De Tvende Winterwald
De Tvende Winterwald
De Tvende er en del av Arendals Bryggeri. Med Winterwald Julebock har de valgt en tysk ølstil, på grensen til Doppelbock, og uten merkbare kryddertilsetninger.
Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
Maltpreget aroma, toner av mørkt brød, hint av karamell.
Maltpreget og rik smak, søt men ikke for mye, toner av mørkt brød og karamell igjen.
Balder Julebukk
Med Balder Brygg i Leikanger har Sogn og Fjordane fylke fått sitt tredje bryggeri (Ægir i Flåm og Kinn i Florø er de to andre). Julebukk er altså deres første juleøl, og er en undergjæret bokkøl med noe julekrydder, sitron og appelsin.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt og varig beige skum.
Maltpreget, fruktig og krydret aroma, toner av sitrus-skall og julekrydder.
Maltpreget og middels søt smak, julekrydder og karamell, hint av sitrus i bakgrunnen. Et godt øl - litt mer humle ville neppe ha skadet, men det smaker nå utmerket som det er.
Nøgne Ø Monkey Brew Primator Doppelbock
Grønland Ice Cap Beer Juleøl
Denne tok vi bare inn en kasse av til Den Store Juleøltesten, men hvis der blir noen flasker igjen, er det fritt fram … Var liksom litt kult med et grønlandsk øl – men så er det altså bare VANNET (og oppdragsgiveren Grønland Ice Cap Beer) som kommer fra Grønland, selve bryggingen har foregått hos Viru-bryggeriet i Estland. Hm, frakte smeltevann fra innlandsisen på Grønland til Estland for å brygge øl – det var jo også en forretningsidé … Ølet er undergjæret, og er vel nærmest en slags krydret bock.
Mahogni-farget øl, høyt beige skum.
Søtlig aroma, toner av karamell og markert julekrydder.
Søt smak (kanskje for søt), rikelig med julekrydder, sannsynligvis inkludert stjerneanis, kunne trengt noe mer humle. Likevel garantert drikkelig når du får våre gode pepperkaker til …
Thisted 4 Bock
Fra danske Thisted Bryghus ved Limfjorden kommer 4 Bock (den fantes tidligere i en litt sterkere utgave og het da Thy Bock). Som flere andre av bryggeriets øl er den brygget med varme lavasteiner, men er ellers en klassisk undergjæret bock i tysk stil.
Kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt med noe karamell, men ikke egentlig søtlig. Hint av "støvet" humle også.
Middels søt og maltpreget smak med tydelige toner av karamell. Middels bitter humle i den rimelig tørre avslutningen. En god bock - no more, no less. Igjen et øl som vi importerer selv!
Bock-Damm
Grupo Damm i Barcelona er Spanias nest største bryggerigruppe, med røtter i tysk tradisjonell lagerølbrygging. Fra før har vi pilsen Estrella Damm, hveteølet Estrella Damm Inedit og vår glutenfrie bestselger Estrella Damm Daura. Når vi nå også tar inn det langt mørkere ølet Bock-Damm, er målgruppen fortsatt "vanlige pilsdrikkere", som vil ta et bittelite skritt over på "the dark side". Bock-Damm er nemlig svært lettdrikkelig, og til tross for Bock-navnet er dette nærmere en Münchener dunkel enn en Bock. Men sødmen er mindre enn det du vanligvis finner i en dunkel (eller i en Bock, for den saks skyld). Den nusselige 25 cl-flasken til en gunstig pris gjør også dette til et enkelt skritt å ta.
Mørk rubinrød til mørkebrun farge på ølet (nesten svart i dempet belysning), moderat til lavt off-white til beige skum.
Moderat aroma av malt, karamell og butterscotch.
Lett munnfølelse med en del kullsyre. Smaken har moderate toner av malt og karamell (men er altså ikke særlig søt), og humlebitterheten er lav.
Camelthorn Bokbeer
Cardinal har nå for første gang fått AFRIKANSKE øl i utvalget – hele 4 forskjellige varianter, til og med. Camelthorn Bokbeer var den vi fikk mest av, så det var naturligvis den vi ikke hadde bestilt … Vel, når man handler med obskure leverandører, så tar man det man får. Camelthorn Brewing Company holder til i Windhoek, Namibia, og er dette landets første håndverksbryggeri. Deres Bokbeer er en Weizenbock (hvetebokk).
Mørk brun farge på ølet, som har vanvittig mye kullsyre, og dermed får et enormt off-white skum som bruker «en evighet» på å legge seg. Derfor serverer vi dette 33 cl ølet i et halvliters Erdinger-glass.
