Rogue Juniper Pale Ale

Cardinal Stavanger


Fra Oregon-bryggeriet
Rogue Ales kommer Juniper Pale Ale, som altså er brygget med en tilsetning av hele einerbær.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma av lys malt, med sterke toner av honning, noe fruktig humle også. Einerbærene dominerer ikke i aromaen.
Ganske forfriskende smak, medium søt, og oppleves som velhumlet (34 IBU er forsåvidt ikke så voldsomt, men greit nok). Einerbærene er jo der, men dominerer ikke. Hadde de spurt meg, så ville jeg jo ha fortalt dem at de burde knuse einerbærene, i stedet for å tilsette dem hele. (Men de spurte ikke.)
Som det er, er det jo også en høyst drikkelig pale ale!

Rogue Brutal BitterRogue Ales i Newport, Oregon, fortsetter sin "tøff i trynet"-strategi når de navngir ølene sine. Men ikke la navnet Brutal Bitter skremme deg - ølet (en ESB) er nemlig ikke så brutalt som det høres ut!
Dypgylden til oransje farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig amerikansk humle (Crystal er brukt som enehumle i dette ølet), toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, "bitter" - javisst, men altså ikke "brutal". Temmelig tørr profil, noen kunne kanskje ønske at den engelske malten hadde vært litt mer framtredende, men dette er nå uansett et meget behagelig og høyst drikkelig øl som det er! Blir helt sikkert en ny favoritt hos mange på Cardinal.

97/97 6% 59IBU

Rogue Dead Guy Ale


Fra Rogue Ales i Newport, Oregon, begynner vi etterhvert å få et riktig pent utvalg øl på Cardinal. Deres Dead Guy Ale insisterer de på å klassifisere som en Mai-Bock i tysk stil, selv om den vitterlig er gjæret med bryggeriets egen Pacman overgjær, og dermed heller burde vært klassifisert som en pale ale. Maltsortene er Northwest Harrington, Klages, Maier Münchener og Carastan. Humletypene er Perle og Saaz.   
Det sære navnet med skjelett-tegningen stammer opprinnelig fra en privat pumpeetikett, laget i forbindelse med den meksikanske og ganske intenst konkrete feiringen av De dødes dag (Allehelgensdagen i Europa på steroider, kan man si). Folk fortsatte senere å spørre etter "the beer with the dead guy", og dermed måtte man etter en tid omdøpe ølet MaierBock til Dead Guy Ale. Til tross for navnet er Dead Guy Ale langt fra dødelig. Sammenlignet med mange av de andre smaksbombene fra Rogue er det faktisk ganske moderat i karakteren. Jeg gjentar: moderat sammenlignet andre Rogue-ales, ikke med produktene til amerikanske storbryggerier!
Dyp rav / klar honning farge på ølet, med et bra og varig off-white skum.
Søtlig aroma med toner av gjær, også elementer av eik, melasse, smør og høylåve.
Smaken har noe melassesødme, smør, smørmalt, noe krydder og bra humle. Bitter ettersmak.  

92/100 6,6%

 

Rogue Shakespeare Stout

3_7156226_3

Oregon-bryggeriet Rogue Ales er kjent for kompromissløse øl, og når de går helt amok med råvarene kan nok enkelte synes det blir i meste laget. Men de brygger også øl i mer europeisk stil, det vil si med større vekt på balanse og harmoni enn på ekstrem bitterhet. Deres Shakespeare Stout er et av disse ølene, det faller lett i smak hos de fleste av våre gjester, men er ikke noe pingleøl av den grunn! Her er det brukt Northwest Harrington pale malt, krystall malt og sjokolademalt, samt røstet (brent) umaltet bygg og valset havre.
Shakespeare Stout fikk velkommen anerkjennelse i World Beer Championship i 1994, da det ble tildelt 99 poeng av 100, det beste resultatet blant 309 ølmerker i 44 kategorier.
Humletypen er Cascade.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og humlepreget aroma, noen søtlige toner av bakeri i bakgrunnen.
Meget fin røstet smak, ikke overdrevet, toner av god kaffe, hint av mørk sjokolade.
En svært god stout - en av mine favoritter! 6% Vol.
 

Rogue Dry Hopped St.Rogue Red

Cardinal Pub Stavanger

Kvalitetsbryggeriet Rogue Ales i Newport, Oregon, holder vanligvis en "tøff i trynet"-profil i sin markedsføring, men med sin St. Rogue Red Ale mener de nok selv at de har tatt fram helgenglorien. Dette er da også et øl som de aller fleste vil like, men ingen bør dermed forledes til å tro at bryggeriet har gått på akkord med karakteren og kvaliteten i ølet. Det har de nemlig ikke, noe du kjenner fra første sniff av aromaen og første slurken av ølet. Her er det brukt hele 6 forskjellige typer malt, og de amerikanske humletypene er Centennial og Chinook, navn som begeistrer enhver humleelsker. Noe av humlen har gått med til "tørrhumling" (= tilsetning i vørteren etter at kokingen er ferdig), det gir en ekstra fin aroma i ølet.
Dyp kobberfarge på ølet, med et fint og kremig skum. HERLIG aroma av amerikansk humle. Humlepreget smak også, men bitterheten er ikke overdrevet, den er akkurat passe. Dette balanseres fint mot malten, og der er også toner av "skotsk appelsinmarmelade" (= en slags karamellisert fruktighet). Rett og slett et himmelsk godt øl!  

