Kinn Bærtur

7874902-1


Kinn Bryggeri i Florø har vært på Bærtur – nærmere bestemt har de sikret seg en mengde bringebær, og tilsatt disse i gjæringskaret til en belgisk trippel.
Ferskenfarget øl, moderat hvitt skum.
Distinkt og frisk aroma av bringebær.
Smaken er fruktig, lett syrlig og ganske tørr, med toner av bringebær og bitterhumle. Alkoholen er godt skjult.
 

Nøisom Corvus (Saison Imperial Stout)

1446285846029


Dette ølet fra Nøisom Craft Beer i Fredrikstad har vi hatt en stund (og har nettopp fått inn ny forsyning), men smaksnotatene er muligens skrevet for førsteutgaven, som var brygget med vanlig ale-gjær. I en ny utgave eksperimenterte bryggeriet med å bruke belgisk saison-gjær, og de syntes det var så vellykket at de har fortsatt med det siden.
Corvus er latin for kråke, og ølet er da også svart som kråka, med et digert lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt og krydret saisongjær, med hint av sjokolade, bourbon og melasse.
Søt smak, med røstet malt, sjokolade, søtet kaffe og melasse, hint av bourbon.

Kinn Bollekinn

Bollekinn


Bollekinn
er brygget spesielt for Cardinal av Kinn Bryggeri i Florø. Stilmessig plasserer vi den i den udefinerte sekkeposten "amber ale". 
Mørk rødbrun farge på ølet, beige skum om etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. 
Aroma av malt, lakris, kardemomme og noe fruktig humle.
"Smooth" og behagelig smak, igjen malt med lakrisrot og et hint av kardemomme, moderat fruktig humle. Et velbalansert og godt øl, om vi må få lov å si det selv.

Midtfyns Chili Klaus Ghost

61000_0


Midtfyns Bryghus i Danmark har her alliert seg med TV-kokken Chili Klaus, og brygget en trippel med en solid dose av den supersterke Ghost-chilien. Denne chilien har fått navnet sitt fordi den angivelig besørger en midlertidig fjerning eller forflytning av sjelen din, om du spiser den i konsentrert form. I ølet er den tydelig til stede, men der er neppe nok av den der til å besørge en effektiv sjeleforflytning. (Undertegnedes sorte sjel er dessuten i så tvilsom forfatning at jeg neppe ville merket forskjellen.)
Svakt disig dypgylden til oransje farge på ølet, lavt og tynt hvitt skum.
Aroma av søtlig malt, marmelade og chili.
Smaken er middels søt og maltpreget med noe frukt, lettdrikkelig først, så setter en ganske voldsom brenning av chilien inn, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Et «must» for alle chili-entusiaster!
 

Founders 10K IPA

upload_pm9gdj-medium


10K IPA kommer fra Founders  Brewing Company i Michigan, USA, og er en imperial IPA.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av furuaktig humle og applsinmarmelade.
Smaken har massevis av furuaktig og grapefruktaktig humle, igjen med toner av appelsinmarmelade. Meget bitter.

Cervisiam Smells Like Bean Spirit


Smells like bean

Oslobaserte Cervisiam har brygget Smells Like Bean Spirit hos Arendals Bryggeri. Det er en "imperial brown ale", og bønnene det refereres til er kaffebønner - så vet du hva du går til.
Dyp brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av kaffe, også malt.
Rimelig søt smak, med massevis av malt, laktose (melkesukker) og kaffe. Smaker enda sterkere enn sine respektable 8%.

Midtfyns Rough Snuff II

eeba2ffe8a6c2bf5686ea05f268f058f--unusual-names-beer-brands


I førsteutgaven av dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus ble der faktisk brukt snus, noe som førte til at ølet ble forbudt av det danske mattilsynet (men ikke før vi hadde fått vår andel på Cardinal). I Rough Snuff II er derimot alt lovlig, snusen er erstattet / etterlignet med godkjente næringsmidler, bl.a. lakris, kandissukker, rosinsirup og blæretang.
Svart farge på ølet, beige skum.
Aroma av lakris og røstet malt, hint av snus.
Smaken er ikke så utfordrende som navnet tilsier, ikke særlig søt, med minimal humle. Noe røstet malt.

