Hornbeer Røgøl

Hornbeer_Roegol_2008

Det danske bryggeriet Hornbeer lager mange gode øl, men deres Røgøl innrømmer de selv er et «love it or hate it»-øl. Folk som liker tysk Rauchbier fra Bamberg vil også synes godt om denne varianten fra Hornsherred, mens de som absolutt ikke liker røksmak i øl (og kanskje heller ikke er begeistret for røkt kjøtt og røkt fisk) vil vende tommelen ned. 6 forskjellige typer byggmalt (hvorav åpenbart en dugelig mengde røkmalt)+ hvetemalt er brukt i dette undergjærete ølet, og humletypen er Saaz.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, tjære og bål.
Smaken er dominert av røk som forventet, toner av røkte pølser, litt maltsødme i starten, mens avslutningen er tørr. Lav bitterhet (litt mer humle hadde ikke skadet)..
Serveres kald. Prøv den gjerne som følge til våre snacks!

Emelisse Rauchbier


Emelisse Rauchbier kommer fra Kamperland i Nederland, men forbildene er tyske, fra Bamberg i Franken (noen som husker at vi hadde Aecht Schlenkerla inne?). 5 forskjellige malttyper er brukt her, men hele 75% er røkmalt fra Bamberg, røkt over fuktig bøkeved. Humletypene er amerikanske Chinook og tsjekkiske Saaz.  
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, med noen svake søtlige malttoner i bakgrunnen.
Smaken har sterke toner av røk, med akkurat det riktige maltpreget og anstendig humle. Tålig bitter avslutning (29,2 EBU).
OK, jeg innrømmer at jeg kanskje ikke er verdens største "fan" av rauchbier, men denne er høyst drikkelig. Helt sant!

Nøgne Ø Holy Smoke


Nøgne Ø i Grimstad følger opp tradisjonen med å la vinneren av NM i hjemmebrygging brygge vinnerølet sitt kommersielt hos dem. I 2011 vant den anerkjente hjemmebryggeren fra Bodø, Erlann Eldorsen, med sitt røkøl Holy Smoke. Det er brygget med pilsnermalt, torvrøkt malt, krystallmalt og münchenermalt. Humletypene er tyske, fra Hallertau og Tettnang, og ølet er gjæret med tysk undergjær (lagerølgjær). Bitterheten er på 32 IBU.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.
Aroma av røkmalt, et hint av lettrøstet malt / kaffe i bakgrunnen.
Smaken er rimelig myk, med noen milde røstede toner og hint av kaffe og sjokolade - og rikelig med røk, selvsagt. Mange sliter med ekstremt røkpregede lagerøl, men Holy Smoke er ikke for ekstrem. Ganske lettdrikkelig og god, faktisk.

De Molen Rook & Vuur


Rook & Vuur er nederlandsk for "Røk & Fyr / Ild", og det er bryggerne hos Brouwerij De Molen som står bak dette ølet. Her er det brukt hele 7 forskjellige typer malt, hvorav noe røkmalt og whiskymalt. Humletypen er Sladek.Ølet er også tilsatt chili. 
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et enormt lysebrunt skum.
Sterk aroma av røkmalt og torv, gammelt tauverk og tjære.
Smaken har toner av røkt og røstet malt, med en moderat sødme til balanse. Hint av tjære og aske. Der er bare en svak brenning av chili i ettersmaken.
Et godt og interessant øl, for alle som våger å prøve noe "litt annerledes".

Mikkeller Beer Geek BaconNå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!
 

Haandbryggeriet Røyk Uten Ild

Cardinal Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen fortsetter med ølserien som er inspirert av gammel norsk gårdsbrygging, hvor mye av malten hadde røyksmak etter vedfyrt tørking. Navnet "Røyk Uten Ild" etterlater ingen tvil om røykpreget.
Meget mørk brun farge på ølet, flott og varig lysebrunt skum.
Fin aroma av røykmalt, St. Hansbål (men ikke så kraftig som i noen tyske
rauchbier), tjære og røykt spekemat, men også noen fruktige toner. Smaken er meget røykpreget og askeaktig, ganske tørr. Spekekjøttaktig avslutning.

Toccalmatto Fumé du Sanglier


Italiensk øl fra Toccalmatto, med fransk navn: Fumé betyr "røkt", og Sanglier betyr villsvin-råne. Det er altså en mørk ale med en betydelig mengde røkmalt det dreier seg om her, og der er gode sjanser for at ølet faller i smak både hos råner og purker.
Flott utseende: svart farge, høyt brunt skum.
Sterk røkt aroma, toner av røkt kjøtt og St. Hans-bål, også noen moderat røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er overraskende mild, selvsagt med røkte toner, men på ingen måte ekstrem. Ganske tørr, meget moderat røstet innslag, beskjeden humle (Perle og Tradition). Et hint av syrlighet gjennom det hele.
Et lettdrikkelig og godt øl, kan nytes også innendørs i vår ellers røkfrie pub.
 

