Harviestoun Old Engine Oil Engineer's Reserve

oeo_engineers

Old Engine Oil på 6% fra skotske Harviestoun Brewery har lenge vært fast i utvalget på Cardinal - nå har vi også Old Engine Oil Engineer's Reserve som er giret opp til hele 9%, etter anmodning fra det amerikanske markedet, hvor de trenger noen eksta prosenter. Men Engineer's Reserve er likevel ikke for voldsom på noen måte - farlig lettdrikkelig, faktisk. RateBeer har den klassifisert som en Old Ale - vi ville nok heller kalt den en  Imperial Porter, og tror bryggeriet er enige.
Svart farge på ølet (ja, som gammel mororolje!), høyt brunt skum.
God røstet aroma, brent umaltet bygg, tjære, kaffe, aske, treverk, hint av mørk sjokolade og lakris.
Fyldig og kremig munnfølelse. Middels søt smak, røstet malt, kaffe, brent sukker, mørk sjokolade, tre. En tydelig humlebitterhet (
Fuggles, East Kent Goldings og Galena) i avslutningen, noen salte toner også. Lett brent ettersmak. Når maskinisten er ferdig med oljeskiftet, er det selvsagt denne han lesker seg med!

Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991

Unknown-2

Og så har vi fått inn skotske Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991, på 10,5% (33 cl flaske). Det er altså ikke ølet som er fra 1991, men whiskyen som ølet for noen måneder erstattet på eikefatet. Tipper at fatet ble brukt til sherry før det ble brukt til whisky (det er jo ganske vanlig), og ølet har preg av dette. Knallgodt selvfølgelig, men der er bare fordelt 20000 flasker på verdensbasis, så vi får kanskje ikke inn mer enn det vi har tatt inn nå. Er det tomt så er det tomt! Men der er visstnok planer om å gjøre Ola Dubh-tapping fra vintage-fat til en årlig foreteelse. Vi fortsetter også med Ola Dubh 12, 16 og 18 y.o. (Men Ola Dubh 30 og 40 y.o. er tilsynelatende "gone forever&quo t;.)
Smaksnotater Vintage1991:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aromaen har moderat røstede og eikepregete toner (mer sherry enn whisky), hint av soyasaus, lakris og mørk sirup.
Smaken er ikke for søt, røstet med toner av kaffe og lakris,

Harviestoun Mr Sno'ballsSkotske
Harviestoun er et av våre favorittbryggerier, både når det gjelder øl i den lettere og den kraftigere enden av skalaen. Mr Sno'balls er en ny Scottish ale  på det norske markedet, den er et sesongøl for den mørkere årstiden, men er likevel lett nok til at den like gjerne kan nytes midt på sommeren. Alkoholstyrken er moderat, og slektskapet til andre velkjente Harviestoun-øl som Bitter & Twisted og Schiehallion er åpenbart.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Moderat kullsyrenivå i glasset.
God aroma av urteaktig og sitrusaktig humle (Challenger og Styrian Goldings), hint av toffee og karamell, også et streif av solbærblader.
"Crisp" smak, ikke for søt, med toner av toffee og humle, hint av solbær. En moderat grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.
Et hyggelig øl å drikke! Etterpå kan du gå ut å lage snømann - hvis forholdene tillater det.
 

Schiehallion

2664

Schiehallion fra Harviestoun i Skottland er oppkalt etter et lokalt “tåkefjell”. Dette blir nok neppe det ølet du velger når tungen er vanskelig å styre, men deres cask conditioned versjon har vunnet utallige priser i Storbritannia. Ølet er betydelig lysere og ikke så skarp som Bitter & Twisted. Rundere, og med en mye kortere ettersmak. Ikke så rart, da dette tross alt er en lager, og ikke en ale som vi dessverre tidligere har skrevet. Ølet er brygget med typisk lager -malt og gjær, og det er brukt Hersbrücker og Challenger humle. Gyllen farge med moderat hvitt skum, og aromaen har i tillegg til kraftig humlepreg tydelig innslag av grapefrukt. Smaken er maltrik med godt innslag av frukt. Bitter ettersmak. En meget spesiell lager som har klare likhetstrekk til sin golden ale bror…..