Snodig aroma, toner av merkelige krydderier, noe brunt brød og karamell.
Smaken er middels søt og mildt krydret, noe karamell og banan. Minimal bitterhet. Ikke din typiske Weizenbock, kanskje – men god nok å drikke. Så enten du er en tørst buskmann fra Kalahari-ørkenen eller bare en siddis med behov for litt strupefuktighet, så går det an å prøve seg på denne.
Borg Bokkøl
Endelig har vi fått inn ølet som ble kåret som "Beste norske øl 2011" - Borg Bokkøl fra Sarpsborg., Ølet er tuftet på lange historiske tradisjoner. (Vinneren for 2012 ble for øvrig Ægir India Pale Ale, et øl med en annen karakter, men som også er en sikker "bankers" på Cardinal
Borg Bokkøl har mørk brun farge og et moderat beige skum.
Moderat men god aroma: malt, brød, karamell.
Rik og maltpreget smak, ikke for søt, behagelig å drikke. Svakt røstede toner, noe karamellmalt, streif av mildt krydder, moderat humle i avslutningen / ettersmaken. Bra balansert. Et bokkøl som Hansa-Borg.gruppen kan være stolte av - dette er deres beste produkt!
Inderøy Toillbokk
Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Toillbokk, som er inspirert av tysk Weizenbock.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Moderat maltpreget og gjærpreget aroma, toner av karamell og noe frukt.
Maltpreget smak, karamell og brunt brød, noe frukt, hint av kryddernellik. Middels sødme, lav bitterhet.
Ringnes / Brooklyn Imperial Polaris
I årevis har vi mast på Ringnes Bryggeri om at de må våge å brygge noe annet og mer spennende enn bare mainstream pilsvarianter og (riktignok gode) juleøl. Vel, nå har de våget, og vi har selvsagt tatt inn mange kasser med Imperial Polaris, som er brygget på Gjelleråsen i samarbeid mellom Christian Ødegaard fra Ringnes (med en fortid hos Mack og Lervig) og Garrett Oliver, sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Ølet er stilmessig nærmest en Doppelbock (og vel så det, med sine 10%), men har noen ekstra ingredienser som du ikke finner i doppelbocker flest: tørket appelsinskall, amerikansk Simcoe humle, norsk lynghonning og colombiansk kaffe.
Rødbrun farge på ølet, moderat beige skum.
Søtlig maltpreget aroma, bare et hint av kaffe og appelsinskall, mens lynghonningen er mer tydelig - også toner av karamell og alkohol.
Smaken er middels søt med noen fruktige toner innledningsvis, tydelige toner av karamell, lynghonning og kaffe. Den vanligvis distinkte Simcoe-humlen er dog godt skjult i både aroma og smak (litt knipne med mengden, Ringnes?). Et uvanlig øl, meget godt om kanskje ikke genialt.
Bohemia Regent Kníže Světlý Special
Enda et lagerøl fra det tsjekkiske bryggeriet Bohemia Regent har vi fått tak i, og deres Kníže Světlý Special klassifiserer vi som en lys bock.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av gressaktig humle.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Rimelig velbalansert smak, ikke for søt, alkoholen er ikke sjenerende, anstendig humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.
Rise Premium Valnød Økologisk
Fra Rise Bryggeri på Ærø kommer denne danske undergjærede bock. Premium Valnød Økologisk er, som navnet antyder, brygget med valnøttekstrakt - en nokså uvanlig ølingrediens. Det er også tilsatt litt ascorbinsyre (vitamin C) som konserveringsmiddel. Malttypene er pilsner-, karamell-, hvete- og sort.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Søtlig aroma av nyslått gress, karamell og nøtter.
Smaken er ganske søt med et litt "sukret" preg, toner av karamell, honning og nøtter. Meget moderat humle. Ganske myk og behagelig å drikke.
Weihenstephaner Korbinian
Anchor Bock Beer
Anchor Brewing Company i San Francisco brygget sin første Bock i 2005, og har fortsatt med det siden - angivelig for å prise vårens komme. Ølet er nå velegnet til å prise enhver årstid, synes vi.
Mahogni til mørk rubinrød farge på ølet, høyt beige skum.
Maltpreget aroma med toner av tysk Schwarzbrot og karamell.
Smaken er også meget maltpreget med toner av karamell og brunt brød, meget moderat humle.
Et hyggelig øl å drikke!
