The Porterhouse Plain Porter
The Porterhouse startet opp i Dublin i 1989 som en enkelt pub med importøl som spesiale, men snart fant de ut at de ville brygge sitt eget øl også. Det skal gode nerver til for å satse på noe slikt i Guinness sin hjemby, men for The Porterhouse har det vært en suksess. De har i dag flere puber i Dublin, og også i andre byer (inkludert London og New York), men alle ølene deres er brygget i Irland. Plain Porter er et av deres mest populære øl. «Plain» i denne sammenheng betyr «rett fram» eller «uten fiksfakserier» - det er altså en porter som er brygget bare med de tradisjonelle ølingrediensene, uten tilsetning av kaffe, sjokolade, kandisukker, krydderier eller annet godt som man kan være fristet til å bruke. Kornproduktene er Pale Malt, Flaked Barley, Roast Barley, Black Malt og Crystal Malt. Humletypene er Galena, Nugget og East Kent Goldings.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt beige skum.
Røstet preg på aromaen, med toner av mild kaffe og mørk sjokolade (som altså bare skyldes malttypene), et hint av treverk og bål, også hint av humle.
Meget god røstet smak, ganske tørr, toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og tre, anstendig humle gjennom det hele. Ikke ekstrem på noen måte, bare velbalansert og særdeles drikkelig.
Og får du lyst til å kjøpe Porterhouse-øl andre steder i Norge, kan du sannsynligvis glemme det – vi har nemlig importert ølene deres selv!
The Porterhouse Oyster Stout
Fra irske The Porterhouse har vi spesialimportert deres meget populære Oyster Stout. Den er brygget med friske østers i modningstanken – ikke rart at noen kaller denne øltypen «flytende Viagra»! Men for fanatiske vegetarianere er ølet derfor uegnet. Korninnslaget er Pale Malt, Roast Barley, Black Malt og Flaked Barley. Humletypene er Galena, Nugget og East Kent Goldings.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Behagelig aroma av humle og moderat røstet malt, hint av dufter fra sjøkanten (østersen? – eller er det bare noe jeg innbiller meg?).
Silkemyk og meget behagelig smak, milde røstede toner, velbalansert humle. En fornøyelse å drikke, umulig å mislike.
The Porterhouse Celebration Stout
Enda et øl vi har spesialimportert fra irske The Porterhouse – flaskekondisjonerte Celebration Stout er kanskje det mest imponerende av dem alle. Den er håndlaget i små batcher.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Meget god røstet aroma, toner av mørk sjokolade, mild kaffe og tjære, et hint av lakris.
Smaken er moderat røstet og temmelig tørr, med sterke toner av mørk sjokolade og kaffe. Bare en svak fruktig syrlighet. Avslutningen har en solid humlet og røstet bitterhet. Svakt salt ettersmak. Meget god!
Og i hele Norge får du den altså bare hos oss!
The Porterhouse Hop Head
The Porterhouse i Dublin regnes av mange som Irlands beste bryggeri, og det er faktisk det største med hel-irsk eierskap (Guinness eies f.eks. av den multinasjonale drikkevaregiganten Diageo). Som navnet forteller, er de fleste ølene fra The Porterhouse portere eller stouts, men de brygger også lysere ting, som Hop Head, med undertitten "Beyond the Pale". Stilmessig er dette en American Pale Ale. Av de fire humletypene som er brukt er én engelsk (Pilgrim), mens de tre andre er amerikanske (Nugget, Cascade og Centennial). Malttypene er pale, krystall, hvete og svart.
Oransje til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig / sitrusaktig amerikansk humle.
Den nokså tørre smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, og en skarp bitterhet i avslutningen.
(33 cl flaske, 5%.)
The Porterhouse Wrasslers XXXX Full Stout
Det irske bryggeriet The Porterhouse startet opp i 1989, men deres Wrasslers XXXX Full Stout skal angivelig være brygget etter en oppskrift som ble brukt av bryggeriet Deasy's i West Cork tidlig på 1900-tallet. Originalen skal ha vært favorittølet til frigjøringshelten Michael Collins. Reklameslagordet er nå "En stout som den din bestefar pleide å drikke" - hvis bestefaren din var irsk, da. I tillegg til malten er det her brukt generøse mengder røstet umaltet bygg, samt flaket bygg for å gi ølet mer "kropp". Som bitterhumle er brukt amerikanske Galena og Nugget, aromahumle er engelske East Kent Goldings.
