Berentsens Frihetsøl

Cardinal Pub Stavanger

Det er som kjent 200-års jubileum for den norske grunnloven i år, og Berentsens Brygghus i Egersund feirer jubileet (og eidsvollsmannen Christen Mølbach fra Egersund) med sitt Frihetsøl. Ølet er undergjæret (= et lagerøl), og er kanskje det nærmeste du kommer den tyske ølstilen dortmunder i Norge. Men om noen heller vil kalle den en lys bock, skal de få lov til det. 
Krystallklar dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av søtlig malt, også gressaktig og urteaktig kontinental humle.
Middels søt smak, noe karamell og urteaktig humle, anstendig bitterhumle i avslutningen. Hurra for 17. mai!

n/a 6,5% 33cl

Krusovice Imperial

Cardinal Pub Stavanger


Vi har mange «eksotiske» øl på Cardinal, men fortsatt er det slik at en ærlig tsjekkisk pils har sine trofaste venner. Og de vennene blir vel ikke akkurat færre når vi nåigjen har fått inn Krušovice Imperial. Vi hadde det fra september 2009 inne på flasker. Denne gangen kommer ølet i prima bokser!
Ølet kommer fra Královský Pivovar Krušovice, som nå er kjøpt opp av bryggerigiganten Heineken, men fortsatt leverer sine egne tradisjonsrike produkter.
Gylden farge på ølet, høyt og tykt hvitt skum.
Humlepreget og fruktig aroma, noen blomstertoner er det også her.
Smaken er behagelig balansert mellom malten og humlen – begge elementene er til stede i mye tydeligere grad enn hva som er tilfelle i mye rart som kalles «pils» nå om dagen.


30/47 50cl 5%

Cardinal Pub Stavanger

Vår omtale fra september 2009;
Krusovice Imperial er nytt i Norge. Dette ølet fra Tsjekkia produseres av Královský Pivovar Krušovice, som internasjonalt går under navnet The Royal Brewery of Krušovice, og er blant de eldste i Tsjekkia. Det ble etablert så tidlig som i 1517, men det var først i 1993 da Dr.Oetker gjorde sin entre i det tradisjonsrike bryggeriet med privat kapital bryggeriet ekspanderte til det er i dag.
Ølet er et typisk, tsjekkisk lagerøl. Aromaen er preget av humle, og ølet har et fint skum. På farge er det gyllent, og på smak er ølet ganske bittert. Dette er med andre ord en lager som smaker slik en ekte Pilsner var tenkt å smake. Det er faktisk mulig vi tar det inn på fat i løpet av 2008...

Sundbytunet Kjellerpils

30568f496224faf65c339ebf9dde7e08_640x640

Sundbytunet Kjellerpils har vi tidligere bare hatt inne et halvt fat av, etter en ølmesse. Det fatet var nok ikke helt på høyden, for flaskeversjonen (som vi har hentet selv på bryggeriet) er adskillig friskere i karakteren.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk pilsneraroma, ingen ubehagelige toner her, florale toner med innslag av urter, hint av høy og honning.
Smaken har noe sødme, men også distinkt bitterhumle gjennom det hele. En grei pils /
kellerbier dette!

Thornbridge Kill Your Darlings (fat)

KidAcne_Thornbridge_SingleBottle1

Det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge sine øl blir revet bort så snart vi setter på et fat (har flere av dem på flaske også, men altså ikke dette). Cardinals gjester har virkelig skjønt at her dreier det seg om godsaker. Men skal man forsøke seg på nye ølstiler, er evnen til å "kill your darlings" viktig. Og Thornbridge's "darlings" er helt klart de overgjærede ales. Da tilsier logikken at Kill Your Darlngs IKKE er en ale, men et undergjæret lagerøl i tysk-østerriksk stil. 
Rubinrød farge på ølet, fint off-white skum.
Moderat aroma, men god nok - fruktig humle kommer i forgrunnen, karamellmalt i bakgrunnen. Smaken framstår frisk og fruktig, med bra innslag av amerikansk Amarillo- og tysk Tettnanger-humle gjennom det hele. Mild karamell i bakgrunnen, men ikke for søt. Lettdrikkelig - dette er et Thornbridge-øl som også "vanlige pilsdrikkere" trygt kan våge seg på.

Balder Sognapils Extra

Balder Sognapils

Balder Brygg i Leikanger er det tredje bryggeriet i Sogn og Fjordane (etter Ægir og Kinn). Sognapils Extra er også kjent som Sognalager Extra, for noen tradisjonell pils er dette helt klart ikke. 
Rubinrød farge på ølet, høyt off-white skum.
Søtlig aroma av karamell.
Middels søt smak med karamell og alkohol, noe småskarp bitterhumle i avslutningen.

Fischer's Helles (Fat)

Unknown-4

Er du bare en enkel øldrikker med enkle vaner, og behov for ukomplisert strupefukting? Hva kan da være bedre enn en sydtysk Helles (= lyst undergjæret øl) - nærmere bestemt fra Fischer's Stiftungsbräu i Erding, Bayern? Nå er den nemlig tilbake på tappekranen igjen, og denne gangen har vi flere fat! Bryggeriet er forlengst kjøpt opp av hveteølgiganten i samme by, Erdinger, men opererer som en selvstendig enhet, og de to ølmerkene har til og med forskjellige telt under Erdinger Høstfest. Lenge var Fischer-ølene bare å få lokalt, men vi var (selvsagt?) igjen først ute i Norge.
Jeg smakte Fischer's Helles første  gang på Brauerei-Gasthof zur Post i Erding. Bryggeriet har sine aner helt tilbake til 1691, men ble overtatt av Joseph Fischer i 1838, og har siden drevet under Fischer-navnet (må ikke forveksles med det langt større Fischer-bryggeriet i franske Alsace). Sønnen Friedrich Fischer overtok etter Joseph, men Friedrich måtte oppleve at alle hans tre barn døde før ham. Han og hans kone opprettet derfor en stiftelse i 1891, for å sikre at bryggeri- og vertshusvirksomheten ble drevet videre, og arbeidsplassene opprettholdt. 
Krystallklar gyldengul farge på ølet, moderat hvitt skum. 
Moderat aroma av lys malt, et hint av gressaktig humle.
Smaken er god og forfriskende, med tydeligere humle enn hva du finner hos en del av konkurrentene. Veldig bittert er ølet likevel ikke. Prost!

Thisted Økologisk Hyllie (fat)

IMG_2580

Da danske Thisted Bryghus i år endret oppskriften på sin Hyllie til bare å omfatte økologiske råvarer, tilsatte de også noe økologisk eplesaft til ølet. Resultatet er et sommerøl av pilsnertype med et visst preg av cider. Det er ellers brygget med hylleblomster (Hyllie = øl med hyll i - ttttog du 'an?). 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk pilsneraroma, bare hint av hylleblomst og eple, et streif av smørmalt.
Frisk og fruktig "sommer"-smak, noe fruktsyrlighet, tydelige toner av eplejuice, bare hint av hylleblomst, meget moderat humle. En god og lett sommerforfriskning!

Amager No Rice & Curry

1871

Når våre venner på Amager Bryghus i København kommer med nye øl, er vi straks ute med våre små pølsefingre og sikrer oss vår del av godsakene. No Rice & Curry ble sluppet i mai, og noen kasser gikk da selvsagt rett i vår bestilling.   Dette er en «India Pale Lager», brygget bare på pilsnermalt, og med humletypene Amarillo, Cascade og Citra. Vår indiske lagermedarbeider Rahul (som desperat forsøker å holde orden på stadig nye øl) smilte lettere oppgitt da No Rice & Curry kom i hyllene … Tror ikke engang vi forsøker å oversette for ham de danske bryggernes overstadige ølbeskrivelse (som saklig sett bare er lunt dansk vrøvl):

«I starten af 1900-tallet udvandrede Dragør-drengen Didrik Crappe til Trankebar for at etablere koloniens første sildemelsfabrik. Gennem hele sin opvækst i Dragør var Didrik tre gange ugentligt blevet fodret med sin mors Boller i Karry, der var krydret så gevaldigt, at den stakkels dreng ganske fik ødelagt sin fordøjelse. Nogle historikere mener, at sildemelet blot var et påskud for at Didrik kunne flygte fra sin mors bollegryder. Ifølge myten stod Didrik naglet til forstavnen, på den damper, der tog ham bort fra sit ellers elskede Dragør, og her – med en kæk Øresundsbrise i sit hår – skulle han have råbt ordene: ”Aldrig mere skal en karrybolle passere dette svælg”. Hjulpet af det gode lokale Trankebarske Lagerøl fik den unge mand atter styr på sin fordøjelse. Faktisk endte han med selv at etablere et bryggeri, hvis øl var så smagfuldt, at rygtet om det nåede helt tilbage til Danmark. Måske var sildemelet den unikke, hemmelige ingrediens, som alle talte om. Nuvel, snart sejlede dampere i rutefart fra Trankebar til Dragør udelukkende ladet med Fredriks gode øl. Således var India Pale Lager født.»

Nåvel, kanskje best å holde oss til våre egne smaksnotater:
Disig lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
HERLIG humlepreget aroma, med sitrusfrukt, tropiske frukter og furunål.
Lett i kroppen, meget humlepreget smak med toner av sitrus og furu, rimelig bitter avslutning. NØYAKTIG det jeg trengte på en glovarm sommerdag!

Aass Classic

663

Ølstilen «Classic» har de siste årene først og fremst vært et dansk begrep, men Aass Bryggeri i Drammen sørger med sin Classic for at vi her nord ikke er dårligere enn danskene. Målgruppen for øltypen er folk som gjerne drikker en god pils, men også gjerne vil ha litt mer fylde og litt mørkere farge på ølet enn det du finner i de lyseste pilsnertypene. Derfor er det, i tillegg til pilsnermalten, også brukt litt mørkere malttyper her.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er ikke spesielt sterk, litt støvet humle, et streif av gress og honning.
Smaken er rund og myk, ølet er lettdrikkelig, men der er også toner av den mørkere malten, med et lite streif av lakris. Moderat humle.

Aass Pilsner

AASS-PILSNER

Riktignok har vi et enestående utvalg av håndverksøl fra bryggerier over store deler av verden, men fortsatt er det slik at diskusjonen om hva som er «Norges beste pils» fra de tradisjonelle industribryggeriene er det som fenger mest blant mange av våre gjester. Her spiller nok både lokalpatriotisme, «gammel vane» og personlig smak hver sine roller. Forskjellene mellom de forskjellige norske pilsmerkene er kanskje ikke dramatiske (rent bryggeriteknisk er der neppe så mye å utsette på noen av dem), men likevel må det være lov å si at der er langt flere enn bare dem som bor i Drammen som mener at Aass Pilsner er «Norges beste». Det som er ubestridt er ihvertfall at Aass Bryggeri er Norges eldste bryggeri som fortsatt eksisterer, og det eneste industribryggeriet som fortsatt er eid av en og samme familie. Pilsen er deres bestselger.
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum. Lett aroma av floral humle, med noe søtlig pilsnermalt i bakgrunnen. Hint av honning og nyslått gress.
Smaken er frisk og ikke for søt (m.h.t. sødme er der mange av deres pilskonkurrenter som ikke kjenner sin begrensning), med et moderat men fint humlepreg gjennom det hele, og en lett bitterhet i ettersmaken. God pils – rett og slett!

ABC Brewing West Coast Lager




wcl

Det nye stavangersk-bergenske nomadebryggeriet ABC Brewing (Kim Odland og Gahr Smith-Gahrsen) habrygget sin kraftig humlede lyse lagerøl, West Coast Lager, hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Gylden farge på ølet, svakt disig, moderat hvitt skum.
God fruktig (men ikke veldig intens) aroma, med et hint av toffee.
Lett i kroppen, liten restsødme. Meget humlepreget smak, med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet (nesten medisinsk) i ettersmaken.
Lyse lagerøl har fortsatt mange venner på Cardinal (og det er helt i orden!), men hvis det bitreste du kan tenke deg å drikke er
Stella Artois, bør du nok bare fortsette med Stella. De mer vågale kan derimot prøve seg på denne nyskapningen fra ABC Brewing.

Samuel Adams Winter Lager

sa_winter_lager

De amerikanske Samuel Adams-ølene fra Boston Beer Company er velkjente på Cardinal fra før (Boston Ale, Boston Lager) - nå har vi også fått inn Samuel Adams Winter Lager.
Vakker kastanjenøtt-farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har noe karamell, støv og gress.
Ganske mye kullsyre i munnen. Smaken har rikelig med karamell men er ikke for søt, også toner av brunt brød. Krydderne som ølet faktisk er tilsatt (kanel, ingefær og appelsinskall) er meget moderat og mildt til stede, og dominerer ikke. Bitterheten er lav.
Til tross for "vinter"-merkelappen er dette et ganske snilt og ikke voldsomt utfordrende øl, som trygt kan drikkes utover våren (og sommeren med, om vi har noe igjen).

Lervig Pilsner

lervig_pilsner

Vi har hatt inne Lervig Pilsner en stund, men har glemt å fortelle noen om det. At både vi selv og mange av våre gjester foretrekker andre av Lervigs produkter med mer "trøkk" i, skal vi ikke legge skjul på - men det vil jo være meningsløst om de som sverger til byens egen pils må gå andre steder for å få den, så da satser vi på å ha den tilgjengelig på boks eller flaske til enhver tid. Kvaliteten er også mer stabil nå enn den var i bryggeriets oppstartsfase. 
Meget lyst stråfarget øl, med et bra og varig hvitt skum.
Behagelig fruktig aroma, toner av honning og gress også.
Meget lett i kroppen. Akseptabel humlekarakter, med noe bitterhet i ettersmaken. Ingen frastøtende sidetoner. Dette er en frisk, "ren" og lettdrikkelig pils - rett og slett.

CB Sørlands Spesial

LlJC9KKEQqSEGmOMj3IwWAjf200cLmM9vMxFguw9jeig-1

Det er ikke så ofte det kommer nye fra Hansa-Borg-gruppen, men nå har ihvertfall CB i Kristiansand kommet med sin Sørlands Spesial, en pils de beskriver som "tørrhumlet og litt friskere".
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, maltsukker, karamell og gress.
Myk munnfølelse. Nokså søt smak med karamell og et visst maltpreg, bitterheten er ganske beskjeden, men likevel merkbar. Kanskje ikke noe radikalt nytt fra CB dette her, men ølet er behagelig nok å drikke.

Meantime Pilsner

MEANTIME PILSNER-500x500

Det Londonbaserte Bryggeriet Meantime Brewing Company er lokalisert på tre sider av Greenwich Park, med besøkssenteret praktisk nærmest Norge, og de er vel verdt et besøk. Til Norge er det Brewery som skaffer denne, og mange andre godsaker fra dette gode bryggeriet. Bryggeriet ble startet i 1999 mye som en protest da den tradisjonelle bryggerivirksomheten i Londan var redusert til kun 2 -to-, Fullers og Chiswick, og litt over ti år senere investerte Meantime mer enn det noensinne tidligere har vært gjort i London, da de bygget sitt nye og moderne «Craft» bryggeri. I dag er det bryggerne John Hidde fra Amsterdm, Steve Schmidt fra Pennsylvania, Alistar Hook fra Greenwich, Ben Cash fra Woolwich, Andrew Dickson fra Belfast og Jenn Merrick fra Salt Lake City som står for bryggingen, og de har jo da alle muligheter til å bringe inn impulser direkte fra disse store øl-landene. Og det er da også et anseelig utvalg bryggeriet kan by på, med inspirasjon fra de klasiske øltypene.
Deres pilsner, som vi i likhet med alle «pilsnere» som ikke er produsert i Pilsen, kaller Lagerøl, er brygget med tysk humle for å komme så tett på originalen som mulig. Men at her er et par amerikanere med på laget, er tydelig i en ganske markert bitterhet. (Utover erkjenner man muligens at denne framtredende bitterheten blir markert i mangel av mye annet) Fargen er svært lys (til å komme fra et «craft» bryggeri, og aromaen dominert av citrus, gress og noe karamell..? Litt tynn munnfølelse og kanskje en anelse metallisk. Kunne godt tenkt meg mer malt, ja egentlig mer smak, når jeg først skal bevege meg inn på en lagerøl fra et Craft bryggeri. Ganske tørr Avslutning.
Relatert prisen, blir dette neppe et lagerøl du finner på Cardinal.

Berentsens JaktPils

Cardinal pub

JaktPils er den nyeste pilsvarianten til Berentsens Brygghus i Egersund, lansert til jaktstarten på hjortedyr i høst. I følge vaskeseddelen er den "Brygget for svette mannfolk". Nåvel, vi tror nå den like gjerne kan falle i smak hos mer eller mindre svette kvinnfolk. Nå skal vi selvsagt ikke insinuere at noen oppsøker Cardinal primært for å jakte på representanter for det annet kjønn - men om så (mot all formodning) skulle være tilfelle, vil jo halvlitersboksen med JaktPils være den reneste kontaktannonsen.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma, noen gressaktige toner, hint av karamell.
Middels søt smak (ingen "crisp" og tørr pils dette), noe karamell, humlen er meget moderat.
Om dette er et øl som er verd å jakte på, må du selv avgjøre - men vi stiller beredvillig opp, og skjenker deg JaktPils uten at du trenger løsne et skudd.

Amager The Sinner Series Greed

Cardinal Stavanger

Greed (= grådighet) er det sist utkomne ølet i The Sinner Series fra Amager Bryghus, altså deres serie av øl med tema fra "de syv dødssyndene". Ølet er så ferskt at det bare såvidt var tappet på flaske da vi hentet det på bryggeriet i København. Bryggerne forteller selv:
"Vi spurgte vores strømlinede marketingsdirektør om, hvilken øl der kunne illustrere dødssynden Grådighed. Efter blot et enkelt sekunds betænkningstid svarede han: ”Hvorfor gør vi ikke bare det samme som alle de store aktører i branchen: vi brygger en røvbillig øl og sælger den til en premium pris. Det er sgu’ da grådighed. ” Vores marketingsdirektør er en klog mand, så naturligvis gjorde vi, som han sagde. Og vi satte endda et billede af ham på etiketten. Øllen endte så faktisk ret ok. Det er en helt regulær sydtysk pilsner uden så meget pjat. Håber I kan li’ den – det ku’ vi. 
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk tysk pilsneraroma, tysk humle (
Tettnanger og Hallertauer Mittelfrüh) med urteaktige, gressaktige og blomsteraktige toner. Noen søtlige toner av malt også.
Temmelig "crisp" og frisk smak, med distinkt tysk humle, men også med mer maltsødme enn du finner i den gjennomsnitlige tyske pils. Klart bedre enn industripils! Om den er overpriset, må du nesten vurdere selv - dette dreier seg tross alt om grådighet ...

Thisted 1 Porse

Cardinal Stavanger Import

Thisted Bryghus i Thy (nær området som har Danmarks første nasjonalpark) har en serie gode og interessante øl, og vi har spesialimportert noen av de beste for å komplementære vårt stadig voksende utvalg av danske kvalitetsøl. Thisteds øl er likevel ikke særere enn at de faller i smak hos et bredt publikum. 1 Porse (bryggeriet har begynt å nummerere ølene sine nåWinking het tidligere Porse Guld Ekstra, og særmerker seg ved å være brygget med en stor andel pors - den velduftende buskveksten som vi har mye av i Skandinavia, og som i tidligere tider var vanlig i gårdsbryggingen her som ølets krydder, i stedet for for humle. Humle kom relativt sent i bruk på våre kanter, og selv om humleplanten vokser villig her, har blomsten / "konglen" (som er den eneste delen av planten som brukes i ølbr yggingen) heller dårlige modningsvilkår så langt mot nord. Og importert humle koster penger. Men pors vokser vilt på myrer og våtlendte steder (og mer var det av den før den store hedeoppdyrkingen begynte i Danmark). Det er denne tradisjonen Thisted ønsker å gjenopplive med dette ølet, og en dag i året stenger de bryggeriet og sender alle ansatte ut i naturen for å plukke pors. Selve "grunnølet" i 1 Porse er et helt greit "guldøl" / lagerøl på 5,8%, som kaldlagres ekstra lenge. Det er først og fremst porstilsetningen som gjør ølet spennende.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk gressaktig, søtlig og urteaktig aroma.
Bra og fyldig "pilsner"-smak, med distinkte urteaktige toner av pors. Bitter ettersmak. Gode greier!

