Yo-Ho Yona Yona Ale
Yona Yona er japansk for "hver kveld" - og så mener da også Yo-Ho Brewing Company i Nagano at dette er en pale ale som du kan drikke hver kveld. Vel, med det ølutvalget vi har på Cardinal er det naturlig om du ønsker å variere litt, men at Yona Yona er god nok til jevnlig inntak, er der knapt noen tvil om.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, massevis av eksotiske og tropiske frukter.
Forfriskende smak, ikke for søt, ikke for tørr. Moderat malt og rikelig med fruktig humle, men bitterheten er likevel meget moderat. Også her toner av eksotiske frukter. Meget lettdrikkelig. Igjen et japansk øl som har alle forutsetninger for å bli en "sommerslager" hos oss. Og selger det så bra i sommer som vi tror, så tar vi sikte på å ha det tilgjengelig hele året!
78/74 5,5% 35cl
Siren Sound Wave Aussie IPA
Vår eminente bartender Siren tror fortsatt at Siren Craft Brew (i Finchampstead, Berkshire, England) er oppkalt etter henne, så for all del: ikke frata henne den illusjonen! Bryggeriet har ellers en meget kort historie, de kom i gang så sent som i 2012, men fikk nesten umiddelbart ord på seg for å være et av Englands beste. At der gjerne er lydbølger i sving omkring (vår) Siren, har vi en viss erfaring for, så navnet Sound Wave IPA må anses som meget passende. Men mens den «vanlige» utgaven av ølet er brygget med humle fra den amerikanske vestkysten, så er det altså Aussie-utgaven vi har fått inn. Og den inneholder bare australske humlevarianter: velkjente Galaxy, og tre som jeg aldri hadde hørt om før: Ella, Summer og Vic Secret. Spennende!
Uklar gulbrun farge på ølet, lavt kullsyrenivå i min prøveflaske (men dette varierer veldig fra flaske til flaske, i følge rapportene), meget lavt hvitt skum (andre rapporterer om høyt skum).
Aroma av furu- og harpiksaktig humle.
Lite kullsyre i munnen, men ølet er ikke helt flatt. Distinkt humlepreget og tørr smak, furu- og harpiksaktig humle i massevis, også toner av grapefrukt. Det er altså et «levende» øl vi har med å gjøre, og om bryggeriet kan få mer stabilitet i ettergjæringen på flaskene, kan dette bli en vinner framover.
91/93 5,6% 33cl
To Øl Reparationsbajer
To Øl Reparationsbajer reparerer det meste – med god hjelp av humletypene Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin. De to danske nomadebryggerne i To Øl har som vanlig utført bryggingen på De Proefbrouwerij i Belgia. Stilmessig klassifiserer vi Reparationsbajer som en American pale ale. Ølet ble belønnet med gullmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival.
Uklar oransje til brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk og newzealandsk humle, noen toner av krydder, urter og furu også.
Smaken er distinkt humlepreget og forfriskende, ikke for søt, med fruktige og harpiksaktige toner. Godt øl! Smaker bra selv når du ikke har noe å reparere.
96/98 33cl 5,8%
Ugly Duck Miami Vice
Enda et øl som vi har importert selv, og som har solgt i rekordtempo før vi rakk å fortelle noen om det (vel, «jungeltelegrafen» er tydeligvis i virksomhet). Men vi skal forsøke å få tak i mer! Ugly Duck Brewing Company er et av de etter hvert utallige danske «nomadebryggeriene», og blir skamrost for sin kvalitet av forbrukerorganisasjonen Danske Ølentusiaster. Ølet Miami Vice (en American pale ale) har de som vanlig brygget hos Indslev Bryggeri. Som navnet røper er det brygget som en hyllest til TV-serien Miami Vice, som gikk mellom 1984-1990.
Rav farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle (Citra og Cascade), med sitrus og tropisk frukt i massevis, noe furu også.
Ganske myk og «smooth» munnfølelse, behagelig å drikke – men har likevel en distinkt humlepreget smak gjennom det hele, igjen med tropisk frukt, grapefrukt og furu, tilstrekkelig malt men ikke for søt. En fin bitterhet i ettersmaken. Jolly good!
87/88 33cl 4,8%
Stensbogaard India Pale Ale
Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, har allerede en tid vært verdig representert på Cardinal med sin English Dark Stout, og nå var det på tide også å introdusere deres folkelige India Pale Ale (ja, og deres Julebryg også. IPAen kunne kanskje like gjerne vært kalt en American Pale Ale, men navnet skjemmer ingen.
Disig oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av fruktig humle – først ganske moderat, men god, og den forsterkes etter som ølet varmes litt opp i glasset.
