Samuel Adams Utopias


Cardinal Pub Stavanger


Dette legendariske ølet fra Boston Beer Company er i Norge klassifisert som brennevin, p.g.a. styrken på hele 27%. Vi må derfor selge det som 4 cl "drinker", og smakskonsentrasjonen (samt den vanvittige prisen inn) er da også så stor at 4 cl faktisk oppleves som nok av de fleste (hvis ikke, går det an å ta en til ...).
Styrken er oppnådd først ved maksimal utgjæring med ølgjær ("grunnølet" er en blanding av flere Samuel Adams øl), deretter med champagnegjær, før gjentatte ganger med nedfrysing hvor en del av vannet fjernes, og alkoholen og smaksstoffene blir igjen ("frysedestillering").
Da
Samuel Adams Utopias kom på markedet var det verdens sterkeste "øl", det har siden blitt overgått av et par andre (også ved frysedestillering). Men fortsatt er det et av verdens aller DYRESTE øl! Flasken alene er et kapittel for seg, den er formet som en bryggekjele i kobber. I hele Norge er det bare blitt tatt inn 40 flasker, og vi har 20 av dem ...
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet. Utopias er helt uten kullsyre eller annen gasstilsetting, og har derfor heller ikke noe skum. 
INTENS aroma av portvin og mørke tørkede frukter, men der er også toner av fuselalkohol som i starten river i nesen (alt naturlig gjæret øl har et innslag av fusel, som i naturlig konsentrasjon bidrar positivt til aroma og smak, men her blir dette spesielt konsentrert). Fuselpreget avtar når ølet har fått stå litt i glasset.
Utrolig intens, konsentrert og rik smak av gammel madeira med betydelig sødme, samt rosiner / rom-rosin og eik.
Maken til dette har du ikke smakt før. Garantert! 

Her er det vi har skrevet etter å ha lest importørens materiale, samt å ha googlet litt, altså før vi fikk den inn døren;

Jim Koch er gründeren av The Boston Beer Company, og bryggmesteren av Samuel Adams øl. Hans mål med Utopias, var å sette høye forventninger til øl, utvide grensene for hva øl egentlig er, samt kunne sammenligne Utopias med den beste konjakken eller portvinen i verden. Koch var pioneren innen området ekstremøl, og har siden da vært ledende med de sterkeste ølene i verden, - bla. Samuel Adams Triple Block, Samuel Adams Millennium Ale og nå sist med Samuel Adams Utopias. At Brewdog i mellomtiden har kommet med et enda sterkere øl forbigår vi her i stillhet, og kommer heller tilbake til det senere.
Med håndverksmessig presisjon, brygges Samuel Adams Utopias med tradisjonelle ingredienser, bla. te ulike sorter av høykvalitetshumle som er de beste man får tak i. (Spalt Spalter, Hellertau Mittlefruf og Tettnang Tettnanger) Dette gir til sammen en lett jordaktig og kydret smak.
Samuel Adams Utopias inneholder Crystal Malt for å få den dype fargen, og malt av typen Two-Row Moravian og Bamberg Smoked. Man har også benyttet gjær som normalt benyttes for Champagnefremstilling. Lagres i Whiskey-, portvin- og konjakksfat i opp til ti måneder.
Samuel Adams brygger et begrenset antall flasker av Utopias, som fylles i samlerflasker som ligner de bryggepanner som bryggeribransjen benyttet til fremstilling av øl for hundrevis av år siden.
Ølet er på heftige 27%, og er for tiden verdens dyreste øl. Inn til oss koster det 1450 kr.
Vakker amberfarget med stor og elegant smak, noe likt den dype smaken som finnes i en lagret portvin eller en fin konjakk. Intensiv og smakfull med en fruktig tone. Aromatisk med liten sødme og distinkt innslag av kanel, vanilje og sirup. Utopias inneholder ikke kulsyre.
Ølet er ideellt som avec etter en herlig middag, servert ved romtemperatur i konjakkglass.

Samuel Adams Boston Ale

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Adams Boston Ale kommer fra “verdens største mikrobryggeri”, The Boston Beer Company i Boston, USA. Bryggeriet ligger i bydelen Jamaica Plain, og er lett tilgjengelig med t-bane slik at du kan teste bla. deres 17% Triple Bock. Eller hva med deres Utopia som de pr November 2009 har klart å brygge til svimlende 26,5%...? (Finnes på Cardinal)
Boston Beer Company ble etablert i 1884 av Jim Koch som kom fra en tradisjonsrik bryggerfamilie. Familien var imidlertid utkonkurrert av de store gigantbryggeriene som Anheuser-Bush, og Jim startet derfor på Harvard i stedet for å utdanne seg til bryggerimester. Etter eksamen der, kjøpte han et gammelt bryggeri i Boston. Tanken var å lage et smaksrikt øl som kunne ta kampen opp med importøl som Heineken på det amerikanske markedet, og Samuel Adams Boston Lager så dagens lys. (Se under internasjonal lager.) Navnet henspeiler på Samuel Adams (1722-1803), brygger, bysbarn, patriot, og en av dem som underskrev den amerikanske uavhengighetserklæringen, og en fin figur for bryggeriet som hadde “think independent” som slagord.
Fargen på Samuel Adams Boston Ale er rødligbrun rav, svakt disig. Både i aroma og smak er det først og fremst malten som står i fokus, her er det også toner av karamell og brunt brød. Humlen er ganske moderat med et litt "støvet" preg. Jeg syntes ølet bare var bedre ved annengangs bekjentskap, og det lover bra! Riktignok finnes der amerikanske håndverksøl som stiller sansene overfor større utfordringer, men jeg vil påstå at Boston Ale er et øl som er umulig å mislike. Og så er det å få tak nesten overalt i statene - andre øl av tilsvarende kvalitet har ofte bare en lokal distribusjon