Lindesnes Vårøy Brown Ale Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har investert i nytt flott bryggeri og tappeanlegg, og har åpenbart også satt seg nye kvalitetsmessige ambisjoner. Brown ale og bitter regnes vanligvis som to forskjellige engelske ølstiler, men Vårøy Brown Ale Bitter er altså en brown ale som også er bitter på smak - derav navnet.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Aromaen har sterke toner av brun og lettrøstet malt, også noen fruktige og furuaktige toner av humle.
Smaken er først distinkt maltpreget med noe sødme, etterfulgt av like distinkte toner av humle (frukt og furunål) med en meget bitter avslutning og ettersmak, noen toner av treverk også. 
Jo, Lindesnes Brygghus har definitivt forlatt de middelmådige bryggerienes rekker. Dette skal bli interessant framover!

Lindesnes Svarteskjer Imperial IPA

4144140cfe5fb3a4450851c69eab099a_640x640

Lindesnes Brygghus har ikke bare fått nytt bryggeri, men også flere nye øloppskrifter. Med Svarteskjer Imperial IPA tar de skrittet over i en langt heftigere kategori enn noe annet vi har sett fra dem. Dette er vel strengt tatt mer en moderne "Black IPA" enn en tradisjonell Imperial IPA, men blås i betegnelsene, dette er nemlig GODT, uansett hva de kaller det.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av fruktig og furuaktig humle, noe røstet malt i bakgrunnen.
Middels tørr (eller middels søt, om du vil) smak - litt restsødme er det nemlig her, og fruktig og furuaktig humle er fint balansert mot moderat røstet malt. Alkoholen er ikke påtrengende. Dette er en meget fin "black IPA" etter min smak - og jeg er så ubeskjeden å tro at mange vil være enige med meg!

Amager / Off Color Gnädige Frau Marshmallow Stout

amager_gn_dige_frau

Du store alpakka for et øl! Her er det bare å overlate ordet til bryggerne på københavnske Amager Bryghus, jo før jo heller: «Når Chicagos bedste lille ølbutik spørger, om vi ikke kan lave dem en jubilæumsøl, så er det en ære, som man simpelthen ikke kan afslå. West Lakeview Liquors har været ejet og drevet af Bozic-familien i 25 år, og en sådan bedrift kræver naturligvis noget helt særligt til fejringen. Vores måske mest kendte øl - Hr. Frederiksen - har altid været populær i butikken. Og med den øl som udgangspunkt gav vi frie hænder til brygmester John Laffler fra Off Color Brewing - en gammel ven af både Amager Bryghus og West Lakeview Liquors - så han kunne sætte sit helt eget persomlige aftryk på opskriften. Resultatet er dette samarbejdsbryg: "Gnädige Frau - Marshmallow Stout" - som kombinerer en herresort og voldsom dansk Imperial Stout med den amerikanske lejrbåls-snack en "s’more". Navnet er en hyldest til Kristina Bozic, den nuværende ejer af West Lakeview Liquors som personligt og med stor entusiasme deltog i brygningen her på bryghuset. Kristina sprættede vanillestænger op, skar skumfiduser i skiver og knuste grahamskiks med en kødhammer! En sød og særlig kvinde kræver en helt særlig øl. Og det mener vi, at "Gnädige Frau" lige præcis er. Nyd den! Ingredienser: Malte: Pilsner, Pale, Biscuit, Munich, Cara-Munich, Hvede, Black, Chocolate og Roasted Barley, Melasse, Hvidt sukker, Grahamskiks, Vanillestænger, Kakaobønner, Marshmallows. Humle: Tomahawk. Gær: US-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk og røstet malt, melasse, sjokolade, vanilje, småkaker – og ja, marshmallows, siden dere nevner det.
Meget søt og røstet smak, med dominant melasse, også vanilje, sjokolade og søtet kaffe. En virkelig godsak for alle «snobesyge», men ingen «lett tørsteslukker». Nam nam!

Nøgne Ø # 1001

beer_233857

Nøgne Ø # 1001 er altså brygget for å feire Nøgne Ø sin batch nr. 1001. Det er i slekt med Nøgne Ø # 1000, men er i motsetning til dette et helt mørkt øl. De er begge mildt krydret med krydderier som skal gi assosiasjoner til "1001 Natt". 
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt, sjokolade og treverk, hint av mildt krydder.
Smaken er "smooth" og full av maltpreget nam-nam, sjokolade og vanilje, men er ikke for søt. Bitterheten er lav. De milde krydderne er ganske avdempet. Til tross for sin styrke er dette et øl som det ikke er vanskelig å like!

Kapuziner Weissbier Kristall-Weizen

kapuziner-kristall-weizen_1

Hveteølserien Kapuziner produseres hos Kulmbacher Brauerei (i Kulmbach, Bayern), men har sin historiske opprinnelse i kapuzinermunkenes klosterølbrygging. For tiden er vi tomme for den "vanlige" utgaven (som imidlertid er erstattet på beste måte av sesongølet Winter-Weissbier), men kan også by på deres Weissbier Schwarz (Dunkelweizen) - og nå for første gang altså også den lyse og filtrerte Kristall-Weizen. Som ølstil omtales gjerne Kristall-Weizen generelt som "hveteølet for dem som ikke tåler å se et uklart øl" - og feinschmeckerne mener gjerne at man da har filtrert vekk for mye av de gode duft- og smaksnyansene som finnes i en Hefeweizen. Men faktum er at Kapuziner Kristall-Weizen har det meste av det gode hveteølpreget i behold!
Fargen på ølet er lys gylden, og altså krystallklar (som navnet sier) - med et høyt hvitt skum.
Moderat og stiltypisk aroma av banan, kryddernellik i bakgrunnen.
Meget forfriskende smak, banan og kryddernellik igjen, men ikke for søt. Som vanlig for øltypen er bitterheten lav. Hvis du ikke synes dette ølet er forfriskende, så vet vi nesten ikke hva vi skal foreslå for deg. En cola kanskje?

Nøgne Ø # 1000

beer_233856

Nøgne Ø feirer sin batch nr. 1000 med dette sterke ølet - og for sikkerhets laget de et eget øl til batch nr. 1001 også (omtale av sistnevnte følger senere). De er begge moderat krydret med eksotiske kydderier a là 1001 Natt. Gjæren er belgisk, humlen er amerikansk.
#1000 er disig gylden på farge, med et minimalt hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, og mildt krydder.
Middels søt smak av belgisk overgjær, demerara-sukker, fruktig humle og mildt krydder. Varmende munnfølelse, du merker at det er et sterkt øl. Noe bitterhet i ettersmaken. 25 cl er akkurat passe!

Lauterbacher Hefe Weisse (fat)

lauterbacher_hefeweisse_front

Lauterbacher er det eldste hveteølsmerket i området Bayrisch-Schwaben, siden 1889. Deres Hefe Weisse er en klassisk sådan, i beste bayerske stil. Privatbrauerei Lauterbach L. Ehnle sluttet å brygge selv i 2009, og ølene deres blir nå brygget hos Brauhaus Riegele i Augsburg. Dette hveteølet har nå for en periode erstattet Flensburger Weizen på fat hos oss (vi har fortsatt Flensburger på flaske), og det vil så bli etterfulgt av noen fat med Lauterbacher Bayrischer Hiasl, før vi får gjensyn med Weihenstephaner for en periode. Deretter er det meningen å ha Erdinger (flere varianter) som fast hveteøl på fat - men se ikke bort fra at Lauterbacher kan dukke opp som gjesteøl fra tid til annen.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma og smak av banan og kryddernellik, ikke for søt, og med lav bitterhet som vanlig er for denne ølstilen. Forfriskende og god - den skiller seg ikke vesentlig fra andre øl i denne stilen, og hveteølfansen vil dermed ha all grunn til å nikke anerkjennende.

7 Fjell Vinter (fat)

vinter_c3b8l_1024

7 Fjell Bryggeri, under ølfaglig ledelse av Gahr Smith-Gahrsen, er i ferd med å etableres i byen med de syv fjell - Bergen, så klart. Men siden de ennå ikke har fått montert eget bryggerianlegg, er det første ølet deres, Vinter (stilmessig en American strong ale), brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Malttypene er pale malt, crystal malt, dark crystal malt og chocolate malt. Humletypene er Perle, Cascade og Citra. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Moderat aroma av harpiksaktig humle og løk.
Smaken er først "smooth" og forfriskende, med toner av fruktig humle, mens avslutningen og ettersmaken har en distinkt og skarp bitterhet, med noen sidetoner av løk. Denne skarpe bitterheten splitter oppfatningene hos våre lokale ølentusiaster: noen mener at ølet smaker helt supert, mens andre mener det er noe ubalansert. You decide!

Beer Here Executioner IPA (fat)

54476

Enda et nytt fatøl fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen). Navnet Executioner antyder at humleinnslaget gir deg følelsen av å legge hodet på bøddelens blokk - men så galt er det ikke, selv om dette er en velhumlet IPA, så tar den aldri skrittet over i det absurde. Ølet brygger Christian nå hos De Proefbrouwerij i Belgia, tidligere ble det brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg.
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av  fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter, på en bakgrunn av søtlig malt.
Smaken er meget forfriskende for sin styrke, med tropiske frukter, grapefrukt og harpiks, middels søt malt i bakgrunnen. Godt øl! 

Haandbryggeriet Nissefar Fatlagret

37c8acbf4098a59db2b59df98891878f_640x640

HaandBryggeriet Nissefar har i flere år vært en sikker vinner på Cardinal i vintersesongen. I år kan vi for første gang by på en fatlagret versjon – ølet har i flere måneder vært lagret og modnet på akevitt-tønner av eik.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Behagelig og kompleks aroma, moderat røstet malt, mild lakris og sjokolade, eik og krydrede toner fra akevitt-tønnen.
Middels søt og «smooth» smak, med de samme elementene som i aromaen, noe melasse også. Akevitt-tønnen er der jo, men dominerer ikke for meget. Gode saker!
Ølentusiastene kommer til å sirkle rundt dette ølet som gribber rundt et deilig kadaver i Mojave-ørkenen, så vent ikke for lenge …

HaandBryggeriet Tornerose

809b1affb4f02208a04a81f3754ebd33_640x640

Fruktølet Tornerose ble brygget hos HaandBryggeriet i Drammen i august 2012. Det er en sur ale med lokale kirsebær fra Svelvik, og har etterpå vært lagret 1 år på spanske sherrytønner av eik.
Avhengig av lyskilden går den disige fargen på ølet fra oransje via rosa til dyprød. Moderat til lavt off-white skum.
Ganske sterk aroma av sure kirsebær og bondegårdshus.
Smaken er fruktig og middels sur, toner av kirsebær, kirsebærkjerner, marsipan og eik, merkbar humle i avslutningen, bitter ettersmak. Et interessant øl!

Haandbryggeriet Berry Blend

8aed3a1e6a3b414b0c352454aa30445c_640x640

Berry Blend er en blanding med alle bærene fra HaandBryggeriet sin Special Berry Collection: Tindved, krekling, rips, kirsebær og blåbær.
Disig "solnedgang"-farget øl - avhengig av lyskilden varierer fargen fra oransje via rosa til rød. Høyt til moderat rosaaktig off-white skum.
"Tørr"aktig aroma av bær.
"Crisp", tørr og lett sur smak av blandede bær. Ganske så god!

Balder Julebukk

beer_192438

Med Balder Brygg i Leikanger har Sogn og Fjordane fylke fått sitt tredje bryggeri (Ægir i Flåm og Kinn i Florø er de to andre). Julebukk er altså deres første juleøl, og er en undergjæret bokkøl med noe julekrydder, sitron og appelsin.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt og varig beige skum.
Maltpreget, fruktig og krydret aroma, toner av sitrus-skall og julekrydder.
Maltpreget og middels søt smak, julekrydder og karamell, hint av sitrus i bakgrunnen. Et godt øl - litt mer humle ville neppe ha skadet, men det smaker nå utmerket som det er. 

Løkka Session #2 (fat)

Løkka Session

Fra Grünerløkka Brygghus i Oslo kommer Løkka Session #2, en lettdrikkelig ale i engelsk "pub session" styrke, med moderate 3,7%. Den er dermed egnet til å forfriske seg på i så store kvanta som tørsten tilsier, uten at det får negative konsekvenser. Vi har bare et par fat av den, de varer neppe lenge.
Uklar rav farge på ølet, lavt off-white skum.
Moderat aroma av røkt kjøtt og fruktig humle.
Den nokså tørre smaken har også røk og noe frukt, med en moderat humlebitterhet i ettersmaken.

Christianssand Evel Knievel IPA

Evil Kenivel

Den historiske Evel Knievel (1938-2007) var en amerikansk "stunt performer" og vågehals, mest berømt for sine motorsykkelhopp, og for å inneha verdensrekorden i antall beinbrudd (minst 433 i løpet av karrieren). Denne IPAen i amerikansk stil fra det nye mikrobryggeriet Christianssand Brygghus er altså oppkalt etter ham.
Uklar oransje til brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Sterk aroma av fruktig og furuaktig amerikansk (og kanskje også litt australsk og/eller newzealandsk?) humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, fruktig først, furu- og harpiksaktig i midten, meget bitter og skarp avslutning og ettersmak, nesten kinin-lignende. Maltbasen er ikke for søt. Tåler du en god porsjon humlebitterhet, så er dette ølet for deg!

Lauterbacher Bayrischer Hiasl (fat)

3LH08

"Bayrischer Hiasl" var kallenavnet på på den tyske lovløse Matthias Klostermayr, en notorisk krypskytter og "Robin Hood"-type som levde fra 1736 til 1771, da han ble fanget og henrettet på bestialsk vis ved radbrekking. Hveteølet Lauterbacher Bayrischer Hiasl er altså oppkalt etter ham. I likhet med Lauterbacher Hefe Weisse (som Hiasl nå har avløst på tappekranen hos oss) er ølet ufiltrert - men litt mørkere på fargen, med mer markert duft og noe fyldigere smak. Etter at bryggeriet i Lauterbach ble nedlagt, brygges ølet nå hos Brauhaus Riegele i Augsburg, Bayern.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget sterk aroma av overmodne bananer og kryddernellik.
Smaken har også banan og kryddernellik, men er ikke for søt. Lav bitterhet, som man forventer av en hefeweizen. Vi har bare 5 fat av den nå, og med den omsetningstakten som hveteøl har hos oss, så nytter det ikke å vente lenge hvis du skal få smakt Bayrischer Hiasl. 

Lindheim Dirty Alfred Amber (fat)

Cardinal pub Stavanger

Lindheim Ølkompani holder til i Gvarv i Telemark, og er et av de nyeste og interessante tilskuddene til norsk bryggeriflora. Da er det naturlig at Cardinal er blant de første stedene som har dem representert med fatøl! Dirty Alfred er stilmessig nærmest en amber ale. 
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig maltpreget aroma, noen milde røstede toner, hint av fruktig humle.
Relativt lett i kroppen, til å være et såpass mørkt øl. Middels tørr og forfriskende smak, dominert av middels røstede toner, anstendig humle i avslutningen. Lettdrikkelig, bør ha alle forutsetninger for å bli et folkelig / populært fatøl.

St. Georgen Bräu Keller Bier (fat)

st-georgen-braeu-kellerbier

St. Georgen Bräu Keller Bier (fra Buttenheim, Bayern) fikk vi inn (på flaske) første gang i 2006, nå har vi det for en kortere periode på fat. (Flasker fikk vi ikke tak i nå. De som gjerne vil ha kjellerøl på de tradisjonelle flaskene med patentkork, henvises til Mönchshof Kellerbier, som vi har god forsyning av.) Ølet er "ungespundet - hefetrüb" - det vil si ufiltrert (eller bare grovfiltrert) og med levende gjær på fatet. Bryggeriet har lange tradisjoner, men fikk i 2009 nye eiere og ble betydelig modernisert. 
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og kremig og varig skum.
Deilig aroma av humle, karamell og bakeri.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Mild smak med en delikat balanse mellom malten og humlen, toner av rugbrød og treverk, et lite hint av smørmalt. Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitterhumle i ettersmaken, men som det er, er dette et lettdrikkelig øl som trygt kan anbefales.

Amager Hr. Frederiksen (Niepoort Edition)

7c28d8b438dfcc48b9f0d3f7a6614817_640x640

Imperial stouten Hr. Frederiksen  fra Amager Bryghus er fast i utvalget på Cardinal – og vi har også har også litt igjen av den bourbonfat-lagrede Buffalo Trace Edition. Men av  et så godt øl kan man vel knapt få for mange forskjellige utgaver, og nå har vi også gleden av å presentere den portvinsfatlagrede Niepoort Edition. Ordet er bryggernes:
«Lagret i 12 måneder på fade fra den velestimerede portvinsproducent Niepoort er Hr. Frederiksen endt som en mørkebrun snarere end en sort øl med en diskret men varm orange glød. Skummet er blødt og beige. Portvinen afslører sig selv i duften, faktisk så meget, at man i et splitsekund kan være i tvivl om, hvorvidt det er øl eller portvin, man drikker. Så fløjsblød og rundet er denne Niepoort-udgave, hvor trænoterne er tydelige, men aldrig dominerende. Hr. Frederiksens normale muskler af brændt malt og Centennial-humle er der stadig, men de er blødgjorte og imødekommende snarere end højspændte. Og så varmer alkoholen naturligvis som altid til sidst – men igen ikke ”in your face” bare sådan rart og indbydende. I Niepoort udgave er Hr. Frederiksen ikke just en øl, du lige kaster i svælget. Det er en øl som nydes i meditative stunder i din dertil indrettede Chesterfield-stue.»
Vår kommentar:
Svart farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Behagelig aroma av røstet malt, portvin, vanilje og eik.
«Smooth» og fyldig smak, middels søt, med mild kaffe, sjokolade, vanilje og portvin. En deilig dråpe!

Sundbytunet ByBayer

1d9192a212fbdd05793e5ddcfecfe4da_640x640

Fra Sundbytunet på Jessheim kommer denne klassiske ByBayer (eller münchener dunkel, om du vil).
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma, hint av malt og karamell.
Maltpreget smak, ikke veldig søt, toner av karamell og brunt brød. Behagelig å drikke.

Sundbytunet Kjellerpils

30568f496224faf65c339ebf9dde7e08_640x640

Sundbytunet Kjellerpils har vi tidligere bare hatt inne et halvt fat av, etter en ølmesse. Det fatet var nok ikke helt på høyden, for flaskeversjonen (som vi har hentet selv på bryggeriet) er adskillig friskere i karakteren.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk pilsneraroma, ingen ubehagelige toner her, florale toner med innslag av urter, hint av høy og honning.
Smaken har noe sødme, men også distinkt bitterhumle gjennom det hele. En grei pils /
kellerbier dette!

HaandBryggeriet Surpomp

9b8976e706397218f2d5973d5251824b_640x640

HaandBryggeriet i Drammen har markert seg sterkt når det gjelder syrlige øl med brettanomyces og bær - mye eksporteres til USA, for amerikanske ølentusiaster får aldri nok av dette, men vi passer selvsagt på å sikre oss vår andel på Cardinal også. Surpomp er brygget med et innslag av kirsebær, og har vært lagret på vintønner av eik i 18 måneder.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart,med et moderat off-white skum.
Herlig syrlig aroma med toner av bondegårdshus, sure kirsebær, rødvinseddik og eik.
Middels sur og eikepreget smak, med toner av rødvin, rødvinseddik og sure bær, moderat bitterhet. Et meget interessant øl - du trenger slett ikke være noen surpomp for å bestille det, men det krever nok at du har evnen til å verdsette smaker s om skiller seg dramatisk fra "hverdagspilsen".

HaandBryggeriet Krekling

image_thumb

Krekling er øl nr. 2 i HaandBryggeriet (Drammen) sin Special Berry Collection, og er en annen oppskrift enn det Kreklingøl fra samme bryggeri som vi hadde på fat tidligere. Den nye varianten er enda bedre, synes vi, og er heller ikke så sur som en tredje variant, Krøkkebic
Rosa farge på ølet, høyt og varig rosaaktig off-white skum.
Aroma av modne kreklingbær (som synes å være den eneste faktiske bæringrediensen), tyttebær og bringebær. Også toner av gjær og bondegårdshus.
Myk munnfølelse. Smaken er fruktig og behagelig, ikke sur eller veldig søt, med distinkte toner av kreklingbær. Noe humle i avslutningen. Et trivelig øl!

Sundbytunet Blond

138fd925dbf07e336e44f631e511fa9b_640x640

Sundbytunet ligger på Jessheim, nær Gardermoen. Bryggeren der har tidligere jobbet på Nøgne Ø, så det mangler ikke på kompetansen. Deres Blond er et øl i belgisk stil. 
Gylden farge på ølet, klar først, uklar når gjæren helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Søtlig aroma, toner av belgisk overgjær, hvit kandisukkersirup, frukt og mildt krydder.
Krydret / pepperaktig og middels søt smak, moderat humle. Ikke noe dårlig øl fra Jessheim dette!

Nøgne Ø Monkey Brew Primator Doppelbock

bock

Vinneren av NM i hjemmebrygging gis hvert år muligheten til å få ølet sitt brygget kommersielt hos Nøgne Ø i Grimstad. I 2013 vant Jørg Solheim, Pål Rolfsen og Bjarke Vang med en doppelbock, Primator. Vi tok i første omgang bare inn et lite parti til arrangementet Mandag i Annen, men ølet var jo knallgodt, så om vi får tak i mer, så tar vi inn mer.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt og varig off-white til beige skum.
Tiltrekkende maltpreget og søtlig aroma, toner av karamell og wienerbrød, noen fruktige toner også.
Søt (men ikke for mye), maltpreget, rik og fyldig smak, toner av karamell og mørke tørkede frukter. Deilig – en fin doppelbock etter min smak.

Kinn Voodoo

voodoo-front_edited-1-670x400

Kinn Voodoo er brygget i samarbeid med rockegruppa Skambankt. Stilmessig er det en "black IPA".
Nesten svart farge på ølet, moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle (Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo), toner av frukt og furu.
Solid IPA-smak, de røstede tonene er der bare i bakgrunnen - med bind for øynene kunne jeg ha trodd at dette var en mye lysere IPA. Preg av furu gjennom det hele.
Solid håndverk fra Kinn og Skambankt dette!

Voss Vinter Session Pale Ale (fat)

Voss Vinter

Det ganske nye Voss Bryggeri har allerede etablert som en av våre "nesten faste" fatølleverandører. Vinter Session Pale Ale er en utgave som skal være mer lettdrikkelig enn deres sterkere VPA (Vossa Pale Ale). 
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat men god aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken er også preget av en moderat men fin mengde amerikansk humle, mens maltbasen har noe preg av toffee, uten å være for søt. Sant å si er der er ikke noe spesielt "vinterlig" med dette ølet - det er rett og slett en god og forfriskende pale ale, for alle dere som gjerne vil ha litt variasjon fra de tyngre og fyldigere juleølene

Antwerpse Seef Bier

prins-filip-lanceert-seefbier-in-vs-id4566320-1000x800-n

En virkelig interessant nyhet, som også har sjanser til å imøtekomme smaken til et bredt publikum, er belgiske Seef Bier, som brygges hos Brouwerij Roman på på oppdrag fra Antwerpse Brouw Compagnie (disse har planer om å starte et nytt bryggeri i Antwerpen). Øltypen var lenge den vanligste i Antwerpen, og ble brygget i både en "dobbel"-utgave med 6-7% til "fint" bruk (tilsvarende den du skal smake nåWinking, og en tynnere utgave som "hverdagsøl" for arbeidere og fattigfolk, med bare halvparten av denne alkoholstyrken. Assosiasjonen som "fattigmannsdrikk" kan ha vært medvirkende til at øltypen (dessverre også den sterke versjonen) døde ut på 1930-tallet, det siste seefbier-bryggeriet innstilte produksjonen i 1937. Dette avsindige misforhold bestemte altså nylig antwerperne seg for å rette på ;, nå har Seef Bier blitt det store kultølet i byen igjen - og bra er det, for dette er virkelig gode saker!  Ordet seef har antagelig den samme språklige opprinnelse som vårt norske ord sevje - men det er noe uklart om et urteuttrekk er en faktisk ingrediens i ølet. Sikkert er det ihvertfall at dette overgjærede ølet er brygget med både bokhvete, hvete, havre og byggmalt. Humlen er også belgisk, fra Poperinge. 
Blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Uvanlig hvetepreget, urteaktig og krydret aroma.
MEGET forfriskende og sitrusaktig smak, med pepper- og urteaktige toner. Lav bitterhet. Og ølet er altså noe sterkere enn det smaker, så forfrisk deg med måte!

Grønland Ice Cap Beer Juleøl

8b22785b345978f06492845e3df71495_640x640

Denne tok vi bare inn en kasse av til Den Store Juleøltesten, men hvis der blir noen flasker igjen, er det fritt fram …   Var liksom litt kult med et grønlandsk øl – men så er det altså bare VANNET (og oppdragsgiveren Grønland Ice Cap Beer) som kommer fra Grønland, selve bryggingen har foregått hos Viru-bryggeriet i Estland. Hm, frakte smeltevann fra innlandsisen på Grønland til Estland for å brygge øl – det var jo også en forretningsidé … Ølet er undergjæret, og er vel nærmest en slags krydret bock.
Mahogni-farget øl, høyt beige skum.
Søtlig aroma, toner av karamell og markert julekrydder.
Søt smak (kanskje for søt), rikelig med julekrydder, sannsynligvis inkludert stjerneanis, kunne trengt noe mer humle. Likevel garantert drikkelig når du får våre gode pepperkaker til …

Amager Julebryg 2013

beer_234873

Amager Julebryg fra våre gode venner i København kommer hvert år med ny oppskrift - 2013-årgangen er stilmessig nærmest en belgisk abbey dubbel. (2012-årgangen, som er nokså annerledes, har vi bare noen ganske få flasker igjen av.) Vi starter som vanlig med bryggeriets egne tvilsome utsagn:
"Vores tidligere lagerforvalter, Kurt, har forladt ikke bare os men selve Danmark. Egentlig troede vi, at han gik og hyggede sig med at vende pølser i et voksenlærlingejob ude på Flyvergrillen, men forleden modtog vi et postkort stemplet Westmalle, Belgien. Kurt skrev: 
Hej Morten & Jacob Mig og alle mine rensdyr er udvandret fra Amager til landet, hvor chokoladen og mayoen flyder, og øllet er både rigeligt og stærkt. Jeg har få et arbejde i bryggeriet på det lokale kloster, hvor både rensdyrene og jeg hjælper med at kvalitetsteste al deres malt. Jeg går også lidt til hånde i selve bryghuset, og der faldt jeg forleden over en opskrift på en øl, de kalder "Dubbel". Både mig og mine rensdyr synes, at den er lækker - og efter en 4-5 stykker bliver vi sgu’ lidt bimmelim. Ku I ikke også lave sådan en på Amager? Julehilsner fra Kurt 
Og da vi holder så meget af Kurt, kan vi i år forhåbentlig glæde både ham og alle jer med en juleøl i belgisk stil. Mørk, fyldig og rigtig julet! Ingen krydderier tilsat."
Våre kommentarer:

Uklar mørk brun til rubinrød farge, kremig beige skum.
Behagelig aroma av malt (inkludert noen m ilde røstede toner), belgisk overgjær, karamell, brunt kandisukker, mildt krydder (selv om altså ingen kryddere er faktiske ingredienser).
Maltpreget smak med de samme elementene som i aromaen, også hint av sjokolade, men ølet er ikke for søtt. Noe mer røstet enn de fleste belgiske dubbels. Humlen er meget moderat,som normalt for ølstilen. Et meget trivelig juleøl!

Amager Vinter Porter (fat)

beer_234878

Amager Vinter Porter fra våre venner i København er vi også blant de første i verden som kan tilby. Og som vanlig: Bryggeriets egen omtale først: "
Næst efter skibsøl ved vi jo alle godt, at der ikke findes nogen øltype mere traditionel og ægte dansk end en saftig vinterporter. Spækket med pomerans, kardemomme, nelliker, kanel - ene gode sager som bliver til overs fra julekagebagningern. Problemet var bare, at købmand Schwartz henne på hjørnet af Løjtegårdsvej endnu ikke havde fundet julekrydderierne frem på hylderne, da vi sendte vores lille bryggeriassistent afsted for at hente dem. Og her må vi så blankt erkende, at der indtrådte et helt akut og smertende tilfælde af handlingslammelse, der gennemsyrede hele brygprocessen af denn e øl. Så vi kunne ikke finde ud af andet end at brygge en traditionel, krydret dansk vinterporter - nu helt uden krydderier. 
Kan med fordel blandes half-n-half med vores Vinter IPA, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Våre egne notater:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Røstet aroma, hint av krydder (som altså ikke er faktiske ingredienser) i bakgrunnen.
Røstet smak også, ganske tørr, med noen fruktige toner (plommer), mild kaffe, hint av sjokolade. Et godt øl - både om du drikker det alene, eller følger tipset om å blande 50/50 med Vinter IPA. 

Christianssand Juleøl (2013) (fat)

Christianssand Jul

Bryggeripuben Christianssand Brygghus (ingen forbindelse med gode gamle Christianssands Bryggeri i Hansa-Borg-gruppen) startet opp i fjor, og det er første gang vi har øl fra dem på Cardinal. Deres Juleøl 2013 klassifiseres på RateBeer som en Old Ale - i mangel av en bedre betegnelse.
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
"Tørr" røstet aroma, noen toner av treverk.
God maltpreget og røstet smak, nokså tørr, toner av kaffe og treverk, søt lakris i avslutningen, krydrede toner også. En bra øl dette!

Schouskjelleren Juleøl (fat)

Schou Jul

Denne juleporteren har Schouskjelleren Mikrobryggeri (som ellers brygger selv, i Oslo) fått brygget hos Dugges Ale- & Porterbryggeri i Göteborg. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe.
Røstet og nokså tørr smak, dominante kaffetoner, også mørk bitter sjokolade og bitterhumle. Der kan være noe julekrydder gjemt der inne, men ølet framstår ikke egentlig som spesielt "juleaktig" - det er en bra standard porter, som godt kan drikkes nårsomhelst på året, når man bare får lyst på en porter - og det får man jo ...