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla_Rauchbier-Maerzen_(Flasche)

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Med introduksjonen av to Aecht Schlenkerla øl - Märzen og Urbock - sprenger Cardinal igjen grensene for "vanlige" øl. De er ekstreme, ikke på grunn av alkoholinnholdet - det er som normalt for disse øltypene - men på grunn av bruken av røkmalt. Vi har riktignok vært borti mørkere øltyper hvor det er brukt litt røkmalt som "prikken over i'en", men her er, så vidt vi har forstått, ALL malten røkt over levende ild fra bøkekubber. Og det kjennes!
Ølene brygges hos Brauerei Heller i det tyske ølets hovedstad, Bamberg i Franken. Og bryggeriet har holdt på siden 1678! "Schlenkerla" er et lokalt (og etter vår tids målestokk noe ufint) økenavn på en lettere handikappet person med en haltende eller slengende gange. En av bryggerne var blitt halt etter en fallulykke, og ble hengende ved dette økenavnet. Men hans evner som brygger var på ingen måte redusert, og snart ble også navnet hengende ved det gode ølet han laget, i en slik grad at bryggeriet til slutt aksepterte det som ølets offisielle navn!
 Märzen-ølet deres har en vakker mørk kobberfarge og et fint off-white skum.
Aromaen? Ja, her føler du deg hensatt til slakterbutikken hos Gabbas, hvor de nettopp har trillet inn en ladning med nyrøkte pølser og hele sider med bacon! Utrolig! Og når du etterhvert aksepterer at dette faktisk er lukten av et øl, forestiller du deg at tønnene nettopp er blitt reddet ut fra de nedbrente ruinene av et bryggeri ...
Smaken har også et klart og markert preg av røkmalten, men du kjenner også noe av det fine og lette preget av en "vanlig" Märzen, og humlen er moderat. Som følge til grillmat skal dette ølet bare være helt suverent - men litt enkel digg attåt, som krydret chips/crisps eller chilinøtter, er også helt konge.
Noen hater likevel røkpreget, mens andre bare ELSKER det - og enda flere er skeptiske først, men er etter 2-3 halvlitere villige til sverge på at det er slik et øl SKAL smake!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen


Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen er et av tre rauchbier vi har fast eller sesongmessig på Cardinal, og det spørs om vi ikke skulle samlet disse ølene i en egen gruppe, Rauchbier, i stedet for som vi har gjort å gruppere de under type øl. Årsaken er at alle disse ølene fra Brauerei Heller i Bamberg er brygget med malt som er røket over bøkeved, og dermed som fellesnevner har en intens aroma og smak av røk. Vi får i Januar inn deres sesongøl “Urbock” på 6,5% .. Hva med å prøve denne sammen med en utvalgt single malt?
Deres Rauchbier Weizen er i likhet med andre tyske hveteøl overgjæret, og inneholder en stor andel hvetemalt. Røykpreget er imidlertid som vi var inne på utpreget, og resultatet er en øl som både er lett og leskende, samtidig som det er veldig spesiellt. Jeg viser forøvrig til omtalen av deres Märzen, og sier bare: Du tror det ikke før du har smakt det!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock


Synes du Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen er ekstrem med sitt preg av 100% røkmalt fra bøk, er du ihvertfall garantert å få bakoversveis av bryggeriets Urbock! Her har de "tatt 'n helt ut", som det heter på moderne norsk. Ølet er mahognifarget, med et fint beige skum. 
INTENS og ganske ekstrem aroma av røkt kjøtt og branntomt, hint av tjære.
Smaken er også intenst røkpreget, men der er også en merkbar maltsødme og fylde til stede, som gir røkdominansen litt motstand. Moderat humle i avslutningen.
Du er bare nødt til å bli imponert (på den ene eller andre måten) av dette ølet - hører du til dem som knapt kan få verken kjøttet eller fisken du spiser kraftig nok røkt, vil du garantert like Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock. Hvis din favoritt-maltwhisky er Laphroaig, vil du også sikkert nikke anerkjennende.
Dette er et øl for tøffe jenter og gutter med hår på både brystet og tennene (ihvertfall i overført betydning ...) - prøv det, og finn ut hvor du befinner deg på skalaen!