Martin´s Pale Ale

44.1851b28f7566076ddc86400a0dd74395

Martin´s Pale Ale skriver seg fra bryggeriet Anthony Martins, stiftet av John Martins i 1909, i Belgia. John Martins kom fra England, og hadde ikke bare sine brygger kunnskaper med på flyttelasset, men også Schweppes Indian Tonic og Guinness som han da ble agent for. Selv utviklet han først Gordon Scotch Ale, som vi tidligere har ført her på Cardinal. I hans Pale Ale brukes en unik bryggemetode hvor bla. hel Kent humle tilsettes etter brygging, og ølet er et av belgias mestselgende. Fargen er lys gyllen og ølet har et kremaktig godt skum som holder godt. Søtlig hulearoma. Smaken er bittersøt og har en god ettersmak.

6%

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle

mort-subite-gueuze

Mort Subite betyr "plutselig død", men dette henspiller verken på ishockeyens "sudden death" eller på potensielle og uventede virkninger av alkoholen - styrken på Mort Subite sine lambic-øl ligger på moderate 4,5%. Navnet har sin opprinnelse i et terningspill med "sudden death", som var meget populært på Brüssel-puben La Cour Royale på begynnelsen av 1900-tallet, så populært at puben like godt skiftet navn til "À la Mort Subite". Og siden puben var den aller beste kunden til lambic-bryggeriet i landsbyen Kobbegem, kalte dette bryggeriet etter en tid ølet sitt "Mort Subite" også! Bryggeriet har nå ellers putlet med sitt helt siden 1686. Ølet brygges fortsatt i Kobbegem, men bryggeriet er nå eid av Alken-Maes, som igjen er kjøpt opp av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle.

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle kommer i en uskyldig 25 cl flaske, så man behøver ikke bestille i litervis for å smake dette ølet.
Gyldenbrun farge, høyt skum.
Deilig syrlig aroma, med assosiasjoner både til bondegård / silofôr, gjærende nedfallsepler og rødvinseddik. Sur & søt smak med toner av epler, vin og vineddik. Ikke den mest ekstreme lambic på markedet, men en god introduksjon til øltypen!


Kronenbourg Blanc

1664-blanc_0

Kronenbourg Blanc fra Brasseries-Kronenbourg (Scottish & Newcastle) klassifiseres som et Belgisk hveteøl, selv om bryggerigruppen unektelig er Fransk. Det ble som etikettene antyder, på en ikke udelt diskret måte, grunnlagt av Jèrôme Hatt i Strasbourg i 1664. Som Hoegaarden er dette et tåket lyst gyllent (hvitt) øl. Godt tømt gir skum! Kompleks aroma av koriander og sitrus. Malt og hvete dominerer smaken sammen med eple. Jeg vil si dette er et spesielt øl, og ikke likt våre to andre hvite øl. Så mye mer eple, og så mye mer fruktig. Du skal egentlig vite hva du vil ha for å bestille denne.

Gordon Finest Scotch Highland Ale

31-big.5b02566e10a41e2a802495bc7503c8c1

Med et navn som Gordon Finest Scotch Highland Ale (tidligere kjent som "Douglas Scotch Ale"), forventer du et vaskeekte skotsk øl - men dette ølet er faktisk brygget i Belgia, av bryggeriet John Martin (som eies av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle). Dette bryggeriet har spesialisert seg på klassiske britiske øltyper, til dels fra forgangen tid, og tapper dem på flaske for det internasjonale markedet. Fra før har Cardinal det forholdsvis maltrike og søte Martin's Pale Ale, og med denne "skotske" kaloribomben får man virkelig et øl der bryggerne ikke er redde for verken maltsødme eller tilsatt sukker - og ikke er gjerrige med humlen heller! La det straks være sagt - med 8,6% alkohol og "mye av alt" er dette ikke et øl du hiver ned på 30 sekunder for å slukke tørsten. Men når du er forberedt på hva som venter, er det faktisk en interessant ølopplevelse!
Kobber farge, høyt beige skum. Behagelig aroma av malt, karamell og humle.
Smaken er meget søt som forventet, med malt, sukker og karamell i massevis, men sødmen er til en viss grad balansert med bra humle, som følger med over i ettersmaken. Absolutt et "smaksøl" som er verd å prøve, når du bare er litt forberedt på hva som venter deg ... 

Taj Mahal

Taj Mahal Beer

Taj Mahal fra United Breweries (Scottish & Newcastle) sitt bryggeri i Bangalore, India, og således det eneste ølet i Norge som faktisk er brygget i India. Det er altså betydelig mer autentisk enn indisk øl fra Skien. Dette er en lys lager egnet som tørsteslukker i varme strøk.
United Breweries står også bak en annen kjenning som tidligere var å få i Norge; Kingfisher. Taj Mahal er som kjent et mausoleum bygget i hvit marmor, i byen Agra nord i India. Det ble påbegynt i 1632 og stod ferdig i 1653.
Fargen er lys gyllen med et meget moderat skum. Aromaen er svært diskret med innslag av sitrus og ørlite malt. Smaken starter med noe humle før det glir over i en fruktaktig glatthet og ender som et one-night-stand, uten bitterhet.

Kronenbourg 1664

BBKRO

Kronenbourg 1664 har som navnet antyder historie tilbake til 1664, ved at det var i dette året den unge Jérome Hatt mottok sitt bryggerdiplom, og åpnet sitt første bryggeri - Kronenbourg- midt i byen Strasbourg i Alsace. I dag er Kronenbourg Frankrikes ledende ølmerke med en produksjon som tilsvarer 40% av hjemmemarkedet, og er også å finne som et trendy moteøl i de fleste europeiske byer. Bryggeriet er nå overtatt av Scottish & Newcastle, og blitt en av gigantene i Europa. Det selges i 70 land over hele verden og klassifiseres som Premium Kontinental Lager. Ølet ble lansert i 1952 for å feire kroningen av den britiske dronningen. Humlen er utelukkende fra Alsace, og de benytter mye aromahumle i brygget. Et lyst og lett pilsnerøl med en aromatisk humlesmak, og med innslag av grapefrukt.