Le Merle Saison

Cardinal Stavanger


Le Merle Saison (Belgian Style Farmhouse Ale) kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, California, et bryggeri som allerede har levert mange kvalitetsøl til Cardinal. (Lurer du på navnet, så er "le merle" fransk for svarttrost. Eller noe lignende fjærkre.)
Lett disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Søtlig aroma av sukkersaus, saisongjær og overmodne frukter og bær.
Høyt kullsyrenivå. Smaken har en middels sødme med et moderat krydret og friskt preg, bra humle i avslutningen. Alkoholen er ikke påtrengende i smaken.
Hyggelig å drikke som den er, og vil også passe bra til flere typer mat, for dem som har sikret seg litt catering ...
Saison-øl bør serveres relativt kjølig.

North Coast Brother Thelonious

monkx-large

Californiske North Coast Brewing Company har her gått inn for å lage et sterkt klosterøl i belgisk stil, og i mangel av ekte trappistmunker har de i stedet oppkalt "klosterølet" Brother Thelonious etter jazzmusikeren Thelonious Monk (Monk = munk - tttog du 'an?) - amerikansk humor. Faktisk donerer de en skjerv av hver solgte flaske til Thelonious Monk Institute of Jazz.
Dyp kobber til mahogni farge på ølet, som helles i glasset meget brusende med et moderat off-white skum.
Aromaen er preget av belgisk overgjær og brunt sukker, noen vinøse toner.
Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken er maltpreget og søt med sterke toner av brunt sukker, også noen krydrete toner, moderat men distinkt humle i avslutningen. Jo, du merker at alkoholprosenten er høy, men så er da dette også et øl som bør nytes langsomt. 

North Coast Old Stock Ale

Cardinal Pub Stavanger

La oss gjøre det klart med en gang: Den som kjøper dette ølet og klager på "gammelt øl" blir umiddelbart kastet ut! Det er er nemlig brygget for å lagres lenge, og 2007-årgangen fikk vi inn først i juni 2009. Og det er holdbart i flere år til! "Stock Ale" er en gammel engelsk betegnelse som ikke brukes så mye nå lenger, men det amerikanske kvalitetsbryggeriet North Coast Brewing Company (fra den nordlige California-kysten) har med sin Old Stock Ale gjenopplivet begrepet. Selv mener de at ølet stilmessig er en "old ale", men p.g.a. alkoholstyrken vil nok både engelskmenn og amerikanere i dag helst kalle det en "barleywine" (byggvin).
Amerikanerne sverger her konsekvent til den gamle engelske bryggeritradisjonen, og importerer derfor engelsk malt (Maris Otter) og engelske humletyper (Fuggles og East Kent Goldings) til dette ølet, om de har aldri så mange herlige amerikanske humletyper i nabolaget.
Mørk rødbrun farge på ølet, svakt disig, med et bra beige skum.
Deilig og sterk aroma av søt sherry, eik, malt og karamell. Smaken er søt og maltpreget, igjen med sterke toner av søt sherry og karamell, men ender i en bra humlebitterhet.
Mektige saker - dette er et øl å nippe til langsomt. Bør ikke drikkes for kaldt, da du ellers går glipp av mange fine smaksnyanser. "Reint snob!" er dommen herfra.

Acme California IPA

Cardinal Pub Stavanger


ACME-ølene kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, og deres California IPA (India Pale Ale) føyer seg pent inn i rekken av øl med et umiskjennelig amerikansk humlepreg. (for mer om North Coast bryggeriet, se bla North Coast Old Stock Ale under «Barley Wine».) Dypgylden farge, kan ha noe kjøletåke, moderat kremig skum. Distinkt aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av toffee. Smaken er også distinkt humlepreget, med hint av skotsk appelsinmarmelade og noe alkohol. Bitterheten er på 55 IBU, ikke helt ekstrem altså, men den holder nok for de fleste ...

Red Seal Ale


Cardinal Pub Stavanger

North Coast Brewing Company holder til i nordlige California (Fort Bragg, Mendocino County). Deres Red Seal Ale blir ofte trukket fram som et skoleksempel på en velbalansert American pale ale - spesielt i diskusjoner når uvitende europeiske ølvenner påstår at amerikanske øl ENTEN er helt smakløse (som Bud Lite og slikt) ELLER altfor ekstreme ("double" eller "imperial" etellerannet). Red Seal Ale (og lignende øl) beviser at bildet er langt mer nyansert enn som så.
Ølets popularitet er en av grunnene til at «Beverage Testing Institute» i Chicago har utnevnt North Coast Brewing Company til et av verdens ti beste bryggerier. Mark Ruedrich er sjefsbrygger og mannen som setter sammen de fleste oppskriftene. Ser du godt etter, finner du navnet hans i ølets fulle navn, og da kan vi vel gå utfra han står inne for produktet.
Rav til kobber farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et høyt til moderat off-white skum. Herlig humlearoma med sterke toner av røde bær og tropiske frukter, nesten vinøs. Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken har en storartet balanse mellom malten og den distinkte og fruktige humlen, toner av røde bær og solbær. Moderat bitter avslutning og ettersmak. Et øl som garantert vil vinne mange venner på Cardinal, så drikk før lageret går tomt!

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger


Den forrykte og fordrukne (av vodka mer enn øl, vil vi tro) munken Rasputin hadde en forunderlig makt over den siste tsarfamilien, fram til han ble myrdet. Drapet var forresten en omstendelig affære - etter å ha inntatt gift i mengder som burde kunne drepe en hest, ble Rasputin skutt flere ganger, men var visstnok fortsatt så vidt i live da han til slutt ble dumpet i elva, midt på vinteren.
Nåvel, det russiske keiserlige hoffets forkjærlighet for det aller mørkeste og kraftigste engelske ølet var det som ga navnet til øltypen imperial stout, og California-bryggeriet North Coast Brewing Company har med sin Old Rasputin Russian Imperial Stout fulgt opp denne tradisjonen, riktignok med sin egen amerikanske vri på sakene. Her er det ikke spart på råvarene, det kan vi love dere!
Ølet er svart som arvesynden, med et moderat brunt skum.
Både aroma og smak har et tungt røstet / brent preg, med toner av lakris og kaffe. Dette er en meget robust og smakfull imperial stout, men den er likevel ikke så ekstrem at den unngår å falle i smak hos alle som liker "svart øl". Et riktig "mannfolkøl", hevder noen, men det er en sannhet med modifikasjoner - vi kjenner nemlig flere damer som også nyter dette kvalitetsølet med stort velbehag!