Inderøy Hainnhoinn

8babe0274fcce25cf61fad13734153f6_640x640

For å bli godkjent som "ækt trønder" er det en forutsetning at du kan si "hainnhoinn i bainn" (= hanhund i bånd) på en overbevisende måte. Derav navnet Hainnhoinn på dette sære ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag. Og sært er ølet fordi det er brygget med stjørdalsmalt, den hjemmerøkte malten som tradisjonsbevisste gårdsbryggere (hjemmebryggere) i Stjørdalen fortsatt holder seg til. Ølet er brygget i samarbeid med Klostergården Håndbryggeri på Tautra, der er er brygget en versjon av ølet på begge stedene. Det er brygget med einerlåg, det vil si at vannet som er brukt til meskingen først er kokt med einerkvister.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
INTENS aroma av stj&o slash;rdalsmalt, røkt kjøtt, bål og tjære.
ENDA MER INTENS smak, røk og aske hele veien. Beklager, trøndere - stjørdalsmalt er ikke min greie. Dette er et øl som bare anbefales til inntrøndere og spesielt interesserte. Heldigvis har vi bare noen få flasker igjen.

Inderøy Barsk

Cardinal Stavanger

Vi har fått inn ny forsyning av de to IPAene fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord –Trøndelag, Barsk og Mærrabætt. Barsk er «butikkvarianten», men den er heftig nok til at den forsvarer navnet sitt.
Bronsefarget øl, svakt disig, med et høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og sterk aroma av fruktig humle, toner av appelsiner og ananas. Også toner av harpiks.
Smaken er ganske riktig tydelig humlepreget gjennom det hele, men bakkes også opp av en anstendig maltsødme. Harpikstoner, noe frukt også. Lang bitter ettersmak. Bra munnfølelse til å være en IPA på bare 4,5%. Anbefales!

Inderøy Stut

Cardinal pub

Til tross for sitt noe dyriske navn hører Stut fra Inderøy Gårdsbryggeri til ølkategorien Foreign stout. Men stuter har de vel også en del av på Inderøy i Nord-Trøndelag, vil jeg tro.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Ganske moderat aroma, noen røstede toner, hint av kaffe og lakris.
Smaken er definitivt røstet, med toner av kaffe, rimelig tørr. Myk og behagelig å drikke, gir mersmak. Inderøys beste øl så langt, synes Sigmund.

Inderøy Toillbokk

Steinar+Kvam

Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Toillbokk, som er inspirert av tysk Weizenbock
Disig mørk brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Moderat maltpreget og gjærpreget aroma, toner av karamell og noe frukt.
Maltpreget smak, karamell og brunt brød, noe frukt, hint av kryddernellik. Middels sødme, lav bitterhet. 

Inderøy Mærrabætt American IPA


Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag er tro mot sin rustikke opprinnelse, og alle trøndere vet at et skikkelig "mærrabætt" er noe som virkelig kjennes. Da er naturligvis også deres "American IPAMærrabætt et øl med "bitt" i.
Dypgylden til brun farge på ølet, svakt disig. Høyt skum, svakt off-white.
Moderat aroma av amerikansk humle, toner av harpiks.
Smaken er kraftig humlepreget fra begynnelse til slutt, med en rimelig skarp bitterhet. Kanskje ikke så veldig kompleks, men likevel en verdig match for sine amerikanske forbilder.
 

Inderøy Tunelløl



Tunelløl
fra nordtrønderske Inderøy Gårdsbryggeri er som navnet antyder brygget i anledning åpningen av en lokal tunell (eller tunnel, valgfri skrivemåte) - sannsynligvis uten grevling i taket, og derfor ikke den samme som Knutsen og Ludvigsen bodde i. Stilmessig er dette en dunkelweizen, altså et mørkt hveteøl i tysk stil. 
Svakt disig brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat men ganske behagelig aroma av brun malt og sitrus, hint av krydder, kanskje tobakk også.
Forfriskende smak med preg av sitrus og hvete - men dette fordrer at gjærrestene i bunnen av flasken helles med i glasset, ellers blir ølet for kjedelig. Hint av mildt krydder, ikke for søtt, minimal humle. Smaker best godt avkjølt.

Inderøy Gårdsbryggeri Kvitweiss


Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Kvitweiss, et hveteøl i tilnærmet tysk stil.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Nokså sterk "parfymert" aroma, toner av modne bananer og kryddernellik.
Lett i kroppen, "crisp" munnfølelse (bør drikkes godt avkjølt). Smaken har toner av kryddernellik, med en "støvet" avslutning. Noen vil kanskje etterlyse et tydeligere nævær av malt, men dette er like fullt et forfriskende og lettdrikkelig øl!
 

