Greene King Abbot Ale

Greene King Abbot Ale Cardinal

Greene King i Bury St. Edmunds har vokst til å bli et av Englands største ale-bryggerier. Deres Abbot Ale er en storselger på hjemmemarkedet, og har vært brygget siden 1950-årene – vi hadde den inne for noen år siden, og har nå fått den igjen på flaske. Det er en «mainstream» engelsk bitter, som alle trygt kan våge seg på. Malttypene er pale, crystal og amber, humletypene er First Gold, Challenger og Fuggles.
Vakker rav farge på ølet, bra skum,
Aromaen har først et behagelig streif av humle, så overtar noen mer forsiktige toner av toffee og støvet loft.
Malt, toffee, litt karamell og ganske anstendig humle i smaken, men bitterheten er likevel moderat.
Lettdrikkelig og grei!
 
 
Sigmund

Abbot Ale

pic_abbot_reserve

Abbot Ale er blitt brygget av Greene King siden femtitallet, og er fremdeles en storselger i hjemlandet. Greene King kaller dette ølet sitt flaggskip og ”abbeden” preger da også firmaets logo. Navnet henviser til byens lange bryggeritradisjoner. I Domesday Book, den engelske riksgrunnboken, står det å lese at øl ble brygget her allerede i 1086 i abbedklosteret St.Edmundsbury. Det vannet som benyttes i dag, renner gjennom det samme kalksteinslaget som munkene benyttet seg av på den tiden. Michael Jackson karakteriserer ølet som ”en av de sanne karakterene i ølverdenen). Selve bryggeprosessen er strukket ut for å gi ølet tid til å utvikle sin kompleksitet. Dette ved at det bla. får en lang ettergjæring ved relativt høy temperatur, noe som gir et fyldig øl med rike, fruktige maltsmaker. To humlesorter sørger for en apetittvekkende bitterhet i en langvarig, tørr avslutning.
Fargen er gyllenbrun med et hvitt relativt lett skum som legger seg fort. Duften er svak og preget av fruktig malt og humle. Smaken preges heller ikke av voldsomheter i noen retning. En forsiktig sødme ledsages av en forsiktig, typisk engelsk, humlebitterhet. I sin forsiktighet er ølet likevel rimelig komplekst, og nye toner kommer fram hele tiden. Ettersmaken er faktisk ganske lang og tørr. Og til Norge måtte vi hente den selv.

Strong Suffolk Vintage Ale

Strong_Suffolk

Strong Suffolk Vintage Ale har sitt opphav hos Greene King som en blend av to ulike brygg; Deres BPA og Old 5X. Old 5X blir brygget helt ut til dens maksimale alkoholstyrke på ca 12% før den lagres to år på eikefat. Ølet har da en rikhet som en fruktkake. Til dette tilsettes det relativt ferske BPA (Best Pale Ale) like før flasketapping. Resultatet av metoden, som var vanlig på 1700 og 1800 tallet, men som Greene King nå er alene om, er et ganske unikt øl både vi og Strag mente burde finne veien til Norge og Cardinal.
Fra den første forsiktige ”sniffen” kjenner du dette er noe ganske spesielt. Fargen er mørk brun med rød glans. Det beige skummet legger seg snart til en tynn film. Lukten kan til å begynne med minne om Porter med god fruktighet og karamell. Smaken begynner ganske søtt, men setter seg ganske snart i munnen med en sjokoladebitter fyldighet som varsomt glir ut. Ølet er i hele sin framtoning ganske komplekst, med variasjoner du kan glede deg over til siste dråpe. Anbefales.

Morland’s Strong Ale ”Hen’s Tooth”

greenekingmorlandhenstooth
Morland’s Strong Ale ”Hen’s Tooth” kommer fra bryggeriet Greene King, som vi har solgt IPA av i lang tid. IPA’en er en av de alkoholsvakeste variantene vi har, så da viser dette 6,5% sterke brygget at de også kan kunsten med høyoktan. Deres Old Speckled Hen har vi nå på fat, så Greene King er godt representert på Cardinal. Du skal forresten ikke ha hatt for mange ”Hen’s Tooth” for å finne spor etter navnet Greene King å flasken. De bruker konsekvent navnet Morland.. (Ble kjøpt for å bli lagt ned.. men den gang ei)
Hen’s Tooth har en kopperrød farge, og ølet har et godt og høyt kremaktig skum som dessverre legger seg ganske fort. Duften er maltsøt med en deilig humlearoma samt en fruktig overtone, som også preger smaken til å begynne med. Bitterheten gjør seg gjeldende mot slutten, og sitter lenge i den ganske tørre ettersmaken. Vinøs! Totalt sett er dette et kraftig ”real ale” som vi sammen med Strag har tatt til landet.
Dette ølet er i den absolutte Premier League av Strong Ale. Bottle Conditioned, og en øl med særpreg. MEGET GOD! NYTES LANGSOMT!

