To Øl Grenadier

Cardinal Pub Stavanger

Grenadier fra de to danske nomadebryggerne i To Øl har de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Ølet er brygget med kun én malttype (sannsynligvis pilsnermalt), og dobbelthumlet med Amarillo og Tettnanger. Det er gjæret med belgisk tripel-gjær, og har fått sitt særpreg gjennom tilsetning av granateple.
Uklar grålig-gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt fruktig aroma av granateple og Amarillo-humle, «krydret» belgisk overgjær også.
Smaken har en tydelig fruktig syrlighet fra granateple, fulgt av «krydret» gjær og en småskarp bitter avslutning. Alkoholen er godt skjult. Friskt og godt!

76/58 33cl 9,1%

De Molen Lusten & Lasten


"Lyst og last" blir på nederlandsk "Lusten & Lasten", og dette er da også navnet på denne trippelen fra de nederlandske kvalitetsbryggerne i den gamle vindmølren De Molen. Ulikt andre trippel-øl er den brygget med amerikansk Amarillo-humle.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt (eller svakt off-white) skum.
Meget fin krydret aroma, toner av belgisk overgjær, også noe fruktig humle.
Smaken er et stykke ute på den søte siden, med distinkte krydrete og humlepregete toner. Alkoholen er merkbar, varmende munnfølelse.
Et rimelig imponerende øl dette her - det ser ut til at alt gutta på De Molen leverer er topp kvalitet. Den store naturkorkete flasken er nok til to personer.
La dine lyster og laster bli tilfredsstilt på Cardinal - med Lusten & Lasten!

93/92 9,2%

Opperbacco TriplIpa


Italia er et av de mest spennende "nye" landene for håndverksøl i Europa. Mikrobryggeriet Opperbacco i Notaresco presenterer med sin TriplIPA et skikkelig hybridøl, nemlig en krysning mellom belgisk tripel/riple og amerikansk IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge, lett disig, med et høyt hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær, banan, koriander og mildt krydder.
I smaken dominerer den amerikanske humlen (Simcoe, Columbus og Amarillo, sistnevnte tørrhumlet - dessuten også noe tsjekkisk Saaz) med en betydelig bitterhet (56 IBU) fra begynnelse til slutt, på en mer subtil bakgrunn av "belgisk" sødme med noen sitrusaktige og krydrete toner. Gode saker!

96/97 7,8%

Deugniet

deugniet_025_1_

Deugniet produseres av bryggeriet du Bocq i Purnode i Belgia. Dette bryggeriet driver mye kontraktbrygging for andre, men Deugniet er et av deres "egne" faste merker. (Triple Moine er samme ølet!) Bryggeriet hadde sin spede begynnelse som gårdsbryggeri i 1858. Historien bak navnet "Deugniet" og narren på etiketten kjenner jeg ikke, men et lyst og "lett" øl med voksne 7,3% alkohol kan gjerne bringe noen hver i godt humør? Det er likevel ingen grunn til overstadig beruselse om man vil smake på Deugniet - ølet kommer i en nusselig flaske på bare 25 cl. Stilmessig ligger det nær klosterølvarianten "tripel" (overgjæret, flaskekondisjonert, lyst). Meget lys gylden farge, først helt klart, blir svakt disig når siste slumpen av flasken helles i. Digert hvitt skum. Fruktig søt "parfymert" aroma med toner av grønne epler, noe sitrus og krydder også. Lett i "kroppen" og forfriskende for et 7,3% øl. Fruktig smak, igjen med grønne epler og noe sitrus, hint av krydder og gjær, meget moderat humle. Ikke dårlig denne heller, så vi importerte den til deg.