Stensbogaard India Pale Ale

55478

Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, har allerede en tid vært verdig representert på Cardinal med sin English Dark Stout, og nå var det på tide også å introdusere deres folkelige India Pale Ale (ja, og deres Julebryg ogsåWinking. IPAen kunne kanskje like gjerne vært kalt en American Pale Ale, men navnet skjemmer ingen.
Disig oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av fruktig humle – først ganske moderat, men god, og den forsterkes etter som ølet varmes litt opp i glasset.
Meget forfriskende humlepreget smak (5 forskjellige humlevarianter fra både England og USA er brukt her), fruktige og furuaktige toner, velbalansert, fin bitterhet. En IPA som nesten alle vil like – den gir mersmak.

Stensbogaard Julebryg

No_name_486587c

Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, er mesterne bak koseølet Julebryg. Dette er deres egne ord: «Vi har brygget en rigtig kraftig sag med ca. 8% alk. Farven er mørk og smagen er intens med en dejlig julesødme. Du kan fornemme humle som jo er en vigtig bestandel i øl, men du kan også smage julen hvor appelsin, chokolade og koriander er med til at gøre denne juleøl til en stor smagsoplevelse. Juleøllen passer fint til den fede julemad, eller skænk den i et godt ølglas (gerne bovleglas) og nyd den sammen med de søde julegodter.»
Våre egne notater:
Vakker rubinrød til mahogni farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Maltpreget aroma med sterke toner av karamell, også toner av sjokolade og krydderier.
Smaken er maltpreget, rik og middels søt, toner av karamell og sjokolade igjen, også fruktige toner / appelsiner, og mildt krydder. Bemerkelsesverdig god!
Få eller ingen andre i Norge har dette julebrygget. Vi klapper oss selv hemningsløst på skulderen for å ha tatt det inn!

Leffe Bière de Noël

beer_29225

Det opprinnelige klosterølmerket Leffe trenger knapt noen presentasjon på Cardinal lenger – Blonde og Brune får vi fra den norske importøren, og selv så importerer vi Triple, Radieuse og nå altså juleølet Leffe Bière de Noël (eller Kerstbier på flamsk). Alle sammen går unna i høyt tempo, så vi kan tidvis gå tomme på lageret. Men der kommer mer!
Vakker og klar rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av malt, karamell, brunt kandisukker og mildt julekrydder.
Relativt lett i kroppen for sin styrke og stil. Smaken er ikke så søt som man kunne frykte, men har ellers de samme elementene som aromaen. Mildt krydder og ganske moderat humle i avslutningen. Bare glem at Leffe nå brygges av verdens største bryggerikonglomerat InBev – dette er nemlig et knallgodt øl, som kunne vært et lite håndverksbryggeri verdig!

Slaapmutske Bruin

beer_16358

Brouwerij Slaapmutske (= «nightcap»Winking i Belgia begynte som et lite «kjøkkenbryggeri» i Melle i 1992, men gikk siden over til å brygge ølene sine hos De Proefbrouwerij i Lochristi, hvor de kan brygge 1400 liter om gangen. Vi hadde egentlig bestilt Slaapmutske Christmas på 7,4%, som vi har hatt tidligere, og var veldig godt fornøyd med - men vår grossist fikk den dessverre ikke inn i tide. Vi tok derfor til takke med Slaapmutske Bruin på 6,0%, som opprinnelig ble lansert i år 2000 som Slaapmutske Winterbier. Og den sklir nok ned den også!
Rødbrun farge, høyt off-white skum.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av karamellmalt og overmodne (nesten råtnende) bær og frukter.
Smaken er bedre enn aromaen, maltpreget og lettkrydret med karamell, men ikke for søt. Moderat humle i avslutningen (bitterheten er 30 IBU). Jo, den gjør nytten denne og!

Silly La Divine

beer_2411

Belgiske Brasserie de Silly er rimelig bra representert på Cardinal for tiden – og ølet La Divine (= Det Guddommelige) burde, ut fra navnet, ikke gjøre skam på opphavet ...
Dyp rav farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen og smaken har nok et visst preg av den høye alkoholprosenten, og er ellers preget av karamell, brunt sukker, eik og hint av «bondegård». Sødmen er rimelig bra balansert mot humlebitterheten, som også har noen upolerte kanter. Munnfølelsen er varmende og litt pepperaktig. Et uvanlig øl, som absolutt bør prøves. Godt, men GUDDOMMELIG? – vel, navnet er en rimelig drøy påstand. Ennå får vi vel reservere det begrepet for trappistmunkene, som må antas å ha bedre forbindelser «ovenpå».

Thornbridge Hall Russian Imperial Stout

45111

Wow! Dette klassiske ølet fra det engelske herresetet Thornbridge Hall er noe av det heftigste vi har smakt på lange tider. Thornbridge Saint Petersburg (som leverandøren vår nå var utsolgt for) er nok også meget god, men er langt lettere, og blir plutselig «rene barnematen» når den sammenlignes med Russian Imperial Stout, som er basert på en oppskrift fra Courage-bryggeriet i 1850. Malttypene er Maris Otter Pale, Amber og Black Patent. Humletypene er Apollo og  Hallertauer Hersbrücker.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Utsøkt aroma, sterke vinøse og eikede toner som nesten overdøver de røstede sjokoladetonene i bakgrunnen.
Fyldig og rik munnfølelse. Sterk smak med massevis av maltsødme, mørk melasse, salt lakris, tobakk, kaffe, mørk sjokolade og eik.
Som man sier i Stavanger: Salicath!

Amager Vinter IPA (fat)

beer_234885

Ny på fat nå (nesten som de første i verden - bare et par danske ølbarer var før oss): Amager Vinter IPA, 6%. Vi har den på flaske også.
Vi starter som vanlig med bryggeriets egen kommentar:
"Altså, vi ledte og ledte - alle fire gutter var vi bryghuset igennem adskillige gange, men vi fandt simpelthen aldrik sækken med stjerneanis. Pokkers, gode råd var nu dyre, for vi havde jo altså bestemt os for at lave en rigtig dansk vinterøl. Men som altid, når nøden er størst, var det kloge Jacob, der kom med løsningen, da han med et stort, drenget grin sage: "Altså humle er vel også en slags krydderi"? Med den bemærkning begyndte dollartegnene allerede at rotere på indersiden af Mortens øjenlåg og René blev sendt ud på lageret for at plukke sine 5 favorithumler. Papsø sukkede som altid hovedrystende og hoppede ind i sin lille krog for at skrive en etiket-tekst. Således blev Vinter IPA fra Amager født - vi beklager manglen på stjerneanis. 
Kan med fordel blandes half-n-half med Vinter Porter, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Vår kommentar:
Uklar brun farge ( sikkert ekstra uklar fordi fatet ikke fikk stå i ro lenge nok), moderat kremig off-white skum.
Aroma og smak av fruktig og furuaktig amerikansk humle (og kanskje noe fra New Zealand også?), fint balansert mot malten - ikke søt, men ikke ekstremt tørr heller. Anstendig bitterhet, men ikke ekstrem. Meget forfriskende og lettdrikkelig - en IPA som MANGE av våre gjester er garantert å like. Og nei, vi beklager IKKE "mangelen på stjerneanis"!
Får du lyst til å følge bryggeriets anbefaling om å blande half-and-half med Amager Vinter Porter, så har vi selvsagt den også.

Thornbridge Kill Your Darlings (fat)

KidAcne_Thornbridge_SingleBottle1

Det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge sine øl blir revet bort så snart vi setter på et fat (har flere av dem på flaske også, men altså ikke dette). Cardinals gjester har virkelig skjønt at her dreier det seg om godsaker. Men skal man forsøke seg på nye ølstiler, er evnen til å "kill your darlings" viktig. Og Thornbridge's "darlings" er helt klart de overgjærede ales. Da tilsier logikken at Kill Your Darlngs IKKE er en ale, men et undergjæret lagerøl i tysk-østerriksk stil. 
Rubinrød farge på ølet, fint off-white skum.
Moderat aroma, men god nok - fruktig humle kommer i forgrunnen, karamellmalt i bakgrunnen. Smaken framstår frisk og fruktig, med bra innslag av amerikansk Amarillo- og tysk Tettnanger-humle gjennom det hele. Mild karamell i bakgrunnen, men ikke for søt. Lettdrikkelig - dette er et Thornbridge-øl som også "vanlige pilsdrikkere" trygt kan våge seg på.

Warwik Hjertensfryd Julebryg

No_name_495052c

Hjertensfryd Julebryg er vårt andre øl fra Warwik Bryghus i Varde, Danmark (fra før har vi St. Jacobi Dubbel). Hjertensfryd er oppkalt etter den lokale byoriginalen og lirekassedamen Karen Hjertensfryd (1962-2005). Dette er hva bryggeriet selv har å si: «Hjertensfryd er en overgæret, belgisk inspireret juleøl brygget på pilsner-, münchener- og chokolademalt, Muscovadosukker samt Saaz- og Cascadehumle. Øllet er krydret med nelliker, appelsin og nydes ved 6-8 grader. Hjertensfryd har vundet flere regionale ølsmagnings konkurrencer, samt kåret til ”Danmarks bedste Julebryg” af Danske Ølentusiaster i 2009.»
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma med toner av appelsiner og distinkte krydderier.
Rimelig søt (men ikke «tykk»Winking smak, igjen med sterke toner av appelsiner og krydderier, mens humlen er meget moderat. Varmende munnfølelse. Skiller seg klart fra norske juleøl – og jeg liker det!
 

Enghien Noël Triple Blonde

beer_12517

Dette juleølet kommer fra Brasserie de Silly i Belgia. Bryggeriet har røtter tilbake til 1850, og i 1975 kjøpte de opp et bryggeri i nabobyen Enghien – derav Enghien-navnet på noen av ølene deres. Juleølet deres (Noël er fransk for jul, om du skulle være i tvil) hører hjemme i klosterølstilen triple. Humlen kommer fra Kent i England og Hallertau i Tyskland.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker, overmodne frukter og milde krydderier,
Smaken er søt, med et fint krydret preg og bra humle gjennom det hele – med rimelig sterke toner av hvitt kandisukker. Søt nok til å erstatte en søt dessertvin til mange finere matretter, men har også akkurat nok bitterhet til å unngå stempelet «klissensøt», og beholde noen forfriskende kvaliteter.

Wye Valley Dorothy Goodbody's Christmas Cracker

beer_161899

Dette engelske juleølet fra Wye Valley Brewery i Herefordshire holder «vanlig norsk butikkstyrke», men er langt fra smakløst. Vi har bare tatt inn et meget begrenset antall, så om der er noe igjen etter den store juleøltesten er det «førstemann til mølla».
Kastanjenøtt til mahogni farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av malt og karamell, hint av fruktig humle.
Smaken er maltpreget med noe karamell og milde røstede toner, et hint av sjokolade, men ikke egentlig søt. Også svakt krydret, med  bra humle gjennom det hele (Northdown og Nugget). Røstet og bitter ettersmak. Godt øl, til og med interessant – og ikke den mest typiske engelske jule-ale.

Lervig / Emörstrand Brujeria / Cardinal Julegjøk

Cardinal julgj

Julegjøk var den ene av de to vinnerne fra Cardinals egen hjemmebryggerkonkurranse (for deltakerne på vårt faste arrangement «Mandag i Annen»Winking – Quist Stout var den andre. Nå er begge på fat – samtidig! Den kommersielle versjonen er brygget på Lervig, med velvillig bistand av deres sjefsbrygger Mike Murphy. Den ble kanskje noe tørrere (= mindre restsukker) enn hjemmebryggversjonen, noe som medfører at krydderinnslagene står ekstra tydelig fram, og man unngår det søte «karamell-helvetet» som andre juleøl (i flg. Olav M. Bråtveit) er plaget med. Ja, for det er en krydret jule-ale vi har for oss her – egentlig uten sidestykke, det nærmeste du kommer ellers er vel Nøgne Ø Underlig Jul, men noen kopi av denne er Julegjøk likevel ikke. Her er det brukt hel grønn kardemomme i rikelige mengder, kanelstenger og rosiner, og Mike har bidratt med daddelsirup.
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Uvanlig aroma som kan minne om einer (einerved mer enn einerbær, men einerlåg skal ikke være en av ingrediensene), gran og julekrydder.
Smaken er tørr og harpiksaktig, igjen toner av einer (det er nok humlen som sørger for harpikspreget) og massevis av julekrydder. Pepperaktig ettersmak. Dette er et øl som vi gjerne ville servert til retter som pinnekjøtt eller fårikål – men det går altså veldig godt an å drikke alene også!

Beer Here Vinter Ale (fat)

beer_196316

Denne solide «høyoktan» vinter-ale fra Beer Here (= den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen) fikk begeistret bifall fra vår referansegruppe på «Mandag i Annen».  Så er det da også et vellykket prosjekt Christian står bak her – bryggingen har han utført hos De Proefbrouwerij i Belgia, forsøksbryggeriet hvor mange av verdens beste nomadebryggere har framtryllet sine beste produkter. Her er Christians egne ord om saken:
«Vinter Ale er en varmende, mørk og kompleks ale brygget uden smålig hensyntagen til letdrikkelighed, ædruelighed eller anden utidighed. I glasset præsenterer den sig dunkel og saftig med heftig aroma af mørk malt, rugbrød og citral humle. Eftersmagen er lang og bitter og alkoholen livsageligt varmende. Nyd den temperet omkring 10 grader af et stort glas og giv den tid til at varme dit bundfrosne indre. Indtaget i større doser har denne øl dokumenteret effekt på vinterdepression, lommesmerter og anden dårligdom. Ingredienser: Vand, malt (ristet byg, belgisk og britisk karamelmalt, chokolademalt, pale ale malt), gær, alm. hvidt sukker, kandis, kaffe, laktose (mælkesukker), humle (Northern Brewer, Cascade, Centennial, Galena, Chinook).»
Våre egne smaksnotater:
Nesten svart farge, moderat beige skum.
Moderat røstet og søtlig aroma, toner av sjokolade, pumpernickel-brød, vanilje og karamell, mild kaffe.
Røstet og middels søt smak, kaffen er tydeligere nå, sjokolade igjen, distinkt harpiksaktig humle i avslutningen. Godt øl! Og ja, det er vanskelig å justere kjølingen i tappesystemet vårt, så det er sannsynlig at du får dette ølet servert noe kjøligere enn anbefalt drikketemperatur. Så la gjerne (noe av) ølet få varme seg litt i glasset, så får du med hele smaksbildet.

Voss Natabjødn Brown Ale,

Voss Bryggeri Natabjodn

Voss Bryggeri er et av de aller mest spennende nye norske mikrobryggeriene i år – og Cardinal har allerede meldt seg på som fast kunde! Du kan se fram til en rekke forskjellige øl derfra, fra de enkle og lettdrikkelige til de mer utfordrende. Noe for enhver smak, altså. «Natabjødn» (= nøttebjørn) er visstnok vossadialekt for ekorn, og noe nøtteaktig kan man nok si der er i denne brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
«Tørr» aroma av einer og treverk, med noen milde røstede toner og kanskje et hint av røk.
Tørr smak, mildt røstet malt, meget moderat humle. La deg ikke skremme av den mørke fargen – dette er en lettdrikkelig brown ale!

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room (fat)

Unknown-2

Årets sterkeste juleøl er dette fra «den onde tvillingen» Jeppe Jarnit Bjergsø i nomadebryggeriet Evil Twin (tvillingbroren til Mikkel Borg Bjergsø i Mikkeller). Ideen til ølet med det lange navnet Christmas Eve at a New York City Hotel Room fikk Jeppe visstnok da han en julaften var strandet nettopp på et hotellrom i New York, i stedet for å spise dansk andestek og riskrem sammen med familien. Stilmessig er ølet en imperial stout.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og maltet aroma, med toner av sjokolade, kaffe, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har rikelig med kaffe på en bakgrunn av middels søt malt, noen fruktige hint også. Godt merkbar humle.
Samme hvor du har tenkt deg på julaften i år: du bør snarest smake dette ølet – der er fare for at vi blir utsolgt lenge før julaften!

Grünerløkka "Løkka" Brown Ale (med fenikkel)

Gr Brown

Når Grünerløkka Brygghus i Oslo satser på en Brown Ale, tar de et stort skritt bort fra hovedmengden av slike, med en markert og uortodoks tilsetting av fennikel (formodentlig fennikelfrøWinking.
Mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, med distinkte toner av karamell og fenikkelfrø / lakris.
Maltpreget smak også, med noe karamell, men ikke særlig søt. Smaken domineres ellers av fenikkelfrø, med sin lakrislignende karakter. Hvis du ELSKER fenikkel, er dette sannsynligvis ølet for deg. Hvis ikke - well, you've been warned!

HaandBryggeriet Britannia

beer_227965

"Når det gjelder å brygge øl med moderat alkoholstyrke men god smak, er britene suverene", har vi lenge hevdet. Og det har nok HaandBryggeriet i Drammen vært enige i, for når de nå kommer med en "session ale" på 3,5%, har de døpt den Britannia - så vet vi hvor de har sine forbilder. 
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av fruktig humle og fruktig gjær.
Smaken har middels søt malt og fruktig humle gjennom det hele, med en bra bitterhet. Også innslag av fruktig gjær. Et leskende øl!

HaandBryggeriet Blåbær

Photo 11.02.14 20 07 01

Blåbær er øl nr. 3 i "Special Berry Collection" fra HaandBryggeriet i Drammen.
Uklar rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Ganske sterk og svakt syrlig aroma av bær.
Smaken er middels tørr og fruktig, naturlig nok med toner av blåbær, men uten mye sødme eller syrlighet. Dette er altså først og fremst et ØL (med innslag av blåbær) - IKKE et søtt eller syrlig fruktøl i belgisk stil, som "bare" smaker bær / fruktjuice. Lettdrikkelig og friskt!

HaandBryggeriet Sur Megge

sur_megge

Den sure megga på etiketten etterlater ingen tvil om at HaandBryggeriet Sur Megge er et ekte surøl. Våre venner i Drammen kunne lett ha solgt hele produksjonen av Sur Megge til USA, hvor markedet synes å være helt umettelig på surøl. Men HaandBryggeriet har også som policy å ivareta sine beste norske kunder, slik at noen flasker av disse spesialølene alltid blir reservert for oss, før amerikanerne får sitt.
Svakt disig oransje farge på ølet, minimalt hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma av bondegårdshus og hvitvinseddik.
Lavt kullsyrenivå. Sur men ikke ekstrem smak, typisk brettanomyces-karakter. Alkoholen dominerer ikke. Appetittvekkende!

Hopfanatic / Nils Hansen ImPorter

beer_218593

Dette ølet, en imperial porter som også er inspirert av imperial IPA, er et samarbeidsprosjekt mellom en norsk importør (Nils Hansen) som vi ikke hadde hørt om før, og et ungarsk bryggeri (Hopfanatic Brewery - Kiss Tamás) som vi heller aldri hadde hørt om før. Faktisk har vi vel aldri hatt noe ungarskbrygget øl på Cardinal før i det hele tatt. Så det er vel lov si at det var med ganske avmålte forventninger vi mottak dette ølet. Vi smakte - og fikk hakeslepp. Ølet er nemlig FANTASTISK GODT!
Beksvart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
Aroma primært av røstet malt og fruktig og furuaktig humle, toner også av kaffe, mørk sjokolade og treverk.
"Smooth" munnfølelse, noe varme fra alkoholen. Meget røstet og velhumlet smak, middels søt, med de samme elementene som i aromaen, noe lakris også. Et bemerkelsesverdig bra øl, altså.

Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Caol Ila BA)

beer_180637

BA står for "barrel aged", og her er det altså en utgave av nederlandske Emelisse sin Imperial Russian Stout som har vært lagret på eiketønner som tidligere inneholdt Caol Ila malt whisky - og jeg kan love at det kjennes både på duft og smak!
Beksvart farge på ølet, lavt og grovt beige skum.
Sterk aroma av torvrøkt whisky, eik, jod og sjøluft - og selvsagt røstet malt.
Moderat sødme i smaken, rikelig med røstet malt og bra humle (75 EBU), men smaken domineres først og fremst av torv og jod fra whiskytønnen. Noe varme fra alkoholen.
Hvor godt du vil like dette ølet, avhenger helt av om du liker skotsk whisky med mye smak av torvrøyk. Liker du ikke slik vare, vil du sikkert ha større utbytte av den "vanlige" utgaven av Emelisse Russian Imperial Stout (ikke fatlagret).

Hubertus Grøftøl

1622604_522264267893779_1484194939_n

Hubertus Bryggeri i Lesja drives av den habile nederlandske bryggeren Hubertus Huys, en ølentusiast med store ambisjoner, som ikke minst har sansen for øl i belgisk stil. Bakgrunnen for navnet Grøftøl vites ikke - vi håper han ikke mener at den som drikker ølet må ta veigrøftene til hjelp på hjemturen. Men siden alkoholstyrken er solid (stilmessig er dette en belgisk tripel), samtidig som ølet er farlig lettdrikkelig, kan det være lurt å holde inntaket på et moderat nivå.
Lys gylden farge på ølet, bare svakt disig inntil gjæren helles med mot slutten. Digert hvitt skum.
Søtlig men frisk aroma, hint av syltetøy og mildt krydder.
Da jeg smakte ølet første gang virket det nokså søtt, andre gang opplevdes det langt tørrere og friskere. Noen gode krydrede toner er det her, og humlen er godt merkbar (noe som ikke kan sies om enhver tripel). Hos vår referansegruppe på "Mandag i Annen" kom der mange bifallsytringer om dette ølet. Hubertus har ting på gang, ingen tvil om det.

Amager / Cigar City Xiquic and The Hero Twins

amager-cigar-city-xiquic-and-the-hero-twins

Med dette samarbeidsølet, som stilmessig er en imperial stout og modnet på sedertre-spiraler, har Amager Bryghus (med besøk fra Cigar City Brewing) begitt seg inn på maya-indianernes mytologi. Vi på Cardinal fikk smake denne heftige stouten første gang da vi var på personaltur til Amager tidlig i høst, og ble kjapt overbevist om at vi måtte ha den på Cardinal – en beslutning som også vår referansegruppe på «Mandag i Annen» har bifalt med fornøyd brumming. (En god del av beholdningen er allerede solgt ut, før vi rakk å skrive noen kommentar.) Vi gir først ordet til bryggerne selv:
«Hvem Xiquic egentlig var kan være lidt vanskeligt at forklare i korte vendinger, men de heltmodige tvillinger kender vi alle: Wayne Wambles og Jacob Storm - chefbryggere på henholdsvis Cigar City Brewing i Tampa, Florida og så her hos os på Amager Bryghus. Siden sit første besøg på bryghuset tilbage i 2011 har Wayne været lidt af et idol for os. Vi har nemlig svært ved at forestille os nogen, der er mere dedikeret og kompromisløs i sin tilgang til brygning - og det kombineret med ægte passion og sans for detaljen. Derfor var det en stor ære, at Wayne tog imod vores invitation om at brygge hos os - og det endda på hans fødselsdag! Opskriften blev skabt gennem en endeløs række e-mails. Cigar Citys signatur-ingrediens - cedertræet - blev bestilt hjem og en fødselsdagskage blev bagt. Det blev en sjov dag - og vi håber at du vil have det sjovt med at smage denne dobbeltmæskede cedertræslagrede peber Imperial Stout - ja intet mindre. Det er lidt af et bæst - men et blidt og venligt bæst. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Crystal Rye, Crystal 50/100, Crystal 70/140, Crystal 100/200, Black, Chocolate Rye, Roasted Barley. Cedar, Black pepper. Hops: Citra, Centennial, Chinook, East Kent Goldings, Herkules. Yeast: UK-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat kremig brunt skum.
Behagelig aroma av sedertre, mild kaffe, røstet malt, hint av sjokolade og pepper.
Den middels søte smaken er røstet men ikke ekstrem, toner av sjokolade, vanilje, kaffe og sedertre, med distinkt svart pepper og furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

Amager / Against The Grain - The Great, Big Kentucky Sausage Fest

amager-against-the-grain-the-great-big-kentuc-L-AQhiN5

Enda et nytt dansk-amerikansk samarbeidsøl fra våre københavnske venner i Amager Bryghus, stilmessig en «imperial brown ale» - eller plasser den under sekkeposten American strong ale, om du vil. Som vanlig får bryggerne ordet først:
«Vi forventede måske nok, at de ville ankomme med flasker fulde af Bourbon og en banjo under armen, men intet af dette skete. I stedet endte vores brygdag med de smukke fyre fra Against The Grain Brewery i Louisville, Kentucky som én stor hotdog-spisnings-konkurrence. Yep, vi tager ikke pis. Den store Kentucky-fyr, Sam, udfordrede vores egen temmeligt store fyr, Jacob, om hvem der kunne spise flest af Johns fyldige og voldsomt krydrede gourmet-hotdogs. Men det skulle Sam vist aldrig have gjort... Men midt mellem alle drillerierne og den meget snak om pølser, så blev der faktisk brygget øl. Vi håber at du vil nyde denne humlede Imperial Brown Ale - den var designet til i særlig grad at akkompagnere hotdogs og anden krydret og røget mad. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Brown, Melanoidin, Biscuit, Chocolate. Hops: Herkules, Tomahawk, East Kent Goldings, Cascade, Simcoe. Yeast: US-ale.»
Våre egne notater:
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
God aroma av brun malt og fruktig humle, et hint av sjokolade.
Nokså tørr og kjeksaktig smak, toner av brun malt og sjokolademalt, furuaktig humle, noe frukt også. Jo, vi gan godt tro at ølet smaker godt til gourmetpølser, men våre gjester har nok funnet ut at det smaker godt alene også – mye av beholdningen er nemlig solgt ut allerede, før vi rakk å skrive om det!

Balder Sognapils Extra

Balder Sognapils

Balder Brygg i Leikanger er det tredje bryggeriet i Sogn og Fjordane (etter Ægir og Kinn). Sognapils Extra er også kjent som Sognalager Extra, for noen tradisjonell pils er dette helt klart ikke. 
Rubinrød farge på ølet, høyt off-white skum.
Søtlig aroma av karamell.
Middels søt smak med karamell og alkohol, noe småskarp bitterhumle i avslutningen.

Nøgne Ø Kriek of Telemark

_L-WEB_5144176a

Da Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet) i Grimstad bestemte seg for å brygge et skikkelig surt fruktøl, var spørsmålet om de ville klare å få tak i tilstrekkelig sure kirsebær. Det gjorde de – i Gvarv i Telemark dyrkes ennå kirsebær av den rette typen. Resultatet er Kriek of Telemark.
Intens og utrolig vakker dyprød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aroma av kirsebær, marsipan, treverk og støv.
Sterk og pirrende smak av sure og snerpende kirsebær i lassevis, her er der ikke mye sødme. Bitterheten er på moderate 25 IBU. Bare deilig å drikke – når du først er innstilt på at det skal smake surt.

Nøgne Ø Global Pale Ale

1371803646global-pale-ale

Synes du humlesmak er noe av det beste som finnes i denne verden – men at det ikke alltid bør være nødvendig å brygge alkoholbomber for at humlen skal komme til sin rett? Det synes bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad også – og da de bestemte seg for å brygge Global Pale Ale (GPA), valgte de ut hele 13 forskjellige humlevarianter, fra 7 forskjellige land: England, Slovenia, New Zealand, Tsjekkia, USA, Tyskland og Australia.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Deilig og rimelig kompleks aroma av humle – toner av grapefrukt, tropiske frukter, furu og gran – noen milde krydrede toner også.
Meget humlepreget smak gjennom det hele, med de samme elementene som i aromaen, og en småskarp bitter avslutning. Munnfølelsen er fyldigere enn det man kunne frykte fra et øl på bare 4,5%. Jo, dette er et øl som garantert kommer til å selge godt, både i dagligvarebutikkene og på Cardinal.

Fischer's Helles (Fat)

Unknown-4

Er du bare en enkel øldrikker med enkle vaner, og behov for ukomplisert strupefukting? Hva kan da være bedre enn en sydtysk Helles (= lyst undergjæret øl) - nærmere bestemt fra Fischer's Stiftungsbräu i Erding, Bayern? Nå er den nemlig tilbake på tappekranen igjen, og denne gangen har vi flere fat! Bryggeriet er forlengst kjøpt opp av hveteølgiganten i samme by, Erdinger, men opererer som en selvstendig enhet, og de to ølmerkene har til og med forskjellige telt under Erdinger Høstfest. Lenge var Fischer-ølene bare å få lokalt, men vi var (selvsagt?) igjen først ute i Norge.
Jeg smakte Fischer's Helles første  gang på Brauerei-Gasthof zur Post i Erding. Bryggeriet har sine aner helt tilbake til 1691, men ble overtatt av Joseph Fischer i 1838, og har siden drevet under Fischer-navnet (må ikke forveksles med det langt større Fischer-bryggeriet i franske Alsace). Sønnen Friedrich Fischer overtok etter Joseph, men Friedrich måtte oppleve at alle hans tre barn døde før ham. Han og hans kone opprettet derfor en stiftelse i 1891, for å sikre at bryggeri- og vertshusvirksomheten ble drevet videre, og arbeidsplassene opprettholdt. 
Krystallklar gyldengul farge på ølet, moderat hvitt skum. 
Moderat aroma av lys malt, et hint av gressaktig humle.
Smaken er god og forfriskende, med tydeligere humle enn hva du finner hos en del av konkurrentene. Veldig bittert er ølet likevel ikke. Prost!

