Jolly Pumpkin Oro de Calabaza

oro_de_calabaza__29774_zoom

Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, er mester for ølet Oro de Calabaza, som stilmessig er en mellomting mellom nordfransk bière de garde og belgisk sterk ale. Hvorfor de har valgt spanske navn på flere av ølene sine vet jeg ikke - kanskje fordi ølforbildet Belgia en periode var underlagt Spania, eller (mer sannsynlig) bare fordi de synes det ser kult ut? Ølet har vært lagret på eikefat, og er ettergjæret på flasken.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, som også bærer med seg sterke toner av "bondegård" / kontrollert villgjær og hvitvinseddik.
Smaken er like herlig, med krydrete og fruktige toner, noe syrlighet, og et humlet og pepperaktig "bitt" i avslutningen. Ekstremt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Dette kommer til å gå unna!

Jolly Pumpkin Collababeire Special Holiday Ale


Collababeire Special Holiday Ale er brygget hos Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, men er et samarbeidsprosjekt med Stone Brewing og "vårt eget" Nøgne Ø i Grimstad. Som alle ølene fra Jolly Pumpkin er det gjæret med "kontrollert villgjær" (brettanomyces), og er dessuten brygget med noen ingredienser som er nokså uvanlige i moderne ølbrygging, nemlig kastanjenøtter, einer, salvie og karve. Ølet har vært lagret på eikefat.
Uklar mørk brun brun farge på ølet, moderat beige skum. Noe gjærsediment i flasken, så hvis du heller for ivrig mot slutten, kan du få med noen "ubåter".
Sterk syrlig og vinøs aroma, med toner av flamske røde ales og rødvinseddik.
Sur smak med toner av eik, rødvinseddik, urter og krydder, merkbar humle i avslutningen.
Et godt og interessant øl, men det krever at du i utgangspunktet har sansen for "de der sure greiene".

Jolly Pumpkin Noël de Calabaza Jolly Pumpkin Noël de CalabazaJolly Pumpkin Artisan Ales
(fra Dexter, Michigan) kjører et konsekvent løp med alle sine øl modnet på eikefat (brukte vinfat) og sekundærgjæret med villgjæren brettanomyces, i en meget fri tolkning av "belgiske" øltyper. Ølene er også ettergjæret på flasken. Deres juleøl Noël de Calabaza er intet unntak fra regelen.
Disig mørk brun farge på ølet, digert off-white skum.
Sterk syrlig aroma av rødvinseddik, sitron, bondegård, krydder og humle.
Sur smak, noe malt, hint av brunt kandisukker, eik og moderat humle.
Det er nok først og fremst brettanomyces-tilhengerne som blir ekstatiske av denne.

Jolly Pumpkin Maracaibo Especial


Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, har laget sin egen helt spesielle vri  på "belgiske" brune ales; Maracaibo Especial - Special Brown Ale. Som alle andre øl fra dette bryggeriet er det sekundærgjæret med en dose brettanomyces, og har vært lagret en tid på eikefat. Det dreier seg selvsagt om "levende" øl, som er ettergjæret på flasken. Maracaibo er brygget med en dose kakao og og skall av søte appelsiner, og er krydret bl.a. med kanel.
Disig rav til brun farge, digert off-white skum.
God fruktig aroma (spesielt appelsiner), toner av kanel. Kakaoen hadde jeg neppe klart å identifisere om jeg ikke visste at den var der. Også hint av epler og bondegårdskjøkken.
Smaken er syrlig og eikepreget, med fruktige og krydrete toner, og distinkt humle i avslutningen.
Et interessant og uvanlig øl!

Jolly Pumpkin Baudelaire Beer iO Saison


Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin er ikke redde for å brygge sære øl - og deres Baudelaire iO Saison er både inspirert av belgisk gårdsbryggerkunst, og den franske forfatterens Charles Baudelaires ord om "et pust av luft fra galskapens vinger". Baudelaire var kjent for et betydelig inntak av langt tyngre stoffer enn øl, og visste ett og annet om galskap. Vi vil imidlertid påstå at ølet som bærer hans navn ikke er så "ravgale", selv om det inneholder uvanlige ølingredienser: nyper, rosekronblad og hibiscus.  
Rosa farge på ølet, høyt rosaaktig off-white skum.
Sterk aroma av oksiderte ciderepler, rødvinseddik, bondegårdskjøkken, eik og blomster.
Moderat syrlig smak med fruktige toner (nypene, uten tvil). Pepperaktig og humlet tørr avslutning.
Et interessant øl, som også er ganske forfriskende for sin styrke.

Jolly Pumpkin La Parcela No. 1 Pumpkin Ale

Jolly Pumpkin La Parcela No. 1 Pumpkin Ale

Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin ("Det Muntre Gresskar") ble lenge fleipet med fordi de ikke hadde noe gresskarøl i utvalget sitt - og dermed så de seg nødt til å brygge et. Resultatet er La Parcela No. 1 Pumpkin Ale. Ja, gresskar er faktisk en av ingrediensene - og det finnes også mange andre amerikanske håndverksbryggerier som lager et gresskarøl til Halloween. Vi konstaterer at amerikanske ølentusiaster gjerne har et "love it or hate it"-forhold til denne øltypen.Ganske "spesielt" er ølet ihvertfall.
Disig dypgylden til rav farge, digert hvitt skum.
Sterk sur-søtlig aroma av marmelade, ciderepler, eik, bondegårdskjøkken, eddik og syltet gresskar.
Smaken er sur / syrlig, med toner av eddik og syltet gresskar.
Rangerer høyt på vår liste over sære øl!

