Liefmans Oud Bruin (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Belgiske Liefmans Oud Bruin er det første eksempelet på den gamle flamske ølstilen oud bruin (= gammel brun) som vi har hatt i utvalget vårt. Meningene om denne øltypen er svært delte blant ølentusiastene - noen synes dette er gjeve greier, mens andre synes øltypen er mindre interessant. Vi kan uansett ikke garantere at Oud Bruin blir noe fast innslag på tappekranene våre, så benytt sjansen mens den er der!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av rødvinseddik, malteddik og malt.
Smaken er moderat sur og lettere eddikpreget, noe sødme og malt, lett kropp, ingen tegn til humle i det hele tatt - altså heller ingen bitterhet. Verd å prøve?

81/37 5% fat

Svaneke IPA (fat)

sbipa70rent(1).png

Svaneke Bryghus på Bornholm (Danmark) lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils- og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på Svaneke IPA, som vi tidligere har hatt under navnet "In Your Pale Face IPA", en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet.

85/64 6,5% fat

7 Fjell Walkendorff Amber Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

7 Fjell Bryggeri i Bergen er snart operative med eget bryggeutstyr, men Walkendorff Amber Ale har de brygget hos Lervig Aktiebryggeri her i Stavanger. Malten som er brukt er Pale, Carapils, Crystal og Chocolate. Humlevariantene er Perle, Cascade og Amarillo.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har distinkte toner av furu- og harpiksaktig humle, også toner av granskudd og grapefrukt.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken er verken for søt eller for tørr, igjen med furu- og grapefrukt-toner av nevnte humler, men blir aldri for skarp eller for bitter. Noe karamell i bakgrunnen, uten egentlig å være søt. Meget lettdrikkelig og forfriskende.

n/a 6% fat

Amager Commander Cody’s Calypso Club (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Igjen en knallgod IPA fra våre venner på Amager Bryghus i København. Denne gang med den nye humlevarianten Calypso som enehumle. Dette er bryggernes lettere eksalterte beretning om Commander Cody's Calypso Club, som neppe har full dekning i Star Wars-manuskriptet: "Hvor tager helte hen, når de går på pension? Tro og altid loyal overfor Republikken præcis sådan var Commander Cody. Så da Senator Palpatine gav ordre om at udføre dekret # 66, faldt det kun Cody naturligt at adlyde. Hvor ulykkelige konsekvenserne end måtte være…. 
Hvad der siden skete med kommandøren har været omdiskuteret og stærkt omstridt. Derfor er det også lidt af en sensation, at vi nu kan afsløre, at Commander Cody rent faktisk skabte sig et nyt, civilt liv. Cody flyttede til Trinidad, hvor han fik mulighed for at bruge sin opsparing på en danseklub, hvor han kunne kombinere sine to primære fritidsinteresser: stærkt humlet øl og calypsomusik. 
Commander Cody’s Calypso Club findes den dag i dag og er nok det eneste sted i Caribien, hvor du finder ægte håndværksbrygget øl i kombination med smægtende calypsotoner. Er du heldig vil du måske ligefrem kunne hilse på kommandøren i gyngestolen på verandaen, hvor han fortæller gamle skrøner om jedier og Republikkens mest storslåede tid.
Ingredienser: Vand. Malt: Pilsner, Munich, Melanoidin, Cara-pils. Humle: Calypso. Gær: UK-ale."
Som vanlig har vi gjort oss våre egne og nesten edruelige smaksnotater:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av Calypso-humle, toner av tropisk fruktblanding.
"Smooth" munnfølelse. Smaken har middels søt malt, fulgt av distinkte toner av humle, tropiske frukter og furu, med en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Enda en vinner fra Amager!

88/74 7,4% fat

Grünerløkka Løkka Porter (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Grünerløkka Brygghus i Oslo er godt i gang med bryggeutstyret sitt, som tidligere sto hos Lervig her i Stavanger. Løkka Porter er en klassisk og "rett fram" porter, "as good it gets".
Svart farge på ølet, høyt og varig lysebrunt skum.
God mildt røstet aroma, toner av sjokolade, svisker og mild kaffe.
Behagelig røstet smak, middels tørr, toner av sjokolade og kaffe, hint av lakris. Moderat humle i avslutningen.
Gode greier dette!

59/39 5,2% Fat

Yo-Ho Tokyo Black Porter

Cardinal Pub Stavanger

Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan, markerer med sin Tokyo Black Porter at de også kan brygge lettdrikkelige mørke øl.
Svart farge på ølet altså, høyt og flott lysebrunt skum.
Fin røstet aroma, toner av kaffe, mørk usøtet sjokolade og treverk.
Tørr røstet smak, ikke "robust" men fint balansert, toner av mild kaffe og brente brødskorper, hint av mørk usøtet sjokolade. Moderat humle (tyske Perle). Meget god å drikke.

