Haandbryggeriet Funky Black
En mørk surøl her, fra HaandBryggeriet i Drammen.
Funky Black er altså nesten svart på fargen, med et minimalt beige skum.
"Funky" aroma, toner av bondegårdshus, eik, sitroner, hint av sjokolade og røstet malt.
Sur smak, med preg av brettanomyces, melkesyre, sitroner og eik, også røstet malt, hint av kaffe og sjokolade.
HaandBryggeriet FlystrIPA
FlystrIPA fra HaandBryggeriet i Drammen er en såkalt «black IPA», som opprinnelig ble brygget for taxfree-butikkene på flyplassene (derav navnet), men nå selges flere steder.
Svart farge på ølet altså, høyt beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, et hint av lakris og røstet malt.
Forfriskende smak, middels tørr, med distinkt fruktig og furuaktig humle på en bakgrunn av røstet malt, hint av kaffe.
HaandBryggeriet Death by Disco
HaandBryggeriet i Drammen har her samarbeidet med de dyktige nomadebryggerne fra Cervisiam i Oslo, og det nederlandske mikrobryggeriet Frontaal. Death by Disco er en «Imperial Blueberry Sweet Stout».
Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av blåbær og røstet malt, hint av lakris og sjokolade.
Søt smak av røstet malt, blåbær, sjokolade, lakris og kaffe, middels humlebitter avslutning. Varmende munnfølelse. Et imponerende øl!
HaandBryggeriet Jækel
HaandBryggeriet i Drammen kaller dette en "norsk barleywine" - og siden bryggerne Joan og David brygget ølet for å feire det djevelske batchnummeret 666, måtte jo navnet bli Jækel.
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, toner av karamell, melasse og mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Smaken har de samme elementene som aromaen, også brunt sukker. Smaker som en krysning mellom belgisk dubbel eller quadrupel og en engelsk barleywine. Med andre ord: et skikkelig koseøl!
na 9,5% 50cl
HaandBryggeriet Rips
Rips er øl nr. 4 i Haandbryggeriet i Drammen sin Special Berry Collection.
Oransje-rosaaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av ripsbær, noen krydrede toner også.
Smaken er temmelig tørr, med en moderat men likevel tydelig fruktig syrlighet fra ripsbærene. Når de først var i gang, kunne nok bryggerne godt ha tilsatt enda mer rips, men dette er nå et rimelig forfriskende øl som det er.
na 7% 50cl
HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Vinter
Vinter er øl nr. 2 i HaandBryggeriet i Drammen sin serie Saison 4 Årstider. Smakstilsetningen er her friske spanske appelsiner, krydret med nellik.
Uklar blekgul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av krydret saison-gjær og kryddernellik, de fruktige tonene fra appelsinene er der i bakgrunnen.
Smaken er meget fruktig og forfriskende, mer en generell fruktighet / sitrustoner enn appelsiner spesifikt. Litt krydder, lite humle.
na 7% 50cl
HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Høst
HaandBryggeriet i Drammen har introdusert en årstids-serie med en belgisk saison som "grunnøl" - Saison 4 Årstider. Det er meningen at alle utgavene skal være tilgjengelige hele året, men de har forskjellige smakstilsetninger. Først ute er Høst, som er smakssatt med friske og lokale epler fra fruktbygda Lier.
Disig gylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk fruktig aroma av epler, lukter mer som en cider enn et øl.
Meget fruktig, "spritzy" og forfriskende smak, toner av eplejuice men ikke særlig søt, også typiske "krydrede" saison-toner for å minne deg om at dette faktisk er et øl.
na 7% 50cl
HaandBryggeriet Humlekanon
HaandBryggeriet i Drammen kommer stadig med nye og til dels utfordrende øl. IPA’en Humlekanon, med en bitterhet på 160 IBU, er dagens snakkis.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og floral humle, noe furu også, men mindre enn jeg ventet.
Ekstremt humlepreget og bitter smak, der er en betraktelig maltet og marmeladelignende sødme her også, men det er likevel humlen med dens voldsomme innslag av furu, harpiks, mint og pepper som det egentlig dreier seg om her. Røff og litt uraffinert synes jeg, og bitterheten blir nesten for mye for meg. Okei, så er jeg en pyse da …. Der er nok av hardhauser og råskinn som kommer til å kaste seg over dette ølet!
95/92 7,5% 50cl
HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale
Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!
Närke / Haandbryggeriet Viking IPA
Svenske Närke Kulturbryggeri er et av verdens mest spennende og ettertraktede mikrobryggerier. Ølene deres varierer fra det geniale (som diverse versjoner av Stormaktsporter) til det sære og regelrett bisarre (som Bäver, brygget med sekret fra en kjertel i endetarmen hos bevere, og servert fra en urinal på ølfestivaler). De gjør akkurat som det passer dem selv, og nå har det heldigvis passet dem å brygge et samarbeidsøl sammen med HaandBryggeriet i Drammen (vi har ennå noen få flasker av deres Unionöl, fjorårets samarbeidsøl). Røkmalten står i fokus i år som i fjor, men i år har de også husket å ha dugelig med humle i ølet, derav Viking IPA-navnet.