Nøgne Ø Python Pilsner

Pasted Graphic 3

Du hellige fred! Nå har bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad "gått bananas" med et merkelig hybrid-øl, som de kaller Python Pilsner. Å påstå at ølet smaker "helt python" ville være en betydelig overdrivelse, men meningene blant de som har smakt Python er sterkt sprikende, fra lovprisning til slakt. Ølet er gjæret med champagnegjær, og med en alkoholstyrke på 9,5% er det et drøyt stykke å kalle Python en "pilsner" (selv etter amerikanernes nyoppfunne og misvisende "Imperial Pilsener"-begrep). Men har man først fått frekkhetens nådegave, går mye an.
Disig gylden farge på ølet, noe bunnfall i flasken. Et svært beskjedent hvitt skum.
Uvanlig aroma, gressaktig humle blandet med søtlige florale og fruktige toner, og rå alkohol.
Smaken er søt (for søt, mener noen) og sukkeraktig, med gressaktig humle (37 IBU) og rikelig med alkohol. Hva nå enn Nøgne Ø har tenkt å utrette med dette ølet (og jeg har en sterk mistanke om at det aner de ikke selv en gang), så er det høyst diskutabelt om de har lykkes. Jøss da,
Python er er drikkelig (det er tross alt Nøgne Ø vi snakker om her), men virker nokså ubalansert på Cardinals testlaborant, som mener at Nøgne Ø har mange bedre øl enn dette. Men prøv den selv, og gjør deg opp din egen mening. Kanskje hører du til gruppen som løfter begeistringens fane høyest?

 (50 cl flaske, 9,5%)

Flying Dog Under Dog Atlantic Lager

UNDER_DOG_ATLANTIC_LAGER_20120806-145030

Maryland-bryggeriet Flying Dog er allerede veletablert på Cardinal med sine smaksrike ales, nå kommer de også med et lyst lagerøl med pils-styrke, Under Dog Atlantic Lager. Ikke uventet har ølet mer humle enn den norske gjennomsnittspilsen ... 
Gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig (sitrusaktig) humle, også hint av honning og høy.
Den temmelig tørre smaken er velhumlet gjennom det hele, med munnfølelse som forventet av et 4,7% lagerøl. Bitter avslutning. Kanskje ikke så veldig kompleks, men vil appellere til alle som liker en velhumlet pils.

Flensburger Gold

gold_flasche

Flensburger Brauerei (Tysklands nordligste bryggeri) er mest kjent for sin relativt velhumlede Pilsener og sin friske Weizen, vi har importert dem begge på både fat og flaske (+ noe Dunkel på flaske). Når vi også tok med noen flasker Flensburger Gold på lasset, var det med et klart siktemål om å tilby et alternativ til målgruppen som ellers helst drikker Amstel Pulse, amerikansk Budweiser eller Miller, evt. meksikanske Corona eller Sol. Og det har vi klart, verken mer eller mindre. Som de andre ølene fra Flensburg kommer også Gold på 33 cl flasker med gammeldags patentkork.
Meget blek gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Temmelig sterk søtlig aroma med gressaktige toner, hint av sukkertøy.
Myk og mild smak, litt maltsødme, knapt noen humlebitterhet i det hele tatt. Så er der ikke noen ubehagelig bismak heller, om
noen frykter det. Flensburger Gold vil oppfattes av målgruppen som et bra og lettdrikkelig øl. Noen av våre gjester liker bare ikke mye humlebitterhet, og det skal vi respektere. De mer ihuga ølgeek’ene kan med fordel stå over Flensburger Gold, og heller satse på de tre andre ølene fra dette bryggeriet.
 

Flensburger Pilsener

FlensburgerPilsener

Flensburger Brauerei holder til i Tysklands nordligste by, hvor ca. 40% av befolkningen fortsatt er dansktalende og kaller byen Flensborg. Flensburger Pilsener er deres bestselger - vi har den både på fat og flaske, som eneste pub i Norge. Flensburger-ølene (ganske enkelt "Flens" blant venner) fikk et salgsmessig oppsving da den populære tegnefilmfiguren Werner hadde "Flens" som sitt favorittøl. Bryggeriets fremste reklameslagord er simpelthen "Plop!" - lyden som oppstår hver gang en flaske med den gode gammeldagse patentkorken åpnes.
Meget lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av urteaktig og gressaktig tysk humle, også noen fruktige toner, et hint av honning.
Smaken er "crisp" og ikke for søt, anstendig tysk humle gjennom det hele, rimelig bitter avslutning. En pils i typisk nordtysk stil, meget forfriskende. 

Nynäshamns Pickla Pils

bouteille-biere-pickla_pils

Vi har lenge ønsket oss flere gode svenske øl i utvalget, og tror vi kan love at det vil dukke opp flere etterhvert. Nynäshamns Ångbryggeri er et av de beste svenske håndverksbryggeriene, og deres Pickla Pils er et eksempel på at selv en vanlig øltype som pils blir bedre når den brygges med entusiasme og kjærlighet. Navnet Pickla kommer fra den lille øyen Sandskär, som på folkemunne kalles Pickla Hej! – uvisst av hvilken grunn (det overlater vi til din egen skitne fantasi). Men det lokale Ölsällskapet HBK holdt i sin tid noen legendariske fester der.
Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
God urte- og blomsteraktig aroma av tsjekkisk Saaz-humle, som er brukt som enehumle (i liberale mengder) i dette ølet, noen toner av støv og korn også (malttypene er pilsnermalt og ørlite karamellmalt).
Smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele, men er ikke for bitter. Fint balansert mot moderate toner av malt i bakgrunnen, ikke for søt heller. Særdeles drikkelig og forfriskende. Dette er en av de aller beste pilsnerne vi har inne for øyeblikket.

Berentsens Rogalands Pils

berentsens_rogalands_pils

Berentsens Brygghus i Egersund har holdt en bra kvalitet på ølene sine helt siden de begynte å brygge, og Rogalands Pils er bestselgeren deres.
Gylden farge på ølet, kan ha noe kjøletåke. Høyt og varig hvitt skum.
Moderat og middels søtlig aroma av pilsnermalt og blomsteraktig humle, hint av honning.
Smaken er frisk, ren og ganske «crisp», litt mindre sødme enn i en del andre norske pils. Moderat humle – vil du ha mer humle, er vår spesialbestilte Happy Hoppy fra samme bryggeri et bedre valg.
 

Arendals Pils

arendals

Arendals Bryggeri er Norges nest eldste bryggeri som fortsatt er i drift (bare Aass Bryggeri i Drammen er eldre). Bryggeriet var i flere år heleid av Ringnes, men etter at Ringnes tabbet seg ut ved å nedlegge Tou Bryggeri i Stavanger, valgte de å ikke gjenta feilen i Arendal. De overlot derfor aksjemajoriteten til de ansatte og Arendal Kommune, og beholdt bare selv en mindre aksjepost. Men det er fortsatt Ringnes som står for distribusjonen av ølene – og det dreier seg først og fremst om Arendals Pils.  Denne pilsen har mange et kjærlighetsforhold til, og er villige til å sverge på at ingenting i verden overgår en kald arendalspils og en pose nyinnkjøpte reker, når man ligger med tresnekka fortøyd i Pollen i Arendal en varm sommerdag.
Vi må jo da selvfølgelig ha den på programmet vi også – her er Sigmunds nøkterne smaksnotater:
Lys gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Floral / blomsteraktig og søtlig aroma.
Smaken er søtlig med noe malt og frukt, uten ubehagelige sidetoner, mens bitterheten er ganske moderat. Forresten kunne jeg vel ha skrevet hva jeg ville her – for «fansen» er dette uansett sommerølet framfor noen, og slik vil det nok være i fremtiden også!

CB Pilsner

Cardinal Stavanger

CB (Christianssands Bryggeri) ble grunnlagt i 1859, og tapper fortsatt vannet til bryggingen fra sin egen artesiske kilde. Nå har de i mange år vært en del av Hansa-Borg-gruppen, men får ihvertfall lov å bestå som eget bryggeri. Ølene deres, inkludert deres bestselgende Pilsner, hevder de er «brygget på kjærlighet og kildevann». Nå vil nok enkelte onde tunger påstå at de med fordel kunne ha brukt enda mer kjærlighet og litt mindre kildevann – men vi nekter å snakke stygt om CB-pilsen, den har berget livet til mange rogalendinger som har vært på ferie på Sørlandet (en landsdel hvor de faktisk fra tid til annen har noe som minner om sommer).
Blekgul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Moderat men ganske frisk aroma, med noen fruktige toner.
Smaken er relativt «crisp» og frisk med en moderat sødme, den moderate humlen kunne vi gjerne hatt mer av, men den er da merkbar. Og jo, vi vet at CB har «sommerøl» (som vi ikke tar inn) også – men for oss er det den vanlige pilsen deres som er «sommerølet» for oss som liker oss i Vest-Agder – hele året.

Nordlands Pils

nordlands

Ringnes-konsernet har forlengst lagt ned all produksjon ved Nordlandsbryggeriet i Bodø, men later som det eksisterer ennå. Nordlands Pils blir nå brygget hos E.C. Dahls i Trondheim, og det bryggeriet tør neppe Ringnes legge ned – da gjør nok trønderne opprør. Men der er fortsatt folk som spør etter Nordlands Pils på Cardinal, og da skal de få den.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma med florale / blomsteraktige og urteaktige toner.
Smaken er middels søt, kanskje litt FOR søt for en pils. Den er likevel ganske forfriskende når den er kald, men bitterheten er liten.
 

Mythos

1_Mythos_lager_bottle_330ml

Klassisk gresk mytologi er som kjent heftige saker - og en ganske særegen og langt mer moderne "myte" har spredd seg blant nordiske Hellas-farere: nemlig at ølet Mythos er den beste pilsen du får i Hellas (med mulig unntak av et par bryggeripuber), og at turistene drømmer om Mythos etter å ha vendt tilbake til det kalde nord. Jeg likte Mythos i Hellas jeg også, uten at jeg nødvendigvis anså det påkrevet for grekerne å eksportere den. Men nå er ølet på plass i Norge også, og vi følger naturligvis opp. I Norge er alkoholstyrken 4,7% for å tilpasse seg våre regler for salg i dagligvarebutikker, i Hellas er den 5%. Men jeg tviler litt på om særlig mange kommer til å merke forskjellen ...
Krystallklar lys gylden farge på ølet, med bra skum.
Moderat men frisk aroma med preg av nyslått gress.
Smaken er ganske "ren" (ingen ubehagelige sidenoter) med en ganske moderat maltsødme og anstendig humle i avslutningen. En OK pils, rett og slett - aller best når det er varmt i været. Det er lov å drikke den også for folk som aldri har vært i Hellas!

Staropramen Premium

staropramen1_large

Tsjekkerne vil vel ikke kalle dette en pilsner siden den ikke er brygget i byen Plzen (de er nøye på slikt), men for meg er det en pils så god som noen. Staropramen-bryggeriet ligger i Praha, og har sine røtter tilbake til 1869 (Staropramen ble registrert som varemerke i 1913). Bryggeriet hadde sine gyldne år på 1930-tallet, men så førte krig og etterfølgende kommunisme til vanskeligere tider. Fra 1999 ble imidlertid Staropramen-merket relansert med full tyngde, og bryggeriet er igjen et av de største i Tsjekkia.
Lys gylden farge på ølet, med et bra og varig hvitt kum.
Deilig aroma av tsjekkisk Saaz-humle (Zatec).
Behagelig pilsnersmak, meget bra balansert, bedre ettersmak enn mange andre pilsnere. Kan trygt anbefales for alle som setter pris på en «rentsmakende» og god pils – og det er MANGE!

Brooklyn Summer Ale

80-1020532325

Noen lurer kanskje på om amerikansk brygging er «enten eller» - enten ekstremt kraftige øl, eller ekstremt tynne og smakløse. Finnes der ikke lette, upretensiøse og forfriskende øl, men som likevel har noe mer smak enn Bud Lite og slikt? Joda, Brooklyn Summer Ale er ett av flere eksempler på at slike øl finnes. Garrett Oliver og hans medarbeidere i Brooklyn Brewery ønsket med dette å lage et lett luncheon-øl i britisk stil. Malten er britisk, mens humletypene som er brukt (i svært moderat mengde, riktignok) er tyske Perle og amerikansk Cascade, Fuggle og Amarillo. Bitterheten er så lav som 18 IBU.
Gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Toner av hvitt brød, litt fruktig humle og streif av støv i både aroma og smak. Så lettdrikkelig at den er borte nesten før du har begynt!

Schwaben Bräu Original

ardinal Stavanger

Schwaben Bräu Original har vi bare fått en tilfeldig kasse av, og den blir neppe tatt inn i Ølboken nå – men entusiastene som leser Ølnyheter-siden skal selvsagt få smake! Det dreier seg om en sydtysk helles fra Stuttgart, og den kommer i den tradisjonelle 33 cl-flasken med gammeldags patentkork.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
God aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner, noen søtlige toner av malt også.
Smaken er frisk og ganske så behagelig, med anstendig humle gjennom det hele, og med merkbar maltsødme men ikke for mye. Dette er et øl som de fleste (inkl. meg) gladelig ville helle nedpå noen stykker av. Så hvem vet, hvis vi drar på snopetur med varebilen til Tyskland om en stund, så blir det kanskje med hjem noen kasser av denne også?

Alpirsbacher Klosterbräu Kleiner Mönch

alpirsbacher-klosterbrau-kleiner-monch

Kleiner Mönch (= Liten Munk) på 5,4% fra Alpirsbacher Klosterbräu  (i Alpirsbach, Baden-Württemberg) skal være en helles i sydtysk stil, men de fleste vil vel helst oppfatte den som en god pils. Dette er enda et øl som vi bare har fått en tilfeldig kasse av, så den går nok ut til entusiastene uten å bli tatt inn i Ølboken.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Frisk aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner.
«Crisp» og urteaktig smak av tysk humle, med en meget moderat maltsødme i bakgrunnen. Svært lettdrikkelig og god!

Berentsens Cardinal Happy Hoppy

Et superøl fra Cardinal og Berentsen

I pur irritasjon over det temmelig smakløse "sommerølet" som industribryggeriene pøser ut i dagligvarebutikkene i den lyse årstid, bestemte vi oss for å lage vår egen pils, så velhumlet at den får både smaksløkene og nakkehårene til å reise seg. Vi satte Berentsens Brygghus i Egersund på oppgaven, og den klarte de med glans. Happy Hoppy blir vårt tilbud både til garvede ølvenner og til de som intetanende ber om "ei øl" i tiden framover. Det siste i voksenopplæringens tjeneste, selvsagt.
Gylden (eller dypgylden, om du vil) farge på ølet, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma, urteaktige og honningaktige toner, hint av hylleblomst.
Distinkt humlepreget smak, urteaktige toner igjen, ganske tørr, noen kjeksaktige toner også, og litt frukt like før bitterheten overtar fullstendig. Laaang bitter ettersmak. Jo, dette må være Norges mest velhumlede pils. Har du vært i Tsjekkia og smakt
Svijany Rytir Bitter, får du en anelse om hva som venter deg her. God fornøyelse!

Berentsens Vårøl/Påskeøl

berentsenpaaske

Berentsens Vårøl er tilbake på våre kraner, «by popular demand». Tidligere var det kjent som Påskeøl, men vi mener at dette er et øl for hele den lange lyse våren, ikke bare påsken. Dette er et lys gyldent og ukomplisert lagerøl – noen av dere kan ha smakt det tidligere år fra pasteuriserte flasker og ment det var litt «kjedelig», men vi gjør da oppmerksom på at det er upasteuriserte fat vi har det på, og dermed får det akkurat den friskheten en såpass sart øltype trenger. Stilmessig synes vi det ligger nærmest en sydtysk helles, og det er fort gjort å føle seg hensatt til en tysk biergarten her. En slik lys og lett øltype tillater ingen bryggetekniske feil, her er der ingenting som eventuelle feil kan skjules bak. Rogalandske ølkonsumenter kan være fornøyde med at Berentsens Brygghus i Egersund har ligget på et bryggeteknisk høyt nivå helt fra starten på sin relativt korte karriere som bryggeri (riktignok etter 100 år som brusfabrikk), uten å gå gjennom en innledende periode med prøving og feiling, som tilfellet har vært med andre som forsøker seg i bransjen. Vi kommer nok til å satse på å ha minst ett Berentsens-øl på kranene i tiden framover, inkludert øl som blir spesialbrygget for oss. Følg med, følg med!
Vi takker bloggeren «Kjempetorsken» for bildet! Happy
 

Mikkeller Burger & Bun L.A. Lager

Cardinal er stedet for øl

Hva gjør en dansk gourmetkokk når han har fått en michelinstjerne for restauranten sin? Jo, han åpner en hamburgerbar! Om du synes at dette lyder som en særdeles dårlig danskevits, så betenk at herværende ølbokforfattere er ærlige sjeler, som sjelden farer med løst prat. Gourmetkokken Henrik Yde Andersen («Yde» blant venner) er virkelig mannen bak michelinstjernerestauranten Kiin Kiin – og han har også åpnet hamburgerbaren Burger & Bun i Istedgade. Dette er naturligvis ingen McDonalds-kopi, men et ambisiøst konsept hvor Yde har satt seg fore å bevise at også hamburgere kan være storartet mat, når de tilberedes nennsomt av de beste råvarer og med lekkert tilbehør. Istedgade var lenge en av Københavns mest shady adresser, men er nå i ferd med å bli like trendy som Grünerløkka har blitt i Oslo. Yde måtte selvsagt ha et eget kvalitetsøl til burgerbaren sin, og da spurte han jo sin venn Mikkel i enmannsbryggeriet Mikkeller. Mikkel har som så ofte før utført bryggingen hos De Proefbrouwerij i Belgia, men forbildet for Burger & Bun L.A. Lager er åpenbart amerikansk. Det er altså et undergjæret lagerøl, men om du synes det smaker mest som en velhumlet American Pale Ale eller en IPA, har vi all mulig respekt for det. (For det synes vi selv også!)
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt (eller svakt off-white) skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av aprikoser, sitrus og tropiske frukter, hint av furu også.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, igjen med nevnte fruktige og furunålsaktige toner, men blir aldri for bitter. Ølet er ikke søtt, men har likevel nok malt til å støtte opp om humlen. Ekstremt forfriskende og likandes!
 
 
Sigmund

Maui Bikini Blonde Lager

bikiniblonde

Det måtte jo komme – nå slår vi jaggu til med øl fra Hawaii også! Maui Brewing Company heter bryggeriet, og fra deres brede utvalg av boksøl har vi i første omgang tatt inn tre typer. Bikini Blonde Lager er deres lyseste og letteste øl, og som navnet antyder er det et øl for bikinisesongen (som på Hawaii riktignok varer hele året). Målgruppen er nok først og fremst amerikanere som er vant til øl som Budweiser, Miller og Coors – og for dem må jo dette fortone seg som et framskritt, for her er det verken tilsatt ris eller mais under bryggingen, bare 100% byggmalt. Stilmessig er det sydtysk Helles som er forbildet. Humlen er også tysk.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et høyt og varig hvitt skum.
Ganske sterk aroma av gressaktig humle, noe korn også.
Smaken er «ren» og har et anstendig nærvær av pilsnermalt og et hint av sitrus, mens humlen er meget moderat. Et typisk sommerøl!