Amager Secret Santa

beer_132551

Som navnet røper er Secret Santa et heftig juleøl, men vi tar sikte på å ha det tilgjengelig hele året! Vi gir straks ordet til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus: «Ved juletid er det helt i orden at være hemmelighedsfuld og overraske hinanden. Og Amager Bryghus er ingen undtagelse, da vi gerne vil glæde jer. Gennem det seneste år har vi derfor holdt skjult, at vi har lagret en unik øl af quadrupel-typen i vores kælder. Vi har lagret den på egetræ og grannåle, og smagen går i den sødlige retning, mens næsen får tankerne hen på moden frugt, eg, slik og marcipan.
I samarbejde med vores hjælpenisser har vi dermed brygget det eksklusive bryg, du har her i hånden, og som er så julet, at selv Julemanden kun drikker den på de allerhelligste dage. Secret Santa er fyldt med de allerbedste råvarer. Der er ikke mange flasker Secret Santa, en øl så hemmelig, at den knapt nok eksisterer – så det var ikke med hjælpenissernes gode vilje, at vi fik lov til at udgive den. Flå den derfor ned af hylderne, hvis du skulle være så heldig at finde den. Du vil ikke blive skuffet, men måske en lille smule bimmelim, idet den holder hele 10,5% alkohol.
Ingredienser: Det gode kommunevand fra Amager, bygmalt, mørk sirup, kandissirup, rørsukker, humle og trappistgær.»
Våre notater:
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Interessant aroma av grannåler, bær, julekrydder og eik.
Smaken er søt og eikepreget, og jeg kan ikke benekte at alkoholen er merkbar. Moderate toner av gran- eller furunåler, også mørke tørkede frukter, milde krydderier og brunt kandissukker. Varmende munnfølelse. Storartede og deilige saker, egentlig, men det er helt i orden å dele flasken på to eller flere personer.

Kinn IvarAasen-øl Byggvin

IVAR-AASEN-ØL-FRAM-ETIKETT-ferdig

Våre venner på Kinn Bryggeri feirer Ivar Aasen-jubileet med å ta steget opp i alkoholprosent og smaksfylde. Ivar Aasen-øl er stilmessig en barleywine (= byggvin) med engelske forbilder. 
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Både aroma og smak har preg av malt, eik, karamell og mørke tørkede frukter (inkl. rosiner), mildt krydder og hetvin. En meget god barleywine - og er du redd for flaskestørrelsen, så husk at på Cardinal blir vi aldri fornærmet om folk vil dele en flaske på flere personer!

Bristol Beer Factory Independence

0002288_bristol-beer-factory-independence-apa-50cl_400

Dette er det tredje gode ølet vi har tatt inn fra engelske Bristol Beer Factory, og det eneste med "vanlig norsk butikkstyrke" (men siden vi har importert det selv, får du det neppe i noen norske butikker). Navnet Independence henspiller nok både på bryggeriets uavhengighet av de store bryggerigigantene, og på USAs uavhengighet fra det britiske imperiet - stilmessig er det nemlig en American pale ale vi har med å gjøre her. Ølet er tilsatt amerikansk humle kontinuerlig under hele den 60 minutter lange kokingen av vørteren, slik at bredden i humlens smaksbilde skal være ivaretatt.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, noen toner av korn og støv i bakgrunnen.
Smaken er humlepreget, fruktig og nokså tørr. Avslutningen er middels bitter, tørr med toner av treverk. Leskende og godt!

Inderøy Hainnhoinn

8babe0274fcce25cf61fad13734153f6_640x640

For å bli godkjent som "ækt trønder" er det en forutsetning at du kan si "hainnhoinn i bainn" (= hanhund i bånd) på en overbevisende måte. Derav navnet Hainnhoinn på dette sære ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag. Og sært er ølet fordi det er brygget med stjørdalsmalt, den hjemmerøkte malten som tradisjonsbevisste gårdsbryggere (hjemmebryggere) i Stjørdalen fortsatt holder seg til. Ølet er brygget i samarbeid med Klostergården Håndbryggeri på Tautra, der er er brygget en versjon av ølet på begge stedene. Det er brygget med einerlåg, det vil si at vannet som er brukt til meskingen først er kokt med einerkvister.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
INTENS aroma av stj&o slash;rdalsmalt, røkt kjøtt, bål og tjære.
ENDA MER INTENS smak, røk og aske hele veien. Beklager, trøndere - stjørdalsmalt er ikke min greie. Dette er et øl som bare anbefales til inntrøndere og spesielt interesserte. Heldigvis har vi bare noen få flasker igjen.

Nøgne Ø Sour Brown

NogneSourBrown

Sour Brown fra Nøgne Ø i Grimstad har tilbrakt 9 måneder på eikefat, hvor den har blitt utsatt for naturlig forekommende brettanomyces, og ellers de mikrober som trives i treverket. Resultatet er en langsom og naturlig syrningsprosess. 
Ugjennomsiktig mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk søtlig & syrlig aroma, med distinkte toner av eik.
Søt og sur smak også - mer sur enn søt, men ikke ekstrem. Eikede og vinøse toner. Milde røstede toner og noe humle i avslutningen. God å drikke, men en eller to flasker om gangen er gjerne nok.

Lagunitas Undercover Investigation Shut-Down Ale

beer_58708

Når et øl heter noe slikt som "Undercover Investigation Shut-Down Ale", vet du bare at det må være amerikansk - nærmere bestemt fra Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California. Stilmessig er det en American Strong Ale, med rikelig humle og solid alkoholprosent. "Original gravity" for vørteren var på 1085 (det er ganske mye), og bitterheten er 66,6 IBU.
Vakker rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle, gammel marmelade, karamell og krystallmalt, alkohol.
Smaken er meget søt, og alkoholen er ikke spesielt godt skjult, men blir snart "overmannet" av et massivt humleangrep. Varmende munn- og halsfølelse. Kanskje noen vil synes at der er "for mye av alt" her, og noe øl for dem som teller kalorier er det definitivt ikke - men jeg må bare tilst&ari ng; at jeg drikker det med en betydelig glede, om enn noe skyldbetynget.

Beer Here Dead Cat (fat)

BeerHere-Dead-Cat

På fat nå: et øl som vi ikke har hatt i noen form tidligere, Beer Here Dead Cat (4,7%). 
Det var bare så vidt vi fikk lurt fatene forbi vår eminente altmuligmann og katteelsker Kjell, og måtte forsikre at ingen katteliv har medgått under bryggingen, til tross for navnet. Ølet er en nær slektning av Fat Cat (som vi har hatt tidligere, og snart skal ha på igjen) - men mens Fat Cat er brygget med newzealandsk Nelson Sauvin humle, er det amerikanske Simcoe som dominerer i Dead Cat. Og vel, Simcoe HAR ord på seg for å gi "kattepiss"-toner i aromaen hvis mengden overdrives, men det er ikke sjenerende her. Ølet har den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Selv om Dead Cat holder "vanlig norsk butikkstyrke", er der sannelig nok av smak her! Stilmessig karakteriseres den som en amber ale. 
Disig rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white til beige skum.
God aroma av Simcoe-humle, meget fruktig, men også toner av furunål - og altså beskjedent med kattepiss!
Smaken er også meget velhumlet til å være et øl av denne styrken, fruktig og furuaktig med en diskret maltsødme i bakgrunnen. Harpiks- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.

Moylan's Moylander Double IPA

de_2821_lg

Da slår vi til med enda en humlebombe fra Moylan’s Brewing Company i Novato, California. Moylander Double IPA er nettopp det – her er det dobbelt opp av alle ingredienser.
Disig dypgylden til brun farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Intens aroma av amerikansk humle, appelsinmarmelade, furu og krystallmalt.
Smaken er intenst humlepreget fra begynnelse til slutt, fruktig, harpikspreget og meget bitter. Ganske søt malt i bakgrunnen. Lang bitter ettersmak. Smaksløkene dine kommer aldri til å bli de samme igjen – i hvert fall ikke på en times tid …
Og ja – i hele Norge får du den bare hos oss!

Wild Beer Madness IPA

wild-beer-madness-ipa-68-330ml-3773-0-1367847767000

The Wild Beer Company er et av Englands mange nye og spennende mikrobryggerier, plassert langt ute på bondelandet i Somerset, i det som vanligvis betraktes som "cider & cheddar cheese country". Men godt øl er selvsagt en nødvendig variasjon fra all cideren, og bryggeriet har et utmerket samarbeid med en lokal prisbelønt cheddar-produsent - ost og øl er nemlig en bedre kombinasjon enn ost og rødvin! Deres Madness IPA beskriver de selv i all korthet slik: "Humle - humle - og mer humle!" Så vet du hva du går til!
Disig stråfarget øl, med et digert hvitt skum.
Herlig humlepreget aroma med toner av blandede tropiske frukter.
Smaken dreier seg fullt og helt om humle - med preg av furu, harpiks og grapefrukt. Ganske bitter avslutning og ettersmak, med et hint av røk.

Durham Evensong

fd845fb31fc40fdf51d84f4f7508092eec40e4db_large

«Inn i aftensangen» er et dannet norsk kraftuttrykk – men når engelske Durham Brewery kaller sitt øl Evensong, er det bare ett av mange eksempler på at ølnavnene deres henspiller på katedralbyen Durhams posisjon som Nord-Englands kirkelige sentrum gjennom 1500 år. (St. Cuthbert, som vi også har, er et annet.) I Durham regjerte the Prince Bishops – fyrstebiskopene – som eneveldige konger over hele County Durham, gjennom flere hundre år. Riktignok var de formelt underlagt kongen av England, men stort sett gjorde de akkurat som de selv ville, både i krig og fred.
Durham Evensong kaller bryggeriet en «Traditional Ruby Ale» med 5 forskjellige typer malt – og da er det også bare engelsk humle som teller, i den klassiske kombinasjonen Fuggles og Goldings.
Mørk kobber til rubinrød farge på ølet, flott og varig kremig beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle og malt, jordtoner med overmodne bær og karamell.
Deilig maltpreget smak med noe toffee og karamell (men ikke for søt), brunt brød med lett brente skorper, og fruktig humle. Et herlig og høyst drikkelig øl! Bryggeriet er heller ikke redde for å brygge øl i utenlandsk stil, men her er det bare så engelsk, så engelsk. Kan man ha det bedre?

Achel Extra Bruin

1374555475

Achel (eller Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis, som er bryggeriets fulle navn) er det nyeste av de belgiske "ekte" trappistbryggeriene. Klosteret (som ble grunnlagt i 1686) måtte gjenoppbygges etter 2. verdenskrig, og salg av jordbruksprodukter og brygging av kvalitetsøl ble en viktig inntektskilde. I Norge har de nok vært mindre kjent enn de andre trappistbryggeriene, fordi de var senere med å få noen distribusjon her (Cardinal var først ute - selvfølgelig), og har heller ikke hatt det "eksklusive" hemmelighetsskremmeriet som har vært omkring Westvleteren. Nå har vi både Achel Blond og Bruin på 33 cl flasker (begge på 8%), og de er meget gode begge to - men "rosinen i pølsa" er nok likevel Achel Extra Bruin på 9,5%, som vi bare har på store flasker. Extra Bruin var opprinnelig et juleøl, og het da "de 3 Wijzen" ("De tre vise menn") - men nå er det tilgjengelig året rundt. Og kvaliteten er fortsatt på topp!
Brun farge på ølet, disig, med et digert off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, brunt kandisukker, eik, gammel tørr sherry.
Eikepreget og middels søt smak med en tørr avslutning. Igjen toner av tørket fiken, brunt kandisukker, og gammel og middels tørr sherry. Et humlet og eikepreget "bitt" i avslutningen.
Jo, du må gjerne trygle oss om en flaske Westvleteren til blodpris, men du får mer for pengene ved å kjøpe en Achel Extra Bruin. Bare så det er sagt.

Durham St. Cuthbert Special India Pale Ale

beer_4279

Først en "advarsel": Durham St. Cuthbert er en IPA i britisk stil, ikke amerikansk. Riktignok er der noe amerikansk Columbus-humle her, men de andre humletypene er engelske Target, Challenger og Goldings, samt tsjekkiske Saaz.
Jeg smakte ølet første gang under steinhvelvingene i Durham Cathedral and Cloister Restaurant, hvor det rettelig hører hjemme. Selv for oss som ikke plages påtrengende av religiøsitet, er et besøk i denne imponerende katedralen (og kafeen/restauranten!) en stor opplevelse. Og katedralen er viet til St. Cuthbert, ca. 634-687, som etter sin død ble Nord-Englands mest berømte helgen.
Ølet som er oppkalt etter ham er dypgyldent til lysebrunt på fargen, med et digert hvitt skum.
Både aroma og smak er uten fiksfakserier: det dufter og smaker MALT og HUMLE, med noen bidrag fra GJÆREN og selvsagt rent kildevann - altså et skoleeksempel på ølbryggingens grunnelementer, som her smelter harmonisk sammen. Om St. Cuthbert kunne gjenoppstått fra sin grav i katedralen og fått smakt på ølet "sitt", ville han ha nikket anerkjennende. Garantert!

Bristol Beer Factory Southville Hop

0002289_bristol-beer-factory-southville-hop-ipa-50cl_400

Oh lykke! Heldigvis har vi en innkjøpspolicy som sjelden medfører at vi får inn dårlige øl, og vi prøver å få smakt flest mulig på forhånd - men av og til tar vi inn øl bare på grunnlag av andres vurderinger, og da er det bare «helt knall» når vi endelig får smakt dem selv, og oppdager at bare «ALT klaffer». Et slikt øl er Southville Hop fra Bristol Beer Factory, et av Englands «up and coming»-bryggerier. Bryggeriet kaller den bare en «amber ale», men stilmessig er det ingen tvil om at det er en India Pale Ale vi har foran oss.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget god aroma av fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, tropiske frukter og grapefrukt, harpiks og en solid bitterhet i avslutningen, men bitterheten blir aldri for ekstrem. Og så er der en anstendig maltet ryggrad til å støtte opp om humlepreget, ikke for søt og ikke for tørr. Dette er rett og slett en meget velbalansert IPA etter vår smak – den konkurrerer lett med de fleste amerikanske og skandinaviske IPAs. Se ikke bort fra at denne blir en «stayer» på Cardinal!

Bristol Beer Factory West Coast Red

BristolWestCoastRed

Bristol Beer Factory så dagens lys i 2004, men brygger på historisk grunn: De holder til i det som engang var gjærhuset til det store Bristol-bryggeriet Ashton Gate, som ble grunnlagt tidlig i 1820-årene som Thomas Bayntons Brewery, og eksisterte til 1933. Bristol Beer Factory har på få år etablert seg som et av de virkelig interessante håndverksbryggeriene i England. Og ja, tradisjonsrike Bristol (som fram til ca. 1780 var Englands nest største by etter London) ligger ganske riktig ved den engelske vestkysten, men når bryggeriet har kalt dette ølet West Coast Red, er det nok like mye den amerikanske vestkysten de har i tankene. West Coast Red klassifiseres nemlig som en amber ale, i amerikansk stil og med amerikanske humletyper, og kunne like gjerne vært brygget i California, Oregon eller staten Washington.
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Deilig aroma av fruktig humle, toner av røde bær og sitrus, noe malt i bakgrunnen.
Smaken er humlepreget og fruktig gjennom det hele, men bitterhumlen er nokså moderat. Likevel en god bitterhet i ettersmaken. Også toner av lettrøstet malt, hint av karamell og brente brødskorper. Et velbalansert og meget smakfullt øl!

Ilkley Lotus IPA

lotus

Det moderne Ilkley Brewery fra kurbadbyen ved samme navn i West Yorkshire ble grunnlagt så sent som i 2009, men liker å trekke trådene tilbake til The Ikley Brewery and Aerated Water Company som ble grunnlagt i 1873 og nedlagt (etter diverse oppkjøp) tidlig på 1920-tallet. Ilkley var kjent for sitt rene og helsebringende vann allerede i romertiden - det var romerne som grunnla byen, under navnet Olicana. 
Ilkleys prisbelønte
Lotus IPA kaller de selv "en ulv i fåreklær". Humletypene er amerikanske Cascade og Summit
Gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk aroma av gressaktig humle, et hint av aprikoser.
Moderat kullsyre i glasset, myk munnfølelse. Smaken er ikke for søt, og distinkt humlepreget gjennom det hele. Noe toffee først, etterfulgt av en markert grapefruktig og harpiksaktig bitterhet. Avslutningen og ettersmaken er meget bitter. En bra IPA dette! 

Revolutions C60 Identity - XSB

Unknown-4

Revolutions Brewing Company startet opp så sent som i oktober 2010, og første ølet derfra fikk jeg smakt på en ølfestival i Darlington bare noen måneder senere. Bryggeriet holder til i Castleford, West Yorkshire. "Revolutions"-navnet henspiller ikke på revolusjoner i politisk eller opprørsk forstand, men betyr her "omdreininger" (av typen 33 1/3, 45 og 78) - de talentfulle gutta bak bryggeriet er nemlig også fullstendig musikkfrelste. Og C60 kjenner dere som en standard kassettbåndlengde - her som forstavelse til ølet Identity, som de kaller en XSB, for ikke å utfordre Fuller's ESB - i begge tilfellene betyr det Extra Special (eller Extra Strong) Bitter.
Brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av malt, karamell og modne bær.
Smaken er maltpreget med toner av karamell og brunt brød, men er ikke for søt. Hint av bær. Bra med engelsk humle i avslutningen. Rett og slett en meget god 
ale - den ligger nok noe over det engelskmennene kaller "session" alkoholstyrke, men vi kan nesten love at du får lyst på en til!

Närke / Haandbryggeriet Viking IPA

2013-05-25-18.02.39

Svenske Närke Kulturbryggeri er et av verdens mest spennende og ettertraktede mikrobryggerier. Ølene deres varierer fra det geniale (som diverse versjoner av Stormaktsporter) til det sære og regelrett bisarre (som Bäver, brygget med sekret fra en kjertel i endetarmen hos bevere, og servert fra en urinal på ølfestivaler). De gjør akkurat som det passer dem selv, og nå har det heldigvis passet dem å brygge et samarbeidsøl sammen med HaandBryggeriet i Drammen (vi har ennå noen få flasker av deres Unionöl, fjorårets samarbeidsøl). Røkmalten står i fokus i år som i fjor, men i år har de også husket å ha dugelig med humle i ølet, derav Viking IPA-navnet.
Disig brun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum. 
Sterk aroma av røkmalt (einerrøk?), røkt kjøtt og bål, også noe fruktig humle.
Dominant røksmak gjennom det hele, men også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et uvanlig og interessant øl - men kanskje ikke ølet for nybegynnere.

Rooster's Fort Smith India Pale Ale

94501

Engelske Rooster's (= Hane-) Brewing Company holder til i Knaresborough, North Yorkshire, hvor de ble utklekket i 1993, og brygger sine "frittgående øl". Fort Smith India Pale Ale er såpass lys og lett i kroppen at noen heller vil kalle den en "golden ale", men humlebitterheten gjør den fortjent til IPA-navnet. Navnet Fort Smith har den etter byen i Arkansas hvor (den oppdiktede) western-antihelten Reuben J. "Rooster" Cogburn var marshall i romanen og filmen True Grit. Rollen som Rooster Cogburn brakte John Wayne en Oscar i 1969. Da er det også opplagt at det måtte amerikanske humletyper til i dette ølet, nærmere bestemt Chinook og Citra.  
Gylden farge på ølet altså, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma hovedsaklig av sitrusaktig humle, et hint av furu også.< br />Smaken er dominert av furu- og harpiksaktig humle, også med innslag av grapefrukt, og middels søt malt i bakgrunnen. Meget bitter ettersmak.

Naparbier Janis Porter (fat)

Eti-JanisNew

Fra Naparbier i Nouain, Spania, kommer Janis Porter, som skal være en hyllest til Janis Joplin og hippiebevegelsen.
Svart farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
Moderat men behagelig aroma, milde røstede og vinøse toner, hint av eksotisk treverk og sjokolade.
"Smooth" munnfølelse og smak, nokså tørr, milde røstede toner igjen, noe fruktig syrlighet, moderat humle. En bra "britisk" porter fra et av Spanias fremadstormende håndverksbryggerier.
Vi har bare 3 fat med Janis Porter, og det kan gå lang tid før vi får tak i den igjen, så ikke vent for lenge ...

Buxton Imperial Black India Pale Ale

buxton-imperial-black

Engelske Buxton Brewery holder til i byen av samme navn i Derbyshire's Peak District, og ble etablert så sent som i 2009. Deres Imperial Black er er en såkalt "black IPA", og er et levende "bottle conditioned" øl.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig aroma av sitrusaktig humle, på en bakgrunn av moderat røstet malt, hint av mørk sjokolade.
Den middels tørre smaken har igjen sitrusaktig humle, blandet med distinkt røstet malt, toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og harpiks. Vi må bare innrømme at den selvmotsigende ølstilen "black IPA" begynner å få nakketaket på oss nå, der dukker opp stadig nye og gode varianter, og denne fra Buxton er et fremragende eksemplar i rekken. 

Daleside Morocco Ale

213862

Fra Daleside Brewery i Harrogate, North Yorkshire har vi nå fått inn to anerkjente øl - og det historisk mest interessante heter Morocco Ale. Vel, at et øl er historisk interessant hjelper lite hvis det ikke er GODT også  - og godt er dette ølet heldigvis. Vi gjengir bryggeriets beretning om den historiske bakgrunnen:
"This is a very dark, rich and mysterious ale brewed to an ancient recipe dating back to Elizabethan times. Full bodied, malty with spicy overtones this complex beer is only brewed occasionally. Enjoy a bottle as the perfect end to a perfect meal.
The recipe for Morocco Ale is believed to date from Elizabethan times. Colonel John Grahme of Levens was a courtier to James II and the name ’Morocco Ale’ may have been associated with the dark Moors who came to the court when Catherine of Breganza married Charles II and brought Tangiers as part of her dowry.
Every May-time until 1877, the unique, dark, spiced Morocco Ale, matured for 21 years, was served at a great feast held in Levens Gardens. The guests were required to stand on one leg and empty in a draught a tall constable glass filled with ’Morocco’ whilst pledging to the ancient house "Luck to Levens whilst t’Kent flows".

Våre egne smaksnotater:
Dyp brun farge, høyt til moderat beige skum.
Uvanlig og interessant krydret og maltpreget aroma, også toner av brunt brød og karamell.
Smaken er også tydelig maltpreget, middels søt med noe karamell, og en kombinasjon av eksotiske og "støvet e" krydderier og humle som jeg ikke har opplevd i noe annet øl. Kroppen på ølet er likevel ikke tung. Dette er nok et øl som passer bedre i mørke høst- og vinterkvelder enn på en stekende varm sommerdag, men det er ellers lettdrikkelig nok. Og til tross for det eksotiske preget er grunntonen i
Morocco Ale umiskjennelig engelsk. "Modnet i 21 år" er nok den moderne utgaven av ølet IKKE, men harmonisk og tiltalende er det så avgjort. 

Daleside Monkey Wrench

beer_5500

Engelske Daleside Brewery i Harrogate, North Yorkshire, ble grunnlagt midt på 1980-tallet, og flyttet til nåværende lokaliteter i 1992. Bak bryggeriet står en familie med røtter i bryggerivirksomhet gjennom 600 år. Monkey Wrench er deres mest premierte øl, og du kan velge om du stilmessig vil plassere den som en premium ale, English strong ale, old ale eller strong mild. Kjært barn har mange navn! "Monkey wrench" er ellers engelsk/amerikansk for "skiftenøkkel" - det geniale og allsidige verktøyet som de fleste tror har fått navnet sitt fordi det er så enkelt å bruke at selv en apekatt kan klare det. Noen hevder imidlertid at verktøyet egentlig er oppkalt etter en amerikaner ved navn Charles Moncky, men dette skal ikke være historisk verifiserbart. Den enkle forklaringen er nok at monkey- som forstavelse (i flere sammenhenger) på engelsk lenge har betydd "et hjelpemiddel som er for hånden / lett tilgjengelig". I sin flytende form er Daleside Monkey Wrench et "verktøy" som det er lett å gripe til for enhver tørst person som liker øl i det hele tatt. 
Kastanjenøttfarget øl, rikt off-white til beige skum.
Meget fin maltpreget aroma med vinøse toner og innslag av eik, også karamell og mørke frukter. 
Maltpreget smak med karamell, noen vinøse toner med innslag av rosiner, moderat humle. Moderat kullsyrenivå, myk munnfølelse. Et meget behagelig øl å drikke!

Hardknott Code Black

hardknott-code-black

Vårt andre øl fra det lille bryggeriet Hardknott i Cumbria, England, er Code Black, en såkalt «Black IPA».
Mørk brun farge på ølet (altså ikke helt svart, til tross for navnet). Høyt og «fluffy» off-white skum.
Meget god aroma med milde røstede toner, hint av kaffe og treverk, også toner av fruktig humle, vinøse antydninger.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr, mer furu- og harpiksaktig enn fruktig, røstede toner (kaffe igjen). Gode saker!
 

Redwillow Ageless Double IPA

ageless1

Nå håper vi snart vi har fått tatt livet av myten om at engelskmennene ikke kan brygge skikkelig humla IPAer lenger! På Redwillow Brewery i Macclesfield kan de ihvertfall kunsten. Navnet Ageless trodde vi først var en hyllest til de evigunge herrene på Cardinal som holder dere konstant forsynt med godøl, men så ryktes det at navnet nok heller er knyttet til ølets tidløse kvalitet. Jaja, dem om det. Hvor ville disse håndverksbryggeriene vært i dag, om det ikke var for oss utrettelige ølpushere?, spør vi bare (og forventer knapt noe svar). Utakk er vertens lønn!
Dypgylden farge på ølet, svakt disig. Digert og varig hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle (spesielt appelsiner), også toner av furu og søtlig krystallmalt
Søt smak med rikelig krystallmalt og amerikansk humle, toner av appelsiner, grapefrukt og harpiks. Meget bitter avslutning.

Durham White Stout

durham white stout

Durham Brewery (i universitets- og katedralbyen Durham i Nord-England) er et av våre favorittbryggerier fra the United Kingdom når det gjelder "bottle conditioned" ("levende", om du vil) ales. De har mye forskjellig, fra det lette og leskende til skikkelige tungvektere. Når det gjelder White Stout (som bare stiller i klassen "lett tungvekt"), reagerer vel de fleste på selve navnet: hva er dette for tullprat? En stout er da SVART, ikke lys! Men bryggeriet ønsker bare å poengtere at på 1800-tallet, før det var blitt "opplest og vedtatt" at stout var en forkortelse for "stout porter", ble også lysere øl omtalt som stout (= kraftig) hvis de bare var fyldige og og alkoholsterke nok - det var slett ikke noe krav om at de skulle inneholde svartbrent malt, eller brent umaltet bygg. I dag klassifiseres de nne lysere øltypen helst i sekkeposten English Strong Ale - og det gjør vi også med Durham White Stout, for ikke å skape noe mentalt sammenbrudd hos dem som er innstilt på å ha seg en skikkelig svart stout.
Gylden (riktignok ikke "hvit") farge på ølet altså, svakt disig, med et høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle på en søtlig maltpreget bakgrunn.
Middels søt smak, distinkt maltpreget, men også med sterke humletoner og en harpiksaktig og bitter avslutning. Alkoholen er åpenbar, og jeg kunne lett ha trodd at ølet var enda sterkere enn det er. Likevel er det farlig lettdrikkelig, så ta det rolig i svingene! Humlen er amerikanske
Chinook, som er et historisk sett tvilsomt bidrag til en troverdig  "re-c reation of the White Stout style", men blås nå i det - dette er nemlig en anstendig og trivelig strong ale, som kanskje kan sies å være mer amerikansk enn engelsk i sin karakter. 

Hardknott Azimuth IPA

0002528_hardknott-azimuth-ipa-33cl_400

Hardknott er et knøttlite engelsk bryggeri som bare har eksistert siden 2005, og de holder til såpass langt utenfor folkeskikken oppe i Cumbria at de er delvis finansiert med midler fra EUs jordbruksfond for næringsutvikling i grisgrendte strøk. Egentlig er det helt naturstridig at de skulle ha kapasitet til noen nevneverdig eksport over Nordsjøen, men på Cardinal vet vi jo å suge tak i mye rart fra den stadig voksende floraen av småbryggerier, verden rundt. Om de er spesielt harde i knotten der oppe i Cumbria, kan vi ikke si med sikkerhet (men helt usannsynlig er det ikke, siden de i stor grad stammer fra norrøne bosettere i vikingtiden) – Hardknott heter nå bryggeriet uansett. To av ølene deres starter vi med nå (men lover ikke faste leveranser), og Azimuth er altså deres IPA, som bryggeren selv litt motvillig må innrømme er hans personlige favorittøl (en brygger skal jo ellers helst mene at ALLE ølene hans er like gode). Humlen kommer både fra Australia, New Zealand og USA – oppskriften kan variere litt fra gang til gang, men vanligvis er humletypene Cascade, Centennial, Galaxy, Citra, Pacific Jade og Wakatu.
Dygylden farge på ølet, svakt disig. Digert hvitt skum.
Aroma av fruktig humle (blandede tropiske frukter), noen toner av treverk også.
Smaken har også fruktig og harpiksaktig humle, på en bakgrunn av middels søt malt. Rimelig bitter avslutning.
 

Syndikatet Håndlangeren Imperial Stout

beer_171734

Det danske "gangsterbryggeriet"  Syndikatet (som brygger ølene sine på Nibe Bryghus) holder en konsekvent markedsføringsprofil med høy sigarføring, men langt viktigere synes vi det er at de brygger en rekke GODE øl! Håndlangeren er en imperial stout som det står respekt av. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1093, og final gravity er 1023. Bitterheten er på 72 IBU.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle, toner av frukt og gran. Også røstede toner med kaffe, mørk sjokolade, mildt krydder og vanilje.
Smaken har toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade, lakris, pepper og amerikansk humle med harpiks. Distinkt bitterhumle i avslutningen. Et imponerende øl!