Nøgne Ø og Ægir Kollaborator / Collaboration
Ægir Maibokk
Ægir Maibokk
Tradisjonen med en gylden og sterk Maibock (eller Meibok) er rotfestet i Tyskland og Nederland. Ægir Bryggeri i Flåm lar oss få del i denne sesongtradisjonen, med sin Maibokk fra fat. Øltypen er i moderne tid alltid undergjæret.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat "støvet" lagerølaroma, nokså nøytral.
Smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, og ølet er farlig lettdrikkelig for sin styrke.
Foto: Hentet fra den glimrende blogger ”Kjempetorsken”. Mye godt stoff der!
Aass Bock
Etter mange forespørsler har vi nå fått inn igjen Aass Bock fra Drammen. Den er ikke bare Norges beste bock, men en av de beste i verden. Så ble den da også eksportert til USA en periode, hvor den ble mektig populær blant ølentusiastene - og da ikke bare på grunn av navnet som amerikanerne fant uhyre festlig ("I'll have some AASS!"), for aroma og smak er nemlig meget tiltalende.
Mørk mahognifarge på ølet, moderat beige skum.
God maltpreget aroma, massevis av karamell, men også toner av sjokolade og nøtter, kanskje også et streif av lakris.
Fyldig og rund munnfølelse. Smaken har en rik maltsødme med toner av brent karamell, melasse og nøtter, et streif av lakris igjen. Bitterheten er ganske moderat. Meget behagelig å drikke!
"Have some AASS" du også!
24/12-2009 skrev vi;
Aass Bock kommer i Stavanger området kun på de klassiske «bjørnungene» med dagens kanskje mest klassiske etikett. Her har ikke designavdelingen fått mye alburom de seneste tiårene, og godt er det. Ølet blir fremstilt etter den proteksjonistiske «renhetsloven» som slett ikke har noe med renhet å gjøre, men ølet er således «rent i formen» og det benyttes kun maltet korn fra de nordiske land. Bryggeriet benytter seg videre av de klassiske Sazer og Hallertau humlesortene til dette ølet som brygges ved noe høyere temperatur enn annet undergjæret øl, for så å bli lagret i tre måneder før det blir tappet. Aass bock er et av sterkeste norske lagerølene, og gir en mild og fløteaktig følelse som sitter elegant i munnen. Et av de beste bokkølene en kan få utenfor Tyskland. 5,9 % Vol
Primátor Exkluziv
Når det klart og tydelig står 16% på etiketten her, er det all grunn til å gjøre oppmerksom på at dette ikke alkoholprosenten, men en tsjekkisk betegnelse på maltinnholdet. Alkoholprosenten er nemlig 7,5% - og det klarer seg lenge. Stilmessig er Primátor Exkluziv (fra byen Náchod) nærmest en lys bock.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen er maltpreget med et hint av karamell, også floral humle og et hint av honning.
Den middels søte smaken er moderat maltpreget med noen honningaktige toner, et hint av karamell igjen, også et streif av smørmalt når ølet varmes litt opp i glasset. Alkoholen er merkbar, men ikke så forstyrrende som i noen nordiske lagerøl med denne styrken. Middels bitter humle i avslutningen.
Bør serveres kjøleskapskald.
Berentsens Stelliger Divum Juleøl 2010
Såvidt vi forstår betyr "Stelliger Divum" noe sånt som "stjernehimmel", og det skulle jo passe bra i den mørke årstid. Dette er altså navnet som Berentsens Brygghus i Egersund har valgt for norgeshistoriens sterkeste juleøl, og med 15% alkohol er det kanskje lurt å ikke tømme flasken for fort (evt. dele den på to personer), hvis man ikke vil risikere å "se stjerner" selv ved høylys dag. Ølmengden som er brygget utgjør bare 1895 nummererte flasker, vi har sikret oss vår del, men ikke mer enn at dette nok kommer til å ryke ut ganske fort. Ølet er undergjæret, og kan vel da bli å betrakte som en ”Quadruppelbokk”...
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. Moderat kullsyrenivå.
Maltpreget og vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, hint av lær, sjokolade, eik og alkohol.
Intens varmende munnfølelse med et åpenbart nærvær av alkohol. Smaken er rik og fyldig og meget maltpreget, her er noen røstede toner, men ikke så mye som i en imperial stout. Her er det også vinøse og eikete toner, hint av sjokolade og lakris, til og med et touch av tjære og røyk. Muligens er det tilsatt noen urter og krydderier i ølet også?
Dette er et meget imponerende øl - og skulle vi mot all formodning klare å lure unna noen flasker på kjølelageret, bør du vite at Stelliger Divum vil være holdbart i mange år!
