Balder Julebukk

beer_192438

Med Balder Brygg i Leikanger har Sogn og Fjordane fylke fått sitt tredje bryggeri (Ægir i Flåm og Kinn i Florø er de to andre). Julebukk er altså deres første juleøl, og er en undergjæret bokkøl med noe julekrydder, sitron og appelsin.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt og varig beige skum.
Maltpreget, fruktig og krydret aroma, toner av sitrus-skall og julekrydder.
Maltpreget og middels søt smak, julekrydder og karamell, hint av sitrus i bakgrunnen. Et godt øl - litt mer humle ville neppe ha skadet, men det smaker nå utmerket som det er. 

Grønland Ice Cap Beer Juleøl

8b22785b345978f06492845e3df71495_640x640

Denne tok vi bare inn en kasse av til Den Store Juleøltesten, men hvis der blir noen flasker igjen, er det fritt fram …   Var liksom litt kult med et grønlandsk øl – men så er det altså bare VANNET (og oppdragsgiveren Grønland Ice Cap Beer) som kommer fra Grønland, selve bryggingen har foregått hos Viru-bryggeriet i Estland. Hm, frakte smeltevann fra innlandsisen på Grønland til Estland for å brygge øl – det var jo også en forretningsidé … Ølet er undergjæret, og er vel nærmest en slags krydret bock.
Mahogni-farget øl, høyt beige skum.
Søtlig aroma, toner av karamell og markert julekrydder.
Søt smak (kanskje for søt), rikelig med julekrydder, sannsynligvis inkludert stjerneanis, kunne trengt noe mer humle. Likevel garantert drikkelig når du får våre gode pepperkaker til …

Lervigs Jul

Cardinal Stavanger

I år varter Mike Murphy & Co. på Lervig opp med et sterkt juleøl (6,8%) som virker fyldigere enn tidligere år. Da er vi naturligvis fornøyde med å ha Lervigs Jul på fat!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Distinkt krydret aroma og smak, på en bakgrunn av karamellmalt, Toner av stjerneanis / anisfrø og andre julekrydder. Sødmen virker akkurat passe. Moderat humle og lakris i avslutningen.
Jo, dette er et øl som kaller på julestemningen!

Aass Juleøl (Det Originale)



Det originale juleølet i "polklassen" fra Norges eldste eksisterende bryggeri, Aass i Drammen!
Fargen på ølet ligger mellom mellom kastanjenøtt og mahogni, moderat kremfarget skum.
Meget maltpreget og behagelig aroma med rikelig karamell, milde røstede og krydrede toner.
Smaken har også rikelig med karamell - søt, men ikke for mye, og avslutningen er moderat røstet, krydret og humlet.
 

Ringnes Julebokk 2011


Ringnes sitt suverene "flaggskip" siden 1999, Julebokk, trenger vel egentlig ingen nærmere presentasjon, så godt som den hevder seg i de fleste juleøltester - men siden oppskriften justeres litt for hvert år, smaker vi pliktskyldigst på hver årgang. Og tro meg, der finnes verre oppgaver man kan bli pålagt ... Alkoholprosenten er litt nedjustert i år, men siden vi fortsatt snakker om respektable 9,0%, klager vi ikke. Dette er en "Doppelbock" i tysk stil - og faktisk bedre enn det meste vi har smakt fra Tyskland.  
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Flott lysebrunt skum.
Aromaen er kanskje litt forsiktigere i år, men har fortsatt toner av røstet malt og karamellmalt, hint av mild kaffe, sjokolade og lakris.
Middels søt og maltpreget smak, fyldig munnfølelse. Røstede toner, kaffe, karamell, sjokolade og betydelig lakris igjen - samt noe krydder. Behagelig ettersmak, selv om humlen er relativt moderat.
Joda, dette er gode saker i år også. Men vi ser den gjerne tilbake på 9,9% og med "enda mer av alt" til neste år!

