De Tvende Presten Imperial Stout

Presten_boks

Fra De Tvende på Arendals Bryggeri kommer Presten, en klassisk imperial stout.
Beksvart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, lakris og sjokolade, noen vinøse toner, et hint av eik.
«Smooth» smak, toner av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, igjen noen vinøse toner, et hint av lakris. Moderat humle. En höjdare!

De Tvende Deus Ex Nihilo Imperial Coffee Stout

De tvende deus

De Tvende Deus Ex Nihilo Imperial Coffee Stout
«Deus ex nihilo» er latin for «Gud ut av intet». Nå skal vi ikke gi oss inn på teologiske betraktninger her, men bare konstatere at dette himmelske ølet fra De Tvende (på Arendals Bryggeri) umulig kan ha kommet ut av intet. Det er nok ganske solide maltmengder og andre råvarer som måtte til for å frambringe et øl på 13,5%, som attpåtil har en rimelig grad av balanse.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt brunt skum.
Aroma av røstet malt og kaffe, noen syrlige toner også.
Søt, fyldig og rik smak, distinkte toner av røstet malt og kaffe, også noe sjokolade og bitterhumle. Varmende munnfølelse.

Lervig/Hoppin Frog Sippinn into Darkness


247242

Stavangers Lervig Aktiebryggeri har samarbeidet med amerikanske Hoppin’ Frog om imperial stouten Sippin’ Into Darkness, som er brygget med usannsynlige mengder kakao, vanilje og laktose (melkesukker). Svart farge på ølet, tynt lysebrunt skum. Sterk aroma av sjokolade, kakao (for mye), vanilje, marshmallows. Meget søt (altfor søt) og alkoholpreget smak, med massevis av kakao og sjokolade, også vanilje. Igjen altfor mye kakao. Ubalansert – ikke et øl for meg. Her må straks tilføyes at nesten alle som har ratet dette ølet, likte det bedre enn hva jeg gjorde.
Her er hva Lervig selv sier om dette ølet;
Vi fikk sjansen til å lage en øl sammen med noen av de beste stout bryggerene i verden, Hoppin Frog, fra Ohio. Vi slo sammen våre stout elskende hoder for å lage den ultimate slikemyke sjokoldestouten. Resultatet ble Sippin Into Darkness, en 12 prosents Sjokolade Martini Imperial Stout, som vi synes er en av de beste stoutene vi noen gang har laget! Dette er en typisk dessertøl, som passer bra sammen med sjokolade og vanilje.
Pale, munich, crystal, havre og carafa malt og Aroura humle. Aroma av vanilje og kakao.

HaandBryggeriet Death by Disco

haand-death-by-disco_480x480


HaandBryggeriet i Drammen har her samarbeidet med de dyktige nomadebryggerne fra Cervisiam i Oslo, og det nederlandske mikrobryggeriet Frontaal. Death by Disco er en «Imperial Blueberry Sweet Stout».
Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av blåbær og røstet malt, hint av lakris og sjokolade.
Søt smak av røstet malt, blåbær, sjokolade, lakris og kaffe, middels humlebitter avslutning. Varmende munnfølelse. Et imponerende øl!

Nøisom Corvus (Saison Imperial Stout)

1446285846029


Dette ølet fra Nøisom Craft Beer i Fredrikstad har vi hatt en stund (og har nettopp fått inn ny forsyning), men smaksnotatene er muligens skrevet for førsteutgaven, som var brygget med vanlig ale-gjær. I en ny utgave eksperimenterte bryggeriet med å bruke belgisk saison-gjær, og de syntes det var så vellykket at de har fortsatt med det siden.
Corvus er latin for kråke, og ølet er da også svart som kråka, med et digert lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt og krydret saisongjær, med hint av sjokolade, bourbon og melasse.
Søt smak, med røstet malt, sjokolade, søtet kaffe og melasse, hint av bourbon.

Fuller´s Imperial Stout

fuller-s-limited-edition-imperial-stout-beer-england-10657062


Fuller's Bottle Cond. Imp. Stout Lim. Edt.
(Fuller’s Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition)
Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien.
Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper. Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!

Brooklyn Black Ops

33_shelf_BlackOps-BigBottle-BeerPage_original


Fra Ringnes får vi fra tid til annen levert skikkelige godsaker, og da oftest fra Brooklyn bryggeriet i New York. Deres sjefsbrygger Garret Oliver hadde vi gleden av å ha her på en smaking, og han er unektelig en markant person som kan sitt øl.
Black Ops er en Imperial Stout på hele 10,5% som er fatlagret i fire måneder på Woodford Reserve fat. Woodford er en serie premium Kentucky Burbon Whiskeyer fra Woodford County i Kentucky.
Etter fatlagringen blir ølet tappet flatt på flske, tilsatt Champagne gjær, korket og får så en siste fermentering på flasken, noe som gir en smak av kaffe/vanilje. Dette er et bemerkelsesverdig øl!

Birrificio del Ducato Verdi Black Jack

0_0_orig


Det er en stund siden sist vi tok inn "craft" øl fra Ialia, rett og slett pga. vi syntes prisene har vært for høg i forhold til kvaliteten, og det er jo ikke dårlig øl vi snakker om. Her er vi med denne litt mer på bølgelengde, og håper dere er det samme.
Birrificio del Ducato Verdi Black Jack er en imperial stout fra Birrificio del Ducato i Roncole Verdi di Busseto.
Ølet er lagret minst seks måneder på whisky fat fra noen av Skottlands beste destillerier, og du kan lese fra hvilket, årstall osv på etiketten.
Som for mange fatlagrede sterke øl har dette en distinkt aroma av vanilje,kaffe, lakris, sjokolade tre og estere, og har en varm og fyldig munnfølelse, fargen er kullsort med et kort skum. Lite kullsyre.

Jester King Black Metal Farmhouse Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Jester King Brewery holder til utenfor Austin, Texas, og brygger nå alle ølene sine med forskjellige varianter «farmhouse»-gjær / villgjær / brettanomyces. Black Metal Farmhouse Imperial Stout er en av deres virkelige tungvektere. Igjen er dette et øl som vi bare fikk inn noen få flasker av fra den norske importøren, men vi «er på hogget» etter mer. Malttypene som er brukt er Organic Pale Malt, Roasted Barley, Black Malt, Chocolate Malt, Caramalt, Brown Malt, Carafa og Dark Crystal Malt. Humletypene er Millennium og East Kent Goldings. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1085, mens final gravity er 1015. Bitterheten er 44 IBU.
Beksvart farge på ølet (dette er et av de aller mørkeste ølene jeg har sett), med et høyt og imponerende skum, med farge et sted mellom koksgrått og brunt.
Aroma av røstet malt, kaffe, lær og sjokolade, blandet med syrlige og «bondegårds»-toner av brettanomyces. 
Smaken er rik og middels søt, med noe fruktig syrlighet, men først og fremst dominert av røstede toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og svart pepper. Heftige saker dette her!

98/82 9,3% 75cl

Revelation Cat Black Knight,

Cardinal Pub Stavanger

Egentlig burde vi ikke fortelle noen om dette ølet, siden vi har så få flasker av det. Vi fikk klørne i en liten rest fra den norske importøren (som heller ikke hadde mange flasker i utgangspunktet, der ble bare brygget 1650 flasker totalt av Revelation Cat Black Knight). Vi tok den inn med tanke på vår referansegruppe på «Mandag i Annen», men synes det er mest rettferdig at alle entusiaster får sjansen til en smak, så lenge beholdningen varer. Revelation Cat er et mikrobryggeri i Roma, som nå også har kjøpt et gjæringsanlegg i England. Den sorte ridderen, Black Knight, kan man trygt si er en imperial stout på anabole steroider (ikke bokstavelig talt,  men du skjønner sammenligningen når du smaker på ølet).  Den ble brygget i 2011, modnet et år på ståltanker på bryggeriet før den ble flasket, og har deretter modnet 2 år på flasken.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens og deilig aroma av mørk malt, melasse, vanilje, sjokolade og kaffe, hint av hetvin.
Varmende og oljeaktig munnfølelse, som forventet. Meget søt og intenst maltpreget smak, med melasse og karamell i massevis, også rikelig med sjokolade og vanilje. Kaffe og humle i avslutningen. Storartet nå, men kunne sannsynligvis kjellerlagres i ytterligere 20 år. Men hvem i all verden har tålmodighet til å vente så lenge?