Disig brun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum.
Sterk aroma av røkmalt (einerrøk?), røkt kjøtt og bål, også noe fruktig humle.
Dominant røksmak gjennom det hele, men også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et uvanlig og interessant øl - men kanskje ikke ølet for nybegynnere.
HaandBryggeriet Surpomp
HaandBryggeriet i Drammen har markert seg sterkt når det gjelder syrlige øl med brettanomyces og bær - mye eksporteres til USA, for amerikanske ølentusiaster får aldri nok av dette, men vi passer selvsagt på å sikre oss vår andel på Cardinal også. Surpomp er brygget med et innslag av kirsebær, og har vært lagret på vintønner av eik i 18 måneder.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart,med et moderat off-white skum.
Herlig syrlig aroma med toner av bondegårdshus, sure kirsebær, rødvinseddik og eik.
Middels sur og eikepreget smak, med toner av rødvin, rødvinseddik og sure bær, moderat bitterhet. Et meget interessant øl - du trenger slett ikke være noen surpomp for å bestille det, men det krever nok at du har evnen til å verdsette smaker s om skiller seg dramatisk fra "hverdagspilsen".
HaandBryggeriet Krekling
Krekling er øl nr. 2 i HaandBryggeriet (Drammen) sin Special Berry Collection, og er en annen oppskrift enn det Kreklingøl fra samme bryggeri som vi hadde på fat tidligere. Den nye varianten er enda bedre, synes vi, og er heller ikke så sur som en tredje variant, Krøkkebic.
Rosa farge på ølet, høyt og varig rosaaktig off-white skum.
Aroma av modne kreklingbær (som synes å være den eneste faktiske bæringrediensen), tyttebær og bringebær. Også toner av gjær og bondegårdshus.
Myk munnfølelse. Smaken er fruktig og behagelig, ikke sur eller veldig søt, med distinkte toner av kreklingbær. Noe humle i avslutningen. Et trivelig øl!
HaandBryggeriet Tornerose
Fruktølet Tornerose ble brygget hos HaandBryggeriet i Drammen i august 2012. Det er en sur ale med lokale kirsebær fra Svelvik, og har etterpå vært lagret 1 år på spanske sherrytønner av eik.
Avhengig av lyskilden går den disige fargen på ølet fra oransje via rosa til dyprød. Moderat til lavt off-white skum.
Ganske sterk aroma av sure kirsebær og bondegårdshus.
Smaken er fruktig og middels sur, toner av kirsebær, kirsebærkjerner, marsipan og eik, merkbar humle i avslutningen, bitter ettersmak. Et interessant øl!
Haandbryggeriet Berry Blend
Berry Blend er en blanding med alle bærene fra HaandBryggeriet sin Special Berry Collection: Tindved, krekling, rips, kirsebær og blåbær.
Disig "solnedgang"-farget øl - avhengig av lyskilden varierer fargen fra oransje via rosa til rød. Høyt til moderat rosaaktig off-white skum.
"Tørr"aktig aroma av bær.
"Crisp", tørr og lett sur smak av blandede bær. Ganske så god!
Haandbryggeriet Nissefar Fatlagret
HaandBryggeriet Nissefar har i flere år vært en sikker vinner på Cardinal i vintersesongen. I år kan vi for første gang by på en fatlagret versjon – ølet har i flere måneder vært lagret og modnet på akevitt-tønner av eik.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Behagelig og kompleks aroma, moderat røstet malt, mild lakris og sjokolade, eik og krydrede toner fra akevitt-tønnen.
Middels søt og «smooth» smak, med de samme elementene som i aromaen, noe melasse også. Akevitt-tønnen er der jo, men dominerer ikke for meget. Gode saker!
Ølentusiastene kommer til å sirkle rundt dette ølet som gribber rundt et deilig kadaver i Mojave-ørkenen, så vent ikke for lenge …
HaandBryggeriet Britannia
"Når det gjelder å brygge øl med moderat alkoholstyrke men god smak, er britene suverene", har vi lenge hevdet. Og det har nok HaandBryggeriet i Drammen vært enige i, for når de nå kommer med en "session ale" på 3,5%, har de døpt den Britannia - så vet vi hvor de har sine forbilder.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av fruktig humle og fruktig gjær.
Smaken har middels søt malt og fruktig humle gjennom det hele, med en bra bitterhet. Også innslag av fruktig gjær. Et leskende øl!
HaandBryggeriet Blåbær
Blåbær er øl nr. 3 i "Special Berry Collection" fra HaandBryggeriet i Drammen.
Uklar rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Ganske sterk og svakt syrlig aroma av bær.
Smaken er middels tørr og fruktig, naturlig nok med toner av blåbær, men uten mye sødme eller syrlighet. Dette er altså først og fremst et ØL (med innslag av blåbær) - IKKE et søtt eller syrlig fruktøl i belgisk stil, som "bare" smaker bær / fruktjuice. Lettdrikkelig og friskt!