Lindesnes Gahre Pilsner

beer_163612

Det nystartede Lindesnes Brygghus holder til i Gahre Næringspark i Norges sydligste kommune, og vi støtter selvsagt opp med å ta inn noen kasser av ølene deres. De er alle sammen «levende» øl, ufiltrerte og upasteuriserte. Noe sediment i flaskene, så her vil de fleste foretrekke å helle forsiktig. Det første ølet, Gahre Pilsner, har mye til felles med en tysk «Kellerbier» - ferskt og korttidslagret, rett fra kjelleren altså.
Søtlig og gressaktig aroma, også innslag av gjær og treverk.
Smaken har også en del sødme til å være en pils, innslag av korn / malt, gjær og tre. Bra humle i avslutningen.

Slottskällans Nelson


Fra Slottskällans Bryggeri i Uppsala kommer Nelson, som er en "single hop" nordisk lagerøl, brygget med en viktig ingrediens fra den motsatte siden av kloden, nemlig newzealandsk Nelson Sauvin humle, samt 4 typer malt (pilsnermalt, lys og mørk karamellmalt, og münchenermalt).
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av søtlig krystallmalt, karamell og appelsinmarmelade.
Moderat kullsyre i glasset. Smaken er først myk og glatt med en fin balanse mellom malten og humlen, så kommer noen "støvete" toner, umiddelbart etterfulgt av en meget skarp og nesten medisinsk bitterhet, som varer ut gjennom den lange ettersmaken. En ganske spesiell effekt av Nelson Sauvin-humlen her.

Christoffel Bier


Det nederlandske bryggeriet Sint Christoffel Bier i Roermond går sine egne veier, med løsninger som ikke alltid stemmer helt med standard-ølstilene, men som likevel ikke er særere enn at de faller i smak hos veldig mange. Flaskene med "patentkork" (bøylelukking) indikerer at de også har sansen for gamle tradisjoner og hederskronet håndverk innen bryggeribransjen..
Ølet som bare heter
Christoffel Bier (også kjent som Christoffel Blond) klassifiseres som en pils, selv om alkoholstyrken ligger på småpene 6%. Sjansen er stor for at du vil synes at dette er den beste pilsen du har smakt - hvis du har sansen for "ekte vare", da. Ølet er tre ganger utropt som "beste nederlandske flaskeøl" i pilsnerklassen.
Disig lys gylden farge, moderat skum, etterlater noe "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har gjærpreget til en blond ale og blomsterpreget (
Saaz-humle) til en böhmisk / tsjekkisk pilsner.
Smaken og ettersmaken har en distinkt humlebitterhet, toner av furunål, eucalyptus og grapefrukt. Meget god - gir mersmak. En flaske er ikke nok!

Estrella Damm Daura (glutenfri)


Daura brygges av Grupo Damm i Barcelona. Ølet er en glutenfri versjon av den vanlige Estrella Damm, og er altså tilpasset for folk med coeliaki.
Lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma, dog ikke ubehagelig, toner av frukt og mais.
Smaken er rimelig søt og fruktig, med akseptabel humle. Ikke så galt dette, må være et brukbart glutenfritt alternativ for målgruppen. Faktisk smaker den så greit at den også kan drikkes av folk som ikke er plaget av coeliaki!

Lervig/Kissmeyer PilNZer


Nok et samarbeidsprosjekt mellom byens eget Lervig Aktiebryggeri og den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer har vi fått i våre kraner - med det smått u-uttalbare navnet PilNZer. For å klarne begrepene: NZ står for New Zealand, og vi snakker altså om en pilsner i tysk stil, men med den viktige forskjellen at tysk (eller tsjekkisk, for den saks skyld) humle er erstattet med noen av de nye og spennende newzealandske humlevariantene - jeg går ut fra at Nelson Sauvin er en av dem. Siden den herværende ølbokskribent er en mega-fan av humlevariantene fra våre antipoder i sør, er det kanskje ikke rart at han er fornøyd med dette ølet. Selv verdens mest utbredte øltype, pilsneren, blir bedre med newzealandsk humle!
Vanlig lys gylden pilsnerfarge, moderat hvitt skum.
Herlig aroma av newzealandsk humle, hint av stikkelsbær og tropiske frukter.
Ganske crisp og lett i kroppen, som en pils skal være. Humlepreget smak gjennom det hele, fruktige toner, men ikke for bitter. En glimrende forfriskning!
 
(Må vi få lov å påstå at vi i år har et bedre utvalg av friske sommerøl på fat enn vi noen gang har hatt? Og at dette er ett av dem? Takk. Da sier vi det: CARDINAL HAR I ÅR ET BEDRE UTVALG AV FRISKE SOMMERØL FRA FAT ENN VI NOEN GANG HAR HATT FØR. OG DETTE ER ETT AV DEM! Takk for oppmerksomheten.)
 

Primátor Lezák 11°


En grei tsjekkisk pils får du i Primátor Ležák 11° fra Pivovar Nachod. Og 11° betegner maltinnholdet, ikke alkoholen - den er på vanlig norsk "butikkstyrke".
Gylden farge, høyt hvitt skum.
God maltpreget aroma av smørmalt (butterscotch) og honning.
Frisk og myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Smaken er bra balansert mellom malten og humlen, hint av smørmalt og honning igjen, medium bitterhet. Lettdrikkelig og forfriskende!

Lapin Kulta

Lapin Kulta

Nytt på fat for sommeren er finske Lapin Kulta (brygges nå av Heineken-eide Hartwall), som har karakteren av et øl du ville drikke på en strand i syden, heller enn i Lapplands villmark (ihvertfall ikke midt på vinteren). Altså: Dette er ganske enkelt en forfriskende sommerpils, verken mer eller mindre.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Moderat floral aroma, intet ubehagelig her.
"Crisp", ren og ganske tørr smak, men humlen er meget moderat (bare 18 EBU).
Sklir ned gjennom halsen ganske motstandsløst!

Theresianer Premium Pils

Theresianer Premium Pils

Theresianer-ølene kommer fra Antica Birreria di Trieste (Alte Brauerei Triest) 1766, i det som nå er den italienske byen Trieste, men som i flere århundrer var en del av det østerrikske keiserdømme. Selv i dag snakkes der både tysk og slovensk i byen, i tillegg til italiensk. Under keiserinne Maria Theresas æra på 1700-tallet ekspanderte byen med handelskvarteret Borgo Teresiano, og her var det altså en viss herr Lenz i 1766 fikk tillatelse til å starte byens første østerrikske bryggeri, som ganske snart tiltrakk seg noen av Wiens beste bryggere. Det nåværende bryggeriet er av langt nyere dato, men bryggerisjefen Fabrizio Zanetti og hans ansatte er stolte av de gamle bryggeritradisjonene. I første omgang har vi tatt inn to øltyper fra dette bryggeriet, men hvis disse faller i smak hos våre gjester, utelukker vi slett ikke at det kan bli flere.
Deres Premium Pils stiller i en klasse hvor konkurransen er hard, men vi synes den hevder seg meget bra. Det er en klassisk pils i den tysk-tsjekkiske tradisjon, og humletypen er Saaz.
Lys gylden farge, høyt hvitt skum med god varighet.
Bra aroma av gressaktig og floral Saazer-humle, med et hint av honning.
Smaken har også et fint nærvær av Saaz, men byr også på en godt merkbar og behagelig maltsødme. Den framstår som en velbalansert og smakfull pils, godt over gjennomsnittet for øltypen, og er meget forfriskende når den serveres kald (som den bør).

Aass Fatøl



Hvem kjenner ikke diktet Fanitullen: "I hine hårde dage / med øldrikk og svir / da hallingdølens knivblad / satt løst i hans slir" osv. Det gikk altså hardt for seg da hallingdølene festet i gammel tid, og det hjemmebryggete ølet skulle være sterkt så det forslo. I våre dager nøyer vel de fleste fra dalen seg med litt mindre utagerende festing, og Aass Bryggeri i Drammen forsyner dem med deres eget pilsnerøl med normal styrke, Halv Halling (tidligere fantes det også på helflasker, som selvfølgelig het Hel Halling).
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Beskjeden aroma, toner av korn og gress.
Smaken er lett og litt søtlig, noen fruktige og gressaktige toner. Sant å si en standard pils som ikke er oppsiktsvekkende på noen måte, men kanskje kan inspirere til et og annet hallingkast. Og i Hallingdal har ølet sin egen venneforening!
 

Aass Halv Halling



Hvem kjenner ikke diktet
Fanitullen: "I hine hårde dage / med øldrikk og svir / da hallingdølens knivblad / satt løst i hans slir" osv. Det gikk altså hardt for seg da hallingdølene festet i gammel tid, og det hjemmebryggete ølet skulle være sterkt så det forslo. I våre dager nøyer vel de fleste fra dalen seg med litt mindre utagerende festing, og Aass Bryggeri i Drammen forsyner dem med deres eget pilsnerøl med normal styrke, Halv Halling (tidligere fantes det også på helflasker, som selvfølgelig het Hel Halling).
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Beskjeden aroma, toner av korn og gress.
Smaken er lett og litt søtlig, noen fruktige og gressaktige toner. Sant å si en standard pils som ikke er oppsiktsvekkende på noen måte, men kanskje kan inspirere til et og annet hallingkast. Og i Hallingdal har ølet sin egen venneforening!
 

Mikkeller Czechet Pilsner



Den danske fantombryggeren Mikkeller har satt seg fore å vise at selv en "standard" øltype som pils går det an å brygge bedre enn hva industribryggeriene vanligvis gjør. Selve bruggingen har han gjort på De Proefbrouwerij i Belgia. Czechet Pilsner er naturlig nok brygget med den tsjekkiske humletypen Saaz, men lener seg også tungt mot de tyske humletypene som er brukt: Hallertauer Mittelfrüh, Spalt og Tettnanger.
Gylden farge, disig mot slutten av flasken (ølet er ufiltrert), høyt og varig hvitt skum.
God aroma av blomsteraktig og urteaktig humle.
Smaken er definitivt på den humlepregete siden, men der er også nok maltsødme til å bakke den opp. Urteaktig karakter, noen honningaktige toner også. God bitterhet i avslutningen, men ikke for mye.
Jo, dette er så avgjort en pils godt over gjennomsnittet!

Bohemia Clásica (Mexico)



Endelig har vi fått inn en lys lagerøl fra Mexico med mer smak enn Corona og Sol! Det er bryggerigruppen FEMSA som står bak Bohemia Clásica. Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med en andel mais og ris, samt tilsatt ascorbinsyre (vitamin C) som antioksidant.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et moderat hvitt skum.
"Støvet" og nokså nøytral aroma, et hint av mais.
Smaken har akseptabelt med humle, og er ikke for søt. Kan derfor trygt drikkes uten limebåt i flasketuten - men vil du ha limebåten, skal du få den!

Bohemia Regent Kníze



Gylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av gressaktig humle.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Rimelig velbalansert smak, ikke for søt, alkoholen er ikke påtrengende, bra humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.
 

Bohemia Regent Petra Voka Polomatvé



Kobberfarget øl, moderat skum, svakt off-white.
Moderat men god aroma, hint av brunt brød og karamell.
Myk munnfølelse. Velbalansert smak, maltpreget med noe karamell, men ikke for søt. Moderat humle i avslutningen. Behagelig å drikke.
 

Primátor Polotmavý 13



Dette er en tsjekkisk lager i "wiener-stil". 13 betegner maltinnholdet, ikke alkoholstyrken (som er 5,5%).

Rav farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk aroma av smørmalt og karamell.
Frisk og myk munnfølelse, akkurat det riktige kullsyrenivået i glasset. Smaken har også smørmalt (kanskje for mye) og karamell. Noe humle i avslutningen.

Primátor Premium Lager



Gylden farge, høyt og varig hvitt skum.

Moderat "støvet" aroma, toner av høy.
Frisk og myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Middels søt smak, hint av honning og smørmalt, moderat bitterhet. Meget lettdrikkelig, men kanskje ikke eksepsjonell

Bohemia Regent Prezident



Gylden farge, moderat hvitt skum.

Søtlig maltpreget aroma, også sterke toner av floral humle, honningaktige toner.
Ganske fyldig og søt maltpreget smak, med middels bitter humle i avslutningen.

Bohemia Regent Svetlý Lezák 12


Søker du på internett er det ymse å finne om dette bryggeriet.. Ikke allt er like logisk. De har en egen side (site) om en nylig avholdt aksjehandel mellom et par brødre..
De har som tidligere nevnt holdt det gående i bryggeri bransjen siden 1379 midt i sentrum av Trebon, i Tsjekkia, og har foruten sin virksomhet i hjemlandet, 170 puber i nord vest England og i Wales.
Ølet har gylden farge og høyt til moderat hvitt skum.

Aroma av "støvet" pilsnermalt og floral humle med honningaktige toner, et hint av karamell også.
Smaken har en bra balanse mellom søtlig malt, honningaktige toner og bitter humle i avslutningen. En OK pils.
 

Bohemia Regent Super Výcepní Svetlé Pivo 11



Enda en god tsjekkisk pils fra Bohemia Regent i Trebon! Denne er på 4,6%, og kan dermed forventes å dukke opp i norske dagligvarebutikker (tallet 11 er en tsjekkisk betegnelse på maltinnholdet, ikke alkoholinnholdet!).
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har honningaktige og florale toner av Saaz-humle, også pilsnermalten kjennes.
Smaken har en rimelig bra balanse mellom malt og humle, noe sødme men ikke for mye, bra bitterhet i avslutningen.
Ganske enkelt en respektabel pils - slik bare(?) tsjekkerne kan gjøre det!
 

Duff Beer

Cardinal Stavanger


Hvis du overhodet ikke har fulgt med på tegnefilmserien
The Simpsons, er der kanskje ikke noe poeng i å bestille dette ølet. Fansen vil imidlertid vite at (det opprinnelig fiktive) Duff Beer er Homer Simpsons favorittøl, og medvirkende til det berømte utsagnet: " Ah, BEER - the cause of - and solution to - all my problems!". Det Duff Beer som vi får på Cardinal nå (brygget i forståelse med rettighetsinnehaverne) er kontraktbrygget i Tyskland av Eschweger Klosterbrauerei.
Krystallklar og ekstremt lys gul farge, bra hvitt skum.
Kornaktig aroma av uhumlet pilsnervørter og kokte grønnsaker.
Myk munnfølelse. Søtlig og sukkeraktig smak, knapt noen bitterhet. Særdeles lettdrikkelig. Og som Homer Simpson sier, med referanse til Shakespeare: "Two beer or not two beer - that's the question!"

Bildet over krediteres Kim Hvalby Larsen
www.ngcnorway.com
 

Williams Ceilidh



Skotske Williams Brothers har mange spennende og særpregede øl, men med Ceilidh har de gått i motsatt retning, og rett og slett brygget en vanlig pils for folk som foretrekker slikt, uansett hvor mange gode ales de ellers blir tilbudt. Ceilidh er for øvrig den gæliske betegnelsen for en stor fest som omfatter folkemusikk og dans.
Blekgul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma, toner av blomster, noe frukt og sukkertøy.
Smaken er kanskje noe søtere en gjennomsnittspilsen, med toner av maltsukker og sukkertøy, hint av honning. Altså mer maltpreg, og ikke så "crisp" som f.eks. tysk pils. En ganske moderat humlebitterhet i avslutningen (riktignok mer enn i "nøytrale" industripils), men fortsatt med en viss sødme i behold. En "snill" øl for vanlige pilsdrikkere - no more, no less.
 

Mack Gullmack



Tidligere var dette ølet bare kjent som Mack Gull, og før den tid som Mack Export. Nå kommer det altså i ny design på halvlitersflasker som Mack GullMack. Alkoholprosenten er fortsatt 6,5%. Det er et lyst lagerøl i tradisjonen fra tysk "heller Bock" og dansk "guldøl".
Lys gul farge på ølet (lysere enn før?), høyt til moderat hvitt skum.
Aroma av gressaktig humle og søtlig malt.
Smaken er temmelig søt, med bare så vidt tilstrekkelig humle til å balansere sødmen. Alkoholen er merkbar men ikke overveldende. Dette er et upretensiøst øl, som smaker utmerket med enkelt matfølge som chilinøtter o.l.
 

Southern Tier Farmer´s Tan Imperial Pale Lager



Kvalitetsbryggeriet
Southern Tier i Lakewod, New York, imponerer oss stadig. Men når de nå slår til med en gylden lagerøl på 9%, må vi innrømme at vi fryktet et øl som var kjedeligere enn normalt. Men der tok vi altså feil! Farmer's Tan Imperial Pale Lager er en velfortjent hyllest til bøndene, som fra de tidligste tider dyrket bygg og hvete til øl og brød, og i sitt daglige strev under solen pådro seg en viss solbrenthet - "the farmer's tan". Kanskje greit å huske på at også i dag er hovedingrediensene i øl rene jordbruksprodukter. I dette ølet er det brukt 2-raders pale malt, europeisk pilsnermalt og hvetemalt. Humletypene i bryggerkjelen er Magnum og Mount Hood, og ølet er også tørrhumlet med Santium, Sterling og Mount Hood.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Sterk og herlig aroma av amerikansk humle, også toner av appelsinmarmelade.
Smaken er meget humlepreget men ikke ekstrem, med hint av furunåler, på en bakgrunn av søt malt med hint av appelsinmarmelade og noe karamell. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
 
 

Brooklyn Lager

Cardinal Stavanger

Brooklyn Brewery ligger altså i den bydelen i New York hvor norske innvandrere utgjorde en betydelig koloni i mange år. Før forbudstiden i USA var Brooklyn også "bryggerihovedstaden" på østkysten, med mange tyske bryggere som hadde søkt lykken "over there". Brooklyn Brewery er nok av nyere dato (fra 1987), men deres storselger Brooklyn Lager er likevel basert på en oppskrift fra før førbudstiden, dengang storbryggeriene ennå brygget lagerøl basert på europeiske bryggeritradisjoner, med skikkelig smak. Ikke noe Bud Lite den gangen, nei.
Dypgylden til rav farge på ølet, bra skum.
Meget god søtlig aroma av blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken har en fin fylde og behagelig restsødme, toner av malt, toffee, nøtter og "støvet" humle. Bra humlebitterhet i avslutningen.
Ikke vanskelig å forstå at dette ølet på få år ble en storselger i New York!
 

Lervig Northwestern Premium Lager

Lervig Northwestern Premium Lager

Lervig Northwestern Premium Lager har "Northwestern"-navnet sitt fra det nordvestre USA (Oregon og staten Washington) hvor man dyrker de tre humletypene som er benyttet, Chinook, Amarillo og Citra. Ølet er ufiltrert og upasteurisert for maksimal aroma og smak, og du får det bare fra fat - og bare på Cardinal! Er det rart vi er stolte? Dette ølet utroper vi nemlig, uten forbehold, som Norges beste gyldne lagerøl. Og det er ikke tull engang! Hovedæren for det vellykkede resultatet har Lervigs nye amerikanske brygger, Mike Murphy.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med moderat hvitt skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, solbær / solbærblader, hint av honning, med et balansert innslag av pilsnermalt og krystallmalt.
Middels fyldig munnfølelse, ikke for tung. Smaken er forholdsvis "crisp" og tørr, med et distinkt humlepreg gjennom det hele. Og humlesmaken her dreier seg ikke bare om bitterhet (som jo er solid nok, perfekt balansert mot malten) - her er der også toner av sitrus / grapefrukt og furunål / harpiks.
Til stavangerpatriotene sier vi bare: slutt å sutre over nedleggelsen av Tou. Byen har nemlig nå et bryggeri som er i stand til å levere øl helt i norsktoppen!

