Primátor Polotmavý 13Dette er en tsjekkisk lager i "wiener-stil". 13 betegner maltinnholdet, ikke alkoholstyrken (som er 5,5%).

Rav farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk aroma av smørmalt og karamell.
Frisk og myk munnfølelse, akkurat det riktige kullsyrenivået i glasset. Smaken har også smørmalt (kanskje for mye) og karamell. Noe humle i avslutningen.

Dos EquisDos Equis betyr to kryss, og to kryss preger etiketten. Ølet brygges i to varianter, hvorav Wienertypen er den minst populære, og var den som ble importert til Norge for ikke så mange år siden. Jeg har i det siste ikke sett denne tilgjengelig, hverken hos våre grossister eller andre steder. Den lysere «pilsnertypen» som er storselgeren i hjemmemarkedet har gjort bryggeriet til Mexicos største bryggeri. Cerecceria Cuauhtémoc i Monterrey ble grunnlagt i 1890 av spanjolene Isaac Herón og José Calderón, og deres første øl het Carta Blanca, et sprudlende øl med naturkork. Dos Equis er fyldigere enn mange lagerøl, mørkt ravfarget med en søt, fruktig maltsmak med sjokoladeaktige overtoner.

5/46 4,5%

Union Juleøl


Skiens gamle bryggeristolthet Lundetangen ble oppkjøpt av NORA / Ringnes på 80-tallet og nedlagt (varemerket ble imidlertid senere snappet opp av Aass i Drammen, etter at Ringnes hadde unnlatt å bruke det i 10 år). Men skiensfolk ville ha øl som faktisk var brygget i byen, og brusfabrikken Trio startet opp med brygging, med tromsøbryggeriet Mack tungt inne på eiersiden. Dette ble imidlertid bare en måtelig suksess, og da lokalene til den nedlagte Union Papirfabrikk ble ledige på Klosterøya sentralt i Skien, startet man opp det nye Union Bryggeri. Herfra har man utsikt over til bygningene hvor Lundetangen i sin tid holdt til. Mack er hovedeier også på Union, og bryggingen på Trio opphørte. Union markedsfører seg som "Det åpne bryggeriet", og satser stort på bryggeriomvisninger. Med et Juleøl i "butikk-klassen"  (+ en pils) har Skiens lokalpatrioter fått øl de er rimelig fornøyde med, og flaskene har som de første i Norge fått "twist off"-kapsel i amerikansk stil (men du KAN fortsatt bruke øljekk på dem, om du insisterer).
Fin kobberfarge på ølet, med et flott off-white skum.
Malt og brød i aromaen, toner av karamell, hint av krydder.
Smaken har et moderat preg av malt og brød, "støvet" karakter, ikke for søt, hint av karamell. Meget moderat humle i avslutningen.
Lettdrikkelig og grei butikk-juleøl!
 

Bryghuset Svaneke Classic

svaneke_classic

Bryghuset Svaneke Classic er dette bryggeriets andre av foreløpig tre øl på Cardinal. Bryggeriet har en lag liste med spesialøl vi kan håpe å friste våre kunder med i tiden som kommer. Som nevnt over er Classic en heller vanlig betegnelse i Danmark, og representerer et øl med en ekstra skje karamellmalt i forhold til vanlig lagerøl. Ølet får også tre uker ekstra på lagringstank for modning og klaring. (De filtrerer selvfølgelig ikke ølet sitt!) Disig gylden farge, ufiltrert, noe mørkere enn bryggeriets "Gammeldags Pilsner". Flott og varig off-white skum. Moderat men behagelig aroma av floral humle, også tydelige toner av malt, hint av honning. Smaken har moderat men god humle på en bra maltpreget basis, hint av nøtter og toffee. Myk munnfølelse, meget behagelig å drikke.

Ringnes Julebrygg Kl E

GloriaObject-33845

Ringnes Julebrygg i "butikk-klassen" er det eneste butikk-juleølet vi har tatt inn i år. Av disse svakere, avgiftstilpassede kvasiutgavene syntes vi dette var av de bedre. (Som kjent er disse svake juleølene en relativt ny oppfinnelse som kom da sterkølsalget ble flyttet til Vinmonopolet, og salget fallt som en sten.)
Vakker kobberfarge på ølet, fint beige skum. Moderat aroma av malt, noe karamell.
Smaken er også dominert av malt og karamell, men er ikke for søt. Lettdrikkelig.
Jeg hører til dem som mener at "ordentlig" juleøl i prinsippet hører hjemme i "polklassen", men hvis man først ønsker et juleøl med mer moderat alkoholprosent, er Ringnes Julebrygg slett ikke dårlig. Den passer godt til en pose med snacks på Cardinal!

Rogalands Jul (07)

2010112641219522_3

Rogalands Jul (07) er altså behørig anbefalt av Lervig, og vise versa! Vi anbefaler begge, siden smaken er din og din alene, og skal du ha en mening, må du smake. Det er jo det fine med julen. Berentsen gjør alltid godt arbeid! Også her. Ølet er etter min mening harmonisk og i tråd med det vi forventer av et godt Norsk juleøl. Gyllen farge og duften er preget av malt, humle og krydder.
Passe kraftig julesmak med middels fylde og slepen bitterhet i avslutnigen.

Ægir Brime Red Lager


For første gang har vi nå fått fatøl fra det lille Ægir Bryggeri i Flåm, og vi serverer selvsagt ølet i de elegante Ægir-glassene! Først ut er Brime Red Lager, som faktisk lanseres som et sommerøl til tross for sin relativt mørke farge. At det er en grei sommerforfriskning skjønner du straks du har smakt det. Stilmessig har det slektskap med klassiske wienerøl. Dyp rav farge på ølet, med et moderat off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. Aromaen er nøtteaktig med innslag av toffee, også toner av røde bær, hint av smørmalt. Smaken er ganske tørr (mye tørrere enn en dunkel/bayer) og nøtteaktig, med bra (sannsynligvis tysk) humle. Dette er et lagerøl av god kvalitet, som både pilsvenner og ale-elskere drikker med stort velbehag.

Samuel Adams Boston lager

55224011_H

Samuel Adams Boston lager kommer fra bryggeriet hvis navn har vært synonymt med håndverksøl siden Boston Beer Company var en av bare få spesialølforhandlere i landet. Det startet med at de satte ut produksjonen til sørre bryggerier med ledig kapasitet i 1984 som brygget dette ølet på lisens. Boston Beer Company har siden kjøpt opp noen av disse bryggerien og produserer store deler av ølene sine på disse.
En skulle tro grunnleggeren het noe annet enn Jim Koch... , men Samuel Adams er altså en berømt opprørsleder, og en av dem som underskrev den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Helt galt er det ikke, da Sam. Adams også kom fra en bryggerfamilie. Oppskriften på dette ølet benyttet imidlertid Jim´s oldefar seg av så tidlig som i 1870.
På Cardinal har vi også Samuel Adams Boston Ale, og bryggeriet har en Scotch Ale samt en Black lager vi gjerne skulle få tak i. Samuel Adams Boston lager er en Wienerlager type med blomster og barnål i aromaen. Ølet har en stor fylde med smaksinnslag av karamell og en god tørr ettersmak.