HaandBryggeriet Sur Megge
Den sure megga på etiketten etterlater ingen tvil om at HaandBryggeriet Sur Megge er et ekte surøl. Våre venner i Drammen kunne lett ha solgt hele produksjonen av Sur Megge til USA, hvor markedet synes å være helt umettelig på surøl. Men HaandBryggeriet har også som policy å ivareta sine beste norske kunder, slik at noen flasker av disse spesialølene alltid blir reservert for oss, før amerikanerne får sitt.
Svakt disig oransje farge på ølet, minimalt hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma av bondegårdshus og hvitvinseddik.
Lavt kullsyrenivå. Sur men ikke ekstrem smak, typisk brettanomyces-karakter. Alkoholen dominerer ikke. Appetittvekkende!
HaandBryggeriet Norse Porter
HaandBryggeriet Norse Porter kom i ny utgave i 2012, den gamle versjonen het i Norge bare "Porter", men siden "Norse Porter" ble brukt på flaskene som eksporteres til USA (og det er mange!) ble den justerte utgaven hetende det på alle markeder. Dessverre falt omtalen ut av "Ølboken" (ølmenyen vår).
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel "smooth", toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra de dyktige bryggerne i Drammen!
HaandBryggeriet Belgisk Pale Ale
Dette nye ølet fra HaandBryggeriet i Drammen er i utgangspunktet en American pale ale eller en IPA som er gjæret med belgisk gjær.
Belgisk Pale Ale er uklar (levende øl!) og dypgylden på fargen, med et flott og kremig hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (amerikansk og/eller newzealandsk?) humle (tropiske frukter, sitrus) og belgisk overgjær.
Smaken har også et fast humlepreg gjennom det hele, med solide fruktige toner, men er ikke for bitter. Myk munnfølelse. Godt øl! - og forfriskende for sin styrke.
HaandBryggeriet Humlesus
Våre venner i HaandBryggeriet i Drammen har kommet med en ny golden ale, Humlesus. Og da vet man at det selvsagt er humlen som står i fokus – nærmere bestemt den nye amerikanske og uhyre populære Citra-humlen. Selv om alkoholstyrken er moderat, er der ingen mangel på smak her!
Uklar lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens aroma av Citra-humle, med toner av sitrus og tropiske frukter i massevis, noen hint av hankatt også.
Meget humlepreget smak på en bakgrunn av lett sødme, toner av grapefrukt og harpiks, hint av tropiske frukter, middels bitter avslutning. Kanskje ikke helt perfekt balansert (det skal noe til med et humlepreget øl på 4,5%), men et meget godt øl uansett. La humla suse!
HaandBryggeriet / Närke Unionöl
Svenske Närke Kulturbryggeri og HaandBryggeriet i Drammen har brygget et vennskapsøl - Unionöl - med spesielle, lokale ingredienser fra begge land: Gotlandsmalt, honning, tyttebær og einer.
Uklar mørkbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Den røkte gotlandsmalten dominerer aromaen fullstendig.
Meget røkpreget smak, men også et hint av tyttebær. Lav humlebitterhet. Et historisk interessant øl, men du bør nok tåle en del røksmak for å bestille det.
HaandBryggeriet Bavarian Weizen
Tilbake på Cardinal etter en tids fravær: Det beste norskbryggede hveteøl i tysk stil - ikke at der er så veldig mange konkurrenter i Norge, men selv tyskerne kunne vært bekjent av Bavarian Weizen fra HaandBryggeriet i Drammen. Bryggeriet har også en butikkvariant som bare heter Bavaria (som vi ikke har tatt inn) – det er altså versjonen med vanlig «tysk» styrke vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge (gjæren bør helles med), digert hvitt skum.
Behagelig sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av kryddernellik og modne bananer.
Smaken har også distinkte toner av kryddernellik og mer moderate toner av banan, ikke for søt, forfriskende. Som med de fleste andre hveteøl er der ikke mye bitterhet.
Joda, vi kommer fortsatt til å ha flere tyskbryggede hveteøl i utvalget vårt, men hvorfor ikke drikke norsk, når ølet er så bra som dette?
HaandBryggeriet Ardenne Blond
Ardenne Blond fra HaandBryggeriet i Drammen har navnet sitt fra fjellkjeden (etter norsk målestokk: åsene) Ardennene i det sydøstlige Belgia. Stilmessig har dette ølet fått med seg noe av det beste både fra øltypene belgisk blond, saison, witbier og triple. Forvirret? Neida, etter en flaske eller to av denne faller alt på plass!
Disig lys gylden farge, høyt hviit skum. Behagelig aroma av belgisk overgjær og krydderier, særlig koriander (som da også er en faktisk ingrediens). Også noen fruktige toner.
Lett og behagelig munnfølelse for sin styrke. Smaken er distinkt krydret (koriander igjen), men ikke overdrevet. Noe frukt igjen. Moderat humle i avslutningen.
En av våre favoritter!