Det Lille Bryggeri Imperial Stout 2014

beer_159312

Det Lille Bryggeri i Danmark er kanskje lite, men de er store både i breddeutvalg og kvalitet. De brygger i Ringsted på Sjælland, men har bryggeriutsalget sitt i Viby, om du skulle være på de kanter. Det er Roskilde Øl som eier bryggeriet. Vi på Cardinal har ambisjoner om å kunne tilby et skiftende utvalg av noen av deres beste øl. Deres Imperial Stout synes å skifte oppskrift for hvert år, og 2014-utgaven er brygget med en dose fikenpuré, foruten svært rikelige mengder av de vanlige ølingrediensene. Resultatet er et heftig øl på hele 10,2%, velegnet for langsom nytelse ved kjellertemperatur. 
De har brukt hele 8 forskjellige typer malt, og humletypene er amerikanske Chinook, Simcoe, Amarillo og Columbus. 
Beksvart farge på ølet, høyt brunt skum. 
Aromaen har toner av mørk malt, tjære, treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, meget tjæreaktig og røstet, toner av salt lakris, sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Hint av sitrusaktig humle og mørke tørkede frukter. Bitter og salt avslutning. Mektige saker!

na 10,2% 50cl

Thornbridge Hall / St. Eriks Imperial Raspberry Stout

Cardinal Pub Stavanger

Ølene i Thornbridge Hall-serien blir fortsatt brygget på det opprinnelige bryggeriet på herresetet Thornbridge Hall – de øvrige Thornbridge-ølene blir brygget på det langt større Riverside-bryggeriet deres i Bakewell. Imperial Raspberry Stout er resultatet av et besøk fra St. Eriks Bryggeri og deres brygger Jessica Heidrich (fra Arlandastad utenfor Stockholm). Det er altså brygget med en solid dose skotske bringebær. Malten er pale, crystal, dark crystal, chocolate og roasted barley.  Humlen er engelske Bramling Cross.
Svart farge på ølet, mørk rubinrød i høylysene. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av bringebær, bringebærkonfekt og mørk malt, hint av solbær.
Smaken er distinkt røstet og fruktig – mørk malt, kaffe og mørk bitter sjokolade, og markerte bringebær. Hint av lakris og solbær. Bitter og snerpende avslutning.

97/66 10% 50cl

Coisbo Astoria Black

Cardinal Pub Stavanger

Den danske bryggeren Coisbo leier vanligvis bryggerikapasitet hos Ørbæk Bryggeri, så også med Astoria Black, som er en imperial stout. Astoria Black forsøker på ingen måte å sette ekstremrekord innen denne kategorien, men er likevel en av de triveligste stouts jeg har smakt.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum – flott!
Behagelig røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av einerbær (siden bryggeren først nevner det) og lakris.
«Smooth» munnfølelse. Smaken er også myk og behagelig, ikke for søt, ikke for tørr, men mangler slett ikke karakter – igjen møter du røstede toner av kaffe, sjokolade og lakris, med anstendig humle og et hint av einerbær. Alt er nydelig balansert. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Coisbo så langt.

94/44 7,2% 50cl

HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!

Fuller's Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition

Cardinal Pub Stavanger

Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien. Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper.
Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!

99/87 10,7% 50cl

To Øl Goliat Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Som flere andre danske nomadebryggere har karene bak To Øl (Tobias Emil Jensen og Tore Gynther) brygget mange av ølene sine hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det gjelder også Goliat Imperial Stout, hvorav vi har både den vanlige utgaven med rød etikett, og den bourbonfatlagrede med grønn etikett (se egen omtale av den).
Den "vanlige" er likevel ikke en "hvilkensomhelst" imperial stout, dette er øl av høy klasse! Foruten standard-ingrediensene er Goliat brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe.
Beksvart farge på ølet,moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma av kaffe og treverk, et hint av aske.
Enda mer distinkte blir de røstede tonene og innslaget av kaffe i den fyldige smaken. Toner av mørkt sukker også, men ølet er ikke særlig søtt - smaken oppleves snarere som nokså tørr, med hint av tre og aske. En mektig opplevelse er det uansett!

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

Amager / Off Color Gnädige Frau Marshmallow Stout

amager_gn_dige_frau

Du store alpakka for et øl! Her er det bare å overlate ordet til bryggerne på københavnske Amager Bryghus, jo før jo heller: «Når Chicagos bedste lille ølbutik spørger, om vi ikke kan lave dem en jubilæumsøl, så er det en ære, som man simpelthen ikke kan afslå. West Lakeview Liquors har været ejet og drevet af Bozic-familien i 25 år, og en sådan bedrift kræver naturligvis noget helt særligt til fejringen. Vores måske mest kendte øl - Hr. Frederiksen - har altid været populær i butikken. Og med den øl som udgangspunkt gav vi frie hænder til brygmester John Laffler fra Off Color Brewing - en gammel ven af både Amager Bryghus og West Lakeview Liquors - så han kunne sætte sit helt eget persomlige aftryk på opskriften. Resultatet er dette samarbejdsbryg: "Gnädige Frau - Marshmallow Stout" - som kombinerer en herresort og voldsom dansk Imperial Stout med den amerikanske lejrbåls-snack en "s’more". Navnet er en hyldest til Kristina Bozic, den nuværende ejer af West Lakeview Liquors som personligt og med stor entusiasme deltog i brygningen her på bryghuset. Kristina sprættede vanillestænger op, skar skumfiduser i skiver og knuste grahamskiks med en kødhammer! En sød og særlig kvinde kræver en helt særlig øl. Og det mener vi, at "Gnädige Frau" lige præcis er. Nyd den! Ingredienser: Malte: Pilsner, Pale, Biscuit, Munich, Cara-Munich, Hvede, Black, Chocolate og Roasted Barley, Melasse, Hvidt sukker, Grahamskiks, Vanillestænger, Kakaobønner, Marshmallows. Humle: Tomahawk. Gær: US-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk og røstet malt, melasse, sjokolade, vanilje, småkaker – og ja, marshmallows, siden dere nevner det.
Meget søt og røstet smak, med dominant melasse, også vanilje, sjokolade og søtet kaffe. En virkelig godsak for alle «snobesyge», men ingen «lett tørsteslukker». Nam nam!

Amager Hr. Frederiksen (Niepoort Edition)

7c28d8b438dfcc48b9f0d3f7a6614817_640x640

Imperial stouten Hr. Frederiksen  fra Amager Bryghus er fast i utvalget på Cardinal – og vi har også har også litt igjen av den bourbonfat-lagrede Buffalo Trace Edition. Men av  et så godt øl kan man vel knapt få for mange forskjellige utgaver, og nå har vi også gleden av å presentere den portvinsfatlagrede Niepoort Edition. Ordet er bryggernes:
«Lagret i 12 måneder på fade fra den velestimerede portvinsproducent Niepoort er Hr. Frederiksen endt som en mørkebrun snarere end en sort øl med en diskret men varm orange glød. Skummet er blødt og beige. Portvinen afslører sig selv i duften, faktisk så meget, at man i et splitsekund kan være i tvivl om, hvorvidt det er øl eller portvin, man drikker. Så fløjsblød og rundet er denne Niepoort-udgave, hvor trænoterne er tydelige, men aldrig dominerende. Hr. Frederiksens normale muskler af brændt malt og Centennial-humle er der stadig, men de er blødgjorte og imødekommende snarere end højspændte. Og så varmer alkoholen naturligvis som altid til sidst – men igen ikke ”in your face” bare sådan rart og indbydende. I Niepoort udgave er Hr. Frederiksen ikke just en øl, du lige kaster i svælget. Det er en øl som nydes i meditative stunder i din dertil indrettede Chesterfield-stue.»
Vår kommentar:
Svart farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Behagelig aroma av røstet malt, portvin, vanilje og eik.
«Smooth» og fyldig smak, middels søt, med mild kaffe, sjokolade, vanilje og portvin. En deilig dråpe!

Thornbridge Hall Russian Imperial Stout

45111

Wow! Dette klassiske ølet fra det engelske herresetet Thornbridge Hall er noe av det heftigste vi har smakt på lange tider. Thornbridge Saint Petersburg (som leverandøren vår nå var utsolgt for) er nok også meget god, men er langt lettere, og blir plutselig «rene barnematen» når den sammenlignes med Russian Imperial Stout, som er basert på en oppskrift fra Courage-bryggeriet i 1850. Malttypene er Maris Otter Pale, Amber og Black Patent. Humletypene er Apollo og  Hallertauer Hersbrücker.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Utsøkt aroma, sterke vinøse og eikede toner som nesten overdøver de røstede sjokoladetonene i bakgrunnen.
Fyldig og rik munnfølelse. Sterk smak med massevis av maltsødme, mørk melasse, salt lakris, tobakk, kaffe, mørk sjokolade og eik.
Som man sier i Stavanger: Salicath!

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room (fat)

Unknown-2

Årets sterkeste juleøl er dette fra «den onde tvillingen» Jeppe Jarnit Bjergsø i nomadebryggeriet Evil Twin (tvillingbroren til Mikkel Borg Bjergsø i Mikkeller). Ideen til ølet med det lange navnet Christmas Eve at a New York City Hotel Room fikk Jeppe visstnok da han en julaften var strandet nettopp på et hotellrom i New York, i stedet for å spise dansk andestek og riskrem sammen med familien. Stilmessig er ølet en imperial stout.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og maltet aroma, med toner av sjokolade, kaffe, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har rikelig med kaffe på en bakgrunn av middels søt malt, noen fruktige hint også. Godt merkbar humle.
Samme hvor du har tenkt deg på julaften i år: du bør snarest smake dette ølet – der er fare for at vi blir utsolgt lenge før julaften!

Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Caol Ila BA)

beer_180637

BA står for "barrel aged", og her er det altså en utgave av nederlandske Emelisse sin Imperial Russian Stout som har vært lagret på eiketønner som tidligere inneholdt Caol Ila malt whisky - og jeg kan love at det kjennes både på duft og smak!
Beksvart farge på ølet, lavt og grovt beige skum.
Sterk aroma av torvrøkt whisky, eik, jod og sjøluft - og selvsagt røstet malt.
Moderat sødme i smaken, rikelig med røstet malt og bra humle (75 EBU), men smaken domineres først og fremst av torv og jod fra whiskytønnen. Noe varme fra alkoholen.
Hvor godt du vil like dette ølet, avhenger helt av om du liker skotsk whisky med mye smak av torvrøyk. Liker du ikke slik vare, vil du sikkert ha større utbytte av den "vanlige" utgaven av Emelisse Russian Imperial Stout (ikke fatlagret).

Amager / Cigar City Xiquic and The Hero Twins

amager-cigar-city-xiquic-and-the-hero-twins

Med dette samarbeidsølet, som stilmessig er en imperial stout og modnet på sedertre-spiraler, har Amager Bryghus (med besøk fra Cigar City Brewing) begitt seg inn på maya-indianernes mytologi. Vi på Cardinal fikk smake denne heftige stouten første gang da vi var på personaltur til Amager tidlig i høst, og ble kjapt overbevist om at vi måtte ha den på Cardinal – en beslutning som også vår referansegruppe på «Mandag i Annen» har bifalt med fornøyd brumming. (En god del av beholdningen er allerede solgt ut, før vi rakk å skrive noen kommentar.) Vi gir først ordet til bryggerne selv:
«Hvem Xiquic egentlig var kan være lidt vanskeligt at forklare i korte vendinger, men de heltmodige tvillinger kender vi alle: Wayne Wambles og Jacob Storm - chefbryggere på henholdsvis Cigar City Brewing i Tampa, Florida og så her hos os på Amager Bryghus. Siden sit første besøg på bryghuset tilbage i 2011 har Wayne været lidt af et idol for os. Vi har nemlig svært ved at forestille os nogen, der er mere dedikeret og kompromisløs i sin tilgang til brygning - og det kombineret med ægte passion og sans for detaljen. Derfor var det en stor ære, at Wayne tog imod vores invitation om at brygge hos os - og det endda på hans fødselsdag! Opskriften blev skabt gennem en endeløs række e-mails. Cigar Citys signatur-ingrediens - cedertræet - blev bestilt hjem og en fødselsdagskage blev bagt. Det blev en sjov dag - og vi håber at du vil have det sjovt med at smage denne dobbeltmæskede cedertræslagrede peber Imperial Stout - ja intet mindre. Det er lidt af et bæst - men et blidt og venligt bæst. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Crystal Rye, Crystal 50/100, Crystal 70/140, Crystal 100/200, Black, Chocolate Rye, Roasted Barley. Cedar, Black pepper. Hops: Citra, Centennial, Chinook, East Kent Goldings, Herkules. Yeast: UK-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat kremig brunt skum.
Behagelig aroma av sedertre, mild kaffe, røstet malt, hint av sjokolade og pepper.
Den middels søte smaken er røstet men ikke ekstrem, toner av sjokolade, vanilje, kaffe og sedertre, med distinkt svart pepper og furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

Syndikatet Håndlangeren Imperial Stout

beer_171734

Det danske "gangsterbryggeriet"  Syndikatet (som brygger ølene sine på Nibe Bryghus) holder en konsekvent markedsføringsprofil med høy sigarføring, men langt viktigere synes vi det er at de brygger en rekke GODE øl! Håndlangeren er en imperial stout som det står respekt av. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1093, og final gravity er 1023. Bitterheten er på 72 IBU.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle, toner av frukt og gran. Også røstede toner med kaffe, mørk sjokolade, mildt krydder og vanilje.
Smaken har toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade, lakris, pepper og amerikansk humle med harpiks. Distinkt bitterhumle i avslutningen. Et imponerende øl!

Amager Double Black Mash Imperial Stout

beer_211630

Her gir vi igjen ordet først til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus:

"Tag noget godt – og gør det endnu bedre. Det er filosofien bag Double Black Mash. Denne voldsomme Imperial Stout var såmænd rigeligt stor og potent nok i sig selv allerede efter første mæskning. Men vi tænkte, hva’ pokker – lad os give den en tur mere. Så vi mæskede urten ind i endnu en omgang malt og fordoblede alt, som i forvejen var godt - og gik efter noget storladent. Det her er en saftig sag uden nogen for for sukker tilsat. Det er ren malt – og ikke så meget pjat. Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner, Pale, Münchener, Roasted Barley, Cara-hell, Melanoidin, Light chocolate, Cara-aroma, Crystal og Black, Humle: Cascade og Chi nook, Gær: US Ale."

BEKSVART farge på ølet, høyt mørkebrunt skum - dette er et av de mørkeste øl jeg noensinne har sett.
Herlig røstet aroma, mørk sjokolade i massevis, også kaffe og treverk.
Tungt røstet smak, også søt og maltpreget. Rikelig med søtet espresso-kaffe, mørk sjokolade og karamell. En solid røstet og humlet bitterhet i avslutningen. Noen vil sikkert synes dette ølet er for mektig, søtt og fyldig - dere andre vil synes dette er REINT SNOB. Det er lov (og kanskje også fornuftig) å dele flasken på to personer.

Lagunitas Imperial Stout

IMG_5354-tnp-lagunitasstout

Når hardcore bryggere hos californiske Lagunitas Brewing Company lanserer en Imperial Stout, vet du bare at det ikke er noe pingleøl du får i glasset. Med nesten 10% alkohol, en original gravity på 1092 og en bitterhet på 72,45 IBU er dette voksne saker, men likevel ikke mer ekstremt enn at mange bør våge seg på et bekjentskap..
Meget mørk brun til svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt beige skum.
Forholdsvis moderat aroma, milde kaffetoner, hint av mørk sjokolade.
Søt smak med rikelig med kaffe, mørk sjokolade og lakris, noe bitterhet i avslutningen. Godt!

Alvinne Mano Negra

Cardinal Stavanger

La Mano Negra (= Den svarte hånd) har opp gjennom historien vært betegnelsen både på flere politiske ekstremistgrupper og på mafiaens utpressingsmetoder. Den herværende Mano Negra fra belgiske Picobrouwerij Alvinne er heldigvis uten mafia- eller ekstremistforbindelser – det dreier seg om en imperial stout med bryggeriets spesielle belgiske husgjær, Morpheus. Humletypene er Magnum og East Kent Goldings, bitterheten er på 59 EBU.
Når korken vippes av, begynner ølet langsomt å strømme ut av seg selv, så her gjelder det å ha glasset klar ganske kjapt. Beksvart farge på ølet (naturligvis), digert lysebrunt skum.
Syrlig og fruktig aroma, toner av bondegårdshus og rødvinseddik, noen røstede kaffetoner i bakgrunnen. Toner av lær når ølet varmes litt opp.
Rikelig med kullsyre i munnen. Røstet og moderat fruktig smak, toner av kaffe og lakris, hint av eik og mildt krydder. Middels bitter avslutning.

Magic Rock Bearded Lady

beardedlady-300x284

Damer med skjegg skal man ha respekt for! Dette er hva Magic Rock Brewing i Huddersfield, West Yorkshire, har å si om saken: 
"Say hello to the
Bearded Lady, our uncompromisingly big and beautiful Imperial Stout. Born from our Dark Arts recipe she uses masses of magical malts to deliver deep chocolate, rich coffee and vinous berry flavours all complemented by a balanced yet subtly spicy hop profile. Powerful, robust, intriguing; yet decadently smooth and sumptuous, the lady demands respect…"
Våre egne smaksnotater:

Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Behagelig røstet og fruktig aroma, hint av eksotisk treverk.
Meget beskjedent kullsyrenivå. Varmende munnfølelse. Smaken er tungt røstet, toner av meget sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, men ikke veldig søt. En massiv humlet og røstet bitterhet i avslutningen.
Fremmer antagelig skjeggveksten hos alle kjønn, denne her!

Amager Hr. Frederiksen Buffalo Trace Edition

mqdefault

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede kjent av Cardinals ølentusiaster som en fyrrig herre. I sin Buffalo Trace Edition har Hr. Frederiksen vært gjennom en lengre lagring på eikefat som tidligere inneholdt Buffalo Trace Kentucky Whiskey. Da er det vel best å overlate ordet til de lettere animerte bryggerne selv: "Amager Bryghus har fra branchekyndige erfaret, at storytelling er halvdelen af fornøjelsen ved at drikke dyrt øl. Så vi bad en velestimeret lokalhistoriker forske i bryghusets beliggenhed. Derfor var vores begejstring stor, da den følgende historiske sandhed blev afsløret: Amager Bryghus ligger ved et vandingssted på den traditionelle skralderute henover Amager. Siden oldtiden har vore forfædre slukket deres tørst lige her, når de svedig t har transporteret deres skidt til øens berømte lossepladser. På samme måde er det historiske Buffalo Trace bourbon destilleri i Frankfort, Kentucky gennem 200 år beliggende ved et vadested hvor store flokke indfødte bøfler har krydset den brusende Kentucky River i vild flugt fra hujende rødhuder. Således knyttes historien så smukt sammen – fra Amager til Kentucky. Vi håber du vil nyde, hvordan vi med denne særudgave af Hr. Frederiksen knytter fremragende og stærkt sort øl sammen med noget af den bedste Bourbon, der findes."
Du verden! Vi nøyer oss med våre alltid nøkterne og saklige smaksnotater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av tre, der er også noen toner av vanilje og bourbon, men ikke fullt så uttalt som jeg forventet. Røstede toner av kaffe og sjokolade i bakgrunnen.
Intens smak, røstet og eikepreget som bare h......, og her kommer whiskeyen tydeligere gjennom. Toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og vanilje.
Imponerende greier dette her!