Ola Dubh

Cardinal Pub Stavanger

Ola Dubh er kanskje ikke et øl for Ola Dunk, men dette ølet fra det skotske kvalitetsbryggeriet Harviestoun er snarere noe for dem som virkelig setter pris på både en skikkelig stout og god skotsk maltwhisky. Ola Dubh er ellers skotsk-gælisk for svart olje, og slik ser ølet ut også. For alle Cardinals gjester som jobber i oljerelatert virksomhet må jo dette ølet virke "velkjent". Noen kaller dette en "old ale", men slektskapet med imperial stouts er tydelig.
Utgangspunktet er ølet Old Engine Oil, som har blitt modnet på utvalgte eikefat som i fra12 til 30 år har blitt brukt til lagring av destilleriet Highland Park sine ulike single malt whisky. Hver enkelt flaske med Ola Dubh er nummerert.
All produksjon er tidligere gått til USA, og det har tatt oss over ett år med trygling på våre såre knær og høylydte trusler, å omsider få dette ølet i våre hyller, så her skal det drikkes med andakt!
Ola Dubh er kullsvart på fargen, med et høyt til moderat kremig brunt skum. I aromaen kommer whiskyfatet av eik straks gjennom, med sitt innslag av torvrøyk, vanilje og sherry, fulgt av toner av kraftig røstet malt, kaffe og sjokolade.
Smaken har massevis av fyldig maltsødme, umiddelbart fulgt av distinkte toner av torvrøyk - det er ganske utrolig hvilken slående virkning whiskyfatet kan ha. Mørk sjokolade i midten. Avslutningen har en fast bitterhet både fra humlen og den brente malten, mens torvrøyken varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Dette er virkelig et imponerende øl - men hvis du ikke liker skotsk maltwhisky i det hele tatt (og heller ikke kraftige stouts) er det kanskje ikke et øl for deg. Det er ikke noen "lettdrikkelig tørsteslukker", men et nydelig øl å nippe til, og gir den reneste "julaften"-følelse for alle oss som liker preget av torvrøyk. Å hildrande du!

Old Engine Oil

Cardinal Pub Stavanger

Old Engine Oil kommer fra Harviestoun Brewery i Skottland. Navnet er beskrivende for ølets utseende, men også for Ken Brooker, en tidligere Ford mekaniker (modellmaker) og profesjonell prisbelønnet hjemmebrygger, som først brygget dette ølet. Da han ble nektet fri av Ford for å reise på Oktoberfestivalen sa han opp jobben og startet Harviestoun bryggeriet . Ølet er lagd av pale ale malt sammen med mengder av godt røstet malt, og sjenerøse mengder humle, både den søte Galena humlen fra Washington og de mer vanlige Worcester Fuggles og Kent Goldings. Inspirasjonen til dette ølet fant Brooker i gamle keltiske oppskrifter. Fargen er selvfølgelig oljesvart, konsistensen glatt og aromaen henspeiler på rom, kaffe og sjokolade. Skummet er moderat og smaken er fyldig og rik med bittersøt humle som mest markante innslag. Servert kaldere enn normal ale.

Harviestoun Bitter & Twisted

Cardinal Pub Stavanger

Harviestoun Bitter & Twisted er av ølvenner ansett som ”en Oscar”. Vant førsteprisen over 186 andre ale’s fra 40 land som ”Champion Botteled Ale 2004”. Inneholder omtrent en tredjedel av det karbondioksid innholdet du er vant til, noe som gir et friskt og naturlig øl, der både humle og malt kommer til sin rett. Relativt mørk farge, tydelig og litt spiss duft av humle og malt. Frisk direkte smak der du kan kjenne de gode råvarene. Laaang, goood eeeetttersmaaak.