HaandBryggeriet Sundvolden Porter
HaandBryggeriet i Drammen har, som navnet røper, brygget Sundvolden Porter spesielt for det tradisjonsrike og familie-eide Sundvolden Hotell nær Tyrifjorden. Foruten den røstede malten er ølet også brygget med en dose rugmalt, for å få et rundere preg. Der er bare brygget 3360 flasker, hvorav de fleste naturlig nok har gått til hotellet – men vi på Cardinal var ikke oss selv om vi hadde latt anledningen gå fra oss til å sikre noen flasker til våre gjester!
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel myk, middels søt, med toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra HaandBryggeriet – de har virkelig taket på «de der mørke greiene». Foto fra den gode øl-bloggeren «Kjempetorsken»
HaandBryggeriet Fatlagret (Akevitt) Porter
HaandBryggeriet Fatlagret Porter het tidligere Akevitt Porter – nå som før dreier det seg altså om et øl som har vært modnet på eikefat som tidligere inneholdt vellagret norsk akevitt. Fatene er utvalgt av tidenes fremste norske akevittekspert, Halvor Heuch fra Vinmonopolet / Arcus. De kan bare brukes til ølmodning én gang, brukes de flere ganger vil fatpreget bli for avdempet. Alkoholstyrken på dette ølet varierer fra batch til batch – den har vært oppe på 10%, men er nå «bare» på 8,2%.
Dette er mine kommentarer da ølet var 10%:
«Kullsvart farge, høyt til moderat lysebrunt skum.
Deilig røstet aroma, toner av kaffe, lær, mørk sjokolade, mørke tørkede frukter, noen eikede og vinøse toner.
Smaken har rikelig med maltsødme og røstet preg, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, noen eikede toner, med en fast humlet og røstet bitterhet i avslutningen. Jeg ville kanskje ikke ha vært i stand til å si at eikefatet tidligere hadde inneholdt akevitt, om jeg ikke hadde visst det - men dette er bestemt ett av de aller beste norske øl jeg har smakt. Noensinne.» Var rimelig fornøyd dengang, altså …
Når jeg nå smaker den nyeste versjonen, så er hovedinntrykket det samme som første gang. Munnfølelsen og smaksinntrykket blir naturlig nok LITT mindre fyldig enn sterkeste versjon, men er fortsatt meget bra. Kanskje enda mer vinøse toner i aromaen nå, også hint av rødvinseddik. Smakselementene er som før. Jeg vil fortsatt påstå at dette er et «kongeøl»!
Haandbryggeriet Tindved
HaandBryggeriet i Drammen har begynt en på ny serie med ales som er smaksatt med forskjellige ville bær. Fra før har vi Kreklingøl og Krøkkebic (begge med krekling / "krøkkebær"), og nå introduseres Tindved. Denne buskveksten har navnet sitt etter den harde veden som før ble brukt til å lage tinder til høyriver. Det er imidlertid ikke veden, men de vitaminrike oransje bærene som vokser i klaser direkte på de tykke greinene, som brukes i dette ølet. Tindved (engelsk: sea buckthorn) har sitt viktigste vokseområde rundt Trondheimsfjorden.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum..
Uvanlig aroma av bær og urter (tindvedbærene, uten tvil).
Smaken har akkurat den rette sødmen - ikke for mye, men nok til å sikre bærkarakteren. Interessante urteaktige toner. Mange takk til HaandBryggeriet for å gjøre oss kjent med tindvedbær (jeg hadde aldri smakt dem før) - og med dette ølet. Obligatorisk drikke for alle som vil utforske bredden i den norske ølverden!
HaandBryggeriet Blondie
Det er 2012-utgaven av Blondie fra HaandBryggeriet i Drammen vi har fått på fat nå. En annen utgave av Blondie ble brygget i 2010, den var sterkere, søtere og "tyngre på labben", mens årets utgave holder "norsk butikkstyrke" og er naturlig nok både tørrere og lettere i kroppen. Men inspiasjonen til Blondie kommer fortsatt fra Belgia.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av belgisk overgjær, fruktige og krydrede toner.
Forfriskende smak, ikke for søt. Belgisk overgjær igjen, men preget er nå klart mer krydret enn fruktig. Lett munnfølelse. Gir mersmak!
HaandBryggeriet Pale Ale
Endelig har vi fått HaandBryggeriet Pale Ale i hus, den blir ventelig en del av vårt faste sortiment. Med «norsk butikkstyrke» (eller «vanlig engelsk pubstyrke», om du vil) tilfredsstiller dette ølet fra Drammen ønsket til mange av vår fans av pale ale, som ikke alltid synes det passer med de sterkeste variantene av øltypen. Ølet er brygget med Maris Otter-malt fra Thomas Fawcett i England, kanskje verdens beste malteri. Det er brukt rikelig med fersk humle her, men bitterheten er på ingen måte voldsom, og vi får tydelig demonstrert at humlesmak er mye mer enn bare bitterhet.
Fargen på ølet er nærmest oransje, og moderat disig (ølet er selvsagt «levende» og ufiltrert). Flott skum.
Meget god humlepreget aroma, fruktig og blomsteraktig, også toner av alegjær.