Amager The Sinner Series Pride

Cardinal Stavanger

Amager Bryghus, bejublet som Danmarks beste bryggeri, har vi mye godt øl fra nå.
Som en av de første pubene i verden fikk vi inn siste utgivelse i "The Sinner Series", ølserien med tema fra "De syv dødssyndene". Og nå er vi kommet til PRIDE - hovmod. Det er en imperial stout på 10%, og den er så sykt god at vi har en viss forståelse for at bryggerne kan bli hovmodige. Vi gir like godt ordet til dem selv:
"Vi tænkte længe og grundigt over, hvilken øl der ville gøre os mest muligt stolte at brygge i serien af syndige øl. Hvis du kender Amager Bryghus, ved du, at Imperial Stouts har en helt særlig rolle i vore hjerter. Derfor måtte ”Pride” simpelthen bare være en Imperial Stout. Det der er særligt med denne version er, at vi kogte den som ind i h...... Faktisk kogte vi den i hele 6 timer, hvilket betyder en endnu kraftigere og fyldigere øl. Vi vil aldrig vove at kalde det for en perfekt Imperial Stout – det ville være at bringe stolthed i foruroligende nærhed af hovmod. Men ikke desto mindre håber vi, at I må nyde denne stolte øl. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Beksvart farge på ølet, flott brunt skum.
God røstet aroma, toner av eksotisk treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade.
Smaken er røstet, maltpreget og ganske søt, toner av søtet sterk kaffe, sjokolade og lakris, noen krydrede toner. Bitter humle i avslutningen.
Mektig, imponerende og veldig smakfull!

AleSmith Speedway Stout - 75 cl flaske, 12%

Speedway-Stout

Jungeltelegrafen har begynt å gå - vi har nå allerede hatt den inne noen uker, uten å forhaste oss med å fortelle det til noen: Den legendariske imperial stout fra San Diego, California. Speedway Stout er navnet, og bryggeriet er AleSmith. Dette er et klasseøl som vi helst bare selger til feinschmeckere - noen av dem har tryglet og bedt i årevis om at vi må få tatt det inn. Speedway Stout er ratet på sjuendeplass på RateBeer, verdens største øldatabase og ølratingnettsted, med mer enn 100000 øl. Vi gjentar: Nr 7 av 100000+! Og selv om RateBeer har en tendens til å favorisere ekstreme øl, må vi understreke at Speedway Stout i all sin velde også oppleves som rimelig velbalansert. 
Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Både aroma og smak har en intens karakter, men oppleves likevel som behagelig. Tungt røstet malt, sterk kaffe (som ølet faktisk er tilsatt), lær og tjære dominerer. Kanskje finner du også toner av mørk bitter sjokolade, svisker og lakris. Varmende munnfølelse.
Med 12% i en stor flaske er dette selvsagt et øl det går an å dele på flere personer - faren er likevel til stede for at du får lyst på alt selv ... Og dere som allerede
vet at dere er "frelst" på imperial stouts: Himlenes rike er herved deres!

Stone Imperial Russian Stout

Cardinal Stavanger

Når det er californiske Stone Brewing Company det dreier seg, går vi fra höjdare til höjdare. Deres Imperial Russian Stout på 10,5% er et øl det går gjetord om.
Beksvart farge på ølet (som gammel motorolje), moderat lysebrunt skum.
God aroma av mørk malt og sjokolade, hint av anis eller lakris.
Fin røstet smak, med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Joda, dette ølet frister definitivt til flere turer på "the dark side of life"!

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

hornbeer_the_fundamental_blackhorn-225x300

The Fundamental Blackhorn fra danske Hornbeer er et fantastisk øl! La det være sagt, først som sist! Vi smakte den første gang på København Ølfestival i mai, og visste straks at denne måtte vi ha på Cardinal. 
Vi gjengir like godt bryggeren Fogh Rasmussen sine  egne ord: "
Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. Her er tale om en kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. Hvad smager den af? Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. Men døm selv. "
Vel, vi på Cardinal har dømt selv, er enige med bryggeren, og er kjempefornøyde. Men siden dette er en enormt smaksrik og kraftig imperial stout på 11%, er det fullt tillatt å dele flasken på to personer. Noe stort mørkere øl enn dette er det vanskelig å oppdrive. En ren "godtepose" på flaske for fanatiske ølfundamentalister.

(50 cl flaske, 11%)

Thornbridge Saint Petersburg

cardinal

Thornbridge Saint Petersburg er en klassisk Imperial Russian Stout, brygget i Derbyshire hos et av Englands mest anerkjente bryggerier. Her inngår ganske sikkert både sjokolademalt og litt torvrøkt malt i ingrediensene.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Både aroma og smak har de samme elementene, og omtales derfor under ett: Røstet preg, middels tørr først, så kommer noe maltsødme igjennom. Toner av kaffe, mørk sjokolade og torvrøk, hint av lakris og treverk. Tydelig humle i avslutningen.
Igjen en klassisk Imperial Stout som Katharina den Store og hennes hoff ville vært fornøyd med! Da er det klart vi er fornøyde også …

Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout

Espresso-Oak-Aged-Yeti-Imperial-Stout_beer_full

Fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado, har vi nå en god stund hatt Yeti Imperial Stout som en av de absolutte höjdare i vårt utvalg. Når vi nå også har fått inn Oak Aged Yeti (på større flasker), sliter vi litt med å finne superlativer som samtidig virker troverdige – for SÅ godt er dette!
Som navnet forteller er denne utgaven av Yeti (=«den avskyelige snømannen»Winking modnet på eik – men ikke på eikefat, her er det tilsatt eikespon (en blanding av fransk og toasted eik) på ståltankene, modningsprosessen blir dermed lettere å kontrollere, med mindre fordampning og infeksjonsfare.
Fantastisk flott utseende på ølet, det er virkelig fullstendig beksvart, med et høyt og kremig brunt skum.
Herlig aroma av sjokolade, også toner av kaffe, eik og vanilje, hint av lakris og lær.
Smaken er eikepreget og solid røstet, med tydelig innslag av sjokolade og vanilje, uten at ølet blir for søtt. Også toner av lakris og kaffe, et hint av røk og aske i avslutningen. Humlebitterheten er på 75 IBU, men oppleves ikke som voldsom, fordi den har så mye maltfylde å stå opp mot. Ølet virker derfor velbalansert i all sin velde, og «stemmer sinnet til andakt» hos alle som er i stand til å verdsette en imperial stout i toppklassen.

Her er hva vi skrev i første omtale 01.04.2011;

Vi var stjernefornøyde da vi fikk inn flasker med den "vanlige" (men uvanlig gode) utgaven av
Yeti Imperial Stout fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado. Nå vi nå har fått Oak Aged-utgaven på fat, står vi i fare for å "ta helt av" i henrykkelse. Dette er nemlig et øl i verdenstoppen, om man skal stole på ølentusiastene på nettstedet RateBeer. Det har vært modnet på eikechips av fransk og "toasted" eik. Bitterheten er på 75 IBU.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig aroma av eik, røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, hint av lær.
God røstet smak, mørk malt, kaffe, eik, hint av sjokolade og lakris. Fin bitterhet i avslutningen.
Et øl til å nyte - langsomt (9,5% er ikke til å spøke med), mens man hengir seg til stille kontemplasjon over at "livet er ikke det verste man har".
  

Amager Hr. Frederiksen

amager_hr_fredricksen

Amager Bryghus i København har mange fordeler, kvaliteten på ølene deres er den viktigste, og en mindre viktig (men desto hyggeligere) er at de leverer fyldige kommentarer til alle ølene. Ordet er deres:
«Allerede når den hældes op i glasset, fornemmes det med det samme, at Hr. Frederiksen er en herre med både potens og stor personlighed. Begsort som Hr. Frederiksens humor er denne ”Imperial Stout” efter amerikansk forbillede med et tæt og cremet, lysebrunt skum, som efterlader pikante blonder i glasset, efterhånden som det modstræbende lægger sig. Vi indrømmer det gerne – vi er gået amok med maltene i denne øl, hele 8 forskellige har vi brugt, og det er de sorte og brændte, der giver øllet både dets farve og den nærmest ekstreme fylde – dette er nærmest et fudbyrdet måltid på flaske. Også bitterhed leverer de brændte malte sekunderet af amerikansk Centennial humle. Åh jo, Hr. Frederiksen er en oplevelse at byde op til dans, han bør dog nydes langsomt, men så kan han til gengæld også holde en hel aften, hvor man kan varme sig ved hans alkohol og udfordrende charme.
Vi har opkaldt denne øl efter en god ven uden hvis fantastiske støtte og assistance Amager Bryghus ikke var, hvor det er i dag.»
Men selvfølgelig må vi smake ølet selv også:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av vanilje og mørk sjokolade.
Fyldig munnfølelse. Middels søt og røstet smak, igjen med toner av kaffe, vanilje og sjokolade. Som de sier på Jæren: Grævla goe greie! (Og blir det likevel litt for “heavy” for deg, kan vi også by på den litt lettere Fru Frederiksen! Stay tuned!)