Saltaire Triple Chocoholic

SaltaireTripleChocoholic

Engelske Saltaire Brewery, som ble etablert I 2005,  holder til i Shipley ved Saltaire i Yorkshire, nær Leeds. Deres prisvinnende Triple Chocoholic stout har bl.a. blitt tildelt tittelen «Europe’s best flavoured stout». Den er selvsagt brygget med en andel sjokolademalt, men også med kakao, sjokoladesirup og sjokoladeessens.
Svart farge på ølet, moderat gråbrunt skum.
Sterk og god aroma av kakao / sjokolade.
Smaken har også massevis av sjokolade og kakao , men er ikke særlig søt (husk at kakaobønnen og sjokolade ikke er søt i utgangspunktet, det er alt sukkeret som sjokoladen vanligvis tilsettes som gjør den søt). Ikke noen klissensøte greier her altså. Noe kaffe og merkbar humle (Fuggles) i avslutningen. Til tross for dominant sjokolade, er dette faktisk et velbalansert øl, og meget behagelig å drikke.

Redwillow Shameless IPA

shameless

Som første pub utenfor England introduserer vi øl fra Redwillow Brewery i Macclesfield, Cheshire. De har bare vært i virksomhet 2-3 år – så her er det vår hvileløse søken etter De Beste Ølnyheter som gir positive utslag. Et nytt og oppegående «mann og kone»-mikrobryggeri i byen er i hvert fall en trøst for de hardt prøvede tilhengerne av fotballaget Macclesfield Town, som etter 15 år med ligaspill nå fører en trøstesløs tilværelse i Conference National. Bryggeriets Shameless IPA er som navnet antyder brygget med skamløse mengder amerikansk humle: Citra, Centennial, Columbus og Simcoe. Ølet er ufiltrert og «bottle conditioned».
Overraskende blek og disig gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Behagelig aroma av sitrusaktig humle, også toner av tropiske frukter, et svakt hint av røk.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, ikke for søt, med en solid grapefrukt- og harpiksaktig bitterhet i avslutningen, igjen med et streif av røk. Meget forfriskende – gode greier dette her.

Beer Here Dark Hops (fat)

beer-here-dark-hops-hoppy-black-ale

Enda en nyhet på fat nå: Beer Here Black Hops (8,5%), som den dyktige danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen har brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia (tidligere ble den ved en anledning brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, men de har ikke lenger ledig produksjonskapasitet å avse). Dette er hva Christian selv har å si om ølet: 
"Det er en stout humlet som en India Pale Ale med tydelig bitterhed og en tør finish. Øllet holder 8,5% alkohol og små 80 IBU. Den er brygget på Maris Otter Malt, røgmalt, britiske specialmalte og rørsukker . I både smag og aroma bærer den præg af en af mine favorithumler: Zeus (nogen gange kaldet Columbus eller Tomahawk), der er brugt i kedlen sammen med tjekkisk Saaz humle og alene som tørhumle. Den er lækker at drikke nu mens humlen er frisk, men da den er eftergæret på flasken har den bestemt også lagringspotentiale, vil jeg mene."
Våre egne notater:
Svart (vel, mørk rubinrød) farge, høyt beige skum. Meget god aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade, hint av lakris. Også tydelige toner av fruktig humle. Tydelig røstet smak, nokså tørr, toner av sterk bitter kaffe, hint av mørk bitter sjokolade. Også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et meget godt øl, som unngår "sødme-fellen" som mange bryggere går i med en slik alkoholstyrke.

Alaskan Smoked Porter

alaskan-smoked-porter11

Alaskan Brewing Company startet opp i 1986, i den gamle pelsjeger- og gullgraverbyen Juneau, Alaska. De var da det første bryggeriet i byen siden forbudstiden. Allerede i 1988 lanserte de Alaskan Smoked Porter, som introduserte for amerikanerne bruk av røkmalt i øl – tidligere var slikt omtrent uhørt i USA. Porteren fikk i løpet av kort tid så mange førstepriser at de av plasshensyn ikke kan nevnes her, og den ble skamrost i bøker bl.a. av ølguruen Michael Jackson (nei, ikke DEN Michael Jackson). I dag finnes der hundrevis av amerikanske og europeiske kopier, men det er altså originalen vi har! Alaskan Smoked Porter brygges som et årgangsøl, 1. november hvert år, så det er 2012-årgangen vi har nå.
Svart farge (eller veldig mørk brun) på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig og balansert aroma mellom den røkte og den røstede malten.
Røstet og røkpreget smak også, men her kommer tonene av « røkt pølse» tydelig gjennom, noen ganger såpass sterkt at ikke ALLE vil synes dette virker «normalt». Tilhengerne av røkøl vil imidlertid slikke seg om munnen!

Naparbier The IV Beer Riders (fat)

napa4riders

En virkelig nyhet på fat nå: Det er første gang vi har SPANSK "mikrobrygg / håndverksøl" i kranene (San Miguel stiller ikke helt i DEN kategorien). Naparbier The IV Beer Riders er brygget hos Naparbier i Noain, men er et samarbeidsprosjekt med 3 andre håndverksbryggerier - tilsammen er de altså de 4 "beer riders". Stilmessig er ølet nærmest en "American pale ale". Det debuterte i Norge på Haand Ølfestival i Drammen i mai, og vi fikk kjøpt 3 gjenværende fat.
Oransje til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig (tropiske frukter, sitrus) og furuaktig amerikansk humle. Ikke for søt, passe bitter avslutning - en deilig og smakfull forfriskning.

Cardinal / Holmen / Lervig Quist (fat)

Cardinal Quist

Cardinal utlyste i fjor en hjemmebryggerkonkurranse blant de faste deltakerne på vårt ølentusiast-arrangement "Mandag i Annen". I juryen satt Trude og Sigmund fra Cardinal, og sjefsbrygger Mike Murphy fra Lervig. Vinnerølet skulle brygges kommersielt hos Lervig. Juryen kåret faktisk ikke bare en, men to vinnere - Julegjøk som kommer på fat til julesesongen i år, og den herværende Quist, som ble ansett som en framifrå helårsstout. Opphavsmennene til Quist er de glade hjemmebryggere i Holmen Nanobryggeri, Egil Ovesen og Jan Magnus Dahle. 3000 liter ble brygget kommersielt på Lervig, som vanlig under profesjonell og kyndig ledelse av Mike. Av dette tar Cardinal unna 1000 liter, mens ølentusiaster annetsteds får glede av resten - ølet er allerede introdusert til stor jubel på puben Olutravintola Pikkulintu (hold grisepraten Deres for Dem selv!) i Helsinki, Finland. Oppskriften er hemmelig, men vi kan røpe at spesialinnkjøpt engelsk Mild-malt og friske einerkvister fra Bjørnøy (derav Quist-navnet) bidrar til et spennende resultat. 
Heftig utseende: kullsvart farge på ølet, med et flott og kremig brunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, hint av sedertre og tobakk. Eineren er der, og bidrar med en friskhet til aromaen, men dominerer ikke.
"Smooth" smak, men likevel distinkt røstet med kaffetoner, også toner av tobakk, einer, treverk og engelsk lakris, og en uttalt humlebitterhet i avslutningen. Gratulasjoner og mange takk til Egil, Jan Magnus og Mike for et vellykket resultat! 

BrewDog Dead Pony Club

brewdog_dead_pony_club

De skotske «enfants terribles» i BrewDog er mest kjent for å «ta’n helt ut» med hensyn til høy alkoholprosent og andre sterke virkemidler. Men iblant får de det for seg at de skal lage et øl med moderat eller lav alkoholprosent, som likevel går langt utenpå sterkere industriøl når det gjelder smak. Dead Pony Club er et slikt øl. Stilmessig klassifiserer vi den som en American pale ale, selv om alkoholprosenten er lavere enn standarden.
Dypgylden til brun farge på ølet, svakt disig. Høyt hvitt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle (Simcoe, Citra og HBC) med fruktige (grapefrukt, ananas) og furuaktige toner.
Relativt lett i kroppen, men slett ikke dårlig til å være et øl på 3,8%. Pakket full av humlesmak – ganske tørr, men massevis av grapefruktaktig og furuaktig humle gjennom det hele. Likevel ikke for bitter. Ganske imponerende for et øl med denne alkoholstyrken! Anbefales!
 

Thisted 5 Stenøl

Thisted_Stenøl_5_2011

Vi debuterte med Jule Stenøl fra danske Thisted Bryghus julen 2012, nå er det helårsvarianten 5 Stenøl som står for tur. En litt sterkere variant var tidligere kjent som Thisted Exclusive. 5 Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem. For oss som er interessert i historiske bryggeteknikker, er det artig å oppleve at moderne bryggerier gjenskaper litt av dette.
Kobberfarget øl, høyt skum med en oransjeaktig teint.
Ganske sterk aroma med et markert innslag av karamell, noe krydder, frukt og «støvet» humle også.
Smaken er maltpreget og domineres av karamell, nokså søt, alkoholen er merkbar men sjenerer ikke. Bitterhumle i avslutningen, småskarp i ettersmaken.
 

Amager Dragør Brown

AmagerDragorBrown

Amager Tripel er nå historie, men Dragør med det gamle lostårnet har fått et nytt øl fra Amager Bryghus, nemlig Brown – deres første brown ale. Bryggerne gir en (til dem å være) nøktern beskrivelse her: «Seks år skulle der gå, før Amager Bryghus bryggede en Brown Ale, men nu er den her. På typisk Amager maner, kunne vi ikke lade være med at give den lidt mere karakter og lidt mere humle end den typiske Brown Ale. Dragør Brown er en smuk nøddebrun øl med et tæt og cremet skum. Duften har diskrete chokoladetoner og et frisk pust fra den amerikanske Cascade-humle. Smagen starter med en let sødme fra münchener malten og glider så over i en let ristet karakter med et strejf af mørk chokolade uden nogensinde at blive sød. Humlen er til stede uden at øllen på nogen måde bliver specielt bitter.»
Jeg er stort sett enig:
Brun farge på ølet (naturligvis), høyt beige skum.
Sterk aroma av moderat røstet malt, brunt brød og sjokolade, hint av fruktig humle.
Smaken er både «smooth» og samtidig karakterfull: brun malt og lettrøstet malt, karamell og sjokolade (uten at ølet blir særlig søtt), alt balansert av akkurat riktig mengde humle. En av de beste brown ales jeg har smakt!

Thisted Malthe

weisse-hyllie-malthe

Malthe er et av de nyeste ølene til danske Thisted Bryghus, men ølstilen har gamle røtter i Münchener dunkel (eller «bayer», om du vil). Malthe er brygget på økologiske råvarer. Du vinner ingen premie om du allerede har gjettet at et øl som heter Malthe legger hovedvekten på malten, heller enn humlen. Men navnet er nok også en hyllest til Thisteds største sønn: dikteren, publisisten, satirikeren, journalisten og geografen Malthe Conrad Bruun (1775-1826), som etter en turbulent og mangslungen tilværelse i Danmark flyttet til Frankrike, der han endret navnet en smule til Conrad Malte-Brun, og fikk status som landets fremste geograf.
Mahogni farge på ølet, høyt beige skum.
Maltpreget aroma men ikke søtlig, toner av moderat røstet malt og lett brente skorper av brunt brød.
«Smooth» smak, maltpreget med minimal humle, toner av karamell og brunt brød, men ikke veldig søt. Noe røstet malt i avslutningen og ettersmaken. En bra dunkel dette!

Klostergården Amber

amber-beer-klostergc3a5rden

Begrepet "amber ale" er først og fremst amerikansk, for å betegne halvmørkt ravfarget øl som ikke uten videre kan plasseres i en annen kategori. Klostergården Amber har sin opprinnelse på Tautra i Trøndelag. 
Mørk rav til rødlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, også toner av treverk og lettrøstet malt.
Smaken er ikke for søt og ikke for tørr, moderat røstet malt dominerer, men fruktig og furuaktig amerikansk humle er også til stede. Røstet og tørr ettersmak. God øl!

Lillehammer IPA

lillehammer ipa

Det opprinnelige Lillehammer Bryggeri var grunnlagt i 1847, men ble kjøpt opp av "de store" og nedlagt rundt 1980 en gang (hørt lignende historier før, ja). Men i 2006 "gjenoppsto" Lillehammer Bryggeri som et nytt mikrobryggeri, med nye eiere, og med produksjons- og serveringslokaler i de gamle ølkjellerne til det opprinnelige bryggeriet. Det meste av produksjonen serveres på stedet, men vi på Cardinal har sikret oss noen fat, brakt med spesialtransport til Stavanger. Det er ikke umulig at vi kommer til å fortsette med det ... Først ut er Lillehammer IPA (India Pale Ale). 
Disig oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig søtlig aroma, toner av floral og fruktig humle
"Smooth" og forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, floral og fruktig humle igjen, mens en småskarp bitterhet først setter inn i avslutningen og ettersmaken, og gjør ølet fortjent til IPA-betegnelsen. Et godt øl, som garantert vil vinne mange venner hos oss.

Klostergården Brown Ale

beer_168675

Fra Klostergården Håndbryggeri på Tautra i Trøndelag kommer denne Brown Ale, med vanlig "butikkstyrke". Men utenom Klostergården selv (og på Cardinal, selvfølgelig) er der få andre plasser du får kjøpt ølene deres, produksjonskapasiteten klarer ikke å holde tritt med etterspørselen.
Mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av moderat røstet malt og treverk.
Smaken har toner av brun malt og moderat røstet malt, men er ikke særlig søt (heller tørr, faktisk). Meget moderat humle. En anstendig brown ale, som ikke er egnet til å skremme noen.

Klostergården Porter

4938d6f920a744c722b1fcd0bbdb062a_640x640

Klostergården Håndbryggeri på Tautra i Trøndelag måtte naturligvis ha en Porter i utvalget også, og siden den helst skulle kunne selges i gårdsbutikken deres, måtte den ha vanlig norsk "butikkstyrke". Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Malten er Maris Otter pale, amber, brown, rye, crystal og chocolate, humlen er East Kent Goldings og Challenger, britisk ale-gjær.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk sjokolade, noen toner av treverk, et vinøst hint.
Tørr og røstet smak, toner av treverk, kaffe og mørk sjokolade. Tørr og moderat bitter avslutning. 

Amager Double Black Mash Imperial Stout

beer_211630

Her gir vi igjen ordet først til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus:

"Tag noget godt – og gør det endnu bedre. Det er filosofien bag Double Black Mash. Denne voldsomme Imperial Stout var såmænd rigeligt stor og potent nok i sig selv allerede efter første mæskning. Men vi tænkte, hva’ pokker – lad os give den en tur mere. Så vi mæskede urten ind i endnu en omgang malt og fordoblede alt, som i forvejen var godt - og gik efter noget storladent. Det her er en saftig sag uden nogen for for sukker tilsat. Det er ren malt – og ikke så meget pjat. Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner, Pale, Münchener, Roasted Barley, Cara-hell, Melanoidin, Light chocolate, Cara-aroma, Crystal og Black, Humle: Cascade og Chi nook, Gær: US Ale."

BEKSVART farge på ølet, høyt mørkebrunt skum - dette er et av de mørkeste øl jeg noensinne har sett.
Herlig røstet aroma, mørk sjokolade i massevis, også kaffe og treverk.
Tungt røstet smak, også søt og maltpreget. Rikelig med søtet espresso-kaffe, mørk sjokolade og karamell. En solid røstet og humlet bitterhet i avslutningen. Noen vil sikkert synes dette ølet er for mektig, søtt og fyldig - dere andre vil synes dette er REINT SNOB. Det er lov (og kanskje også fornuftig) å dele flasken på to personer.

Kasteel Donker

Kasteel-Donker

Kasteel (= castle, slott) Donker (= mørk) brygges av Brouwerij van Honsebrouck i Ingelmunster, Belgia. Det er et øl som jeg har smakt med stort velbehag på belgiske restauranter på så usannsynlige steder som Praha og Tenerife - da var det sannelig på tide at vi fikk det inn på Cardinal også. For dette er altså et øl i verdensklasse! Det kan lagres i årevis, men er også drikkendes nå.
Vakker dyp brun til rubinrød farge på ølet, høyt skum som ikke varer evig. 
Nydelig aroma av mørk malt, eik, gammel sherry, krydderier og lær.
Smaken er meget maltpreget og søt, med en varmende munnfølelse, elementer av julekrydder  og gammel sherry. Meget god - nam nam!

Grauballe Enebær Stout

Grauballe Enebaerstout

Grauballe Bryghus holder til i den vesle landsbyen Grauballe utenfor Silkeborg. Deres Enebær Stout smakte jeg første gangen i 2006, og den falt smak, kan du trygt si. Det er en "levende" og ufiltrert stout.
Nesten helt svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Herlig aroma, av einerbær først og fremst, røstet malt og mørk sjokolade i bakgrunnen.
Smak av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, kanskje noe lakris også, einerbærene er der, men dominerer ikke. Moderat sødme, noen svakt syrlige toner i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak, både fra den røstede malten og fra humlen. En glimrende stout etter min smak, med en uvanlig men meget vellykket tilsetning av einerbær.

Klostergården Pale Ale

Unknown

Klostergården Håndbryggeri holder til ved de gamle klosterruinene på Tautra i Trøndelag, der de tilbyr overnatting og selger en rekke av gårdens produkter - altså inkludert øl. Deres Pale Ale er amerikanskinspirert, men holder norsk "butikkstyrke". 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av amerikansk humle, med toner av sitrus, furu og hankatt, noe tropisk frukt.
Sprudlende munnfølelse. Middels søt smak med tydelig fruktig og furuaktig humle gjennom det hele. En anstendig øl - og en meget bra start for et nytt håndverksbryggeri, som allerede har høyere etterspørsel enn de klarer å levere!

Gulden Draak 9000 Quadruple

draak9k250

Gulden Draak betyr «gylden drage», og refererer til den gyldne dragen som befinner seg på toppen av klokketårnet i den gamle og historisk interessante belgiske byen Ghent. Gjennom både krig og fred har denne forgylte dragefiguren holdt stand i over 600 år, og har altså gitt navn til dette ølet. Den «vanlige» utgaven av Gulden Draak (som vi ikke har tatt inn ennåWinking hadde vært en suksess for Brouwerij van Steenberge i 25 år, da de bestemte seg for også å brygge en litt lysere utgave av ølet, men med samme solide styrke: Gulden Draak 9000 Quadruple. Det nye ølet skulle i enda tydeligere grad oppfattes som en hyllest til byen Ghent, så hvis du lurer på hva «9000» i navnet betyr: Det er rett og slett postnummeret til Ghent!
Rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Aromaen er klassisk for hva du venter å finne i en belgisk dubbel og quadruple: Toner av brunt kandisukker, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
De samme elementene finner du igjen i smaken – noe sødme, men ikke for mye. Rund og nydelig, lav bitterhet. Varmende munnfølelse. Lettdrikkelig til å være en quadruple. Spesialimportert til deg!

Thisted Weisse Økologisk

4816

Hveteøl får vi visst aldri nok av på Cardinal. Danske Thisted Weisse Økologisk, som vi har importert selv,  er brygget av like deler økologisk hvete- og byggmalt. Bunnfallet bør av smaksmessige hensyn være med i glasset, noe som best oppnås ved at flasken rulles før den åpnes.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma av overmodne bananer og kryddernellik, noen mer «parfymerte» toner også.
Forfriskende smak, igjen typiske hefeweizen-toner av banan og kryddernelik, hint av sitrus-syrlighet, middels søt, lav bitterhet.
Et «sommerøl» som vi med glede drikker hele året!

Leffe Tripel / Triple

783_bpm

Klosterølserien Leffe brygges av den multinasjonale bryggerigiganten InBev, og er svært etterspurte her på Cardinal. Mange gjester har også smakt dem i utlandet, og for noen har Leffe vært selve inngangsporten til kvalitetsølenes verden. Deres Blonde og Brune holder den norske importøren oss vanligvis forsynt med (selv om de er utsolgt i perioder), men da vi også hadde lyst på Tripel / Triple og Radieuse i vårt utvalg, måtte vi importere dem selv
Trippelen er disig gylden på farge, med et høyt og varig hvitt skum.
Sterk søtlig gjærpreget og fruktig aroma.
Smaken er søt, men ikke "klissensøt", gjærpreget og krydret (toner av kryddernellik), med rimelig bra malt og en anstendig humlebitterhet, som etterlater en behagelig ettersmak. Gir mersmak!

Leffe Radieuse

beer_2512

Enda et øl som vi har importert selv, fra Inbev sin belgiske klosterølserie Leffe. Radieuse betyr "strålende / glitrende", og Leffe-fansen vil mene at det er en passe betegnelsepå dette ølet.
Klar rødbrun farge på ølet, høyt og tykt off-white skum.
Aromaen er relativt moderat, men den som er der, er behagelig: Modne og tørkede frukter, bare et svakt hint av bondegård.
Smaken er preget av malt og krydderier,og munnfølelsen har en behagelig varme fra alkoholen.

Lindemans Framboise

framboise

Vi har igjen vært "sør for Sandnes" og handlet inn fruktlambic-serien til belgiske Lindemans. Det blir gjensyn med Kriek (kirsebær) og Pecheresse (fersken) - og så får vi for for første gang Framboise (bringebær) og Cassis (solbær).
Framboise er mørk rød (og jeg mener virkelig RØD) på farge, med et høyt rosa skum.
Intens søtlig aroma av bringebær, og ingenting annet enn bringebær (eller bringebærsyltetøy).
Smaken er meget søt, og har massevis av bringebær, etterfulgt av bringebær, med bringebær i avslutningen. Tar du poenget? Jeg liker bringebær og bringebærjuice meget godt, så dermed liker jeg også dette ølet. Sa jeg "øl"? Du får ingen indikasjon på at dette faktisk er et øl. Det smaker som bringebærjuice, og bringebærjuice er sunt for deg. Vit det! Dessuten, med bare 2,5% alkohol, er du nesten på vei til å bli avholdsmann/-kvinne. Dette er et av de mest perverterte øl jeg har smakt. Og altså sykt godt ...

Lindemans Cassis

6078-1w0h0_Brasserie_Lindemans_Lindemans_Cassis_Belgian_Beer

I serien med belgiske Lindemans fruktlambicer er vi nå kommet til Cassis (solbær).
Mørk rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Intens aroma av solbærjuice.
Intenst søt & sur smak, med massevis av søtet solbærjuice. Et øl som passer å drikke til en fruktdessert - eller som "snop" på egenhånd. Men du må nok være en VELDIG stor tilhenger av solbær for å klare mer enn én flaske. Jeg vet at noen liker å blande dette ølet med porter. Har ikke prøvd den varianten selv ennå, men har tro på at det kan fungere.

Traquair Bear Ale

traquair-bear-ale_bg

Herresetet Traquair House er Skottlands eldste bebodde bygning, og på husbryggeriet deres gjærer fortsatt alt ølet i 200 år gamle åpne gjæringskar av eik. Bear Ale har navn etter Traquairs berømte «bjørneport», som har vært holdt lukket siden «Bonnie Prince Charlie» red gjennom den i 1745. Porten vil ikke bli åpnet igjen før en Stuart  sitter på Skottlands (eller hele Storbritannias) trone.
Klar brun til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Maltpreget aroma med toner av toffee, karamell og nøtter, hint av overmodne frukter.
Smaken er også maltpreget men ikke særlig søt, noen fruktige toner, hint av eik, nøtter og karamell, rimelig bitter og svakt røstet avslutning. Mer moderne i stilen enn Traquair House Ale og Jacobite Ale, men denne er også en god øl.
 

Anderson Valley Heelch O' Hops Double IPA

heelch

Vi har tidligere hatt inne flere øl fra Anderson Valley Brewing Company (AVBC) i Boonville, California. Nå slår vi til med egenimport av deres Double India Pale Ale Heelch O’ Hops – «a heelch» på lokal dialekt betyr ganske enkelt «massevis», og her er der altså massevis av humle, som man forventer å finne i en double / imperial IPA.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma av appelsiner / appelsinmarmelade og grapefrukt, hint av karamell og furunål.
Smaken er først fruktig og frisk, så settes inn et rasende angrep av furuaktig og grapefruktaktig amerikansk «C»-humle (Columbus, Chinook og Cascade), og etterlater deg med en massivt bitter avslutning (100 IBU) – alt på en bakgrunn av middels søt krystallmalt.
Mer amerikansk enn dette blir det ikke!

Traquair Jacobite Ale

Product - Traquair Jacobite Ale.preview

Stewart-(Stuart-)familien som bebor Skottlands eldste bebodde herresete, Traquair, støtter fortsatt  "the Jacobite cause", det vil si kravet om en Stuart på Skottlands trone, et krav som møtte sitt nederlag i 1745, da tronpretendenten "Bonnie Prince Charlie" måtte flykte fra landet, og Skottland ble påtvunget unionen med England og deres tyskættede kongehus. Traquair Jacobite Ale først ble brygget til 250-årsfeiringen av disse begivenhetene i 1995, og har siden vært en fast del av bryggeriets ølutvalg (som ikke er stort, grunnet liten kapasitet i de historiske bryggerilokalene). Jacobite Ale er inspirert av gamle øloppskrifter fra 1700-tallet, og er krydret bl.a.med koriander. Ølet vant verdensmestertittelen ved Winter Ale World Beer Championships 1997, og gullmedalje ved Stockholm Beer Festival 1998.
Dyp rø ;dbrun farge på ølet, flott kremig skum.
Urtepreget aroma, meget god.
Søtlig og urtepreget smak, syrlig i avslutningen, med en frisk ettersmak av koriander. Selv om du allerede skulle være en "fan" (som undertegnede) av
Traquair House Ale, eller foretrekker den noe lettere Bear Ale, vil vi nesten insistere på at du prøver Jacobite Ale også - du vil neppe angre. Og glem ikke å utbringe en skål for "The King O'er the Water" (Bonnie Prince Charlie) - remember the '45!

Amager Hr. Papsø in Black

2aaf2440f365c49c1dcfaa0bf6b8671a_640x640

En av verdens mest aktive ølratere er vår venn Henrik Papsø, som etter en lang yrkeskarriere i dansk TV 2 nå er ansvarlig for PR og eksportmarkedet hos Amager Bryghus i København. Hans ølrating nr. 25000 "måtte" bryggeriet bare feire med en såkalt Black IPA, Hr. Papsø in Black. Dette er hva bryggerne selv har å si:

“Jeg anmelder – derfor er jeg til”. Disse få ord af tvivlsom valør har gennem mange år været selve drivkraften bag Hr. Papsø. I årevis rejste han nært og fjernt til eksotiske steder som Onetaka, Windischeschenbach, San Diego – ja selv til Køge – i hans konstante søgen efter den hellige gral: den perfekte øl. Det, som startede som en måde at fordrive ventetiden på for 25 år siden på et vandrerhjem i Newcastle, mens han var romantisk stærkt involveret i en helt særlig pige, skulle siden gå hen og blive en livslang lidenskab, hvor han simpelthen bare måtte anmelde enhver øl, han mødte på sin vej. Med sin trofaste følgesvend – Mr. Pink – og sit sæt af guldbelagte smage glas i fingerbølstørrelse – har Hr. Papsø nu nået hele 25.000 anmeldelser på verdens mest velestimerede ølanmeldeseshjemmeside www.ratebeer.com . Og det skal naturligvis fejres. Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Pilsner, Dehusked Chocolate, Cara-Hell og Cara-Aroma. Humle: Simcoe og Sorachi Ace. Gær: US Ale."

Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skuum.
Herlig aroma av fruktig humle, på en bakgrunn av røstet malt med kaffetoner.
Humlepreget og røstet smak også, fruktige og harpiksaktige toner, kaffe og hint av mørk sjokolade. En solid bitterhet i avslutningen, nesten medisinsk i ettersmaken. Et øl som Hr. Papsø kan være stolt av! 

Thisted Økologisk Hyllie (fat)

IMG_2580

Da danske Thisted Bryghus i år endret oppskriften på sin Hyllie til bare å omfatte økologiske råvarer, tilsatte de også noe økologisk eplesaft til ølet. Resultatet er et sommerøl av pilsnertype med et visst preg av cider. Det er ellers brygget med hylleblomster (Hyllie = øl med hyll i - ttttog du 'an?). 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk pilsneraroma, bare hint av hylleblomst og eple, et streif av smørmalt.
Frisk og fruktig "sommer"-smak, noe fruktsyrlighet, tydelige toner av eplejuice, bare hint av hylleblomst, meget moderat humle. En god og lett sommerforfriskning!

Amager Kåååd

Amager-Bryghus-Kåååd-450x538

Vi går straks til den overstadige og vårkåte ølbeskrivelsen fra de glade københavnske bryggere på Amager Bryghus:

«Kast mørket af dig, slip gækken løs og byd lyset velkommen! Så enkelt kan budskabet i vores forårs-IPA ”Kåååd” opsummeres. Ikke mange ved dette, men en hel generation af Kobe-kvæg opfodres et hemmeligt sted på Amager med den mask, der bliver til overs fra vores ølproduktion. Da disse - verdens lykkeligste køer - åd masken fra lige netop denne øl, brød de ud i et jubel-muuh så højt, at det kunne høres helt inde på Rådhuspladsen. Køernes efterfølgende forårskåde bukkespring kom op i en højde så stor, at de lykkelige køer forcerede enhver indhegning og fortsatte dybt ind på Kalvebod Fælled. Siden har ingen set dem. Og hvad de laver derinde, kan vi kun gisne om... Men akkurat som Amagers hemmelige – og lykkelige - Kobe-kvæg, vil du kære livsnyder med garanti, bryde ud i spontan forårskååådhed, når du indsniffer den vederkvægende duft af frisk aromahumle, som Kåååd er pakket med. Tillykke med foråret – og gør nu ikke noget, som vi ikke ville have gjort...  Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner-, Münchener-, Cara Pils og Melanoidin malt. Humler: Herkules, Tomahawk, Summit, Chinook, Simcoe, Centennial, Amarillo og Cascade. Gær: en amerikansk overgær.»

Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Attraktiv aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av gran.
Den middels tørre smaken er dominert av amerikansk humle gjennom det hele, fruktig først, så harpiksaktig, og med en skarp bitterhet i avslutningen og ettersmaken. En solid IPA dette her – kåtskapen lenge leve!