Pausa Cafè P.I.L.S

Cardinal Stavanger

Det lille italienske bryggeriet Pausa Café (som også selger kaffe og kakao) i Fiat-byen Torino har laget et nokså uortodokst pilsnerøl med sin P.I.L.S. Ølet har vært lagret på eikefat i 10 uker, uten at det har noe voldsomt eikepreg i smaken av den grunn. Vinmonopolet lanserte egentlig ølet i julislippet, men trakk det tilbake - sannsynligvis fordi den alkoholstyrken som står på etiketten (4,8%) er litt høyere enn den virkelige, og ølet vil derfor kanskje dukke opp i velassorterte dagligvarebutikker. Det vil tiden vise ...
Gylden farge på ølet. minimalt hvitt skum.
God aroma av tsjekkisk Saaz-humle, med blomsteraktige, fruktige og urteaktige toner.
Minimal kullsyre i glasset (kullsyrenivået kan variere fra flaske til flaske). Smaken er meget søt til å være en pilsner, her er det toner av frukter og urter, med en bra humlebitterhet i avslutningen.
 

Saigon Export

Cardinal Stavanger

Med Saigon Export introduserer vi det første vietnamesiske ølet på Cardinal - ikke uventet er det et lyst lagerøl det dreier seg om, og noe ris har gått med i bryggingen. For holdbarhetens skyld er det også tilsatt litt ascorbinsyre (vitamin C) og papain (papaya proteinase I).
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Moderat aroma av mais og ris, slett ikke ubehagelig.
Smaken er forfriskende som et lyst lagerøl skal være, brukbart med humle. Et visst preg av alkohol, til tross for den moderate alkoholstyrken.
På din reise "jorden rundt på 80 øl" (eller noe slikt) må du nok innom Vietnam også ...
 

Nøgne Ø "Pils"

Nøgne Ø

Da det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad startet opp, var målsettingen klar på at man bare skulle brygge overgjærete øl (ales og stouts), og overlate lagerølmarkedet til andre. Men da Nøgne Ø drev uteserveringen i Gjestehavna i Arendal i fjor sommer, hvor de bare serverte sine egne øl, var der høylydte protester fra Arendalspilsens Venner på at man ikke fikk pils der! Øl fra nabobyen Grimstad holdt ikke for Arendalspatriotene. Dermed kom Nøgne Ø på idéen om at de skulle brygge sin egen velhumlete pils, som kunne serveres side ved side med Arendalspils i Gjestehavna, så folk fikk sammenligne. Dermed ble Nøgne Ø Pils en realitet, men bare på fat. Det meste konsumeres i Gjestehavna, men Cardinal og noen få andre puber har også fått et begrenset antall fat. Tilhengerne av Nøgne Øs overgjærete øl kan imidlertid puste lettet ut: pilsen er mer som et eksperiment å regne, og hovedsatsingen kommer fortsatt til å være overgjæret!
Disig gylden farge på ølet, lavt skum.
Aromaen har moderate toner av pilsnermalt og floral humle.
Kullsyrenivå i glasset som for en "vanlig" pils. Smaken har en distinkt humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Lang og bitter ettersmak. Noen vil kanskje si at der ikke er så mye sødme til å balansere bitterheten, men dette er nå først og fremst ment som en tørsteslukkende og nokså "tørr" pils, og bedre enn de fleste av sine mer "industrielle" konkurrenter er den jo.
 

Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei



Folk som lider av
coeliaki trenger et glutenfritt øl - men de glutenfrie vi har hatt inne tidligere (brygget på afrikanske frøsorter) har solgt dårlig, smaken har nok vært litt spesiell. Nå kan vi imidlertid glede alle med Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei, som i motsetning til de andre smaker som en alminnelig god pils, og gjerne nytes av hvemsomhelst. Den er da også brygget på vanlig byggmalt, hvor glutenet er fjernet gjennom en spesiell prosess som ikke går ut over smaken.
Krystallklar lys gylden farge, moderat hvitt skum.
Litt søtlig aroma med noe fruktig humle.
Smaken er virkelig overraskende lik den vanlige Neumarkter Lammsbräu Zzzisch Edel-Pils (som vi også har), den er "crisp" og ren med bra humle i avslutningen.
 

Kingfisher Premium Lager

Cardinal Stavanger


Kingfisher Premium Lager
er et indisk lyst lagerøl, som produseres på lisens hos Shepherd Neame i England. Selges mye på indiske restauranter i Europa.
Som andre indiske øl er det primært tiltenkt som en tørsteslukker ved siden av en hot curry - eller nårsomhelst ellers man føler behov for å bli forfrisket.
Grønn flaske med en pen isfugl på etiketten. Lys gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Heineken-lignende aroma, ganske frisk.
Mild smak med et hint av bitterhet, ikke noe oppsiktsvekkende her.
En grei forfriskning - verken mer eller mindre.

Salitos Cerveza

Cardinal Stavanger


Salitos Cerveza
har et "meksikansk" image, men brygges hos Krombacher i Kreuztal, Tyskland.
Klar flaske. Krystallklar lys gul farge på ølet, høyt til moderat skum.
Søtlig aroma med en viss friskhet, toner av sitrus.

Myk munnfølelse. Smaken er nokså søt med et hint av sitrus, minimal bitterhet. Bør serveres kald.
En grei tørsteslukker på en varm dag, for deg som ellers ville ha bestilt en Corona eller Sol.

Tuborg Lime Cut

Cardinal Limelight


Tuborg Lime Cut
er Carlsberg-konsernets siste "nyvinning".
Klar flaske med trekk-av kapsel.
Ekstremt lys og krystallklar gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Svak aroma med hint av pilsnermalt og kunstig lime-aromatilsetning.
Søtlig og litt sukkeraktig smak med toner av kunstig "lime" igjen - og ingenting annet. Ingen bitterhet, eller andre indikasjoner på at dette faktisk er et øl.
Målgruppen for dette ølet er folk som vanligvis vil foretrekke en Corona med lime-båt i flasketuten, eller (hvis det skal være alkoholfritt) Farris med lime-smak. Alle skal få sitt på Cardinal, vi er ikke vanskelige sånn! Folk som virkelig LIKER øl, har sannsynligvis ikke giddet lese så langt som dette engang.
 

Mikkeller The American Dream

Cardinal Stavanger


Den danske fantombryggeren
Mikkeller har med The American Dream skapt en pilsner som har humlepreget til en American pale ale, eller kanskje en IPA. Ølet har han brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er et "levende" øl, med noe sediment i flasken.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av tropiske frukter og furu.
Smaken har også et distinkt preg av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Ganske lett i kroppen og tørr.
Et lettdrikkelig og nydelig øl - en utvidelse av "pils"-begrepet som du vil sette pris på!
 

Tipopils



Tipopils kommer fra Birrificio Italiano - Italia er da også et av de mest spennende "nye" øllandene i Europa. Seriøse mennesker mener at dette er verdens beste pils - og vi skal ikke motsi dem. Det er ihvertfall den beste pilsen du får på Cardinal! Vel å merke er der ikke noe "spesielt" fiksfakseri med den - den er som navnet sier en "typeriktig" pils i klassisk tysk stil, og som sådan lett gjenkjennelig, den er bare så veldig godt brygget (med infusjonsmesking og lang primærgjæring, etterfulgt av 2 ukers modning). At den er upasteurisert bidrar også til den fine aromaen og smaken.
Meget lys gul farge, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av blomsteraktig, urteaktig og fruktig humle.
Smaken er "crisp" og frisk med en moderat sødme, og selvsagt rikelig med urteaktig og floral humle gjennom det hele. Fin bitterhet i avslutningen.
En kvalitetspils, altså. Vårt budskap til all verdens industribryggere: Smak Tipopils, og lær av det!

Jacobsen Extra



"Husbryggeriet Jacobsen" er Carlsbergs eget "mikrobryggeri" (ikke så helt "mikro" likevel), lokalisert i de historiske bryggerilokalene til Carlsbergs grunnlegger I.C. Jacobsen, i Valby i København. Jacobsen Extra er en helt grei pils, verken mer eller mindre. I Danmark er den 5,5%, i Norge må vi nøye oss med en utvannet versjon på 4,5%.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Aromaen har moderate toner av malt og støv.
Smaken har et akseptabelt nærvær av malt, men der er kanskje ikke så mye "extra" over humlemengdene som er brukt. Der er likevel en grei bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Bør serveres ganske kjølig for å beholde sitt friske preg.
 
39/77 4,5%

BrewDog 77 Lager


De amerikansk-inspirerte skottene i BrewDog Brewery er mest kjent for sine kompromissløse ales, men med sin 77 Lager understreker de at heller ikke gyldne lagerøl trenger å være kjedelige. En "artisan rebel pilsner" kaller de produktet sitt, og "opprøret" består vel først og fremst i at de bruker amerikansk humle (mest Motoeka Amarillo) og britisk malt i noe som ellers er en europeisk kontinental standardøltype. De bruker hel humle (ikke pellets eller ekstrakt), i liberale mengder. Malttypene er altså noe mørkere enn vanlig pilsnermalt, det er britisk pale malt for det meste, men også litt karamellmalt og münchenermalt.
Gylden farge på ølet, med et moderat hvitt skum. Moderat kullsyre i glasset, noe som gir en myk munnfølelse.
Behagelig aroma av fruktig og gressaktig humle, toner av grapefrukt.
Frisk og saftig smak med fruktig humle, toner av sitrus, som ender i et formidabelt utbrudd av bitterhet. Humlebitterheten varer inn gjennom den lange ettersmaken.
Et strålende lagerøl, en "pils" av en klasse som du neppe har borti tidligere!

55/94 4,9%

 

Baltika No 7 Eksportnoe


Mer russisk lagerøl her, fra Carlsberg-eide Baltika i St. Petersburg.
Meget lys gul farge på ølet, med et bra hvitt skum.
Søtlig fruktig og gressaktig aroma.
Smaken er svært søt til å være et lyst lagerøl, med fruktig preg og lav bitterhet.
Ikke noe å satse på for virkelige ølvenner.

zzzzzzzZZZZzzZzz

 

Dos Equis



Dos Equis betyr to kryss, og to kryss preger etiketten. Ølet brygges i to varianter, hvorav Wienertypen er den minst populære, og var den som ble importert til Norge for ikke så mange år siden. Jeg har i det siste ikke sett denne tilgjengelig, hverken hos våre grossister eller andre steder. Den lysere «pilsnertypen» som er storselgeren i hjemmemarkedet har gjort bryggeriet til Mexicos største bryggeri. Cerecceria Cuauhtémoc i Monterrey ble grunnlagt i 1890 av spanjolene Isaac Herón og José Calderón, og deres første øl het Carta Blanca, et sprudlende øl med naturkork. Dos Equis er fyldigere enn mange lagerøl, mørkt ravfarget med en søt, fruktig maltsmak med sjokoladeaktige overtoner.

5/46 4,5%

Rolling Rock



Rolling Rock var et av pioner-importølene i Norge, og en periode var dette ølet å finne på de fleste utesteder i stavanger. Blandt annet på Underground var dette en av våre storselgere.
Latrobe Brewing Company ble grunnlagt i 1893 i den lille byen Latrobe ved foten av Allegheny Mountains i Pnesylvania. Det første ølet var lagerøl avtysk type. Bryggeriet ble som så mange andre stengt under forbudstiden i flere år, men ble etterpå kjøpt av fem Tito brødre. Disse utviklet et nytt konsept der de forsøkte å møte den nye trenden blandt øldrikkerne, og slik oppstod Rolling Rock, oppkallt etter den fossen som renner gjennom et grusområde i nærheten, og forsyner bryggeriet med vann.
Ølet har en humlepreget aroma, mens smaken er mest preget av maltsødme. Frisk tørsteslukker.

4/38 4,5%

Moosehead Lager



Moosehead bryggeriet ligger i Saint John, New Brunnswick, og fører sine røtter tilbake til 1867 da det ble startet av Susannah og John James Dunn Oland. Moosehead Lager blir brygget på en blanding av kanadisk kornmalt, to humlesorter for å balansere aroma og bitterhet samt friskt vann fra den nærliggende innsjøen Spruce Lake. Ølet lagres i 28 dager før tapping. Det er en myk pilsnertype med en typisk ren smak, og god balanse mellom maltsødme og humlebitterhet. Moosehead var ett av de første utenlandske ølene på det norske markedet, men er nå borte.

8/69 5%

Labatt Ice



Dette ølet ble lansert i 1993, og var da verdens første «Ice», som er betegnelsen på en fryseprosess påtenkt av Belsebub, der en forsøker å fjerne så mye smak og aroma fra ølet som mulig, samtidig som alkoholprosenten øker. En får således det perfekte russeølet. For de som ikke liker øl i noen form, og er midlertidig lei av rødbrus, kan dette sikkert være et greit avbrekk. Vi hadde inne en kasse av dette «ølet» sent på 90 tallet til et godt stykke ut i neste årtusen, så drøyt var det jo. Se i nåde til dem.
For å toppe det hele har bryggeriet senere klekket ut dette ølets blonde veninne Labatt Maximum Ice.

3/34 5,6%

Mack Fluid Fine Lager


Mack Fluid Fine Lager er brygget med økologiske ingredienser, og kommer på en klar "slimline" flaske.
Krystallklart blekgult øl med store bobler og et bra hvitt skum.
Søtlig aroma, fruktig først, så blir bare noen toner av mais og korn igjen.
Betydelig kullsyre i munnfølelsen. Søtlig smak, noen toner av malt, minimal bitterhet. Lettdrikkelig og lite krevende.
 

Union Pilsner


Det nye Union Bryggeri i Skien satser "mainstream" med en pils - og det gjør de sannelig ikke dårlig!
Lys gylden farge, moderat men varig hvitt skum.
Moderat søtlig aroma, toner av gress og korn.
Smaken er ganske frisk og fruktig, noe sødme men ikke overdrevet, myk munnfølelse, med en merkbar humlebitterhet i avslutningen.
Absolutt ikke den kjedeligste pilsen på markedet dette her.. Men noen fler innkjøp av denne blir det ikke på oss.

8/9 4,7%

 

Carlton Cold Filtered


Carlton Cold Filtered er altså et kaldfiltrert lyst lagerøl, noe som forsåvidt ikke er så veldig oppsiktsvekkende.Fargen på ølet er krystallklar lys gylden, med et bra og varig skum. Moderat fruktig aroma, toner av sukkertøy og sitrus. Frisk munnfølelse. Smaken har en moderat sødme med noen fruktige toner, lite humle og dermed liten bitterhet. Svært lettdrikkelig, er vel det beste vi kan si om dette.... Men det er jo Gøy saft og!

0/5 4%

Baltika no 5 Zolotoe (Gold)

baltika5

Baltika no 5 Zolotoe (Gold) fra St.Petersburg er dette store bryggeriets svar på Corona og Sol, samt mange europeiske “gold” og “Ice” øl, brygget siden 2002, altså før Carlsberg overtok..
Det er brygget med en blanding av lys og karamell malt, og mais. Foruten den typeriktige helt lyse og klare fargen, gir dette også en meget lys og luftig smak med liten aroma. Det hvite skummet holder like godt som “vi skal fylle vann i bassengene”. Bitterheten er meget moderat, og så også karbondioksidgehalten. Totalt sett er dette en lager for de varme støvete dager, da det gjelder å få lesket strupen uten å uroe noen løker av den grunn.

6/50 5,3%

Ølfabrikken Pilsner


Ølfabrikken Pilsner komer som en bør skjønne fra Danmark og dette er rett og slett en god pils, verken mer eller mindre, og for mange av våre kunder er det informasjon god nok! Gylden farge, moderat skum. God humlearoma, jeg vil tippe at det er tsjekkisk Saazer-humle det dreier seg om her, med toner av honning. Smaken er rimelig bra humlet den også, og gir et forfriskende øl som kvalitetsmessig går utenpå mye av det som kalles "pils" i dag. Unn deg en "dåse" du også!

32/62 5%

Lervig Fiine Premium

lervig1

Lervig Fiine Premium var et øl fra Stavanger det stod respekt av. Som navnet tilsier skal dette være fyldigere øl der det ikke er spart på råvarene. Med dette ølet burde Lervig være på rett vei, ved å distansere seg ennå mer fra den typiske pils til et noe mørkere og mer smakfullt produkt.
Vi hadde det upasteurisert og ufiltrert en stund, og det var godt: Skummet flott, og det duftet liflig av mye humle og malt. Noe blomster og sitrus. Smaken Var preget av den rundhåndede bruken av malt, og ølet var svært godt balansert, med moderat bitterhet. Ettersmaken rund og fin. Mersmak het det da, og solgte i bøtter og spann! Men kilden tørket inn og vi fikk ikke spesialbehandling, dvs. ufiltrert og upasteurisert Fiine.
Det filtrerte og pasteuriserte produktet på boks har mistet det meste av dette, og framstår som en vanlig nordisk gjennomsnitts Touhansamaccb lys lager fra Ringens Hansa Borg Bryggeri.

Neumarkter Lammsbräu Edel Pils

02

Neumarkter Lammsbräu (Zzzisch) Edel Pils (Økologisk) var vårt første økologiske lagerøl. Jeg snakket med en representant for bryggeriet som garanterte at samtlige råvarer i dette gode brygget var økologisk dyrket, og ikke bare kornet. Når en kjenner til den tyske grundighet, deres DIN normer, og det faktum at de har et eget DE-001-Øko-kontrollorgan, trekkes ikke dette i tvil. Spesielt er det også at de her bruker naturlig hel humle i bryggingen. Ikke pellets, pasta eller pulver som mange andre blir fristet til å benytte. Dette ølet fra Altstadthof i Nürnberg er meget svakt tåkete, med en lys gyllen farge. Skummet er hvitt og stort. Aroma er preget av malt og humle. Søtlig maltsmak som balanseres godt med kraftig humletilsetning. Dette gir også en kraftig, klar og lang ettersmak.

Baltika No 3 Klassicheskoe

1baltika_3_bottle

Baltika No 3 Klassicheskoe. At multinasjonale giganter gikk inn på eiersiden i lokalbryggerier etter kommunismens fall i land som Tsjekkia og Polen, har ikke betydd noen kvalitetsmessig framgang der - i disse landene ble nemlig ølkulturen holdt levende hele tiden. Men alle som har smakt det vanligste RUSSISKE ølet i gamle Sovjetunionens tid (grønne flasker uten etikett, med masse "ubåter" som ikke skyldtes flaskekondisjonering, men dårlig kvalitet) vet at der kunne ting bare gå framover! Så nå stiller Cardinal med hele fire forskjellige øl fra Baltika-konsernet, som har hovedsete i St. Petersburg og har Carlsberg som største aksjonær. Baltika 3 Klassicheskoe er den vanligste standardpilsen / lyse lagerølet deres, og har vært produsert siden 1992. Krystallklar lys gul farge, med ganske bra skum. Moderat aroma, litt lys malt og en svak fruktighet. Meget lett i kroppen, relativt tørr med ganske moderat bitterhet. Forfriskende og lettdrikkelig, men ingen smaksmessig utfordring.

Brauerei Kraus Pils

7509308484_689073e201_z

Brauerei Kraus Pils kommer fra Brauerei-Gasthof Kraus i Hirschaid ikke så langt fra Munchen. Som for ett av våre andre små bryggerier i området, Hirschbrau (Neuschwansteiner) legger de på sin hjemmeside like stor vekt på romreservasjon som deres bryggerivirksomhet. Ikke at de legger mindre vekt på ølet, men dette er selv i norsk målestokk små bryggerier.
Kraus har vert et familiebryggeri siden 1845, da møllersønnen Johan Kraus fra Eggolsheim overtok gjestgiveriet og startet bryggingen. Det fulgte også jord med eiendommen, og allerede fra starten sysselsatte bedriften 60 personer. Bryggerivirksomheten lå nede under hungersårene etter 1.verdenskrig, men ble tatt opp igjen i mellomkrigstiden.
Fargen er lys gul, med et høyt hvitt skum som gir seg raskt. Aromaen kan virke uvant for norske neser og har en jordaktig karakter med en slags peanøtt overtone. Jeg er ikke sikker på at alle vil syntes den er direkte tiltalende. Smaken er avrundet og bærer bud om at dette ølet verken er filtrert eller pasteurisert. Karbondioksidet i ølet er naturlig, og så også smaken.
Litt sitrus og litt humle i mye godt øl. Litt ettersmak av søt malt.