Emelisse Imperial Russian Stout

emelisse-imperial-russian-stout

Nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland er representert med et par solide øl hos oss fra før, nå knaller vi til med deres virkelige tungvekter, Imperial Russian Stout.
Kullsvart farge på ølet (som forventet), lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet og maltpreget aroma, toner av kaffe, lakris, tjære og eik.
Lavt kullsyrenivå, meget fyldig munnfølelse. Meget røstet smak, toner av sterk kaffe, engelsk lakris og maltsukker. Bitter avslutning, lang bitter ettersmak.
Med «mye av alt», inkl. 11% alkohol og en bitterhet på 75 IBU, er dette ikke et øl for pyser og mammadalter. Men store gutter og jenter med hår på tennene vil elske det!

Hornbeer Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Danske Hornbeer gjør gjerne sin egen vri på klassiske ølstiler, så også med denne Russian Imperial Stout.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Sterk røkpreget og røstet aroma, toner av torv og sterk kaffe (ingen overraskelse, for her er det brukt både torvrøkt malt og tilsatt kaffe), hint av tjære, mørk sjokolade og lakris.
Rik og fyldig munnfølelse. Rik smak, søt i starten, sterke røstede toner, sterk og bitter kaffe, moderate toner av torvrøk, tørr og røstet avslutning, lang bitter ettersmak.
En ganske massiv smaksopplevelse!

Hornbeer Caribbean Rumstout

cardinal

Carbbean Rumstout fra danske Hornbeer smakte jeg første gang fra cask på Ølfestival København i fjor, helt uten kullsyre. Ølet var da en øyeblikkelig forelskelse, men jeg tenkte straks at «dette må jo bli enda mye bedre med litt kullsyre!». Vel, flaskene på Cardinal nå er beviset på at jeg fikk rett! Dette er altså en imperial stout tilsatt en dash brun rom fra Karibien.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Sterk aroma av rom og eik / vanilje, også røstede toner (kaffe og brent malt).
Smaken er også tydelig røstet  og eikepreget, igjen med sterke toner av rom og vanilje.
Igjen et øl som virkelig er til å NYTE!

Hornbeer Black Magic Woman

Hornbeer black magic woman (NR)

Det danske håndverksbryggeriet Hornbeer holder til langt ute på bondelandet i Hornsherred – men selv om bryggeriet er lite, har de en imponerende bredde og kvalitet i ølutvalget sitt. Det er derfor et bryggeri dere kommer til å se flere øl fra, på Cardinal i nærmeste framtid. Black Magic Woman er kanskje deres mest kjente øl – det er en imperial stout med dugelige mengder røkmalt. Helst bør den nytes med Fleetwood Mac eller Santana sin versjon av Black Magic Woman på musikkanlegget – men den lar seg også nyte helt uten akkompagnement. I følge bryggeriet er ølet brygget med «30 gram sort magi pr. liter»!
Kullsvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Aromaen har sterke toner av torvrøkt og bjørkerøkt malt (som altså er essensielle ingredienser i dette ølet), også toner av tjære, gammelt tauverk og kaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken har massevis av røk, tjære og søt malt, karamell, røstede toner med kaffe og mørk sjokolade. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
Dette er virkelig en solid imperial stout – en smaksbombe av de sjeldne!

Nøgne Ø Imperial Stout Cognac Barrel

nogne-o-imperial-stout-cognac-barrel-25cl

Den "vanlige" Nøgne Ø Imperial Stout er jo i seg selv et knallgodt øl, og når spesialutgaven Cognac Barrel altså har vært lagret et helt år på eikefat som tidligere inneholdt fin cognac, vet du bare at det er en fantastisk duft- og smaksopplevelse som venter deg!
Beksvart farge på ølet, kremig brunt skum - vakkert!
Sterk aroma av cognac og eik, men med alle de røstede tonene fra en imperial stout i behold.
Nydelig avrundet og modnet smak, selvsagt røstet, med toner av mørk sjokolade og kaffe. Cognacen og eiken er der jo i smaken også, men blir ikke overveldende, hele smaksopplevelsen blir veldig harmonisk. Glimrende!

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

Port Brewing Santa's Little Helper


Navnet Santa's Little Helper indikerer jo med all tydelighet at dette er et øl for juletiden - men i realiteten er det en sterk imperial stout som kan nytes når som helst du har lyst på en sådan, og for noen av oss er det som kjent langt oftere enn bare i julen... Port Brewing i San Marcos, California, er mesterne bak dette produktet. Ølet er brygget med hele 10 forskjellige malttyper, samt brunt sukker og mørkt belgisk kandisukker. Humletypene er East Kent Goldings, Mount Hood, Liberty og Challenger. Ølet er ufiltrert, og har en "original gravity" på 1094 (det er mye!).
Kullsvart farge på ølet, beskjeden kullsyre, lavt brunt skum.
Sterk aroma av sjokolade, lakris, melasse, kaffe og alkohol.
Den rike og fyldige smaken har toner av røstet bygg, lakris og sterk kaffe, og er middels søt. Solid bitterhumle i avslutningen. Smaksbombe!

Hvis julenissens små hjelpere inntar for mye av dette stoffet, er jeg redd produktiviteten på nisseverkstedet går dramatisk nedover!

Slottskällans Imperial Stout 2011


Vi har lenge savnet å kunne tilby et virkelig godt svensk øl på Cardinal, men nå er ventetiden over! Slottkällans Imperial Stout brygges en gang hvert år i Uppsala, med den samme grunnoppskriften, men med enkelte små justeringer fra ett år til et annet. 
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten helt svart. Byr på et usedvanlig flott og tykt brunt skum!
Herlig røstet aroma med sterke toner av mørk sjokolade.
Smaken er meget røstet med sterke toner av kaffe, også noe sjokolade, men er ikke veldig søt. Bitter avslutning, det er vanskelig å si hvor mye av bitterheten som kommer fra den røstede malten, og hvor mye som kommer fra humlen - men der er åpenbart rikelig av begge elementene. Dette er en førsteklasses imperial stout!

Southern Tier Imperial Mokah


Denne ekstreme imperial stout fra New York-bryggeriet Southern Tier er egentlig et blandingsøl - mellom Jah-va (brygget med kaffe fra Jamaica) og Choklat (brygget med bittersøt belgisk sjokolade). Sistnevnte har vi for øvrig også i vårt utvalg. Resultatet av blandingen er altså Imperial Mokah, med solid alkoholprosent og en smakskonsentrasjon som kan ta pusten fra noen hver.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig sterk aroma av dominerende sjokolade, også toner av vanilje og kaffe.
Smaken har massevis av mørk sjokolade, vanilje og sterk kaffe, med bitter humle (Columbus og Chinook) i avslutningen. Betydelig maltsødme. Utrolig mektige saker - del gjerne flasken på 2 personer!

LoverBeer Papëssa


Dette italienske ølet er en imperial stout fra bryggeren Valter Loverier og hans LoverBeer. Papëssa betyr "pavinne", og refererer sannsynligvis til myten som sirkulerte i middelalderen om en kvinnelig pave, Johanna, som skulle ha regjert som pave Johannes VIII fra 853 til 855, hele tiden forkledd som mann. Det er 2010-årgangen av ølet vi har fått inn.
Flott utseende på ølet: Kullsvart farge, digert brunt skum.
Fin røstet aroma med toner av sjokolade og mild kaffe.
Rik røstet smak med en moderat sødme, toner av sterk kaffe og mørk sjokolade. Solid humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
Faller garantert i smak hos alle som liker en god stout, også om man ikke har ambisjoner om pavetittelen.

Evil Twin Yin

Evil Twin Yin

Den nye danske "nomadebryggeren" Jeppe Jarnit-Bjergsø, som er eier av Ølbutikken i København og distribusjonsfirmaet Drikkeriget, er tvillingbror til Mikkel Borg Bjergsø, kjent som mannen bak Mikkeller. Jeppe driver altså nå også (som sin bror) leiebrygging hos andre håndverksbryggerier, under navnet Evil Twin Brewing. Med sin imperial stout Yin og sin double/imperial IPA Yang har han designet to sterke øl som er meget gode hver for seg, men som skal være enda bedre når de blandes 50/50 i glasset. Som kjent er Yin og Yang i følge kinesisk filosofi motsetninger, som kan danne en harmonisk enhet når de er i balanse. Dette er vårt førsteinntrykk av Evil Twin Yin:
Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Moderat brunt skum.
Sterk røstet aroma, kaffe, lakris og lær, meget god.
Meget røstet smak, toner av sterk kaffe og rikelig med lakris, svakt salt avslutning. Mørk sjokolade i ettersmaken. Bitterheten er ikke utpreget - men det blir der forandring på, hvis du følger anbefalingen og blander Yin med Yang! Men vi presiserer igjen: Yin er god også alene!

Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition (Red Wine)Denne spesialutgaven av Mikkeller Black Hole skiller seg ytre sett fra den vanlige versjonen ved at etiketten er delvis rød, og flasketoppen er dekket av rød folie. Ølet har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt rødvin.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig røstet, eiket og vinøs aroma, også hint av lær og sigarkasse.
Meget røstet smak (der er en distinkt røstet og humlet bitterhet gjennom det hele), middels søt, med distinkte toner av eik.
Et helt fantastisk godt øl - for feinschmeckere. Er du verdig?
 

