Jurassic Ale

jurassic01

Jurassic Ale kommer fra Dorset Brewing Company i Weymouth, Dorset, et bryggeri som startet virksomheten så sent som i 1996 og ble grunnlagt av Giles Smeath. Bryggeriet bygger imidlertid på 800 år gamle bryggeritradisjoner der det er plassert på den historiske “Brewers Quay”
Bryggeriet har ikke falt for fristelsen til å ha dinosaurer på etiketten - navnet (og bildet på etiketten) kommer fra Dorsets berømte klippekyst fra Jura-tiden, som i dag er fredet som en "World Heritage Site".
Ølet er laget av "organiske" (økologiske) ingredienser, herunder Organic Tavern Pale Malt og New Zealand Organic Hallertau humle (visstnok også First Gold humle). Klar gylden farge, høyt og varig skum. Moderat men okay aromahumle, med toner av honning. Smaken er fra første slurk "støvete" humle, så noen hint av honning og karamell, mens en distinkt men ikke overdrevet humlebitterhet følger deg gjennom hele smaken og langt inn i ettersmaken. Ikke noe dårlig øl dette heller, men vi er ikke 100% overbevist om at Hallertau er den ideelle humletypen for en golden ale. Men folk som liker en godt humlet pils vil sikkert sette pris på denne alen også.

Chesil Traditional Pilsner

DSC09178
Chesil Traditional Pilsner. Etter at pils ("lager" som det bare kalles der) ble etterspurt i England også, skulle man tro at de engelske småbryggeriene ville gå inn for å lage pils med skikkelig smak og kvalitet, i tillegg til sine herlige "cask ales". Men nei, som i resten av verden domineres det engelske pilsmarkedet av de internasjonale mega-bryggerienes standardpils - og den kan til sitt bruk være grei nok, men er jo vanligvis ikke så veldig spennende. Dorset Brewing Company har bestemt seg for å bryte denne trenden, ved å lansere kvalitetsølet Chesil som de kaller en "Traditional Pilsner". Men noen påstår at Chesil er brygget med overgjær som de andre DBC-ølene, og dermed teknisk sett er en "golden ale". Det samme kan det nå være - Chesil har ihvertfall karakteren til en skikkelig god pils, og vil garantert falle i smak både hos pilselskere og de som foretrekker lyse ales. Den er brygget med pilsnermalt og caragold-malt, og humletypene er de litt uvanlige Sovereign og Lubelski. Gylden farge, med et bra hvitt skum. Meget god og ganske sterk aroma av honning, blomster og smørmalt - noen finner kanskje litt sitrus også. Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men dette er bra balansert mot en betydelig sødme fra lys malt. Bitter avslutning og ettersmak.  Bør drikkes bra avkjølt - dette er et virkelig forfriskningsøl. Chesil har potensiale til å bli en storselger hele våren og sommeren - og det er lov å bestille den i mørkere årstider også, om vi har noe igjen!