Gotlands Valkyrians Välkomst

8e19c62bfe1218bc53c900becce12cfe


Fra svenske Gotlands Bryggeri  kommer Valkyrians Välkomst, en barleywine med solid alkoholprosent, lett gjenkjennelig på den røde flasken. I følge germansk mytologi ble de falne krigerne på veien til Valhall møtt av valkyriene med et drikkehorn, fylt med  mjød eller øl.
Uklar brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av Sauternes dessertvin (ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Sauternes) og botrytis cinerea (edelråte som finnes på drueskallene), druer, rosiner, aprikos og eik. Noen finner også toner av honning her.
Den middels søte og fruktige smaken har de samme elementene som aromaen, men eiken og mørke tørkede frukter er nå mer distinkte. Avslutningen har overraskende distinkt og temmelig skarp humle.
 

Nøisom Grumpy Dane Guarana Gose

nøisom_grumpy_dane


Fra Nøisom Craft Beer i Fredrikstad kommer denne Gose-varianten med Guarana. Det var bryggeriets danske medarbeider som maste lenge om at de måtte brygge en Gose, derav navnet Grumpy Dane.
Disig blekgul farge på ølet, lavt hvitt skum.
Aroma av melkesyre, sitroner og guaranaekstrakt, et hint av sjøvann.
Meget sur smak, særdeles rikelig med melkesyre, guaranaekstrakt og salt.

Nøisom Grannys Porter

1446285945741


Grannys Porter kommer fra Nøisom Craft Beer i Fredrikstad.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, lavt beige skum.
Snodig aroma av gammelt brød, hønsehus, kjeller, melasse og røstet malt.
Lett varmende munnfølelse. Smaken er bedre enn aromaen – toner av røstet malt, lakris, sjokolade, svisker og kaffe. Behagelig å drikke.

HaandBryggeriet FlystrIPA


flystripa-bilde

FlystrIPA fra HaandBryggeriet i Drammen er en såkalt «black IPA», som opprinnelig ble brygget for taxfree-butikkene på flyplassene (derav navnet), men nå selges flere steder.
Svart farge på ølet altså, høyt beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, et hint av lakris og røstet malt.
Forfriskende smak, middels tørr, med distinkt fruktig og furuaktig humle på en bakgrunn av røstet malt, hint av kaffe.

Garage Project Death From Above

DFA_650_Still_IA


Garage Project er et kvalitetsbryggeri i New Zealand. De er ikke redde for å bruke utradisjonelle ingredienser i noen av ølene sine. Death From Above er en IPA, med ingredienser som mango, chili, vietnamesisk mynte og limejuice. Og så er den solid humlet, med Chinook, Centennial, Citra og Amarillo.
Disig oransje farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Intens aroma av mango og forskjellige sitrusfrukter.
Smaken er distinkt krydret og humlepreget, også fruktige toner. Chili og harpiksaktig bitterhumle dominerer, også toner av mynte, mango og sitrus. Bitter og chilivarmende ettersmak. Et meget interessant og godt øl!

Fuller's Old Winter Ale

beer_299-1


Det er en glede å kunne tilby våre gjester Old Winter Ale fra London-bryggeriet Fuller’s. Ølet er en typisk engelsk «winter warmer», men ikke så sterk at alkoholen alene står for oppvarmingen.
Vakker rødlig rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Maltpreget og nøtteaktig aroma, også toner av toffee og karamell, samt mørke tørkede frukter.
Smaken har en moderat maltsødme med toner av nøtter og kjeks, også hint av rosiner, dadler og fiken samt karamell. «Støvet» humle i avslutningen, passe bitter ettersmak. Å, dette er så engelsk, så engelsk! Have a nice evening, Sir!

Brooklyn Kiwi's Playhouse

78_shelf_Kiwi-Beer-Page_original


Amerikanske Brooklyn Brewery har brygget surølet Kiwi’s Playhouse, som ikke overraskende er modnet med en dose kiwifrukt.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av kiwifrukt og brettanomyces / bondegårdshus.
Lett i kroppen for sin styrke. Sur smak med preg av kiwifrukt, middels snerpende, ganske tørr. En riktig deilig og frisk «munnrens».