Fruktig humlepreget smak, blomsteraromaen kombineres flott med smaksnyansene. Bitterheten er altså moderat, men akkurat passe.
Et øl som nesten alle vil like – tror vi!
HaandBryggeriet Sundland Kreosot India Black Ale
(Humle & Malt foto)
Noe av det vi liker ved HaandBryggeriet i Drammen, er at de bryr seg fint lite om «vedtatte sannheter» om ølstiler, men brygger mange av ølene sine akkurat som det faller dem inn. Dermed blir de vanskelige å kategorisere, men desto mer interessante. Sundland Kreosot India Black Ale er inspirert både av India Pale Ale, stout / porter og røkøl. Den ble først brygget for å feire produksjonsstarten i nygamle bryggerilokaler, i det gamle jernbaneverkstedet på Sundland (tidligere holdt de til i en gammel strømpefabrikk på den andre siden av «ælva», så det går framover i verden). I jernbaneverkstedet oste det engang av kreosot, som ble brukt til impregnering av jernbanesviller i tre. Vi lover at kreosot IKKE er en av ingrediensene i dette ølet, men man kan jo få visse assosiasjoner …
Flott utseende på ølet: kullsvart farge, med et høyt og varig brunt skum.
Interessant og kompleks aroma: her er det både røk, tjære, røstet malt og fruktig humle.
Smaken har både et røstet og et røkt preg (altså har det vært brukt dugelige mengder av både mørk og røkt malt her), men dette balanseres av fruktig humle i bakgrunnen. Ikke for bitter – bare GOD.
Bør absolutt prøves, av alle ølvenner som ikke er altfor firkantede i tankegangen.
HaandBryggeriet Costa Rica Porter
På fat har vi tidligere hatt inne Costa Rica Porter fra HaandBryggeriet i Drammen, og tilbakemeldingene vi fikk var meget gode. Nå har vi fått den på flaske, og regner med at den blir like poulær nå. Lippes Kaffebrenneri har spesialrøstet en kaffe for bryggeriet, som har brukt en dose av den i denne porteren. Og kaffen, den er (du gjettet det, ja) fra Costa Rica.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma av mild kaffe og mørk sjokolade, et hint av sigarkasse.
Middels tørr smak med kaffe, mørk sjokolade og et touch av tjære og røk.
Det er bare å gratulere HaandBryggeriet (og oss selv, som tok den inn) med et vellykket resultat!
HaandBryggeriet Fyr og Flamme
HaandBryggeriet i Drammen har brygget sin egen versjon; Fyr og Flamme, av nederlandske De Molens Vuur & Vlam. Dette er selvsagt gjort i full forståelse med nederlenderne (det er HaandBryggeriet som importerer De Molen til Norge). Vi har originalen også, de er knallgode begge to, men drammenserne har ihvertfall ingen ting å skamme seg over!
Disig dypgylden farge på ølet, med et digert skum (svakt off-white) som tårner seg opp og varer "evig" (kan sikkert variere litt fra flaske til flaske, dette er et "levende" øl).
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig humle (toner av pasjonsfrukt).
Smaken er igjen fruktig og harpiksaktig gjennom det hele, toner av tropiske frukter, med en tilstrekkelig maltet ryggrad.
Et glimrende øl, en fornøyelse å drikke når det først dukker fram under alt skummet. En flaske blir fort for lite!
Haandbryggeriet Good Force
"Dark Force" fra HaandBryggeriet i Drammen kjenner vi fra før, og nå har vi altså fått Good Force, som skal være "søt, snill og blid" i alt annet enn alkoholstyrken. Som vanlig med HaandBryggeriets øl er den vanskelig å plassere i noen firkantet "style"-bås, men wheat wine (eller strong wheat ale) er det mest nærliggende.
Uklar brunlig-gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk hvete- og esterpreget aroma, toner av gjær, kryddernellik, banan og kamille (ja, kamilleblomst er faktisk en ingrediens i ølet).
Smaken er søt med sterke toner av banan, gjær, krydderier og kamille. Mektig og varmende munnfølelse.
Jeg innrømmer å ha vært litt forhåndskeptisk til et så sterkt hveteøl som dette, men Good Force er ... ja, nettopp: GOD. Den krever likevel at du har evnen til å takle en del sødme. De fleste vil nok foretrekke at den serveres godt avkjølt, men du får med flere smaksnyanser etterhvert som den varmes opp litt.
Haandbryggeriet Bestefar
HaandBryggeriet i Drammen har fra før både Nissemor og Nissefar, og nå går de et skritt videre på slektstreet med Bestefar. I følge vaskeseddelen er dette et koseøl for kveldene foran et flammende peisbål. Stilmessig er det ikke så lett å plassere, men imperial porter ligger kanskje nærmest.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Herlig vinøs aroma, toner av røde bær og mørke frukter, hint av vanilje, krydder, lær og eik.
Myk og varmende munnfølelse. Smaken har malt med moderat sødme (ikke veldig røstet), sjokolade og mørke frukter, moderat humlebitterhet, hint av krydderier og lakris i avslutningen.