Tongerlo 8 Tripel Blond

tongerlo-triple
Tongerlo 8 Tripel Blond blir brygget i Tongerlo klosteret i Kempen distriktet i Belgia, hvor Norbert av Gennp grunnla Norbertinerordenen i 1121. Klosteret står der ennå, ved bredden av elven Grote Nete, og er vel verdt et besøk. De har foruten godt øl, en kopi av Leonardo da Vincis Nattverd fra 1500 tallet.
Fargen på dette ølet er disig gyllen, ølet er “sprudlende” med et stort tett og godt skum. Aromaen domineres av humle og mild sitrus. Kompleks. Smaken er noe spesiell for en belgisk Tripel med større skarphet og fruktigere (med vekt på sitrus),og mindre preg av kandisert sukker, enn det en er vant til.

Nøgne Ø Trippel

NogneO-Flasker-Collage-585x271

Nøgne Ø Trippel er vårt nyeste øl fra Grimstad. Det er en lys Belgisk ale, leskende med lav beskhet og forsiktig maltprofil. Det er her benytter Demararasukker, og egen belgisk gjær sikrer fruktigheten. Ølet har lavt kullsyreinnhold, og du skal helle godt for å oppnå fint skum. Fargen er tåkete lys gyllen, og aromaen er søtlig, preget av gjær og malt. Smaken er kompleks, med alle de nyanser en trippel skal ha. Så for en Abbey elsker som meg er dette gull godt, selv om jeg kunne tenkt meg det litt mindre søtt på slutten av flasken..

Slaapmutske Tripel

SlaapmutskeTripel
Slaapmutske Tripel fra det lille Slaapmutske-bryggeriet i den belgiske byen Melle har hatt såpass suksess med ølene sine at de fleste nå blir brygget i større kvanta og tappes på flaske hos De Proefbrouweri i Lochristi. "Slaapmutske" betyr noe sånt som "night cap", altså et øl til å sove på, men deres Tripel er så god at mange vil velge den enten det er tidlig eller sent på kvelden!  Ølet har en dyp gylden til oransje farge, er lett disig (ettergjæret på flasken), med et digert off-white skum.  Herlig og sterk aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier, hint av lær. Kompleks krydderpreget smak med noe frukt i bakgrunnen. Varmende munnfølelse (dette er ikke noe pingleøl)!. Den gode ettersmaken kunne gjerne ha vart enda lenger, men dette er uansett et MEGET godt øl! Anbefales!

Maredsous 10 Tripel

MaredsousTriple

Maredsous 10 Tripel er det første belgiske klosterølet på 10 %vol til salgs i Vinmonopolets grunnsortiment. Kommer fra samme bryggeri som Duvel nevnt over. Maredsous Triple er et legendarisk klosterøl med annengangs gjæring på flasken. Abbaye de Maredsous tilhører benediktinerordenen, ble grunnlagt i 1872 og ligger i Denée, sør for Namur i Belgia. Klosteret har et gjestehus med plass til 65 personer. Siden 1963 brygges ølene av Duvel Moortgat på lisens fra klosteret. Munkene fører en streng kontroll med ølene den dag i dag. Maredsous 6 og 8 er også tilgjengelig, med tilsvarende alkoholprosent. Dyp ravgul farge. God fylde. Elegante, fruktige (sitrus), komplekse, krydderaktige aromaer med innslag av lys malt og humle, med et hint av eplepreg. God balanse mellom syre, sødme og bitterhet. Frisk, lett, tørr bitterhet med hint av mandler i ettersmak.

Steenbrugge Tripel

SteenBruggeTripel

Steenbrugge Tripel er den tredje i rekken av Steenbrugge øl, men vi har som nevnt flere fra bryggeriet Palm. Tripel er som altdid når det gjelder klosterøl den sterkeste og fyldigste standardvarianten, oftest tredjegangs gjæret på flaske, initiert ved tilsetning av krystalinsk sukker. Bruken av sukker i belgisk øl skriver seg fra middelalderen da de fleste gårder var relativt små samtidig som folketettheten var stigende. Klimaet var gunstig for dyrkning av sukkerroer, som gav mye “energi” pr dyrket kvadratmeter. Tradisjonen har så fortsatt, og det brune sukkeret brukes i øl produkter, mens det hvite går til muserende vin. Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier. Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Floreffe Triple