E. C. Dahls CCCP

dahls_bottle_075l_cccp_19_hires


E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim har, i samarbeid med amerikanske Brooklyn Brewery, blitt Ringnes-konsernets senter for «craft beer»-segmentet. CCCP er ikke kyrilliske bokstaver for SSSR (Sovjetunionen), men står for Chipotle Chili Chocolate Porter – så da vet du hva som preger dette ølet, som stilmessig er en imperial porter.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, røk og chili.
Smaken har en lett sødme, og toner av røstet malt og sjokolade, med en ganske voldsom men deilig «brenning» av den røkte chipotle-chilien. Et knallbra øl, men er du redd det kan bli for mye chili, er det lov å dele den store flasken på flere personer.

Ayinger BräuWeisse

ayinger-brau-weisse-50cl-669829.jpg


Vi er megafornøyde med endelig å kunne tilby to øl fra et av Tysklands mest anerkjente bryggerier, Brauerei Aying, som holder til i den bayerske småbyen Aying 25 km sørøst for München, og har gjort det i mer enn 130 år. Deres Ayinger BräuWeisse er et typisk lyst hveteøl (Hefeweizen / Hefe-Weissbier) i moderne stil. På RateBeer scorer den en «style»-percentil på 100, og ligger på femteplass på listen over verdens beste øl i denne stilen.
Uklar lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Stiltypisk og god aroma av kryddernellik, banan, blomster og noe sitrus.
Lett i kroppen, men med  noe sødme, og igjen med stiltypiske toner av nellik, banan og sitrus. En deilig forfriskning!

Ayinger UrWeisse

16b054


Fra bayerske Brauerei Aying kommer også Ayinger Urweisse, som er et hveteøl i den stilen som var vanlig før den helt lyse hvetemalten kom i bruk. Her anvendes i moderne tid noe finrøstet malt i tillegg til den lyse malten. En Urweisse ligger stilmessig et sted mellom Hefeweizen og Dunkelweizen – denne ligger nok nærmest en Dunkelweizen.
Meget uklar lys brun farge på ølet, med et høyt off-white skum.
Både aroma og smak har rikelig med toner av kryddernellik og modne bananer, også hint av brunt brød, eik og et streif av røk. Humlen er meget moderat, som vanlig for ølstilen. Dette er førsteklasses vare – anbefales!

Kinn NærbØL 2017

31988_KINN_Bryggeri_N_rb___l_2015_1


Annethvert år holdes Norges triveligste ølfestival på Nærbø, og tradisjonen tro blir der brygget et eget festivaløl - denne gangen i to utgaver, en butikkutgave på 4,7% som finnes på flaske, og den sterkere fatølutgaven på 6,5%, som vi har. I år er det igjen Kinn Bryggeri i Florø som står bak NærbØL. Stilmessig er ølet nærmest en American Pale Ale.
Disig gul farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av fruktig humle, hint av furu.
Velbalansert smak, lett tørrhet, med moderat fruktig og furuaktig humle. Lettdrikkelig.

Port Brewing Anniversary Ale Imperial IPA

port-brewing-4th-anniversary-ale


Californiabryggeriet Port Brewing har med sin Anniversary Ale brygget en imperial IPA som ikke går ubemerket over drøvelen. Humlen i bryggekjelen er Columbus, Amarillo og Simcoe, og ølet er også tørrhumlet med Columbus og Amarillo.
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens søtlig aroma med massevis av krystallmalt, litt gammel appelsinmarmelade, og massevis av amerikansk humle.
Søt smak med sinnsyke mengder amerikanske humler. Meget bitter ettersmak. Kanskje ikke «overkill», men temmelig nær. Det er lov å dele flasken på flere personer.

Nøgne Ø / Kissmeyer Old England IBA


Old England IBA

Nøgne Ø i Grimstad har samarbeidet med danske Anders Kissmeyer om Old England IBA. Forkortelsen IBA står for India Brown Ale – en uvanlig betegnelse, men det er ikke usannsynlig at de første India Alessom ble sendt fra England til kolonien i India hadde mye til felles med dette ølet (betegnelsen India PALE Ale dukket opp senere, da ølene ble lysere). Old England er selvfølgelig brygget med engelsk malt, engelsk humle og engelsk overgjær.
Brun farge på ølet altså, moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av lettrøstet malt, noe karamell, mørke frukter og humle med harpiks- og jordtoner. Bryggeriet nevner selv toffee, kjeks, korn og et touch av sjokolade – vi skal ikke protestere på det. Smak selv, og finn dine egne smaksnyanser i dette gode ølet!