Jolly Pumpkin Weizen BamJolly Pumpkin Artisan Ales
i Dexter, Michigan, er et av USAs fremste bryggerier, og Weizen Bam er deres fjerde øl i Bam-serien (oppkalt etter bikkja til bryggeren). Denne gang er utgangspunket en Hefeweizen i tysk stil, som de har gjort sin egen vri på ved å tilsette sin spesielle villgjærkultur før modning i eikefat.
Uklar lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Attraktiv aroma av sitrus, banan, kryddernellik, muskat og villgjær med toner av "bondegårdshus".
Smaken er sitronpreget og syrlig, med toner av kryddernellik og et hint av eik. Meget forfriskende og lettdrikkelig. Humlen er ganske moderat.
 

Jolly Pumpkin Bam NoireFra
Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, kommer Bam Noire, som i likhet med den lysere Bam Bière er oppkalt etter bikkja til bryggeren, Bam (en Jack Russel terrier). Bryggeriet kaller dette en Dark Farmhouse Ale, i mangel av noe bedre kaller vi det en mørk saison. Til tross for navnet er ikke ølet svart, men rimelig mørkt er det jo.
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, hint av brunt brød og krydder.
Smaken har noe sitrusaktig syrlighet, moderat malt men er nokså tørr, meget moderat humle.
Nokså lett i kroppen, lettdrikkelig og forfriskende!

Jolly Pumpkin Bam Biere


Det amerikanske kvalitetsbryggeriet Jolly Pumpkin holder til i Dexter, Michigan, og har et vidt spekter av øltyper. Ikke minst er de kjent for sine mange øl i "belgisk" stil. Deres Bam Bière er oppkalt etter bryggerens hund Bam, en Jack Russel terrier, som helt uanfektet fortsatte sitt aktive liv etter å ha blitt påkjørt av en bil. Stilmessig er ølet en saison, og for en gangs skyld er den amerikanske varianten mer moderat med alkoholen enn den europeiske (det pleier oftest være omvendt).
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med et digert hvitt skum.
Deilig krydret aroma, toner av belgisk overgjær, humle og sitrus, hint av bondegårdshus.
Forfriskende smak, mildt krydret, noe sitrusaktig fruktighet, moderat humle.
Et herlig forfriskningsøl som dette får neppe sjanse til å varmes særlig opp i glasset før det er borte, og det er like greit - slike øl smaker best når de er forholdsvis kjølige.
 
97/95 4,5%

Nøgne Ø Special Holiday Ale

jolly_pumpkin_450

Nøgne Ø Special Holiday Ale er andre produksjon av dette samarbeidsølet mellom Nøgne Ø i Grimstad og Jolly Pumpkin i San Diego, der det første ble produsert i 2008. (se annet overgjæret øl rundt side 80). Denne gangen presenterer vi det som et juleøl, og kun vår iver etter nye øl er årsak til at vi for en stakket stund har det.. Øllet fikk strålende omtaler i årets juleøltester, og det lille lageret Nøgne Ø hadde ble blåst bort på timer, så da var det godt vi hadde sikret oss allerede i september. Winking Resepten er altså det samme, men ølets «terrior» forskjellig da mye er forskjellig her og der, både hva vannkvalitet og bryggeriutstyr angår, og ølet har i Norge også fått en annen modning. i originaloppskriften inngår både Michigan chestnuts, white sage fra sør California og norske juniper bær. Fargen er mørk som vinternatten, og ølet gir et stort skum i glasset. Ølet har en sterk aroma av brent malt, sjokolade, humle, lakris og blomster. Smaken følger godt opp med stor fylde og stor bitterhet, sitter lenge og vel med mye godt julekrydder. Ølet kan virkelig nytes alene, men passer også godt til de tradisjonelle kraftige julerettene, spesiellt røykt pinnekjøtt.

Special Holiday Ale

specialholidaybottles3

Special Holiday Ale er et samarbeidsprosjekt mellom de to amerikanske kvalitetsbryggeriene Stone og Jolly Pumpkin, samt norske Nøgne Ø. Det er en sterk og krydret flaskekondisjonert ale, som vel strengt tatt ble brygget til "thanksgiving" og jul, men som passer like godt til enhver helligdag (i alle religioner!) hele året, og nårsomhelst ellers man ønsker seg et fyldig og smaksrikt øl. Sa jeg smaksrikt? Du finner knapt noe annet øl på Cardinal (eller annetsteds) som har større smaksrikdom! Det er krydret med kastanjenøtter, einerbær, hvit salvie og karvefrø - og inneholder selvfølgelig også liberale mengder malt (inkludert noe havremalt og rugmalt) og humle.
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet, med et flott, kremig og varig beige skum. God aroma av karamell, krydderier og mørke frukter. Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er maltpreget og fyldig med god sødme, og massevis av krydderier - men jeg ville nok hatt vanskelig for å identifisere akkurat HVILKE kryddere det inneholdt, om jeg ikke allerede visste det. Jeg ville også ha tippet at det inneholdt litt anis eller lakris. I avslutningen er der en distinkt humlebitterhet og enda mer krydder. Dette er et særdeles interessant øl - og la meg si det slik: Hvis Corona e.l.er ditt favorittøl til vanlig, KAN det hende du kommer til å slite her ... Greit det, da blir det bare mer på oss andre. For partiet vi (som en av få utvalgte puber i Norge) har fått, er nemlig begrenset!