90/88 5% 35cl

Yo-Ho Aooni

1_120508130_3

Aooni er en India Pale Ale fra Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan.
Gylden farge, moderat hvitt skum.
Nokså moderat aroma til å være en IPA, noen toner av fruktig og furuaktig humle, et hint av karamell.
Smaken er imidlertid distinkt humlepreget, med en solid bitterhet fra begynnelse til slutt. Toner av grapefrukt og furu. Noe maltsødme, men ikke for mye. Mengden med bitterhumle framstår som helt riktig for en IPA, mens bryggerne gjerne kan være enda mer rundhåndet med aromahumlen i neste batch.

75/46 7% 35cl

Yo-Ho Yona Yona Ale

Cardinal Pub Stavanger

Yona Yona er japansk for "hver kveld" - og så mener da også Yo-Ho Brewing Company i Nagano at dette er en pale ale som du kan drikke hver kveld. Vel, med det ølutvalget vi har på Cardinal er det naturlig om du ønsker å variere litt, men at Yona Yona er god nok til jevnlig inntak, er der knapt noen tvil om.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, massevis av eksotiske og tropiske frukter. 
Forfriskende smak, ikke for søt, ikke for tørr. Moderat malt og rikelig med fruktig humle, men bitterheten er likevel meget moderat. Også her toner av eksotiske frukter. Meget lettdrikkelig. Igjen et japansk øl som har alle forutsetninger for å bli en "sommerslager" hos oss. Og selger det så bra i sommer som vi tror, så tar vi sikte på å ha det tilgjengelig hele året!

78/74 5,5% 35cl

Yo-Ho Suiyoubi No Neko

Cardinal Pub Stavanger

Yo-Ho Brewing Company finner du i Nagano i Japan. Nå er de representert på Cardinal med flere øl, og det mest sommerlette heter Suiyoubi No Neko og betyr noe sånt som "onsdagskatten". Ølet skal altså være brygget spesielt for onsdager, med ambisjoner om å hjelpe deg gjennom resten av uken. Med moderat alkoholstyrke og en lett og frisk karakter bør det være velegnet til formålet - men vi serverer det selvsagt ALLE ukedager. Stilmessig kalles ølet en "belgisk" witbier, men det smaker mest som en krysning av witbier og tysk Kristallweizen.
Lys gul farge på ølet, nesten krystallklart, framstår som filtrert. Moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av appelsinskall og koriander, også banan og kryddernellik.
Forfriskende smak, banan, kryddernellik, koriander og appelsinskall igjen. En utmerket "sommerforfriskning" - hele året.

43/50 4,5% 33cl

Berentsens Frihetsøl

Cardinal Pub Stavanger

Det er som kjent 200-års jubileum for den norske grunnloven i år, og Berentsens Brygghus i Egersund feirer jubileet (og eidsvollsmannen Christen Mølbach fra Egersund) med sitt Frihetsøl. Ølet er undergjæret (= et lagerøl), og er kanskje det nærmeste du kommer den tyske ølstilen dortmunder i Norge. Men om noen heller vil kalle den en lys bock, skal de få lov til det. 
Krystallklar dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av søtlig malt, også gressaktig og urteaktig kontinental humle.
Middels søt smak, noe karamell og urteaktig humle, anstendig bitterhumle i avslutningen. Hurra for 17. mai!

n/a 6,5% 33cl

Jester King Black Metal Farmhouse Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Jester King Brewery holder til utenfor Austin, Texas, og brygger nå alle ølene sine med forskjellige varianter «farmhouse»-gjær / villgjær / brettanomyces. Black Metal Farmhouse Imperial Stout er en av deres virkelige tungvektere. Igjen er dette et øl som vi bare fikk inn noen få flasker av fra den norske importøren, men vi «er på hogget» etter mer. Malttypene som er brukt er Organic Pale Malt, Roasted Barley, Black Malt, Chocolate Malt, Caramalt, Brown Malt, Carafa og Dark Crystal Malt. Humletypene er Millennium og East Kent Goldings. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1085, mens final gravity er 1015. Bitterheten er 44 IBU.
Beksvart farge på ølet (dette er et av de aller mørkeste ølene jeg har sett), med et høyt og imponerende skum, med farge et sted mellom koksgrått og brunt.
Aroma av røstet malt, kaffe, lær og sjokolade, blandet med syrlige og «bondegårds»-toner av brettanomyces. 
Smaken er rik og middels søt, med noe fruktig syrlighet, men først og fremst dominert av røstede toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og svart pepper. Heftige saker dette her!

