisrot og et hint av kardemomme, moderat fruktig humle. Et velbalansert og godt øl, om vi må få lov å si det selv.

Kinn Bryggeri Brun Vinter

logo_556x556


Kinn Brun Vinter
(også kjent som Strandgata Brun Vinter) er brygget hos Kinn Bryggeri i Florø, Norges vestligste by. Det er en lettdrikkelig brown ale i engelsk stil, med moderat alkoholstyrke, og der er absolutt ikke noe vinterlig og tungt over den. Men i kystbyen Florø er vel vinteren ofte mer brun enn hvit, så sånn sett passer vel navnet. Vi synes imidlertid ølet passer utmerket som vårøl.
Mørk brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av brun malt og knekk.
Lett i kroppen. Smaken er overraskende tørr (på en god måte), fortsatt med toner av knekk, og et hint av tørkede frukter. Lett å like, lett å drikke.

Kinn Rosa Kinn

beer_172074

Friske sommermennesker med rosa kinn er et tegn på trivsel og velvære, og når Kinn Bryggeri i Florø tilsetter brngebær til et av sine hveteøl, som sitt spesialøl for sommerhalvåret, måtte jo det naturlige navnet på ølet bli Rosa Kinn.
Disig rosa-brunlig farge på ølet, med et digert lys rosa skum.
Sterk aroma av bringebær.
Hvetepreget smak med sterke fruktige toner av bringebær, men ikke særlig søt.
Om du ellers foretrekker øl uten frukttilsetting, vil du kanskje likevel være enige med oss i at
Rosa Kinn er en deilig sommerforfriskning?

Kinn IvarAasen-øl Byggvin

IVAR-AASEN-ØL-FRAM-ETIKETT-ferdig

Våre venner på Kinn Bryggeri feirer Ivar Aasen-jubileet med å ta steget opp i alkoholprosent og smaksfylde. Ivar Aasen-øl er stilmessig en barleywine (= byggvin) med engelske forbilder. 
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Både aroma og smak har preg av malt, eik, karamell og mørke tørkede frukter (inkl. rosiner), mildt krydder og hetvin. En meget god barleywine - og er du redd for flaskestørrelsen, så husk at på Cardinal blir vi aldri fornærmet om folk vil dele en flaske på flere personer!

Kinn Voodoo

voodoo-front_edited-1-670x400

Kinn Voodoo er brygget i samarbeid med rockegruppa Skambankt. Stilmessig er det en "black IPA".
Nesten svart farge på ølet, moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle (Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo), toner av frukt og furu.
Solid IPA-smak, de røstede tonene er der bare i bakgrunnen - med bind for øynene kunne jeg ha trodd at dette var en mye lysere IPA. Preg av furu gjennom det hele.
Solid håndverk fra Kinn og Skambankt dette!

Kinn Dampen

Dampen-flaske-75cl-162x300

Kinn Dampen har vi hatt i hyllene en stund, men omtalen av den har forsvunnet - om den noen gang ble skrevet ...  Ølet ble første gang brygget til dampbåtfestivalen Fjordsteam i august 2010, festivalen ble da selvsagt holdt i den tradisjonsrike kystbyen Florø, hvor Kinn Bryggeri også holder til. Og med en slik bakgrunn er det opplagt at øltypen måtte være en steam beer, eller California common som øltypen også kalles i USA, siden Anchor Brewery i San Francisco sikret seg eneretten til å bruke betegnelsen "steam beer" der. Bryggeriteknisk er øltypen nærmest en mellomting mellom overgjæret ale og undergjæret lager. Humletypen er Northern Brewer. 
Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Aromaen har toner som kan minne om einerved og tobakk.
Bra humlepreget smak, harpiksaktige toner, hint av treverk og tobakk, på en tilstrekkelig maltet base. Jo, dette er en god steam beer! Vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri kan være fornøyd med resultatet. 

Kinn Prestesonen (fat)

456226width300height370zwidth300zheight370x150y186-243x300

Prestesonen stiftet vi først bekjentskap med på Haand Ølfestival i Drammen i 2012, men måtte avlegge et personlig besøk med varebilen hos vår venn Espen Lothe og hans Kinn Bryggeri i Florø før vi fikk godsakene i hus.
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge, moderat beige skum.
Tørraktig røstet aroma, toner av kaffe, hint av kakao.
Tørr røstet smak, toner av kaffe og usøtet kakao og lakris, hint av aske. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
En meget smakfull porter!