Rubbel Sexy Lager

190047805_91b244e63e

Konseptet bak dette ølet er så imponerende teit at vi bare var NØDT til å ta inn noen flasker: Lyst lagerøl med bikinikledde damer på etiketten (5 forskjellige) , ved å benytte skrapelodd-prinsippet blir dama befridd også for bikinien. Ufattelig morsomt, hva? Anbefales for den årlige utekvelden til Harryheimen Borettslag, Mødregruppa Løvsprett og utdrikkingslag for begge kjønn. Huyghe bryggeriet lager ellers utmerkede øl, men vi kan vel alle ha en dårlig dag på jobben etter et julebord som gikk litt norafor tvers. Ellers heter dette ølet Huyghe Golden Girl Pils, som jo er hakket bedre?
Og ølet? Lys gylden farge, med bra og varig skum. Søtlig aroma med toner av sukkertøy. Litt søtlig lagerøl-smak, med noen toner av sitron - ganske moderat humle, med en viss bitterhet i ettersmaken. Et lite oppsiktsvekkende øl, altså. (ironisk nok har det fått karakteren Overall 6 og Style 6 på Ratebeer.....)

20070411-sexy

Bryghuset Svaneke Classic

svaneke_classic

Bryghuset Svaneke Classic er dette bryggeriets andre av foreløpig tre øl på Cardinal. Bryggeriet har en lag liste med spesialøl vi kan håpe å friste våre kunder med i tiden som kommer. Som nevnt over er Classic en heller vanlig betegnelse i Danmark, og representerer et øl med en ekstra skje karamellmalt i forhold til vanlig lagerøl. Ølet får også tre uker ekstra på lagringstank for modning og klaring. (De filtrerer selvfølgelig ikke ølet sitt!) Disig gylden farge, ufiltrert, noe mørkere enn bryggeriets "Gammeldags Pilsner". Flott og varig off-white skum. Moderat men behagelig aroma av floral humle, også tydelige toner av malt, hint av honning. Smaken har moderat men god humle på en bra maltpreget basis, hint av nøtter og toffee. Myk munnfølelse, meget behagelig å drikke.

Bryghuset Svaneke Gammeldags Pilsner

_lklumme_133__For_r_441288l

Bryghuset Svaneke Gammeldags Pilsner er altså slik dansk pilsner burde smake. Glem Tuborg og andre lavpristilbud, og bruk heller noen kroner mer på de som legger sin sjel i ølet.
Lys gul farge, disig. Flott og varig skum.
Behagelig aroma og smak av blomsteraktig og fruktig humle, på en mild bakgrunn av pilsnermalt. 3 forskjellige tyske og østerrikske humleslag er benyttet, men bryggeriet forteller ikke hvilke. Jeg tipper på Hallertauer Mittelfrüh, Tettnang og Spalt. Hint av honning. Noe bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Myk munnfølelse, meget behagelig å drikke.
Dette er en pils godt over gjennomsnittet!

Bryghuset Svaneke. Vanlig Pilsner og Classic (en pils med litt ekstra karamellmalt) er kjente begreper i Danmark, og både de store bryggeriene og enkelte lavprisbryggerier har dem på programmet. Men så fryktelig spennende er disse lavprisproduktene sant å si ikke. Da er det ekstra tøft av enkelte mikrobryggerier å ta opp konkurransen, ikke bare med ales, men også med de vanligste lagerølsortene - og da ikke på pris, men på kvalitet. Bryghuset Braunstein, som var godt representert på Cardinal, har gjort det, og det samme har Bryghuset Svaneke fra ferieøya Bornholm. Alle Svaneke-ølene (også kjent som Bornholmer Bryg) er ufiltrerte, smaker du dem på bryggeripuben der nede er de også upasteuriserte, mens flaskeølene er pasteurisert av hensyn til holdbarheten.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla_Rauchbier-Maerzen_(Flasche)

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Med introduksjonen av to Aecht Schlenkerla øl - Märzen og Urbock - sprenger Cardinal igjen grensene for "vanlige" øl. De er ekstreme, ikke på grunn av alkoholinnholdet - det er som normalt for disse øltypene - men på grunn av bruken av røkmalt. Vi har riktignok vært borti mørkere øltyper hvor det er brukt litt røkmalt som "prikken over i'en", men her er, så vidt vi har forstått, ALL malten røkt over levende ild fra bøkekubber. Og det kjennes!
Ølene brygges hos Brauerei Heller i det tyske ølets hovedstad, Bamberg i Franken. Og bryggeriet har holdt på siden 1678! "Schlenkerla" er et lokalt (og etter vår tids målestokk noe ufint) økenavn på en lettere handikappet person med en haltende eller slengende gange. En av bryggerne var blitt halt etter en fallulykke, og ble hengende ved dette økenavnet. Men hans evner som brygger var på ingen måte redusert, og snart ble også navnet hengende ved det gode ølet han laget, i en slik grad at bryggeriet til slutt aksepterte det som ølets offisielle navn!
 Märzen-ølet deres har en vakker mørk kobberfarge og et fint off-white skum.
Aromaen? Ja, her føler du deg hensatt til slakterbutikken hos Gabbas, hvor de nettopp har trillet inn en ladning med nyrøkte pølser og hele sider med bacon! Utrolig! Og når du etterhvert aksepterer at dette faktisk er lukten av et øl, forestiller du deg at tønnene nettopp er blitt reddet ut fra de nedbrente ruinene av et bryggeri ...
Smaken har også et klart og markert preg av røkmalten, men du kjenner også noe av det fine og lette preget av en "vanlig" Märzen, og humlen er moderat. Som følge til grillmat skal dette ølet bare være helt suverent - men litt enkel digg attåt, som krydret chips/crisps eller chilinøtter, er også helt konge.
Noen hater likevel røkpreget, mens andre bare ELSKER det - og enda flere er skeptiske først, men er etter 2-3 halvlitere villige til sverge på at det er slik et øl SKAL smake!

Mikkeller Draft Bear

mikkeller-draft-bear

For en gangs skyld et ølnavn fra "fantombryggeriet" Mikkeller som ikke forteller noe som helst om ølet - ikke er Draft Bear fra fat (ihvertfall ikke hos oss - det kommer på "champagne" helflasker), og ikke har vi funnet ut hva bjørner skulle ha med ølet å gjøre - det er vel likheten "beer / bear" som har fristet.
Mikkeller kaller dette en "imperial pilsner", en oppkonstruert amerikansk betegnelse på sterke lyse lagerøl. Det er nokså forskjellig fra en klassisk pils (m.h.t. alkoholprosent og ingredienser), men GODT er det, så godt at vanlige pilsdrikkere også trygt kan våge seg på det. Det er brygget med pilsnermalt, carapils og amber malt, lyst kandisukker og de amerikanske humletypene Amarillo og Cascade. Dypgylden farge, svakt disig, med et høyt og muligens svakt off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, med krydrete og fruktige (sitrus) toner, også hint av karamell.Smaken er frisk og krydret, med grapefruktig humle som ikke er for bitter. Hint av kandisukker og eik, men ølet er ikke søtt. Tørr og svakt snerpende avslutning. Alkoholen er merkbar, men ølet er likevel farlig lettdrikkelig for sin styrke.
Med fare for å gjenta meg selv: Nok en flott prestasjon av Mikkeller!  

8%

Starobrno

starobrno-nepasterizovanecc81_medium-lezcc8cacc81k-atradiccc8cnicc811

Her har vi å gjøre med en tsjekkisk "pils" (på godt norsk), selv om tsjekkerne nekter å kalle noe "pilsner" hvis det ikke er brygget i selve byen Plzen (Pilsen på tysk). Men for resten av verden er dette så avgjort en pils!.
Dette ølet var for noen år siden å få på Vinmonopolet i sine vanlige brune halvlitersflasker og med sin vanlige alkoholprosent på 5%, men så forsvant det derfra, og nå har altså Hansa-Borg fått en versjon på 4,7% for å kunne selge det i dagligvarebutikkene, og det kommer nå i små grønne flasker.
Jaja, kvaliteten er nå fortsatt såpass bra at den går utenpå det meste som selges av pils / lyse lagerøl i norske dagligvarebutikker! 
Som navnet sier brygges ølet i Brno (eller Brünn som byen het i keisertiden), og selv om det kommer fra et stort bryggeri holdes kvalitetskravene i hevd. Gylden farge, bra skum. Fin aroma av Saaz-humle (Zatec på tsjekkisk), som gir toner av blomster og nyslått gress, med et lite hint av honning. Smaken har et tydelig innslag av pilsner-malt, fint balansert av en moderat men tilstrekkelig bitterhet fra humlen. En ny favoritt for mange av pils-elskerne?

Beck´s

becks

Becks spesielle karakter kan tilskrives dens ekstreme kalde og lange modning. Vi har hatt Beck’s på Cardinal siden 1986, men nå er det over... En lys med gyllen farge. Frisk og lett duft av sitrus og humle. Humlebitter og veldig forfriskende for den trente ølgane.

Cobra Premium Beer

new-cobra-premium

Cobra Premium Beer er lisensprodusert i London, ble utviklet i 1990 av Indiske Karan Bilimoria, og kom til Norge i 2003. Under lanseringen i London kjørte Karan selv rundt i en 2 CV og distribuerte ølet. Han hevder det går 23 kasser i en ”jernseng”.. Vi har nå tatt denne inn i de SMÅ flaskene, da importøren holder på å fase denne ut og de store allerede er blåst.
Lys brun farge. Stor fylde av malt og humle. Uten sødme, og med en fin bitter ettersmak. Et øl med mindre kullsyre og glattere smak.

Mack Pilsner

Mack Pilsner Beer

Mack Pilsner-øl kommer fra bryggeriet startet i Tromsø av baker og konditor Ludwig Markus Mack i 1877, og feiret i 2002 sitt 125 års jubileum som verdens nordligste bryggeri. Det første ølet de produserte var pottøl, men da bayerølet ble lansert 17.Mai 1878 ble det en suksess fra første stund, og Mack ble etter hvert Tromsøs største industrielle bedrift . Mack sin pils har en gyllen farge. Lett krydret duft av frukt, blomster og malt. Fyldig smak av malt og fin bitterhet i avslutningen.

Brauerei Kraus Lager

3044_2012-02-05_Brauerei_Kraus_Lager_Hell

Brauerei Kraus Lager får du kun få poeng for å gjette at er fra samme bryggeri som pilsen nevnt tidligere.. Bryggeriet har 8 forskjellige varianter som dekker samtlige av tysklands spesialiteter; Bock, Festbier, Heftrüb, Pils, Trunk, Helles Lager, Schankbier og Vollbier.
Dette er altså en “Helles Lager” som også kalles “Zwickel”, “Keller” eller “Landbier”, alt etter som. Med disse to ølene i rask rekkefølge kan det være intressant å se på definisjonen av Pils kontra lager. Pils skal jo selvfølgelig egentlig komme fra “Pilsen” i Tsjekkia, men er i dag anektert av de fleste andre steder på kloden. Fellesnevneren er imidlertid den klare friske smaken med en distinkt bitterhet. Lagerøl er en mer diffus betegnelse på undergjæret øl i ulike retninger. Det underlige her er at lageren er mer av en pils en pilseneren, og vise versa.
Fargen er gyllen stråfarget, med et offwhite fint skum som gir seg fort. Frisk sitruspreget maltaroma hvor humlen stikker seg godt fram med en viss bitterhet. Smaken er friskere enn for pilsen, og den har mer karbondioksid. Mer pilsaktig enn pilsen etter min mening, men dog forskjellig fra det vi forventer av pils ved at den er fruktigere og har mindre humlebitterhet. Avslutter med en tørr ettersmak.. De to på rappen er jo egentlig en utfordring i type/smak!


Carib Lager

156295

Carib Lager. Noen av oss er så gale (høh? jeg?) at de gjerne vil smake minst ett øl fra hvert av alle verdens land (de skal streve hardt med Saudi-Arabia og Iran ...), og Trinidad blir med sin Carib Lager et nyttig tilskudd til den listen. Men noen STOR ølopplevelse er Carib Lager ikke.
Som andre tropiske lyse lagerøl er den lett i "kroppen" med lite humle og mye kullsyre. Aroma og smak er lett søtlig med innslag av sitron. En lett forfriskning, men ikke noe mer.

Sapporo Premium lager

sapporo-premium

Sapporo Premium lager kan føre sin historie tilbake til 1876 da Seibel Nakagawa kom tilbake til Japan etter et studieopphold i Tyskland, hvor han hadde brukt tiden til å studere tysk ølbryggerkunst. Allerede året etter var han i gang med eget bryggeri og produserte der Japans første lager. Dette er kvalitetsøl som bør passe den nordiske gane og selvfølgelig egner seg utmerket som drikke til sushi. Felles for både Sapporo Premium lager og Cobra Premium lager er innslaget av ris, som skaper en ren, men søtlig aroma.
Lyst øl med tørr og ren stil med jevnt og tett skum. Komplekst smaksbilde med korn og et lite innslag av søt ris. Fin ettersmak og balansert bitterhet. Denne egner seg ikke bare fint til sushi, men også til sterkere krydderretter.

Moritz

moritz-436331

Moritz er enda ett av våre 4 nye spanske alternativer, og ølet så dagens lys da en herre ved navn Louis Moritz, født 1830 i Pfaffenhoffen, Alsace, i ung alder reiste til Barcelona og grunnla i 1856 et bryggeri der, som fortsatt er i virksomhet.
Moritz-ølet er altså en slags spansk pils, en konkurrent til Estrella Damm og San Miguel.
Ølet har en krystallklar lys gylden farge, med høyt hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av nyslått gras, honning og smørmalt.
Smaken har noe malt + smørmalt / butterscotch, med en moderat sødme og ganske moderat humle.
Går godt an å drikke!

Atna Mopedøl


Atna Mopedøl kommer fra Atna bryggeri i Atna som ble grunnlagt på et lutefisklag i Østerdalen i november 2003. Målet, formodentlig betryggende ledsaget av akevitt, var å etablere et bryggeri uten dansk eierskap som kunne produsere godt norsk øl uten tilsetningsstoffer, med smak av norsk villmark. Etikettene på alle Atnas produkter er laget av Morten M, som nå også er kaféeier i Østerdalen. At Atna markedsfører kvalitet og håndverk er sikret gjennom at en av grunnleggerne av Nøgne Ø, Gunnar Wiig, nå er brygger ved denne lille nystartede bedriften. I mopedølet, som de sannsynligvis er alene om i verden, har de brukt tsjekkisk Zaazhumle og vanlig pilsnermalt. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, noe som gir en betydelig større smaksrikdom enn ved vanlig industrielt framstilt pilsner. Ølet vil i motsetning til vanlig lagerøl utvikle seg til det bedre over tid.
Ølet er vel den uklareste pilsneren vi kan by på. Mest ligner det på et godt brygget hveteøl. Fargen er uklar gyllen, og ølet har et stort og grovt skum. Aromaen er mer nøytral enn forventet. Temperaturen demper noe av den gode humleduften, så vi lar det stå og godgjøre seg litt før de gode råvarene kommer til sin rett. Til å være pils er dette et rundt og godt brygg der en kan kjenne at det ikke er gått snarveier i bryggeprosessen. Rik humle og malt smak ledsages av en avrundet gjærings smak, som slett ikke kjennes upassende, men vitner om at dette er pils slik det var ment å skulle smake. En god porsjon søt fruktsmak og relativt lav bitterhet. Av undergjærede øl har dette brygget kun konkurranse fra Shiehallion, sett fra en ale elskers side. Og da er det jo trist vi nå i 2008 må tilføye de bitre linjer om at dette utmerkede norske mikrobryggeriet har korket sin siste flaske etter at de nå er konkurs. Vi handler derfor stort så lenge restlageret deres varer, Snufs!

CB Jubileumsøl

8811

CB Jubileumsøl er som alt annet øl i Kristiansand brygget med kjærlighet og kildevann. Bryggeriet ble påbegynt i 1856 og var i privat eie fram til 1964 da det ble overtatt av Tou Bryggeri, og senere har bryggeriet hatt flere eiere. Siden 1999 har bryggeriet vært eid av Hansa-Borg Bryggerier.
Alle CB’s produkter brygges på kildevann fra Christian IVs kilde. Denne ble funnet i 1932 av bryggeriets rørlegger, med ønskekvist! Det var en svært tørr sommer. På 32 meters dyp ble det funnet krystallklart, 100% rent vann, som holder en jevn temperatur på 9 grader Celsius, sommer som vinter. I juni 1999 ble vannet koblet til en utendørs kran, eller fontene. Her kan forbipasserende slukke tørsten gratis.
CB Jubileumsøl ble lansert i forbindelse med Christiansands Bryggeris 125 års jubileum i 1984. Gyllen farge. Fyldig pilsnerøl med smak av malt og karamell og med mild bitterhet.

Bryghuset Braunstein Amber Lager

14_703_21127

Bryghuset Braunstein Amber Lager et dansk øl i den tyske Märzen/Oktoberfest-tradisjon, det vil si en lagerøltype som ble brygget i mars og lagret kjølig over sommeren, for å drikkes tidlig på høsten. Brygget inneholder “en strejf av amerikansk humle” . Varm lys brunlig farge, lett disig.
Skummet relativt kort, men flott. Fin søtlig humlearoma, toner av frukt og honning. Smaken er rimelig bra humlet, hint av karamell, smørmalt/butterscotch og gjær. Med sin moderate biterhet, lett kremede skum og solide innhold av hva du ellers finner i brød er dette et utmerket lunch øl.

Bryghuset Braunstein Pilsner

beer_53013

Bryghuset Braunstein Pilsner har i test blitt kåret til Danmarks beste pilsner - om der er andre håndverksbryggerier som presterer noe lignende, skal være usagt (jeg har naturlig nok ikke smakt ALLE variantene på markedet), men at BB går langt utenpå de vanlige "industripilsnerne", kan der knapt være tvil om. Gylden farge, bra skum. Relativt sterk og søtlig humlearoma, toner av blomster og honning. Smaken har rimelig bra maltpreg til å være en pils, med noe frukt, og bra humle gjennom hele smaksprosessen.
Igjen et "må prøves"-øl for alle som setter pris på en god pils, og mener at denne øltypen slett ikke trenger å være "smakløs"

Sofiero Finest Lager Beer

swe-sofiero-original
Sofiero Finest Lager Beer brygges av det ikke her til lands ukjente firma Kopparberg. For svenskene som er vant til sitt svake ”mellanøl” må vel dette 5,2% sterke brygget fortone seg som flybensin. Men for oss andre er dette et utmerket brygg, ja faktisk så utmerket at det vant 2. plass i ”World Beer Cup” 2004 i kategorien Europeisk Lager. Ølet har et flott tett skum og en diskret blomsteraktig søt duft hvor også maltet og humlen kommer godt fram. Smaken er lett met et streif av blomster, og den sjenerøse mengden av humle som her er brukt, gi ølet en perfekt bitterhet som prikker i munnen allerede fra første sup. En tørsteslukker av de bedre.