Mikkeller Black (Islay Edition)Enda en spesialutgave av Mikkeller Black - denne gang i en versjon som har vært lagret i 4 måneder på eikefat som tidligere inneholdt Islay whisky. Kjennere av skotsk whisky vet at destilleriene på Islay produserer whiskyer med mer duft og smak av torvrøyk og salt sjø enn noen andre - og whiskyen etterlater seg også utrolig mye smak i eikefatene.
Kullsvart farge på ølet, minimalt brunt skum.
Sterk aroma av røyk, tjære, saltvann, jod og røstet bygg.
Ekstremt søt og røstet smak med preg av torvrøyk og melasse.
Til tross for at flasken er på bare 37,5 cl, er den egnet til å deles på 4 personer, som alle bør ha en velutviklet toleranse for både Islay-whisky og maltsødme.
 

Mikkeller Black (Cognac Edition)

Cardinal Stavanger


Denne spesialutgaven av Mikkeller Black kjennetegnes ved at flasken har svart folie på toppen - og ølet har altså vært lagret i 3 måneder på eikefat som tidligere inneholdt cognac.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens aroma av alkohol (inkl. noe fusel), røstet bygg, søtlig malt, melasse og eik.
Ekstremt søt og røstet smak, toner av eik / cognacfat.
Joda, dette knallsterke ølet ligger langt ute på den sære siden, men jeg synes faktisk det er meget GODT - på sitt eget perverterte vis ...  Del gjerne flasken på to personer, og nyt ølet i cognacglass (eller noe som ligner) .

Mikkeller Black (Whisky Edition)

Cardinal Stavanger


Med sine mange spesialutgaver av flere av ølene sine, gjør danske Mikkeller det ikke akkurat lett for barbetjeningen å finne riktig flaske. "Black" er for sikkerhets skyld skrevet med japanske skrifttegn - og det enkleste kjennetegnet på denne spesialutgaven (som altså har vært lagret på whiskyfat) er at toppen av flasken er dekket med hvit voks. Mikkeller er jo som nevnt utallige ganger en «fantombrygger» og denne er brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Kullsvart farge på dette meget sterke ølet, høyt brunt skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, røstet, med sterke toner av whisky, vanilje og eik.
Intens røstet og meget søt smak, toner av sterk kaffe, whisky og vanilje. Alkoholen er unektelig merkbar (det skulle da også bare mangle, for et øl på 17,5%).
Noen vil sikkert mene at det blir for mye av det gode her, mens andre er henrykt over smaksintensiteten. Det er lov å dele flasken på flere personer!
 

De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel 1972Hemel & Aarde (= Himmel og Jord) fra nederlandske De Molen er en solid imperial stout i utgangspunktet, og denne spesialversjonen som har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Bruichladdich skotsk whisky fra 1972, er ennå mer imponerende. Tør vi nevne at den fremragende Islay-whiskyen fra Bruichladdich også kan smakes på Cardinal?
Ølet kommer på de nusselige 18 cl flaskene, som er akkurat passe for 1 person. Her er der nemlig konsentrert aroma og smak så det holder! Kapselen er vokset for at ølet skal være holdbart i minst 25 år, men vi synes det smaker herlig allerede nå ... Humletypene er amerikanske Nugget og Amarillo, og bitterheten på hele 96,9 EBU. "Original gravity" er på 1100, og "final gravity" på 1030.
Ølet begynner å strømme ut av flasken av seg selv kort etter at den er åpnet (ha glasset parat!) - dette kan variere fra flaske til flaske, for det er et "levende" øl vi har med å gjøre her. Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Digert til høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av torvrøykt whisky, tjære, gammelt tauverk og salt sjø, også sterke røstede toner.
Smaken er røstet med en viss maltsødme, dominert av torvrøyk, eik og tjære, den høye bitterheten oppleves på en måte som sterkt avdempet.
Et imponerende øl etter min smak - men det er neppe det rette valget hvis du hater Islay whisky. Alle vi andre nyter det med stort velbehag, såvel i himmelen som på jorden.
 

Midtfyns Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk kommer denne danske Imperial Stout, som ikke er den mest ekstreme av slaget, men er riktig god og behagelig å drikke. Alkoholprosenten er likevel høy nok, så ta det rolig!
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, fint beige skum.
God aroma av mild kaffe, sjokolade og vanilje.
Smaken er moderat røstet med toner av sjokolade, mild kaffe, vanilje og eik (ja, ølet har vært lagret på eik), hint av karamell og lakris. Medium sødme, moderat bitterhet til å være en imperial stout.
Et riktig koseøl!

BrewDog Tactical Nuclear Penguin


Da skotske BrewDog laget sin Tactical Nuclear Penguin, var dette verdens sterkeste "øl" (senere overgått av noen tyskere, samt av BrewDog selv med sin Sink the Bismarck). En alkoholstyrke på 32% oppnår man naturligvis ikke med vanlig gjæring alene. Ølet er frysedestillert, ved at det ble brakt til en iskremfabrikk og dypfrosset i 2 uker, hvoretter den væsken som fortsatt var flytende ble helt av. Det har vært lagret på brukte whiskyfat i mange måneder. I Norge må vi selge det som brennevin, i 4 cl shots.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Intet skum, ingen kullsyre.
Sterk aroma av fuselalkohol, eikete og røstete toner, hint av røyk.
Intens smak av røyk, tjære og salt. Moderat bitter avslutning.
For å være ærlig: Dette er noe du helst kjøper for kuriositetens skyld! (You can have them better, but you can´t pay more!)

BrewDog Tokyo*


Skotske BrewDog (i Fraserburgh, Aberdeenshire) brygget først en imperial stout, Tokyo, på 12% - så slo de til med en ny variant, Tokyo* (ja, med stjerne) på hele 18,2%. Og det er dette kanonølet med hetvinstyrke man nå kan nyte (langsomt!) på Cardinal. Tokyo* er tilsatt jasmin og tranebær, foruten vanvittige mengder malt og liberale mengder humle. Det er modnet på eikechips av toasted fransk eik (billigere og raskere enn å kjøpe inn eikefat). 
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Sterk og deilig aroma av eik, melasse, røstet malt, søtet sterk kaffe, mørke tørkede frukter og alkohol.
Smaken er søt, maltpreget og røstet, toner av brent karamell og melasse, alkoholen kan merkes (skulle bare mangle, med den styrken!). Tydelig men likevel forholdsvis moderat humlebitterhet i avslutningen.
Joda, ølet er unektelig ganske langt ute på den søte siden, men det er definitivt verd å prøve. Nærmest et "must", vil vi påstå.
 

BrewDog Paradox Isle of Arran


Skotske BrewDog Paradox er en hel serie med imperial stouts, i utgangspunktet samme øl, men med ganske forskjellig karakter, ettersom de har vært lagret på eikefat som tidligere har inneholdt skotske whiskyer  med et vidt spekter av egenskaper. Isle of Arran-utgaven kommer altså fra eikefat som tidligere inneholdt whisky fra øya Arran.
Svart farge på ølet, flott brunt skum.
Moderat røstet og eiket nydelig aroma med sterke toner av vanilje og ferske boller, også hint av sjokolade, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har et kraftig røstet preg med innslag av kaffe, også tydelige toner av torvrøyk / maltwhisky. Ja, der er dem som påstår at de kan kjenne Atlanterhavets innvirkning på smak og aroma også! Hint av engelsk lakris, noe maltsødme, meget bitter humle i avslutningen.
Et fantastisk bra øl!

De Molen Kopi Loewak

de-molen-kopi-loewak

"Kopi" har ingenting med kopier å gjøre, men er malayisk/indonesisk for kaffe. Kopi Loewak er verdens dyreste kaffe, laget av kaffebønner som har passert gjennom tarmsystemet til et lite mårdyr. (Ja, kaffebøn- nene er behørig vasket etterpå!) Det er for øvrig samme kaffen som er benyttet i Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel - og altså nå i denne im- perial stout fra nederlandske De Molen.
De små flaskene vi har fått kommer fra en batch på 1416 flasker. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at vørteren hadde en original gravity på 1098, mens ølet har en final gravity på 1028. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C. Det er benyttet tsjekkisk humle i ølet: Premiant som bitterhumle, Saaz som aromahumle.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, høyt og varig "fluffy" beige skum. Sterk aroma av kaffe, hint av tørt tre. Smaken har også sterke toner av kaffe, med en røstet og humlet bitter- het i avslutningen og ettersmaken. Ganske tørr, med bare en svak syr- lighet. Et godt øl, men det krever at du også liker kaffe!


De Molen Rasputin


Nederlandske De Molen Rasputin har vi både på fat og flaske - den må ellers ikke forveksles med amerikanske North Coast Old Rasputin, som vi også har. Men i begge tilfeller dreier det seg om en imperial stout, oppkalt etter den samme russiske munken.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god aroma og smak med røstede toner, kaffe, mørk sjokolade og lakris - men også noen vinøse toner med hint av eik og mørke tørkede frukter.
Knallgode saker - et av de beste fatølene vi har hatt!
 