Kinn Manna


Manna fra Kinn Bryggeri i Florø har vi nå fått på cask - det er stilmessig en English Dark Mild, altså den ølstilen som fra ca. 1850 til 1950 var det engelske proletariatets foretrukne hverdagsøl. Alkoholstyrken er så moderat at man trygt kan unne seg noen glass, og være minst like sprek dagen derpå.
Mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart. Lavt off-white skum.
Moderat røstet aroma med toner av kaffe, hint av aske,
Smaken er helt klart på den tørre siden, toner av kaffe og aske igjen, munnfølelsen er ganske lett. Jeg forventet egentlig et søtere øl - årsaken ligger i navnet som Espen Lothe har valgt for ølet: Den bibelske "manna" som israelittene ble forsynt med på mirakuløst vis under 40 års ørkenvandring, var etter skriften "søt som honning" (at nyere forskning har påvist at mirakelet sannsynligvis besto av et helt naturlig plantesekret, skal vi ikke gå nærmere inn på her). Men la nå Mosebøkene være - i Florø og på Cardinal er Manna TØRR. Sånn er det. Det fleste som ønsker dette hverdagsølet som en forfriskning, er sannsynligvis fornøyd med der ikke er noen påtrengende restsødme.

Kinn Jubileum


Flaskeølet Jubileum er stilmessig en witbier, fra vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri i Florø. Det ble første gang brygget til feiringen av bryggeriets 1-årsjubileum. Bitterheten er på meget moderate 15 IBU.
Blekgul farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
God og stiltypisk witbieraroma av koriander, appelsinskall og belgisk overgjær.
Smaken er krydret (koriander) med hint av sitrus, sterke toner av belgisk overgjær. Forfriskende og godt!

Kinn Slåtteøl

Kinn Slåtteøl

Vår venn Espen Lothe i det lille Kinn Bryggeri ved Florø har latt seg inspirere av den belgiske gårdsøltypen saison. Slåtteøl (eller Slåttøl) var et kjent begrep i norsk gårdsbrygging også, selv om man nok her nord brygget øl som var svakere enn 6% til arbeidsfolket i slåtten.
Gylden farge på ølet, svakt disig, når det etterhvert dukker fram under et enormt (for ikke å si abnormt) hvitt skum. Skummet varer faktisk så lenge at det er en liten tålmodighetsprøve å få drukket opp alt sammen. Men dette "levende" oog ufiltrerte ølet er ikke infisert av villgjær e.l., det har bare fått veldig mye kullsyre gjennom ettergjæring på flasken, og kullsyrenivået kan nok variere noe fra en flaske til en annen.
Sterk og behagelig aroma av krydder og belgisk overgjær.
Smaken er "crisp" og meget god, distinkte krydrete og "belgiske" toner, med et betydelig "bitt" av humle i avslutningen. Enormt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Jo, dette kan Espen være fornøyd med!

Foto lånt av ”beerNorway” med stor takk!

Kinn Bøvelen


Å dømme etter etiketten på dette ølet fra våre venner i Kinn Bryggeri i Florø, er "Bøvelen" lokal dialekt for en viss mann med horn i pannen og glødende gaffel. Ølstilen hører derimot hjemme i det langt frommere klosterlivet, det er nemlig en "abbey triple" i belgisk stil vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Meget god søtlig fruktig og krydret aroma, stiltypiske toner av belgisk overgjær. Også et hint av bondegårdshus.
Smaken er fortsatt ganske søt (søtere enn en del andre av våre triples), og ølet vil derfor sannsynligvis bare utvikles positivt med noen års kjellerlagring. Men bevares, Bøvelen smaker godt allerede nå, så hvorfor ta sjansen på å vente? Igjen stiltypiske krydrete toner, samt det umiskjennelige preget av belgisk overgjær. Og noe bitterhet i avslutningen er der også, slik at det ikke bare dereier seg om sødme.
Siden ølet er på 9,5%, er det ingen skam å dele den store flasken på 2 personer.

Kinn Vestkyst India ØlFra cask har vi nå Vestkyst India Øl, en IPA som har fått Vestkyst-navnet både ut fra det faktum at Kinn Bryggeri ligger omtrent så langt vest som det er mulig å komme i Norge, og fordi det her er brukt store mengder humle fra den amerikanske vestkysten.
Meget uklar brunlig farge, moderat off-white skum.
Herlig humlearoma, med preg av tropiske frukter og harpiks.
Meget bitter smak, her er det massevis av harpiksaktig humle fra begynnelse til slutt. Enkelte vil sikkert mene at det blir for mye av det gode, men "humlehodene" elsker det!

