The Lost Abbey Framboise de Amorosa

Cardinal Pub Stavanger

The Lost Abbey (den klosterølinspirerte serien til Port Brewing i San Marcos, California) byr her på et surøl med bringebær. Framboise de Amorosa er høyt vurdert på RateBeer. Vi har dessverre bare fått inn noen ytterst få flasker, men skal være observante hvis den norske importøren får inn mer, og hvis ølet slår an hos oss.
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
INTENS aroma av modne og overmodne bringebær, noen krydrede toner også.
Sterk sur / syrlig smak med massevis av bringebær, også toner av sitroner. Hvis det er dette du liker, er det dette du får.

100/99 7% 37,5 cl

The Bruery Tart of Darkness

Cardinal Pub Stavanger

The Bruery (eid av familien Rue, derav navnet) holder til i Placentia, California. Ølnavnet Tart of Darkness er et ordspill, det henspiller på forfatteren Joseph Conrads mest berømte fortelling, Heart of Darkness (Mørkets hjerte). Men "tart" oversettes helst med "syrlig snerpende", så da vet du hva som møter deg i dette ølet. Det dreier seg om en syrnet stout, som er tilsatt både brettanomyces og melkesyrebakterier for å oppnå det ønskede resultat.
Svart farge på ølet, lavt beige skum.
Herlig aroma av brettanomyces, også eikede og røstede toner, frukt nedlagt i brandy, ganske kompleks.
Forfinet sur smak, toner av sitron, mens de røstede tonene er ganske avdempet. Og avslutningen, den er altså uimotståelig "tart".
Vi har bare fått tak i et par kasser nå, men dette er et av ølene hvor vi trygler importøren om å ta inn mer. Billig er Tart of Darkness ikke, men verd hver krone!!

99/94 7% 75cl

Nøgne Ø Funky Geyser

NogneFunkyGeyser

Når Nøgne Ø i Grimstad har kalt dette ølet Funky Geyser, skyldes det at brettanomyces'en i ølet angivelg har utviklet så mye naturlig kullsyre at man risikerer en ukontrollert utblåsning når flasken åpnes. De flaskene vi har åpnet hittil har det imidlertid vært mulig å kontrollere (noe bartenderne setter pris påWinking, men det kan nok være lurt å ha glasset i umiddelbar nærhet.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma med "bondegård"-toner, også toner av litt gamle sitroner.
Middels sur smak, brettanomyces i massevis, ganske tørr, mens avslutningen er krydret og humlet og rimelig bitter.
Forfriskende - og jeg liker den!

Rodenbach Vintage 2010

beer_112249

Vi har fra før både den "vanlige" Rodenbach og Rodenbach Grand Cru, og nå slår vi også til med årgangsølet Rodenbach Vintage 2010, kun på 75 cl flasker. Ølet har vært lagret på eikefat, og er med sine 7% noe sterkere enn de to andre. Menigheten som liker flamske røde ales kan dermed slikke seg fornøyd om munnen. 
Dyp rubinrød farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Herlig søt & sur aroma, vinøse toner med eik i massevis, rødvinseddik, silofôr og bondegårdskjøkken.
Søt & sur smak også, eiket, vinøs, vel avrundet og harmonisk.

Haandbryggeriet Wild Thing


HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin serie med spesielle øl, inspirert av norsk natur og norsk gårdsbrygging. Wild Thing er et fruktøl tilsatt flere kontrollerte villgjærkulturer. Det er brygget med "skogsbær", inkludert rips og tyttebær, og tre forskjellige kornslag (mest Maris Otter byggmalt). Det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert. 
Rødbrun farge på ølet, moderat skum.
Aromaen har toner av tyttebær, rips og rødvinseddik, hint av bondegård.
Smaken er meget "crisp" og tørr, med en viss fruktighet og en forsiktig syrlighet. Hint av røyk og treverk. Moderat humlet. Lett munnfølelse. 
Et interessant øl, men ulikt mange andre fruktøl er det ikke noe for søtmonsene. De som derimot foretrekker det tørre, kan ha funnet et nytt favorittøl her.

62/17 7,5%

 

Mikkeller It´s Alive

Cardinal Pub Stavanger

Nå er vel egentlig ALLE Mikkellers øl "levende" - det vil si at de er flaskekondisjonert med levende gjær. Det som gjør It's Alive! "ekstra" levende, er at det i tillegg er tilsatt en brettanomyces gjærkultur, en slags "kontrollert villgjær" som pleier å tilføre belgiske ales et element av "bondegård" både i aroma og smak.
Mikkeller kaller da også dette en "Belgian wild ale", men den er ikke villere enn at selv ganske vanlige og relativt tamme øldrikkere (med søndagsskolen og god oppdragelse) trygt kan ta til seg av godsakene. "Fantombryggeriet" Mikkeller har utført selve bryggingen hos det belgiske forsøksbryggeriet "De Proef".
Dypgylden farge på ølet, med et digert og varig off-white skum.
Meget god aroma av gjærende frukter, urter, krydderier og "bondegårdshus".
Smaken er dominert av behagelig fruktig humle (Hallertauer og Styrian Goldings) på en bakgrunn av malt og brettanomyces-elementer, med krydrete toner. Ikke for søt, ikke for bitter (for min del kunne den gjerne ha vært enda bitrere), ikke sur. Noen Orval (som den skal være en hyllest til) er den ikke, men den er god så det holder!