Jo, dette er virkelig et trøstende og forsonende øl!
Haandbryggeriet Røyk Uten Ild
HaandBryggeriet i Drammen fortsetter med ølserien som er inspirert av gammel norsk gårdsbrygging, hvor mye av malten hadde røyksmak etter vedfyrt tørking. Navnet "Røyk Uten Ild" etterlater ingen tvil om røykpreget.
Meget mørk brun farge på ølet, flott og varig lysebrunt skum.
Fin aroma av røykmalt, St. Hansbål (men ikke så kraftig som i noen tyske rauchbier), tjære og røykt spekemat, men også noen fruktige toner. Smaken er meget røykpreget og askeaktig, ganske tørr. Spekekjøttaktig avslutning.
Haandbryggeriet/De Molen Menno & Jens
Ølet Menno & Jens er et samarbeidsprosjekt mellom bryggerne Menno Olivier ved De Molen i Nederland og Jens Maudal ved HaandBryggeriet i Drammen, hvor det også er brygget. Dette er en ekte og tradisjonell "gruit ale", altså brygget helt uten humle, med en urteblanding som alternativ smakstilsetning. Gruit er betegnelsen (på nederlandsk / plattysk) fra tidlig middelalder for en slik urteblanding (for øvrig samme ordet som norsk grut, men i moderne norsk brukes jo ordet nesten utelukkende om kaffegrut). I tillegg til byggmalten er det også brygget med en andel rugmalt og hvetemalt.
Uklar oransjebrun farge, off-white skum (går fra høyt til lavt), med en oransjeaktig teint.
Interessant søtlig maltet aroma med toner av urter, krydder og rug, også toner av bær og oksidert frukt.
Myk munnfølelse. Behagelig smak med toner av malt, frukt og urter, forholdsvis søt men ikke "klissensøt". Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitre urter i avslutningen, men dette er nå uansett et godt og interessant øl som det er.
Haandbryggeriet Haandbic
HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin utforsking av (og eksperimentering med) gamle øltyper. Deres HaandBic er helt klart inspirert av belgisk spontangjæret fruktlambic, men siden de ikke har de rette gjærsporene svevende rundt i bryggerimiljøet her, er derfor lambicgjæren tilsatt på kontrollert vis. HaandBic er tilsatt rips og tyttebær, og har vært modnet 18 måneder på eikefat.
Oransje farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk og god aroma av tyttebærsaft, bondegård / hesteteppe og eddik.
Moderat kullsyre. Smaken er sur og lambic-lignende, men er ikke ekstrem. Ripsen og tyttebærene kommer fint gjennom, her er "funky" og eikede toner, men ikke mye sødme. Alkoholen er merkbar, men ikke sjenerende.
Et forfriskende og interessant øl dette her!
Haandbryggeriet Farewell Ale
Skikken med gravøl levde på landsbygda i Norge fram til forrige århundreskifte, da kaffen, avholdssaken og endrete oppfatninger hos prester og lekmannsbevegelse (og senere også bilismen) presset gravølet ut over sidelinjen. Lenge var det en selvsagt ting at de deltakende etter begravelsen skulle serveres godt øl og mat. Riktignok krevde Christian Vs Norske Lov (som var gjeldende på dette området helt opp til våre dager) at liket skulle komme i jorden innen 8 dager etter dødsfallet, men denne 8-dagers regelen ble i praksis ofte strukket lenger enn langt når man hadde en virkelig krisesituasjon: nemlig hvis ølet ikke var ferdig gjæret til begravelsen! Når det ikke var noe uventet dødsfall, unngikk man imidlertid slike krisesituasjoner ved å brygge ølet mens den gamle fortsatt lå på sykeleiet. Og ekstra stas var det når gubben eller gamla som sin siste oppegående gjerning hadde brygget ølet selv. " Smak på ølet, pastor - liket har selv brygget det!"
HaandBryggeriet i Drammen har med sitt Farewell Ale ønsket å gjenskape et øl som ville ha vært verdig å servere fordums gravferdsfolk, men det gledelige er at ølet nå er tilgjengelig på Cardinal for ENHVER anledning - begravelse er slett ikke påkrevet for å nyte det!
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den "parfymerte" aromaen har toner av mørke modne frukter, treverk, sjokolade og mild kaffe, hint av røyk.
Smaken er fint avrundet og mild for sin styrke, toner av mørk malt med bare et svakt røstet preg, hint av svisker, mørk sjokolade mild kaffe, moderat humle (25 IBU) og et touch av røyk og einer i avslutningen. Et meget drikkelig øl - nyt det, og hvil i fred!
95/98 7,5% 50cl 25IBU
Haandbryggeriet Wild Thing
HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin serie med spesielle øl, inspirert av norsk natur og norsk gårdsbrygging. Wild Thing er et fruktøl tilsatt flere kontrollerte villgjærkulturer. Det er brygget med "skogsbær", inkludert rips og tyttebær, og tre forskjellige kornslag (mest Maris Otter byggmalt). Det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rødbrun farge på ølet, moderat skum.
