Refsvindinge Ægte Dansk Skibsøl

den356

"Skipsøl" var et viktig begrep i seilskutetiden, og det første registrerte norske kommersielle bryggeriet (utenom små vertshusbryggerier og gårdsbryggerier) var et skipsølbryggeri, på slutten av 1700-tallet i Christiania. Arbeidsbetingelsene for seilskutemannskap i den dansk-norske handelsflåten var jevnt over harde, men blant de godene de ubestridt hadde krav på var et visst antall liter skipsøl pr. dag. Med et hardt fysisk arbeid var det jo rimelig at mannskapet ble svært tørste, men siden de straks etter ølinntaket kunne risikere å bli kommandert til topps i riggen, var det også viktig at ølet ikke var for sterkt. Til gjengjeld var ølet smaksrikt, da det vanligvis var brygget på 100% røkmalt, som man antok bidro til å gjøre ølet mer holdbart. Ægte Dansk Skibsøl fra Bryggeriet Refsvindinge på Fyn er det siste overlevende ølet i denne tradisjonen (der finnes noe få andre danske skibsøl også, men de er sterkere, og dermed ikke historisk korrekte). Bryggeriet røker sin egen røkmalt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart (her har bryggeriet "juksa litt", og gjort fargen mørkere ved å tilsette noe sukkerkulør ogsåWinking. Moderat til lavt lysebrunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, røkt kjøtt, bål og tjære.
Tynn og svakt syrlig munnfølelse, men forfriskende. Smaken dreier seg bare om røkt malt fra A til B, og er temmelig tørr. Høyst drikkelig, og en interessant opplevelse, synes vi - men samtidig må det innrømmes at dette IKKE er et øl som alle vil like, noen hevder til og med at det er det verste ølet de noensinne har smakt! Men siden vi allerede har fått et velhumlet lettøl fra Lervig (J
ohnny Low), var det liksom på tide med et røkt lettøl også ... Liker du det, er det kanskje aktuelt å søke om å bli frivillig mannskap på Anna af Sand (eller på Wyvern, hvis de bare får fisket den opp igjen fra bunnen av Østersjøen). Og liker du det ikke, vel -  så skyld på vår rabiate importør Sigmund!