Kinn Dampen
Kinn Dampen har vi hatt i hyllene en stund, men omtalen av den har forsvunnet - om den noen gang ble skrevet ... Ølet ble første gang brygget til dampbåtfestivalen Fjordsteam i august 2010, festivalen ble da selvsagt holdt i den tradisjonsrike kystbyen Florø, hvor Kinn Bryggeri også holder til. Og med en slik bakgrunn er det opplagt at øltypen måtte være en steam beer, eller California common som øltypen også kalles i USA, siden Anchor Brewery i San Francisco sikret seg eneretten til å bruke betegnelsen "steam beer" der. Bryggeriteknisk er øltypen nærmest en mellomting mellom overgjæret ale og undergjæret lager. Humletypen er Northern Brewer.
Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Aromaen har toner som kan minne om einerved og tobakk.
Bra humlepreget smak, harpiksaktige toner, hint av treverk og tobakk, på en tilstrekkelig maltet base. Jo, dette er en god steam beer! Vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri kan være fornøyd med resultatet.
Anchor Steam Beer
Med dette ølet fra Anchor Brewing Company i San Francisco introduseres en ny øltype på Cardinal: "steam" (damp), også kjent som "California Common". Ingen vet helt sikkert hvordan betegnelsen "steam" oppsto, kanskje har det sammenheng med infusjon av vanndamp under meskingen. Kallenavnet betegnet øl som ble laget i California på 1800-tallet under primitive forhold, uten tilgang til is. Bryggeriteknisk må det nærmest betegnes som "en krysning av lagerøl og ale", og slik smaker det også. Anchor Brewing Co. lager gode øl etter håndverksmessige prinsipper (Cardinal har også flere andre av deres øl, og de må også prøves!), de har holdt på siden 1896, og har hatt så stor suksess med dette at de vanskelig kan kalles et "mikrobryggeri" lenger. Ølet begynner å strømme ut av flasken helt av seg selv, så vær forsiktig når den åpnes! Dyp gylden til rav farge, bra skum. Fin aroma av fruktig humle, malt og rosiner, hint av bakeri og eik. Lavt kullsyrenivå i glasset, myk munnfølelse. Smaken er maltet søt med karamell og noe "crisp" humle. Bra humlebitterhet i ettersmaken. Et ukomplisert men godt øl - en klassiker, og obligatorisk for alle som vil ha smakt minst ett øl fra alle verdens ølkategorier.