Lervig / All In Imperial Porter (fat)

Unknown-1

En solid nyhet på fat nå, i begge etasjer: Lervig / All In Imperial Porter, - et samarbeidsprosjekt mellom Lervig Aktiebryggeri og svenske All In Brewing.
Beksvart farge på ølet, flott kremig skum med farge som melkesjokolade.
Deilig røstet aroma av mørk sjokolade og kaffe, et hint av eksotisk treverk.
Røstet smak, middels tørr, kaffe og mørk sjokolade igjen, et hint av tobakk. Myk og behagelig å drikke - meget god!
 

Beer Here Wicked Wheat (fat)

beer-here-wicked-wheat-hoppy-wheat-beer-belgium-10562186

En knallgod nyhet på fat nå også:
Wicked Wheat fra danske Beer Here (brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia). Dette er hva bryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si:

"When most people think of wheat beer they think of German
hefeweizen or the Belgian witbier, which are soft and cuddly beers. This is not the case with Wicked Wheat, which is a light bodied summer ale showcasing the smoothness provided by German wheat malt, but without being afraid to sharpen its claws on your taste buds with abundant amounts of American Citra hops. Tasting notes: Pale yellow and cloudy with a bright off white head. Intense aroma of elderflower and citrus leading to a light bodied smooth palate with bready malt and crisp bitterness." Dermed er vel det meste sagt, men her er nå Sigmunds smaksnotater:

Disig gylden farge på ølet, moderat kr emig hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av sitrusfrukt og tropiske frukter (= curacao-appelsinskall og Citra-humlen, antar jeg), hint av hylleblomst.
Smaken er hvetepreget men ikke gjærpreget, igjen med sterke toner av sitrusfrukt og humle, hint av furunål og koriander. En veltilpasset og fast bitterhet i avslutningen (angivelig bare 25 IBU, men virker som mer). Meget bra saker - og UTROLIG bra til å være et øl med "vanlig pilsstyrke".

Delirium Nocturnum

Delirium Nocturnum 2 (2)

Delirium Nocturnum (som vel må oversettes med «mareritt»Winking hadde vi visstnok inne en kort periode i 2008, men siden jeg ikke finner igjen omtalen fra den gang, måtte jeg nesten smake ølet på ny. Livet kunne vært verre …  Som sin mer kjente blonde søster Delirium Tremens brygges Delirium Nocturnum hos Brouwerij Huyghe i Melle, Belgia, og kommer i en etterlignet «gammeldags steingods» (glass, faktisk) flaske, som beskytter ølet godt mot lys.
Kastanjenøttfarget øl med et høyt og varig beige skum.
Herlig aroma av forskjellige frukter (hvorav flere tørkede) og krydderier, hint av bondegårdskjøkken.
Smaken er maltpreget med tydelige toner av mørke tørkede frukter og mildt krydder, noe brunt kandisukker og karamell, men ikke for søt. Bare et svakt innslag av fruktig syrlighet, bitterheten er lav. Delirium Nocturnum ligger så visst ikke an til å påføre deg mareritt av noe slag – bare lutter glede og fornøyde smil. Vi importerer den selv, og denne gangen skal vi forsøke å holde lenger på den i utvalget.

Thisted 4 Bock

Thisted Bock

Fra danske Thisted Bryghus ved Limfjorden kommer 4 Bock (den fantes tidligere i en litt sterkere utgave og het da Thy Bock). Som flere andre av bryggeriets øl er den brygget med varme lavasteiner, men er ellers en klassisk undergjæret bock i tysk stil.
Kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt med noe karamell, men ikke egentlig søtlig. Hint av "støvet" humle også.
Middels søt og maltpreget smak med tydelige toner av karamell. Middels bitter humle i den rimelig tørre avslutningen. En god bock - no more, no less. Igjen et øl som vi importerer selv! 

Anderson Valley Winter Solstice

1_87879126_3

Dette egenimporterte ølet for vintersolverv og den etterfølgende julehøytid hadde vi egentlig en slags intensjon om å gjemme til juleølsesongen setter inn for alvor – men siden vi på Cardinal er kjent for å servere alle mulige sesongøl året rundt, slapp vi det like godt på ettersommeren! Winter Solstice Seasonal Ale kommer altså fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California.
Brun farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av malt (inkludert noe karamellmalt) og milde krydderier (som ølet faktisk er tilsatt), inkludert kanel. Også noen fruktige toner (solbær og modne bjørnebær). Ingen av aromaelementene er overdrevet.
Smaken er først fruktig (hint av solbær og bjørnebær igjen) og maltpreget med noe karamell, men er ikke for søt. Julekrydderne kommer så tydeligere gjennom, men ikke på noen skarp måte. Bitterhumlen er meget moderat – noen vil sikkert si  «for moderat», men dette gjør altså ølet anbefalelsesverdig for dem som IKKE er så glade i mye humlebitterhet. (For dere andre har vi ellers nok av amerikanske «humlebomber».) Et lettdrikkelig øl, og det smaker absolutt ikke så sterkt som de 6,9% skulle tilsi.
 

Amager Smoking Scotsman

1889

Vi går rett på kommentarene fra de københavnske bryggerne på Amager Bryghus:

"Wee Heavy, Scotch eller Scottish Ale – kært barn har mange navne. Med denne øl har vi ønsket at tage det bedste fra den britiske brygtradition tilsat en let krydrende kant af tørverøg for at opnå den helt rigtige skotske stemning. Mange har spurgt os om vi rent faktisk bar kilt under brygningen af denne øl. Well, bare fordi et spørgsmål kan stilles, er det jo ikke sikkert, at det skal besvares! Men ja, der findes billeder. Og nej, de vil aldrig blive offentliggjort… Hvis du er af den opfattelse, at britiske øl generelt er flade og svage, så vil Smoking Scotsman overraske dig. Dette er en øl, som bør nydes i små velafmålte s lurke foran pejsen derhjemme på herresædet – gerne med en stor tallerkenfuld haggis. Slainte! 
Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Special B, Crystal, Peated, Dehusked Chocolate, Humle: East Kent Goldings, Gær: Edinburgh Ale."

Så har vi jo også gjort våre egne notater:
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum
Distinkt søtlig maltpreget og vinøs aroma, toner av karamell og sjokolade, bare moderate toner av torvrøk.
Meget søt og maltpreget smak, karamell i  massevis, noe sjokolade, moderate toner av torvrøkt malt, middels bitter humle i avslutningen.
Dette er så avgjort et øl som bør nytes i små slurker, ja - vi anbefaler på det sterkeste å dele flasken på to eller flere p ersoner.

’t Ij IPA

-t-ij-ipa

Brouwerij ´t Ij i Amsterdam er et av Nederlands beste bryggerier, og har holdt på siden 1985. Faktisk har de to bryggerianlegg som ligger ikke så langt fra hverandre, og det i Funenkade 7 er åpent for publikum. Anbefales hvis du tar turen til Amsterdam! Bryggeriet har navn etter´t Ij, innsjøen som byen ligger ved (og som kanalene munner ut i) - navnet betyr også Egget. Vi hadde inne et par av ølene deres for noen år siden, nå har vi spesialimportert deres IPA (India Pale Ale). Bryggeriet behersker nemlig de fleste ølstiler - også denne.
Uklar gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle (sitrus/grapefrukt, tropiske frukter), også hint av blomster.
Rimelig myk munnfølelse til å være en IPA. Distinkt og rik humlepreget smak hvor elementene fra aromaen går igjen, men bitterheten er ikke ekstrem. Noe sødme,  men ikke for mye. En tiltalende IPA, som mange vil like.

Amager The Sinner Series Envy

AmagerSinnerEnvy

Da får dere endelig det siste ølet i københavnske Amager Bryghus sin serie om "De syv dødssyndene". Envy (= misunnelse), en IPA,  er den aktuelle synden, og som vanlig gir vi først ordet til bryggerne selv:

"Det siges at Kain dræbte sin bror i ren og skær misundelse. På Amager Bryghus mener vi måske nok, at drab er at gå lidt for vidt. Men vi indrømmer at vi er misundelige. Misundelige fordi vi ikke var de første til at brygge den øltype, som vi beundrer mest: en sprød og humlet West Coast IPA. Vi slår altså ikke nogen ihjel, fordi vi ikke var de første til at komme på idéen, i stedet vil vi gerne præsentere ”Envy” – vores bud på denne øltype. Vi er ydmyge – og dog misundelige. 
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ... "


Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig, gressaktig og furuaktig humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, ikke særlig søt, med en overveldende mengde furu- og harpikspreget humle, og en massiv og skarp bitterhet i avslutningen. 

Wiibroe Porter Imperial Stout

images-2

Det er en myte at Carlsberg-konsernet bare produserer kjedelige lyse lagerøl. Men den myten er det dessverre de selv som har forårsaket, ved å gi de bedre øltypene minimalt med oppmerksomhet. Wiibroe Porter Imperial Stout er en såkalt Baltic porter, altså den undergjærede varianten som ble vanlig i østersjølandene, som et svar på britenes imperial stout. Wiibroe-bryggeriet lå opprinnelig i Helsingør, men ble kjøpt opp av Carlsberg og nedlagt (hørt den historien før?) – varemerket består imidlertid fortsatt. Vi har lenge uttrykt ønske om å få dette og andre kvalitetsøl fra Carlsberg i vårt utvalg, men har stort sett talt for døve ører. Til slutt ble vi såpass irriterte at vi kjøpte en kasse til vanlig butikkpris i Danmark (og fortollet den i Norge, selvsagt), bare for at våre mest ihuga entusiaster skulle få smakt den. Nå har vi bare noen få flasker igjen, men vi satser på å ta inn mer som egenimport, og da til engrospris.
Svart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, karamell, kaffe, sjokolade og lakris, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Røstet smak, mørk malt og kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade. Berre lækkert!

Lagunitas IPA

images

For å smakt de gode ølene fra Lagunitas Brewing Company (i Petaluma, California - et av USAs beste bryggerier), måtte du inntil nylig ha Danmark som ditt nærmeste reisemål - eller dra til USA. Nå holder det å ta turen innom Cardinal! Da jeg smakte deres IPA (India Pale Ale) i Danmark for snaut 2 år siden, ble jeg straks overbevist om at denne måtte vi få til Cardinal ved første anledning. Flere av våre stamkunder har også smakt den i Danmark eller USA, og har latt oss tilflyte uttrykk som "Den ultimate amerikanske IPA!".
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er forholdsvis moderat men god, toner av "støvet" og fruktig humle, hint av tropiske frukter / pasjonsfrukt.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, som forventet av en IPA, med fruktige toner. Bitter avslutning, men ikke for ekstrem (dette er en "vanlig" IPA, ikke noen double/imperial). Heller ikke for søt (en felle som en del amerikanske IPAs ellers kan gå i) - bare forfriskende og god!

Moylan's Dragoons Dry Irish Stout

images-1

Navnet Dry Irish Stout beskriver ølets stilmessige tilhørighet - det er nemlig amerikansk, brygget hos Moylan's Brewery & Restaurant i Novato, California. Men både humlen og byggmalten har de importert fra Storbritannia, så de mener alvor med å brygge en stout i typisk irsk/britisk stil. Stouten er brygget til minne om general Stephen Moylan (en slektning av bryggeriets innehaver, kanskje?), den irskfødte kommandanten av regimentet The 4th Continental Dragoons under den amerikanske frigjøringskrigen.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
God røstet aroma av mørk malt og kaffe, med hint av mørk sjokolade og aske.
Tørr røstet smak, mørk malt og mild kaffe, ikke spesielt kompleks, men "rett fram" og behagelig å drikke.

Amager No Rice & Curry

1871

Når våre venner på Amager Bryghus i København kommer med nye øl, er vi straks ute med våre små pølsefingre og sikrer oss vår del av godsakene. No Rice & Curry ble sluppet i mai, og noen kasser gikk da selvsagt rett i vår bestilling.   Dette er en «India Pale Lager», brygget bare på pilsnermalt, og med humletypene Amarillo, Cascade og Citra. Vår indiske lagermedarbeider Rahul (som desperat forsøker å holde orden på stadig nye øl) smilte lettere oppgitt da No Rice & Curry kom i hyllene … Tror ikke engang vi forsøker å oversette for ham de danske bryggernes overstadige ølbeskrivelse (som saklig sett bare er lunt dansk vrøvl):

«I starten af 1900-tallet udvandrede Dragør-drengen Didrik Crappe til Trankebar for at etablere koloniens første sildemelsfabrik. Gennem hele sin opvækst i Dragør var Didrik tre gange ugentligt blevet fodret med sin mors Boller i Karry, der var krydret så gevaldigt, at den stakkels dreng ganske fik ødelagt sin fordøjelse. Nogle historikere mener, at sildemelet blot var et påskud for at Didrik kunne flygte fra sin mors bollegryder. Ifølge myten stod Didrik naglet til forstavnen, på den damper, der tog ham bort fra sit ellers elskede Dragør, og her – med en kæk Øresundsbrise i sit hår – skulle han have råbt ordene: ”Aldrig mere skal en karrybolle passere dette svælg”. Hjulpet af det gode lokale Trankebarske Lagerøl fik den unge mand atter styr på sin fordøjelse. Faktisk endte han med selv at etablere et bryggeri, hvis øl var så smagfuldt, at rygtet om det nåede helt tilbage til Danmark. Måske var sildemelet den unikke, hemmelige ingrediens, som alle talte om. Nuvel, snart sejlede dampere i rutefart fra Trankebar til Dragør udelukkende ladet med Fredriks gode øl. Således var India Pale Lager født.»

Nåvel, kanskje best å holde oss til våre egne smaksnotater:
Disig lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
HERLIG humlepreget aroma, med sitrusfrukt, tropiske frukter og furunål.
Lett i kroppen, meget humlepreget smak med toner av sitrus og furu, rimelig bitter avslutning. NØYAKTIG det jeg trengte på en glovarm sommerdag!

Partizan Stout Barrel Aged FES (Foreign Extra Stout)

partizan-fes-stout

Partizan Brewing er et helt nytt London-bryggeri, med en så klar kvalitetsprofil at de helt fra starten ble utropt til et av Englands mest spennende bryggerier. I Norge debuterte de på Haand Ølfestival i Drammen, og vi ble så begeistret at vi slo klørne i alle restene som vi kunne få tak i etter festivalen. Vi har et meget begrenset kvantum av både den "vanlige" utgaven av deres Foreign Extra Stout og Barrel Aged-utgaven - og siden det var Barrel Aged som kom først ut i hyllene hos oss, har det allerede minket stygt på beholdningen av den, etter at jungeltelegrafen begynte å gå.
Dette er våre kortfattede smaksnotater under festivalen:
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Eikepreget og røstet smak, toner av kaffe, vanilje og sjokolade.
Rimelig søt smak, eikepreget med toner av vanilje, røstede toner av kaffe og mørk sjokolade. Kongeøl!

Lagunitas Imperial Red Ale

images-3

Enda et øl fra Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California, som vi antakelig er alene blant norske puber om å ha i utvalget. Bare i et høyst begrenset antall i første omgang, men slår den an blant våre gjester, så skal vi nok få tak i mer. Imperial Red Ale har en OG (original gravity) på 1072, og en bitterhet på 54,2 IBU.
Fargen er ganske riktig rød (eller rødbrun, da), med et moderat off-white skum.
Behagelig fruktig (bær, mørke tørkede frukter) og maltpreget aroma med noen toner av karamell.
Smaken er distinkt maltpreget, igjen med noen karamelltoner, uten å være overdrevent søt. Fruktig og harpiksaktig humle med en fast btterhet i avslutningen. Joda, Lagunitas leverer varene igjen!

Scotch Silly

Scotch-Silly-combo-33

Nei, ølnavnet Scotch Silly har ingenting med tåpelige skotter å gjøre – Silly er en by i Belgia, og Brasserie de Silly kjenner dere nok fra før, gjennom den Saison som vi har hatt i mange år. Men det herværende ølet ølet er stilmessig en Scotch Ale, slik de ble brygget i Skottland i begynnelsen av 1900-tallet. Så hvorfor belgisk? Vel, flere skotske regimenter kjempet heroisk og med store tap i Belgia under 1 . verdenskrig (en historie som for øvrig gjentok seg under 2. verdenskrig), hvor lokalbefolkningen beundret dem for deres mot. Skottene hadde med seg sitt gode øl, som også belgierne fikk stor sans for. Dette var en tid da øl skulle ha fylde og smak, og ikke bare være en lett forfriskning. Siden har belgierne produsert Scotch Ale, også under kommersialismens heyday i Storbritannia på 1970-tallet (med tynt industriøl), hvor klassisk Scotch Ale faktisk ikke var å oppdrive i Skottland i det hele tatt. Nå brygger flere skotske bryggerier igjen klassisk Scotch Ale, men belgierne i Silly holder koken fortsatt! Så vi måtte selvsagt spesialimportere ølet deres til deg!
Mørk rav til kobber farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Søtlig aroma av malt, toffee og karamell, hint av frukt og eik, ganske så god.
Meget søt (men ikke «klissensøt»Winking og maltpreget smak, massevis av karamell, hint av eik og mørke frukter, moderat humle i avslutningen. Bør absolutt prøves – vi forventer ikke at dette skal bli ditt dagligøl, men sånn ca. en gang i uken synes vi du bør bevilge deg selv en flaske med dette snopet. Da har vi en avtale, ja?

Rodenbach Caractère Rouge

rodenbach-caractere-rouge-ale-beer-belgium-10357289

Caractère Rouge er siste spesialøl fra belgiske Brouwerij Rodenbach.  Bare 900 stk. 75 cl «champagne»-flasker (og noen få fat) er tappet totalt, så vi anså det som litt av et kupp da vi sikret oss 5 kasser (angrer bare på at vi ikke kjøpte mer, men hei: andre puber må også få litt. I Norge vil det si bare et par andre steder.) Vår barsjef Trude er også vår sjefspusher for denne typen øl, og hun vet at de faller i smak hos mange damer – men de anbefales også for dannede herrer med god kroppshygiene. Grunnølet er altså en syrlig «flamsk rød ale» som har vært lagret på eikefat i 2 år, før den tappes over på knuste røde bær (kirsebær, bringebær og tranebær) og trekker til seg bærsmaken i 6 måneder. Så tappes den på flaske, hvor den gjennomgår en ny liten gjæringsprosess og utvikler naturlig kullsyre.
Rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma av modne røde bær, også toner av eik og bondegårdshus.
Deilig og «ren» sur & fruktig smak med et sterkt nærvær av nevnte bær, noe sødme men ikke for mye. Forfinet og interessant, men likevel forfriskende og lettdrikkelig for sin styrke og alder.
Jo, øl som dette koster jo noen kroner, men Rodenbach tjener neppe inn innsatsen i råvarer, produksjon og medgått lagringstid – slike øl er prestisjeprosjekter, som først og fremst tjener som reklame for bryggeriets faste produkter. Nyt det mens vi har det!

Refsvindinge Ægte Dansk Skibsøl

den356

"Skipsøl" var et viktig begrep i seilskutetiden, og det første registrerte norske kommersielle bryggeriet (utenom små vertshusbryggerier og gårdsbryggerier) var et skipsølbryggeri, på slutten av 1700-tallet i Christiania. Arbeidsbetingelsene for seilskutemannskap i den dansk-norske handelsflåten var jevnt over harde, men blant de godene de ubestridt hadde krav på var et visst antall liter skipsøl pr. dag. Med et hardt fysisk arbeid var det jo rimelig at mannskapet ble svært tørste, men siden de straks etter ølinntaket kunne risikere å bli kommandert til topps i riggen, var det også viktig at ølet ikke var for sterkt. Til gjengjeld var ølet smaksrikt, da det vanligvis var brygget på 100% røkmalt, som man antok bidro til å gjøre ølet mer holdbart. Ægte Dansk Skibsøl fra Bryggeriet Refsvindinge på Fyn er det siste overlevende ølet i denne tradisjonen (der finnes noe få andre danske skibsøl også, men de er sterkere, og dermed ikke historisk korrekte). Bryggeriet røker sin egen røkmalt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart (her har bryggeriet "juksa litt", og gjort fargen mørkere ved å tilsette noe sukkerkulør ogsåWinking. Moderat til lavt lysebrunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, røkt kjøtt, bål og tjære.
Tynn og svakt syrlig munnfølelse, men forfriskende. Smaken dreier seg bare om røkt malt fra A til B, og er temmelig tørr. Høyst drikkelig, og en interessant opplevelse, synes vi - men samtidig må det innrømmes at dette IKKE er et øl som alle vil like, noen hevder til og med at det er det verste ølet de noensinne har smakt! Men siden vi allerede har fått et velhumlet lettøl fra Lervig (J
ohnny Low), var det liksom på tide med et røkt lettøl også ... Liker du det, er det kanskje aktuelt å søke om å bli frivillig mannskap på Anna af Sand (eller på Wyvern, hvis de bare får fisket den opp igjen fra bunnen av Østersjøen). Og liker du det ikke, vel -  så skyld på vår rabiate importør Sigmund! 

Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991

Unknown-2

Og så har vi fått inn skotske Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991, på 10,5% (33 cl flaske). Det er altså ikke ølet som er fra 1991, men whiskyen som ølet for noen måneder erstattet på eikefatet. Tipper at fatet ble brukt til sherry før det ble brukt til whisky (det er jo ganske vanlig), og ølet har preg av dette. Knallgodt selvfølgelig, men der er bare fordelt 20000 flasker på verdensbasis, så vi får kanskje ikke inn mer enn det vi har tatt inn nå. Er det tomt så er det tomt! Men der er visstnok planer om å gjøre Ola Dubh-tapping fra vintage-fat til en årlig foreteelse. Vi fortsetter også med Ola Dubh 12, 16 og 18 y.o. (Men Ola Dubh 30 og 40 y.o. er tilsynelatende "gone forever&quo t;.)
Smaksnotater Vintage1991:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aromaen har moderat røstede og eikepregete toner (mer sherry enn whisky), hint av soyasaus, lakris og mørk sirup.
Smaken er ikke for søt, røstet med toner av kaffe og lakris,

Voss Norheim Pale Ale (fat)

voss norheim

Fatølet Norheim fra det nystartede og fremadstormende Voss Bryggeri er nærmest en syntese mellom urgamle gårdsbryggingstradisjoner på Voss, og en moderne amerikansk pale ale. Det er brygget med einerlåg - det vil si at bryggevannet er kokt ut med einerkvister. Til en batch på beskjedne 800 liter øl gikk der med hele 42 kg einerkvister. Resultatet er både smakfullt og interessant.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, kremig hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av harpiksaktig humle og einerkvister, med hint av røk, også en viss fruktighet. Anbefales på det varmeste, men serveres avkjølt!

Primator Weizen

primator-weizen

Behovet for hveteøl på Cardinal synes nesten umettelig, året rundt - men mange hevder med styrke at øltypen smaker ALLER best om sommeren. Derfor har vi nå for første gang også tatt inn et tsjekkisk hveteøl, som imidlertid er i velkjent tysk stil. Primator Weizen (på tsjekkisk: Pšeničné kvasnicové pivo) fra Pivovar Nachod skal nok bidra til å fukte tørre struper i ukene framover. Vår tsjekkiske bartender Stanislav får dermed litt variasjon i sin rolle som sjefspusher for de gode lagerølene fra hjemlandet.
Utseende: Typisk hefeweizen, disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er også "typisk hefeweizen": sterke toner av kryddernellik, banan og sitrus - god!
Smaken er kanskje noe mer sitruspreget enn enkelte av dens tyske motstykker, men her er også de forventede tonene av kryddernellik. Lett i kroppen og forfriskende - kanskje ikke spesielt kompleks,men en herlig tørsteslukker. Bartenderen bør rulle flasken før den åpnes, for å få med maksimalt av de gode smaksstoffene.

Lagunitas Hop Stoopid Ale

HopStoopid_22oz_large

Hop Stoopid Ale kommer fra kvalitetsbryggeriet Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California. Stilmessig er dette en imperial / double IPA, med en original gravity på 1085 og en bitterhet på hele 102 IBU.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og søtlig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle og krystallmalt, toner av appelsinmarmelade, furunåler, tropiske frukter og grapefrukt.
Smaken er ganske søt og intenst humlepreget, med de samme elementene som i aromaen. Neste for mye av det hele – men bare nesten …

Artésienne Bon Samaritain - glutenfritt øl

589002-181x300

Vi har hatt som mål å komme opp i 5 glutenfrie øl, slik at også de som lider av gluten-intoleranse kan delta i en fullverdig organisert ølsmaking. Det har vi oppnådd nå. Den gode samaritan var som kjent en hjelpsom kar, og Bon Samaritain fra franske Brasserie Artesienne er en god hjelp til å få smaksmessig bredde i det glutenfrie utvalget. Stilmessig er det klassifisert som en bière de garde, selv om det neppe er det mest typiske sådanne. Bryggeriet holder til i Auchy-les-Mines i den biten av Flandern som ligger i Frankrike, og der oppe er det først og fremst øl som teller, om Frankrike ellers er aldri så mye et vinland. Bryggeriet brygger også øl som ikke er glutenfrie, men Bon Samaritain er det første vi har smakt derfra. Se ikke bort fra at flere kan dukke opp senere.
Uklar gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Rimelig sterk gjærpreget, fruktig og mildt krydret aroma.
Forfriskende smak, gjærpreget og krydret på en bakgrunn med et svakt innslag av sitrus, middels tørr. Moderat humle.

Harviestoun Old Engine Oil Engineer's Reserve

oeo_engineers

Old Engine Oil på 6% fra skotske Harviestoun Brewery har lenge vært fast i utvalget på Cardinal - nå har vi også Old Engine Oil Engineer's Reserve som er giret opp til hele 9%, etter anmodning fra det amerikanske markedet, hvor de trenger noen eksta prosenter. Men Engineer's Reserve er likevel ikke for voldsom på noen måte - farlig lettdrikkelig, faktisk. RateBeer har den klassifisert som en Old Ale - vi ville nok heller kalt den en  Imperial Porter, og tror bryggeriet er enige.
Svart farge på ølet (ja, som gammel mororolje!), høyt brunt skum.
God røstet aroma, brent umaltet bygg, tjære, kaffe, aske, treverk, hint av mørk sjokolade og lakris.
Fyldig og kremig munnfølelse. Middels søt smak, røstet malt, kaffe, brent sukker, mørk sjokolade, tre. En tydelig humlebitterhet (
Fuggles, East Kent Goldings og Galena) i avslutningen, noen salte toner også. Lett brent ettersmak. Når maskinisten er ferdig med oljeskiftet, er det selvsagt denne han lesker seg med!

Lagunitas Imperial Stout

IMG_5354-tnp-lagunitasstout

Når hardcore bryggere hos californiske Lagunitas Brewing Company lanserer en Imperial Stout, vet du bare at det ikke er noe pingleøl du får i glasset. Med nesten 10% alkohol, en original gravity på 1092 og en bitterhet på 72,45 IBU er dette voksne saker, men likevel ikke mer ekstremt enn at mange bør våge seg på et bekjentskap..
Meget mørk brun til svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt beige skum.
Forholdsvis moderat aroma, milde kaffetoner, hint av mørk sjokolade.
Søt smak med rikelig med kaffe, mørk sjokolade og lakris, noe bitterhet i avslutningen. Godt!

Voss India Pale (fat)

vossabrygg_53_1_1_5226000a

Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig og furuaktig humle (tropiske frukter - mango, pasjonsfrukt etc.).
Smaken er velhumlet, som en IPA skal være, med en tilstrekkelig maltet ryggrad, uten å være for søt. Toner av tropiske frukter og furu igjen. Fin bitterhet i avslutningen og ettersmaken, men likevel meget lettdrikkelig. Et nytt strålende øl fra det nystartede Voss Bryggeri!
 

Beer Here Hoptilicus (fat)

1207

Også på fat fra i dag: Beer Here Hoptilicus, 9%, stilmessig plassert i sekkeposten American Strong Ale.
Vi innleder med hva den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si om ølet (som han har brygget hos Søggaards Bryghus i Aalborg): "Som en rasende drage vil Hoptilicus med malttunge skridt hensynsløst trampe ind over din tunge, hærge dine sagesløse smagsløg med heftige 80 IBU humlebitterhed, hvorefter den udspyr flammende alkohol over din drøbel og din krops mest sårbare bløddele.
Brygget af obskøne mængder pale ale malt, rigeligt med karamelmalt, en smule black malt for farvens skyld, samt det fineste lollandske enkelt-marks roesukker. Maltprofilen er balanceret af den citrale og frugtige Centennial humle og den lidt skarpe, fyrnåleagtige Chinook humle. Resultatet er en stærk, men letdrikkelig ale, der både kan nydes af ballonglas med ristet rugbrød og stærk ost eller i festligt lag med vennerne (med 9% alkohol, kan det dog godt risikere at blive en kort aften)."
Dette er våre egne notater: Uklar mørk brun farge på ølet, digert off-white skum. Aromaen har behagelige toner av humle med sitrusfrukt og furu, på en bakgrunn av malt, litt karamell og brunt sukker, til og med et hint av eik. Smaken har tydelig preg av humle, med mer furu enn frukt, men også med en moderat men fin sødme av malt, igjen med et hint av karamell og brunt sukker. En fast bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen. Det er bare å gratulere Christian med enda et vellykket øl - og enda mange flere skal det bli på Cardinal!
 

Aass Classic

663

Ølstilen «Classic» har de siste årene først og fremst vært et dansk begrep, men Aass Bryggeri i Drammen sørger med sin Classic for at vi her nord ikke er dårligere enn danskene. Målgruppen for øltypen er folk som gjerne drikker en god pils, men også gjerne vil ha litt mer fylde og litt mørkere farge på ølet enn det du finner i de lyseste pilsnertypene. Derfor er det, i tillegg til pilsnermalten, også brukt litt mørkere malttyper her.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er ikke spesielt sterk, litt støvet humle, et streif av gress og honning.
Smaken er rund og myk, ølet er lettdrikkelig, men der er også toner av den mørkere malten, med et lite streif av lakris. Moderat humle.

