Samuel Smiths Organic Perry


smiths_bottle_thin-5

Ikke øl denne gangen, men en perry (pærecider) som er laget på økologiske råvarer hos Samuel Smith’s Brewery i Tadcaster, England.
Meget blek gul farge, helles i glasset brusende med et høyt men kortlevd hvitt skum.
Aroma av perry-pærer og pæreskrell, toner av eik, eplesyre og sulfitter.
Middels søt smak av pærer, lettdrikkelig. Om du foretrekker den med isbiter eller uten, er opp til deg.

Aspall 2011 Vintage Imperial Cyder

Cardinal Stavanger

Ikke et nytt øl denne gang, men en ny engelsk "real cider" fra kvalitetsleverandøren AspallVintage 2011 Imperial Cyder er deres sterkeste cider, og kommer som de andre på en slank og elegant flaske. Den har fått en ekstra "boost" ved at den rene eplemosten er tilsatt litt muscovado-sukker.
Dypgylden farge på cideren, helles i glasset brusende med et lavt og kortlevd hvitt skum. Moderat kullsyre i munnen.
Sterk aroma av ciderepler, eik og sulfitter.
Crisp og middels tørr smak av bittersøte ciderepler, toner av eik, hint av sulfitter. Slett ikke dårlig dette her!

Valderance Cidre de Bretagne Bouché Brut



Alle som vet at ekte cider er noe helt annet enn sukkervann og essenser tilsatt alkohol, kan glede seg over våre "champagne"-flasker med nordfranske Valderance Cidre de Bretagne Bouché Brut, laget av ren presset eplesaft fra frukthagene i Bretagne.
Gylden farge. Helles i glasset meget brusende med et kortlevd hvitt skum. Moderat til lav kullsyre i glasset etterpå.
God aroma av oksiderte ciderepler, bondegårdskjøkken, svovel og eik.
Smaken har igjen toner av oksiderte ciderepler, men en relativt lav syrlighet, nokså tørr, svakt snerpende og treaktig i avslutningen. Lettdrikkelig og god.
 

Orchard's Dry Farmhouse Cider



Mer godsaker for tilhengerne av ekte cider: En "stille" (= uten kullsyre) engelsk farmhouse cider, som ikke bare stammer fra en frukthage (= orchard), men produsenten/eieren heter faktisk Orchard også!
Disig (ufiltrert) med noe naturlig sediment i flasken, dypgylden farge.
Meget god aroma av ciderepler, bondegårdskjøkken og eik, hint av sulfitter.
Smaken er rimelig tørr, snerpende og nesten litt beske ciderepler dominerer, hint av krydder, eik og sulfitter.
En god cider for alle som har sine preferanser på den "tørre" siden, og ikke er så glad i kullsyre og det søte.

Westons Premium Organic Cider

Cardinal Pub Stavanger


Denne cideren fra den engelske storprodusenten
Westons er laget med bare økologisk dyrkede epler, som altså skal være garantert fri for sprøytemidler. For holdbarhetens skyld er Premium Organic Cider likevel tilsatt litt svovel (sulfitter), som vanlig er. Den har gjennomgått gjæring og modning på gamle eikefat.
Cideren er lys gylden på fargen, og helles i glasset meget brusende med et kortlevet hvitt skum. Den kraftige kullsyren avtar fort i glasset, og munnfølelsen er ganske myk.
Aroma av ciderepler og bondegårdskjøkken, med hint av eik.
Smaken er naturligvis dominert av ciderepler og eik, sulfittene er merkbare. Avslutningen er bare svakt snerpende.
Dette er en lettdrikkelig cider, hvor "prosentene" er farlig godt skjult!