Lade Gaards Juleøl Sterk Type


Dette ølet inngår gudskjelov ikke i vårt faste utvalg, men noen flasker er i hus for vår store juleølsmaking - slik at folk også kan gjøre seg opp sin egen mening om ølet som havner på bånn i juleøltestene for "polklassen". For ordens skyld: "Lade Gaards Brygghus" eksisterer ikke i den virkelige verden - det er "REMA 1000"-bryggeriet Grans Bryggeri i Sandefjord som står bak.
Ølet ser ihvertfall bra ut: Meget mørk brun farge, flott beige skum.
Syrlig metallisk aroma, noe malt og karamell.
Tynn kropp. Syrlig metallisk smak også, som å suge på femtoms galvanisert spiker. Litt brent karamell. Dette er det elendigste sterke juleølet du kan kjøpe i Norge. Men helt udrikkelig er det ikke.
 

Atna Øl til Julemat



Atna Øl  i Østerdalen og deres kokkevenner har vært på jakt etter den beste smakskombinasjonen tilpasset norsk julemat. Smaken påstår de å ha hentet i villmarken rundt Atna, og mattradisjonene passer de på sammen med deg. Øl Til Julemat er i "butikkstyrke", og er brygget på maltsortene Pale, Münchener, Carafa, Caramunich og Hvete. Humlesortene er Admiral og Amarillo. Ølet er gjæret med amerikansk lagerølgjær. Det er ikke filtrert eller pasteurisert, og du vil gjerne oppleve at det har en større smaksrikdom enn vanlig industriøl. Det passer altså godt til lettere julemat, men kan også trygt drikkes uten følge av mat. De som synes våre sterkere juleøl blir for kraftige, velger gjerne dette.
Mørk brun farge, høyt off-white til beige skum.
Aromaen har meget moderate fruktige toner, fulgt av toner av brunt brød, hint av karamell.
Smaken har også en viss fruktighet, svakt syrlig, fulgt av toner av münchenermalt, brød og karamell. Moderat men merkbar humle i avslutningen. Tørr ettersmak.
 

Atna Øl til Rakfisk



Atna Øl i Østerdalen har satset på eget Øl Til Rakfisk, som altså skal passe særskilt godt til denne litt sære delikatessen som spesielt folk på det indre Østland er avhengige av fra høsten til langt utpå vinteren. Skal du ha rakfisk på Cardinal, må du bestille den fra et cateringfirma eller ta den med selv, men vi kan forsikre at dette ølet smaker utmerket også uten følge av rakfisk eller annen mat. Ølet har "butikkstyrke", så det går godt an å unne seg en liten akevitt ved siden av.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig når gjærrestene helles med (dette er et "levende" øl), moderat off-white skum.
God fruktig aroma av gjærens estere og amerikansk humle (Admiral og Amarillo).
Myk munnfølelse. Smaken er frisk og fruktig, toner av sitrus, hint av karamellmalt.
 

Union Juleøl


Skiens gamle bryggeristolthet Lundetangen ble oppkjøpt av NORA / Ringnes på 80-tallet og nedlagt (varemerket ble imidlertid senere snappet opp av Aass i Drammen, etter at Ringnes hadde unnlatt å bruke det i 10 år). Men skiensfolk ville ha øl som faktisk var brygget i byen, og brusfabrikken Trio startet opp med brygging, med tromsøbryggeriet Mack tungt inne på eiersiden. Dette ble imidlertid bare en måtelig suksess, og da lokalene til den nedlagte Union Papirfabrikk ble ledige på Klosterøya sentralt i Skien, startet man opp det nye Union Bryggeri. Herfra har man utsikt over til bygningene hvor Lundetangen i sin tid holdt til. Mack er hovedeier også på Union, og bryggingen på Trio opphørte. Union markedsfører seg som "Det åpne bryggeriet", og satser stort på bryggeriomvisninger. Med et Juleøl i "butikk-klassen"  (+ en pils) har Skiens lokalpatrioter fått øl de er rimelig fornøyde med, og flaskene har som de første i Norge fått "twist off"-kapsel i amerikansk stil (men du KAN fortsatt bruke øljekk på dem, om du insisterer).
Fin kobberfarge på ølet, med et flott off-white skum.
Malt og brød i aromaen, toner av karamell, hint av krydder.
Smaken har et moderat preg av malt og brød, "støvet" karakter, ikke for søt, hint av karamell. Meget moderat humle i avslutningen.
Lettdrikkelig og grei butikk-juleøl!
 