Port Brewing Hot Rocks Lager
I riktig gamle dager var det sjelden at gårdsbryggere og andre småskalabryggere så seg råd til kokekar av dyrt metall til bryggingen. Alle bryggekar og redskaper var stort sett laget av tre - og trekar kan som kjent ikke settes over åpen ild. Hvordan løste man så behovet for å koke vørteren? Svar: Man varmet runde steiner i ilden til de var rødglødende, og slapp dem oppi trekaret etter at vørteren var helt oppi. Dermed kokte det bra - ihvertfall ble vørteren oppvarmet nok til å bli rimelig desinfisert. En sideeffekt av denne metoden var at en del av maltsukkeret ble mer karamellisert enn ved vanlig koking, og den smaken var det mange som satte pris på. Derfor forekommer det ennå i dag at enkelte håndverksbryggerier bruker denne kokemetoden for spesielle øl, mest som en kuriositet, selv om de naturligvis har moderne utstyr ellers. Port Brewing i San Marcos, California, er et av disse bryggeriene, og deres Hot Rocks Lager gjør ikke skam på navnet. Stilmessig og m.h.t. alkoholstyrke er det nærmest en bock, eller en sterk dunkel om man vil.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamell og ristet brunt brød, hint av mørke tørkede frukter.
God smak, karamell / karamellmalt og ristet brunt brød igjen, et hint av frukt, moderat men tilstrekkelig humle i avslutningen. Velbalansert og behagelig å drikke.
Siden vi allerede har et meget bra utvalg av amerikanske og amerikansk-inspirerte "humlebomber" på Cardinal, er vi godt fornøyde med å ha fått et par eksempler på at amerikanske "craft brewers" også kan brygge mer maltaksentuerte øl - når de vil.
Weihenstephaner Vitus Weizenbock
Verdens eldste bryggeri, Bayerisische Staatsbrauerei Weihenstephan med røtter fra 1050, har med sin Vitus Weizenbock brygget et øl som med sin lyse farge nok er mer moderne i stilen. Det er den suverent lyseste hvetebock jeg har sett, og dermed ganske annerledes i karakteren enn f.eks. Schneider Aventinus. Men godt er det!
Meget lys gul farge, disig, med et digert hvitt skum.
Deilig og søtlig typisk hefeweizen-aroma med toner av modne bananer, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er fruktig og ganske søt, men likevel tålig lett i kroppen for sin styrke. Moderate toner av kryddernellik, meget moderat humle.
Godt anvendelig både som forfriskningsøl (kaldt) og "koseøl".
Schneider Aventinus Weizen-Eisbock
Birrificio Italiano BiBock
Fra Birrificio Italiano i i Lurago Marinone kommer BiBock, en heller bock (= lys bokkøl) i tysk stil. Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Anbefalt serveringstemperatur er 8-10 grader C.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av "støvet" humle.
En del kullsyre i munnen. Smaken er nokså tørr, med bare et hint av karamell, og merkbar tysk humle fra Hallertau (Magnum og Hersbrücker) i avslutningen.
Birrificio Italiano Amber Schok
Fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone kommer Amber Shock, som jeg trodde var en amber ale, men den er altså undergjæret, og blir klassifisert som en bock. Og til tross for navnet: noen sjokkartet opplevelse er dette ikke på noen måte, det dreier seg bare om en alminnelig god øl!
Amber Shock er ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge, moderat skum.
Moderat aroma av bær, toffee og støv.
Smaken er rimelig maltpreget med noe sødme, toner av bær og kanskje noe toffee igjen, moderat humle i avslutningen, hint av harpiks og støv.
De Molen Jong & Unbedorven
Her er ølet for de unge og ubedervete blant oss - samt for oss gamlinger som fortsatt FØLER oss unge og ubedervete! For øvrig har nok de nederlandske håndverksbryggerne i De Molen valgt navnet Jong & Unbedorven som en markering av at dette er et øl som er best ferskt - ulikt flere av deres andre øl, som med lakket kork er beregnet på lagring i 25 år. Jong & Unbedorven tåler nok også noen års lagring uten å bli dårlig, men mister nok da litt av sin "skarpe" profil. Stilmessig er dette nærmest en hvetebock, her er det brukt 50% hvetemalt og 50% byggmalt, og gjæren er tysk Weihenstephaner. Det er også tørrhumlet med amerikansk Amarillo-humle.
Lyst halmfarget øl, digert hvitt skum.
Meget god og sterk krydret og hvetepreget aroma.