St.Georgen Helles Vollbier

fl_sgb_vollbier-hell

St.Georgen Helles Vollbier fra samme bryggeri i Buttenheim, Oberfranken i Bayern går under betegnelsene Dortmunder/Helles, to øltyper som er tett relatert selv om førstnevnte har sitt opphav i Dortmund og den siste i Bavaria. Fellesnevneren er at begge er relativt alkoholsterke (4,5-5,6%) maltrike lyse lagere, gjerne med et visst kjekspreg.
Gyllen farge med stort off-white skum som gradvis synker. Søtlig maltaroma med humlebitter antydning. Lett søtlig smak med god bitterhet. Moderat karbondioksid innhold og en maltrik god ettersmak med en nydelig bitterhet.

St.Georgen Kellerbier

StGeorgenKellerBier

St.Georgen Kellerbier er brygget av samme familiebryggeri siden 1624, og bygde allerede da på gamle oppskrifter der humleinnholdet var høyt for tysk lagerøl å være. Mye av sin karakteristiske smak kommer av lagringen som foregår åpent i dype steingrotter med stabil lav temperatur. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, og har en naturlig friskhet, og det relativt lave karbondioksid innholdet kommer på grunn av den egenartede lagringen kun fra ettergjæringen på flasken. Fargen er oransjeaktig og en tanke tåkete på grunn av ettergjæringen. Skummet er moderat men god konsistens. Aroma minner mye om typisk tysk pils i sin friskhet, men dette har i tillegg et hint mot søt malt og noe sitrus. Bitterheten i smaken er fint avstemt med maltsødme som gir en fløyelsmyk nytelse.

Chesil Traditional Pilsner

DSC09178
Chesil Traditional Pilsner. Etter at pils ("lager" som det bare kalles der) ble etterspurt i England også, skulle man tro at de engelske småbryggeriene ville gå inn for å lage pils med skikkelig smak og kvalitet, i tillegg til sine herlige "cask ales". Men nei, som i resten av verden domineres det engelske pilsmarkedet av de internasjonale mega-bryggerienes standardpils - og den kan til sitt bruk være grei nok, men er jo vanligvis ikke så veldig spennende. Dorset Brewing Company har bestemt seg for å bryte denne trenden, ved å lansere kvalitetsølet Chesil som de kaller en "Traditional Pilsner". Men noen påstår at Chesil er brygget med overgjær som de andre DBC-ølene, og dermed teknisk sett er en "golden ale". Det samme kan det nå være - Chesil har ihvertfall karakteren til en skikkelig god pils, og vil garantert falle i smak både hos pilselskere og de som foretrekker lyse ales. Den er brygget med pilsnermalt og caragold-malt, og humletypene er de litt uvanlige Sovereign og Lubelski. Gylden farge, med et bra hvitt skum. Meget god og ganske sterk aroma av honning, blomster og smørmalt - noen finner kanskje litt sitrus også. Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men dette er bra balansert mot en betydelig sødme fra lys malt. Bitter avslutning og ettersmak.  Bør drikkes bra avkjølt - dette er et virkelig forfriskningsøl. Chesil har potensiale til å bli en storselger hele våren og sommeren - og det er lov å bestille den i mørkere årstider også, om vi har noe igjen!

Einbecker Brauherren Premium Pils

778

Einbecker Brauherren Premium Pils kommer fra Einbecker Brauhaus i byen med samme navn. Bryggeriets slogan er “Ohne Einbeck gäb´s kein Bockbier”, og sier litt om deres historie og fokus. (bock er en forvanskning av beck) At de kan lage premium pils er imidlertid like uomtvistelig som at de øvrige sortene vi har tatt inn fra dette bryggeriet er av topp kvalitet. De har da også sin historie tilbake til 28.april 1378. I det 14. århundre var hver borger med fulle borgerrettigheter pr definisjon også en “Bryggherre”. Det var således i denne byen alene over 700 bryggere. Byrådet tok imot overproduksjonen, og markedsførte denne i inn og utland. Dette var den umiddelbare forløperen for bryggeriet.
Fargen er lys gyllen med et fint luftig moderat skum. Herlig humlearoma (Saazer og Hallertau, eller er det Tettnang?) . Smaken er mild og balansert, med hovedvekt på humlebitterhet, men ikke slik at det blir ubehagelig, selv ikke for dem som ikke er humlefrelst. Meget forfriskende og Crisp. Slik skal god pils smake!

Kulturøl

cardinal Stavanger

Kulturøl er et Norsk prosjekt med link til Tou Scene, der en til hvert brygg lager ny etikett med motiv av en Norsk kunstner. På den versjonen vi forsøker nå, er det Matias Faldbakken med verket ”That’s an order” som er presentert, på den kommende kan en lese at ”Oilcompanies Sucks” (Terje Nicolaisen 2005) Ølet kommer fra det Tsjekkiske bryggeriet Budejovicky Mestansky Pivovar som er mest kjent for sine pils serier Budweiser Bürgerbraü, Crystal og Samson. Bryggeriet ble startet så tidlig som i 1795, og er således det eldste bryggeriet i Ceske Budejovice (Budweis), og en av tre parter som nå har søksmål gående om retten til navnet ”Budweiser”.
Dette ølet er i følge Espen Smith som var med på å utvikle det basert på Budweiser Burgerbraü. Da det er en imperial stout, har de fallt langt fra stammen... Det er et lyst gyllent brygg med medium til lavt skum som dessverre faller fort. Humlearoma med svak sitrus. Smaken har et meget mildt og balansert anslag, men kommer med et lite ”bitt” etter hvert. Tydelig humle i en relativt lang avslutning. Et behagelig bekjentskap.

Mack Høstøl (08)

Mack_H__st__l

Mack Høstøl fra Macks Ølbryggeri gir med sin innpakning i høstløv og rognebær, skikkelig stemning til høstjakta på Cardinal. Mack Høstøl er et aromatisk øl med god fylde og en gylden farge, som passer til fyldigere retter. For at ølet skal harmonere med kraftig viltsmak, brukes utvalgte typer spesialmalt i dette brygget, noe som gir det en flott gylden farge med en fantastisk aroma.

Lysholmer Double Ice

testvinner
Lysholmer Double Ice er en av de få overlevende i Norge etter bølgen med ”Ice beer”, der en frysemetode ble brukt til å ”filtrere” ølet for å få en svært lys og ”ren” pilsnertype.
Det ble lansert i Norge av E.C.Dahls Bryggeri i 1983 som et sommerøl. Navnet kommer fra daværende direktør Jørgen B.Lysholm. Akevitt med samme navn fantes allerede på markedet, og det er klare likhetstrekk mellom etikettene på akevitten og ølet. Lysholmer ble så populært som sommerøl sommeren 83, at det endte opp som helårsøl. Ringnes er i dag brygger av dette ølet som har en lys gyllen farge, ren duft med malt, humle og blomster. Et fyldig øl med lav bitterhet som vi også har som lettøl.

Taj Mahal

Taj Mahal Beer

Taj Mahal fra United Breweries (Scottish & Newcastle) sitt bryggeri i Bangalore, India, og således det eneste ølet i Norge som faktisk er brygget i India. Det er altså betydelig mer autentisk enn indisk øl fra Skien. Dette er en lys lager egnet som tørsteslukker i varme strøk.
United Breweries står også bak en annen kjenning som tidligere var å få i Norge; Kingfisher. Taj Mahal er som kjent et mausoleum bygget i hvit marmor, i byen Agra nord i India. Det ble påbegynt i 1632 og stod ferdig i 1653.
Fargen er lys gyllen med et meget moderat skum. Aromaen er svært diskret med innslag av sitrus og ørlite malt. Smaken starter med noe humle før det glir over i en fruktaktig glatthet og ender som et one-night-stand, uten bitterhet.

Mönchshof Weihnachtsbier

246034_Moenchshof_Flasche_4c_Weihn.jpg.cache

Mönchshof Weihnachtsbier produseres av Mönchshof-Bräu GmbH. Bryggeriet har opprinnelse i et gammelt kloster som ble grunnlagt i 1349. Mönchshof fusjonerte i 1980 med Kulmbach Brewery Corporation. Gruppen produserer i dag over fire millioner hektoliter årlig, men har beholdt Mönchshof som sit spesialbryggeri for mindre, finere og spesialiserte typer.
Deres Weihnachtsbier selges kun i perioden oktober til desember. Som i Norge, vil de gjerne ha et noe mørkere øl til jul enn det de drikker resten av året. Ølet er brygget på en kombinasjon av lyst og mørkt malt, og holder 5,6 prosent Humleblandingen er også spesiellt utvalgt for å lage det tyskere forbinder med juleøl. Som for norsk juleøl, er dette en gylden lagerøl, uten at den smaksmessig er tatt så langt som det norske juleølet har nådd.
Smaken er godt balansert med urtekarakter, moderat sødme og bra humle. Ølet har en lett bitter ettersmak. Ølet er med andre ord betydelig lysere og lettere enn det en forventer av et norsk juleøl.

Meteor Bière de Noêl

produit_14560

Fransk juleøl er så definitivt en nyhet her til lands - og Meteor fra Alsace ligger vel stilmessig nærmest øltypen "bière de garde" (som betyr noe sånt som at "dette er et øl som kan oppbevares en tid", en øltype som hittil ikke har vært tilgjengelig i Norge. En bière de garde er ofte brygget på våren for konsum utpå høsten, den skal være over middels sterk, men samtidig lett og forfriskende med en "spritzy" munnfølelse og et litt "rustikt" preg, og er vanligvis overgjæret. Siden dette er en juleutgave, er den litt mørkere og søtere enn de variantene som drikkes tidligere på året. Ølet har en krystallklar dypgylden farge, med et bra og varig skum. Meget fruktig og lett krydret aroma med toner av bondegårdskjøkken, ganske fin. Smaken har adskillig sødme og karamell, men munnfølelsen er ikke "tung". Et visst innslag av sukkertøy / pæredrops er der også. Moderat humle i avslutningen. Dette ølet er ganske forskjellig fra norske juleøl (og forskjellig også fra belgiske og britiske juleales), men er vel verd et forsøk! Bør serveres nokså kald.

Spendrups Old Gold

spendrups_oldgold

Spendrups har sitt hovedkontor i Stockholm, men opprinnelsen er Grängesbergs Bryggeri AB, grunnlagt i 1897. Det ble i 1923 kjøpt av Louis Herbert Spendrup, og bryggeriet byttet navn i 1983.
Gjennom oppkjøp og sammenslåinger er bryggeriet nå Sveriges nest største, og blir drevet av fjerde generasjon Spendrup.Old gold ble presentert i 1980 årene og var den gangen et av de første lagerølene som ble brygget i Sverige i ekte tsjekkisk stil. Det er et middels fyldig, godt balansert, noe tørt øl med en utpreget bitterhet som kommer av to humlesorter, spalter select og saaz, og ølet blir lagret i åtte uker før det finner veien til Cardinal.

Atna Stabburøl


Atna Stabburøl er det andre av det gjenoppståtte bryggeriet Atna Øl sine uflitrerte og upasteuriserte lyse lagerøl ("Kellerbier", om man vil). Som våre gjester vil se er de fantasifulle etikettene signert Morten M byttet ut med poteavtrykk av den berømte Atna Ulven. Om bryggeriet har like stor tilknytning til den sagnomsuste Gloppheim Kafe vites ikke. Stabburøl har mindre humlepreg enn deres Nakenbad, og er ikke økologisk. Uklar lys gylden farge, moderat hvitt skum. Aromaen er gjærpreget og gressaktig, med hint av honning. Lett i "kroppen", moderat smak med noe humle og hint av sitrus. Lav bitterhet. Definitivt ikke noe krevende øl å drikke!

Atna Nakenbad


Atna Bryggeri i Østerdalen gikk dessverre konkurs med fynd og klem - det å starte bryggeri fra scratch er ikke bare enkelt. Men fra de økonomiske ruinene har bryggeriet Atna Øl oppstått, og de begynner forsiktig med to ufiltrerte og upasteuriserte lagerøl (det tyskerne kaller Kellerbier). Nakenbad er deres pilsner laget av økologiske råvarer, og den skal, som navnet antyder, være like forfriskende som et nakenbad i et av Østerdalens mange skogstjern. Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum
Aromaen er gjærpreget, frisk og fruktig, med toner av sitrus og epler, hint av krydder.
Smaken har også fruktige toner med hint av gjær og krydder, og ender i en bitter avslutning. Slett ikke dårlig!

Hansa Premium

8788

Hansa Premium ble lansert i 1994 og er brygget med hvetemalt og pilsnermalt. Ølet ble til i de seks årene Hansa var eid av Procordia fra 1989. Hansa Borg Bryggerier as er i dag norges største frittstående bryggerigruppe som omfatter Hansa, Borg og CB bryggerier. Ølet har en gyllen farge og er ganske lett i stilen. Hveten gir en god friskhet. Noe sødme i avslutningen. Mange kjenneres favoritt innenfor gruppen Nordisk Lager. 4,5% Vol.

Hansa Fatøl

8790

Hansa Fatøl produseres av Hansa-Borg bryggerier i Bergen. Bedriften er en videreføring av Det Sembiske Bryggeri som ble stiftet av Lars Semb i 1849. Bryggeriet gikk ikke så bra de første tiårene, og i 1891 kjøpte en 23 år gammel jypling fra Østlandet opp bryggeriet, noe det etablerte Bergen hadde liten tiltro til. Waldemar Stoud Platou gjorde tvil til skamme, og det første Hansaølet han presenterte var en Bayer i 1892, som fikk så god mottagelse at det utkonkurrerte det utenlandske. Med Waldemar og Bayer vokste Hansa til å bli vestlandets største bedrift.. Gyllen farge med en rødlig tone. Tiltalende aroma. Behagelig smak, fint skum og en godt avstemt bitterhet. Humlen er en blanding aromahumle og bitterhumle fra Syd-Tyskland.

Lapin Kulta Premium

pasted-graphic-12

Lapplands gull, kom til Norge i 1996 og importers av Ringnes. Bryggeriet startet opp i 1973 og het da Torneå Bryggeri men ville byttet navn til sitt mer velklingende dagens i 1980. Problemet var bare at det var et gruveselskap som allerede het Lapin Kulta. Løsningen ble å kjøpe hele gruveselskapet og fremdeles står det i selskapets registreringspapirer at formålet med driften er å ”utvinne gull”. Vannet kommer ikke fra bare en kilde, men samles fra tusenvis av klare kalde fjellbekker, og gir en uovertruffen friskhet. Gruveselskapet ble drevet videre med stor sukssess, mens bryggeriet hadde noe mer problemer i den perioden det finske drikkeforbudet gjaldt mellom 1919 og 1923. Bryggeriet produserer også et sesongøl, Lapin Kulta Talviolut - Vinterøl fra november til januar. Lapin Kulta har gyllen farge og behagelig duft av malt humle og frukt. Lett og svært frisk smak, fruktig og balansert. Pilsen er upasteurisert og har således mer karakter enn mange av konkurrentene. Tørr i ettersmaken.

Hønefoss Bryggeri Helt Konge

Hønefoss_Brygghus_-_Helt_Konge

Hønefoss Bryggeri ble grunnlagt omtrent samtidig med Tou Bryggeri (1855-57), men ble oppkjøpt av NORA og nedlagt i 1963-64, i en periode hvor den norske bryggeridøden (for ikke å si "bryggerikannibalismen") grep om seg for alvor. I senere tid har Hønefoss både fått bystatus og en gruppe entusiaster som mente det var for galt at de ikke hadde eget bryggeri, og selskapet Hønefoss Brygghusble stiftet. Formålet var å starte egen bryggeripub, men i likhet med Dalane Brygghus i Egersund har de så langt funnet ut at det er lettere å starte restaurantdrift enn en oppegående ølproduksjon på stedet. De får derfor brygget ølene sine annetsteds, et juleøl (en stout) ble brygget hos Det Lille Bryggeriet på Rena, og nå har vi altså fått inn de to lagerølene de får brygget hos Krönleins Bryggerii Sverige. Slagordet deres "Drikk lokalt!" er foreløpig altså lettere komisk ...
Helt Kongehar de lansert som sitt "sommerøl", men det er betydelig mørkere enn andre norske sommerøl (det skal det da heller ikke så mye til), og kan trygt drikkes hele året.
Dypgylden farge, moderat hvitt skum. Litt søtlig aroma som ellers kan forbigås i stillhet.
Smaken har heldigvis mer å fare med enn aromaen, her er både malten og humlen godt merkbar, og ølet er ikke for søtt. Det er altså et ganske så greit og lettdrikkelig lagerøl vi har med å gjøre her. Vil falle i smak hos den vanlige pilsdrikker.

Carlsberg

carlsberg-beer-435226

Carlsberg ble lansert i Norge så sent som i 1989. Bryggeriet ble grunnlagt av Christian Jakobsen i 1826 (1847). Sønnen, Jacob Christian, tok tidlig del i driften, men var også vitenskapelig interessert, og tok del i Hans Chr. Ørsteds populærvitenskapelige forelesninger innen fysikk og kjemi. Da faren døde i 1835 tok sønnen over på vegne av sin mor, og innså straks at bryggerinæringen i Danmark trengte en fornying. Etter en studietur i Tyskland klarte han å framstille et undergjæret øl i morens vaskebalje. Noe senere fikk han kongens tillatelse til å bygge kjølige lagerkjellere under Københavns festningsvoller, før han satte opp et nytt bryggeri nær gode vannkilder og jernbane. Hans vitenskapelige og innovative virksomhet satt standard for all pils produksjon, og gjærtypen som i stor utstrekning brukes i dag er oppkalt etter bryggeriet. Carlsberg har i hjemlandet mange spennende produkter det er både synd og skam ikke blir importert til Norge! Carlsberg Elefant kjenner de fleste, men også Carlsberg Masterbrew (luksusøl), Gamle Carlsberg (mørk lager), Carls Spesial (bayer) i tillegg til både Porter, hveteøl og gourmetøl!! Kom med det Ringnes! Carlsberg brygges i 47 land i alle verdensdeler, og selges i over 150 land. De har over 31.000 ansatte som produserer over 75 millioner flasker, daglig!!. Vår versjon er fra Ringes på Hasle. Ølet har en gyllen farge og det er lyst og lettdrikkelig med balansert bitterhet, frisk aroma, fruktig smak og en behagelig humlebitterhet.

Tou

IMG_5608

Tou tankøl kom fra vår lokale stolthet som ble grunnlagt i 1855 på Tou. Tou navnet kommer av det gammelnorske navnet Taufr som betyr et sted der trolldom og magi ble praktisert. På Tou var produksjonsforholdene gode, med vannkraft til å drive kornmøller, og med rikelig godt vann fra Korsvannet. Driften gikk bra, og i 1918 ble produksjonen flyttet til Lervik. Her holdt bryggeriet til i 56 år før et nytt anlegg ble innviet på Forus i 1974. Eierne solgte sine gyllne aksjer til Ringnes, og resten er en historie de sikkert har lært av, noen og enhver. Tou ølet vi serverer kommer i dag fra Arendals Bryggeri, men er brygget etter de gamle reseptene. Arendals Bryggeri ble grunnlagt i 1839 under navnet Kittilsbugts Bryggeri av ølbrygger Gregers Salvesen. Bryggeriet er i dag det nest eldste som er i drift i Norge. Ølsortene var til å begynne med skipsøl, pottøl, søtt øl og bitter. Bryggeriet ble overtatt av Nora Industrier i 1980, men ble sommeren 2009 delvis selvstendig igjen. Tou tankøl har en lys farge, og smaken kjennetegnes spesielt med sin markerte bitterhet i forhold til annet Norsk ”fatøl”, selv om det likevel er lett og luftig. Kort, tørr ettersmak. Bryggeriet er nedlagr, og produksjonen gikk ført til Arendal, siden til Oslo, og vips vekk fra Cardinal.

