Stone Pale Ale
Stone Brewing Company i Escondido, California, blir av mange ansett som USAs beste bryggeri. Vel, der er er mange bryggerier som kjemper om den tittelen, vi skal bare fastslå at Stone er med i tetsjiktet. Deres Pale Ale er ny på Cardinal, men var bryggeriets første øl da de startet opp i 1996. Og den holder fortsatt stand som bryggeriets mest "folkelige" og anvendelige øl.
Dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Sterk og behagelig søtlig aroma av malt og appelsiner / appelsinmarmelade, honning, fruktig humle og hint av karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og appelsiner, og en fast humlebitterhet i avslutningen. Noe harpiks i ettersmaken. Meget god.
(35,5 cl flaske, 5,4%)
Stone Old Guardian
Når vi nå har fått inn flere höjdare fra Stone Brewing Company i Escondido, California, måtte vi selvsagt også ha deres barleywine Old Guardian på hele 11%.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Rik og intens søtlig aroma, toner av malt, hetvin og melasse, noe fruktig humle også.
Intens maltpreget smak, meget søt, men fint balansert med distinkt amerikansk humle. Reint snob igjen!
Stone Imperial Russian Stout
Når det er californiske Stone Brewing Company det dreier seg, går vi fra höjdare til höjdare. Deres Imperial Russian Stout på 10,5% er et øl det går gjetord om.
Beksvart farge på ølet (som gammel motorolje), moderat lysebrunt skum.
God aroma av mørk malt og sjokolade, hint av anis eller lakris.
Fin røstet smak, med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Joda, dette ølet frister definitivt til flere turer på "the dark side of life"!
Jolly Pumpkin Collababeire Special Holiday Ale
Collababeire Special Holiday Ale er brygget hos Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, men er et samarbeidsprosjekt med Stone Brewing og "vårt eget" Nøgne Ø i Grimstad. Som alle ølene fra Jolly Pumpkin er det gjæret med "kontrollert villgjær" (brettanomyces), og er dessuten brygget med noen ingredienser som er nokså uvanlige i moderne ølbrygging, nemlig kastanjenøtter, einer, salvie og karve. Ølet har vært lagret på eikefat.
Uklar mørk brun brun farge på ølet, moderat beige skum. Noe gjærsediment i flasken, så hvis du heller for ivrig mot slutten, kan du få med noen "ubåter".
Sterk syrlig og vinøs aroma, med toner av flamske røde ales og rødvinseddik.
Sur smak med toner av eik, rødvinseddik, urter og krydder, merkbar humle i avslutningen.
Et godt og interessant øl, men det krever at du i utgangspunktet har sansen for "de der sure greiene".
Stone Smoked Porter
Stone Brewing Company i Escondido, California, ville med sin Smoked Porter lage et øl som (ulikt en tysk rauchbier) har røyk som et balansert element i karakteren, ikke som HELE karakteren. Derfor faller det også i smak hos nesten alle som prøver det.
Svart farge på ølet, bra beige skum.
Interessant aroma av røstet og torvrøykt malt, blandet perfekt sammen med toner av sjokolade og hint av mørke frukter.
Smaken er først fruktig, så sjokoladepreget med tydelig innslag av torvrøyk, men røyken er ikke overdrevet, og får aldri lov å dominere. Noe røstet bitterhet og humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et strålende og velbalansert øl! Det ble testet på vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen", og oppfatningen var enstemmig: En herlig og lettdrikkelig røykporter, ikke ekstrem, bare GOD!
99/100 5,9%
Stone Ruination IPA
Californiabryggeriet Stone Brewing Company har kalt dette ølet Ruination IPA fordi de lover at det vil ødelegge smaksorganene dine for lange tider. Kanskje en liten overdrivelse det, men i likhet med Arrogant Bastard fra samme bryggeri er Ruination helt klart ikke brygget for dem som primært søker en "fin balanse" mellom smakselementene i et øl. Målgruppen er de meste innbitte "humlehodene", de som simpelthen aldri kan få nok humle i ølet sitt. Så er da også bitterheten her på over 100 IBU.
Dypgylden farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk humle (sitrus, tropiske frukter).
Smaken er et voldsomt humleangrep fra starten til avslutningen, en søtlig maltet og fruktig bakgrunn er ikke nok til å balansere bitterheten (og det er da heller ikke meningen). Meget bitter ettersmak.