Kullsvart farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
God røstet aroma, toner av mild kaffe og sjokolade, hint av treverk.
Smaken er ganske tørr og markert røstet, med toner av sterk kaffe og noen hint av tre. Lang og bitter ettersmak.
(33 cl flaske, 5,7%)
Carlow O´Hara´s Irish Pale Ale
Jo, O'Hara's Irish Pale Ale er ganske riktig brygget i County Carlow, Irland, men stilmessig er den nå en "amerikansk" pale ale, mer enn noe særegent irsk.Det er tørrhumlet med amerikanske Cascade og Amarillo.
Gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Sterk fruktig / sitrusaktig aroma av amerikansk humle, noen hint av råtnende appelsinskall også.
Smaken er også sitruspreget og "saftig", med en skikkelig bitterhet i avslutningen.
Smaker godt!
Carlow O'Hara's Irish Stout
O'Hara's Irish Stout (også kjent som Celtic Stout) fra Carlow Brewing Company har moderat alkoholstyrke, men likevel rikelig med smak.
Fargen er svart (vel, meget mørk brun), med et meget bra og kremig lysebrunt skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Riktig god røstet og kaffelignende aroma, med noen toner av uraffinert rørsukker.
Smaken dreier seg fullt og helt om røstet bygg med kaffetoner, kanskje ikke spesielt kompleks, men likevel meget god. Tørr ettersmak.
Om du er en av Cardinals mange Guinness-entusiaster, skal du få lov å fortsette med det, men vi anbefaler deg likevel å prøve O'Hara's Irish Stout også. Du vil neppe bli skuffet.
Carlow O'Hara's Irish Red
Fra Carlow Brewing Company kommer O'Hara's Irish Red, en ale med moderat alkoholstyrke som vi gjerne anbefaler for dem som ikke vil ha altfor mye bitterhet, samtidig som den er smakfull nok til at også ølentusiastene svelger unna uten å mukke.
Kastanjenøttfarget øl, flott kremfarget skum.
Moderat aroma av malt og karamell.
Maltpreget smak med noe toffee og toner av karamell, uten at ølet er særlig søtt. Såpass med humlebitterhet at den er godt merkbar og balanserer ølet, men dominerer altså ikke.
Lettdrikkelig og grei!
Caffrey´s Premium Irish Beer
Caffrey’s Premium Irish Beer kommer fra Nord-Irland og ble lansert på St.Patrick’s Day i 1994. Ølet er i dag brygget hos Coors i England, De fineste ingredienser, et topp moderne bryggeriutstyr og den ypperste bryggekunst er tatt i bruk for å frembringe et øl som er klart annerledes - i positiv mening - og som samtidig er forfriskende, klart irsk! Noe må du imidlertid venne deg til: fra ølet er kommet i glasset, skal du ikke ha det i hånden før etter tre minutter. Så lenge tar det før det riktige skum-lokket som beskytter friskheten i ølet har dannet seg. For mange kan dette være altfor lenge - men husk, det er nytelsen som teller!!!! Ølet har mottatt flere æresbevisninger enn noe annet øl de siste to årene. I England har omsetningen bare eksplodert: det selges nå mer enn 5 ganger så mye Caffrey’s som nærmeste konkurrerende øl. Dette er et øl som du vil lete lenge for å finne maken til. Med over 120 års omfattende bryggeri-erfaring er Caffrey’s i ferd med å revolusjonere verdens fatøl-marked. Den viktigste forskjellen til vanlig pils, er at du ikke har kullsyre, men et "lokk" av øl-krem som beskytter den friske, kullsyrefrie smaken av et ekte irsk øl.Mørk gyllen farge. Middels fyldig, myk og fruktig. Svakt aromatisk humlepreg med innslag av sitrus. Kremaktig skum og mild bitterhet.
