Copper Dragon Golden Pippin

11CDGoldenPippin500

Golden Pippin kommer fra Copper Dragon Brewery i Skipton, Yorkshire. Det er ikke noe gammelt og tradisjonsrikt bryggeri, men heller ikke noe nytt lite «garasjebryggeri», der bryggeren tusler rundt og gjør alt for hånd - det er tvert imot Nord-Englands mest moderne bryggeri, der det meste er datastyrt.
Ølet er krystallklart og lys gyldent, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma med toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er «saftig» med fruktskallpreg og velhumlet gjennom det hele, med en bra grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. En typisk sommer-ale, og det var opprinnelig også et sesongøl, men solgte så bra at bryggeriet snart gikk over til å produsere det helårlig. Vi har bare noen få flasker igjen – er det utsolgt, så er det utsolgt!

Copper Dragon Freddie Truman Finest Yorkshire Ale

Cardinal Stavanger

Det  nye og moderne (fra 2002) Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon har valgt å hedre den lokale (nå avdøde) cricketlegenden Freddie Trueman med et eget øl, i anledning av at det skal reises en statue av ham. Hans enke har uttrykt stor begeistring for at et ekte Yorkshire-bryggeri hedrer ham med et øl, for mannen var visstnok nesten like glad i øl som i cricket og Yorkshire-naturen. Hadde noe norsk bryggeri gjort noe lignende for en avdød idrettsmann, ville det vel ha blitt ansett som en skam og en skjensel. Akk ja, kulturforskjeller ...  Ulikt mange engelske puber har ikke Cardinal eget cricketlag, men vi hiver oss så gjerne med på feiringen! Stilmessig er det en smakssak om man velger å betrakte dette ølet som en tradisjonell engelsk bitter eller en mer moderne golden ale.
Gylden farge, moderat hvitt skum som etterlater et solid "spor" i glasset.
Moderat søtlig aroma av toffee, drops, noe frukt og "støvet" engelsk humle.
Smaken er som en typisk engelsk bitter - ikke særlig søt, en svak fruktighet, høyst drikkelig - og med en betydelig "tørr" humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
 

Copper Dragon Challenger IPA

Cardinal Pub Stavanger


Denne "IPA" (India Pale Ale) fra Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon har lite til felles med en kraftig humlet amerikansk IPA - ølet er ikke veldig bittert, og er dermed ikke egnet til å skremme eller utfordre noen. Navnet Challenger går jeg ut fra det har fått fra humletypen med samme navn.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Moderat men behagelig fruktig aroma av humle, også toner av smørmalt- og "fudge"-karameller, hint av sukkertøy/drops. Selv om alkoholstyrken er såpass høy at den såvidt kryper over den norske grensen for salg i butikk (du får den altså ikke på Rimi!), så er ølet meget lett i kroppen, og minner mest om en standard "session" engelsk bitter med noe lavere alkoholstyrke. Smaken har moderat malt og humle og en lett fruktighet, og er god så det holder - det er bare ikke noe ekstremøl. Ikke vanskelig å like.

Copper Dragon Best Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Yorkshirebryggeriet Copper Dragon imøtekommer med sin Best Bitter alle som liker den klassiske engelske aletypen med moderat alkoholstyrke.
Ravfarget øl, moderat hvitt skum. Moderat men behagelig aroma av malt og toffee, hint av urteaktig humle. Frisk og "saftig" smak, her er det preg av malt og nøtter, samt fruktig og urteaktig humle. Ganske bitter ettersmak. Simpelthen en GOD "session" bitter - verken mer eller mindre.
Om ikke Cardinals interiør alene gir deg tilstrekkelig følelse av å sitte på en bedre engelsk pub, får du ihvertfall god hjelp av dette ølet!
 

Copper Dragon Black Gold

Cardinal Pub Stavanger


Det lille Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon sørger med sin Black Gold for at alle som har etterlyst en tradisjonell English dark mild på Cardinal, nå kan lene seg tilfreds tilbake i stolen. Med moderat alkoholstyrke og forsiktig innslag av humle, men likevel massevis av smak, var dark mild det tradisjonelle favorittølet til kullgruvearbeiderne i Yorkshire. På Cardinal kan det imidlertid inntas også av dem som ikke har hjelm, hodelykt og svart kjeledress som daglig arbeidsantrekk.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart, med et kremig beige skum.
Moderat men behagelig aroma, fruktig (plommer / svisker), med et moderat røstet preg, toner av mild kaffee i bakgrunnen, hint av sjokolade.
Smaken er myk, lettdrikkelig og god, med fine toner av røstet malt, sjokolade og mild kaffe, balansert av en viss fruktighet og moderat humle i avslutningen. En mild som er lett å like!
 

Copper Dragon Scotts 1816Fra den lille byen Skipton i North Yorkshire kommer Scotts 1816 fra Copper Dragon Brewery, stilmessig en engelsk bitter med innflytelse også fra skotsk "heavy". Det er brukt britisk malt og kontinentale humletyper.
Klar rav til brun farge på ølet, moderat off-white skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi".
Fruktig humle i aromaen, toner av bær og toffee / noe karamell.
Smaken har en moderat maltsødme, noe frukt og toner av karamell. Nokså tørr humlepreget avslutning. Ikke noe ekstremøl dette, men definitivt en fornøyelse å drikke!