Moylan's Dragoons Dry Irish Stout

images-1

Navnet Dry Irish Stout beskriver ølets stilmessige tilhørighet - det er nemlig amerikansk, brygget hos Moylan's Brewery & Restaurant i Novato, California. Men både humlen og byggmalten har de importert fra Storbritannia, så de mener alvor med å brygge en stout i typisk irsk/britisk stil. Stouten er brygget til minne om general Stephen Moylan (en slektning av bryggeriets innehaver, kanskje?), den irskfødte kommandanten av regimentet The 4th Continental Dragoons under den amerikanske frigjøringskrigen.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
God røstet aroma av mørk malt og kaffe, med hint av mørk sjokolade og aske.
Tørr røstet smak, mørk malt og mild kaffe, ikke spesielt kompleks, men "rett fram" og behagelig å drikke.

Carlow O'Hara's Irish Stout




O'Hara's Irish Stout (også kjent som Celtic Stout) fra Carlow Brewing Company har moderat alkoholstyrke, men likevel rikelig med smak.
Fargen er svart (vel, meget mørk brun), med et meget bra og kremig lysebrunt skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Riktig god røstet og kaffelignende aroma, med noen toner av uraffinert rørsukker.
Smaken dreier seg fullt og helt om røstet bygg med kaffetoner, kanskje ikke spesielt kompleks, men likevel meget god. Tørr ettersmak.
Om du er en av Cardinals mange Guinness-entusiaster, skal du få lov å fortsette med det, men vi anbefaler deg likevel å prøve O'Hara's Irish Stout også. Du vil neppe bli skuffet.
 

Guinness


Cardinal Pub Stavanger

Guinness ble etablert i Dublin i 1759 av Arthur Guinness, en mann med store visjoner. Da han overtok det gamle bryggeriet i St James’ Gate i Dublin i 1759 skrev han likegodt en leiekontrakt på 9000 år! Guinness brygger i dag på tre kontinenter og har lisensavtaler med 30-40 bryggerier i tillegg. Alt i alt drikkes 10 millioner pints Guinness Stout hver dag i 120 land. Det er ikke mindre bemerkelsesverdig når en vet hvordan lyst øl ellers dominerer markedet. Guinness Stout er imidlertid ikke bare ett produkt, det brygges 5-6 hovedtyper som igjen kan deles i 19 varianter alt etter styrke, bitterhet og distribusjonsform. Bl.a. er Extra Stout sterkere og bitrere enn Draft Guinness, og Guinness Foreign Extra Stout på 7,5% topper dette med god margin. Den spesielle smaken kan bl.a. skrives tilbake til tidlig 1800-tall, da et innslag av umaltet, nesten brent bygg ble innført for å unngå beskatningen på maltet bygg. Skattemyndighetene har alltid, og i alle land, satt sin helt egen pris på øl.
Tappemetoden, som tar sin tid, skriver seg fra tiden før 1959 da «draught» ble introdusert. Før 1959 benyttet man to fat; ett med et ungt, ennå gjærende øl som ble tappet i bunnen av glasset og lagde et relativt sprudlende øl med høyt skum. Etter at dette hadde hvilt og satt seg, la man et lag endre flatere øl på toppen som virket som et lokk. Det er bruken av nitrogen i fatene som har medvirket til endringen av tappemetode. Guinness er en overgjæret stout, karakterisert ved en dyp rubinrød, nærmest sort farge og en fløyelsmyk, kremaktig skumtopp. Fargen og smaken skyldes først og fremst den store andelen av ristet malt i ølet. Oppskriften er den samme som for over 200 år siden og 95% av råstoffene er irske. Til Norge importeres Guinness på 30 l fat og 0,44 l boks. Boksen er utstyrt med egen nitrogenpatron som bidrar til å gi den samme karakteristiske kremaktige skumtoppen som du finner på fatølet