Aass Pilsner

AASS-PILSNER

Riktignok har vi et enestående utvalg av håndverksøl fra bryggerier over store deler av verden, men fortsatt er det slik at diskusjonen om hva som er «Norges beste pils» fra de tradisjonelle industribryggeriene er det som fenger mest blant mange av våre gjester. Her spiller nok både lokalpatriotisme, «gammel vane» og personlig smak hver sine roller. Forskjellene mellom de forskjellige norske pilsmerkene er kanskje ikke dramatiske (rent bryggeriteknisk er der neppe så mye å utsette på noen av dem), men likevel må det være lov å si at der er langt flere enn bare dem som bor i Drammen som mener at Aass Pilsner er «Norges beste». Det som er ubestridt er ihvertfall at Aass Bryggeri er Norges eldste bryggeri som fortsatt eksisterer, og det eneste industribryggeriet som fortsatt er eid av en og samme familie. Pilsen er deres bestselger.
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum. Lett aroma av floral humle, med noe søtlig pilsnermalt i bakgrunnen. Hint av honning og nyslått gress.
Smaken er frisk og ikke for søt (m.h.t. sødme er der mange av deres pilskonkurrenter som ikke kjenner sin begrensning), med et moderat men fint humlepreg gjennom det hele, og en lett bitterhet i ettersmaken. God pils – rett og slett!

Brooklyn Sorachi Ace

brooklyn_sorachi_ace

Dette ølet ble introdusert hos oss på smakingen vi hadde med selveste Garrett Oliver, sjefsbrygger ved Brooklyn Brewery i New York, og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Nå har vi fått inn mange kasser av dette praktølet hans, så der er nok til alle! Sorachi Ace er egentlig navnet på humletypen som dominerer ølet, og er tilsatt etter at gjæringen med en belgisk overgjær er ferdig. Så er ølet (som nærmest må klassifiseres som en saison) ettergjæret på flasken med champagnegjær, som gir en særegen frisk og fruktig karakter. Sorachi Ace (humletypen altsåWinking ble opprinnelig framkrysset i Japan, men dyrkes i dag mest i USA. Den har en helt spesiell krydret smak, hvor sitrongress og dill dominerer.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aldeles strålende krydret aroma, toner av sandeltre og sitrongress.
Champagne-lignende og friskt sprudlende munnfølelse. Krydret smak (særlig sitrongress og dill, som sagt), kompleks og rimelig tørr. Meget god!
Brooklyn Sorachi Ace, som brygges bare en gang hvert år,  smaker naturligvis helt uovertruffent til sjømat, passer også til en del oster, men er også en nydelig forfriskning på egen hånd. Den store "champagne"-flasken klarer du nok greit alene, men den egner seg selvsagt også til å deles på to personer. God fornøyelse!

Hubertus Hafelløl

hafelll

Den nederlandske bryggeren Hubertus Huys har gjort nordmann av seg og slått seg ned i Lesja, der det nystartede Hubertus Bryggeri er godt i gang. Hafelløl er som de fleste andre av ølene hans belgisk inspirert  - i mangel av noe bedre forslag klassifiserer vi det stilmessig under saison. 
Meget lyst stråfarget øl, med et høyt hvitt skum.
Typisk "belgisk" aroma, toner av hvitt kandissukker, milde krydderier og noe frukt.
Lett i kroppen, lettdrikkelig. Milde krydrede toner i smaken, ikke for søt, men kunne nok med fordel hatt noe mer humle. Likevel en god start for denne nykommeren i norsk bryggeriflora.

Hubertus Raudøl

Unknown-8

Hubertus Bryggeri i Lesja har med sitt Raudøl latt seg inspirere av belgisk klosterøl - men alkoholprosenten er nok lavere enn noen belgisk munk ville stått inne for, Raudøl skal tross alt selges i dagligvarebutikkene i Lesja. 
Rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av brunt kandissukker, karamell og støv, et hint av mildt krydder.
Tynn munnfølelse til å være et "belgisk" øl. Rimelig tørr smak, malt og noe karamell, lettdrikkelig men kanskje ikke spesielt imponerende. Kan likevel fungere godt som en innfallsport til de "belgiske" øltypene, for dem som ellers bare er vant til pils.

Voss Pale Ale (fat)

Voss-VPA-Vossa-Pale-Ale-275h

Den Pale Ale (VPA) som vi nå har på fat fra Voss Bryggeri, er betydelig bedre enn den prototypen vi fikk smake tidligere. Stilmessig er ølet nærmest en American pale ale, men har likevel sitt eget helt spesielle "vossapreg" p.g.a. bruken av einerkvister. 
Uklar oransje farge på ølet, høyt og kremig skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, toner av einer og tropisk fruktblanding, et hint av røk.
Smaken har de samme elementene som aromaen, eineren kommer gjennom enda sterkere her, og tilfører en interessant karakter til ølet.

Rooster's Londinium

Londinium-439x542

Enda et godt øl som lenge solgte unaturlig lite – og så fant vi ut at det ikke var kommet med i «Ølboken» vår, beklager det så mye! Rooster’s Brewing Company holder til i Knaresborough, Yorkshire. Men navnet på ølet varsler at ølstilen har sitt geografiske opphav lenger sør. Kort tid etter romernes invasjon i Storbritannia i år 43 opprettet de en handelsplass og bosetting der elven Thames er smal nok til at det var mulig å bygge en bro der, samtidig som den er dyp nok til at romernes handelsskip kunne seile opp dit. Stedet kalte de Londinium – et navn som muligens har både før-romerske og før-keltiske aner. Du får ingen premie om du nå har skjønt at byen som vokste fram senere ble hetende London. Og siden London var en millionby allerede på 1700-tallet, var det her behovet tilsa at den første virkelig industrielle storskala-ølbryggingen fant sted. Og den foretrukne øltypen var den mørke London porter, som hadde sin glansperiode mellom 1720 og 1840. I våre dager har porteren igjen oppnådd økende popularitet. Rooster’s Londinium er i tillegg til de vanlige ølingrediensene tilsatt en dose kvalitetskaffe fra det tradisjonsrike kaffebrenneriet Taylor’s of Harrogate.
Svart farge på ølet (vel, strengt tatt meget mørk rubinrød), moderat beige skum.
Behagelig aroma av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av tre og lakris også.
«Smooth» og behagelig smak, mørk malt med toner av mild kaffe og sjokolade, men ikke særlig søt. Bra humle i avslutningen. Dette er altså en meget respektabel «London porter» - fra Yorkshire. Bør absolutt ikke drikkes iskald, kjellertemperatur er passe.

Lagunitas Wilco Tango Foxtrot (WTF)

Unknown-5

Forkortelsen WTF ble for sterk for det amerikanske "moralpolitiet", så da måtte californiabryggeriet Lagunitas bokstavere navnet på dette ølet på militært vis, Wilco Tango Foxtrot. Stilmessig er det nærmest en "imperial brown ale" (om noe slikt kan sies å eksistere). Bitterheten er på 64,2 IBU. Ølet har vi importert selv, spesielt for deg!
Rimelig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Intens aroma av brun malt, karamell, eik og mørke tørkede frukter.
Meget maltpreget smak, samme elementer som i aromaen, fulgt av anstendig humle (men oppleves ikke så bitter som 64 IBU). En vellaget "imperial" brown ale!

To Øl First Frontier IPA

beer_136631

En höjdare fra danskene i To Øl er First Frontier IPA. Vi smakte den første gang på Copenhagen Beer Festival i 2011, og ble begeistret - så når den norske importøren Strag nå har skjønt at det norske markedet etterspør mer enn bare mainstream-øl, måtte vi naturligvis følge opp.
Lett disig dypgylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av amerikansk humle (
Warrior, Simcoe og Centennial), fruktige og furuaktge toner.
Smaken er også dominert av de nevnte fruktige humlevariantene, men er ikke for ekstrem. Merkbar malt med litt karamell balanserer smaken fint. Meget bra!

To Øl By Udder Means

beer_199224

De talentfulle danske "nomadebryggerne" i To Øl står bak stouten By Udder Means, navnet er ikke bare uttalen av uttrykket "by other means" - udder er engelsk for "jur", og da vet du at der er kyr involvert. Nærmere bestemt laktose (= melkesukker) - en vanlig tilsetning i sweet stouts, da melkesukkeret (i motsetning til maltsukkeret) ikke spises opp av gjæren, og dermed gir fylde og en behagelig sødme til ølet. Men tro nå ikke at det er noe klissensøtt øl du møter, laktosen er tilsatt med  vett og forstand,  i nøye avmålt mengde.
Beksvart farge på ølet, høyt og flott brunt skum.
Røstet aroma, toner av kaffe, treverk, mørk sjokolade og lakris.
"Smooth" smak, med en god men moderat sødme fra laktosen. Moderat røstede toner av mild kaffe og sjokolade, et hint av lakris i bakgrunnen. Bra (amerikansk?) humle i avslutningen. Ettersmaken har toner av humle og treverk. Et behagelig øl å drikke!

To Øl Dangerously Close to Stupid

132_lz1b1407

Danske "nomadebryggere" alias "fantombryggere" (= bryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre) har de siste 10 årene blitt et eget begrep i bryggeriverdenen. Bak det litt forvirrende navnet To Øl står to tidligere elever av Mikkel Borg Bjergsø, mannen bak Mikkeller. ("Nei, eg skulle bare ha ei øl. Fra To Øl!") De har allerede fått mye ros for kvaliteten på sine produkter, og noen av ølene deres vil i tiden framover finnes på flaske på Cardinal, og fra tid til annen på fat.
Dangerously Close to Stupid er en imperial / double IPA, og navnet antyder at om bryggerne hadde funnet på å bruke ENDA MER humle i dette ølet, ville det ikke vært morsomt lenger - bare tåpelig. Nå er det bare DEILIG!
Meget uklar gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle (med et hint av kåt hankatt, som det skal være), søtlige toner av appelsiner.
Meget humlepreget smak - og heldigvis inkluderer dette hele bredden av humle-smakstoner, ikke bare bitterheten (den er selvsagt også tydelig til stede, men er ikke helt ekstrem). Fruktige og furu-/harpiksaktige toner igjen. Ikke for søt. En sikker vinner hos IPA-fansen!

Kinn Rosa Kinn

beer_172074

Friske sommermennesker med rosa kinn er et tegn på trivsel og velvære, og når Kinn Bryggeri i Florø tilsetter brngebær til et av sine hveteøl, som sitt spesialøl for sommerhalvåret, måtte jo det naturlige navnet på ølet bli Rosa Kinn.
Disig rosa-brunlig farge på ølet, med et digert lys rosa skum.
Sterk aroma av bringebær.
Hvetepreget smak med sterke fruktige toner av bringebær, men ikke særlig søt.
Om du ellers foretrekker øl uten frukttilsetting, vil du kanskje likevel være enige med oss i at
Rosa Kinn er en deilig sommerforfriskning?

Nøgne Ø Funky Geyser

NogneFunkyGeyser

Når Nøgne Ø i Grimstad har kalt dette ølet Funky Geyser, skyldes det at brettanomyces'en i ølet angivelg har utviklet så mye naturlig kullsyre at man risikerer en ukontrollert utblåsning når flasken åpnes. De flaskene vi har åpnet hittil har det imidlertid vært mulig å kontrollere (noe bartenderne setter pris påWinking, men det kan nok være lurt å ha glasset i umiddelbar nærhet.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma med "bondegård"-toner, også toner av litt gamle sitroner.
Middels sur smak, brettanomyces i massevis, ganske tørr, mens avslutningen er krydret og humlet og rimelig bitter.
Forfriskende - og jeg liker den!

Emelisse Blond

emelisse-blond

Fra nederlandske Brouwerij Emelisse i Kamperland har vi spesialimportert dette fatølet til deg - bare et par fat i første omgang, men vi har bestilt mer. Fra før har vi gjennom flere gode flaskeøl bevist at bryggerne hos Emelisse står for kvalitet. Til tross for navnet er Emelisse Blond ikke noen "belgisk blond" - den har tidligere vært kjent som Blond IPA, men er vel ikke den mest typiske IPAen heller, snarere en behagelig humlet golden ale eller pale ale.
Disig gylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig / sitrusaktig humle (C
ascade).
Middels tørr smak, med moderat fruktig og urteaktig humle. Dette er en bra og forfriskende sommerøl, som smaksmessig helt fornekter sin relativt betydelige alkoholstyrke, så ta det rolig! Igjen et øl som vi tror nesten alle vil like.

Nøgne Ø Tindved

nogne-o-tindved

Tindved-bær (som vokser i områdene rundt Trondheimsfjorden) har blitt den siste «hit» når det gjelder frukttilsetning i øl. Fra før har vi HaandBryggeriet Tindved, nå er altså Nøgne Ø kommet etter.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og sterk aroma av tindvedbær, eplecider og brettanomyces, hint av eik.
Smaken er temmelig sur men ikke ekstrem, ganske tørr, toner av brettanomyces og tindvedbær igjen, bitter ettersmak.

Bridge Road Beechworth Bling IPA

BRB-Bling_bottle

I serien med kvalitetsøl fra australske Bridge Road Brewers, har vi kommet til Beechworth Bling IPA. Vi gir først ordet til bryggerne selv: "Bridge Road Brewers have created their own take on a more traditional beer style - India Pale Ale, originally a heavily hopped beer developed for the long haul from England to India by boat. Fresh hops were added to the barrel and the alcohol was bolstered to ensure the beer went the distance on the high seas. Bling, is a huge beer, with all the bells and whistles. This ale is armed to the teeth with hops and studded with 24 carrot modified malts. At Bridge Road we’ve gone all out to make an IPA that screams hops and malt but still keeps balance in mind. Try matching this beer it with anything spicy or enjoy this malt and hop mouth full on its own. We love it, and hope you can too."
Mørk rav farge på ølet, svakt disig. Digert off-white skum.
Deilig aroma av fruktig humle, tropisk frukt i massevis, også toner av sitrus og knuste stikkelsbær.
Den middels søte smaken har også rikelig med fruktig og furuaktig humle gjennom det hele, med en bitter avslutning. Krystallmalt i bakgrunnen.

Bridge Road Beechworth Robust Porter

Porter_full

Så er det altså en porter vi kan presentere fra australske Bridge Road Brewers i Beechworth.
Svart farge på ølet, digert lysebrunt skum.
Moderat aroma av mild kaffe, sjokolade, våt bikkje og syrlig malt.
Smaken har også syrlig malt med mild kaffe, også toner av tre og sjokolade. Vel, siden ølet seiler under flagget
Robust Porter, må vi vel si at vi har borti portere som var mer robuste enn denne. Men lettdrikkelig og grei er den!

Bridge Road / Nøgne Ø India Saison

brb-nogne-o-saison_bottle

Dette (kun på 33 cl flasker) er den versjonen av samarbeidsølet India Saison som er brygget hos Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. (Vi har også utgaven som er brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, den er på 50 cl flasker.)
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig fruktig og mildt pepperaktig aroma av saison-gjær og humle.
Smaken er middels søt, distinkt krydret / pepperaktig og humlet med noen fruktige toner.
Høy grad av drikkelighet - et trivelig øl!

Bridge Road Galaxy IPA

bridge-rd-brewers-galaxy-ipa

Vi har endelig fått en "ny giv" m.h.t. kvalitetsøl fra Australia, og det er Bridge Road Brewers i Beechworth det dreier seg om. Galaxy IPA har for øvrig en navnebror fra Lervig, og i begge tilfellene er det den australske humletypen Galaxy som er brukt som enehumle - men de to ølene er likevel nokså forskjellige. Kjøp begge og sammenlign, oppfordrer vi!
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Aromaen har distinkte toner av Galaxy-humle som forventet - fruktig, krydret og urteaktig. Treaktige og svakt røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er overraskende (for et såpass lyst øl) røstet og trepreget, fulgt av krydret og urteaktig humle, med en bitter avslutning og ettersmak.

HaandBryggeriet Belgisk Pale Ale

haandbryggeriet-belgisk-pale-ale-2

Dette nye ølet fra HaandBryggeriet i Drammen er i utgangspunktet en American pale ale eller en IPA som er gjæret med belgisk gjær.
Belgisk Pale Ale er uklar (levende øl!) og dypgylden på fargen, med et flott og kremig hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (amerikansk og/eller newzealandsk?) humle (tropiske frukter, sitrus) og belgisk overgjær.
Smaken har også et fast humlepreg gjennom det hele, med solide fruktige toner, men er ikke for bitter. Myk munnfølelse. Godt øl! - og forfriskende for sin styrke.

Kinn Prestesonen (fat)

456226width300height370zwidth300zheight370x150y186-243x300

Prestesonen stiftet vi først bekjentskap med på Haand Ølfestival i Drammen i 2012, men måtte avlegge et personlig besøk med varebilen hos vår venn Espen Lothe og hans Kinn Bryggeri i Florø før vi fikk godsakene i hus.
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge, moderat beige skum.
Tørraktig røstet aroma, toner av kaffe, hint av kakao.
Tørr røstet smak, toner av kaffe og usøtet kakao og lakris, hint av aske. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
En meget smakfull porter!

Magic Rock Dark Arts (fat)

Unknown-7

Magic Rock Brewing i Huddersfield, England, er et av de bryggeriene som tilsynelatende har suksess med alt de foretar seg innen bryggekunsten. "Svartekunst" er derimot en aktivitet som helst forbindes med hekser og trollmenn, men med sin stout Dark Arts viser Magic Rock at de også behersker "the dark side".
Beksvart farge på ølet, flott og kremig beige skum.
Aromaen "tar fast grep" fra første stund, røstet preg med toner av kaffe og sjokolade, hint av lakris og treverk.
Moderat røstet smak, middels tørr, med de samme elementene som i aromaen, etterfulgt av en distinkt humlebitterhet. Røstet og humlet ettersmak. Velbalansert og særdeles drikkelig!

HaandBryggeriet Humlesus

humlesus2-553x1024

Våre venner i HaandBryggeriet i Drammen har kommet med en ny golden ale, Humlesus. Og da vet man at det selvsagt er humlen som står i fokus – nærmere bestemt den nye amerikanske og uhyre populære Citra-humlen. Selv om alkoholstyrken er moderat, er der ingen mangel på smak her!
Uklar lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens aroma av Citra-humle, med toner av sitrus og tropiske frukter i massevis, noen hint av hankatt også.
Meget humlepreget smak på en bakgrunn av lett sødme, toner av grapefrukt og harpiks, hint av tropiske frukter, middels bitter avslutning. Kanskje ikke helt perfekt balansert (det skal noe til med et humlepreget øl på 4,5%), men et meget godt øl uansett. La humla suse!

Flying Dog Pearl Necklace Oyster Stout

FlyingDog_PearlNecklace2012bottleshot

Maryland-bryggeriet Flying Dog er en av de amerikanske favorittene på Cardinal, og nå lanserer vi også deres Pearl Necklace Oyster Stout, som er brygget med elveøsters fra Rappahannock River. Går ut fra at de sjekket om der var perler i østersen først …  Det anses jo ellers som pent og pyntelig med et perlekjede, og vi velger her å se bort fra at «pearl necklace» i amerikansk slang også kan ha en mer shady betydning.
Svart farge på ølet, rubinrødt i høylysene. Høyt beige skum.
God aroma av mørk sjokolade, mildt røstet malt, mild kaffe og treverk.
Middels tørr smak, rimelig “smooth”, med de same elementene som I aromaen. Meget moderat humle.
Kjør gjerne din egen sammenlignende test mellom denne og den irske Oyster Stout fra The Porterhouse!

Edelweiss Weissbier Snowfresh

edelweiss garrafa

Edelweiss Weissbier Snowfresh er brygget hos østerrikske Hofbräu Kaltenhausen. Jeg kunne nesten hatt sverget på at vi hadde den inne en periode i 2009, men jeg finner ikke igjen noen omtale av den, så da tar jeg vel feil, da …  Vi hadde i hvert fall den «vanlige» Edelweiss Weissbier inne enda tidligere, men den importeres ikke til Norge lenger – nå er det bare Snowfresh som gjelder. Snowfresh er også en Hefe-Weissbier, men det som særmerker den fra andre av slaget er at den også er tilsatt ekstrakt av diverse urter fra Alpene.
Disig lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Aromaen har de typiske hefeweizen-elementene (banan, kryddernellik, sitrus, bobletyggegummi), men der er også et tydelig og interessant innslag av blomster og urter.
Smaken er ikke for søt, den er frisk og god, igjen «typisk hefeweizen», men altså med det ekstra innslaget av urter.
Smaken kan være så «snøfrisk» den vil, jeg synes nok likevel dette er et øl som er aller best om sommeren – men de som kjenner ølet fra sine nedoverski-ferier i Østerrike, vil hevde at det smaker aller best i den settingen. Så da tilbyr vi det selvsagt hele året!

Voss Oregonian (fat)

OREGONIAN

Vi er stolte av å være blant de første i Norge som introduserer øl fra det helt nystartede Voss Bryggeri. Tom var selv på bryggeriet og hentet hjem de første fatene. Oregonian er stilmessig en American pale ale, og navnet er en diskret antydning om at bryggeren Ian opprinnelig er fra Oregon (en av USAs beste ølstater).
Meget uklar oransje farge på ølet (noe av uklarheten kan nok tilskrives at fatet ble grundig ristet under transporten - men smaksmessig er det bare et pluss at mer av B-vitaminene er med), moderat hvitt skum.
Herlig sterk aroma av fruktig humle (tropisk frukt = mango og pasjonsfrukt), også noen toner av furu. Humletypene er
Northern Brewer, Cascade, Citra og Chinook.
Massevis av aromahumle (inkludert tørrhumling) har blitt brukt her, og ikke så mye bitterhumle, i følge bryggeren. Da kommer det ikke som noen overraskelse at ølet har rikelig med fruktig og mildt furuaktig humlesmak, men ikke så mye bitterhet. Vi tror nok det ikke ville skadet med litt mer bitterhumle, selv om det altså er den mer subtile humlesmaken som SKAL stå i fokus her. Men dette er nå uansett et meget hyggelig øl å drikke som det er. Vi har store forventninger til Voss Bryggeri framover!

Meantime London Porter

Cardinal Stavanger

Vi er godt forsynt med ekte London Porter for tiden – denne versjonen fra Meantime Brewing Company i Greenwich måtte vi nesten også ha ….  Ølet skal være basert på en oppskrift fra 1750. Den store «champagne»-flasken er perfekt til å dele når man er to – eller når man er én og ganske tørst.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Aroma av røstet malt, kald kaffe, treverk og usøtet kakao – kanskje et hint av krydder også.
Moderat røstet og ganske tørr smak, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, noen hint av tre også.
Tar du en Meantime porter-runde, anbefaler at du begynner med denne, og så smaker Chocolate Porter og Coffee Porter.

Magic Rock Human Cannonball (Fat)

Unknown-2

Fra Magic Rock Brewing i Huddersfield hadde vi for en stund siden den "vanlige" IPAen Cannonball på fat, den ble revet bort på rekordtid. Når vi nå med stolthet kan tilby Human Cannonball, også på fat, dreier det seg selvsagt om en Double IPA. Og her har alle IPA-elskere VIRKELIG noe å glede seg tl!  "Den menneskelige kanonkule" var jo ellers en stor attraksjon på sirkus, før HMS-reglene i de fleste land satte en stopper for slikt. Men vil du gjenskape følelsen av å bli skutt ut av en kanon, er det dette ølet du skal ha!
Uklar mørk oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av sitrusfrukt (spesielt appelsiner) og furu.
Saftig og henrivende humlepreget smak, med toner av bitter appelsinmarmelade, grapefrukt, mango og harpiks. Med andre ord: Her er der der plenty av smakselementer fra humlen, som viser at humlesmak er langt mer enn bare den forventede solide bitterheten (som selvsagt også er til stede, uten å bli for ekstrem). Rett og slett et vidunderlig øl - noe av det beste vi har hatt på tappekran noensinne. Og om du ikke liker det, kan du i stedet bestille deg en Budweiser - eller alternativt følge Sigmunds oppfordring: Gå hjem og vogg!

Hobsons Postman's Knock

Cardinal Stavanger

Hobsons Brewery har siden 1993 vært i sving i den lille byen Cleobury Mortimer i Shropshire, England. Her var det postmannen og forfatteren Simon Evans slo seg etter å ha kommet delvis invalidisert tilbake fra 1. verdenskrig. Han ønsket seg en gående landpostrute i frisk luft for å styrke sine giftgass-skadde lunger - hans gamle postrute i storbyen Liverpool oppfylte ikke "frisk luft"-kriteriet. I Cleobury Mortimer trivdes han utmerket, og gikk daglig 28 km med posten. Når postmannen banket på døra (ja, postmenn gjorde faktisk det i England i mellomkrigstiden) var det gjerne dagens sosiale  høydepunkt for folk som bodde i grisgrendte strøk. Dette ga Evans masse stoff til hans humoristiske noveller og dikt. Dessverre ble Evans lungeplager forverret igjen etter noen år, og han døde bare 45 år gammel i 1940. Det er selvsagt Simon Evans og hans tidsalder Hobsons Brew ery vil hylle med ølet Postman's Knock. Stilmessig kalles ølet en "rich ruby porter" på hovedetiketten, og en "strong mild" på en sideetikett. Kjært barn har mange navn - ingen av betegnelsene kan sies å være feil. Et bra øl er det uansett.
Mahognifarget øl, klart først, disig når gjæren helles med mot slutten (ølet er "levende" og flaskekondisjonert). Lavt beige skum. Moderat naturlig kullsyre.
Maltpreget aroma og smak med milde røstede toner, hint av modne bær, sjokolade, vanilje og mild kaffe. Ikke særlig søtt, med en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig, og "meget engelsk". Et øl som er postmann Evans verdig!

Magic Rock The Big Top (fat)

Cardinal Stavanger

Fra Magic Rock Brewing i Huddersfield, England, har vi fått enda en ny höjdare på fat: The Big Top hører selvsagt hjemme i toppskiktet ("if it wasn't true, they wouldn't say it"). Bryggeriet kaller dette en "India Red Ale", og det er australsk humle de har gått fullstendig bananas med denne gangen.
Uklar rødbrun farge på ølet, kremig beige skum.
Deilig aroma av australsk humle, toner av tropiske frukter og grannåler.
INTENS smak av humle gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter og grapefrukt, gran- og furunåler og harpiks. Der er en tilstrekkelig maltet ryggrad, men ikke mye sødme. Bitterheten er fast, men likevel ikke for ekstrem. Jolly good! 

Hobsons Old Henry

ProductBottle_OldHenry

Noen bryggeriers produkter får vi først tak i etter å ha «siklet etter dem» i lang tid – men når det gjelder Hobsons Brewery fra Shropshire, England, så må vi innrømme at vi aldri hadde hørt om dem før en rekke av ølene deres plutselig dukket opp i Norge. Vel, bryggeriets historie strekker seg ikke lenger tilbake enn til 1993. De har konsentrert seg om det lokale m.h.t. både råvarer og distribusjon, og «lagt stein på stein» i rolig tempo, til de nå har nådd så langt at ølene også eksporteres. Og kvaliteten fortjener eksport-suksess! Old Henry, som er deres sterkeste ale, ligger stilmessig i grenselandet mellom premium bitter/ESB og English strong ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av karamell, mørke tørkede frukter og «støvet» humle.
Rik maltpreget smak med jordaktige toner, mildt røstet innslag, noe karamell men ikke for søt, mørke tørkede frukter igjen, rimelig humlepreget avslutning. Skikkelig godt håndverksarbeid av bryggeren her!

Redhook Long Hammer IPA

Cardinal Stavanger

Long Hammer IPA er første ølet vi har fra Redhook Brewery i Woodinville i staten Washington. Og betegnelsen IPA fortjener den, selv om bitterheten (44 IBU) er relativt moderat til å være en amerikansk sådan. Humletypene er Alchemy, Cascade og Willamette. Malten er pale, caramel og münchener.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (tropiske frukter, sitrus) og harpiksaktig humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, grapefruktaktige og lett krydrede toner med et hint av tobakk – men bitterheten er altså ikke ekstrem.
Dette er en IPA som nesten alle vil like – også de som er redde for å få smaksløkene voldtatt av mer ekstreme amerikanske varianter.

Hook Norton Double Stout

Cardinal Stavanger

Oppskriften på Double Stout fra Oxfordshire-bryggeriet Hook Norton er mer enn  100 år gammel, og ble trukket fram til heder og verdighet etter at stout i moderne tid igjen ble en etterspurt øltype. Hvorfor ølet kalles en «Double» stout vet jeg faktisk ikke – det er nemlig ikke noen ekstremstout vi har med å gjøre her, snarere en «rett fram» og «no nonsense»-stout som engelskmennene er eksperter på. Double Stout  er «bottle conditioned», altså ettergjæret og modnet på flasken.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Behagelig mild røstet aroma, toner av mild kaffe, mørk sjokolade og treverk, et hint av lakris.
Den middels tørre smaken har de samme elementene som aromaen. God å drikke!

Hook Norton Old Hooky

Cardinal Stavanger

Old Hooky er kanskje det mest kjente ølet til tradisjonsrike Hook Norton Brewery i Oxfordshire. Det er en klassisk engelsk «special bitter» som er populær på cask i hjemlandets puber, vi har den altså på flaske.
Brun til kobber farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av malt, toffee og karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget (inkl. krystallmalt) med toffee, karamell og litt frukt. Et fint og småskarpt humle-«bitt» følger i avslutningen.
Veldig engelsk dette her, ja!