Krydret og moderat fruktig smak, pepperaktig og moderat humlet avslutning.
Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno
Mikkel & Menno er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
De Molen Donder & Bliksem
Håndverksbryggerne i den gamle nederlandske møllen De Molen presenterer med Donder & bliksem ("Torden & lyn") et øl som de lærde strides om er undergjæret eller overgjæret. Høyst drikkelig er det ihvertfall, so who cares?
Disig dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av noe jeg oppfatter som belgisk overgjær (men som kanskje likevel er undergjær?), toner av frukter og mildt krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er krydret, med et distinkt humlet "bitt" i avslutningen. Temmelig tørr. Bitterheten er på 36 EBU.
90/88 8,2% 36 IBU
Nørrebro Bryghus Påske Bock
Schneider Aventinus
Schneider Aventinus er en tysk weizenbock (hvetebock), og er internasjonalt anerkjent som et av verdens aller beste øl. Schneider-bryggeriet i Kelheim har all grunn til å være stolte av dette produktet, hvilket de også er!
Uklar mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et høyt og varig skum.
Paradisisk aroma med preg av kryddernellik og andre udefinerbare krydderier, tørkede frukter (fiken og rosiner), eik og sandeltre. Innslag også av sjokolade og banan.
Smaken har også preg av eik og kryddernellik, med hint av brent karamell. Alkoholen er til stede, men ikke i overveldende grad. Relativt tørr ettersmak. Aventinus er kompleks og spennende, men har samtidig noe av det svakere hveteølets lette karakter, og blir dermed "farlig lettdrikkelig". Dette ølet er bare skikkelig vellaget!
Vi tviler sterkt på om du noensinne kommer til å smake et hveteøl (uansett type og styrke) som er bedre enn dette! Nam nam!
100/100 8,2%
Haandbryggeriet Weizenbock
Haandbryggeriet Weizenbock. Hva får man når man krysser en Hefeweizen / Hefe-Weissbier (tysk ufiltrert hveteøl) med en mørk Bock? Svar: En Weizenbock. Altså en kraftig hveteølstype som man ikke har vært velforsynt med her i Norge (heller ikke ved import, Erdinger Pikantus er vel den eneste importerte?), men nå produseres der altså en i Drammen!
Ølet er flaskekondisjonert så det holder (og vel så det), ved første helling fylles weissbierglasset fullstendig av brunt skum, dette gir bare meget langsomt plass til et ugjennomsiktig brunt øl, som beholder en fin og kremig skumtopp.
Den komplekse aromaen har først et fint preg av mørke frukter, bakeri / rugbrød, bananer og kryddernellik, så merker jeg også noen sidenoter av pepper og sukkertøy. Smaken er nokså søt og med merkbar alkohol, toner av røstet malt og lett brent toast. Relativt bitter avslutning til å være en weizenbock. Et uvanlig øl som absolutt bør prøves!
Lervig Bokk
Vårt lokale Lervig Aktiebryggeri kommer her med en Bokk som er nokså ulik de mørkeste norske bokkølene som f.eks. Aass Bock, men den er heller ikke lys som noen av de tyske.
Det at vi får den ufiltrert og upasteurisert på fat gir ølet et helt eget preg, som nok ville blitt sterkt redusert i "vanlig" utgave. Vi fikk tidligere Lervig til også å tappe sin «Fiine» på fat før det ble ”ødelagt” av pasteurisering og filtrering, men da dette ble for arbeidskrevende for dem, og vi måtte over på det «drepte» ølet forsvant den gode smaken og salget stoppet opp av seg selv.
Lervig ansatte i November 08 ny brygger, som tidligere var viden kjent fra sine bryggerkrumspring på Mack i Tromsø. Så at Lervig nå definitivt er inne på en tanke som passer Cardinal som hånd i hanske er sikkert.
Smaksopplevelser og ølkultur. Dette er altså deres første test brygg (15/9-08 tappet 2/2-09) i en kommende serie, der neste etter sigende blir en Wit som skal få navn etter en av de gamle «Iddisene» fra Lervig. (Sorte Hund?)
Lervigbokk fåes kun på Cardinal!Humle er tilsatt tre ganger. Tysk Perle er brukt i 1. og 2., mens Tsjekkisk Saaz er brukt som aroma humle. Gjæren som er brukt er en overgjær type AJL 1522. Ølet er på 6,5% vol.
