Amager Forårsbryg
Da får de københavnske bryggerne i Amager Bryghus ordet først: "Når solstrålerne bliver lange nok til at nå skovbunden og erantis og krokus begynder at pible frem, og når de unge piger på cykelstierne med deres mere begrænsede påklædning begynder at udgøre en trafikrisiko for hormonboblende unge mænd med øjnene alle andre steder end på trafikken, ja SÅ ved du, at det atter er blevet forår over det ganske land. For ølelskerne er det blevet tid til at lade de tunge og mørke øl blive stående i ølkøleskabet og i stedet kigge efter lidt lettere og forårsbebudende øltyper. En sådan øl er Amager Forårsbryg, en Bière de Garde af type, som er fuld af krydrede blomster- og pollentoner. Rig på malt med toner af karamel og så en tør humling, der sikrer at der ingenlunde går sødsuppe i den. Bière de Garde betyder jo egentlig ”øl til at gemme”, men hul i det siger vi på Amager, for vores forårsbryg skal drikkes her og nu – du kan garanteret ikke lade være. Skål for foråret og for lysets komme."
Vi noterer:
Svakt disig gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert), moderat til lavt hvitt skum.
Sterk floral og urteaktig aroma, herlig.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, urteaktige og florale toner gjennom det hele, en moderat men distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Et virkelig vellaget øl - og vi kjenner ihverfall én som kommer til å ha dette som sitt favorittøl utover våren og sommeren ....
78/86 6,5% 50cl
Artésienne Bon Samaritain - glutenfritt øl
Vi har hatt som mål å komme opp i 5 glutenfrie øl, slik at også de som lider av gluten-intoleranse kan delta i en fullverdig organisert ølsmaking. Det har vi oppnådd nå. Den gode samaritan var som kjent en hjelpsom kar, og Bon Samaritain fra franske Brasserie Artesienne er en god hjelp til å få smaksmessig bredde i det glutenfrie utvalget. Stilmessig er det klassifisert som en bière de garde, selv om det neppe er det mest typiske sådanne. Bryggeriet holder til i Auchy-les-Mines i den biten av Flandern som ligger i Frankrike, og der oppe er det først og fremst øl som teller, om Frankrike ellers er aldri så mye et vinland. Bryggeriet brygger også øl som ikke er glutenfrie, men Bon Samaritain er det første vi har smakt derfra. Se ikke bort fra at flere kan dukke opp senere.
Uklar gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Rimelig sterk gjærpreget, fruktig og mildt krydret aroma.
Forfriskende smak, gjærpreget og krydret på en bakgrunn med et svakt innslag av sitrus, middels tørr. Moderat humle.
Gavroche
Greit, vi vet alle at Frankrike er vinlandet par excellence - men mindre kjent er det at landet også har århundregamle bryggeritradisjoner, og sin egen særfranske ølstil, bière de garde (= kan oversettes som "øl som skal tas vare på en stund"). Naturlig nok er det områdene lengst i nord, hvor vindruer har heller dårlige vekstvilkår, som har utviklet den fremste ølkulturen. Nærheten til øllandet Belgia er åpenbar, en del av Flandern ligger faktisk i Frankrike. Og i likhet med belgisk saison er også bière de garde opprinnelig en gårdsøltype uten helt klare definisjoner - men i sin kommersielle form dreier det seg om friskt sprudlende og relativt sterke (men ikke "tunge") overgjærede øl, som får et "krydret" preg av gjærtypen som brukes. Ølet skal helst være etter gjæret på fatet eller flasken, men har ofte lite bunnfall. Fargen kan variere fra det helt lyse til mørk rødbrun.
Gavroche brygges av Brasserie de St. Sylvestre i fransk Flandern, og har fått navnet sitt etter gategutten Gavroche i Victor Hugos roman De elendige (Les Miserables). Det er ukjent når bryggeriet ble grunnlagt, men det eksisterte ihvertfall før den franske revolusjon. Siden 1860 har det vært eid og drevet av medlemmer av den samme familien.
Vakker klar rav til kobber farge på ølet, høyt off-white skum.
God maltpreget og lett krydret aroma, med toner av karamell, brunt sukker og mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, maltpreget og krydret med tydelige toner av karamell, også brunt sukker og rosiner. Moderat humle i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Bare nydelig! Igjen et øl som vi har spesialimportert selv - nettopp for deg ...
The Lost Abbey Avant Garde Ale
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
Meteor Bière de Noêl
Fransk juleøl er så definitivt en nyhet her til lands - og Meteor fra Alsace ligger vel stilmessig nærmest øltypen "bière de garde" (som betyr noe sånt som at "dette er et øl som kan oppbevares en tid", en øltype som hittil ikke har vært tilgjengelig i Norge. En bière de garde er ofte brygget på våren for konsum utpå høsten, den skal være over middels sterk, men samtidig lett og forfriskende med en "spritzy" munnfølelse og et litt "rustikt" preg, og er vanligvis overgjæret. Siden dette er en juleutgave, er den litt mørkere og søtere enn de variantene som drikkes tidligere på året. Ølet har en krystallklar dypgylden farge, med et bra og varig skum. Meget fruktig og lett krydret aroma med toner av bondegårdskjøkken, ganske fin. Smaken har adskillig sødme og karamell, men munnfølelsen er ikke "tung". Et visst innslag av sukkertøy / pæredrops er der også. Moderat humle i avslutningen. Dette ølet er ganske forskjellig fra norske juleøl (og forskjellig også fra belgiske og britiske juleales), men er vel verd et forsøk! Bør serveres nokså kald.
Thomas Becket Blonde de Bourgogne
Til tross for at dette ølet har sitt navn etter engelskmennenes helgen numero uno, Thomas Becket(t), er ølet så fransk som du på noe vis kan ønske deg. Det er brygget hos Brasserie Larché i Sens i Bourgogne, og hører til den høyst levende fransk-belgiske tradisjonen med lette og lyse overgjærede øl. Nåværende Belgia og nordøstlige deler av Frankrike ned mot Bourgogne (Burgund) utgjorde i sin tid det "midtriket" som oppsto da Karl den stores rike ble delt i tre. Her blomstret etterhvert både handel, malerkunst, musikkliv og bryggerkunst uten make i Europa for øvrig.
Om Bourgogne i dag er desidert mest kjent for sin vin, har de sannelig grunn til å være stolte av ølkulturen sin også! Og hva med Thomas Beckett? Han var erkebiskop i Canterbury da han ble brutalt myrdet foran høyalteret, en begivenhet som er udødeliggjort i T.S. Eliots skuespill "Mord i katedralen". Straks etter hans død ble Canterbury et valfartssted - også for folk fra den andre siden av Kanalen.
Moderne ølvenner valfarter derimot til Cardinal for å drikke ølet "hans" ...Blekgylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum. Herlig og sterk aroma av frukter og krydderier (nellik og koriander?). Smaken er distinkt sitruspreget, fulgt av krydrete toner og en moderat humlebitterhet. Ganske "crisp" og tørr. Utrolig forfriskende og meget behagelig å drikke!