Inderøy Nisseøl

2011122310156960_3
Det lille Inderøy Gårdsbryggeri i Trøndelag startet opp i slutten av 2007, og produksjonskapasiteten er begrenset, slik at det aller meste av ølet deres blir solgt lokalt. Men selvfølgelig har Cardinal sikret seg et lite parti av alle ølene deres - vi kan nok fort bli utsolgt, så først til mølla ... (Dog må vi beklage den stive prisen..) Alle ølene deres stiller i "butikk-klassen" og er ufiltrert, upasteurisert og flaskekondisjonert. Det gjelder også juleølet deres, Nisseøl, som stilmessig er en "münchener dunkel", eller "bayer" på norsk. Synes du Cardinals juleøl i "polklassen" blir for kraftige, bør du prøve Nisseølet! Mørk brun farge på ølet, med et flott og kremig beige skum.
Fin maltpreget søtlig aroma med massevis av karamell og ferskt brød, også noen fruktige toner. Smaken er også maltpreget med noen brødaktige toner, der er hint av karamell men ølet er egentlig ikke søtt, moderat humle. Noen fruktige toner i avslutningen, hint av harpiks i ettersmaken. Har kanskje ikke det "spesielle" juleølpreget, men en god bayer er det så absolutt!

Kulmbacher Festbier

405_2006-10-30_Kulmbacher_Festbier

Kulmbacher Festbier fra Kulmbacher Braruerei i Tyskland er et gyllent gult øl med typisk Zaarhumle i duften. Ølet har vært borte fra markedet en god stund, men er til julen 2008 altså tilbake. Godt hvitt skum. Smaken er preget av lite sødme men en god fyldighet. Ikke det helt typiske juleølet her på berget, men et godt øl å nyte med en eks kjæreste. Ganske bittert i klartekst.

Ringnes Julebrygg Kl E

GloriaObject-33845

Ringnes Julebrygg i "butikk-klassen" er det eneste butikk-juleølet vi har tatt inn i år. Av disse svakere, avgiftstilpassede kvasiutgavene syntes vi dette var av de bedre. (Som kjent er disse svake juleølene en relativt ny oppfinnelse som kom da sterkølsalget ble flyttet til Vinmonopolet, og salget fallt som en sten.)
Vakker kobberfarge på ølet, fint beige skum. Moderat aroma av malt, noe karamell.
Smaken er også dominert av malt og karamell, men er ikke for søt. Lettdrikkelig.
Jeg hører til dem som mener at "ordentlig" juleøl i prinsippet hører hjemme i "polklassen", men hvis man først ønsker et juleøl med mer moderat alkoholprosent, er Ringnes Julebrygg slett ikke dårlig. Den passer godt til en pose med snacks på Cardinal!

Kapuziner Winterweissbier

IMG_8393

Kapuziner Winterweissbier mit hefe fra Kulmbacher Braruerei er igjen å få tak i. En storselger i fjor, og vi skal ta inn så det rekker i år. Uklar (på grunn av gjæren) gyllen. Karakteristisk duft av korn, brød, sitrus og bitterfrukt. Godt hvitt skum. Smaken har et mildt anslag, fin syre og fruktighet og antydning av julekrydder. Noe bitterhet i finishen, i det hele tatt godt balansert. Noen vil syntes dette er mer av et hveteøl enn juleøl, men det er jo smak og behag. Godt er det uansett!

Rogalands Jul (07)

2010112641219522_3

Rogalands Jul (07) er altså behørig anbefalt av Lervig, og vise versa! Vi anbefaler begge, siden smaken er din og din alene, og skal du ha en mening, må du smake. Det er jo det fine med julen. Berentsen gjør alltid godt arbeid! Også her. Ølet er etter min mening harmonisk og i tråd med det vi forventer av et godt Norsk juleøl. Gyllen farge og duften er preget av malt, humle og krydder.
Passe kraftig julesmak med middels fylde og slepen bitterhet i avslutnigen.