Inderøy Nisseøl

2011122310156960_3
Det lille Inderøy Gårdsbryggeri i Trøndelag startet opp i slutten av 2007, og produksjonskapasiteten er begrenset, slik at det aller meste av ølet deres blir solgt lokalt. Men selvfølgelig har Cardinal sikret seg et lite parti av alle ølene deres - vi kan nok fort bli utsolgt, så først til mølla ... (Dog må vi beklage den stive prisen..) Alle ølene deres stiller i "butikk-klassen" og er ufiltrert, upasteurisert og flaskekondisjonert. Det gjelder også juleølet deres, Nisseøl, som stilmessig er en "münchener dunkel", eller "bayer" på norsk. Synes du Cardinals juleøl i "polklassen" blir for kraftige, bør du prøve Nisseølet! Mørk brun farge på ølet, med et flott og kremig beige skum.
Fin maltpreget søtlig aroma med massevis av karamell og ferskt brød, også noen fruktige toner. Smaken er også maltpreget med noen brødaktige toner, der er hint av karamell men ølet er egentlig ikke søtt, moderat humle. Noen fruktige toner i avslutningen, hint av harpiks i ettersmaken. Har kanskje ikke det "spesielle" juleølpreget, men en god bayer er det så absolutt!

Inderøy Kvamsholmer

7590925122_4016dc678f_z

Inderøy Gårdsbryggeri har med sin Kvamsholmer (oppkalt etter det idylliske utfluktsmålet Kvamsholmene i Trondheimsfjorden) vært inspirert av den tyske øltypen Kölsch (= øl fra byen Köln). Kölsch er overgjæret, men minner vanligvis mest om undergjæret pils. De fleste som har smakt Kvamsholmer synes imidlertid den minner mest om en krysning mellom belgisk witbier og tysk Weissbier. Lys gylden farge, nokså klar, bare en svak disighet. Høyt til moderat hvitt skum. Aromaen har preg av "banansukkertøy", også toner av honning, koriander og kryddernellik. Mye kullsyre i munnen. Smaken har preg av estere (som gjæren danner) og ligner altså på hveteøl, med toner av koriander, nellik og banan (men ikke for mye). Forfriskende og ikke for søt. Moderat humle i avslutningen.

Inderøy Hommeløl

3813321173_96d8984fe4_o

Hommeløl fra Inderøy Gårdsbryggeri har sitt utgangspunkt i en velhumlet engelsk bitter. Navnet har det både fra Hommeldalen i Trøndelag og det lokale dialektordet for humle.
Dypgylden til brun farge, disig, med et bra skum.
Aromaen er ganske kompleks og har toner av malt, noe frukt og humle, også tre, einer og harpiks, et hint av krydder, kanskje også et lite anstrøk av røyk. Smaken har preg av tre og harpiks med bra humle, igjen med et hint av røyk. Om forbildet er engelsk, så bærer Hommeløl med seg minner om tradisjonelt norsk heimebrygg. Jeg liker det!

Inderøy Soddøl

beer_85954

Skikkelig "trøndersodd" (eller mer spesifikt: inderøysodd) er noe ganske annet og mer smakfullt enn de ynkelige greiene vi søringer får på hermetikkboks. På Inderøy lages sodden med prima kjøtt og ditto grønnsaker, og serveres ofte som festmat i brylluper og slikt. Hva er da mer naturlig enn at Inderøy Gårdsbryggeri ønsket å lage et matøl som passer godt som følge til sodd? Deres Soddøl er stilmessig basert på engelsk pale ale, og kan minne en del om Hommeløl fra samme bryggeri, men er mer avdempet i karakteren. Vi serverer riktignok ikke sodd på Cardinal, men du nyter vel ølet like gjerne med litt snacks til, eller bare som en forfrskning på egen hånd? Rav til brun farge på ølet, moderat off-white kremig skum. Aromaen har malt, noe frukt, einer, harpiks og humle. Munnfølelsen er forholdsvis lett, med en del kullsyre. Smaken har harpiks, noe malt, og moderat "støvet" eller "tørr" humle i avslutningen.

Inderøy Farmannsøl

beer_89103

Inderøy Farmannsøl er en stout fra Trøndelag - om dette er en øltype som "farmennene" opprinnelig hadde med seg fra England, så er det interessant å se hvilket fotfeste den begynner å få i Norge.Og det dreier seg ikke lenger bare om Guinness - alle småbryggerier som starter opp synes å være interessert i å ha en stout i sitt utvalg.
Svart farge på ølet, med et høyt til moderat gråbrunt kremig skum som varer lenge. Fin røstet aroma med toner av sjokolade og kaffe, noen osteaktige og lett syrlige toner også. Smaken har moderat sødme og et røstet preg med en viss fruktighet, toner av kaffe som forventet. Askeaktig tørr avslutning. Ikke noe dårlig forsøk fra Inderøy Gårdsbryggeri dette, mener Sigmund.

Inderøy Ankerøl

beer_85955

Dette ølet, som stilmessig er en engelsk porter, har Inderøy Gårdsbryggeri gitt navnet Ankerøl som en hyllest til trebåtmiljøet i Kjerknesvågen i Trondheimsfjorden. Men "et anker" var også i sin tid (fra 1683) en norsk måleenhet for øl, som tilsvarte 38,6 liter. Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et fint og kremig lysebrunt skum. Fin røstet aroma med toner av sjokolade, mild kaffe og treverk. Deilig smak av røstet malt og kaffe, hint av sjokolade og mørke frukter, med en anstendig bitterhet i ettersmaken. Dette er en velbalansert porter, og jeg synes den er det aller beste ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri - men så er jeg da også fryktelig glad i portere!