Hook Norton Double Stout

Cardinal Stavanger

Oppskriften på Double Stout fra Oxfordshire-bryggeriet Hook Norton er mer enn  100 år gammel, og ble trukket fram til heder og verdighet etter at stout i moderne tid igjen ble en etterspurt øltype. Hvorfor ølet kalles en «Double» stout vet jeg faktisk ikke – det er nemlig ikke noen ekstremstout vi har med å gjøre her, snarere en «rett fram» og «no nonsense»-stout som engelskmennene er eksperter på. Double Stout  er «bottle conditioned», altså ettergjæret og modnet på flasken.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Behagelig mild røstet aroma, toner av mild kaffe, mørk sjokolade og treverk, et hint av lakris.
Den middels tørre smaken har de samme elementene som aromaen. God å drikke!

Hook Norton Old Hooky

Cardinal Stavanger

Old Hooky er kanskje det mest kjente ølet til tradisjonsrike Hook Norton Brewery i Oxfordshire. Det er en klassisk engelsk «special bitter» som er populær på cask i hjemlandets puber, vi har den altså på flaske.
Brun til kobber farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av malt, toffee og karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget (inkl. krystallmalt) med toffee, karamell og litt frukt. Et fint og småskarpt humle-«bitt» følger i avslutningen.
Veldig engelsk dette her, ja!

Hook Norton Flagship

Cardinal Stavanger

Det sier vel seg selv at når et tradisjonsrikt bryggeri som Hook Norton i Oxfordshire kaller en ale for Flagship, betrakter de den som selve "flaggskipet" i sitt ølutvalg. Men navnet fikk ølet faktisk i forbindelse med 200-årsjubileet for slaget ved Trafalgar. Og ved en slik anledning var det opplagt hvilken humletype som måtte benyttes - den heter nemlig Admiral. Bryggeriet kaller Flagship for en India Pale Ale, men det er det neppe så mange andre som er enig i - dette er etter vår forstand en "premium bitter" eller ESB, og som sådan meget god.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et lavt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har toner av toffee, mat og noe frukt.
Smaken er først mer maltpreget enn humlepreget, med toner av toffee og solbær, men er ikke særlig søt. Moderat humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig og god!

Hook Norton Haymaker

Cardinal Stavanger

Hook Norton Brewery i Oxfordshire er et av de få overlevende engelske bryggeriene fra den forrige bryggeri-"gullalderen" på 1800-tallet. Bryggeriet ble grunnlagt i 1849, og holder fortsatt fanen høyt når det gjelder "real ale". Nåværende verneverdige bryggeribygning er fra år 1900, og pumping av vann og vørter skjer fortsatt ved hjelp av en dampmaskin.
Haymaker er en premium bitter, og navner indikerer at den skal være et forfriskende øl for høyonna på landet i Oxfordshire. Nåvel, det er nok mer silofôr og "traktoregg", heller enn høyonn, som dominerer i engelsk landbruk også nå - men ølet Haymaker er fortsatt egnet for enhver anledning når tørsten melder seg.
Klar dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Gressaktig aroma, hint av blomster, urter og høy.
Velbalansert smak med noe maltsødme og hint av toffee, fulgt av fruktig og urteaktig
Goldings-humle. Lettdrikkelig, innbyr deg til å ta store slurker. Et trivelig øl!