Midtfyns Rough Snuff II

eeba2ffe8a6c2bf5686ea05f268f058f--unusual-names-beer-brands


I førsteutgaven av dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus ble der faktisk brukt snus, noe som førte til at ølet ble forbudt av det danske mattilsynet (men ikke før vi hadde fått vår andel på Cardinal). I Rough Snuff II er derimot alt lovlig, snusen er erstattet / etterlignet med godkjente næringsmidler, bl.a. lakris, kandissukker, rosinsirup og blæretang.
Svart farge på ølet, beige skum.
Aroma av lakris og røstet malt, hint av snus.
Smaken er ikke så utfordrende som navnet tilsier, ikke særlig søt, med minimal humle. Noe røstet malt.

Midtfyns Barley Wine


Betegnelsen "barley wine" (= "byggvin") kom i alminnelig bruk i 1890-årene, men denne typen sterke ales fikk sitt første oppsving (riktignok under andre navn) flere tiår tidligere i England under napoleonskrigene, da selv overklassen (som ellers ofte foretrakk vin framfor øl) mente det var upatriotisk å drikke franske viner. Løsningen ble derfor øl som nærmet seg vinens alkoholstyrke (derav navnet barley wine, som selvsagt ikke er noen vin), med rik og fyldig smak. Danske Midtfyns Bryghus, som er av vesentlig nyere dato, har med sin Barley Wine åpenbart hatt engelske historiske forbilder.
Kobberfarget øl, flott off-white skum.
Maltpreget aroma, også sterke toner av mørke tørkede frukter og karamell, hint av eik.
Varmende munnfølelse. Den rimelig søte smaken har også toner av mørke tørkede frukter, mørk sirup og rikelig karamell, hint av eik igjen. Bitterheten er ganske moderat. Som en typisk "engelsk" barleywine ville den helt sikkert smakt bra til en osteanretning (med Blue Stilton som obligatorisk innslag), men den smaker også utmerket på egen hånd. Min første tanke var at halvlitersflasken var passe til å dele på 2 personer, men etter som jeg kom lengre ned i flasken, fikk jeg mer og mer lyst til å drikke alt selv. Rart det der ...

Midtfyns India Pale Ale


Danske Midtfyns India Pale Ale kommer fra Midtfyns Bryghus i Broby, som ligger midt på øyen Fyn (du gjettet såpass, ja). Ølet skal være amerikanskinspirert, men er nok tilpasset mer moderat europeisk smak.
Rav til brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Fruktig aroma, toner av syltetøy, også malt og karamell.
Smaken er maltpreget og relativt søt, her er det også fruktig humle, men ikke på langt nær så mye av den som du forventer i en "amerikansk" IPA. Ølet er meget behagelig å drikke - det er bare de innbitte "humlehodene" som kan risikere å bli skuffet. Disse bør drikke derfor drikke dette ølet FØRST, og verdsette det for hva det faktisk er (og det er godt!), og deretter satse på Midtfyns Double IPA.

Midtfyns Ale


Dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus kan klassifiseres som en English Strong Ale, eller en Extra Strong Bitter, om du vil. Det er brygget med Maris Otter pale malt, røstet bygg og caracrystal malt. Humletypene er Styrian Goldings og Pilgrim.
Rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum.
Aroma av bakeri, toner av brunt brød og moderat humle.
Smaken har også brødtoner, med distinkte toner av karamell, søtlig med et "bitt" av humlen og alkoholen i avslutningen.
Ølet har vært tilgjengelig på Vinmonopolet tidligere, og nå får du det altså på Cardinal også!

Her er det vi skrev første gang vi hadde det inne 22.12.2009;

Midfyns Ale fra Midfyns Bryghus i Brobyværk i Danmark. Bryggeren er opplært på det lille bryggeriet Moulin Brewery i Skottland, og dette kan merkes på bryggeriets produkter. Ikke bare gjennom håndverket, men også ingrediensene er importert derfra. Deres første øl hadde navn som “Breavehart” og “Loch Lomond”. Midfyns Ale er brygget på Mavis Otter, et bygg som blir dyrket spesiellt til framstilling av kvalitetsmalt. Fargen er mørk gyllen, amber, med et godt og varig kremaktig skum. Yummi! Aromaen starter med med god røstet malt sammen med nydelig humle. Noe karamell, men i dette ølet, både i aroma og smaksmessig, er det hovedingrediensene som er klarest. Smaken preges enda mer av maltet mot slutten, men uten å bli søt. Vil du ha hele smaken med, rystes flasken slik at sedimentene skremmes opp, er du ikke så glad i den ekstra smaken behandler du flasken meget varsomt.


Midtfyns Bryghus Chili Tripel

Cardinal Stavanger

Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus ble stemt fram som "Årets Ølnyhed" av Danske Ølentusiaster i 2009. Dette er et øl du garantert ikke har smakt maken til. Som navnet sier er det i utgangspunktet en alkoholsterk trippel i belgisk stil, men tilsetningen av chili gir den en helt særegen stil.
Disig brunlig til rav farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller kanskje svakt off-white) skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, sirup, belgisk overgjær og chili, hint av honning.
Smaken har søte toner av malt og belgisk overgjær, hint av honning og sirup, minimal humle. Der er faktisk en overraskende beskjeden smak av chili mens du har ølet i munnen, men vi kan love at chilien merkes i ettersmaken - og den varer lenge!
Hvis du hater chili (men hvem gjør egentlig det?) kjøper du ikke dette ølet - hvis du elsker chili, kjøper du to! Smaker nydelig til våre nachos med dip.
 

Midtfyns Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk kommer denne danske Imperial Stout, som ikke er den mest ekstreme av slaget, men er riktig god og behagelig å drikke. Alkoholprosenten er likevel høy nok, så ta det rolig!
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, fint beige skum.
God aroma av mild kaffe, sjokolade og vanilje.
Smaken er moderat røstet med toner av sjokolade, mild kaffe, vanilje og eik (ja, ølet har vært lagret på eik), hint av karamell og lakris. Medium sødme, moderat bitterhet til å være en imperial stout.
Et riktig koseøl!

Midtfyns Double IPA

Cardinal Pub Stavanger


Nå kan vi gjøre "humlehodene" på Cardinal VIRKELIG lykkelige - her kommer et dansk håndverksbrygg som ikke bare er en IPA (India Pale Ale), men en DOBBEL sådan, både når det gjelder humlemengde og (langt på vei) alkoholstyrke. En vanlig (amerikanskinspirert) IPA pleier nå ellers å være humlet så det holder, men her dreier det seg altså om den dobbelte mengden - minst. Kobberfarget øl med bra off-white skum. Sterk og meget god aroma av fruktig amerikansk humle, noen hint av krydder også. Smaken er først maltet og svakt sukkersøt med toner av karamell, så overtar en intenst besk og overveldende bitterhet.Voldsomme greier!