Belhaven Twisted India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger


Belhaven Twisted India Pale Ale kommer fra våre venner i Dunbar i Skottland, og er blitt tilgjengelig på Polet fra Oktober. Belhaven-bryggeriet ble i 2006 oppkjøpt av stadig ekspanderende Greene King. Etter sigende har de ingen planer om å legge ned dette utmerkede bryggeriet, og avstanden fra Skottland til Sørøst-England hvor Greene King holder til kan være med på å sørge for nettop det! Den europeiske versjonen er 5,3% mens du får den som 6,1% i USA. (Vi kan desverre ikke forklare deres engasjement i Irak utifra dette alene..) På den annen side er faktisk dette et øl som ikke selges i Storbritania i det hele tatt. Fargen er dyp gyllen, med moderat skum. Veldig fin humlearoma (Cascade og Challenger) med hint av toffee. Smaken har en distinkt humlebitterhet hele veien, med en røkt maltbasis som tenderer mot det søte.
Tross vår “svake” utgave har ølet en tydelig alkoholsmak. Kompleksiteten er moderat, men slett ikke enkel heller. Bitter, god og lang ettersmak. Bør absolutt prøves.

Greene King IPA

Cardinal Pub Stavanger

Greene King er en av Englands mest kjente bittere. I Sør-England er G.K. IPA det mest solgte bitterølet, og i hele Storbritannia nr. 3. IPA er en forkortelse for India Pale Ale. Opprinnelig ble dette spesielle ølet brygget i Burton og sendt til de engelske styrkene overalt i Imperiet, men spesielt til India. I regelen er dette en alkoholsterk gruppe, men så er ikke tilfelle når det gjelder Greene King. Grunnen til dette er at også engelske skattemyndigheter vet å sette pris på sterkt øl. IPA beregnet på hjemmemarkedet er derfor alkoholsvakt, mer å betrakte som en ”ordinary bitter” enn som en opprinnelig IPA.
Den engelske bryggerigruppen Greene King er kjent for sin satsning på klassiske engelske øl, eller ale, som denne øltypen heter på engelsk. Årsproduksjonen ligger på ca 90 millioner liter, eller ca 1/3 del av det norske ølforbruket.(2009) Med en markedsandel i Storbritannia på nesten 15 % av ”cask ale”, er Greene King en stor aktør. I London er markedsandelen hele 30 %. Toppselgeren Old Speckled Hen er markedsleder i Storbritannia i segmentet ”premium bottled ale”. Greene Kings nest største ølmerke er Ruddles County Ale. Bitteren IPA er nå den 3. mest solgte pinten i Storbritannia! Greene King-gruppen driver flere pubkjeder og grossistvirksomhet med andre drikkevarer enn øl. Greene King har en betydelig eksport til 35 land, blant annet Sverige, og fra og med mai 2003 også Norge.
Ølet har en mørk, ravbrun farge. God fylde. Frisk, fruktig duft av bitter humle. Den tørre bitterheten kommer godt fram i smaken. Ettersmaken er dominert av bitterheten. En meget god, og svært populær engelsk bitter. Be gjerne om romtemperert.

Old Speckled Hen

Cardinal Pub Stavanger

Old Speckled Hen er oppkalt etter en MG veteranbil som Morland bryggeriet bukte til ulike oppgaver, men med årene var blitt temmelig spraglete i lakken. Jeg hadde en MG-B-GT da vi startet Cardinal i 1985. Ikke den mest praktiske bilen i en periode med mye varetransport, men når du sitter på asfalten er overdrive en uovertruffen oppfinnelse. Og litt spraglete var jo den og.

Old Speckled Hen ble som nevnt først brygget av Morland, grunnlagt i 1711 i Abingdon i Oxfordshire. I 1998 overtok Morland det konkurstruede bryggeriet Ruddles i Oakham i Leicestershire. Året etter gikk Morland selv på ryggen, og ble da overtatt av Suffolkbryggeriet Greene King. For mer om dette bryggeriet, se Greene King.
Vi har jo denne også på fat, men har valgt å beholde flaskene da det er en viss forskjell i smak. “Oppskriften” er den samme, men behandlingen etter brygging forskjellig. Maghognybrun farge. God fylde. Deilig duft av bananer og pæredrops fulgt av attraktiv karamell og toffee fra de lyse malttypene som er brukt. I smak er den lette søtheten godt balansert med bitterheten. Meget god, tørr ettersmak. Lavt karbondioksid innhold.

Ruddles County Ale



Ruddles County Ale er et av Englands mest kjente øl. Brun farge. God fylde. Fruktig duft av sitrus med bløte bær-aromaer. I smak er den tørre bitterheten balansert med en lett karamellaktig sødme. Resultatet er en god, og svært populære engelsk ale som passer godt til mat.

Innis & Gunn Rum Cask

Cardinal Pub Stavanger

Den "vanlige" Innis & Gunn Oak Aged Beer har lenge vært en storselger på Cardinal, og nå har vi fått inn et begrenset parti som, i tillegg den vanlige modningen på nye eikefat, også har gjennomgått en ekstra modning på eikefat som tidligere har inneholdt Navy Rum. "Yo ho ho and a bottle of rum", som det heter i sjørøversangen - om flasken inneholder øl, så er i hvert fall noe av rom-smaken blitt med over i ølet.
Innis & Gunn Rum Cask er et klart mahognifarget øl med et off-white til beige skum.
Intens aroma av eikefat og rom, toner av vanilje, krydderier, alkohol, brunt sukker, karamellsaus, rom-rosin og mørke tørkede frukter.
Smaken er distinkt eikepreget, men rundere og kanskje litt fyldigere (uten de sterke tonene av ferskt treverk) sammenlignet med den vanlige Innis & Gunn. Moderat sødme, moderate toner av rom og krydder, tørr avslutning, meget moderat humle. "Drikkes avkjølt", sier bryggeriet - men vi anbefaler sterkt at den ikke drikkes iskald, da går du glipp av for mange av de fine smaksnyansene.