Balder Kjedlarøl (Vaaland 1889 Jubileumsøl) (fat)

Cardinal pub stavanger

Visste du at Norges kanskje aller beste spesialbutikk for øl og brus ligger på Bryne? Vaaland 1889 feirer sitt 125-årsjubileum med et undergjæret "Kjedlarøl" (= Kellerbier) i tysk stil, som de har fått brygget hos Balder Brygg i Leikanger i Sogn. 
Oransje / rav til rødlig farge på ølet, moderat tillavt off-white skum.
Aroma av karamell, smørmalt (diacetyl) og et hint av røk.
Smak av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt, faktisk ganske tørt. Mer enn et hint av smørmalt, også hint av røk og støv. Bitterheten skal være på 32 IBU (som er bra til å være en Kellerbier), men det virker ganske utrolig, jeg opplever humlen som minimal.
Hvor godt du vil like ølet, avhenger nok av din personlige toleranse for diacetyl - oppfatningene er delte, "and the jury is still out".

St. Georgen Bräu Keller Bier (fat)

st-georgen-braeu-kellerbier

St. Georgen Bräu Keller Bier (fra Buttenheim, Bayern) fikk vi inn (på flaske) første gang i 2006, nå har vi det for en kortere periode på fat. (Flasker fikk vi ikke tak i nå. De som gjerne vil ha kjellerøl på de tradisjonelle flaskene med patentkork, henvises til Mönchshof Kellerbier, som vi har god forsyning av.) Ølet er "ungespundet - hefetrüb" - det vil si ufiltrert (eller bare grovfiltrert) og med levende gjær på fatet. Bryggeriet har lange tradisjoner, men fikk i 2009 nye eiere og ble betydelig modernisert. 
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og kremig og varig skum.
Deilig aroma av humle, karamell og bakeri.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Mild smak med en delikat balanse mellom malten og humlen, toner av rugbrød og treverk, et lite hint av smørmalt. Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitterhumle i ettersmaken, men som det er, er dette et lettdrikkelig øl som trygt kan anbefales.

Sundbytunet Kjellerpils

30568f496224faf65c339ebf9dde7e08_640x640

Sundbytunet Kjellerpils har vi tidligere bare hatt inne et halvt fat av, etter en ølmesse. Det fatet var nok ikke helt på høyden, for flaskeversjonen (som vi har hentet selv på bryggeriet) er adskillig friskere i karakteren.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk pilsneraroma, ingen ubehagelige toner her, florale toner med innslag av urter, hint av høy og honning.
Smaken har noe sødme, men også distinkt bitterhumle gjennom det hele. En grei pils /
kellerbier dette!

Mönchshof Kellerbier

Cardinal Stavanger

Kellerbier er i moderne språkbruk ufiltrert lagerøl i tysk stil  - "som tappet rett fra ølkjelleren". Denne fra Mönchshof brygges nå hos Kulmbacher Brauerei, og kommer på de gammeldagse halvlitersflaskene med patentkork. 
Brunlig-gylden farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Brødaktig aroma, hint av karamell, lettrøstet malt og gressaktig og urteaktig humle.
Myk og mild munnfølelse. Smaken har et anstendig nærvær av malt, et hint av karamell, og meget moderat humle. Meget lettdrikkelig, ikke noe ekstremøl på noen som helst måte, men god så det holder. Alle som setter pris på lettdrikkelige tyske øl (og det gjør vel de fleste?) vil like
Mönchshof Kellerbier.

Ægir Påskesol 2011


Ægir Påskesol! (nå med utropstegn) fra Flåm hadde vi i fjor på fat, i år har vi flasker, og flaskeølet til Ægir er i år brygget for dem (p.g.a. kapasitetsproblemer på det lille bryggeanlegget ved Sognefjorden) hos De Proefbrouwerij i Belgia. Originaloppskriften er den samme, med bare en ganske liten justering i år. Stilmessig er forbildet for Påskesol! sydtysk helles (undergjæret), men siden det er ufiltrert kan det også klassifiseres som Kellerbier.
Gylden farge på ølet, disig hvis gjæren helles med. Høyt hvitt skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi".
Den sterke aromaen har toner av floral og gressaktig humle (tysk Tettnanger), noen fruktige og krydrete toner også (hveteølsaktige hint av kryddernellik).
Smaken er middels søt med noen fruktige og gressaktige toner, bare et svakt hint av karamell. Lav bitterhet.
Et typisk forfriskningsøl som gjerne kan serveres godt avkjølt.

St.Georgen Kellerbier

StGeorgenKellerBier

St.Georgen Kellerbier er brygget av samme familiebryggeri siden 1624, og bygde allerede da på gamle oppskrifter der humleinnholdet var høyt for tysk lagerøl å være. Mye av sin karakteristiske smak kommer av lagringen som foregår åpent i dype steingrotter med stabil lav temperatur. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, og har en naturlig friskhet, og det relativt lave karbondioksid innholdet kommer på grunn av den egenartede lagringen kun fra ettergjæringen på flasken. Fargen er oransjeaktig og en tanke tåkete på grunn av ettergjæringen. Skummet er moderat men god konsistens. Aroma minner mye om typisk tysk pils i sin friskhet, men dette har i tillegg et hint mot søt malt og noe sitrus. Bitterheten i smaken er fint avstemt med maltsødme som gir en fløyelsmyk nytelse.