Bush Ambrée


Bush Ambrée (i noen land kjent som Scaldis Ambrée) brygges hos det familieeide Brasserie Dubuisson i Pipaix, Belgia. De har holdt på siden 1769, så erfaringen er der ikke noe å si på.
Rav farge på ølet, høyt og fluffy varig hvitt skum.
Vinøs tørr sherry-lignende aroma, elementer av eik og lær også.
Smaken er igjen sherry-lignende, medium tørr (eller medium søt, om du vil), masser og masser av eik, hint av tysk "Weinbrand", varmende munnfølelse som forventet av et øl med 12% alkohol, men ølet føles ikke ubehagelig alkoholdominert. En substantiell humlebitterhet i avslutningen balanserer sødmen fint.
Den spiller i ølets Premier League, denne her! Med tabellposisjon nær toppen! Ja, det er vel bare
Bush de Nuits og Bush Prestige fra samme bryggeri som kan konkurrere.

Bush de Nuits Cuvée Speciale 2010


Der går fortsatt gjetord om den legendariske Bush Prestige fra belgiske Brasserie Dubuisson i Pipaix, som vi hadde inne tidligere (og forhåpentlig får spesialimportert igjen). I likhet med denne er Bush de Nuits (Cuvée Speciale 2010) lagret på eikefat i 6 - 7 måneder. Men Bush de Nuits (som i basisølet er basert på juleølet Bush Noël) har vært lagret på Bourgogne-fat fra den verdensberømte "Nuits St. Georges"-vingården. Finere blir det bare ikke, og resultatet er en ale med ekstraordinær kompleksitet og dybde. (Bush-ølene er i noen land kjent som Scaldis, for ikke å bli forvekslet med en amerikansk eks-president.) Brasserie Dubuisson fra 1769 er det eldste bryggeriet i Vallonie (den fransktalende delen av Belgia), og har ligget på samme sted hele tiden. Det var lenge bare et beskjedent gårdsbryggeri, som forsynte landsbyen og de nærmeste omgivelsene med øl - først i 1931 ga familien opp gårdsdriften og ble bryggere på heltid.
Bush de Nuits kommer i en meget stilig "champagne"-flaske. Fargen på ølet ligger (avhengig av lyset) mellom dypgylden, rav og brun. Høyt kremfarget skum.
Nydelig vinøs aroma, toner av eik og skogsbær, hint av bondegårdshus.
Vinøs, eiket og velbalansert smak, med moderat men tilstrekkelig humle. Ekstremt lettdrikkelig for sin styrke.
Dette er bare SÅÅÅ bra! (Og ja, i hele Norge får du den bare hos oss!)