Ægir Brime Red Lager


For første gang har vi nå fått fatøl fra det lille Ægir Bryggeri i Flåm, og vi serverer selvsagt ølet i de elegante Ægir-glassene! Først ut er Brime Red Lager, som faktisk lanseres som et sommerøl til tross for sin relativt mørke farge. At det er en grei sommerforfriskning skjønner du straks du har smakt det. Stilmessig har det slektskap med klassiske wienerøl. Dyp rav farge på ølet, med et moderat off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. Aromaen er nøtteaktig med innslag av toffee, også toner av røde bær, hint av smørmalt. Smaken er ganske tørr (mye tørrere enn en dunkel/bayer) og nøtteaktig, med bra (sannsynligvis tysk) humle. Dette er et lagerøl av god kvalitet, som både pilsvenner og ale-elskere drikker med stort velbehag.

Miller Genuine Draft

Miller Genuine Draft

Miller Genuine Draft begynte Frederick John Miller å brygge i hjemlandet Tyskland allerede i 1849. Han utvandret til USA og kjøpte i 1855 Plank Road Brewery i Milwaukee, der han tok oppigjen bryggingen ved hjelp av samme gjæren han hadde brukt hjemme i Tyskland. Miller er i dag det nest største bryggeriet i USA, og det sier ikke så lite. Miller Genuine Draft blir fremstillt i Millers ultramoderne bryggeri i Eden i delstaten North Carolina, gjennom en eksklusiv kaldfiltreringsprosess. Det har en lett, rugpreget maltaroma, en noe søtsyrlig smak, og en bløt, tørr, lett humlet avslutning. 4,6% Vol På ratebeer er dette ølet med 1 ”overall” og 6 ”Style”, og lavere enn det tror jeg du skal lete godt etter blandt øl vi har hatt inne. Smaken er delt, men dette er farlig nær baken.

Samuel Adams Boston lager

55224011_H

Samuel Adams Boston lager kommer fra bryggeriet hvis navn har vært synonymt med håndverksøl siden Boston Beer Company var en av bare få spesialølforhandlere i landet. Det startet med at de satte ut produksjonen til sørre bryggerier med ledig kapasitet i 1984 som brygget dette ølet på lisens. Boston Beer Company har siden kjøpt opp noen av disse bryggerien og produserer store deler av ølene sine på disse.
En skulle tro grunnleggeren het noe annet enn Jim Koch... , men Samuel Adams er altså en berømt opprørsleder, og en av dem som underskrev den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Helt galt er det ikke, da Sam. Adams også kom fra en bryggerfamilie. Oppskriften på dette ølet benyttet imidlertid Jim´s oldefar seg av så tidlig som i 1870.
På Cardinal har vi også Samuel Adams Boston Ale, og bryggeriet har en Scotch Ale samt en Black lager vi gjerne skulle få tak i. Samuel Adams Boston lager er en Wienerlager type med blomster og barnål i aromaen. Ølet har en stor fylde med smaksinnslag av karamell og en god tørr ettersmak.

Budweiser

Budweiser-RWB-3-Bottles-Low

Budweiser blir markedsført som ”hele Amerikas øl”, og har vært produsert av Anheuser-Bush siden 1876. I reklamen kaller de det «Kongen blandt øl» siden det er verdens mest solgte øl. Og det har det vært siden 1957. Deres dominerende posisjon i det amerikanske markedet villeder mange til å tro at USA kun har tre bryggerier. USA er imidlertid mer enn Obama og det NRK makter å formidle, og mikrobryggerikulturen over there er langt sterkere enn i Europa. Det er egentlig synd dette ølet er synonymt med amerikansk øl. Lys gul farge, fruktig smak med noe sødme. Den lette karakteren kommer av risen som brukes i tillegg til byggmalten. Ølet er bare lett humlet. Dette ølet blir ekstra mildt ved at det blir lagret i fire uker på fliser av bøketre. Øllet bærer navnet til den lille tsjekkisk byen Budweis, og dette har medført en langvarig navnestrid med det tsjekkiske bryggeriet Budvar, som også har et øl med navnet Budweiser. Ved en ren inkurie kalles også dette ølet «kongen blandt øl» Er det varmt, og du bærer stein, er Budweiser godt!

VB (Victoria Bitter)

vb

VB (Victoria Bitter) er ikke et øl av ale-typen "bitter", men et vanlig lyst lagerøl, som er litt bitrere på smak enn Carlton og Foster's. VB drikkes mest av australierne selv (Foster's eksporteres og brygges på lisens i utlandet i langt større kvanta enn hva som går til innenlands konsum), og VB-drikkerne omtaler derfor gjerne Foster's foraktelig som "tourist piss". Men om VB er så mye bedre, må du nesten vurdere selv! De etterhvert mange nordmenn som har studert i Australia og "overlevd" på VB der nede, spør ihvertfall etter VB når de kommer hjem. Den sjarmerende flaskefasongen bidrar nok også til å gjøre dette til et "kultøl". Gylden farge, bra skum. Søtlig aroma med toner av appelsiner. Smaken er først nokså nøytral, men så merkes det at bryggeriet har vært litt mer rundhåndet med humlen enn i de to andre ølene. Lett bitter avslutning.

Foster´s

Fosters Lager

Foster’s er Australias mest kjente ølmerke som selges i mer enn 150 land. 100 millioner kasser produserer de årlig ved 20 bryggerier i 9 land. Det var Foster som oppfant filtreringsmetoden som nå benyttes av mange under betegnelsen ”Ice”. Fosters historie fra et lite innenlands bryggeri, dog i et ølslukende land, til et multinasjonalt konsern, er en stilstudie i oppkjøp og markedskrefter. Ølet vårt brygges på lisens i England. Fosters ble første gang brygget av Foster brødrene som startet bryggeriet i 1887. Fosters har aldri vært spesiellt populært i hjemlandet og har bygget sin suksess på eksport. Det har de klassiske europeiske pilsnertypene som forbilde og har en lys gul farge, diskret karakter med fruktig aroma. Lett, fruktig og søtaktig smak med moderat bitterhet. Nå også fra fat!

Sol

Sol_Beer_325_Ml

Sol er et annet av de best kjente ølmerkene fra Mexico, og som Corona blir den solgt på ufargede flasker som framhever den skinnende gullgule fargen, og det er slik ølet har fått sitt navn, Sol, som betyr det samme enten en sitter på en krakk i Stavanger eller i sanden i Monterrey der bryggeriet befinner seg. Ølet var spesiellt populært i USA og Europa i 1980 årene. Oppskriften på dette ølet ble skapt av Alberto Aldrete, en ambisiøs gårdbruker som var stolt over sine meksikanske røtter. Opprinnelig ble det servert med salt og friske sitroner, og slik oppstod den noe merkelige tradisjonen med å servere Sol og andre meksikanske øl med en limebåt stukket i flaskehalsen.
Sol er ikke noe humlemessig granatsjokk, men har en fruktig maltaroma og en behagelig tørrhet.

Corona Extra

corona-extra-35-5cl

Corona Extra brygges kun i Mexico. Corona skal drikkes rett fra flasken, og tradisjonelt med en lime-båt stukket halvveis ned i tuten. Corona Extra er det mest solgte ølet i Mexico, og også landets klart ledende øl på eksportmarkedet, eksportert til over 150 land over hele kloden.. Corona ble første gang produsert i 1925 av bryggeriet Cervecéria Modelo i Ciudad de México. Bryggeriets første øl het kort og godt Modelo, og Corona ble introdusert en måned senere.
Corona ble i en periode gjenstand for en kult lignende oppmerksomhet i USA som medførte at merket truet Heineken’s posisjon som det mest solgte importerte ølet i USA, med en så liten markedsføring, at suksessen er blitt en ”case” for mange markedsførere. Ølet blir tross alt laget så billig som mulig for å kunne kjøpes av underbetalte meksikanske landarbeidere innenlands. Fargen er gyllen. Tiltalende svak duft av karamell og frukt. Balansert og behagelig frisk. En mild øl uten bitter ettersmak. Sommerøl uten mye preg i noen retning. Inneholder risstivelse.

Red Stripe

zzredstripe

Red Stripe har gjort karibisk øl berømt og anerkjent verden rundt. Det er en pils med en lett smak og mye karakter. Ølet er noe fruktig som en følge av den korte lagringstiden. For hjemmemarkedet benyttes 30% mais i brygget, mens det i ”vårt” øl, som er lisensprodusert av Charles Wells i Storbritannia, kun benyttes malt. Den lokale produksjonen på Jamaica kom i gang i 1918 hos Desnos og Geddes, men dagens lettere versjon skriver seg fra 1934. Det er i dag Heineken som er hovedaksjonær i bryggeriet.
Lys gyllen farge med godt hvitt skum. Dufter av korn frukt og krydder. Smaken har et lett anslag med en viss syrlig og bitter ettersmak som holder godt. En lys frisk tørsteslukker

Asahi Super Dry


Asahi Super Dry ble lansert i 1987 og var etter manges mening en forbedring av Japans tradisjon med tørt og fruktig øl, og dette merket har utrolig nok vokst til å bli verdens tredje mest solgte øl. Nøkkelen til suksessen er kombinasjonen med mat. I England er ølet lisensprodusert av våre venner på Shepherd Neame i Kent. Det ble solgt to milliarder kasser Asahi i 1990. Bryggeriet ble startet i 1891.
Gyllen farge, frisk, syrlig duft med blomster. Fint skum, noe bitterhet og en god del sødme. Ølet er brygget med ris i tillegg til byggmalt, og har derfor en tørr og lett stil.

Kirin Ichiban

kirin beer

Kirin er et av verdens største bryggerier. Ølet er oppkalt etter en mytisk skikkelse som er halvt menneske og halvt drage, som etter å ha tilbrakt noe tid med en dame ble opphavet til Confucius..
Bryggeriet er et av Japans fem store med en historie som strekker seg tilbake til 1885. Men egentlig strekker den seg lengre. Martinius Thoresen var en skomakersønn fra Arendal født i 1834. Etter å ha arbeidet en tid ved Arendals Bryggeri utvandret han til USA, hvor han tok navnet William Copeland. Historien forteller så at han tok hyre på en skute og seilte til østen hvor han ble akterutseilt i Japan. Etter å ha prøvd seg som melkeprodusent tok han frem sine bryggerkunnskaper fra Norge, og startet Spring Valley Brewery i 1781, som senere ble til Kirin Brewery. Japans største bryggeri. I Japan regnes William Copeland som det japanske ølets far. Kirin Lager ble første gang brygget I 1888, men det var først etter at produksjonsmetoden ble endret I 1975 Kirin fikk sitt internasjonale gjennombrudd. Resultatet, et forfriskende og tørt øl med en mye renere ettersmak, fant veien til de store utenlandske markedene, og er I dag lisensprodusert av bla Charles Wells I England. Gyllen farge, enkel og ren duft, med noe søtlig preg.

TsingTao

tsingtao-640ml-bottle

TsingTao er det mest profilerte eksportølet fra Kina fra det mest kjente av landets 600 bryggerier, og serveres på kinesiske spisesteder over hele verden. Bryggeriet ble grunnlagt i Quingdao i 1906, etter at tyskerne hadde okkupert byen sent på attenhundretallet. Selv i dag framstår byen Tsintao (Quingdao, Shandong) med en arkitektur som en havneby fra Baltikum ved forrige århundreskifte. Bryggerigruppen består i dag av 48 bryggerier, som etter blokaden av kommunist Kina dyrker sin egen humle. Det er i dag underskudd på øl i Kina grunnet landets økonomiske oppsving. At vi får importere noe av denne mangelvaren skyldes nok makthavernes sans for vestlig valuta, men fortjener muligens likevel en kameratslig takk. Lys gyllen farge, dufter av modne epler, karamell, blomster og krydder. Godt skum i anslaget, særpreget aromabilde à la duften, ok bitterhet og svært god friskhet, sitter en stund. Et spesielt øl med en klar skarphet.

Tiger Beer

1

Tiger Beer ble kjent under den annen verdenskrig da britiske tropper benyttet det som tørsteslukker, som de og hadde gjort i kolonitiden. Opprinnelig var dette ølet mer ”humlet” enn det er i dag. Ølet ble udødeliggjort av den engelske forfatteren Anthony Burgess i boken ”Little Wilson and the big God (1987), og senere ”Time for a Tiger”, som ennå benyttes av bryggeriet som slagord. Dette er et”Pilsnerøl” som er lyst og fyldig i smaken. Diskret duft, med sitruspreg og noe bitterhet i avslutningen. Siden ølet inneholder mais, er det i de fleste oppslagsverk feil å kalle dette en pils.

Chang Beer

0209530_800

Chang Beer er et lyst lagerøl fra Thailand, der det konkurrerer med Singha om å slukke nordiske turisters tørst i varmen. Chang betyr elefant, og det er da også to elefanter som pryder etiketten. der det ser ut som de hjelper lille Red Adair med å tette en lokal Blow Out. Bryggeriet, Thai Beverage (ThaBev) er et av de største firmaene innen alkoholholdig drikke i Sørøst Asia. Chang Beer er altså kun ett av deres store produkter. Lokalt ruver også deres Sang Som Rum. Bryggeriet startet produksjonen i mars 1995, og har allerede 60% av hjemmemarkedet. Eksportvaren deres inneholder ikke ris, til forskjel fra deres lokale variant. Chang har de siste årene sponset Everton i Liverpool. Gylden farge, høyt hvitt skum. Aroma og smak som det typiske "nøytrale" lyse lagerøl, d.v.s. ingen ubehagelige sidenoter, med moderat maltsødme og meget forsiktig humle. Ikke noe galt med det, og selvsagt et greit forfriskningsøl. Men vi har saktens øl med mer smak enn dette

Singha

singha_buckets_02

Singha kommer fra Boon Rawd Brewery co. i Bangkok. Det klassifiseres som en Premium Lager, og inneholder ikke ris, i motsetning til hva mange tror. Michael Jackson kaller dette ølet ”en praktfull lys lager som ville vekke oppsikt over alt i verden.” Ølet er oppkalt etter en løve lignende skikkelse fra mytologien. Brygget inneholder 87% byggmalt. Produktet er en arv fra en tysk bryggerimester som virket i Thailand på trettitallet. Det har en lys gul farge og har en distinkt smak av humle. God maltbalanse. Leskende og enkel med moderat balansert bitterhet. Godt skum. Ølet ”sitter” lenge. ”Ekstaktinnhold, fyldighet og humlekarakter danner en uvanlig fullkomment avstemt og balansert helhet”

Alhambra Reserva 1925


Sier du "spansk gyldent lagerøl, styrke som en norsk Export" vil nok mange stille seg tvilende til om dette kan være godt. Men det er det faktisk! Alhambra Reserva 1925 brygges i de spansk-arabiske maurernes gamle hovedstad, Granada.
Krystallklar dypgylden farge, høyt til moderat hvitt skum.
Aromaen er ganske god og moderat søtlig, med toner av humle og krydder.
Smaken har en merkbar maltsødme men også bra humle, med noen krydrete toner og hint av karamell. Du kan trygt prøve en!

Estrella Damm

14f5db33-6b56-4f89-9593-05fbc74b284e

Estrella Damm er en lys lagerøl og storselger fra Grupo Damm i Barcelona, den største konkurrenten til San Miguel. Det er en versjon på 4,6% vi har fått i Norge, i Spania har den vanligvis 5,4%. Bryggeriets hovedkontor ligger som nevnt i Barcelona, like ved den ikke helt ferdige kirken La Sagrada Familia, der det ble grunnlagt i 1867 av Auguste Kuentzmann Damm, som hadde emigrert til Spania på flukt fra krigen som truet hjemstedet hans i Alsace, et område som på skiftende tyske og franske hender har lange tradisjoner innen ølbrygging. I dag har Damm foretaket et stort nettverk av bryggerier over hele Spania, og det første som produserte de nye «pils» typene på slutten av 1800 tallet.
Blekgylden farge på ølet som har et bra skum. Moderat sitruspreget aroma. Smaken har moderat sitrus / sitron, er lett i "kroppen" og forfriskende, med ganske moderat humle i avslutningen. Ingen ubehagelige sidenoter. Dette er en lett og helt grei forfriskning til å nyte under den spanske sol, verken mer eller mindre - og når vi har fine og "spanske" sommerdager her hjemme, bør hvemsomhelst kunne bestille Estrella Damm på Cardinal uten å skjems!

San Miguel Premium Lager

010006

San Miguel Premium Lager høres jo ut som noe av det spanskeste spanske, men bryggeriet er an avlegger av det filipinske bryggeriet San Miguel, som har brygget øl i Manilla siden 1890. I 1946 ble datterselskapet i Spania etablert, og etter det har San Miguel utviklet seg til å bli landets ledende ølmerke. I dag eies selskapet av Kronenbourg i Frankrike. San Miguel var en suksess på Cardinal da vi hadde det som fatøl sist, og vi har hatt utallige oppfordringer om å ta den inn i varmen igjen. Selv om det jo for såvidt har gått unna på boksene også, har vi altså valgt å ta det inn igjen på fat, og de gode seidlene følger selvfølgelig med. Lys gyllen farge. Middels fyldig, aromatisk humlepreg med antydning til korn. Fin bitterhet i ettersmaken.

Birra Moretti

birra-moretti-435046

Birra Moretti fra Italia er et av landets mest populære øl, en pils med røtter tysk-østerriksk bryggeritradisjon. Mange som har vært på Italia-ferie har spurt etter den her hjemme. Nå har vi den for sikkerhets skyld i to størrelser! Lys gylden farge, høyt skum.
Aromaen er ganske moderat, først noen toner av mais og kokte grønnsaker, så noen hint av blomster og honning. Frisk og sprudlende munnfølelse. Smaken har faktisk godt merkbar malt (det er ikke alle internasjonale lyse lagerøl som har såpass!), og også akseptabel humle i avslutningen, så dette her går det veldig greit an å drikke. "Lettdrikkelig og ålreit", synes våre pilsvenner.

Menabrea 1846

4806

Menabrea 1846 er et italiensk lyst lagerøl, og en konkurrent til Peroni - en "pils" for de fleste, selv om man her har "juksa litt" og brukt noe mais i bryggingen. Som du sikkert har gjettet har Menabrea-bryggeriet (som nå eies av Forst) holdt på siden 1846. Krystallklar gylden farge, fint og varig hvitt skum.
Sterk og søtlig fruktig aroma. Smaken er rimelig "ren", frisk og "saftig" uten noen ubehagelig bismak, med moderat humle i avslutningen. Om du har lyst på en grei og lettdrikkelig pils, hvorfor ikke prøve Menabrea?

Peroni Nastro Azzurro

87

Peroni Nastro Azzurro betyr blå bånd, er et lyst premium øl med strågul farge. Det kommer fra et land som vel tradisjonellt forbindes mest med gode viner, men også italiensk øl begynner å vinne anerkjennelse også innenfor det eksentriske mikrobryggermiljøet. Nye innovative bryggerier dukker opp, og benytter gjerne vingjær i ølbryggingen for å lage øl som kan asossieres med distriktes viner. Peroni har duft med innslag av sitrus. Smaksmessig lett, søtlig, italiensk stil, som balanserer med en fruktig tørrhet og fyldighet. Middels bittert. Relansert i Norge i 2003. Et av de store merker i Europa, og da spesielt England.

Svyturys Ekstra

ekstra_0_33_700
Bryggeriet er 220 år gammelt og ligger i Klaipeda. Klaipeda var i flere hundre år tyskdominert under navnet Memel (en velkjent by for mang en Stavanger-sjøgutt på 1800-tallet, i Østersjø-fart med sild). Den tyske innflytelsen har også gjort seg gjeldende på bryggerisektoren, her har man i lange tider etterlevd tysk bryggeritradisjon. Også i dag bekjenner Svyturys-bryggeriet seg til denne. Dermed dreier det meste seg om forskjellige typer lagerøl + det overgjærede hveteølet.