Dyp rød til mørk brun farge, med et lavt beige skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. Aromaen har distinkte toner av smørmalt / butterscotch, også toner av malt, tørkede frukter og sherry. Smaken er maltpreget (Pilsnermalt, Crystal 100, Münchnermalt og Black malt), men også meget fruktig med vinøse toner, samt toner av karamell, lav bitterhet. Det er ikke ofte man finner et bokkøl med så mye fruktighet, så dette bør absolutt prøves. Klart det er ekstra hyggelig når byens eget bryggeri går nye veier. Når vi skulle finne et bilde her var dette desverre ikke å finne, ettersom ølet kun har blitt servert på Cardinal, men Larviks Bokköl er vel close enough?
(Ølet er senere gitt us som Lervig Vellagret Julebrygg, 2010)
Mack Bok øl
Mack Bok øl er ditt beste valg til en litterær aften, og det føres på Polet om ikke biblioteket.
Lys brun farge, kanskje det lyseste av Bokkølene. God fylde, sødmepreget mataroma med brente elementer, og fint avstemt bitterhet. Vår erfaring er at dette er et øl mange jenter liker som er gått litt lei pils ov vil over i ett nytt og bedre liv.
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Synes du Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen er ekstrem med sitt preg av 100% røkmalt fra bøk, er du ihvertfall garantert å få bakoversveis av bryggeriets Urbock! Her har de "tatt 'n helt ut", som det heter på moderne norsk. Ølet er mahognifarget, med et fint beige skum.
INTENS og ganske ekstrem aroma av røkt kjøtt og branntomt, hint av tjære.
Smaken er også intenst røkpreget, men der er også en merkbar maltsødme og fylde til stede, som gir røkdominansen litt motstand. Moderat humle i avslutningen.
Du er bare nødt til å bli imponert (på den ene eller andre måten) av dette ølet - hører du til dem som knapt kan få verken kjøttet eller fisken du spiser kraftig nok røkt, vil du garantert like Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock. Hvis din favoritt-maltwhisky er Laphroaig, vil du også sikkert nikke anerkjennende.
Dette er et øl for tøffe jenter og gutter med hår på både brystet og tennene (ihvertfall i overført betydning ...) - prøv det, og finn ut hvor du befinner deg på skalaen!
Einbecker Mai-Ur-Bock
Einbecker Mai-Ur-Bock representerer en tradisjon i Tyskland og Nederland med å brygge et spesiellt fruktig og lett krydret sesongøl om våren, antagelig rundt Mai. Mye tyder på at denne skikken var i gang lenge før de var istand til å brygge undergjæret øl, og at det originale Mai ølet var en type Stout, og at tradisjonen med fruktig øl fremdeles har sammenheng med dette. Ølet produseres fremdeles bare om våren, men alkoholstyrken gjør at holdbarheten varer til neste brygg er ferdig for salg. 20% av bryggeriets produksjon på 854.000 hl er til fatølkunder, og samtlige øl fra bryggeriet følger de strengeste krav til kvalitet og renhet, Her jukses det ikke med kjappe vendinger eller kjemikalier.
Fargen er dyp ravgylden med høyt hvitt skum. Moderat aroma av krydder, karamell. melasse og humle. Noe eik og lær. Svært kraftig munnfølelse. (Du får en følelse av at ølet er kraftigere enn det faktisk er) Selv om alkoholen gjør seg sterkt gjeldende, er både malt og humle godt med på laget og avrunder smaken med en god sødme. Avslutningen er tørr og humlebitter.
Bryghuset Braunstein Easter Bock
Bryghuset Braunstein Easter Bock er et bokkøl for påsken og våren forøvrig (det selges også under merkelappen "Spring Bock"). Nøyaktig hva det er som gjør det til akkurat en "påskebock" kan sikkert diskuteres, men det er gjerne et teologisk spørsmål? Eller er det påskeharen som har vært konsulent for bryggerne? Sikkert er det i hvert fall at ølet bør falle i smak hos alle vår-yre ølvenner. Easter Bock har en vakker farge (dyp rav til kobber), og et flott skum. Herlig aroma av karamellsaus og smørmalt / butterscotch, toner av rom-marinerte frukter. Smaken er fyldig og maltpreget med massevis av karamell, butterscotch og frukt, og bra humle i avslutningen.
Definitivt en "påskebock" som gir mersmak! Personlig vil jeg med glede drikke den HELE året.
Bryghuset Braunstein Winter Bock
Bryghuset Braunstein Winter Bock kvalifiserer med sitt solide alkoholinnhold og fyldig maltinnslag til betegnelsen "Doppelbock", som altså er den kraftigste undergjærede øltypen (utenom en del "Baltic" portere). Opprinnelig er dette en øltype som først og fremst ble brygget i tyske klostere for den mørke og kalde årstid. Men enkelte av oss unnslår oss ikke fra å nyte en doppelbock når som helst på året ...