Gledelige Lervig Juleøl (08)

image.asp

Gledelige Lervig Juleøl (08) fra byens eget bryggeri tok andreplassen i apèritif’s store juleøltest for ”butikkøl”. Og dette må jo være gledelig for et lite nystartet bryggeri. Juleøl er liksom bryggerimesterens årlige svenneprøve, og det ølet som blir mest testet og omtalt. Utbudet i år er jo betraktelig, noe som ikke gjør prestasjonen dårligere.
Fargen er lys mahogny og ølet har et flott skum. Det lukter jul! Det lukter julekrydder, malt og humle! Det lukter glede! Smaken er sødmefylt og varm, som et godt norsk juleøl skal være. Fin bitterhet som sitter godt.

Mack Juleøl kl F

Mack_Jule_l_7453631x1
Mack Juleøl (Sterkøl) er et godt laget rødlig juleøl i skatteklasse F. Fint skum som holder lenge. Frisk duft av blomster, tørket frukt, krydder, humle og malt. Fin sødme i anslaget, aromaene fra duften kommer igjen, pen bitterhet i slutten som varer lenge.

Thy Økologisk Julebryg Jule Ren

thumb110_jule_ren_web

Når du tar fergen fra Egersund til Hanstholm lander du i den danske landsdelen Thy - og her har et gammelt og standhaftig regionalt bryggeri, Thisted Bryghus, klart å stå imot presset fra gigantene Carlsberg-Tuborg og Royal Unibrew. Bryggeriet har de "vanlige" lagerøltypene, og har dessuten fått internasjonal anerkjennelse for sin Limfjords Porter. De har også i økende grad satset på økologiske varianter av sine øl. Navnet Jule Ren henspiller ikke bare på reinsdyret (Rudolf?) på etiketten, men også på at ølet er brygget av "rene" økologiske råvarer.
Smaksmessig vil dette ølet være en skuffelse for dem som venter et "norsk" juleøl - men derimot en sann svir og glede for alle som "egentlig liker pils bedre enn juleøl", men likevel kan tenke seg noe sterkere i julen (for ikke å si HELE vinteren). Jule Ren er stilmessig nærmest en lys bock, men er utrolig lett i kroppen og frisk til å være et øl på hele 7.9%, og "pilspreget" er i behold.

Lervig Vellagret Julebrygg (08)

GloriaObject-120823

Lervig Vellagret Julebrygg (08) er et nytt øl fra Lervig (avløser vel deres tidligere Juleøl 6,5%, som de vel strengt tatt ikke brygget selv). Fargen ligger et sted mellom kastanjenøtt og mahogni, med et moderat og kremaktig beige skum. Aroma av moderat røstet malt, et hint av røkmalt, mildt krydder, karamell og eik.Smaken har karamell, krydder, et hint av røk igjen, moderat humle i avslutningen. Lervigs beste produkt så langt!

Mönchshof Weihnachtsbier

246034_Moenchshof_Flasche_4c_Weihn.jpg.cache

Mönchshof Weihnachtsbier produseres av Mönchshof-Bräu GmbH. Bryggeriet har opprinnelse i et gammelt kloster som ble grunnlagt i 1349. Mönchshof fusjonerte i 1980 med Kulmbach Brewery Corporation. Gruppen produserer i dag over fire millioner hektoliter årlig, men har beholdt Mönchshof som sit spesialbryggeri for mindre, finere og spesialiserte typer.
Deres Weihnachtsbier selges kun i perioden oktober til desember. Som i Norge, vil de gjerne ha et noe mørkere øl til jul enn det de drikker resten av året. Ølet er brygget på en kombinasjon av lyst og mørkt malt, og holder 5,6 prosent Humleblandingen er også spesiellt utvalgt for å lage det tyskere forbinder med juleøl. Som for norsk juleøl, er dette en gylden lagerøl, uten at den smaksmessig er tatt så langt som det norske juleølet har nådd.
Smaken er godt balansert med urtekarakter, moderat sødme og bra humle. Ølet har en lett bitter ettersmak. Ølet er med andre ord betydelig lysere og lettere enn det en forventer av et norsk juleøl.