Meget forfriskende humlepreget smak (5 forskjellige humlevarianter fra både England og USA er brukt her), fruktige og furuaktige toner, velbalansert, fin bitterhet. En IPA som nesten alle vil like – den gir mersmak.
Bristol Beer Factory Independence
Dette er det tredje gode ølet vi har tatt inn fra engelske Bristol Beer Factory, og det eneste med "vanlig norsk butikkstyrke" (men siden vi har importert det selv, får du det neppe i noen norske butikker). Navnet Independence henspiller nok både på bryggeriets uavhengighet av de store bryggerigigantene, og på USAs uavhengighet fra det britiske imperiet - stilmessig er det nemlig en American pale ale vi har med å gjøre her. Ølet er tilsatt amerikansk humle kontinuerlig under hele den 60 minutter lange kokingen av vørteren, slik at bredden i humlens smaksbilde skal være ivaretatt.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, noen toner av korn og støv i bakgrunnen.
Smaken er humlepreget, fruktig og nokså tørr. Avslutningen er middels bitter, tørr med toner av treverk. Leskende og godt!
Naparbier The IV Beer Riders (fat)
En virkelig nyhet på fat nå: Det er første gang vi har SPANSK "mikrobrygg / håndverksøl" i kranene (San Miguel stiller ikke helt i DEN kategorien). Naparbier The IV Beer Riders er brygget hos Naparbier i Noain, men er et samarbeidsprosjekt med 3 andre håndverksbryggerier - tilsammen er de altså de 4 "beer riders". Stilmessig er ølet nærmest en "American pale ale". Det debuterte i Norge på Haand Ølfestival i Drammen i mai, og vi fikk kjøpt 3 gjenværende fat.
Oransje til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig (tropiske frukter, sitrus) og furuaktig amerikansk humle. Ikke for søt, passe bitter avslutning - en deilig og smakfull forfriskning.
BrewDog Dead Pony Club
De skotske «enfants terribles» i BrewDog er mest kjent for å «ta’n helt ut» med hensyn til høy alkoholprosent og andre sterke virkemidler. Men iblant får de det for seg at de skal lage et øl med moderat eller lav alkoholprosent, som likevel går langt utenpå sterkere industriøl når det gjelder smak. Dead Pony Club er et slikt øl. Stilmessig klassifiserer vi den som en American pale ale, selv om alkoholprosenten er lavere enn standarden.
Dypgylden til brun farge på ølet, svakt disig. Høyt hvitt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle (Simcoe, Citra og HBC) med fruktige (grapefrukt, ananas) og furuaktige toner.
Relativt lett i kroppen, men slett ikke dårlig til å være et øl på 3,8%. Pakket full av humlesmak – ganske tørr, men massevis av grapefruktaktig og furuaktig humle gjennom det hele. Likevel ikke for bitter. Ganske imponerende for et øl med denne alkoholstyrken! Anbefales!
Voss Norheim Pale Ale (fat)
Fatølet Norheim fra det nystartede og fremadstormende Voss Bryggeri er nærmest en syntese mellom urgamle gårdsbryggingstradisjoner på Voss, og en moderne amerikansk pale ale. Det er brygget med einerlåg - det vil si at bryggevannet er kokt ut med einerkvister. Til en batch på beskjedne 800 liter øl gikk der med hele 42 kg einerkvister. Resultatet er både smakfullt og interessant.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, kremig hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av harpiksaktig humle og einerkvister, med hint av røk, også en viss fruktighet. Anbefales på det varmeste, men serveres avkjølt!
HaandBryggeriet Belgisk Pale Ale
Dette nye ølet fra HaandBryggeriet i Drammen er i utgangspunktet en American pale ale eller en IPA som er gjæret med belgisk gjær.
Belgisk Pale Ale er uklar (levende øl!) og dypgylden på fargen, med et flott og kremig hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (amerikansk og/eller newzealandsk?) humle (tropiske frukter, sitrus) og belgisk overgjær.
Smaken har også et fast humlepreg gjennom det hele, med solide fruktige toner, men er ikke for bitter. Myk munnfølelse. Godt øl! - og forfriskende for sin styrke.
Voss Oregonian (fat)
Vi er stolte av å være blant de første i Norge som introduserer øl fra det helt nystartede Voss Bryggeri. Tom var selv på bryggeriet og hentet hjem de første fatene. Oregonian er stilmessig en American pale ale, og navnet er en diskret antydning om at bryggeren Ian opprinnelig er fra Oregon (en av USAs beste ølstater).
