Grimbergen Dubbel

Grimbergen_Dubbel

Grimbergen Dubbel er representant for den kanskje mest markante øltypen i Belgia. Mens munkene i søreuropeiske land kunne dyrke druer og dermed lage vin, måtte klostrene nord for den 50. breddegrad finne alternativer. De hadde korn og humle, og kalde kjellere. Og det var det de trengte. Grimbergen strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
I dag produserer ølgiganten Alken-Maes det meste av Grimbergen på lisens utenfor klostermurene, men hevder metodene er de samme. Inndelingen i blond, dobbel og trippel henspeiler på antall gjæringer, og alkoholstyrke. Ringnes overtok merket fra Brewery i januar 2009, og tok det ut av markedet i Norge. Vi er vel ikke videre imponert av Ringnes sin satsning, og syntes de kunne holdt de klamme fingrene sine unna godt øl! Da vi fikk vite om dette, kjøpte vi inn så mye vi kunne av sortene, og regner med å ha Double inne til ut på sommeren. De andre, blond og Trippel er nå kun et brunt minne. Så var det det med fuglen Fønix da.... Ølet er et klart, kobberfarget klosterøl med duft av rosiner, nøtter, sjokolade, kanel og krydder. Lukten kan minne litt om kraftig maltwhisky ala Lagavulin. Miksen av ulike maltsorter og krystallisert sukker gir en lett sødme , stor fylde og et mykt og tiltalende øl. Sitter svært lenge.

85/88 6,5%

Regal Christmas

saisonregalchris3l

Regal Christmas fra bryggeriet Brasserie Du Bocq er av typen Belgian Strong Ale, eller mer nøyaktig Abbey Dubbel.. Lukt og smak står imidlertid ikke tilbake for sin noe dyrere søster. Også denne flasken er av Champagnetypen med ditto kork, og ølet er annengangs gjæret på flasken Fargen er mørkebrun med et stort off-white skum. God aroma av malt og karamell sammen med en god porsjon sitrus og et lite barskap ulike likører.. Vinøst preg i smaken med både søte og bitre toner. En maltlikørinspirert Duvel som avslutter med med nøtter og sjokolade før en fin bitter ettersmak ispedd en viss syrlighet. Selges nå som De Bocq Christmas

De Graal Dubbel

de_graal_dubbel_33cl

De Graal Dubbel. Det belgiske bryggeriet de Graal har tatt sitt navn etter "Den Hellige Gral", som var gjennomgangstema i mange av riddertidens romanser, og også har vært tema i moderne bestselgere. Men du trenger ikke lenger pugge Arthur-legendene eller Da Vinci-koden for å en smak av gralen - Cardinal har tatt inn de Graal Dubbel for å glede deg. Og hvis gralen ridderne voktet var fylt med såpass bra øl som dette, var det kanskje ikke rart at de gikk seriøst inn for oppgaven?
Ølet har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken, og blir derfor uklart mot slutten hvis sedimentene helles med i glasset, men har først en klar kobberfarge. Høyt beige skum med en oransjeaktig teint. Meget fin aroma av krydder, kandisukker, belgisk gjær og rosiner. Myk munnfølelse. Smaken er moderat krydderpreget med noe karamell og toffee, og er ikke for søt - men her har man vært svært forsiktige med humlen. Ølet er derfor relativt "lett i kroppen" til å være en dubbel, og er meget lettdrikkelig for sin styrke.
O tempelriddere - fyll gralen opp!

Ij Natte

Ij_Natte

Ij Natte kommer fra Brouwerij t'IJ som har sitt navn etter innsjøen Ij, og som (med tilhørende nettverk av kanaler) omgir Amsterdam. Et naturlig navnevalg for dett eanerkjentehåndverksbryggeriet i Nederlands konstitusjonelle hovedstad (et av de aller beste bryggeriene i Nederland).
 Men "Ij" betyr også simpelthen "egg", og bryggeriet har dermed diverse ordspill på "Ij" som navn på flere av ølene sine - og strutsen (den legger som kjent SKIKKELIGE egg) er en gjenganger på etikettene. Ølet er overgjæret, er laget av økologisk godkjente råvarer, og er ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert / ettergjæret på flasken) og stilmessig er ølet ikke helt ulikt klosterøl av "Dubbel"-kategorien, men er kanskje noe lettere og mindre søtt. Ølet er ganske klart når det helles i glasset (blir litt uklart hvis bunnsedimentene forstyrres mot slutten), med en fin rødbrun farge og et bra skum. DEILIG aroma med intenst fruktige og vinøse toner, klare innslag av krydder også. Du trenger nesten ikke å drikke dette ølet - det er så bra å lukte på! Smaken er også fruktig og krydret men ikke veldig kraftig, hint av karamell, moderat sødme, moderat bitterhet. Synes faktisk der er en svak saltsmak i avslutningen. Alkoholprosenten er godt skjult i smaken, ølet er lett i "kroppen", lettdrikkelig. Et nytt interessant øl som er vel verd å prøve! Importert av Cardinal.