Aromaen har toner av tyttebær, rips og rødvinseddik, hint av bondegård.
Smaken er meget "crisp" og tørr, med en viss fruktighet og en forsiktig syrlighet. Hint av røyk og treverk. Moderat humlet. Lett munnfølelse.
Et interessant øl, men ulikt mange andre fruktøl er det ikke noe for søtmonsene. De som derimot foretrekker det tørre, kan ha funnet et nytt favorittøl her.
62/17 7,5%
Haandbryggeriet Hesjeøl
HaandBryggeriet i Drammen legger for tiden vekt på å utvikle nyskapende øl som samtidig har sine røtter i gamle norske øltradisjoner. Deres Hesjeøl er et ledd i dette arbeidet.
Hesjing av høy på gårdene har nok flere av våre "modne" gjester vært med på i sin barndom - før siloen og senere "traktoreggene" overtok. Da trengte arbeidsfolket et leskende øl i varme sommerdager. Hesjeøl har nok en del egenskaper (blant annet en porsjon røykmalt) som kan være historisk korrekte, men alkoholstyrken på 6,5% er neppe helt i samsvar med 1900-tallets "slåttøl" - hvis såpass sterkt øl hadde blitt tilbudt arbeidsfolket, er der nok fare for at de snart hadde blitt liggende strødd mellom hesjene.
Lys brun disig farge på ølet, flott off-white skum.
Herlig aroma av fruktig humle og appelsinskall, også toner av belgisk overgjær og milde krydderier, med et streif av røyk.
Smaken har en sødme som nok oppleves som akkurat passe av gjestene på Cardinal, men som kanskje ville vært i søteste laget for de som svettet med hesjingen - god er smaken i alle fall, den har også fruktige, gjærpregete og krydrete toner med hint av karamell, og en distinkt humlebitterhet og streif av røyk i avslutningen.
Et nytt bevis på att HaandBrygeriet kan lage virkelig gode øl!
Bilde: Kjepetorsken
94/98 6,5%
Haandbryggeriet Porter
Haandbryggeriet Porter er en robust porter i "polklassen", med et fyldigere preg enn Haandbryggeriets London Porter. Flaskekondisjonert som de andre.
Svart farge på ølet (= meget mørk rubinrødt når det holdes opp mot lyset) med et rikt og kremig lysebrunt skum. Fin røstet aroma, toner av mørk sjokolade, lær og treverk også.
Smaken har røstet malt, kaffe og sjokolade. Ikke så fruktig som en del engelske portere (denne er vel mer amerikansk i stilen), men så avgjort et knallgodt øl! Joda, det brygges sannelig godt øl i Norge også!
95/96 6,5%
Haandbryggeriet Pale Ale
Haandbryggeriet slo først gjennom med øl i "polklassen", men nå har de bevist at de kan brygge gode øl i "butikk-klassen" også. Deres Pale Ale er brygget med engelsk malt, og stilen er umiskjennelig engelsk, men det spørs om der ikke er noe amerikansk humle inne i bildet også? Fargen på ølet er nærmest oransje, med et flott skum.
Meget fin humlet og fruktig aroma, noen toner av engelsk overgjær også. Fruktig og blomsteraktig humlepreget smak, med en moderat bitterhet. Joda, dette er gode greier! Et øl som veldig
Haandbryggeriet Dobbel Dose IPA
Dobbel Dose IPA fra Haandbryggeriet i Drammen er en "Double IPA" (eller "Imperial IPA" som øltypen også kalles) - alkoholsterke og kraftig humlete ales, for dem som aldri kan få nok humle. Øltypen slo først gjennom i USA, men ulikt de fleste andre bruker HaandBryggeriet europeisk humle i stedet for amerikansk. Dobbel Dose er flaskekondisjonert, ufiltrert og upasteurisert, og der er et betydelig sediment i flasken.
Ganske uklar oransje-brun farge på ølet, med et bra off-white skum. Malt er Maris Otter, Crystal og hvetemalt.
Meget bra humlearoma, med toner av blomster og appelsinmarmelade, også et hint av eik.
Smaken er ganske søt og fyldig, alkoholen er merkbar, med en betydelig dominans av humle (som ventet av en "Double IPA"), men er ikke fullt så ekstrem som jeg var forberedt på. Avslutningen er bitter. Jeg anbefaler sterkt å helle med i glasset også de siste restene av sedimentet fra flasken - innholdet ser da ut som sølevann, men smaken blir betydelig mer kompleks og interessant!
9%
Haandbryggeriet Weizenbock
Haandbryggeriet Weizenbock. Hva får man når man krysser en Hefeweizen / Hefe-Weissbier (tysk ufiltrert hveteøl) med en mørk Bock? Svar: En Weizenbock. Altså en kraftig hveteølstype som man ikke har vært velforsynt med her i Norge (heller ikke ved import, Erdinger Pikantus er vel den eneste importerte?), men nå produseres der altså en i Drammen!