Meget uklar oransje farge på ølet (noe av uklarheten kan nok tilskrives at fatet ble grundig ristet under transporten - men smaksmessig er det bare et pluss at mer av B-vitaminene er med), moderat hvitt skum.
Herlig sterk aroma av fruktig humle (tropisk frukt = mango og pasjonsfrukt), også noen toner av furu. Humletypene er Northern Brewer, Cascade, Citra og Chinook.
Massevis av aromahumle (inkludert tørrhumling) har blitt brukt her, og ikke så mye bitterhumle, i følge bryggeren. Da kommer det ikke som noen overraskelse at ølet har rikelig med fruktig og mildt furuaktig humlesmak, men ikke så mye bitterhet. Vi tror nok det ikke ville skadet med litt mer bitterhumle, selv om det altså er den mer subtile humlesmaken som SKAL stå i fokus her. Men dette er nå uansett et meget hyggelig øl å drikke som det er. Vi har store forventninger til Voss Bryggeri framover!
Lindesnes Påskeøl
Vi fikk en advarsel fra Lindesnes Brygghus om at enkelte flasker av deres Påskeøl kunne være overkarbonert (= ha for mye kullsyre), men prøveflasken var helt fin, så vi "friskmelder" ølet, men gir deg selvsagt en ny flaske hvis du skulle være uheldig med din. Stilmessig er påskeølet nærmest en American pale ale.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. moderat hvitt skum.
Rustikk "hjemmebrygg"-aroma, toner av treverk og humle.
Den middels tørre smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele (sannsynligvis med amerikansk humle), fint balansert med malten. Noen toner av furu og harpiks, en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig dette her!
Lindesnes Påskeøl er vårt eneste øl i år som er definert som et påskeøl / påskebrygg, så benytt sjansen når våren står på trappene!
Anderson Poleeko Golden Pale Ale
AVBC Poleeko Gold Pale Ale kommer fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California - og vi får det altså på boks. Men la deg ikke lure til å tro at dette er et "kjedelig boksøl" - smaken er nemlig en gledelig overraskelse!
Dypgylden farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, hint av harpiks og røyk.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Toner av grapefrukt og harpiks, fint balansert av tilstrekkelig malt med et visst nøtteaktig preg. Et behagelig øl å drikke!
70/57 5,5%
Oskar Blues Dale´s Pale Ale
Dale's Pale Ale kommer fra Oskar Blues Brewery (verdens beste boksølbryggeri) i Lyons, Colorado. Det er brygget med solide mengder europeisk malt, og 4 typer amerikansk-dyrket humle: Northern Brewer, Cascade, Columbus og Centennial.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk aroma av amerikansk humle med fruktige toner, hint av furu og marmelade.
Smaken har også massevis av humle, men den er rimelig bra balansert mot malten. Der er en betydelig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, med toner av furunål og grapefrukt. 65 IBU.
Dale's Pale Ale anses som en de virkelige klassikerne blant amerikanske pale ales, og det er ikke uten grunn!
98/99 6,5%
Ducato A.F.O. (Ale for Obsessed)
Italia er unektelig mest kjent som vinland, men faktum er at landet nå har en framvekst av små håndverksbryggerier som gjør det til et av de mest spennende "nye" øllandene i Europa. Birrificio del Ducato er et av disse bryggeriene, og deres A.F.O. (Ale for Obsessed) er et utmerket eksempel på den nye trenden. Stilmessig ligger det nærmest en American pale ale. Det er et "levende" øl, og har derfor noe naturlig bunnfall i flasken. Her har alle vi "øl-besatte" fått noe å glede oss over!
Dyp oransje-brunlig farge, bra off-white skum. Noe uklar når bunnfallet helles med.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle (Chinook, Cascade og Willamette), toner av sitrus.
Smaken er distinkt humlepreget med grapefruktaktige toner, noe harpiks i avslutningen. Noe karamellmalt også, ganske bra balansert. Bitter ettersmak.
90/91 5,2%
Ølfabrikken Pale Ale
Ølfabrikken Pale Ale har inspirasjon både fra engelske og amerikanske pale ales. Humletypene som benyttes er Northern Brewer, Fuggles og Cascade. Oransje til brun farge på ølet, moderat skum.
Der er et fint humlepreg i både aromaen og smaken, med hint av toffee. Innslaget av malt er ganske lett.
Dette er en god og lettdrikkelig pale ale som vil falle i smak hos mange. Skal det være en "dåse" - eller kanskje to?
Haandbryggeriet Pale Ale
Haandbryggeriet slo først gjennom med øl i "polklassen", men nå har de bevist at de kan brygge gode øl i "butikk-klassen" også. Deres Pale Ale er brygget med engelsk malt, og stilen er umiskjennelig engelsk, men det spørs om der ikke er noe amerikansk humle inne i bildet også? Fargen på ølet er nærmest oransje, med et flott skum.
