Jacobsen Dark Lager

Jacobsen_Original_Dark_Lager_plo_lasi
Jacobsen Original Dark Lager kommer fra Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergs gamle lokaler i Valby, København.  Originalutgaven i Danmark er på 5,8%, mens vi i Norge må nøye oss med en versjon på 4,5%, tilpasset norske dagligvarebutikker. Bryggeriet har dette å si om ølet: "Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, vi har kunnet finde i Carlsbergs arkiver. Nemlig J. C. Jacobsens originale recept fra 1854. For at genskabe den smag, som smagte Jacobsen og hans samtidige, har vi tilsat salte og mineraler på baggrund af analyser af vand fra J. C. Jacobsens tid. For vandsmagen har indflydelse på ølsmagen. Jacobsen Original Dark Lagers vigtigste råvare er münchnermalt fra Tyskland. En del af malten er dog hentet fra England, hvor man stadig kan få malt, der er gulvmaltet, som det var skik og brug på J. C. Jacobsens tid. Det giver en let kornet karamelaroma. Jacobsen Original Dark Lager er gæret ved lav temperatur som i 1854, hvilket giver en mild og afrundet smag." Vakker kobberfarge på ølet, bra beige skum. Moderat aroma av karamell-malt, noe aromahumle også. "Rent"-smakende dunkel, mild smak av karamell-malt, men ikke for søt. Anstendig nok å drikke denne her!

Jacobsen Rosé Wit

Jacobsen Rosé Wit

Husbryggeriet Jacobsen er altså Carlsberg Danmarks alibi som "håndverksbryggeri" - de brygger fortsatt på Carlsbergs historiske bryggeriområde i Valby, København, hvor Carlsberg-stiftelsens vedtekter sier at der ALLTID skal brygges øl (men utenom Jacobsen og Semper Ardens-serien er dessverre produksjonen i Valby nå lagt ned - Carlsbergs gigantiske men langt mindre vakre "ølfabrikk" i Fredericia har en enorm produksjonskapasitet). Med Jacobsen-serien får bryggerne lov til å gjøre enkelte eksperimenter med uortodokse ølingredienser. Rosé Wit er et eksempel på det. Utgangspunktet er en witbier i belgisk stil, med de vanlige witbierkrydderne koriander og curacao-appelsinskall, men her er det også tilsatt eplejuice og hyllebærekstrakt. Resultet er et utpreget fruktig (men ikke for søtt) øl, som faller i smak både hos vanlige witbier-fans og hos mange som ellers ikke har øl som sitt førstevalg.
Fin rød farge på ølet, med et rosa-hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av sitrus, koriander og hyllebær, mens eplejuicen bidrar med friskhet uten å bli framtredende. Minimal bitterhet.
Et særdeles forfriskende øl, som forventes å bli en slager i sommer. Serveres godt avkjølt.

Jacobsen Golden Naked Christmas AleFra Husbryggeriet Jacobsen, Carlsbergs "mikrobryggeri" som fortsatt holder til i de tradisjonsrike bryggerilokalene i Valby, København, kommer Golden Naked Christmas Ale på store flasker.
Kobberfarget øl, høyt beige skum.
Moderat aroma, hint av julekrydder og karamell, kanskje også et touch av sitronskall.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og julekrydder igjen, noe frukt.Moderat humle og pepperaktige toner i avslutningen. Der er også et svakt hint av lakrisrot, men jeg ville kanskje ikke klart å identifisere den om jeg ikke hadde visst at den skulle være der.
En god jule-ale dette her!

Jacobsen Extra"Husbryggeriet Jacobsen" er Carlsbergs eget "mikrobryggeri" (ikke så helt "mikro" likevel), lokalisert i de historiske bryggerilokalene til Carlsbergs grunnlegger I.C. Jacobsen, i Valby i København. Jacobsen Extra er en helt grei pils, verken mer eller mindre. I Danmark er den 5,5%, i Norge må vi nøye oss med en utvannet versjon på 4,5%.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Aromaen har moderate toner av malt og støv.
Smaken har et akseptabelt nærvær av malt, men der er kanskje ikke så mye "extra" over humlemengdene som er brukt. Der er likevel en grei bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Bør serveres ganske kjølig for å beholde sitt friske preg.
 
39/77 4,5%