Kinn Bryggeri Brun Vinter

logo_556x556


Kinn Brun Vinter
(også kjent som Strandgata Brun Vinter) er brygget hos Kinn Bryggeri i Florø, Norges vestligste by. Det er en lettdrikkelig brown ale i engelsk stil, med moderat alkoholstyrke, og der er absolutt ikke noe vinterlig og tungt over den. Men i kystbyen Florø er vel vinteren ofte mer brun enn hvit, så sånn sett passer vel navnet. Vi synes imidlertid ølet passer utmerket som vårøl.
Mørk brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av brun malt og knekk.
Lett i kroppen. Smaken er overraskende tørr (på en god måte), fortsatt med toner av knekk, og et hint av tørkede frukter. Lett å like, lett å drikke.

Magic Rock The Stooge Am.Brown Ale

The Stooge

Magic Rock Brewing ligger i Huddersfield i England. Dette er "vaskeseddelen" deres for dette ølet: "The Stooge is a low ABV American Brown Ale, packed with loads of speciality malts, brewed with a mixture of UK & US hops and dry hopped with lovely US Cascade hops. Sort of like a lower ABV version of the beer we brewed with Dark Star ‘Rock Star’, but with a completely different recipe."
Mine smaksnotater:
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Behagelig aroma av malt, med hint av karamell og bær, noe fruktig humle.
Smaken ligger midt mellom tørr og søt, med moderat malt og temmelig distinkt furuaktig og fruktig humle. Slett ikke dårlig for et øl på bare 4%.

Fuller´s Imperial Stout

fuller-s-limited-edition-imperial-stout-beer-england-10657062


Fuller's Bottle Cond. Imp. Stout Lim. Edt.
(Fuller’s Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition)
Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien.
Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper. Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!

Brooklyn Black Ops

33_shelf_BlackOps-BigBottle-BeerPage_original


Fra Ringnes får vi fra tid til annen levert skikkelige godsaker, og da oftest fra Brooklyn bryggeriet i New York. Deres sjefsbrygger Garret Oliver hadde vi gleden av å ha her på en smaking, og han er unektelig en markant person som kan sitt øl.
Black Ops er en Imperial Stout på hele 10,5% som er fatlagret i fire måneder på Woodford Reserve fat. Woodford er en serie premium Kentucky Burbon Whiskeyer fra Woodford County i Kentucky.
Etter fatlagringen blir ølet tappet flatt på flske, tilsatt Champagne gjær, korket og får så en siste fermentering på flasken, noe som gir en smak av kaffe/vanilje. Dette er et bemerkelsesverdig øl!

Christianssand Brygghus IPA

Unknown

Christianssand Brygghus er først og fremst en bryggeripub, og må ikke forveksles med det betydelig større Christianssands Bryggeri (CB) i Hansa-Borg-gruppen. Men Brygghuset tapper noen øl på flaske også, denne India Pale Ale er en litt annen IPA-variant enn den som vanligvis serveres fra tapp i bryggeripuben. Vi anbefaler med glede et besøk i puben hvis du er i Kristiansand en tur. Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum. Aromaen er "typisk amerikansk vestkyst-IPA": furu og sitrus / grapefrukt. Distinkt humlepreget smak også, igjen toner av harpiks og grapefrukt, med en tilstrekkelig maltbase med lett sødme.

EGO Imperial Mocha Brown Ale

ego-logo-header


Fra
Ego Brygghus i Fredrikstad kommer Imperial Mocha Brown Ale.
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum.
Aromaen er moderat røstet, med toner av tre og aske, hint av røstede nøtter og kald kaffe.
Smaken er ganske tørr, med moderate toner av kaffe, noen hint av frukt og nøtter. Selvfølgelig godt drikke, men så veldig "imperial" synes jeg ikke den var.

Ugly Duck Foxy Brown

foxy-brown-optimized


Ugly Duck"-serien brygges hos Indslev Bryggeri i Danmark (under eget navn brygger Indslev bare hveteøl).
Foxy Brown er en brown ale, med en betydelig mer utpreget brent-karakter enn f.eks. Newcastle Brown.
Mørk brun farge på ølet. Moderat og varig off-white skum.
"Tørr" aroma av brente brødskorper og røstede nøtter.
Tørr smak med røstet malt og nøtter, brente brødskorper og ikke mye humle.