Hook Norton Flagship

Cardinal Stavanger

Det sier vel seg selv at når et tradisjonsrikt bryggeri som Hook Norton i Oxfordshire kaller en ale for Flagship, betrakter de den som selve "flaggskipet" i sitt ølutvalg. Men navnet fikk ølet faktisk i forbindelse med 200-årsjubileet for slaget ved Trafalgar. Og ved en slik anledning var det opplagt hvilken humletype som måtte benyttes - den heter nemlig Admiral. Bryggeriet kaller Flagship for en India Pale Ale, men det er det neppe så mange andre som er enig i - dette er etter vår forstand en "premium bitter" eller ESB, og som sådan meget god.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et lavt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har toner av toffee, mat og noe frukt.
Smaken er først mer maltpreget enn humlepreget, med toner av toffee og solbær, men er ikke særlig søt. Moderat humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig og god!

Hook Norton Haymaker

Cardinal Stavanger

Hook Norton Brewery i Oxfordshire er et av de få overlevende engelske bryggeriene fra den forrige bryggeri-"gullalderen" på 1800-tallet. Bryggeriet ble grunnlagt i 1849, og holder fortsatt fanen høyt når det gjelder "real ale". Nåværende verneverdige bryggeribygning er fra år 1900, og pumping av vann og vørter skjer fortsatt ved hjelp av en dampmaskin.
Haymaker er en premium bitter, og navner indikerer at den skal være et forfriskende øl for høyonna på landet i Oxfordshire. Nåvel, det er nok mer silofôr og "traktoregg", heller enn høyonn, som dominerer i engelsk landbruk også nå - men ølet Haymaker er fortsatt egnet for enhver anledning når tørsten melder seg.
Klar dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Gressaktig aroma, hint av blomster, urter og høy.
Velbalansert smak med noe maltsødme og hint av toffee, fulgt av fruktig og urteaktig
Goldings-humle. Lettdrikkelig, innbyr deg til å ta store slurker. Et trivelig øl! 

Aspall 2011 Vintage Imperial Cyder

Cardinal Stavanger

Ikke et nytt øl denne gang, men en ny engelsk "real cider" fra kvalitetsleverandøren AspallVintage 2011 Imperial Cyder er deres sterkeste cider, og kommer som de andre på en slank og elegant flaske. Den har fått en ekstra "boost" ved at den rene eplemosten er tilsatt litt muscovado-sukker.
Dypgylden farge på cideren, helles i glasset brusende med et lavt og kortlevd hvitt skum. Moderat kullsyre i munnen.
Sterk aroma av ciderepler, eik og sulfitter.
Crisp og middels tørr smak av bittersøte ciderepler, toner av eik, hint av sulfitter. Slett ikke dårlig dette her!

Moylan's Hopsickle Imperial Ale

images-4

Moylan’s Brewery & Restaurant holder til i Novato, California, og regnes med i elitegruppa av californiske bryggerier (og dermed også i elitegruppa av amerikanske bryggerier generelt). Hopsickle Imperial Ale beskriver de selv som «triple hoppy», og stilmessig som en imperial/double IPA. Så vidt vi vet er Cardinal den første puben i Norge som har dette ølet. Det skal være en hyllest til humleblomsten – så er det da også brukt rikelige mengder med fersk Cascade, mens ett sted sier bryggeriet at de andre humlene er Tomahawk og Centennial, et annet sted sier de at det er Simcoe, Columbus, Ahtanum og Chinook, så da får vi gå ut fra at de varierer litt. Heftige amerikanske humler er de alle sammen.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle og krystallmalt , toner av appelsinmarmelade.
Middels søt smak, meget humlepreget med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Ikke for nybegynnere!

Thornbridge Raven Black IPA (fat)

Cardinal Stavanger

Engelske Thornbridge Brewery i Derbyshire har allerede markert seg på Cardinal med sine kvalitetsøl - siste ut på fat er Raven, en såkalt "black IPA". Den ble første gang brygget til Chesterfield CAMRA Beer Festival, men er nå en av bryggeriets faste ales. Oppskriften kom fra bryggeriets nye medarbeider James Kemp, som var newzealandsk mester i hjemmebrygging 2008. Og da er det bare rimelig at den newzealandske humletypen Nelson Sauvin er brukt i dette ølet, sammen med amerikanske Centennial og japansk-amerikanske Sorachi Ace. Og siden ølet er (nesten) svart, røper det at her har man brukt både sjokolademalt og svart patentmalt, i tillegg til Maris Otter pale malt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten ravnsvart, og lever dermed opp til navnet. Flott og kremig beige skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, noen røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er også fruktig og furupreget med tydelig karakter av de nevnte humletypene, og med en tørr røstet og middels bitter avslutning.
At det er bra saker som kommer fra Thornbridge, har vi nesten begynt å ta som en selvfølge - ihvertfall er det sikkert at
Raven ikke ødelegger bryggeriets renommé!

Sambrook's Powerhouse Porter (fat)

SambrooksPowerhouse_large

This is London: Etter at Young's ble slått sammen med Charles Wells og flyttet på landet i Bedfordshire, sto Fuller's igjen som det eneste store londonbryggeriet. Men nå har de fått konkurranse av en hel rekke interessante småbryggerier, og Cardinal er selvsagt blant de første pubene i Norge som introduserer Sambrook's Brewery, som holder til i bydelen Battersea. Bydelen var lenge kjent som industriområde og trafikknutepunkt, og selv om det gamle og iøynefallende varmekraftverket nå er nedlagt, er bygningen fredet, og skal fortsatt få være et markert trekk i Londons "skyline". Og kraftverket er det som har gitt navnet til Powerhouse Porter, en klassisk London porter så god som noen. Malten er brown, chocolate, crystal og pale, humletypene er Fuggles, Boadicea, Challenger og Fuggles
Helt ugjennomsiktig meget mørk brun til svart farge på ølet, flott beige skum.
Fruktig og røstet aroma, toner av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade.
"Smooth" og behagelig smak, moderat røstet med toner av mørk sjokolade, også noen mørke frukter i bakgrunnen. Moderat men tydelig humlebitterhet. En god og meget drikkelig porter!

ABC Brewing Halvor IBA (fat)

beer_195361

Da kan vi presentere det tredje fatølet fra de bergensk-stavangerske nomadebryggerne i ABC Brewing, Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland. Halvor IBA har de brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og lurer du på hvem Halvor er, så feiret han nylig 10-årsjubileum som bartender ved Henrik Øl-og Vinstove i Bergen. Da er det klart han måtte få et øl oppkalt etter seg!  Og IBA? Det står for Imperial Brown Ale.
Uklar brun farge på ølet, kremig beige skum.
Aroma av amerikansk humle, karamell og butterscotch.
Ganske rik og fyldig smak, rikelig med brun malt og hint av muscovadosukker uten at ølet er særlig søtt, tydelig amerikansk humle i avslutningen, bitter ettersmak.
Godt øl!

Lindesnes Påskeøl

Cardinal Stavanger

Vi fikk en advarsel fra Lindesnes Brygghus om at enkelte flasker av deres Påskeøl kunne være overkarbonert (= ha for mye kullsyre), men prøveflasken var helt fin, så vi "friskmelder" ølet, men gir deg selvsagt en ny flaske hvis du skulle være uheldig med din. Stilmessig er påskeølet nærmest en American pale ale.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. moderat hvitt skum.
Rustikk "hjemmebrygg"-aroma, toner av treverk og humle.
Den middels tørre smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele (sannsynligvis med amerikansk humle), fint balansert med malten. Noen toner av furu og harpiks, en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig dette her!
Lindesnes Påskeøl er vårt eneste øl i år som er definert som et påskeøl / påskebrygg, så benytt sjansen når våren står på trappene!

Bock-Damm

Cardinal

Grupo Damm i Barcelona er Spanias nest største bryggerigruppe, med røtter i tysk tradisjonell lagerølbrygging. Fra før har vi pilsen Estrella Damm, hveteølet Estrella Damm Inedit og vår glutenfrie bestselger Estrella Damm Daura. Når vi nå også tar inn det langt mørkere ølet Bock-Damm, er målgruppen fortsatt "vanlige pilsdrikkere", som vil ta et bittelite skritt over på "the dark side". Bock-Damm er nemlig svært lettdrikkelig, og til tross for Bock-navnet er dette nærmere en Münchener dunkel enn en Bock. Men sødmen er mindre enn det du vanligvis finner i en dunkel (eller i en Bock, for den saks skyld). Den nusselige 25 cl-flasken til en gunstig pris gjør også dette til et enkelt skritt å ta.
Mørk rubinrød til mørkebrun farge på ølet (nesten svart i dempet belysning), moderat til lavt off-white til beige skum.
Moderat aroma av malt, karamell og butterscotch.
Lett munnfølelse med en del kullsyre. Smaken har moderate toner av malt og karamell (men er altså ikke særlig søt), og humlebitterheten er lav.

Kentucky Bourbon Barrel Ale

202608_bbale_product1

Mange av dere har blitt vant til jevnlig forsyning av massive barleywines eller imperial stouts som har vært lagret på bourbonfat. Nå kan vi for første gang presentere et noe lettere øl, en strong pale ale hvor alkoholen riktignok er på plass, men likevel oppleves som ganske lett i kroppen for sin styrke. Det er Lexington Brewing Company (i Lexington, Kentucky) som har tappet Kentucky Bourbon Barrel Ale over på tønner av amerikansk eik, som nettopp har blitt tømt for sitt edle innhold av førsteklasses Kentucky Bourbon Whiskey. Det er første gang Cardinal har øl fra dette bryggeriet, og det koster å få slikt nobelt fatøl sendt fra USA - derav prisen. Vi har ihvertfall fått med de originale glassene!
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat kremig skum.
Distinkt aroma av bourbon, eik og vanilje.
Munnfølelsen er altså ganske lett. Middels tørr smak, igjen med tydelge toner av bourbon, eik og vanilje (ja, vaniljesmaken kommer også fra eikefatene - ikke tilsatt vanilje). Bitterheten er lav (noen ville sikkert hatt mer). Dette er et meget godt og "sofistikert" øl, men det fordrer at du liker bourbon whiskey (og det gjør vi!) - ellers er det neppe et øl for deg.

Thornbridge Halcyon (fat)

halcyon

Thornbridge-bryggeriet i Derbyshire kaller dette en "Imperial IPA". Halcyon er ellers navnet på bygg-/malttypen, som skal være litt skarpere i kantene enn Maris Otter. Det er første gang vi har dette ølet på Cardinal - bryggeriet borger for topp kvalitet.
Disig gyldent øl med både aroma og smak dominert av fruktig humle (tropiske frukter) og gran / furu. Bitterheten er likevel relativt moderat til å være en imperial IPA. Slektskapet til
Jaipur (som vi fortsatt har på fat) og Kipling (tomt nåWinking er åpenbart - Halcyon er storebroren!

Neuzeller Anti Aging Bier

31-1uRnDeYL._SL500_AA300_

Tyskerne tviholder på sin årtusengamle kurbad-kultur (hvem ellers holder seg med bynavn som Baden-Baden?), og nåde den som uttaler seg tvilende om effekten av mineralsalter og varme kilder! Da er det jo bare rimelig at de har lansert en Anti Aging Bier - det er Klosterbrauerei Neuzelle som står for dette vidundermiddelet, som angivelig skal gjøre aldringsprosessen til et fjernt minne. Fra før har bryggeriet et Badebier, som man både skal kunne drikke og bade i! Siden badefasilitetene på Cardinal er noe begrensede, har vi ikke tatt inn badeølet i originalutgaven, men anti-aldringsølet regner vi derimot vil finne et trofast publikum, særlig blant våre kvinnelge gjester. (Enkelte lettere tilårskomne herrer på Cardinal har gjennom lengre tid sørget for en så jevnlig tilførsel av B-vitaminer at aldringsprose sssen allerede nærmest er eliminert.) Utgangspunktet for Anti Aging Bier er badeølet, en Schwarzbier (sannsynlgvis brygget sterkere med High Gravity Brewing), som så er tilsatt mineralrikt vann fra en varm artesisk kilde. Det er dessuten tilsatt spirulina-alger og flavonoId (quercetin).
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum. 
Søtlig aroma av karamellmalt og urter, toner av bringebærsyltetøy også.
Smaken er derimot ikke særlig søt, ølet er lett i kroppen, med distinkte toner av mineraler og alger, samt mildt røstede toner i bakgrunnen. Meget moderat humle, lett salt ettersmak. Ølet passer bra til sushi med alger og wasabi, men går også fint til mindre avanserte snacks - eller rett og slett på egenhånd. Ungdomskilden er funnet!

Mikkeller Tiger Baby: Open Windows Open Hills

6078629867_602fc48f6d_o

Dette er et one-off øl fra Mikkeller, som ble brygget i anledning av at den københavnske popgruppen Tiger Baby ga ut sitt tredje album. Og det er albumet som heter Open Windows Open Hills. Vi har bare et meget begrenset antall flasker - når det er tomt så er det tomt! Det er en pale ale som er brygget med mango og pasjonsfrukt.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Herlig og intens aroma av mango og pasjonsfrukt, også noe furuaktig humle.
Smaken er tørrere enn forventet, men også markert fruktig - mango og pasjonsfrukt igjen, naturlig nok siden de er faktiske ingredienser  i ølet. Sannsynligvis er det noe humle med "tropisk frukt"-aromaer og smaker her også, men bitterheten er meget moderat. Munnfølelsen er ganske lett, og avslutningen er kort.
Siden jeg er en svoren tilhenger av øl som har "mango og pasjonsfrukt"-preg fra humlen, er det interessant å også oppleve disse fruktene som ingredienser i ølet. At resultatet er rimelig forfriskende, sier seg vel selv?

St. Peter's Suffolk Gold

45827011_H-1

Suffolk Gold fra St. Peter's Brewery er ny hos oss. Den kommer i den velkjente ovale grønne flasken fra 1700-tallet, men er ikke samme ølet som den Golden Ale vi hadde en periode tidlgere. Gold-navnet har den fra humletypen som er brukt, First Gold. Både humlen og malten er dyrket i Suffolk (Sørøst-England).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av gressaktig og urteaktig humle, også hint av honning og kanel.
Smaken har først middels søt malt med et hint av toffee og mildt krydder, umiddelbart etterfulgt av en distinkt humlebitterhet, som blir ganske skarp ut gjennom den lange ettersmaken.
Igjen et kvalitetsøl fra St. Peter's, men ikke særere enn at det vil falle i smak hos de fleste.

Kapuziner Weissbier Schwarz

lKapuzinerWeisseSchwarzBottle

Her trodde jeg at jeg bestilte en ny forsyning av den vanlige lyse Kapuziner Weissbier (som vi har hatt en stund), men så dukket der i stedet opp to kasser med Kapuziner Weissbier Schwarz - og den er så god at jeg kan love å bestille mer av den (ja, vi skal selvsagt ha den lyse ogsåWinking.
Hveteøl fra Bavaria var spesiellt etter at «das Reinheitsgebot» ble innført i Tyskland på 1300 tallet, da det kun var den kongelige familien som kunne fortsette å brygge dette tradisjonelle ølet. Dunkelweizen er et moderne klassisk øl, en lykkelig union av hveteøl og tradisjonell dunkel, med lange tradisjoner i Kulmbach. Det er funnet bryggeutstyr i byen som er over 3000 år gammelt.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Deilig sterk aroma av banan, kryddernellik, mildt røstet malt og rugbrød, et hint av sjokolade.
Smaken har preg av mørkt brød med mildt røstet malt og sjokolade igjen, noe kryddernellik og banan i bakgrunnen. Ikke for søt. Beskjeden humle, som normalt for øltypen, men den røstede malten gjør likevel at smaken får en grei avslutning. Nydelig balansert - dette er muligens den beste
dunkelweizen jeg har smakt!

Widmer Brothers Rotator IPA Series - Falconer’s IPA

falconer-rotator-small

IPA (India Pale Ale) er den ølstilen som har hatt kraftigst vekst på Cardinal siste år. Amerikanerne skal ha hovedæren for å ha gitt nytt liv til (og redefinert) denne opprinnelig britiske ølstilen. Der brygges så mange gode IPA'er i Norge (og Skandinavia for øvrig) nå, at hovedtyngden av IPA-salget vårt vil ligge på bryggerier som Nøgne Ø, Lervig, Ægir og Amager. Men innimellom må vi ta inn noen av de beste amerikanske som "referanseøl" - de er jo knallgode, men viser samtidig at vi jaggu har kommet langt i bryggekunsten her på berget også!
Widmer Brothers i Portland, Oregon, var en av pionerene i den amerikanske håndverksbryggerirevolusjonen. Deres Rotator IPA Series har altså et roterende utvalg av IPAer brygget med forskjellige humlevarianter. Falconer's Flight er ikke en enkelt humletype, men en humleBLANDING (blandingsforholdet er hemmelig) av forskjellige humlevarianter fra den amerikanske vestkysten. Humleblandingen, og ølet Falconer's IPA, er oppkalt etter avdøde Glen Hay Falconer, som var en legendarisk bryggerimester hos Widmer Brothers.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av karamell, appelsimarmelade og fruktig humle.
God humlepreget smak gjennom det hele, men bitterheten er ikke ekstrem til å være en amerikansk IPA - den er nå likevel bitter nok for meg. Tilstrekkelig "ryggrad" av malt, men ølet er ikke særlig søtt. Meget drikkelig!

ABC Brewing West Coast Lager




wcl

Det nye stavangersk-bergenske nomadebryggeriet ABC Brewing (Kim Odland og Gahr Smith-Gahrsen) habrygget sin kraftig humlede lyse lagerøl, West Coast Lager, hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Gylden farge på ølet, svakt disig, moderat hvitt skum.
God fruktig (men ikke veldig intens) aroma, med et hint av toffee.
Lett i kroppen, liten restsødme. Meget humlepreget smak, med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet (nesten medisinsk) i ettersmaken.
Lyse lagerøl har fortsatt mange venner på Cardinal (og det er helt i orden!), men hvis det bitreste du kan tenke deg å drikke er
Stella Artois, bør du nok bare fortsette med Stella. De mer vågale kan derimot prøve seg på denne nyskapningen fra ABC Brewing.

Samuel Adams Winter Lager

sa_winter_lager

De amerikanske Samuel Adams-ølene fra Boston Beer Company er velkjente på Cardinal fra før (Boston Ale, Boston Lager) - nå har vi også fått inn Samuel Adams Winter Lager.
Vakker kastanjenøtt-farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har noe karamell, støv og gress.
Ganske mye kullsyre i munnen. Smaken har rikelig med karamell men er ikke for søt, også toner av brunt brød. Krydderne som ølet faktisk er tilsatt (kanel, ingefær og appelsinskall) er meget moderat og mildt til stede, og dominerer ikke. Bitterheten er lav.
Til tross for "vinter"-merkelappen er dette et ganske snilt og ikke voldsomt utfordrende øl, som trygt kan drikkes utover våren (og sommeren med, om vi har noe igjen).

Alvinne Mano Negra

Cardinal Stavanger

La Mano Negra (= Den svarte hånd) har opp gjennom historien vært betegnelsen både på flere politiske ekstremistgrupper og på mafiaens utpressingsmetoder. Den herværende Mano Negra fra belgiske Picobrouwerij Alvinne er heldigvis uten mafia- eller ekstremistforbindelser – det dreier seg om en imperial stout med bryggeriets spesielle belgiske husgjær, Morpheus. Humletypene er Magnum og East Kent Goldings, bitterheten er på 59 EBU.
Når korken vippes av, begynner ølet langsomt å strømme ut av seg selv, så her gjelder det å ha glasset klar ganske kjapt. Beksvart farge på ølet (naturligvis), digert lysebrunt skum.
Syrlig og fruktig aroma, toner av bondegårdshus og rødvinseddik, noen røstede kaffetoner i bakgrunnen. Toner av lær når ølet varmes litt opp.
Rikelig med kullsyre i munnen. Røstet og moderat fruktig smak, toner av kaffe og lakris, hint av eik og mildt krydder. Middels bitter avslutning.

Alvinne Gaspar

gaspar-bottle

Belgiske ales særmerker seg oftest med andre kvaliteter enn kraftig humling, men når de nyskapende bryggerne i Picobrouwerij Alvinne først slår seg løs, spares der ikke på humlen heller. Gaspar er et eksempel på det, med en bitterhet på 115 IBU. Humletypene som er brukt er Magnum, Chinook, Columbus og Hallertauer Mittelfrüh.
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle, særlig sitrus og tropiske frukter, hint av furutrær.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Smaken er meget søt med et krydret preg av belgisk overgjær, men den er også meget bitter. Distinkt humlepreg gjennom det hele. Ettersmaken er svært bitter, nesten medisinsk. Heftige saker – og du får faktisk lyst på MER!

Badger Poacher's Choice

ardinal Stavanger

«The poacher» - krypskytteren – har gjennom århundrene vært et begrep på landsbygda i England, hvor jaktrettighetene og andre naturherligheter alltid har tilhørt overklassen, og mang en fattig landsbyboer så syn på å spe på kostholdet med en ikke helt lovlig hare eller fasan. Når Badger Brewery (Hall & Woodhouse) i Dorset har kalt en av sine ales Poacher’s Choice, er det i anerkjennelse av denne tradisjonen, som vel ikke er helt utdødd ennå. Og tiden med dødsstraff hvis man ble knepet på fersk gjerning, er heldigvis forbi. Poacher’s Choice klassifiseres av britene som en strong ale, selv om 5,7% kanskje ikke høres overveldende ut.  Ølet er brygget med en dose lakris og damson – en slags små villplommer.
Klar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av plommer, overmodne bringebær og en merksnodig fruktig hostesaft som jeg kjøpte i Skottland en gang.
Smaken er fruktig og svakt røstet, med toner av plommer, overmodne bringebær og hostesaft igjen. Moderat humle.
En merkelig og ganske sær ale – enten liker du den, eller så liker du den ikke.

Badger Hopping Hare

hoppinghare04

Badger Brewery (Hall & Woodhouse) i Dorset, Sør-England, har vi hatt tre øl fra tidligere – nå lanserer importøren to nye, og vi følger opp med å ta inn et prøveparti. Hopping Hare er opprinnelig en sesong-ale for våren, men på flaske er den tilgjengelig hele året. Den har vært humlet i tre omganger. Bitterhumle er First Gold, aromahumler er Goldings og Cascade.
Klar dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Heineken-lignende aroma med noe gressaktig humle, også noen toner av støv og et hint av toffee.
Smaken er rimelig forfriskende og ganske velhumlet, på en smøraktig bakgrunn med et hint av toffee igjen. Middels bitter ettersmak.
 

Magic Rock Bearded Lady

beardedlady-300x284

Damer med skjegg skal man ha respekt for! Dette er hva Magic Rock Brewing i Huddersfield, West Yorkshire, har å si om saken: 
"Say hello to the
Bearded Lady, our uncompromisingly big and beautiful Imperial Stout. Born from our Dark Arts recipe she uses masses of magical malts to deliver deep chocolate, rich coffee and vinous berry flavours all complemented by a balanced yet subtly spicy hop profile. Powerful, robust, intriguing; yet decadently smooth and sumptuous, the lady demands respect…"
Våre egne smaksnotater:

Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Behagelig røstet og fruktig aroma, hint av eksotisk treverk.
Meget beskjedent kullsyrenivå. Varmende munnfølelse. Smaken er tungt røstet, toner av meget sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, men ikke veldig søt. En massiv humlet og røstet bitterhet i avslutningen.
Fremmer antagelig skjeggveksten hos alle kjønn, denne her!

Amager Hr. Frederiksen Buffalo Trace Edition

mqdefault

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede kjent av Cardinals ølentusiaster som en fyrrig herre. I sin Buffalo Trace Edition har Hr. Frederiksen vært gjennom en lengre lagring på eikefat som tidligere inneholdt Buffalo Trace Kentucky Whiskey. Da er det vel best å overlate ordet til de lettere animerte bryggerne selv: "Amager Bryghus har fra branchekyndige erfaret, at storytelling er halvdelen af fornøjelsen ved at drikke dyrt øl. Så vi bad en velestimeret lokalhistoriker forske i bryghusets beliggenhed. Derfor var vores begejstring stor, da den følgende historiske sandhed blev afsløret: Amager Bryghus ligger ved et vandingssted på den traditionelle skralderute henover Amager. Siden oldtiden har vore forfædre slukket deres tørst lige her, når de svedig t har transporteret deres skidt til øens berømte lossepladser. På samme måde er det historiske Buffalo Trace bourbon destilleri i Frankfort, Kentucky gennem 200 år beliggende ved et vadested hvor store flokke indfødte bøfler har krydset den brusende Kentucky River i vild flugt fra hujende rødhuder. Således knyttes historien så smukt sammen – fra Amager til Kentucky. Vi håber du vil nyde, hvordan vi med denne særudgave af Hr. Frederiksen knytter fremragende og stærkt sort øl sammen med noget af den bedste Bourbon, der findes."
Du verden! Vi nøyer oss med våre alltid nøkterne og saklige smaksnotater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av tre, der er også noen toner av vanilje og bourbon, men ikke fullt så uttalt som jeg forventet. Røstede toner av kaffe og sjokolade i bakgrunnen.
Intens smak, røstet og eikepreget som bare h......, og her kommer whiskeyen tydeligere gjennom. Toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og vanilje.
Imponerende greier dette her!

Kinn Dampen

Dampen-flaske-75cl-162x300

Kinn Dampen har vi hatt i hyllene en stund, men omtalen av den har forsvunnet - om den noen gang ble skrevet ...  Ølet ble første gang brygget til dampbåtfestivalen Fjordsteam i august 2010, festivalen ble da selvsagt holdt i den tradisjonsrike kystbyen Florø, hvor Kinn Bryggeri også holder til. Og med en slik bakgrunn er det opplagt at øltypen måtte være en steam beer, eller California common som øltypen også kalles i USA, siden Anchor Brewery i San Francisco sikret seg eneretten til å bruke betegnelsen "steam beer" der. Bryggeriteknisk er øltypen nærmest en mellomting mellom overgjæret ale og undergjæret lager. Humletypen er Northern Brewer. 
Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Aromaen har toner som kan minne om einerved og tobakk.
Bra humlepreget smak, harpiksaktige toner, hint av treverk og tobakk, på en tilstrekkelig maltet base. Jo, dette er en god steam beer! Vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri kan være fornøyd med resultatet. 

Lervig Pilsner

lervig_pilsner

Vi har hatt inne Lervig Pilsner en stund, men har glemt å fortelle noen om det. At både vi selv og mange av våre gjester foretrekker andre av Lervigs produkter med mer "trøkk" i, skal vi ikke legge skjul på - men det vil jo være meningsløst om de som sverger til byens egen pils må gå andre steder for å få den, så da satser vi på å ha den tilgjengelig på boks eller flaske til enhver tid. Kvaliteten er også mer stabil nå enn den var i bryggeriets oppstartsfase. 
Meget lyst stråfarget øl, med et bra og varig hvitt skum.
Behagelig fruktig aroma, toner av honning og gress også.
Meget lett i kroppen. Akseptabel humlekarakter, med noe bitterhet i ettersmaken. Ingen frastøtende sidetoner. Dette er en frisk, "ren" og lettdrikkelig pils - rett og slett.

Fuller's Vintage Ale 2012

pr-fullers-2012-vintage

I serien med Fuller’s flaskemodnede årgangsøl (oppskriften justeres litt for hvert år – derfor betrakter entusiastene dem som individuelle øl) har vi nå kommet til 2012 – den 16. årgangen i rekken. Hver flaske er som vanlig individuelt nummerert og pakket i kartong. Vintage Ale 2012 er det produsert 125000 flasker av (det høyeste antallet noensinne) – det høres kanskje mye ut, men i forhold til antallet flasker og liter fatøl som årlig produseres av Fuller’s «vanlige» øl, er dette tallet ganske lite. Humletypene som benyttes inkluderer, foruten de vanlige engelske humletypene Goldings og Target, også den prisvinnende humlevarianten Sovereign. Det økologiske byggkornet dyrkes på Sir James Fullers egen eiendom.
Rav til kobber farge på ølet, moderat til lavt skum, svakt off-white.
Ganske sterk aroma av malt, toffee, rosiner og eik.
Middels søt og maltpreget smak, meget behagelig, toner av toffee og rosiner igjen, noe eik og moderat humle i bakgrunnen. Kan nok ennå utvikle seg positivt ved videre kjellerlagring, men er absolutt verd å drikke allerede nå.

Satan Red

satan-red

Satan Gold har lenge vært en av våre storselgere - den litt mørkere broren Satan Red har solgt litt langsommere - ikke så rart, siden den var falt ut av "Ølboken" vår! Det får vi altså rettet på nå. Vi innrømmer glatt at første gangen kjøper nok folk Satan-ølene mest på grunn av det "kule" navnet. Men andre (og tredje og fjerde) gangen kjøper folk dem fordi det er fantastisk GODE ØL! Kule navn selger én gang, kvalitet selger mange ganger. Sånn er det heldigvis ennå. Det er belgiske De Block Brouwerij i Peizegem som står bak Satan-ølene. Her er der egentlig bare en ting å si: Satans gode øl!
Rødlig rav farge på ølet, svakt disig, med et digert off-white skum som varer "i det uendelige".
God fruktig og krydret aroma.
Krydret smak også, toner av eik, noe karamell og frukt. Godt! For Satan, jeg tror jeg tar en til!

Berentsens Skumrings Ale

skumring

Berentsens Brygghus i Egersund lanserte Skumrings Ale som en hyllest til filmen Skumringslandet (som ennå ikke har hatt premiere, men det skal skje i løpet av 2014). Filmopptakene ble for det meste gjort på location nær Egersund, men endte dessverre så tragisk ved at produsenten og en annen fra filmcrewet ble skylt på havet av en monsterbølge. 
Skumrings Ale er en meget mørk brown ale med et moderat off-white skum.
Aroma av lettrøstet malt og brent karamell.
Smaken har de samme elementene, men ølet er ikke søtt (jeg kunne faktisk tenkt meg litt mer sødme). Humlen er moderat, som i de fleste brown ales. Slektskapet til Rav Amber Ale fra samme bryggeri merkes, men Skumrings Ale er mørkere, mer røstet og langt mindre humlepreget.