Meget fin humlet og fruktig aroma, noen toner av engelsk overgjær også. Fruktig og blomsteraktig humlepreget smak, med en moderat bitterhet. Joda, dette er gode greier! Et øl som veldig
Nøgne Ø Beond the Pale Ale
Nøgne Ø Beond Pale Ale. Dette er en “batch” pale ale der bryggerne ved et uhell hadde i dobbelt så mye humle som planlagt. De tappet det på flasker, og lot det stå, og underet skjedde. Siden dette er et levende øl som modnes på flaske, avrundes den tidligere ekstreme humlebitterheten gradvis, og er etter vårt skjønn i dag et funn for alle “humlehoder”. Liker du ikke humle.. Ikke kjøp er du snill,,, Datoen er selvfølgelig så overskredet som du kan få det, men så er da ikke dette noe dato øl heller da. (Batch 198)
Sierra Nevada Pale Ale
Fjellkjeden Sierra Nevada er delt mellom statene Nevada og California, og i Chico i California startet et par karer opp et enkelt mikrobryggeri i 1979, Sierra Nevada Brewing Company. De tidligere hjemmebryggerne Ken Grossman og Paul Camsui satset på kvalitet fra dag 1, og oppnådde hurtig en anerkjennelse og popularitet som tilsa en betydelig utvidelse av bryggeriet.
I dag produserer de så mye at det blir meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" lenger, men kvalitetskravene er de samme!
Deres Sierra Nevada Pale Ale ble nærmest et paradigmeskifte i amerikansk bryggerihistorie - alle de hundrevis av amerikanske håndverksbryggerier som i årene etterpå etablerte seg, måtte finne seg i at deres pale ales ble vurdert mot forbildet fra Sierra Nevada.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med høyt skum. Behagelig humlepreget (Cascade) aroma med sterke fruktige toner (sitrusfrukter, rosiner, svisker). Humlepreget smak på en anstendig maltet base, med toner av frukter (grapefrukt, rosiner) og krydderier.
Det er lett å forstå hvorfor dette ølet har en blitt en del av basis-dietten til mange amerikanske ølvenner!
Anchor Liberty Ale
Anchor Liberty Ale er en Pale Ale fra Anchor Brewing Company i San Francisco. Liberty Ale har de brygget siden 1975. Det er en lys (American pale) ale, som har naturlig kullsyre med angivelig "champagne-lignende" bobler (de så nå ganske normale ut for meg), produsert gjennom en prosess som kalles "bunging". I tillegg til humlen som er brukt under selve bryggingen er ølet også "tørrhumlet" med hele humleblomster under modningen, noe som gir ølet en ekstra fin aroma. Cascade er den dominerende humletypen.
Gylden farge, svakt disig, høyt skum. Herlig Cascade-humlearoma, med innslag av sitrusfrukter og tropiske frukter i massevis. Behagelig humlet smak også - vi snakker her mer om "smaksdybde" enn om egentlig bitterhet. Myk munnfølelse. Noe humle i ettersmaken også. Et riktig "kjekt" øl - skal vi tippe at dette blir en ny storselger her på Cardinal?
Red Seal Ale
North Coast Brewing Company holder til i nordlige California (Fort Bragg, Mendocino County). Deres Red Seal Ale blir ofte trukket fram som et skoleksempel på en velbalansert American pale ale - spesielt i diskusjoner når uvitende europeiske ølvenner påstår at amerikanske øl ENTEN er helt smakløse (som Bud Lite og slikt) ELLER altfor ekstreme ("double" eller "imperial" etellerannet). Red Seal Ale (og lignende øl) beviser at bildet er langt mer nyansert enn som så.
Ølets popularitet er en av grunnene til at «Beverage Testing Institute» i Chicago har utnevnt North Coast Brewing Company til et av verdens ti beste bryggerier. Mark Ruedrich er sjefsbrygger og mannen som setter sammen de fleste oppskriftene. Ser du godt etter, finner du navnet hans i ølets fulle navn, og da kan vi vel gå utfra han står inne for produktet.
Rav til kobber farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et høyt til moderat off-white skum. Herlig humlearoma med sterke toner av røde bær og tropiske frukter, nesten vinøs. Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken har en storartet balanse mellom malten og den distinkte og fruktige humlen, toner av røde bær og solbær. Moderat bitter avslutning og ettersmak. Et øl som garantert vil vinne mange venner på Cardinal, så drikk før lageret går tomt!