To Øl Stress Test

Stress test


Danske To Øl har brygget Stress Test, en Baltic porter, som altså er undergjæret.
Vi syntes det er litt vel mye nytt fra To Øl, og når en ikke klarer å følge med, detter en liksom av, om du forstår Happy
Men denne klarte vi altså ikke la vær å ta inn. Baltiske portere er bare snadder!
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt og mild kaffe, hint av treverk og røk.
Myk munnfølelse, lettdrikkelig for sin styrke. Smaken har en lett sødme, distinkt røstet malt, kaffe og bitterhumle, hint av treverk. Ved første gangs smaking fant jeg også hint av mørk sjokolade og lakris, ikke så tydelig nå.

To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA

Cardinal Pub Stavanger

Sterkt og godt øl med langt navn – de to danske nomadebryggerne i To Øl har begått en «Black Imperial India Pale Ale» som ikke ligger langt fra en imperial stout. Åstedet er som vanlig De Proefbrouwerij i Belgia. Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er bl.a. tilsatt en dose fransk presskannekaffe.
Svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk aroma av røstet malt, kaffe og fruktig og furuaktig amerikansk humle, hint av sjokolade og lakris.
Varmende og myk munnfølelse. Den middels søte smaken har de samme elementene som aromaen – mektig, kraftig, distinktiv og «smooth» på samme tid. Røstet ettersmak med kaffe og bitterhumle. Ingen lettvekter dette, men kjempegod!
 

To Øl Reparationsbajer

Cardinal Pub Stavanger

To Øl Reparationsbajer reparerer det meste – med god hjelp av humletypene Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin. De to danske nomadebryggerne i To Øl har som vanlig utført bryggingen på De Proefbrouwerij i Belgia. Stilmessig klassifiserer vi Reparationsbajer som en American pale ale. Ølet ble belønnet med gullmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival.
Uklar oransje til brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk og newzealandsk humle, noen toner av krydder, urter og furu også.
Smaken er distinkt humlepreget og forfriskende, ikke for søt, med fruktige og harpiksaktige toner. Godt øl! Smaker bra selv når du ikke har noe å reparere.

96/98 33cl 5,8%

To Øl Grenadier

Cardinal Pub Stavanger

Grenadier fra de to danske nomadebryggerne i To Øl har de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Ølet er brygget med kun én malttype (sannsynligvis pilsnermalt), og dobbelthumlet med Amarillo og Tettnanger. Det er gjæret med belgisk tripel-gjær, og har fått sitt særpreg gjennom tilsetning av granateple.
Uklar grålig-gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt fruktig aroma av granateple og Amarillo-humle, «krydret» belgisk overgjær også.
Smaken har en tydelig fruktig syrlighet fra granateple, fulgt av «krydret» gjær og en småskarp bitter avslutning. Alkoholen er godt skjult. Friskt og godt!

76/58 33cl 9,1%

To Øl Hibernate

Cardinal Pub Stavanger

De to danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært hos De Proefbrouwerij i Belgia – resultatet er Hibernate, et sommerlig øl beregnet til å gjennomleve overvintring. Bryggerne selv kaller det «a Belgian wheaty cream ale».
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av krydder og fruktig overgjær, også sterke toner av sitrus og humle. Meget forfriskende – der er knapt noe behov for å gå i dvale om vinteren, hvis du har slikt øl i huset!

91/98 33cl 6%

To Øl Dangerously Close to Stupid

132_lz1b1407

Danske "nomadebryggere" alias "fantombryggere" (= bryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre) har de siste 10 årene blitt et eget begrep i bryggeriverdenen. Bak det litt forvirrende navnet To Øl står to tidligere elever av Mikkel Borg Bjergsø, mannen bak Mikkeller. ("Nei, eg skulle bare ha ei øl. Fra To Øl!") De har allerede fått mye ros for kvaliteten på sine produkter, og noen av ølene deres vil i tiden framover finnes på flaske på Cardinal, og fra tid til annen på fat.
Dangerously Close to Stupid er en imperial / double IPA, og navnet antyder at om bryggerne hadde funnet på å bruke ENDA MER humle i dette ølet, ville det ikke vært morsomt lenger - bare tåpelig. Nå er det bare DEILIG!
Meget uklar gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle (med et hint av kåt hankatt, som det skal være), søtlige toner av appelsiner.
Meget humlepreget smak - og heldigvis inkluderer dette hele bredden av humle-smakstoner, ikke bare bitterheten (den er selvsagt også tydelig til stede, men er ikke helt ekstrem). Fruktige og furu-/harpiksaktige toner igjen. Ikke for søt. En sikker vinner hos IPA-fansen!

