Leffe Tripel / Triple
Klosterølserien Leffe brygges av den multinasjonale bryggerigiganten InBev, og er svært etterspurte her på Cardinal. Mange gjester har også smakt dem i utlandet, og for noen har Leffe vært selve inngangsporten til kvalitetsølenes verden. Deres Blonde og Brune holder den norske importøren oss vanligvis forsynt med (selv om de er utsolgt i perioder), men da vi også hadde lyst på Tripel / Triple og Radieuse i vårt utvalg, måtte vi importere dem selv
Trippelen er disig gylden på farge, med et høyt og varig hvitt skum.
Sterk søtlig gjærpreget og fruktig aroma.
Smaken er søt, men ikke "klissensøt", gjærpreget og krydret (toner av kryddernellik), med rimelig bra malt og en anstendig humlebitterhet, som etterlater en behagelig ettersmak. Gir mersmak!
Leffe Radieuse
Enda et øl som vi har importert selv, fra Inbev sin belgiske klosterølserie Leffe. Radieuse betyr "strålende / glitrende", og Leffe-fansen vil mene at det er en passe betegnelsepå dette ølet.
Klar rødbrun farge på ølet, høyt og tykt off-white skum.
Aromaen er relativt moderat, men den som er der, er behagelig: Modne og tørkede frukter, bare et svakt hint av bondegård.
Smaken er preget av malt og krydderier,og munnfølelsen har en behagelig varme fra alkoholen.
Leffe Bière de Noël
Det opprinnelige klosterølmerket Leffe trenger knapt noen presentasjon på Cardinal lenger – Blonde og Brune får vi fra den norske importøren, og selv så importerer vi Triple, Radieuse og nå altså juleølet Leffe Bière de Noël (eller Kerstbier på flamsk). Alle sammen går unna i høyt tempo, så vi kan tidvis gå tomme på lageret. Men der kommer mer!
Vakker og klar rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av malt, karamell, brunt kandisukker og mildt julekrydder.
Relativt lett i kroppen for sin styrke og stil. Smaken er ikke så søt som man kunne frykte, men har ellers de samme elementene som aromaen. Mildt krydder og ganske moderat humle i avslutningen. Bare glem at Leffe nå brygges av verdens største bryggerikonglomerat InBev – dette er nemlig et knallgodt øl, som kunne vært et lite håndverksbryggeri verdig!
Boddingtons Pub Ale
Boddingtons Pub Ale har blitt brygget utelukkende i Manchester i over 200 år, og har siden 1983 vært eid av Whitbread. ”Bodd” er et av de ølene du møter oftest på en engelsk ”Pub – Crawl”, i hele England. Som Guinness og Kilkenny faller Bodd i glasset som en krem, og skal få stå litt før den nytes. Boddington er en engelsk, lys, gyllen ale. Den har et rikt kremaktig skum, med smakstoner av frukt, krydder, humle og malt. Boddington har mindre kullsyre enn vanlig.
Hoegaarden Witbier
Hoegaarden Witbier er mange kjenneres favorittøl, og markedsføres som det originale hvite ølet.
Etter at det siste Witbier bryggeriet hadde vært stengt i 15 år, satte en ildsjel ved navn Pieter Celis i stand et av de gamle bryggerhusene (De Kluis (Eremitt bolig)), og begynte å gjenskape øltypen under navnet Hoegaarden White Beer. Iettertid er bryggeriet og merket overtatt av InBew, og Pierre Celis har utvandret til USA, der han har grunnlagt et nytt bryggeri som under navnet Celis White brygger en ølsort som er svært lik det opprinnelige Hoegaarden ølet. I dag er han en av de ytterst få som bryggers som kan glede seg over å ha hatt stor suksess i to av verdens største ølproduserende land, både Belgia og USA.
Dagens versjon er noe mindre melkesyrlig enn det opprinnelige, men opphavet er tydelig nok. Hoegaarden brygges av 45% hvete og inntil 5% havre, som benyttes i rå form sammen med byggmalt. Bruken av havre som råstoff er umoderne og uvanlig, og gir kanskje brygget et visst oljemykt preg. Men Hoegaards særpregede brygg er mer komplekst enn som så. Viktigere er krydringen med Curacao appelsinskall, koriander og en tredje ”hemmelig” ingrediens som kanskje er karvefrø? Det har en lys gul farge, nesten hvitt, lett aromatisk, med hint av sitrus og koriander. Markant maltpreg og en karakteristisk smak av aroma humle. God lengde med fin svak bitterhet. Godt Skum. Et lyst og leskende hveteøl som bør drikkes svært kaldt.
Det var en utsøkt glede at Cardinal kunne tilby dette ølet fra fat, i originale ”blomsterpotte” glass. Men etter at Ringnes overtok distribusjonen, er vi tilbake i flasker.
Hoegaarden Verboden Vrucht
Belgiske Hoegaarden (eid av InBev) er internasjonalt mest kjent for sin witbier, men stiller også med overgjærede øl i den sterkere divisjonen, og deres Verboden Vrucht er et av Belgias mest kjente øl. Adam og Eva (som er avbildet meget lett antrukket på etiketten) hadde som kjent også sans for forbuden frukt, men hvem gidder vel gå på epleslang når man kan få Verboden Vrucht på flaske?
Uklar brun farge på ølet, med et enormt og tykt kremig skum.
Herlig kompleks aroma av kirsebær, fiken, svisker, eik og sandeltre.
Smaken har preg av malt med noe frukt og krydder, merkbar alkohol og en bitter avslutning.En sterk belgisk ale med kvalitet godt over gjennomsnittet!