Nøgne Ø Red Horizon 3

red-horizon

3. edition av Nøgne Ø Red Horizon er som de andre i serien brygget med rødbeter, og her er det sakegjær No. 9 som har blitt benyttet.
Dyp rødbrun farge på ølet, klarere og litt lysere enn 2. edition, lavt off-white skum.
Aromaen her er noe bedre, toner av rødvin og rødbeter.
Smaken framstår definitivt som bedre etter min smak, men det er tillatt å være uenig med meg. Vinøse toner (hetvin), hint av eik, fint balansert bitterhet i avslutningen (til tross for teoretisk IBU på 100). Varmende munnfølelse, men litt mindre alkoholpreget enn 2. edition. Ganske gode greier dette!
 

HaandBryggeriet / Närke Unionöl

kvitre.no_.2012.unionol

Svenske Närke Kulturbryggeri og HaandBryggeriet i Drammen har brygget et vennskapsøl - Unionöl - med spesielle, lokale ingredienser fra begge land: Gotlandsmalt, honning, tyttebær og einer. 
Uklar mørkbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Den røkte gotlandsmalten dominerer aromaen fullstendig.
Meget røkpreget smak, men også et hint av tyttebær. Lav humlebitterhet. Et historisk interessant øl, men du bør nok tåle en del røksmak for å bestille det.

Amager / Garrison Canadian Winter

garrison-logo on black-proudly

Etter at Unibroue sluttet å eksportere til Europa, har vi ikke hatt noe kanadisk øl på Cardinal. Nå har vi ihvertfall fått et nesten-kanadisk øl: brygget i København, men med bistand fra kanadiske bryggere. Vi overlater ordet til våre venner på Amager Bryghus: "Når frosten rigtig bider og vinteren er surest og koldest og allermest trist, så er det man skal huske at forkæle sig selv. For lige netop der har vi i sandhed fortjent det. Denne vinter har vi brygget en helt særlig øl, der egner sig særdeles fremragende til netop hyggelig og forkælet vellevned – gerne foran pejsevideoen. Canadian Winter er et samarbejdsbryg med Garrison Brewing i Halifax, Nova Scotia - et af Canadas førende håndværksbryggerier – som lagde veje n forbi Amager Bryghus en grå dag i november. Resultatet af vore fælles anstrengelser er denne Winter Warmer – en fyldig øl af britisk afstamning. Her er det de rige og gode malte, der er sat på dagsordenen, mens bitterheden er tonet ned. Til gengæld har vi krydret den diskret med gode ting og sager, der i kombination med alkoholen vil varme dig i krop og sjæl. Vi garanterer! 
Ingredienser: Pale Ale -, Münchener -, Crystal -, Melanoidin – og Chocolade malt samt Demerara sukker og ahornsirup. Humlet med Tomahawk, krydret med kanel, nelliker, laurbærblade og Chai te og gæret med en amerikansk ale-gær."
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.

Distinkt aroma og smak av brunt sukker, lønnesirup, kanel, kryddernellik og indisk krydret chai-te (laurbærbladene kan jeg ikke identifisere). Lav bitterhet (25 IBU), så Tomahawk-humlen (som er en "høyalfahumle" = har høy bitterhet) må de ha brukt ganske sparsomt. 
Dette er et interessant og uvanlig øl, som selv med moderat bitterhet er fullt av smak. Anbefales!

Mikkeller Big Worse Barley Wine

Mikkeller Big Worse

Den vanlige utgaven av Mikkeller Big Worse har vi hatt på fat en stund, men nå har vi skiftet (nesten uten å merke det selv) til Red Wine Barrel Edition. Denne utgaven er altså lagret på eiketønner som tidligere inneholdt rødvin. For de av dere som samler "ticks" på RateBeer er dette en viktig forskjell. Ja, det betyr mye smaksmessig også.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av eik / rødvinsfat, et hint av rå alkohol. Også toner av mørke tørkede frukter. 
Smaken er meget eikepreget, rødvinstønnen dominerer virkelig. Bra humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Meget smakfull og interessant!

Thornbridge Kipling South Pacific Style Pale Ale

Cardinal.no

Kipling fra det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge er brygget med newzealandsk humle (hvor Nelson Sauvin dominerer), og er på 5,2%. I første omgang har vi den bare på fat i baren i 2. etasje.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et moderat hvitt skum.
God fruktig aroma av NS-humle, toner av hvite druer, knuste stikkelsbær og tropiske frukter.
Distinkt humlepreget og fruktig smak med en solid bitterhet, noe preg av nåletrær også, med merkbar maltsødme som ryggrad. Likevel relativt lett i kroppen og behagelig å drikke. Meget god! En verdig lillebror til
Jaipur IPA fra samme bryggeri. 

Bierwerk Renosterbos

tumblr_ltpwfiYwGS1qaa9od

Renosterbos betyr "neshornbusk", og er en vanlig forekommende buskvekst i Sør-Afrika. Formodentlig har den fått navnet sitt fordi neshorn liker å gnaske den i seg. Om der er med noe av denne busken i den herværende barleywine fra Bierwerk (Christian Skovdal Andersens afrikanske prosjekt), har vi ingen informasjon om. Det er ikke umulig, for unge skudd av planten skal være bra for fordøyelsen. Dette er hva bryggeren selv har å si: "A complex ale brewed with South African cane sugar and fermented with both ale- and wine yeast. A seven month maturation period on redwine barrels innoculated with naturally occuring brettanomyces yeast provides the beer with its rustique character and balancing tartness." Bryggingen har Christian gjort hos Boston Breweries i Cape Town, Sør-Afrika.
Mørk rødlig-brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Vinlignende aroma (rødvin), moderat karakter av brettanomyces / bondegårdshus.
Vinøs smak, eik, rødvin og brettanomyces, mer søt enn sur. Toner av sjokolade og mørke tørkede frukter. 
Om det er dette ølet Nelson Mandela styrker seg på i sin alderdom, vet vi ikke sikkert - men vi kan ihvertfall anbefale det til alle som både har god smak og ønsker å få litt fart i blodomløpet.

Bierwerk African Stout

untitled-2_509

Igjen et øl fra det afrikanske nomadebryggeriet Bierwerk (Christian Skovdal Andersen), også dette brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Stilmessig ligger African Stout i grenselandet mellom foreign stout og sweet stout.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat aroma av maltsukker, karamell og moderat røstet malt.
"Smooth" smak, milde røstede toner, noe karamell, sjokolade og mild søtet kaffe.
Vår lokale ølentusiast Egil Ovesen, som har reist vidt og bredt i Afrika, erklærte at dette var det suverent beste afrikanske øl han hadde smakt. Og det måtte han altså til Cardinal for å få!

Bierwerk Rooibos

6098848201_15290792f4

Afrikanske øl er "in" på Cardinal for tiden. Ølene i Bierwerk-serien brygges i Sør-Afrika og Namibia av den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen, som ellers er velkjent på Cardinal for den danskbryggede Beer Here-serien. Bierwerk Rooibos, som stilmessig ligger nærmest en belgisk saison, er brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Den er, som navnet forteller, brygget med en uvanlig ølingrediens, nemlig afrikansk rooibos-te (som botanisk sett strengt tatt ikke er en te, men den brukes altså som te). Rooibo s-buskens blader skal ha en rekke helsebringende egenskaper.
Lys gylden farge på ølet, med et enormt hvitt skum.
Aroma av rooibos-te og saisongjær.
Rimelig god og interessant smak, forfriskende og mildt krydret med toner av rooibos-te.

Camelthorn Bokbeer

Cardinal Pub & Bar Stavanger

Cardinal har nå for første gang fått AFRIKANSKE øl i utvalget – hele 4 forskjellige varianter, til og med. Camelthorn Bokbeer var den vi fikk mest av, så det var naturligvis den vi ikke hadde bestilt … Vel, når man handler med obskure leverandører, så tar man det man får. Camelthorn Brewing Company holder til i Windhoek, Namibia, og er dette landets første håndverksbryggeri. Deres Bokbeer er en Weizenbock (hvetebokk).
Mørk brun farge på ølet, som har vanvittig mye kullsyre, og dermed får et enormt off-white skum som bruker «en evighet» på å legge seg. Derfor serverer vi dette 33 cl ølet i et halvliters Erdinger-glass.
Snodig aroma, toner av merkelige krydderier, noe brunt brød og karamell.
Smaken er middels søt og mildt krydret, noe karamell og banan. Minimal bitterhet. Ikke din typiske Weizenbock, kanskje – men god nok å drikke. Så enten du er en tørst buskmann fra Kalahari-ørkenen eller bare en siddis med behov for litt strupefuktighet, så går det an å prøve seg på denne.

Amager Dragør Tripel

5704603000058-s

Igjen overlater vi ordet til bryggerne hos Amager Bryghus i København: «Dragør Tripel er en overgæret øl, hvor vi har hentet inspirationen i de stærke, belgiske klosterøl af typen ”Tripel”. Her er det sødmen og alkoholen, der er i umiddelbar fokus. I glasset står øllet i en lys, ravgylden kulør, med et cremet skum. Duften er ren frugt – eksotisk frugt trods det belgiske forbillede. Her er både mango, passionsfrugt, stjernefrugt og jackfrugt – og så en diskret antydning af jordbær. Kroppen er særdeles fyldig med et solidt element af lyse malte, hvor gæren markerer sig – akkurat som den skal. Og modsat andre, sødlige kloster-øltyper, så får de sødlige malte i Dragør Tripel et effektivt modspil i Halletauer-humlen, som især viser karakter i øllets finish. Dragør Tripel er en øl til fornøjelse for begge køn. Damerne vil nyde øllets sødme og eksotiske frugtighed, mens herrerne vil tiltales af den varmende alkohol.»
Nåvel, hvilke egenskaper ved ølet som virker mest tiltrekkende på de respektive kjønn, skal vi være forsiktige med å si noe bastant om, vi kjenner da vitterlig noen damer som … nok om det!
Dragør Tripel er oppkalt etter Dragør Havn på Amager, med et lostårn som landemerke – dette tårnet var årsak til protestaksjoner og underskriftslister både da det skulle bygges i 1912, og da det senere var blitt overflødig og skulle rives. Noen blir aldri fornøyde!
Gylden farge på ølet, disig. Helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Meget fruktig og krydret aroma, toner av jordbær og kryddernellik.
Smaken er ganske søt, igjen meget fruktig og moderat krydret, med diskret humle i bakgrunnen. Varmende munnfølelse. Kort og godt: Godt!

Amager The Sinner Series Pride

Cardinal Stavanger

Amager Bryghus, bejublet som Danmarks beste bryggeri, har vi mye godt øl fra nå.
Som en av de første pubene i verden fikk vi inn siste utgivelse i "The Sinner Series", ølserien med tema fra "De syv dødssyndene". Og nå er vi kommet til PRIDE - hovmod. Det er en imperial stout på 10%, og den er så sykt god at vi har en viss forståelse for at bryggerne kan bli hovmodige. Vi gir like godt ordet til dem selv:
"Vi tænkte længe og grundigt over, hvilken øl der ville gøre os mest muligt stolte at brygge i serien af syndige øl. Hvis du kender Amager Bryghus, ved du, at Imperial Stouts har en helt særlig rolle i vore hjerter. Derfor måtte ”Pride” simpelthen bare være en Imperial Stout. Det der er særligt med denne version er, at vi kogte den som ind i h...... Faktisk kogte vi den i hele 6 timer, hvilket betyder en endnu kraftigere og fyldigere øl. Vi vil aldrig vove at kalde det for en perfekt Imperial Stout – det ville være at bringe stolthed i foruroligende nærhed af hovmod. Men ikke desto mindre håber vi, at I må nyde denne stolte øl. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Beksvart farge på ølet, flott brunt skum.
God røstet aroma, toner av eksotisk treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade.
Smaken er røstet, maltpreget og ganske søt, toner av søtet sterk kaffe, sjokolade og lakris, noen krydrede toner. Bitter humle i avslutningen.
Mektig, imponerende og veldig smakfull!

ABC Henrik Imperial Amber Ale (fat)

abcsett-1

Norge har fått sine første "fantombryggere" eller "nomadebryggere" (= håndverksbryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre), selv kaller de seg "gjøkebryggere". ABC Brewing er et bergensk-stavangersk prosjekt, med Gahr Smith-Gahrsen (Andhrimne) og Kim Odland (Black Cat) i spissen. Imperial Amber Ale har de brygget hos Lervig i Hillevåg. Ølet kunne like gjerne vært kalt en IPA, etter vår mening. Godt er det ihvertfall! Som navnet sier er det brygget for Henrik Øl- og vinstove i Bergen, men i en inter-kollegial utveksling av ølfat med Henrik så sikret vi oss et par fat av dette fyrrige snabelstoffet. 
Ravfarget øl, svakt disig, med et moderat off-white skum.
Herlig humlepreget aroma, fruktige og harpiksaktige toner.
Smaken er distinkt humlepreget (amerikansk humle) gjennom det hele, med en solid bitterhet. Der er akkurat nok malt til å støtte opp under bitterheten, men ølet er ikke særlig søtt. Alkoholen er godt skjult.

Magic Rock Magic 8 Ball

Cardina Stavanger

At Magic Rock Brewing i Huddersfield er et av Englands mest interessante nyere bryggerier har du kanskje fått med deg nå - også at vi satser tungt på dem på fatølsektoren. "The magic 8 ball" er et begrep innen snooker (biljard) - men her er Magic 8 Ball navnet på bryggeriets "black IPA". At begrepet "black IPA" er en selvmotsigelse, har vi sagt mange ganger før, og sier det for sikkerhets skyld igjen - et øl kan bare ikke være "black" og "pale" samtidig. Dét er karene hos Magic Rock helt innforstått med, likevel holder de på begrepet. Forklaringen får du når du smaker - ølet ser nemlig ut som en god og svart stout, men smaker mest som en India Pale Ale
Svart farge på ølet altså, høyt og kremig beige skum.
Behagelig aroma av fruktig og furuaktig humle, med noen milde røstede toner i bakgrunnen.
Gledesfylt smak av deilig humle, med en mildt røstet og humlet bitterhet i avslutningen. Gode saker!

Svaneke In Your Pale Face IPA

Cardinal Pub og Bar Stavanger

Svaneke Bryghus på Bornholm lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils-  og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på In Your Pale Face IPA, en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet. 

Alvinne Undressed

Cardinal Stavanger

Undressed fra belgiske Picobrouwerij Alvinne fikk vi levert en kasse av ved en feilsending, og da serverer vi den selvsagt til de "spesielt interesserte". Og du skal være VIRKELIG spesielt interessert for å kjøpe den! Stilmessig skal dette være en klassisk Oud Bruin (som vi ikke har hatt på Cardinal før), brygget nesten helt uten humle, og blottet for bitterhet.
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et brusende lavt beige skum som dør ut straks. Lavt kullsyrenivå i glasset.
Søt & sur aroma, toner av rødvin, rødvinseddik, eik og urter.
Smaken er meget sur, eddikaktig og eikepreget, middels søt. Ingen bitterhet, som forventet. Jo, det er interessant å ha smakt en
Oud Bruin, men dette er bare ikke "my cup of tea". Der finnes imidlertid ølentusiaster som liker den mye bedre enn hva jeg gjorde, og det kan sikkert være greit å dele flasken på to eller flere personer.

CB Sørlands Spesial

LlJC9KKEQqSEGmOMj3IwWAjf200cLmM9vMxFguw9jeig-1

Det er ikke så ofte det kommer nye fra Hansa-Borg-gruppen, men nå har ihvertfall CB i Kristiansand kommet med sin Sørlands Spesial, en pils de beskriver som "tørrhumlet og litt friskere".
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, maltsukker, karamell og gress.
Myk munnfølelse. Nokså søt smak med karamell og et visst maltpreg, bitterheten er ganske beskjeden, men likevel merkbar. Kanskje ikke noe radikalt nytt fra CB dette her, men ølet er behagelig nok å drikke.

Alvinne Naked Ladies

Cardinal Pub & Bar Stavanger

Naked Ladies selger kanskje seg selv på grunn av navnet? Jeg mener selv å ha en svak erindring om at det var noe spesielt attraktivt med nakne damer - jeg husker bare ikke lenger hvorfor ... Nåvel, før du setter fantasien altfor mye i sving, må jeg nesten opplyse om at dette ølet er oppkalt etter et relativt seriøst kunstverk, nemlig en skulpturgruppe av dansende nymfer, som kan ses i York House gardens i Twickenham utenfor London. Den skulpturgruppen kalles på folkemunne bare "the naked ladies". Så var det oppklart!
Ølet
Naked Ladies er et samarbeidsprosjekt mellom belgiske Picobrouwerij Alvinne og engelske Twickenham Fine Ales. Versjonen som ble brygget i Twickenham (som vi ikke har) ble gjæret med vanlig engelsk alegjær, mens versjonen du nå skal smake på ble brygget hos Alvinne, og gjæret med deres egen spesielle husgjær Morpheus, som gir et syrligere og mer "typisk belgisk" preg på ølet.
Uklar oransjeaktig farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk gjærpreget og krydret aroma, også noen toner av fruktig humle.
Smaken er også gjærpreget og krydret, og middels tørr. En viss fruktig syrlighet. Ganske bitter humle i avslutningen, hint av gran. Dette er et øl som nok lett faller i "love it or loathe it"-kategorien - kjedelig er det ihvertfall ikke.

Norseman Pale Ale

Norseman-Pale-Ale

Så prøver vi oss en tid med en ny øl som har dukket opp hos vår lokale importør Middelthon. Norseman Pale Ale er brygget i Skottland hos velkjente Orkney / Sinclair Breweries. Joda, jeg vet at vi har mange pale ales og bitters fra før, men dette er øltyper som faller i smak hos veldig mange, så da er det jo kjekt å kunne variere litt. 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Sterk søtlig aroma av pæredrops og smørmalt. Smaken er i starten mer maltpreget enn humlepreget, middels søt med bare et hint av pæredrops og smørmalt, mens avslutningen er tørr og velhumlet. Ettersmaken er ganske bitter. Norseman er kanskje mer "engelsk" i stilen enn Orkney's andre skotske ales.

Fuller's Black Cab

Cardinal Stavanger

Som dere har lagt merke til, satser Cardinal på introduksjonen av nye og innovative engelske bryggerier som Thornbridge og Magic Rock. Men det betyr på ingen måte at vi gir avkall på de veletablerte og solide gamle ale-bryggeriene! Det eneste gjenværende store London-bryggeriet, Fuller's, er bunnsolid med sin jevne og gode kvalitet, og når de en gang i blant introduserer et nytt øl, forventer vi automatisk at nykommeren også holder samme nivå. Det gjør i høyeste grad Black Cab, som vi smakte for første gang på København Ølfestival i mai 2012, og straks visste at vi måtte få inn i sortimentet når den ble tilgjengelig i Norge. Det er en stout med "folkelig" alkoholstyrke, som er oppkalt etter den legendariske svarte London-drosjen, "the black cab", en bilmodell som ble produsert nesten uforandret i ca. 50 år. Fuller's Black Cab er brygget med hele 5 forskjellige maltvarianter. 
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge på ølet, lysebrunt skum.
Både aroma og smak har milde røstede toner, mild kaffe og sjokolade. Silkemyk smak, meget behagelig å drikke. Jovisst finnes der "større" og kraftigere stouts, men denne er bare umulig å mislike, for alle som overhodet våger å ta skrittet over på "the dark side".

Lervig Galaxy IPA (6,5%)

Lervig Galaxy ipa

Så er den kommet, Lervigs nye IPA i "Brewers Reserve"-serien, med litt mindre alkoholtrøkk enn Rye IPA (som også fortsetter i utvalget). Galaxy IPA har navnet sitt etter den australaske humletypen som er benyttet som enehumle i dette ølet. 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av hankatt og fruktig humle (grapefrukt, tropiske frukter).
Smaken er distinkt humlepreget med en solid bitterhet gjennom det hele. Ganske tørr, meget bitter ettersmak. En bra IPA - etter min personlige smak tror jeg kanskje den vil vinne seg med litt mer lagring, men jeg vet at flertallet av IPA-fansen vil være uenige med meg i det, de vil helst ha IPA'en sin så "rå" og fersk som mulig. Galaxy er en bra humletype, og for alle som tenker på å begynne med hjemmebrygging er "
single hop"-øl som dette pedagogisk interessante for å bli kjent med den enkelte humletype. Men man skal naturlig nok ikke forvente samme kompleksitet i et "single hop"-øl som i et øl som kombinerer 2-5 forsjellige humlevarianter. 

AleSmith Speedway Stout - 75 cl flaske, 12%

Speedway-Stout

Jungeltelegrafen har begynt å gå - vi har nå allerede hatt den inne noen uker, uten å forhaste oss med å fortelle det til noen: Den legendariske imperial stout fra San Diego, California. Speedway Stout er navnet, og bryggeriet er AleSmith. Dette er et klasseøl som vi helst bare selger til feinschmeckere - noen av dem har tryglet og bedt i årevis om at vi må få tatt det inn. Speedway Stout er ratet på sjuendeplass på RateBeer, verdens største øldatabase og ølratingnettsted, med mer enn 100000 øl. Vi gjentar: Nr 7 av 100000+! Og selv om RateBeer har en tendens til å favorisere ekstreme øl, må vi understreke at Speedway Stout i all sin velde også oppleves som rimelig velbalansert. 
Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Både aroma og smak har en intens karakter, men oppleves likevel som behagelig. Tungt røstet malt, sterk kaffe (som ølet faktisk er tilsatt), lær og tjære dominerer. Kanskje finner du også toner av mørk bitter sjokolade, svisker og lakris. Varmende munnfølelse.
Med 12% i en stor flaske er dette selvsagt et øl det går an å dele på flere personer - faren er likevel til stede for at du får lyst på alt selv ... Og dere som allerede
vet at dere er "frelst" på imperial stouts: Himlenes rike er herved deres!

Schouskjelleren Cascale - fat, 6,0%

schoucascale

Nå kan vi for første gang servere dere et fatøl fra Schouskjelleren Mikrobryggeri - de har ellers vanligvis bruk for alt ølet de brygger til å servere egne gjester. Som navnet forteller, holder mikrobryggeriet til i den gamle og verneverdige ølkjelleren til det forlengst nedlagte Schous Bryggeri i Oslo. Vi anbefaler alle siddiser på oslotur å stikke innom der - men nå kan dere altså en stakket stund få nyte ølet deres i Stavanger også! Cascale er en moderne golden ale, og vi regner med at den har fått navnet sitt fordi den er brygget med amerikansk Cascade humle (kanskje flere humletyper også?).
Uklar gylden farge på ølet (det er ufiltrert, og skal være sånn), høyt hvitt skum.
Herlig aroma av Cascade-humle, toner av grapefrukt og blandede tropiske frukter, inkl. ananas.
Smaken er full av saftig sitrus og tropiske frukter, humlepreget uten å være bitter. Noen moderate toner av furu også. Noen vil sikkert mene at der gjerne kunne vært mer bitterhumle i avslutningen, men der er nå nok til å gi det som alle ølelskere trakter etter: MERSMAK! Nam nam! Foto Kjempetorsken!

Adnams Explorer

Cardinal pub
Adnams Explorer er en moderne lys premium bitter (eller "blond ale"), og i de store oppdagelsesreisendes ånd bruker man humle fra "den nye verden", de amerikanske humletypene Chinook og Columbus. Som med flere av de andre ølene fra dette sørøstengelske bryggeriet er altså navnetemaet maritimt.
Gylden farge, høytskummende.
Behagelig humlepreget aroma og smak, begge har toner av sitrus og tørr hvitvin. Ganske bitter avslutning. Malten er ganske nedtonet, så dette er først og fremst noe for alle som liker et friskt øl med god humlesmak.
Vi fikk inn dette ølet første gang i november 2006, og har vært tomme en god stund, så nå var det på høy tid med en reintroduksjon!

Adnams Broadside Strong Original

adnams-broadside-ale-beer-online-1299800471
Dette flaskeølet med solid alkoholstyrke er såpass forskjellig fra den vesentlig svakere (men fortsatt gode) cask-versjonen av Adnams Broadside, at det gir mest mening å omtale den som et "eget" øl.
Adnams Broadside Strong Original har en dyp kobberfarge, og et meget bra off-white skum.
Fin aroma av mørke frukter, lær, eik og karamellmalt.
Smaken har en betydelig maltsødme med en viss varme fra alkoholen, men blir ikke ubehagelig eller overdreven. Noen toner av rosiner er der også. Bra humle og en pepperaktig avslutning.
Drikker du Broadside for fort kjennes det nok ut som admiral Nelsons kanoner "setter inn en bredside", men så er da dette også virkelig et øl som er egnet til å kose seg med!
Så god at vi bare MÅTTE ta den inn på ny!

Adnams Gunhill (reintro)

AdnamsGunhill

Vi gjengir først kommentarene om ølet fra Adnams Brewery i Southwold, Suffolk, England:
"First brewed in 2008, this beer was chosen to celebrate one of Southwold’s famous landmarks – the six cannons that face out to sea. It is said these cannons, weighing 18 pounds each, were given to the town in 1746 by the Royal Armouries as a protection to shipping against raids. See them for yourself when you next visit us. The cannons are still fired ( which is quite a spectacle) for special occasions in Southwold.
At 4.0% abv, this is a traditional dark ruby beer described as across between a dark mild and a brown ale. We use a blend of 4 different malts to give a rich dark beer that belies its low ABV. The toffee, chocolate and spicy flavours come from the Chocolate, Crystal and Aromatic malted barleys and the sweetness left from the Tipple malted barley is balanced by the bitterness from the Boadicea hops."
Sigmunds smaksnotater:
Kastanjenøttfarget ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av bær og malt, hint av toffee.
Smaken strutter av frukt/bær-toner, karamell og malt, men er ikke for søt. Har en en behagelig humlebitterhet og noen sjokoladetoner i avslutningen. Et utmerket øl, og det er ganske utrolig at det bare er på 4,0%. En vinner!

Meantime London Pale Ale

lpa

Meantime Brewery i Greenwich, London, har vært representert en stund på Cardinal, men det er først nå at vi har fått inn deres London Pale Ale. Vi har den kun på fat. Den er brygget med de to amerikanske humletypene Centennial og Cascade, foruten engelske Goldings. Malttypene er pale, pale crystal og Münchener.
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle (sitrus, tropiske frukter), også hint av furu. Bryggerne selv finner toner av spearmint og nyslått gress i aromaen.
Smaken er tørr og markert humlepreget, med toner av furu / harpiks og grapefrukt. Bitter avslutning / ettersmak. Med moderat alkoholstyrke er dette naturlig nok en pale ale som er lett i kroppen, men den har likevel masse smak å by på. Anbefales!

Borg Bokkøl

Cardinal Pub

Endelig har vi fått inn ølet som ble kåret som "Beste norske øl 2011" - Borg Bokkøl fra Sarpsborg., Ølet er tuftet på lange historiske tradisjoner. (Vinneren for 2012 ble for øvrig Ægir India Pale Ale, et øl med en annen karakter, men som også er en sikker "bankers" på CardinalHappy
Borg Bokkøl har mørk brun farge og et moderat beige skum.
Moderat men god aroma: malt, brød, karamell.
Rik og maltpreget smak, ikke for søt, behagelig å drikke. Svakt røstede toner, noe karamellmalt, streif av mildt krydder, moderat humle i avslutningen / ettersmaken. Bra balansert. Et bokkøl som Hansa-Borg.gruppen kan være stolte av - dette er deres beste produkt!

Adnams Ghost Ship

AdnamsGhostship

Det velkjente engelske bryggeriet Adnams holder til i Southwold på Suffolk-kysten. Dette området har rike maritime tradisjoner, noe som gjenspeiler seg i flere av ølnavnene til Adnams. Siden det også florerer med spøkelseshistorier på noen av de gamle pubene deres, var Ghost Ship et naturlig navnevalg for deres nye bitter / golden ale med amerikansk humle. Citra (kjent bl.a. fra Lervigs Lucky Jack) er en av humletypene som har vært brukt her.
Klar dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig humle.
Relativt lett i kroppen, men har et solid humlepreg gjennom hele smaken. Sitrusaktige toner, harpiksaktig og bitter i ettersmaken. Ikke særlig søt, men har noen toner av karamellmalt. Ikke uventet at Adnams igjen kan presentere en velbrygget og tiltalende ale!

Williams Brothers March of the Penguins

Cardinal Stavanger

"Pingvinenes marsj" var en prisbelønt fransk naturfilm om en koloni med keiserpingviner, og den gikk en tid for fulle hus på kinoer verden over. Hvorfor det skotske bryggeriet Williams Brothers har valgt March of the Penguins som navn på et av sine nyeste øl, har vi derimot ikke fått noen klar forståelse av - vi vet bare at ølet er veldig GODT, og det er vel egentlig det viktigste? Stilmessig er ølet nærmest en kombinasjon av stout og witbier - og siden også pingviner gjerne kombinerer svart og hvitt i fjærdrakten, ligger det gjerne noe der? March of the Penguins klassifiseres riktignok som en stout, men den inneholder også typiske witbier-ingredienser som hvete, appelsinskall og koriander. 
Svart farge på ølet, høyt til moderat brunt skum, fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har moderat røstede toner (mild kaffe, sjokolade og lakris), også sterke fruktige og syrlige toner (humle, sitroner og appelsinskall), hint av koriander. Om du synes aromaen virker litt malplassert, skyldes det nok bare "gammel vane", for den er unektelig noe annerledes enn din gjennomsnittsstout
Myk smak, meget behagelig å drikke, milde røstede toner. Der er ikke mye syrlighet i smaken, bare et hint av appelsinskall i bakgrunnen. Moderat humle. Jeg er ikke sikker på om jeg kunne identifisert korianderen i smaken, om jeg ikke visste at den skulle være der. 
Et øl som ikke er vanskelig å like! Om der står en kø av pingviner utenfor Cardinal når dette ølet introduseres, er vel mer enn tvilsomt - men alle andre kan trygt marsjere avgårde til Skagen 21 for å la seg forfriske!