Disig dyp gyldenbrun farge, med et digert off-white skum. Aromaen er meget fruktig med toner av vineddik, hint av karamell og eik. Smaken er rimelig maltpreget med karamell, kandisukker og noe frukt, moderat bitter avslutning.
Dette er langt fra den mest ekstreme doppelbock jeg har smakt, men den er god så det holder!
Einbecker Ur-Bock Hell
St.Georgen Bräu Schwarzbock
Tre lysere øl fra St. Georgen Bräu har Cardinal hatt å by på en stund, og hva er da mer naturlig enn også å introdusere deres mørke "flaggskip", Schwarzbock? Bryggeriet i Buttenheim i Oberfranken har holdt på siden 1624, så det er ikke akkurat nybegynnere vi har med å gjøre her!
Schwarzbock kan kanskje minne litt om norske Aass Bock, men er noe sterkere. Fargen ligger et sted mellom mahogni og svart, med et flott og varig beige skum. Moderat men meget fin aroma av røstet malt og bakeri, med hint av eik og lær. Meget maltrik og fint avrundet smak, middels sødme, toner av mild kaffe og mørkt brød. Moderat men tilstrekkelig humle. Ganske myk og lettdrikkelig til å være et så fyldig og sterkt øl. Reint snob, skikkelige nam-nam, mener Sigmund - og det mener sannsynligvis du også!
Gledelige Lervig Juleøl (08)
Gledelige Lervig Juleøl (08) fra byens eget bryggeri tok andreplassen i apèritif’s store juleøltest for ”butikkøl”. Og dette må jo være gledelig for et lite nystartet bryggeri. Juleøl er liksom bryggerimesterens årlige svenneprøve, og det ølet som blir mest testet og omtalt. Utbudet i år er jo betraktelig, noe som ikke gjør prestasjonen dårligere.
Fargen er lys mahogny og ølet har et flott skum. Det lukter jul! Det lukter julekrydder, malt og humle! Det lukter glede! Smaken er sødmefylt og varm, som et godt norsk juleøl skal være. Fin bitterhet som sitter godt.
EKU 28
EKU 28, kultølet, er et av verdens sterkeste øl, brygget etter den tyske renhetsloven. Råstoffene er lys malt fra Oberfranken og Thüringen, humle fra Perle, Hersbruck og Tettnang (pellets og ekstrakt) og bløtt vann fra kilder i nærheten av bryggeriet. Ølet lagres i hele 9 måneder ved en temperatur på 0-2 grader C. I løpet av de to-tre siste ukene danner det seg is som gjør brygget klart og stabilt.
EKU ,Erste Kulmbacher Brauerei ligger i den kjente bryggeribyen Kulmbach (ca. 75 km nord for Nürnberg) EKU 28 er et såkalt Doppelbock-øl. I utgangspunktet er dette et (svært) sterkt bokkøl. Og bokkøl i sin tur er et sterkt og kraftig lagerøl, med minimum 6,7 vol%. Opprinnelig ble det svært fyldige sterkølet Doppelbock brygget av munker som ønsket et "flytende brød". EKU 28 er legendarisk og beskrives svært godt blant annet i boken "Michael Jackson's Beer Companion". Kulmbacher-gruppen er en av de større bryggerigrupperingene i Tyskland, hvor det inngår 3 bryggerier/tapperier.
EKU 28 Dobbelbokk er et ekstra kraftig og alkoholrikt bokkøl. Et svært spesielt øl; søtlig og alkoholsterkt med mye skum. Et av verdens sterkeste. Et interessant øl, men ikke for tørstens skyld, og du skal være åpen for nye smaker for å prøve dette etter min smak utmerkede ølet.
Gyllen farge. Kraftige aromaer av malt og krydder. Stor fylde og smaksrikdom, sødmefylt maltpreg og tiltalende bitterhet i ettersmaken. EKU 28 er tatt ut av produksjon, men vi er heldige og har ennå litt igjen! Og holdbarheten påstås å være over 20 år.
Mack Juleøl kl F
Mack Juleøl (Sterkøl) er et godt laget rødlig juleøl i skatteklasse F. Fint skum som holder lenge. Frisk duft av blomster, tørket frukt, krydder, humle og malt. Fin sødme i anslaget, aromaene fra duften kommer igjen, pen bitterhet i slutten som varer lenge.
