Amager Fælled

Cardinal Pub Stavanger

Amager Fælled er et stort og nesten uberørt naturområde i kort avstand fra København sentrum. Her finner du dådyr, hare og andre dyr, og et usedvanlig rikt fugleliv. Det var naturlig for Amager Bryghus å oppkalle sitt mest "folkelige" øl, en golden ale med moderat alkoholstyrke, etter dette naturområdet. Her er bryggeriets egne ord om saken: " Fuldkommen uberettiget refereres Amager ofte til som ”lorteøen”, men, men, men – intet kunne i dag være længere fra virkeligheden. Her på øen er vi nemlig velsignet med Amager Fælled, et skønt stykke natur med et fantastisk dyre og fugleliv. Faktisk er der intet andet sted i Europa, hvor man har så store åbne vidder i nærheden af en storby. Og nu tilmed med en metro der tager dig næsten direkte ud i fuglesangen. Amager Fælled har en fortid som både henrettelsesplads og terræn for afprøvning af militærvåben, men i dag støder du næppe på noget mere kontroversielt end motionister, fuglekiggere, små purke i korte bukser og så måske en håndfuld borgere, der dyrker nøgenheden….og lidt til! Og når du besøger dette rustikke paradis, så gør det gerne med denne gyldne ale fra Amager Bryghus i cykel- eller metrokurven. Med sin rene malt- og honningsødme og sine blide og blomstrede humletoner er den som skabt til at slukke tørsten herude i Amagers frie og smukke natur."
Våre smaksnotater:
Svakt disig gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av nyslått gress, blomster og honning.
Forfriskende smak, ikke for søt, med moderate florale (hylleblomst) og sitrusaktge toner, subtil humle, hint av honning, lav bitterhet (bare 14 IBU). Jo, jeg vet at lav bitterhet var noe av intensjonen med dette ølet, men tror nå fortsatt at LITT mer bitterhumle ikke hadde skadet. Men som det er, er det et øl vi trygt kan anbefale for de av våre gjester som ikke liker mye bitterhet, samtidig som det er så godt at også entusiastene villig lar seg forfriske.

Adnams Explorer

Cardinal pub
Adnams Explorer er en moderne lys premium bitter (eller "blond ale"), og i de store oppdagelsesreisendes ånd bruker man humle fra "den nye verden", de amerikanske humletypene Chinook og Columbus. Som med flere av de andre ølene fra dette sørøstengelske bryggeriet er altså navnetemaet maritimt.
Gylden farge, høytskummende.
Behagelig humlepreget aroma og smak, begge har toner av sitrus og tørr hvitvin. Ganske bitter avslutning. Malten er ganske nedtonet, så dette er først og fremst noe for alle som liker et friskt øl med god humlesmak.
Vi fikk inn dette ølet første gang i november 2006, og har vært tomme en god stund, så nå var det på høy tid med en reintroduksjon!

Valdres Gårdsbryggeri Kvek


Valdres Gardsbryggeri holder til et gammelt sauefjøs i Volbu i Øystre Slidre, så det er små forhold vi snakker om her! Men ølene deres har flere år vært å få fra fat på Gladmatfestivalen, uten at stavangerfolk har hatt noen mulighet til å kjøpe ølene utenom festivalen. Det retter vi på nå! "Kvek" er valdresdialekt for å være kvikk/spretten/oppvakt/årvåken, og denne lyse alen bidra kanskje til å fremme slike egenskaper? Vi har den både på på 0,75 l og 2 l flasker med patentkork, og er dere et par stykker kan vi love at 2-litersflasken forsvinner "som dugg for solen"! Dette er en nemlig en "snill" blond ale som går rett hjem også hos vanlige pilsdrikkere.
Lys gylden farge, moderat hvitt skum.
Aromaen har toner av korn / malt, litt frukt og honning, samt noe "støvet" humle.
Smaken er lett med kornpreg og moderat friskhet, og en svak fruktighet i avslutningen. Meget moderat humle.

15/10 4,7%

Taybeh Beer Golden

taybeh_beer_golden_33cl

Taybeh Beer Golden er et "palestinsk" øl som angivelig skal ha sin opprinnelse på Vestbredden, men er brygget og flasketappet i Belgia, og lisensen holdes av tyske Haus der 131 Biere, som er spesialist på "fake" utenlandske øl. Angivelig skal det være brygget med overgjær men kaldlagret, noe som nærmest gjør det til en krysning av ale og lagerøl. Krystallklar meget lys gul farge på ølet, høyt og luftig hvitt skum. Søtlig lys lagerøl-aroma, gressaktige og fruktige toner.
Smaken er moderat fruktig med minimal humle, jeg må innrømme at jeg synes det er nokså kjedelig, men langt fra udrikkelig. Palestinaskjerf er ikke et krav for å bestille dette ølet.

Latitude Highland Pilsner

LN_046655_BP_10

Skotske Atlas Brewery hevder hardnakket at deres Latitude er en pilsner, men der går sterke rykter om at ølet er overgjæret, og dermed burde vært klassifisert som en "golden ale". Det samme kan det forsåvidt være - ølet er nemlig GODT uansett, og vil garantert tilfredsstille både pilsdrikkere og fans av lyse ales. Krystallklar lys gylden farge, høyt og varig hvitt skum. Moderat men behagelig aroma av slovensk Styrian Goldings humle (også to andre humletyper er brukt, tsjekkiske Saaz og tyske Hallertauer Hersbrücker), med sitrusaktige og florale toner. Myk munnfølelse. Smaken synes nok også jeg heller mest mot "golden ales" (som er en øltype jeg nyter med stort velbehag hele året, men særlig om sommeren) - her er der distinkt og frisk humle gjennom hele smaksprosessen, balansert av en svak men akkurat passe sødme. Noe frukt og en deilig bitterhet, som varer ut gjennom den lange ettersmaken. Atlas Brewery bruker bare hel humleblomst (ikke pellets eller humleekstrakt) i sin produksjon, og her får vi et bevis på at dette gir resultater i smaken. Det er bare en fordel at alkoholstyrken er moderat, for dette ølet får du lyst på mer enn én av!