Nøgne Ø Sweet HorizonDen supersterke imperial stout
Dark Horizon fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø har vi hatt i den legendariske 1. Edition, vi har fortsatt noen flasker med 2. Edition, og venter i spenning på 3. Edition (det gjør man også i USA, og i flere europeiske land). Sweet Horizon blir på en måte Dark Horizons lillebror, med bare litt mindre alkohol, men med en enda mer intens maltsødme, som navnet forbereder deg på.
Kullsvart farge, moderat til lavt lysebrunt skum.
Fin aroma av søt malt, søtet kaffe, mørke tørkede frukter og eik. Du aner også at alkoholinnholdet er høyt.
Smaken har et tydelig røstet preg, er meget maltrik og fyldig - og altså meget søt, men likevel ikke FOR søt. Dette er bare "reint snob" for enhver søtmons. Den lille flasken synes vi er akkurat passe stor, men er du redd det blir for søtt, er det lov å dele den på 2 personer ...
 

De Molen Hel & Verdoemenis


Nederlands kanskje fremste håndverksbryggeri, De Molen ("Møllen") holder meget passende til en i en historisk vindmølle fra 1697. Med navnet på sin imperial stout, Hel & Verdoemenis ("Helvete og Fordømmelse") markerer de den skjebne som i følge de rettroende skal ramme oss som liker å gå på Cardinal og drikke sterke kvalitetsøl.
Flaskekapselen er for sikkerhets skyld vokset i tillegg, for dette ølet er nemlig beregnet til å kunne oppbevares mørkt og kjølig i 25 år! Det føles nærmest som helligbrøde å sprette en flaske allerede  nå, men ølet er knallgodt som ferskt også. Av batchen vi har fått smake er det bare tappet 1284 nummererte flasker. For de bryggeriteknisk interesserte kan vi opplyse at original gravity var 1115, og final gravity er 1031. Det er altså ikke noe lettøl det er tale om her. Fargen har EBC 308,9 (det er rimelig svart, ja!), og bitterheten er hele 99,9 EBU (men ølet kjennes likevel mindre bittert ut).
Kullsvart farge på ølet, flott og varig brunt skum.
Herlig røstet preg i aromaen, distinkte toner av kaffe og mørk bitter sjokolade.
Smaken har en intens røstet karakter, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade igjen, også hint av lakris, melasse og mørke tørkede frukter. Bitter humle i avslutningen.
Et aldeles strålende øl dette her! Hvis det er dette som venter oss i fortapelsen, ser vi framtiden lyst (øh, nei mørkt) i møte!

100/98 10%

De Molen / Struise Black Damnation


Black Damnation er en nokså ekstrem imperial stout som er brygget av nederlandske Brouwerij de Molen i samarbeid med belgiske Struise Brouwers.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen er først trepreget og støvet, fulgt av røstede toner av kaffe og mørk sjokolade.
Meget rik og fyldig munnfølelse. Smaken har massevisav maltsødme og røstet preg, treaktige toner, også toner av brunt sukker, mørk bitter sjokolade og kaffe, bitter humle i avslutningen. Tre i ettersmaken.
Om min sjel nå er dømt til den svarteste fortapelse, skal være usagt - men Black Damnation tar jeg gjerne en flaske til av!

100/97 13%

 

De Molen Tsarina Esra Reserva


Kvalitetsbryggerne i den gamle møllen De Molen i Nederland kommer her med en nusselig liten ølflaske på 18 cl - den minste vi har hatt noensinne. Men innholdet, Tsarina Esra, er ingen lettvekter. Det dreier seg, som navnet mer enn antyder, om en Russian Imperial stout (eller Imperial porter, om du vil). Det russiske hoffet, og tsarinaen i særdeleshet, var i sin tid store avtakere av slikt øl, som ble skipet inn fra England. Batchen vi har fått noen flasker av er på bare 1320 nummererte flasker. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var på hele 1108, mens final gravity er på 1026. Bitterheten er på hele 92,9 EBU. Humletypene som er brukt er amerikansk Challenger og tsjekkisk Saaz.
Kullsvart farge på ølet, nesten ikke kullsyre, ikke skum.
Herlig vinøs og røstet aroma, toner av mørke tørkede frukter og eik.
Røstet preg i smaken også, med eikede og vinøse toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Denne synes vi du skal unne deg en flaske av! Serveres i vinglass, og skal ikke drikkes for kald.

100/99 11%

 

BrewDog Riptide


Riptide kommer fra det meget særpregede bryggeriet BrewDog ("man's best friend") i Skottland, hvor bryggerne gladelig bryter de fleste britiske tradisjoner, og ikke er redde for å lage nokså ekstreme øl - i så måte er de nok mer påvirket av den amerikanske håndverksbryggerirevolusjonen. Alle ølene er imidlertid ikke like ekstreme, mange faller i smak hos et så bredt publikum at bryggeriet har problemer med å produsere nok. Bryggerne er ellers kjent for sær og ofte "politisk ukorrekt" humor i sine kommentarer om ølene. I ett tilfelle ble de angrepet av "humorpolitiet" i pressen for å ha kommet med en angivelig diskriminerende kommentar om lesbiske. Straks leverte de en pressemelding der de fortørnet avviste at de hadde noe som helst mot lesbiske: "Hjemme har vi faktisk en video med BARE lesbiske medvirkende!"
Nåvel, Riptide (eller Rip Tide) er en imperial stout (eller "twisted merciless stout", som de kaller den).
Mørk rubinrød farge, nesten helt svart. Et lite lysebrunt skum, lavt kullsyrenivå.
God aroma av røstet malt, sukret kaffe, sjokolade og mørke tørkede frukter.
Smaken er forholdsvis søt og fyldig med et distinkt røstet preg, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris.
Vi anbefaler bryggeriets serveringsforslag: "Helles i et glass og nytes med et anstrøk av aristokratisk nonchalanse."
 
96/52 8% 33cl

Hitachino Nest Espresso Stout


Fra Kiuchi Brewery i Japan kommer Hitachino Nest Espresso Stout, som stilmessig hører hjemme i klassen "foreign stout / imperial stout". Som navnet sier er ølet brygget med en porsjon espresso-kaffebønner i kokekaret. Fire forskjellige malttyper er benyttet.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott og varig brunt skum. Flottere kan du ikke forlange det!
God røstet aroma, toner av kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter og vanilje.
Smaken har en distinkt røstet karakter med sterke toner av espressokaffe og mørk bitter sjokolade, noe maltsødme, meget bitter avslutning, lang ettersmak. Glimrende fyldig og rik munnfølelse.
Et sensasjonelt bra øl - feinschmeckerne kommer nok til å tømme vår begrensete beholdning ganske raskt!
 
99/99 7,5%

Ten Fidy Imperial Stout


Under de organiserte ølsmakingene vi holder på Cardinal får vi ofte spørsmålet: "Er flaskeøl bedre enn boksøl?". Svaret på det er i utgangspunktet NEI, innpakningen av ølet betyr lite eller ingenting (hvis det ikke dreier seg om veldig lang lagring), det er kvaliteten på selve ølet som teller. Men siden temmelig smakløse amerikanske lyse lagerøl (og etterhvert også europeisk industripils) var de første ølene som kom på boks i store mengder (og fortsatt har størstedelen av boksmarkedet), har dessverre forestillingen festet seg om at "boks er ikke bra". Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har valgt å trosse denne forestillingen, og har gjort det til å en del av sitt image å brygge en hel rekke av "verdens beste boksøl". (Men vi har selvfølgelig også boksølet som mange framhever som nesten like godt, nemlig danske Ølfabrikken Porter.)
Ten FIDY Imperial Stout er kullsvart på fargen, med et moderat men flott og varig sjokoladebrunt skum.
God aroma av røstet malt / røstet umaltet bygg, sjokolade, kaffe og bakeri.
Intens smak av malt (det vil si både en betydelig maltsødme + innslag av kraftig røstet malt/bygg), toner av sterk kaffe, melasse og mørk bitter sjokolade, som ender i en distinkt humlebitterhet (hele 98 IBU), kombinert med ekstra bitterhet fra den røstede byggen.
Muligens verdens mest imponerende boksøl. Ikke helt "Bud Lite" dette her, nei!

100/98 10,5

 

Ola Dubh

Cardinal Pub Stavanger

Ola Dubh er kanskje ikke et øl for Ola Dunk, men dette ølet fra det skotske kvalitetsbryggeriet Harviestoun er snarere noe for dem som virkelig setter pris på både en skikkelig stout og god skotsk maltwhisky. Ola Dubh er ellers skotsk-gælisk for svart olje, og slik ser ølet ut også. For alle Cardinals gjester som jobber i oljerelatert virksomhet må jo dette ølet virke "velkjent". Noen kaller dette en "old ale", men slektskapet med imperial stouts er tydelig.
Utgangspunktet er ølet Old Engine Oil, som har blitt modnet på utvalgte eikefat som i fra12 til 30 år har blitt brukt til lagring av destilleriet Highland Park sine ulike single malt whisky. Hver enkelt flaske med Ola Dubh er nummerert.
All produksjon er tidligere gått til USA, og det har tatt oss over ett år med trygling på våre såre knær og høylydte trusler, å omsider få dette ølet i våre hyller, så her skal det drikkes med andakt!
Ola Dubh er kullsvart på fargen, med et høyt til moderat kremig brunt skum. I aromaen kommer whiskyfatet av eik straks gjennom, med sitt innslag av torvrøyk, vanilje og sherry, fulgt av toner av kraftig røstet malt, kaffe og sjokolade.
Smaken har massevis av fyldig maltsødme, umiddelbart fulgt av distinkte toner av torvrøyk - det er ganske utrolig hvilken slående virkning whiskyfatet kan ha. Mørk sjokolade i midten. Avslutningen har en fast bitterhet både fra humlen og den brente malten, mens torvrøyken varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Dette er virkelig et imponerende øl - men hvis du ikke liker skotsk maltwhisky i det hele tatt (og heller ikke kraftige stouts) er det kanskje ikke et øl for deg. Det er ikke noen "lettdrikkelig tørsteslukker", men et nydelig øl å nippe til, og gir den reneste "julaften"-følelse for alle oss som liker preget av torvrøyk. Å hildrande du!