Ølet er flaskekondisjonert så det holder (og vel så det), ved første helling fylles weissbierglasset fullstendig av brunt skum, dette gir bare meget langsomt plass til et ugjennomsiktig brunt øl, som beholder en fin og kremig skumtopp.
Den komplekse aromaen har først et fint preg av mørke frukter, bakeri / rugbrød, bananer og kryddernellik, så merker jeg også noen sidenoter av pepper og sukkertøy. Smaken er nokså søt og med merkbar alkohol, toner av røstet malt og lett brent toast. Relativt bitter avslutning til å være en weizenbock. Et uvanlig øl som absolutt bør prøves!
Haandbryggeriet Norwegian Wood
Haandbryggeriets Norwegian Wood er et av to nye, dristige og spennende øl som introduseres på Cardinal i Mai. Dark Force finner du under Imperial Stout mens denne, Norwegian Wood, har forbindelse både til tyske "Rauchbier" (som nå for tiden mest er undergjæret) og til den tradisjonelle norske gårdsbryggingen, hvor malten ble tørket / røstet over åpen ild, og alt øl dermed fikk en viss røksmak. Bruk av einerlåg og einerbær i bryggingen ga også det gamle gårdsølet et særpreg. Eineren var "ølets krydder" i en tid da humle var ukjent eller vanskelig tilgjengelig her oppe mot nord. Norwegian Wood er mørk brunt på fargen, med flott og varig off-white skum. Intens aroma av røk (røkmalt, røkt over bøkeved?), innslag av eik og einer også. Smaken er fyldig med et klart innslag av røk, balansert med en passe sødme og en bitter avslutning - her er det brukt både humle og einerbær. Smaken har toner av tjære og hickory også. Folk som bare HATER røkte matprodukter vil kanskje ikke like dette ølet - alle andre vil gjerne si med The Beatles: "Oh, isn't it good - Norwegian Wood"!
Men denne ølopplevelsen er såpass spesiell at vi slett ikke blir fornærmet om noen vil dele flasken på to personer. Dog en advarsel: når folk først blir "hekta" på øl brygget med røkmalt, vil de gjerne ikke ha andre typer øl etterpå! Det gir nemlig mersmak, også for mange som rynker på nesen ved første slurk. It´s only Rock´n Roll.. But I like it!
Haandbryggeriet London Porter
Haandbryggeriet har en Porter i "polklassen" også, men deres engelskinspirerte London Porter stiller i "butikk-klassen", og det gjør den med bravour! Et nytt bevis på at øl med moderat alkoholstyrke slett ikke trenger være smakløse.
Svart farge på ølet, rødbrunt i høylysene, med et digert, kremig og varig brunt skum.Deilig aroma av sjokolade, kaffe og røstet malt.
Fin smak med røstet preg, toner av røstet / brent malt og kaffe. Rimelig tørr, middels fyldig munnfølelse. Moderat bitter avslutning.
Haandbryggeriet Nissemor
Haandbryggeriets Nissemor er formodentlig tiltenkt å holde en mer feminin profil enn Nissefar? Vi tror nå egentlig at både Nissemor og Nissefar vil falle i smak hos begge kjønn ... Nissemor skal ha stilmessige forbilder i engelsk "old ale", men om noen heller vil kalle det en porter, så skal ikke vi protestere.
Ølet er svart på fargen, med et fint og kremig lysebrunt skum.
Nydelig aroma med både røstede og fruktige toner, innslag av mild kaffe og sjokolade. Smaken er rund og mild, den er dominert av myk sjokolade og skånsomt røstet malt. Sødme så det holder, men den blir aldri "klissensøt". Moderat humle.
Prøv gjerne både Nissemor og Nissefar - sammen er de "balsam for sjelen"!
HaandBryggeriet Nissefar
HaandBryggeriet Nissefar er et juleøl som stilmessig ligger i grenselandet mellom porter og "old ale". Svart farge, moderat brunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, kaffe, svisker, karamell og kanskje litt eik.
Smaken har betydelig maltsødme og et moderat røstet preg på en bakgrunn av bittersøt sjokolade. Den var kanskje litt "røffere" i fjor, årets utgave er så blid og søt at den bare er nødt til å fremkalle det store julesmilet. Dette er ikke et øl til julemiddagen, det passer best på egen hånd - eller til en sjokoladedessert!
Haandbryggeriet Dark Force
HaandBryggeriet Dark Force er en "imperial stout" p.g.a. sin kraftig røstede karakter og solide alkoholinnhold, men er likevel en uvanlig sådan: den er nemlig brygget med en betydelig andel hvetemalt. Dark Force er kullsvart av farge, ugjennomtrengelig for lys, og har et flott og varig brunt skum. Aromaen har preg av røstet malt, sjokolade, lær og plommer. Smaken domineres av kraftig røstet / brent malt med toner av kaffe og sjokolade. Bitter avslutning, både fra humlen og den brente malten, balansert mot en betydelig maltsødme. Dette er et øl for dem som gjerne vil ha MYE smak! (Er du redd det blir FOR mye, er det lov å dele flasken på to personer.) Må prøves av alle stout-elskere!