Kinn Svart HavKinn Bryggeri
holder til på øya Kinn ved Florø, hvor der gjennom århundrer har vært et aktivt fiskermiljø. Om fisket ofte har vært en god levevei, har der nok også vært perioder hvor fiskerne har kommet tomhendte og tungsindige hjem, og sukket: "Det er svart hav!" Dermed ble også Svart Hav et naturlig navn for bryggeriets stout. Vi vil ha ølet på cask i perioder, og ellers på flaske.
Svart farge på ølet (selvsagt!), flott og varig brunt skum.
Røstet preg i aromaen, toner av kaffe og lakris, hint av mørk sjokolade. Fra cask kan der også være noen fruktige og vinøse toner.
Smaken har også et tydelig røstet preg og er nokså tørr, ikke ekstrem, men med en distinkt bitter ettersmak av kaffe og humle. Fra cask kan der også være noen fruktige og svakt syrlige toner i bakgrunnen.
Bitterheten er på 35 IBU, humlen er Northern Brewer.
Dette er en stout som mange vil sette pris på.

Kinn Sjelefred Kinn Sjelefred Kinn Sjelefred


På cask har vi nå fått Sjelefred fra det lille Kinn Bryggeri ved Florø - noen kaller den en brown ale, men den hører i så fall til den den mørkeste enden av skalaen for denne øltypen.
Meget mørk brun farge, nesten svart. Moderat beige skum.
Aromaen har toner av moderat røstet malt og mild kaffe, hint av treverk og røyk.
Smaken er meget tørr og ølet er lett i kroppen, toner av mild kaffe, tre og et hint av røyk igjen.
Ingen alkoholbombe dette (vanlig "butikkstyrke") - likevel er der der nok mange som føler at sjelefreden senker seg, straks barpersonalet griper om håndpumpen ...

Kinn Julefred

Cardinal Stavanger


Fra cask har vi nå Julefred fra det lille Kinn Bryggeri ved Florø. Et nydelig øl, ulikt alle andre norske juleøl, men altså veldig godt!
Meget mørk rødbrun farge, moderat beige skum.
Herlig vinøs aroma, toner av ruby portvin, karamell og nøtter, hint av marsipan.
Smaken er avgjort på den søte siden, men ikke "klissensøt". Vinøs med veldig fruktige toner (både friske og rom-marinerte frukter), sødmen er i en viss grad balansert av bra humle i avslutningen.
Julefreden senker seg automatisk når du nyter denne, du betaler bare for ølet, der er "no extra charge" for julefreden!
 

Kinn AustkystIPAen Kinn Vestkyst vant mange venner på Cardinal da vi hadde den på cask - og nå slår vi til med en ny IPA på håndpumpe fra våre venner i Florø, Kinn Austkyst. Mens Vestkyst var brygget med humle fra den amerikanske vestkysten, er Austkyst brygget med bare engelsk humle, og dermed blir karakteren nokså forskjellig.
Disig brun farge, lavt off-white skum. Lavt kullsyrenivå.
Moderat men god aroma av  urteaktig humle, hint av toffee.
Smaken har toner av karamell, sirup og distinkt harpiksaktig humle, med en meget bitter avslutning.
 

Kinn Bryggeri Pilegrim

kinn_pilegrim

Fra Kinn Bryggeri i Florø kommer Pilegrim, en bitter eller lys ale i engelsk stil. Området hadde religiøs betydning i katolsk tid, da pilegrimer valfartet til St. Sunnivas hellige steder. Pilegrimene trengte naturligvis øl på reisen, og ville sikkert vært fornøyde med å kunne nyte dette ølet fra Kinn!
Gylden farge på ølet, når det til slutt dukker fram under et enormt hvitt skum.
God aroma av Fuggles og Centennial humle, toner av solbær, hint av smørmalt og honning.
Smaken har en bra humlepreget karakter av Fuggles og Centennial, og en bitterhet på 35 IBU (mest fra Target-humle). Malten i bakgrunnen gir et greit og balansert inntrykk, med bare en svak honningaktig sødme fra den lyse krystallmalten.
 

Kinn Bryggeri Knutholmer


Kinn Bryggeri holder til på øya Kinn ved Florø. Ølet Knutholmer er brygget for opplevelsessenteret, overnattingsstedet og restauranten Knutholmen i fiskeværet Kalvåg. Knutholmer er en witbier i belgisk stil, og kommer i en stor flaske med naturkork.
Disig lys gylden farge, digert hvitt skum.
Typisk og god witbier aroma av koriander, kryddernellik og appelsinskall.
Moderat kullsyre i glasset, når ølet endelig dukker fram under skummet. Myk munnfølelse. Forfriskende smak, toner av koriander, kryddernellik og sitrus. Humlen (Northern Brewer og East Kent Goldings) er meget moderat, bitterheten er bare på 15 IBU. Det betyr at ølet vil falle i smak også hos dem ikke liker øl med mye humlebitterhet, men også garvete ølvenner forfrisker seg gjerne med en witbier som denne, før de gir seg i kast med "humlebombene". En skikkelig tørsteslukker!