Murphy´s Irish Red
Murphy´s Irish Red blir fremstilt i overensstemmelse med en originaloppskrift fra 1856. Selv om bryggeriet ble startet tre år tidligere enn Guinness, har bryggeriet hatt stadige problemer med å hevde seg i konkurransen mot den mer berømte konkurrenten i Dublin. i 1983, da bryggeriet var på randen av konkurs (det var ennå to år til Cardinal åpnet!) ble bryggeriet kjøpt opp av Heineken og modernisert fra grunnen av. Både Irish Red og Irish Stout ble opprinnelig brygget av James J.Murphy på Murphybryggeriet i Cork i det sørvestlige Irland. Når den blir tappet i glasset, får den en intensiv bronsefarge og et ypperlig, elfenbenshvitt skum, og den utvikler en lett ristet aroma av karamellmalt. Den lette kullsyren gir friskhet, mens smaken er tørr med en tydelig humlebitterhet som blir balansert av en rugaktig maltsødme. En forfriskende sitrusaktig humlebitterhet i avslutningen gjør ølet svært lettdrikkelig.
Killkenny Draught
Kilkenny Draught er et mørk gyllent ale med lett søtlig duft med blomster og krydder. Den største ale i Irland, og et kjent internasjonalt merke. Oppskriften på Kilkenny ble laget av munker i Kilkenny, sørøst i Irland, allerede i 1710. Ølet ble relansert i 1985, brygget av Smithwick´s i St. Francis Abbey Brewery i Kilkenny. (som har tilhørt Guinness siden 1965), og er i dag et symbol på den varme, irske kulturen. Lansert i Norge av Ringnes i 1994. Dette ølet er langt mer typisk for Irland enn Guinness, som de fleste forbinder med irsk øl. Maltaktig aroma, flott hvitt kremaktig skum, maltfullt og fruktig smak. Avslutter med en relativt kort humlebitterhet. Så godt det selger seg selv!
Guinness
Guinness ble etablert i Dublin i 1759 av Arthur Guinness, en mann med store visjoner. Da han overtok det gamle bryggeriet i St James’ Gate i Dublin i 1759 skrev han likegodt en leiekontrakt på 9000 år! Guinness brygger i dag på tre kontinenter og har lisensavtaler med 30-40 bryggerier i tillegg. Alt i alt drikkes 10 millioner pints Guinness Stout hver dag i 120 land. Det er ikke mindre bemerkelsesverdig når en vet hvordan lyst øl ellers dominerer markedet.
Guinness Stout er imidlertid ikke bare ett produkt, det brygges 5-6 hovedtyper som igjen kan deles i 19 varianter alt etter styrke, bitterhet og distribusjonsform. Bl.a. er Extra Stout sterkere og bitrere enn Draft Guinness, og Guinness Foreign Extra Stout på 7,5% topper dette med god margin. Den spesielle smaken kan bl.a. skrives tilbake til tidlig 1800-tall, da et innslag av umaltet, nesten brent bygg ble innført for å unngå beskatningen på maltet bygg. Skattemyndighetene har alltid, og i alle land, satt sin helt egen pris på øl.
Tappemetoden, som tar sin tid, skriver seg fra tiden før 1959 da «draught» ble introdusert. Før 1959 benyttet man to fat; ett med et ungt, ennå gjærende øl som ble tappet i bunnen av glasset og lagde et relativt sprudlende øl med høyt skum. Etter at dette hadde hvilt og satt seg, la man et lag endre flatere øl på toppen som virket som et lokk. Det er bruken av nitrogen i fatene som har medvirket til endringen av tappemetode. Guinness er en overgjæret stout, karakterisert ved en dyp rubinrød, nærmest sort farge og en fløyelsmyk, kremaktig skumtopp. Fargen og smaken skyldes først og fremst den store andelen av ristet malt i ølet. Oppskriften er den samme som for over 200 år siden og 95% av råstoffene er irske. Til Norge importeres Guinness på 30 l fat og 0,44 l boks. Boksen er utstyrt med egen nitrogenpatron som bidrar til å gi den samme karakteristiske kremaktige skumtoppen som du finner på fatølet