De produserer 250.000 hektoliter øl i året. Svyturys Ekstra vant den prestisjefylte gullmedaljen i “The World Beer Championship” i 2001. Så dette er et brygg av høy klasse i gruppen Dortmunder Export. Vi har fått en lokal importør av disse ølene som befinner seg i Sandnes, så flere av disse vil også sporadisk bli å finne som fatøl i tiden som kommer. Ølet er klart gyllent og har et tykt hvitt skum. Det har en tydelig humlearoma, og smaken klassisk lager med en viss sødme da dette ølet inneholder en del ris.

Meteor Bière d`Alsace

Meteor-Biere-DAlsace-Labels-Brasserie-Meteor_43555-1

Juleølet fra Meteor-bryggeriet i Alsace har Cardinals gjester allerede stiftet bekjentskap med, og dette er den vanlige standardpilsen deres. Krystallklar lys gylden farge, høyt hvitt skum. Aromaen kan minne om Heineken, og har et visst preg av sitrus.Ganske "ren" pils-smak, med moderat sødme og et lett sitruspreg, innslaget av humle er meget moderat.Et lettdrikkelig øl, som kanskje ikke skiller seg så veldig fra mengden av internasjonale lyse lagerøl. Du trenger nok noen stykker før du merker meteor-nedslaget ...

Carling

carling_landor

Carling er Englands mest solgte øl! I 2001 nådde omsetningen hele 600 millioner liter øl, eller nesten dobbelt så mye som hele den norske øl-produksjonen! Det betyr at hver av de 47 millioner voksne i Storbritannia drikker 24 pints av Carling pr. år!
Carling har vært markedsleder i Storbritannia i hele 30 år. Med en markedsandel på ca. 25 % av det britiske markedet er Carling ca. 50 % større enn sin nærmeste konkurrent.
Carling ble først brygget i Ontario i Canada under navnet Black & White Lager beer og ble i 1927 omdøpt til Black Label Lager. I 1954 ble ølet eksportert til Storbritannia og ble først brygget av Hope & Anchor bryggeriet i Sheffield. I 1959 dominerte bitter-øltypen det britiske markedet og lagerøl sto for bare 2 % av det britiske ølkonsumet.
Først på 60-tallet begynte Carling å ta av. I 1967 kjøpte Bass Carling-bryggeriet, som dermed fikk et salgsapparat over hele Storbritannia. Carling ble i 1988 det første ølet som solgte mer enn 2 millioner barrels (tønner) øl, som britene selv ynder å bruke som måle-enhet for ølsalg.
Ølet ble meget godt kjent da daværende eier, Bass-konsernet, investerte gjennom mange år ca. 200 millioner kroner i markedsstøtte årlig i Premier League. Carling har i en årrekke vært en prisbelønnet og ledende sponsor innen engelsk fotball. Fremdeles finnes det en del Carling-reklame på tippekampene og drakter osv. I tillegg brukes det betydelige beløp til kulturelle formål, og spesielt til musikk. Carling Weekend, Reading & Leeds, er verdens største musikk-festival som forgår på to steder samtidig. I 2001 besøkte over 110.000 mennesker festivalen for å høre på 200 av verdens beste musikk-utøvere. På fat i bar fra desember 2006.
Carling Black Label har lys gyllen farge. Lett øl av typen undergjæret lagerøl. Duft av humle, korn og blomster. Mild og fin bitterhet i smak. Ølet har lavt innhold av kullsyre.

Heineken

Bottle-Of-Heaven

Heineken ble grunnlagt i Amsterdam i 1864, da Gerard Adrian Heineken kjøpte bryggeriet De Hooiberg (høystakken) i Amsterdam. Heineken ble aksjeselskap i 1942, og familien mistet da kontrollen over det. Alfred Henry Heineken, Gerards sønnesønn, var fast besluttet på å kjøpe tilbake familienavnet, og begynte sin karriere med å bære kornsekker i Heineken bryggeriet. Han arbeidet seg opp til konsernledelsen og kjøpe stadig flere aksjeposter. I 1954 hadde han nådd sitt mål og kunne styre foretaket. Heineken er i dag verdens mest utbredte ølmerke, og det lisensproduseres ved over 100 bryggerier verden rundt. Heineken har lenge hatt stor apetitt, og sluker bryggerier i inn og utland i rasende tempo. Markedsføres i Norge av Hansa Borg Bryggerier.
Et lyst og fruktig pilsnerøl med duft av malt, humle og sitrus. Ukomplisert.

Vedett Extra Blond

vedett_blonde

Vedett Extra Blond kommer som flaskeformen antyder fra Duvel bryggeriet i Belgia, hvor det har blitt et kultøl for lagerelskende Belgiere på trendy uteplasser. Ølet er nytt i Norge fra mai 2006, men har faktisk vært produsert ved Duvel Moortgat helt siden 1945. Retro layouten er nok en medvirkende årsak til renessansen, foruten at det er et meget godt øl.. Ølet er lyst blondt med et stort hvitt og livlig skum. Aromaen er ren og frisk med toner av frukt og tørr humle. Smaken er like ren som aromaen, hvor de blonde maltslagene stikker seg fram sammen med en rund fruktighet. Avslutter med en viss humlebitterhet. Et forfriskende blondt øl.

Schiehallion

2664

Schiehallion fra Harviestoun i Skottland er oppkalt etter et lokalt “tåkefjell”. Dette blir nok neppe det ølet du velger når tungen er vanskelig å styre, men deres cask conditioned versjon har vunnet utallige priser i Storbritannia. Ølet er betydelig lysere og ikke så skarp som Bitter & Twisted. Rundere, og med en mye kortere ettersmak. Ikke så rart, da dette tross alt er en lager, og ikke en ale som vi dessverre tidligere har skrevet. Ølet er brygget med typisk lager -malt og gjær, og det er brukt Hersbrücker og Challenger humle. Gyllen farge med moderat hvitt skum, og aromaen har i tillegg til kraftig humlepreg tydelig innslag av grapefrukt. Smaken er maltrik med godt innslag av frukt. Bitter ettersmak. En meget spesiell lager som har klare likhetstrekk til sin golden ale bror…..

Stella Artois

6a00d8341c51c053ef00e54f4b89388833-800wi

Stella Artois er Belgias mestselgende øl ute i verden, med marked i mer enn 80 land. Stella blir fremstillt av Artois- bryggeriet i Leuven utenfor Brussel. Ølets historie kan spores tilbake til 1366 da bryggeriet Den Horen ble stiftet. Horen betyr horn på norsk, og et jakthorn er ennå å finne på ølets etikett.
I 1708 ble Sebastian Artois bryggermester på Den Horen, og ni år senere kjøpte han bryggeriet, gav bryggeriet sitt eget navn, og lot bryggermestertittelen gå i arv i familien. Under første verdenskrig ble bryggeriet ødelagt av artelleriild, men ble bygd opp igjen på samme stedet. I 1929 introduserte bryggeriet sitt mest kjente produkt, Stella, som er det latinske navnet for stjerne. Stella Artois var til å begynne med tenkt som et sesongøl, et juleøl. Det blir brygget på vann fra en underjordisk kilde langt under bryggeriet, og man gjør bruk av en enestående gjærkultur. I 1948 ble det bygd et nytt anlegg, og foretaket fortsatte å vokse. Gjennom fusjonen i 1987 med Jean-Theodore Piedbouefs bryggeri dannet man Interbrew, som med tiden har skiftet navn til InBew, en av gigantene i ølverdenen. Stella er et klassisk europeisk pilsnerøl med sin karakteristiske rene og bitre smak, og et friskt og balansert innslag av fruktighet. Har det siste halve året overtatt tronen som Stavanger’s mest solgte importøl, og også på Cardinal har salget av Stella tatt av på en slik måte at nå velger å servere det fra fat.

Paulaner Oktoberfest Bier

paulaner-oktoberfest-bier

Den årlige Oktoberfest (eller Wiesn, som de lokale kaller den) i München er utvilsom verdens mest kjente ølfestival. Den er ikke stedet for å smake flest mulig forskjellige øl, for det er bare de store München-bryggeriene som får delta, men så drikkes der til gjengjeld kopiøse mengder med 1-liters "Mass"av det spesielle Oktoberfestølet. Denne øltypen er et gyldent lagerøl i slekt med Märzen, sterkere enn pils og mer maltrikt. Paulaner-bryggeriet er et av de deltakende bryggeriene, og det sier seg selv at vi på Cardinal er fornøyde med å kunne presentere deres Oktoberfest Bier her også. Vi sier bare på "boarisch", som Münchens borgermester når han åpner festivalen hvert år: "O zapft is" - det er tappet!
Gylden farge på ølet, høyt til middels stort hvitt skum. Fin aroma av fruktig tysk humle og søtlig malt. Smaken er rimelig søt og maltpreget, men likevel myk og meget lettdrikkelig, med bra humle i avslutningen.
Går godt an å drikke også utenfor oktoberfestsesongen! I år har vi den også i et begrenset antall i 1 liters bokser der du får med deg seidelen til odel og eie

Neumarkter Urstoff

item_L_82221451_315969741

Neumarkter Urstoff fra Neumarkter Lammsbrau (etabl. år 1800) går under kategorien ”Dortmunder/Helles” og er brygget med mindre humle enn vanlig tysk pilsner. Ølet er derfor mindre bittert enn det en tradisjonelt forbinder med Tyskland. Også dette ølet er økologisk, og mye arbeid er lagt ned i råvarene. Bryggeriet har et forpliktende sammarbeid med om lag 100 lokale bønder som driver økologisk for å sikre leveranser samt kvaliteten på ingrediensene som brukes. At det er økologisk garanterer også for at det ikke blir benyttet andre tilsetningssoffer, verken til selve bryggingen eller som hjelpestoffer til for eksempel filtrering. Fargen er klar oransje og gylden, og ølet gir et kort og godt hvitt skum. Aroma er preget av humle, men også malt. Smaken domineres av malt og en viss frukt sødme. Kort tørr avslutning.

Neuschwansteiner Helles Lager

img_0024

Neuschwansteiner Helles Lager er blitt produsert av Der Hirsch Brauhaus Privatbrauerei i Höss i Tyskland siden 1657, men bryggeriet er flere ganger gjenreist, siste totale renovering kom etter at bryggeriet ble bombet mot slutten av 2.verdenskrig. Vi hadde gleden av å besøke både bryggeriet og slottet Neuschwansteiner høsten 2006 sammen med den norske importøren Strag, og ble mektig imponert. Ikke det største bryggeriet vi har besøkt, men antagelig det triveligste!
Bryggeriet har et utall spennende merker, og felles for hele produktspekteret er at emballasjen er tradisjonsrik. Gamle etiketter brukes på gammeldagse flasker med vippekork, eller en bruker forseggjorte keramikk krukker som rommer opp til 5 liter. Gruppen ”Munchener helles” ble til på midten av 1800 tallet som et svar på Tsjekkernes da ekspanderende pils salg. Ølet har mer malt og humlebruken ligger tett opp til det som blir brukt i typisk tsjekkisk øl med både aroma og bitter humle. Fargen er lys gyllen og ølet er uklart med godt skum. Duften er forfriskende og preges av aroma humle med noe sitrus. Smaken er mer preget av malten enn lukten, med en metallisk kryddertone som er godt balansert. Tørr, behagelig bitter ettersmak.

Bitburger Premium

Bitburger Premium Beer 330ml

Bitburger Premium kommer fra Brauerei Th. Simon GmbH i Bitburg i Tyskland, og er en tradisjonell tysk premium pilsner. Bryggeriet gjør faktisk krav på at dette ølet var det første som brukte betegnelsen pilsner, i 1883. Lik andre Premium pils fra Tyskland tilsvarer denne betegnelsen i USA Super Premium, og er med andre ord et svært påkostet brygg. Bryggeriet er nå over 190 år gammelt (gr.lagt 1817), og produserer foruten en rekke pilsnertyper med og uten alkohol også Köstritzer Schwarzbier som vi også fører og varmt anbefaler. Ølet blir lagret i tre måneder i bryggeriets kjeller. Verd å vente på!
Fargen er ekstremt lys, og skummet av den moderate typen. Aroma av humle og sitrus. Smaken er preget av humle og sitrus, og ølet har ikke den typiske tyske spisse metalliske tendensen, men er mer rund i sammenligning. Som de sier i Tyskland; “Bitte, ein Bitt!!”

Warsteiner Premium Verum

Warsteiner-Premium-Verum-4-8-abv

Warsteiner Premium Verum kommer fra bryggeriet Warsteiner Brauerei Haus Cramer midt i hjertet av Arnsberger Naturpark utenfor Warsteiner i Tyskland hvor ølet er blitt brygget i over 250 år, siden 1753. Fra de startet med håndblåste flasker og grove kopperkjeler hjemme på kjøkkenet til dagens ultramoderne bryggeri fra 2002 er det stor avstand. Bryggeriet (Brauerei im Waldpark) er i dag tysklands største privateide bryggeri, og eksporten går til over 60 land. At bryggeriet er populært og ligger i fine omgivelser bekreftes av det faktum at det årlig er 60.000 besøkende hos dagens direktør Albert Cramer.
Vi har inne både flaske og boks. Det er tydeligvis ikke samme brygget ettersom “das alcohol gehalt” er forskjellig. Se om DU kjenner forskjell! Ølet hører til i den lettere sjangeren. Lys gul farge med moderat skum. Frisk duft av sitrus, lime, gjær og krydder. Smaken har et bløtt anslag og har en lett og enkel stil. God balanse med en del bitterhet i finishen. Må serveres kald.

Fürstenberg Premium Lager

Furstenberg

Fürstenberg Premium Lager er en av nykomlingene i Vinmonopolets ølhyller. Ølet blir produsert i Schwarzwald i Tyskland, nærmere bestemt i byen Donaueschingen. Bryggeriet har et mildt sagt imponerende navn av det fyrstelige slaget: Fürstlich Fürstenbergische Brauerei. Dette er et bryggeri med aner helt tilbake til 1283 da Heinrich von Fürstenberg fikk rett til å brygge øl. Fürstenberg-bryggeriet hadde på slutten av 1800-tallet en av de mest berømte tyske bryggerimesterne, Josef Munz, i sin tjeneste. Han begeistret både Otto von Bismarck og keiser Wilhelm II med sitt øl. Ølet som nå er tilgjengelig i Norge, Fürstenberg Premium Lager, framstår som et lyst og lett øl. Det er brygget etter renhetsloven på kildevann fra Schwarzwald. Ølet har en lys, gyllen farge, det har et fint skum og en sødmerik aroma preget av korn. På smak er ølet nokså forfriskende på grunn av en bra bitterhet. Ettersmaken har en viss sødme i seg i tillegg til bitterheten.

Budweiser Budvar

budweiser-budvar-large

Budweiser Budvar er det originale lyse ølet fra den tsjekkiske byen České Budějovice, eller Budweis som den heter på tysk. Byens internasjonale berømmelse har sammenheng med at en amerikansk brygger med en viss tilknytning til Budweis (som dengang tilhørte det østerrikske keiserdømme) lanserte et øl i USA som ble registrert under varemerket "Budweiser", og kom til å bli verdens mestselgende ølmerke (hovedsaklig på det amerikanske hjemmemarkedet).
Kvaliteten på gigantmerket Budweiser ble imidlertid snart en ganske annen enn hva tsjekkere med respekt for seg selv ville kalle "skikkelig øl". Så da kommunismen falt i Tsjekkia ville bryggeriet i České Budějovice ut på verdensmarkedet, og lanserte "den originale Budweiser". Det var selvfølgelig å be om bråk, og siden har tsjekkerne ligget i utallige rettssaker i land etter land mot den amerikanske giganten Anheuser-Busch, som eide varemerket Budweiser. Kort fortalt så har tsjekkerne tapt i USA, og må der selge ølet sitt under navnet Czechvar, men de har vunnet i de fleste europeiske land. Så derfor kan altså Cardinal nå selge en Budweiser som har svært lite til felles med den amerikanske varianten (vel, vi selger amerikansk Budweiser også, til gjester som insisterer på det). For nordmenn flest vil Budweiser Budvar Original framstå som "en skikkelig pils", selv om tsjekkerne ikke vil kalle noe for "pilsner" hvis det er ikke brygget i selve byen Plzen.
Gylden farge, moderat skum som ikke varer så lenge. Aromaen har preg av lys malt, gress / høy og et streif av honning. Smaken er mye mer maltrik enn noen typisk "industripils", men er likevel lett og frisk. Der er et moderat innslag av den tsjekkiske Saazer-humlen. Bestill gjerne en amerikansk Budweiser også, og sammenlign de to. Det kan for noen bli en "aha-opplevelse"!

1795 Budejovicke Budweis Bohemia

1795

1795 Budejovicke Budweis Bohemia er et tsjekkisk kvalitets lagerøl fra den berømte byen Ceske Budejovice (eller Budweis) hvor godt øl er blitt brygget i over 700 år. Bryggeriet grunnlagt i 1795, og var det første i verden som solgte og eksporterte øl under navnet ”Budweiser Bier” allerede i 1802, 68 år før amerikanske Budweiser ble etablert. 1795 er et delikat, gyllent lagerøl, godt balansert, fult utviklet og likevel lett å drikke.

Pilsner Urquell

pilsner-urquell-33

Pilsner Urquell betyr ”pilsens urkilde” og er det egentlige pils produktet. Ulikt produsentene i Cognac og Champagne har ikke produsenten i Plzen klart å beskytte varenavnet sitt. De er imidlertid nå i gang med en rettssak i EU systemet der de ønsker å få tilbake eneretten til betegnelsen Pils. Vinner de fram med dette vil det altså bare finnes en pils, og mange bryggerier vil måtte finne nye navn på sine produkter.
Det er ulike myter om opprinnelsen til navnet. Den mest troverdige er at en importør til Hamburg i 1840 årene ønsket å markedsføre dette da nye ølet, som allerede få år etter lanseringen var kraftig kopiert, som det opprinnelige pilsnerølet, og satte betegnelsen Urquell på etiketten.
Vi var fire fra betjeningen på Cardinal som ble invitert ned til bryggeriet våren 2008, og fikk se den unike blandingen av gammelt tradisjonsrikt håndverk og ny ultramoderne produksjon dette bryggeriet står for. For å sikre at de nye fasilitetene produserer øl likt det de gjorde i de gamle lokalene, har de oprettholdt produksjonen også i disse, slik at de kan ha en løpende sammenligning av kvaliteten og om nødvendig justere produksjonen. Vi var meget imponert over de kvalitets normer bryggeriet benytter. Det er jo da også det eneste bryggeriet representert i Norge som stiller krav til serveringsstedet med hensyn til tårn, glass og solgt mengde pr uke. Andre bryggerier har en tendens til å gi slipp på kvalitetskravet når ølet er ute av bryggeriet.Ølet er lyst og lett, bitrere enn vanlig nordisk pilsner, med en tørr og frisk ettersmak, godt preget av malt og humle

Hønefoss 1716 Pilsner

Cardinal Pub Stavanger


Det foreløpig ikke-bryggende Hønefoss Brygghus får kontraktbrygget sin 1716 Pilsner hos Krönleins Bryggeri i Sverige. Hvorfor de har valgt årstallet 1716 vites ikke med sikkerhet, Krönleins startet opp i 1836, og det forlengst nedlagte Hønefoss Bryggeri startet opp i 1856. Sannsynligvis henspiller "1716" på krigen mot svenskene dette året, hvor det var flere trefninger nær Tyrifjorden. Det blir jo da mildt sagt ironisk at de moderne hønefossingene (med slagordet "Drikk lokalt!") nå får brygget ølet sitt i Sverige ...
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Grei pilsneraroma, moderat søtlig, toner av blomsteraktig humle og noe frukt.
Smaken er ganske frisk og "crisp", moderat sødme, moderat humle.
En lettdrikkelig og OK pils!