Steenbrugge Dubbel Bruin

810_1_large

“Brunt øl” er en egen øltype i Belgia, opprinnelig syrlig, men når bryggeriene skriver “Bruin” snakker vi oftest om en “dobbel” med tilsetning av krystalinsk brunt sukker, ikke så mye som smakstilsetning men som næring for sistegangs gjæring på flasken. Slike øl får ofte en smakstone av fyldig rom.
Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier.Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Floreffe Double

floreffe_double

Floreffe Double er et middels sterkt mørkebrunt ale med en dominant, søt maltaroma som minner om kandisert frukt. Det er fyldig og bløtt, og malt med søte rosintoner fortsetter å prege smaken, som blir balansert av en nesten røykaktig, sjokoladepreget ristet maltkarakter. Sigmund finner i dette ølet en anis karakter han mener er direkte malplasert, og at andre av våre dubbel/double er å foretrekke. Andre er langt mer positive til ølet, og nå har du altså muligheten til å bestemme selv.

Leffe Bruin

LeffeBruin

Leffe Bruin er fra Abbaye de Leffe, som er det mest kjente av de belgiske klosterølene. I motsetning til trappistølsortene produseres ikke klosterøl i klosteret, men av et bryggeri på lisens. Ølet vårt brygges av Artois i Leuven utenfor Brussel. Fortjenesten blir fordelt mellom bryggeriet og klosteret. Klosteret Notre Dame de Leffe ble grunnlagt i 1152 i byen Dinant i nærheten av Namur. Her har man brygget øl siden 1200-tallet, men produksjonen opphørte som en følge av den franske revolusjonen. Ølet er mørkt brun med et svakt grønnskjær. Frisk dempet duft
av søtlig frukt, brent tre, humle, malt og krydder. Søtlig anslag, noe røykpreg. Fin bitterhet. Sitter lenge med en del sødme i slutten på grunn av karamellmalt.

Chimay Red

bh097_1

Når trappistmunkene garanterer kvaliteten på ølet, vet du på forhånd at det er skikkelige godsaker det dreier seg om. Chimay Rouge er kanskje det "folkeligste" av trappistølene, uten at man går på akkord med kvaliteten av den grunn. (Når den tappes på 75 cl flasker kalles den forøvrig Chimay Premiere, men det er ellers samme ølet.)  Disig brun farge, med et flott og varig off-white skum. Aromaen har et lett "krydret" preg, med toner av lær, vin / balsamicoeddik og bondegård, også noe treverk. Relativt mye kullsyre i glasset. Smaken er nokså tørr og velhumlet, også her med et krydret preg (jeg får assosiasjoner til kardemomme og ingefær), og elementer av lær og tobakk. Høres dette for sært ut, må jeg presisere at dette bare er et forsøk på å "identifisere" litt av den gode smaken - først og fremst smaker Chimay Rouge nemlig som ØL, og et knallgodt et også!

Westmalle Trappist Dubbel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Dubbel kommer fra det over 200 år gamle Abdij Der Trappisten van Westmalle der Benedictinermunkene foruten å brygge øl, også er kjent for sin gode ost.
Ulikt en del av de andre bryggeriklostrene, holder Westmalle bevisst produksjonen lav, med større hensyn til miljø og menneske, enn til økonomiske anliggender. Hele overskuddet fra bryggeriet (det som ikke går til vedlikehold av klosteret) doneres til veldedige formål i inn og utland. Klosteret kom med i Trappistordenen så sent som 22.April 1836, og det første Trappist ølet ble tappet 10.Desember samme år. I 1856 begynte de å brygge et mørkt øl, som var forløperen til deres Dubbel som kom i 1926. Ølet har en mørk brun farge, med et seriøst skum av den typen som danner et lite fjell over glasset som står til Dovre faller uten å renne over. Flott! Aromaen er utsøkt med en kompleks søtlig fruktighet. Smaken er overraskende lett til et slikt mørkt og sterkt øl å være. Smaken kan minne om Chimay, men mindre kraftig, mer subtil.
God ettersmak der søtheten viker for en kjeksaktig tørrhet.

La Trappe Dubble

La-Trappe-Dubbel

La Trappe Dubbel var det første ølet som klosteret i Koningshoeven brygget da man begynte med bryggerivirksomhet i klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i 1884. Etter annen verdenskrig solgte klosteret bryggeriet til Stella Artois, som deretter begynte å produsere «trapistpilsner». Satsningen var heldigvis mislykket, og munkene kjøpte bryggeriet tilbake for på ny å lansere sitt opprinnelige ale. Om dette er et «ekte» trappistøl eller ikke strides de vise om, men at det har de riktige egenskaper som kjennetegner en klassisk dubbel, er det enighet om. Ølet har en myk og avrundet velbalansert smak som preges av humle, frukt og brent malt. Kraftfull aroma av mørk brent malt med toner av krydder. Den mørke skumtoppen kan dessverre ikke helt beskrives, den må oppleves. Fargen er mørk rødbrun.