Thy Økologisk Julebryg Jule Ren
Lervig Vellagret Julebrygg (08)
Lervig Vellagret Julebrygg (08) er et nytt øl fra Lervig (avløser vel deres tidligere Juleøl 6,5%, som de vel strengt tatt ikke brygget selv). Fargen ligger et sted mellom kastanjenøtt og mahogni, med et moderat og kremaktig beige skum. Aroma av moderat røstet malt, et hint av røkmalt, mildt krydder, karamell og eik.Smaken har karamell, krydder, et hint av røk igjen, moderat humle i avslutningen. Lervigs beste produkt så langt!
Svyturys Adler Bock
Svyturys Adler Bock er et dypgyldent bokkøl med høyt skum. Altså vesentlig lysere enn det mørke norske bokkølet. Søtlig og lett fruktig aroma. Smaken er rimelig maltpreget med et tydelig nærvær av alkohol, der er en merkbar sødme, noe frukt, og moderat humle i avslutningen. Maltpreget kommer av en helt spesiell og lang maltningsprosess.
Ølvenner som satte pris på en god gammeldags norsk "Export" vil gjerne også sette pris på Adler Bock? Bokkøl er blitt produsert i Memel siden 1495.
Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg finnes i både butikk- og polvariant, men på Cardinal er det den sterkeste varianten vi holder oss til. Juleølene er bryggerimestrenes årlige svennestykke. Det faktum at julen er den tiden da øl faktisk får litt oppmerksomhet i media, har også økt bryggerienes fokus på å lage juleøl som stikker seg litt ut fra de det går tretten på dusinet av. Lervig og Hansa har i år valgt å starte produksjonen langt tidligere enn vanlig slik at ølet skal få modnes lenge og vel på lagringstankene før julestria setter inn. Og vi må få lov til å si at vi syntes det smaker som en god idé, verd å vente på. Mahogni farge på ølet, flott beige skum.
Aromaen har preg av malt, brød og gras / høy, innslag av karamell og humle.
Smaken har en betydelig maltsødme med preg av karamell, mens et moderat innslag av humle likevel gir ølet en god friskhet. Fyldig munnfølelse. Dette julebrygget gjør seg kanskje best uten følge av mat, synes jeg.
Nøgne Ø God Jul
Nøgne Ø God Jul har Grimstadbryggeriets minst fantasifulle navn av deres 4 juleøl i år. Men dette er spennende saker, selv om det er Nøgne Ø’s svar på de tradisjonelle norske juleølene. Som vanlig er det et upasteurisert og ufiltrert øl vi har med å gjøre fra håndverks bryggernevåre, som anbefaler ølet til julenøtter og moden ost. God jul er juleversjonen av doppelbock, og således et meget mørkt brunt øl. Duften er rik, søtlig og elegant med innslag av melasse og fjøs. Smaken er rund og maltrik med toner av nøtter, karamell, mokka og sjokolade helt ut i finishen. Har vunnet utallige Juleøltester i flere år nå, og vi vil en stakket stund også servere dette fra fat.
Kulmbacher Mönchshof Bockbier
Kulmbacher Mönchshof Bockbier er brygget etter den tyske renhetsloven, og er en ny type Bokkøl i Norge fra oktober 2005, med den gammeldagse keramiske vippekorken. Brun oransje farge og høyt tett fint skum. Frisk fyldig malt aroma med antydning av karamell og krydder. Smaken tenderer mot søt, men er fyldig og rik med en viss avrundet bitterhet. Lang ettersmak. Anbefales!
Kozlak Amber Bock
Her har vi en særdeles maltrik bokk fra Browar Amber i Polen. Nydelig kobberfarge på ølet, flott off-white til lysebrunt skum.
Søtlig aroma med sterk maltdominans, toner av karamell og bakeri.
Smaken har også en kraftig maltsødme med massevis av karamell, og ganske moderat humle i avslutningen. Du skal tåle en del maltsødme for å kjøpe dette ølet - gjør du det, får du også med deg smaksdybde så det holder!
Erdinger Pikantus
Erdinger Pikantus er ”tett” mørk brun, og uklar, som seg hør og bør. Nydelig kompleks duft med tydelige honningtoner. Smaken har et fyldig anslag akkompagnert av et meget godt skum og flott bitterhet. Krydder og mørk sjokolade i finish. Sitter lenge. Et alternativ for alle som syntes at Erdinger Weissbier Hefe var god, og vil prøve andre smaker i samme retning. Ikke likt, men ikke ulikt heller. Mer kompleks og mer fylde.