Budweiser Budvar Ceske Budejovice

Budweiser Budvar

budweiser-budvar-large

Budweiser Budvar er det originale lyse ølet fra den tsjekkiske byen České Budějovice, eller Budweis som den heter på tysk. Byens internasjonale berømmelse har sammenheng med at en amerikansk brygger med en viss tilknytning til Budweis (som dengang tilhørte det østerrikske keiserdømme) lanserte et øl i USA som ble registrert under varemerket "Budweiser", og kom til å bli verdens mestselgende ølmerke (hovedsaklig på det amerikanske hjemmemarkedet).
Kvaliteten på gigantmerket Budweiser ble imidlertid snart en ganske annen enn hva tsjekkere med respekt for seg selv ville kalle "skikkelig øl". Så da kommunismen falt i Tsjekkia ville bryggeriet i České Budějovice ut på verdensmarkedet, og lanserte "den originale Budweiser". Det var selvfølgelig å be om bråk, og siden har tsjekkerne ligget i utallige rettssaker i land etter land mot den amerikanske giganten Anheuser-Busch, som eide varemerket Budweiser. Kort fortalt så har tsjekkerne tapt i USA, og må der selge ølet sitt under navnet Czechvar, men de har vunnet i de fleste europeiske land. Så derfor kan altså Cardinal nå selge en Budweiser som har svært lite til felles med den amerikanske varianten (vel, vi selger amerikansk Budweiser også, til gjester som insisterer på det). For nordmenn flest vil Budweiser Budvar Original framstå som "en skikkelig pils", selv om tsjekkerne ikke vil kalle noe for "pilsner" hvis det er ikke brygget i selve byen Plzen.
Gylden farge, moderat skum som ikke varer så lenge. Aromaen har preg av lys malt, gress / høy og et streif av honning. Smaken er mye mer maltrik enn noen typisk "industripils", men er likevel lett og frisk. Der er et moderat innslag av den tsjekkiske Saazer-humlen. Bestill gjerne en amerikansk Budweiser også, og sammenlign de to. Det kan for noen bli en "aha-opplevelse"!