0_floreffe_Floreffe Triple
Floreffe Triple har en lignende bløt mild struktur og mektig maltpreget smak, til tross for at den sterkere humlekarakteren gir den en tørsteslukkende bitterhet. Den inneholder noe mer alkohol, men er ikke like sterk som de klassiske trpleøltypene fra andre byggerier. Dette ølet skal man helst nytes i den ombygde vinmøllen fra 1300-tallet, en pitoresk bygning som ligger innenfor klosterets murer, men kan selvfølgelig også med fordel forsøkes her på Cardinal, selv om Sigmund også er kritisk til denne varianten fra bryggeriet. Han har imidlertid notert; Dypgylden farge på ølet, helles i glasset sterkt brusende med et digert hvitt skum. Behagelig aroma med preg av krydder og fruktige toner (inkl. appelsinskall). Smaken er rimelig søt med toner av krydder, grei humle i ettersmaken.

Chimay White

tumblr_lrnlfv1KHD1qbpg4do1_400

Chimay (uttales ”shimeh&rdquoWinkingkommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappistøl til et begrep.
White Chimay har en lys gyllenbrun uklar farge, lett søtlig duft med noe sitrus og urter. Tydelig innslag av hvete, fast karakter og tørr humlesmak. Smaksrikt, stor aromatisk bitterhet og godt hvitt skum. Middels ettersmak. Eneste av disse ølene som brygges ved 30 grader C. Når den tappes på 75 cl flasker kalles den Chimay Cinq-Cents, som vi også har hatt.

Westmalle Trappist Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Tripel kalles med rette alle triplers mor, da det var her i 1934 det første tripelølet ble brygget, og la grunnlaget for denne egne øltypen. Og her er sterkere lysere!
Som for Dubbel, gis ølet en siste gjæring på flasken, og det vil derfor inneholde en del gjærrester. Dog ikke så mye som en skulle forvente i et så sterkt øl. Fargen er strågul, og ølet har et godt skum som varer lenge. Aromabildet er interesssant med elementer av vanilje og ulike andre krydder som koriander, kardemomme og pepper mot en bakvegg av fruktig malt. Smaken følger opp aromaen, men mer intenst. Kryddersmaken er utpreget, og det samme er den fruktige malten som kan gi hentydninger om banan.. Likevel har ølet en krisp friskhet, og avslutter med en humletørr ettersmak.

La Trappe Triple

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe er det eneste trappistølmerket som har sin opprinnelse i Nederland (i Tilburg, like over grensen fra Belgia), og det er bryggeriet De Koningshoeven som står for bryggingen under tilsyn av trappistmunkene. Vi hadde i 2009 også deres Quadrupel, og foruten de nå nevnte produserer klosteret et hvitt trappistøl, et ufiltrert, gyllent hveteøl. Som alle trappistøl er også deres Tripel en fryd for sansene. Den helles i glasset med et enormt skum, fargen på ølet er dyp gylden (rav) til brun, lett disig, Meget god aroma av friske og tørkede frukter, krydderier, eik og eksotiske tresorter. Smaken er lett krydret og pepperaktig på en maltet søt basis, med elementer av brunt sukker og eik. Nydelig! Og du finner det i Norge kun på Cardinal.

Nøgne Ø Tiger Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø laget en "trippel" i den lyse og sterke belgiske klosterølstilen for noen år siden, den var meget god (vi hadde den selvfølgelig inne!), men nå har bryggeriet laget en ny med litt endret oppskrift, den er enda sterkere - og enda bedre! Det meste som produseres av Tiger Tripel går til USA, men vi har sikret oss vår andel! Disig brunlig-gul farge, digert hvitt skum. Herlig aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier. Smaken har en betydelig sødme med et distinkt krydret preg, noe frukt og godt merkbar humle. Jo, dette er en riktig deilig trippel fra våre venner i Grimstad!