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger


Den forrykte og fordrukne (av vodka mer enn øl, vil vi tro) munken Rasputin hadde en forunderlig makt over den siste tsarfamilien, fram til han ble myrdet. Drapet var forresten en omstendelig affære - etter å ha inntatt gift i mengder som burde kunne drepe en hest, ble Rasputin skutt flere ganger, men var visstnok fortsatt så vidt i live da han til slutt ble dumpet i elva, midt på vinteren.
Nåvel, det russiske keiserlige hoffets forkjærlighet for det aller mørkeste og kraftigste engelske ølet var det som ga navnet til øltypen imperial stout, og California-bryggeriet North Coast Brewing Company har med sin Old Rasputin Russian Imperial Stout fulgt opp denne tradisjonen, riktignok med sin egen amerikanske vri på sakene. Her er det ikke spart på råvarene, det kan vi love dere!
Ølet er svart som arvesynden, med et moderat brunt skum.
Både aroma og smak har et tungt røstet / brent preg, med toner av lakris og kaffe. Dette er en meget robust og smakfull imperial stout, men den er likevel ikke så ekstrem at den unngår å falle i smak hos alle som liker "svart øl". Et riktig "mannfolkøl", hevder noen, men det er en sannhet med modifikasjoner - vi kjenner nemlig flere damer som også nyter dette kvalitetsølet med stort velbehag!

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Nøgne Ø Dark Horizon Second Edition


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø klarte det utrolige - et NORSK øl ligger blant de aller høyest vurderte ølene på verdens fremste øldatabase, RateBeer! Men når du hører at alkoholstyrken er på hele 17,5% (dette er tross alt et ØL!) tenker du vel gjerne som oss, før vi hadde smakt det: Dette kan da umulig være GODT??? Tro oss på vårt ord - "Godt" er bare fornavnet! 
Selvfølgelig er dette ikke noen enkel "tørsteslukker" - Dark Horizon bør nytes fra hetvinsglass, og flasken bør absolutt deles på flere (alternativt bør du ha veldig god tid hvis du drikker den alene). Her dreier det seg simpelthen om en HIMMELSK og kompleks aroma og smak, hvor toner av eik, hetvin, kaffe og sjokolade ligger lengst framme i bildet.
Aldri hadde vi trodd at et så sterkt øl kunne være så velbalansert! Teknisk sett er vel dette nærmest en supersterk "imperial stout", hvor man har benyttet vingjær til en annengangs gjæring når ølgjæren har gitt opp. Som alle NØ øl er det flaskekondisjonert. Dark Horizon er ølet som re-definerer alle dine oppfatninger om hva et øl kan være! Er du en sann ølentusiast kan du ikke la Dark Horizon være uprøvd. Og er du blant dem som ellers gjerne ville foretrekke en hetvin framfor øl: en ny opplevelse venter på deg!
Dette ølet kommer i svært begrensede opplag, så selv om vi forsyner oss grovt, vil ikke lageret vare så lenge, og nye forsyninger (ny edition) kommer ikke med det første.

Etter at Nøgne Ø Dark Horizon 1. Edition gjorde ølentusiaster på begge sider av Atlanteren ekstatiske av begeistring, ble et betydelig forventningspress lagt på skuldrene til de dyktige bryggerne i Grimstad, når de med en noe endret oppskrift skulle ut med 2. Edition. La det med en gang være sagt: bryggerne anbefaler sterkt at ølet får modnes videre på flaske MINST til høsten 2009, og holdbarheten er garantert til 2020! Siden vi vet der er ølvenner som bare ikke KLARER å vente, har vi likevel tatt det inn for salg allerede nå, men vi kommer ikke til å mase med å få disse flaskene ut med det første! Etter smakstesten av denne relativt "rå" utgaven har vi vel konkludert med at 16% alkohol (som 1. Edition hadde) var sterkt nok - 17.5% er nemlig ganske drøyt. Men kanskje har vi endret oppfatning av dette om et år eller tre?
Kullsvart farge på ølet, med et kortlevd brunt skum. Intens og deilig aroma av tørkede mørke frukter, lakris, kaffe, eik og tjære. Smaken har et intenst røstet preg med sterke toner av kaffe, lakris og alkohol, toner av ung brandy. Blir nok rundere i smaken med tiden, men noe øl for mammadalter og sengevætere blir dette aldri!

Raasted Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Igjen et øl fra et dansk håndverksbryggeri, og når det så dreier seg om en "imperial" stout på 9%, vet vi straks at dette ikke er noe for pyser. Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade. Smaken har tungt røstet (nesten kremert!) malt i massevis, også lakris, tjære og ekstremt sterk kaffe. Der er også en gigantisk humlebitterhet fra starten til avslutningen, og alkoholen er merkbar. Noen vil kanskje hevde at ølet kunne vært bedre balansert, men det "skal" altså være slik.
Avgjort et imponerende øl, et glass av Raasted Imperial Stout kan gjerne erstatte koppen med espresso etter middag. Og når ølet gradvis blir temperert kommer også en viss sødme igjennom, som balanserer noe av bitterheten. En heidundrende smaksopplevelse, del gjerne flasken på to personer!

Haandbryggeriet Dark Force

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet Dark Force er en "imperial stout" p.g.a. sin kraftig røstede karakter og solide alkoholinnhold, men er likevel en uvanlig sådan: den er nemlig brygget med en betydelig andel hvetemalt. Dark Force er kullsvart av farge, ugjennomtrengelig for lys, og har et flott og varig brunt skum. Aromaen har preg av røstet malt, sjokolade, lær og plommer. Smaken domineres av kraftig røstet / brent malt med toner av kaffe og sjokolade. Bitter avslutning, både fra humlen og den brente malten, balansert mot en betydelig maltsødme.  Dette er et øl for dem som gjerne vil ha MYE smak! (Er du redd det blir FOR mye, er det lov å dele flasken på to personer.) Må prøves av alle stout-elskere!

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Nøgne Ø Imperial Stout


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Stout er ennå en ny variant fra Grimstad bryggeriet, og hører til de sterkere variantene. Kapasiteten ved bryggeriet er fra våren 2006 økt fra vel 700 liter pr. brygg til 4000, og våre venner får derfor mer tid til å utvikle bedriften og sine relasjoner . Deres Cask Øl begynner derfor nå å ankomme regelmessig, og vi satser på å tilby et nytt en onsdag i måneden.
I dette brygget er det brukt 9 forskjellige malttyper, Maris Otter, Wheat, Munic, Oat, Crystaz, Pale Crystaz, Chocolate, Black og Roast Barley. Humlen er Columbus og gjærstammen Nottingham.
Imperial Stout i flaskeversjonen er et komplett svart øl med et kremaktig lyst brunt skum. Aromaen er nydelig fyldig med søtlig mokka og brent malt som hovedinnslag. Smaken imponerer med fylde og detaljer det tar tid å separere. Mokka, vanilje og kjeks med en nøtteaktig overtone er så langt jeg kommer… Hentydningene til Stoutens forløper, porteren er klare. Fin tørr avslutning.

Samuel Smith Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith Imperial Stout fra Samuel Smith Brewery i Yorkshire er etter M.J. det eneste bryggeriet som lager egne tønner fremdeles. Det ekte fatølet tappes direkte fra trefat før det serveres.
Imperial Stouts farge minner om mørk sjokolade. Fyldig øl med aroma av brent bygg, kompleks malt, humle, alkohol og gjær. Kraftig, med mye smak. Bitter avslutning. Et spennende øl som anbefales.

Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imp.Stout Highland Edition Denne versjonen av Nøgne Ø Imperial Stout har blitt lagret på eikefat som tidligere har inneholdt Highland malt whisky. Resultatet er så vellykket, at vi ikke nøler med å si at Highland Edition er noe av det ypperste du kan få fra Cardinals ølutvalg i dag - og det sier ikke så lite!
Kullsvart farge, flott sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av whiskyfat (som muligens har blitt brukt til sherry før whiskyen?), men whiskyelementene overdrives ikke - her er der også toner av sjokolade, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har en uttalt maltsødme og et velbalansert røstet preg, igjen med toner av eik, sherry, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe - også moderate toner av tjære. Et glimrende eksempel på hvor gode eikefatlagrede imperial stouts kan være, når bare balansen er den rette. Og det er den altså her! (Det tok ca to uker, så var den blåst. Kun to flasker arkivstoff på kontoret tilbake.