98/82 9,3% 75cl

Revelation Cat Black Knight,

Cardinal Pub Stavanger

Egentlig burde vi ikke fortelle noen om dette ølet, siden vi har så få flasker av det. Vi fikk klørne i en liten rest fra den norske importøren (som heller ikke hadde mange flasker i utgangspunktet, der ble bare brygget 1650 flasker totalt av Revelation Cat Black Knight). Vi tok den inn med tanke på vår referansegruppe på «Mandag i Annen», men synes det er mest rettferdig at alle entusiaster får sjansen til en smak, så lenge beholdningen varer. Revelation Cat er et mikrobryggeri i Roma, som nå også har kjøpt et gjæringsanlegg i England. Den sorte ridderen, Black Knight, kan man trygt si er en imperial stout på anabole steroider (ikke bokstavelig talt,  men du skjønner sammenligningen når du smaker på ølet).  Den ble brygget i 2011, modnet et år på ståltanker på bryggeriet før den ble flasket, og har deretter modnet 2 år på flasken.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens og deilig aroma av mørk malt, melasse, vanilje, sjokolade og kaffe, hint av hetvin.
Varmende og oljeaktig munnfølelse, som forventet. Meget søt og intenst maltpreget smak, med melasse og karamell i massevis, også rikelig med sjokolade og vanilje. Kaffe og humle i avslutningen. Storartet nå, men kunne sannsynligvis kjellerlagres i ytterligere 20 år. Men hvem i all verden har tålmodighet til å vente så lenge?

Green Flash West Coast IPA

Cardinal Pub Stavanger

Green Flash Brewing Company holder til i San Diego, California. Navnet “West Coast IPA” gir klar beskjed til “humlehodene» våre om hva de har i vente. Bryggerne opplyser selv: «This West Coast-Style India Pale Ale is extravagantly hopped, full flavored, medium bodied and copper colored. A menagerie of hops is combined throughout the brewing process to impart specific characteristics. Hops used include Simcoe for a unique fruitiness and grapefruit zest, Columbus for strong hop pungency, Centennial for pine and citrus notes, and Cascade for floral aroma.”
Våre notater:
Oransje til rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig og intens aroma av sitrusaktig amerikansk humle, som slår mot deg straks flasken åpnes. Også toner av tropiske frukter og furu. Noe søtlig malt i bakgrunnen.
Smaken er verken for søt eller for tørr, og er en veritabel humleeksplosjon fra begynnelse til slutt. Grapefrukt, bitter appelsinmarmelade, furunål, harpiks. En klassiker!

99/100 7,3% 35,5cl

Amager The Days Of Barley And Roses (Niepoort Edition)

Cardinal Pub Stavanger

En helt ny batch med barleywine fra våre venner på Amager Bryghus i København – og siden The Days of Wine and Roses både var en hit bl.a. med Frank Sinatra, samt navnet på et rockealbum fra gruppa The Dream Syndicate, var et naturlig navn på en barleywine selvsagt The Days of Barley and Roses. Den Niepoort Edition som vi har fått har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Niepoort portvin. Cardinal er blant de aller første pubene som har denne, bare dager etter lanseringen på Copenhagen Beer Celebration (CBC). Vi gir ordet til bryggerne selv: «På det seneste har vi eksperimenteret en del med dobbeltmæskning – altså, at lave en øl på øl. The Days Of Barley And Roses er netop sådan en dobbeltmæsket øl. En fyldig og ganske potent maltbase er kombineret med en ikke alt for voldsom tilsætning af amerikansk Cascade-humle – for det var aldrig meningen, at dette skulle være et humlemonster. Og så lod vi det hele hvile fredeligt på et Niepoort portvinsfad i 11 måneder, hvilket efterlod et tydeligt men ikke overdøvende aftryk af egetræ. Dette er i udpræget grad en sidde-og-nyde-øl, en af den slags øl som er til stille eftertanke og refleksion – ikke til at hælde i halsen som fadbamser! Øllen er ikke opkaldt efter en film men efter et rockalbum. Ved du hvilket?»
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av portvin, eik, rosiner og tørkede fiken, hint av fruktig humle.
Søt smak, distinkte toner av portvin, eik, rosiner og andre mørke tørkede frukter, moderat humle. En nydelig «snopeøl» til å nyte langsomt!

85/43 10% 50cl

Cigar City Hopped on the High Seas (Kohatu)

beer_252175

Fra Cigar City Brewing i Tampa, Florida, kommer ølserien Hopped on The High Seas – den er nemlig brygget på Puerto Rico som en «tropisk IPA», og fraktet til Florida med båt, og tørrhumlet kontinuerlig underveis. Den versjonen vi nå har fått tak i et par kasser av, er tørrhumlet med den nye newzealandske humlevarianten Kohatu, som er en av bryggernes favoritter. (Der er flere som har den som favoritt: Første gang den humlen ble benyttet i Norge, var i Cardinals eget brygg «Sigmunds Herbarium».) Hopped on the High Seas ble brygget i februar/mars, og er således så ferskt som man overhodet kan håpe på å få et amerikansk øl i Norge. Og ferskt bør det drikkes, for å få fullt utbytte av den deilige humlearomaen.
Svakt disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av tropiske frukter, også hint av urter og granskudd.
Forfriskende smak, velhumlet gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter, urter og granskudd, med en grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet i avslutningen. Lett i kroppen for sin styrke. Meget lettdrikkelig!

96/94 7% 35,5cl