100/99 8,2%
Arrogant Bastard Ale
Stone Brewing Company i Escondido, California, er kjent for kompromissløs bruk av råvarene (særlig humle), med til dels ganske "voldsomme" øl som resultat. Arrogant Bastard er deres mest berømte øl, og selger nok litt ekstra på navnet også. At det virkelig er et øl for "arrogante jævler", signaliseres allerede i reklame-introen: "Dette er et aggressivt øl. Du kommer sannsynligvis ikke til å like det. Det er høyst tvilsomt om du har god nok smak, eller er tilstrekkelig sofistikert, til å verdsette en ale med en slik kvalitet og dybde". Javel, nei. Jeg har nå smakt på den likevel. Stilmessig karakteriseres ølet som en "American strong ale", men har også en del til felles med IPA. (Vi har også Stone IPA, så prøv begge og sammenlign.) Men bryggeriet har utvilsomt truffet noe i markedet. En mangeårig årlig vekst på over 30% kommer ikke av seg selv, og da direktøren og bryggerisjefen var på besøk hos oss sommeren 2009 erfarte vi at dette slett ikke var noen arrogante djevler, men rett og slett kjempehyggelige og romslige amerikanere, som ville ha bilde av seg selv på Kjerag. Stone Brewery you know. Dette er hva jeg fant:
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum. God men overraskende moderat aroma av floral og fruktig humle. "Arrogansen" viser sitt grimme ansikt først i smaken, med en distinkt og aggressiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Der er en viss maltsødme i bakgrunnen, men jeg kan jo ikke si at den arrogante jævelen hører til i "velbalansert øl"-kategorien. Men så er den nok ikke ment å være velbalansert heller. Snarere tvert imot ... Kanskje er jeg ikke, som bryggeriet antyder, "not worthy"? Fruen fikk også smake, og det pussige er at hun likte den arrogante jævelen bedre enn jeg gjorde. Say no more ...
99/98 7,2%
Special Holiday Ale
Special Holiday Ale er et samarbeidsprosjekt mellom de to amerikanske kvalitetsbryggeriene Stone og Jolly Pumpkin, samt norske Nøgne Ø. Det er en sterk og krydret flaskekondisjonert ale, som vel strengt tatt ble brygget til "thanksgiving" og jul, men som passer like godt til enhver helligdag (i alle religioner!) hele året, og nårsomhelst ellers man ønsker seg et fyldig og smaksrikt øl. Sa jeg smaksrikt? Du finner knapt noe annet øl på Cardinal (eller annetsteds) som har større smaksrikdom! Det er krydret med kastanjenøtter, einerbær, hvit salvie og karvefrø - og inneholder selvfølgelig også liberale mengder malt (inkludert noe havremalt og rugmalt) og humle.
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet, med et flott, kremig og varig beige skum. God aroma av karamell, krydderier og mørke frukter. Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er maltpreget og fyldig med god sødme, og massevis av krydderier - men jeg ville nok hatt vanskelig for å identifisere akkurat HVILKE kryddere det inneholdt, om jeg ikke allerede visste det. Jeg ville også ha tippet at det inneholdt litt anis eller lakris. I avslutningen er der en distinkt humlebitterhet og enda mer krydder. Dette er et særdeles interessant øl - og la meg si det slik: Hvis Corona e.l.er ditt favorittøl til vanlig, KAN det hende du kommer til å slite her ... Greit det, da blir det bare mer på oss andre. For partiet vi (som en av få utvalgte puber i Norge) har fått, er nemlig begrenset!
Mikkeller-Stone-Alesmith Belgian Style Special Ale
Navnet forteller klart og tydelig hva dette er: et samarbeidsprosjekt mellom tre av verdens beste bryggere, danske Mikkeller og amerikanske Alesmith og Stone. Selve den fysiske bryggingen har foregått hos Stone Brewing i Escondido, California. Men forbildet hører altså hjemme i Belgia, i den lyse men sterke klosterølstilen "tripel".
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Deilig aroma av belgisk overgjær, fruktige estere, krydderier og blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken er krydret, med det særpreg som denne gjærtypen gir, og har en søt og fruktig "kropp" - her har man nok også brukt hvitt kandisukker. Alkoholen er merkbar, så ta det rolig! Der er en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Et øl som gir mersmak!
Stone IPA
Calfornia-bryggeriet Stone Brewing Company har fått velfortjent anerkjennelse for sin IPA, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg personlig synes den også er mer velbalansert enn deres merselgende Arrogant Bastard Ale (som vi også har). Administrerende direktør hos Stone, Greg Kochs, som var og besøkte oss på Cardinal en sommerkveld i 2009, har den enkle filosofi;
»Hvis du vil at folk skal få sansen for godt øl, så gi dem godt øl å drikke»
Faktisk synes jeg IPAen er VELDIG god - og den har samtidig nok humle til å glede alle "humlehoder"!
Dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig humlearoma, med toner av sitrus og tropiske frukter. Den friske, "saftige" og fruktige smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, med tilstrekkelig malt i bakgrunnen. Avslutningen har en grapefruktigaktig bitterhet, men den er ikke overdrevet, til tross mer enn 70 IBU. Lang bitter ettersmak. Slik skal en amerikansk IPA være! «A liquid poem to the glory of hops»