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg

Hansa-Ekstra-Vellagret-butikk-160h-55x150

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg finnes i både butikk- og polvariant, men på Cardinal er det den sterkeste varianten vi holder oss til. Juleølene er bryggerimestrenes årlige svennestykke. Det faktum at julen er den tiden da øl faktisk får litt oppmerksomhet i media, har også økt bryggerienes fokus på å lage juleøl som stikker seg litt ut fra de det går tretten på dusinet av. Lervig og Hansa har i år valgt å starte produksjonen langt tidligere enn vanlig slik at ølet skal få modnes lenge og vel på lagringstankene før julestria setter inn. Og vi må få lov til å si at vi syntes det smaker som en god idé, verd å vente på. Mahogni farge på ølet, flott beige skum.
Aromaen har preg av malt, brød og gras / høy, innslag av karamell og humle.
Smaken har en betydelig maltsødme med preg av karamell, mens et moderat innslag av humle likevel gir ølet en god friskhet. Fyldig munnfølelse. Dette julebrygget gjør seg kanskje best uten følge av mat, synes jeg.

Ringnes Julebokk

r320_1227869007

Om Ringnes-konsernet til daglig lever av å selge "mainstream" pilsnere i ymse varianter, får sjefsbryggeren også lov å utfolde seg med mer solide saker én gang i året - og det er selvsagt JULEN det dreier seg om. De vanlige juleølene deres (både i den gode "polklassen" og den knapt nevneverdige "butikk-klassen") er først og fremst matøl som passer godt til tradisjonell norsk julemiddag eller koldtbord (selv om de gjerne KAN drikkes alene!), men i flere år nå (siden 1999, da maks-grensen på 7% for øl ble opphevet)) har vi også fått Ringnes Julebokk, som kanskje gjør seg aller best uten følge av mat. Stilmessig er dette nærmest en tysk "Doppelbock", med ekstra fyldighet og alkoholstyrke. Det pussige er at dette ølet topper mange av de seriøse og mindre seriøse "juleøltester" i aviser og fagblader, også om det BÅDE er "vanlige pilsdrikkere" og erfarne ølkjennere i testpanelet. En skulle kanskje tro at et mørkt øl med nesten 10% alkohol får mange til å ta skrekken, men slik er det ikke. Smak selv, så forstår du hvorfor! Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart, med et flott og kremaktig lysebrunt skum. Nydelig aroma av kraftig røstet malt, kaffe, lær, krydder, eik og vinøse toner, kanskje også en anelse lakris. Smaken har også røstet malt og kaffe i massevis, julekrydder og bra humle balanseres mot en betydelig sødme (ølet virker noe søtere i år enn i fjor). Dette er virkelig et robust øl, men samtidig mykt nok til at mange liker det. Bør ikke drikkes iskaldt.

Meteor Bière de Noêl

produit_14560

Fransk juleøl er så definitivt en nyhet her til lands - og Meteor fra Alsace ligger vel stilmessig nærmest øltypen "bière de garde" (som betyr noe sånt som at "dette er et øl som kan oppbevares en tid", en øltype som hittil ikke har vært tilgjengelig i Norge. En bière de garde er ofte brygget på våren for konsum utpå høsten, den skal være over middels sterk, men samtidig lett og forfriskende med en "spritzy" munnfølelse og et litt "rustikt" preg, og er vanligvis overgjæret. Siden dette er en juleutgave, er den litt mørkere og søtere enn de variantene som drikkes tidligere på året. Ølet har en krystallklar dypgylden farge, med et bra og varig skum. Meget fruktig og lett krydret aroma med toner av bondegårdskjøkken, ganske fin. Smaken har adskillig sødme og karamell, men munnfølelsen er ikke "tung". Et visst innslag av sukkertøy / pæredrops er der også. Moderat humle i avslutningen. Dette ølet er ganske forskjellig fra norske juleøl (og forskjellig også fra belgiske og britiske juleales), men er vel verd et forsøk! Bør serveres nokså kald.