Flying Dog Pearl Necklace Oyster Stout

FlyingDog_PearlNecklace2012bottleshot

Maryland-bryggeriet Flying Dog er en av de amerikanske favorittene på Cardinal, og nå lanserer vi også deres Pearl Necklace Oyster Stout, som er brygget med elveøsters fra Rappahannock River. Går ut fra at de sjekket om der var perler i østersen først …  Det anses jo ellers som pent og pyntelig med et perlekjede, og vi velger her å se bort fra at «pearl necklace» i amerikansk slang også kan ha en mer shady betydning.
Svart farge på ølet, rubinrødt i høylysene. Høyt beige skum.
God aroma av mørk sjokolade, mildt røstet malt, mild kaffe og treverk.
Middels tørr smak, rimelig “smooth”, med de same elementene som I aromaen. Meget moderat humle.
Kjør gjerne din egen sammenlignende test mellom denne og den irske Oyster Stout fra The Porterhouse!

Ventnor Oyster Stout

17889

Oyster Stout kommer fra Ventnor Brewery på Isle of Wight og er brygget med ferske østers.
Meget mørk rødbrun farge, nesten helt svart. Lysebrunt og kremet skum som er bra i begynnelsen men avtar fort, ulikt mange andre stouts etterlater det ikke noe "kniplingsbroderi". Meget moderat røstet aroma med hint av bakeri og "tang og tare". Smaken har en meget moderat røstethet med noen syrlige og salte noter. Tynn munnfølelse til å være en stout. Kort ettersmak. Dette er en slags peanøtt øl. Østers var mer vanlig i gode gamle dager da havet var kaldere og luften renere. Østers var da som peanøtter..Du fikk det over allt, gratis. På 50 tallet oppstod ideen med å ha det I ØLLET i stedet for som før som snacks. (de bruker om lag 14 østers pr. brygg, som da uten skall, kokes med brygget. Det er således ikke å betrakte som sjømat) Men var det en god tanke? Lokalbefolkningen på Isle of Wight mener tydeligvis det, for de kaller dette brygget "flytende Viagra". Pussig at det da særlig er DAMENE som er begeistret for det? Selv merket jeg ikke noen påfallende virking, men klarte ihvertfall å få juletreet på plass i foten - og det "STÅR SOM EN PÅLA"!

Marston´s Oyster Stout

Cardinal Pub Stavanger

Marston´s Oyster Stout. Marston-bryggeriet holder fortsatt til i den mest tradisjonsrike av alle engelske bryggeribyer, Burton upon Trent. Deres Oyster Stout blir ikke lenger brygget med østers som en av ingrediensene, men har beholdt navnet fordi den med sin silkemyke smak passer godt å drikke til østers. Jeg vil nå påstå at den passer godt til nesten all slags mat, og er dessuten bare nydelig å drikke på egenhånd! Ugjennomsiktig svart farge, med et fint lysebrunt skum.
Aromaen er overraskende fruktig og nesten vinøs, den har toner av plommer / svisker, men også en kompleksitet som gir assosiasjoner til så forskjellige ting som tang og tare, kakao, colombiansk kaffe og sigarer!
Ølet er lett i kroppen til å være en stout, og meget forfriskende. Noen vil sikkert mene at dette blir for pinglete, men da protesterer jeg - en god stout trenger IKKE nødvendigvis å smake som om malteriet fungerer som krematorium i ledige stunder. Også fintfølende ølvenner som rygger tilbake for imperial stouts og slikt vil like Marston's Oyster Stout!
Smaken har preg av moderat røstet kaffe og er relativt tørr, med en moderat bitterhet av røstet malt og humle i ettersmaken. En ny storselger på Cardinal?