Rogue American Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger

Rogue-bryggeriet ble grunnlagt i 1988 av tre venner og ølentusiaster - Jack joyce, Rob Strasser og Bob Woodell. De sa opp jobbene sine, ble bryggere og åpnet sin første bryggeripub i Ashland, Oregon. Bryggeriet oppkalte de etter elven Rogue, som renner gjennom byen Newport. Men rogue kan også bety «skøyer» , «fribryter», og står således også for bryggeriets filosofi, som i første rekke går ut på å bryte alle regler.
"Amber Ale" er en amerikansk samlebetegnelse på ravfargete overgjærete øl som ikke uten videre faller inn under andre betegnelser. Disse er gjerne mer preget av malten enn av humlen. American Amber Ale fra Oregon-bryggeriet Rogue er en typisk representant for slike øl. Forsiktig når flasken åpnes, fra min prøveflaske begynte ølet å strømme ut av seg selv! Mørk rav farge på ølet, med et moderat beige skum. Aromaen har preg av malt og brød, toner av bakeri og karamell, også noe fruktig humle, hint av krydder. Smaken har preg av malt og jord med karamell og toffee, bra humle i avslutningen. Bør serveres relativt kjølig for å holde på sin friskhet.

Rogue Captain Sig´s Northwestern Ale

Cardinal Pub Stavanger

Oregon-bryggeriet Rogue (kjent for øl du husker når du har smakt dem!) holder til i kystbyen Newport, hvor man ellers er mektig stolte av havfiskeflåten sin. Captain Sig's Northwestern Ale er IKKE oppkalt etter en av Cardinals ølbokskribenter (stolt innehaver av 15 fots plastbåt), men derimot den legendariske fiskeskipperen Sig Hansen, som sammen med brødrene Edgar og Norman utviste stor dristighet under tokt i Beringhavet (var det ikke der Røkke også la grunnlaget for formuen?).
Ølet har også vært markedsført under navnet "Deadliest Ale", uvisst av hvilken grunn (alkoholstyrken er neppe forklaringen alene, den er jo solid nok, men likevel moderat sammenlignet med flere andre øl fra Rogue). Litt av overskuddet bryggeriet har på salg av dette ølet går til det lokale Fiskernes Fond.
Stilmessig hører det til i grenselandet mellom Amber Ale og India Pale Ale. Disig brun farge på ølet, med et digert beige skum. Fin aroma av fruktig amerikansk humle (humletypene er Horizon, Amarillo og Cascade). Smaken har en betraktelig maltsødme med hint av karamell, noe som nok er nødvendig for å balansere en bitterhet på hele 80 IBU.
Her er det brukt både palemalt, münchenermalt, karamellmalt og litt sjokolademalt.
Den fruktige og harpiksaktige humlen tilfører jo mer til smaksprofilen enn bare bitterhet, men avslutningen er likevel ganske bitter. På en god måte, må jeg tilføye. Dette er nemlig et øl som vil falle i smak hos alle som har lært å sette pris på et skikkelig humlepreg!

Rogue Chocolate Stout


Cardinal Pub Stavanger

Oregon-bryggeriet Rogue presenterer her en sjokoladestout som godt kan stå seg mot våre to tidligere engelske storselgere, Youngs Double Chocolate Stout og Robinsons Chocolate Tom. Og siden "everything is bigger in America", er også flasken større her ...
I likhet med de andre er her brukt både en del "sjokolademalt" (en røstingsgrad av malten som gir en sjokoladelignende smak) og naturlig sjokoladetilsetting. Bryggerimester John Maier begynte i selskapet et år etter at det startet i 1988, og hans kunnskaper og tilnærmingsmåter til bryggeprosessen er grunnlaget for framveksten av «Rogue Nation», en lojal fangruppe som venter ivrig på utgivelsene av nye typer og «special edition» øl.
Bryggeriet bruker sin egen type overgjær de har gitt det klingende navnet «PacMan gjær». Svart farge på ølet, med et digert brunt skum. Søtlig aroma med sterke toner av sjokolade / kakao, også toner av vanilje. Silkeaktig munnfølelse, som nok den tilsatte havren har noe av æren for. Smaken har en moderat sødme, igjen med dominante toner av sjokolade / kakao og vanilje, men også med en distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Cascade er humletypen, den forbindes ellers helst med noe fruktigere og lysere amerikanske ales. Reint snob dette her også!