O´Hanlon´s Brewing Company

Thomas Hardy's Ale (årgang 2006, 2007 og 2008)

beer_31915

Dette ølet har vi omtalt tidligere, men så var det plutselig veldig få som spurte etter det – og da var det vi oppdaget at det var falt ut av ølmenyen! Vi beklager det!
Den engelske romanfatteren (som ble lyriker på sine gamle dager) Thomas Hardy er mest kjent for bøkene Tess of the d’Urbervilles, Far from the Madding Crowd, Jude the Obscure og The Mayor of Casterbridge.  Men hans mest kjente sitat stammer fra The Trumpet Major, og handler om ølet i Dorchester. Dette ølet beskriver han slik: «It was the most beautiful colour that the eye of an artist in beer could desire; full in body, yet brisk as a volcano; piquant, yet without a twang; luminous as an autumn sunset; free from streakiness in taste; but, finally, rather heady. The masses worshipped it, the minor gentry loved it more than wine, and by the most illustrious country families, it was not despised.” Vakrere kan det vel ikke sies!
Mange år senere bestemte bryggeriet Eldridge Pope seg for å lage et øl (en barleywine) som levde opp til denne beskrivelsen, og Thomas Hardy’s Ale ble født. Ølet ble brygget hvert år til og med 1999, da bryggeriet ble nedlagt. De eldste flaskene selges i dag for astronomiske priser til samlere på nettauksjoner.
 
I 2003 syntes et annet bryggeri, O’Hanlon’s at det var synd og skam at Thomas Hardy’s Ale ikke ble brygget lenger, og bestemte seg for å gjenoppta produksjonen etter samme oppskriften. Det fortsatte de med hvert år til og med 2008, da ga de opp – det var simpelthen ikke regningssvarende å brygge et øl som krevde så stor råvareinnsats og lang lagringstid. (O’Hanlon’s eksisterer imidlertid som bryggeri fortsatt.) Da vi fikk tilbudet om å kjøpe et restparti av de tre siste årgangene (2006, 2007 og  2008), nølte vi ikke lenge. Dette er nemlig et øl som er beregnet til å kjellerlagres i årevis. Det kommer i nummererte små flasker, hver årgang har sitt særpreg, og forandrer karakter underveis. Vi selger alle årgangene til samme pris.
Sigmunds notater i juni 2012:
2006-årgangen: Brun farge på ølet, uklar mot slutten hvis gjæren helles med. Nesten ikke kullsyre, bare et tynt beige skum. Intens og vinøs aroma med sterke toner av eikefat, melasse og gammel sherry.
Intens og meget søt smak av eikefat og oksidert gammel sherry, en moderat bitterhet i avslutningen.
2007-årgangen: Stort sett som ovenfor, fargen er kanskje en anelse mer rødbrun, aromaen er litt mindre intens, eikepreget i smaken er litt rundere, og ølet er enda mer vinøst.
2008-årgangen: Fargen er en tone lysere, aromaen er ikke fullt så «tung på labben», med toner av rosiner og mørke tørkede frukter. Smaken er rundere, eikepreget er der likevel, og humlebitterheten i avslutningen er kanskje litt tydeligere.
Dette er et øl som du sannsynligvis aldri får sjansen til å smake igjen, så benytt sjansen mens vi ennå har noen flasker!
 

O´Hanlon´s Brewers Special Reserve


O'Hanlon's Brewing Company holder til i Whimple nær Exeter i Devon, England. De er kanskje mest kjent for å ha brygget Thomas Hardy's Ale mellom 2003 - 2008, men har også en rekke øl av mer "normal" alkoholstyrke. Det er imidlertid ikke det "normale" de sikter mot når de nå har introdusert sin nye Brewers Special Reserve serie, med årgangen 2010 som den første ut. En alkoholstyrke på 12,9% varsler at dette ikke er noen alminnelig tørstedrikk - og tro oss, flasken på 25 cl er nok for én runde. Det er altså en flaskekondisjonert "levende " barleywine vi har med å gjøre her. 
Uklar brun farge på ølet, minimalt beige skum, minimal kullsyre.
Intens og ekstremt maltpreget søtlig aroma, toner av eik og melasse, hint av mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Intens smak, sterke toner av melasse, eik og ekstremt konsentrert maltekstrakt, også toner av hostesaft, lakris og sigartobakk. Noe humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et øl som nok krever 5 - 10 års kjellerlagring for å oppnå en optimalt avrundet og harmonisk karakter. Pr. i dag er det ganske "rått" og ekstremt. Så glem gjerne at vi overhodet har nevnt dette ølets eksistens, og spør oss igjen om noen år ...
Jasså, du orket ikke tanken på å vente, du heller?

O'Hanlon's Brewers Special Reserve 2010 Vintage


O'Hanlon's Brewing Company holder til i Whimple nær Exeter i Devon, England. De er kanskje mest kjent for å ha brygget Thomas Hardy's Ale mellom 2003 - 2008, men har også en rekke øl av mer "normal" alkoholstyrke. Det er imidlertid ikke det "normale" de sikter mot når de nå har introdusert sin nye Brewers Special Reserve serie, med årgangen 2010 som den første ut. En alkoholstyrke på 12,9% varsler at dette ikke er noen alminnelig tørstedrikk - og tro oss, flasken på 25 cl er nok for én runde. Det er altså en flaskekondisjonert "levende " barleywine vi har med å gjøre her. 
Uklar brun farge på ølet, minimalt beige skum, minimal kullsyre.
Intens og ekstremt maltpreget søtlig aroma, toner av eik og melasse, hint av mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Intens smak, sterke toner av melasse, eik og ekstremt konsentrert maltekstrakt, også toner av hostesaft, lakris og sigartobakk. Noe humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et øl som nok krever 5 - 10 års kjellerlagring for å oppnå en optimalt avrundet og harmonisk karakter. Pr. i dag er det ganske "rått" og ekstremt. Så glem gjerne at vi overhodet har nevnt dette ølets eksistens, og spør oss igjen om noen år ...
Jasså, du orket ikke tanken på å vente, du heller?