Innis & Gunn Blonde Lightly Oaked Beer

Cardinal Stavanger

Hvis du synes den vanlige utgaven av Innis & Gunn smaker for mye treverk, og at Rum Cask-utgaven smaker for mye rom og eikefat, har du nå muligheten for å teste om Blonde-utgaven faller mer i din smak. Ja, selv om du liker de to førstnevnte meget godt, er det ikke dumt å prøve Blonde. Alle brygges av skotske Belhaven for Edinburgh-firmaet Innis & Gunn.
Også Blonde har vært modnet på amerikansk eik (i 37 dager), men den har likevel et mer avdempet eikepreg enn de andre. Det typiske "vanilje"-innslaget fra ny amerikansk eik er likevel til stede. Ølet er brygget med skotsk malt (Golden Promise) og krystallmalt, humletypen er Phoenix.
Gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Aromaen er først Heineken-lignende og gressaktig, så kommer noen søtlige toner av vanilje gjennom.
Smaken er nokså søt med sitrusaktige toner, også sterke toner av vanilje, moderate toner av treverk. Meget moderat humle i ettersmaken. Lettdrikkelig og grei!
 

Innis & Gunn Oak Aged Beer

Cardinal Pub Stavanger

Innis & Gunn Oak Aged Beer brygges av Caledonian Brew. (Scottish Courage – Scottish & Newcastle) i Edinburgh, Skottland, hvor det gjerne serveres som Cask. Vår flaskeversjon er pasteurisert og filtrert. Ølet lagres i 30 dager i utvalgte eiketønner hvorfra det langsomt tar til seg de subtile smaks og lukt stoffer som er i treet. Ølet blir tømt over på andre fat hvor modningen fortsetter i ytterligere 47 dager. Denne 77 dagers, helt unike, prosessen gir et øl med en helt spesiell karakter ved at ølets normale bestanddeler modnes og utvikles på samme måte som Whisky. Og…, ikke ”løp å sjøp” denne andre steder! (Vi importerer den selv.)
Ølet er klart og brun – gyllent med et godt skum som henger seg på glasset i fine gardiner. Unik, rik maltaroma med innslag av vanilje. (Karamellpudding). Smaken begynner ytterst på tungen med humlebitterhet forsterket av det relativt høye karbondioksid innholdet. Dette følges av en rik karamellaktig smak hvor det tydelige eikepreget og den sjenerøse doseringen av humle tar vekk det som ellers ville vært opplevd som søtt. Dette er bryggeribalanse på sitt beste. Også den typiske alkoholsmaken på et slikt sterkt øl er borte som dugg for solen. Så godt at vi bare måtte ha den til landet! Og vi har ny forsyning på gang!