To Øl By Udder Means

beer_199224

De talentfulle danske "nomadebryggerne" i To Øl står bak stouten By Udder Means, navnet er ikke bare uttalen av uttrykket "by other means" - udder er engelsk for "jur", og da vet du at der er kyr involvert. Nærmere bestemt laktose (= melkesukker) - en vanlig tilsetning i sweet stouts, da melkesukkeret (i motsetning til maltsukkeret) ikke spises opp av gjæren, og dermed gir fylde og en behagelig sødme til ølet. Men tro nå ikke at det er noe klissensøtt øl du møter, laktosen er tilsatt med  vett og forstand,  i nøye avmålt mengde.
Beksvart farge på ølet, høyt og flott brunt skum.
Røstet aroma, toner av kaffe, treverk, mørk sjokolade og lakris.
"Smooth" smak, med en god men moderat sødme fra laktosen. Moderat røstede toner av mild kaffe og sjokolade, et hint av lakris i bakgrunnen. Bra (amerikansk?) humle i avslutningen. Ettersmaken har toner av humle og treverk. Et behagelig øl å drikke!

To Øl First Frontier IPA

beer_136631

En höjdare fra danskene i To Øl er First Frontier IPA. Vi smakte den første gang på Copenhagen Beer Festival i 2011, og ble begeistret - så når den norske importøren Strag nå har skjønt at det norske markedet etterspør mer enn bare mainstream-øl, måtte vi naturligvis følge opp.
Lett disig dypgylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av amerikansk humle (
Warrior, Simcoe og Centennial), fruktige og furuaktge toner.
Smaken er også dominert av de nevnte fruktige humlevariantene, men er ikke for ekstrem. Merkbar malt med litt karamell balanserer smaken fint. Meget bra!

To Øl Goliat Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Som flere andre danske nomadebryggere har karene bak To Øl (Tobias Emil Jensen og Tore Gynther) brygget mange av ølene sine hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det gjelder også Goliat Imperial Stout, hvorav vi har både den vanlige utgaven med rød etikett, og den bourbonfatlagrede med grønn etikett (se egen omtale av den).
Den "vanlige" er likevel ikke en "hvilkensomhelst" imperial stout, dette er øl av høy klasse! Foruten standard-ingrediensene er Goliat brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe.
Beksvart farge på ølet,moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma av kaffe og treverk, et hint av aske.
Enda mer distinkte blir de røstede tonene og innslaget av kaffe i den fyldige smaken. Toner av mørkt sukker også, men ølet er ikke særlig søtt - smaken oppleves snarere som nokså tørr, med hint av tre og aske. En mektig opplevelse er det uansett!

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

To Øl I’ve Seen Bigger Than Yours

Cardinal Stavanger

De kreative danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, hvor de har "tatt'n helt ut" denne gangen, med barleywinen I've Seen Bigger Than Yours på hele 14%. Noen vil sikkert mene de har gått for langt denne gangen, men det er altså lov å dele flasken på flere personer, om du tror det blr for heftig. Foruten de vanlige ølingrediensene har man benyttet flaket havre, hvitt kandissukker, bringebær og appelsinskall.
Dyp oransje farge på ølet, lavt off-white skum.
Sterk aroma av bringebær og litt appelsin, men det forventede "stikket" fra alkoholen uteblir, det skal de ha.
Smaken er INTENS og meget søt, nesten klebrig, med bringebær og alkohol i massevis, hint av appelsinskall. Litt av sødmen balanseres med noe fruktsyre fra bringebærene, mens bitterheten er ganske lett. Tør du prøve?

To Øl Yeastus Christus

Cardinal Pub Stavanger

De danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært å brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. I ølet Yeastus Christus er det altså gjæren som skal være frelseren. Her er det brukt både belgisk alegjær, brettanomyces lambicus og melkesyrebakterier. De to sistnevnte skal med tiden gi ølet en tilsiktet syrlighet, men i min prøveflaske var der få tegn til slikt. Hvis andre flasker framstår likedan, må vi bare konkludere med at ølet er for ferskt – de som ikke er så glade i mye syrlighet bør derfor drikke det nå, mens de som nettopp er ute etter syrligheten må smøre seg med tålmodighet noen måneder.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har nok innslag av brettanomyces og «bondegård», men altså uten syrlighet. Sterke toner av støv, noe krydder.
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er ikke for søt, men ikke tørr heller. Og uten den syren som også bryggeriet har varslet om på etiketten. Toner av gjær, og et skarpt humlet og pepperaktig «bitt» i avslutningen og ettersmaken.